Coca Cola Alkol Raporu (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Raporudur)

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
yine mi aynı konu yaa. canlandırmayın artık bu konuyu. İçen içsin, içmeyen içmesin.

Kirk Lee

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Efes için onun yerine Hem yerli malı hem de alkol oranı %5 :D

maho80

Asistan
Reaksiyon puanı
0
@Xasiork; müsade edersen kaçırdığın noktaları dile getireyim:

1- Miktarı önemli değildir. İsterse 0.00001 mg olsun. Olaya alkol boyutundan bakarsan, sarhoş edici maddenin bir damlası da haramdır bir şişesi de. Bunun hikmeti var elbette ama konu dağılmasın o mecralara girmeyelim.

2- Önemli olan ne kadar olduğu değil, olup olmadığı ve olduğu halde olmadığının söylenmesidir. Yani alkol yoktur denildiği halde içinden alkol çıkmasıdır. Örneğin şimdi 1 gram yılan zehirini bir meyve suyuna koyup sana içirseler, "bunun içinde zehir yok" deseler, sen de onlara inanıp içsen ne olur? Basit, ölürsün. Ya da diyelim ki arsenik var, içtikçe içersin bir şey olmaz, ama 10 yıl sonra bakarsın ki kanser olmuşsun.. Kısacası sorun olan içinde alkol olmasından ziyade alkol olduğu halde olmadığının söylenmesidir.
Yılan zehirini içersen ölmezsinki zehirin %95 proteindir. O yüzden sindirim sisteminde sindirilirler. Yılan zehir kana karışınca katalizör etkisi gösterir. İyi akşamlar...

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
@Xasiork; müsade edersen kaçırdığın noktaları dile getireyim:

1- Miktarı önemli değildir. İsterse 0.00001 mg olsun. Olaya alkol boyutundan bakarsan, sarhoş edici maddenin bir damlası da haramdır bir şişesi de.

Alkollu olması bi yana kola gavur icadi içme zaten, kullandığın pc de gavur icadı aman kullanma günaha girersin. Hele internete hiç girme o amerikanın bilgi toplamak için yarattığı birşey. Shiftdelete ismide Amerika özentisi bir isim.. bu siteye hele hiç girme :w00t:

Gıda Güvenliği Derneği Açıklaması;
Doğrusu
T.C. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı izni ve "Alkolsüz İçecekler" tebliği'ne göre üretim yapan işletmelerde üretim sırasında alkolsüz içeceklere herhangi bir alkol ilavesi yapılmamaktadır. Ancak gıda ve içeceklerin kimyasal içerikleri nedeniyle, herhangi bir maddenin tamamen bulunmaması diye bir iddia pratikte mümkün değildir. Her madde ile ilgili bir alt sınır kabul edilmekte ve bunun altındaki rakamlar bilimsel olarak kayda değer olmadığı için dikkate alınmamaktadır.
Gazlı içecekler bulunan ethanol da maddelerin doğal bileşeninden kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan doğal olarak meyve ve sebzelerde de bulunmaktadır.

Yani yediğin sebze, meyve de de bulunuyor. Nimet diye yediğin dikkatini çekerim...

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Konuyu daha başlığına bakarak yorumladığına eminim çünkü senin yorumlarınla paralel birçok yorum var bu konuda;

4- Üretici firmalardan gelen açıklamaların birleştiği ortak nokta, tespit edilen alkolün fermantasyon yolu ile oluştuğu ve sonradan katılmadığı hususundadır. Bu durumda Tüketiciler Birliği üretici firmalara şu soruyu yöneltmektedir:
I) Üretimde etil alkol kullanılmıyorsa, gazoz üretimi için gerekli olan “ara çözücü” olarak hangi maddeyi kullanmaktadırlar?

II) Etil alkol dışında başka bir “ara çözücü” kullanıldığına ilişkin tüketiciyi ikna edecek bilimsel tespitleri içeren raporlar var mıdır?

5- Açıklamanın üzerinden onbeş gün geçmiş olmasına rağmen, ilgili Tarım bakanlığı tarafından “konuyu inceletiyoruz” beyanının haricinde bugüne kadar tüketiciyi tatmin edecek herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için kaynak

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
arkadaşlar o bildiğiniz alkol değil etil alkol bu.yani bizim bildiğimiz alkol değil.alkolün bir sürü çeşidi var.şekerde yoğurtta mayalanan çoğu şeyde alkol vardır.

Sorularla İslamiyet | Etil alkol haram mıdır?

insanları doğru bilgilendirelim.

Niye okumaya üşeniyorsunuz?

"Tüketiciler Birliği tarafından 11.10.2006 tarihinde
yapılanbasın toplantısı ile Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile ilgili olarak çıkarılan ve 30.10.1998 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 98/24 no’lu Alkolsüz İçecekler Tebliği kapsamına giren 10 ayrı gazlı içecek markası için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden talep edilen ve yaptırılan alkol analizi sonuçları kamuoyuna açıklanmış ve analiz sonuçlarına göre analizi yaptırılan on ayrı markaya ait şişelerde yer alan gazlı içeceklerde değişen oranlarda alkol bulunduğuna ilişkin elde edilen sonuçlar ile ilgili olarak;

· Gazlı içecek üretiminde kullanılan tat ve koku veren esansların suda çözülmesi için “ara çözücü” olarak etil alkolün kullanılabileceği,

· Üretim süreci sonunda bu maddenin “alkol” olma özelliğinin kaybolmadığı,

· Ara çözücü olarak kullanılan etil alkol yerine aynı işlevi görmek üzere propylen glykol isimli bir maddenin kullanılmasının mümkün olduğu, ancak üretim maliyetinin artması nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilmediği,

· Analize konu şişelerin üzerinde yer alan etiketlerin hiçbirinde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bilginin yer almadığı,

Tüketiciler Birliği

Kutay

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Banane arkadaş isterse içine vodka koysunlar(aslında koysalar fena olmaz :D) ben yinede içerim bu sıcakta insanın canı çekiyor

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Selamlar.

alkol var içmeyin çarpılırsınız :)

Konuyu okudun mu?

Alkollu olması bi yana kola gavur icadi içme zaten, kullandığın pc de gavur icadı aman kullanma günaha girersin. Hele internete hiç girme o amerikanın bilgi toplamak için yarattığı birşey. Shiftdelete ismide Amerika özentisi bir isim.. bu siteye hele hiç girme :w00t:

Sana ise "konuyu okudun mu" diye bile sormuyorum; çünkü okumadığın halde, alkol nedir, kimyada alkoller nasıldır hiç bilmediğin halde; "dinciler madem böyle diyor kesin tam tersidir" şeklindeki düşünce tarzıyla, sırf muhalefet olsun diye; yapabileceğin maksimum cehaleti göstererek yazmışsın.

Nitekim konuyu hala "alkol katıyorlar bu haram içmeyin bunu gavur icadı" gibi algılıyor ve 5 yaşındaki çocuklardan daha bilgisiz, daha aklı-evvel davranıyorsunuz. Kafanızdaki "dinci" portresini resmen siz yaratmışsınız. Şimdi de burada kendiniz tezahür ettiriyor ve kendi kendinize cedel ediyorsunuz.

Yine de hatırlatayım; Tüketiciler Birliği ve Danıştay seninle aynı fikirde değil; çünkü söz konusu alkolsüz içecekler tebliğinin bir maddesinin yürütmesini durdurdu Danıştay. Artı, uygun zannettiğiniz o tebliğ geçen yıl bu yanlışlıklardan dolayı düzeltildi; yeniden çıkarıldı.

Alıntı yaptığın "Gıda Güvenliği Derneği"nin yazısına gelince; daha önce açıklanmış olan şeyleri bir daha açıklayalım.

sdelta dedi ki:
üretim sırasında alkolsüz içeceklere herhangi bir alkol ilavesi yapılmamaktadır

Eğer konuyu okumuş olsaydın, bizim de zaten "içine alkol ilavesi yapılıyor" dememiş olduğumuzu görecektin.

sdelta dedi ki:
Gazlı içecekler bulunan ethanol da maddelerin doğal bileşeninden kaynaklanmaktadır

Biz de zaten böyle söylemiştik.

sdelta dedi ki:
Diğer taraftan doğal olarak meyve ve sebzelerde de bulunmaktadır.

Keza bunu da söylemiştik.. Tabi sen okumadığın için hiç bir şeyi, bizimle aynı şeyleri söylediğin halde bizimle çatıştığını zannediyorsun.

Peki bizim söylediğimiz neydi? Bazı maddeleri suda çözmek için "ucuz yöntem" olduğu gerekçesiyle etil alkol kullanıldığı ve buna rağmen işgüzarlık yapıp "biz kolaya/gazoza alkol katmadık" denilmesi. Yani hem ucuz diye senin fikrini ve düşünceni önemsemeden çözücü olarak alkol kullanılması, hem de işgüzarlık yapılıp adına "alkolsüz içecekler tebliğine uygundur" denilmesi. Böylece kimse onun içinde alkol çıkmayacağını zannedecek.

Şimdi sorun tam olarak anlaşıldı mı? Bizim derdimiz "aman alkol var çarpılırsınız" gibi akılsızca bir düşünce değil; ki bu düşünce de sizin üretiminiz aslında. Bizim derdimiz bu olsaydı, yeni rakıdan başlardık eleştirmeye. Bizim derdimiz; işgüzarlık yapılıp içinde alkol olan bir şeye "alkolsüz" denilmesi.

Yine de anlaşılmadı mı? Açıkça söylemiştik ama yineleyelim; iç kardeşim, burada konuştuklarımızın hiç birinin amacı, "alkol var içmeyin" demek değildir. Kola firmalarını etik olmaya, şeffaf olmaya davet etmektir bu yazılanların tek amacı.

Hala mı anlamadınız? O zaman webrettinin ısrarla koyduğu ve ısrarla okumaktan kaçtığınız tüketiciler birliği yazısını okuyun. O da kesmezse Danıştay'ın söz konusu tebliğin bazı maddelerini yürütmeyi durdurma kararını okuyun.

Bütün bu uğraşlarımıza rağmen, hala anlamadıysanız, bari "meyvelerde de alkol var" diyerek kendinizi komik duruma düşürmeyin. Zira kimya bilmiyorsunuz ve bilenlere kafa tutuyorsunuz.

yokur

Asistan
Reaksiyon puanı
1
alın bu da kapak olsun.

Alkolün tabiatta var olduğu bilinen bir gerçektir. Yediğimiz kimi meyve ve yiyeceklerde bize zarar vermeyecek oranlarda etil alkol (ethanol) vardır. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm): "Üzümden içki yapılır, hurmadan içki yapılır, baldan içki yapılır, buğdaydan içki yapılır, arpadan içki yapılır. Ben sizi bütün sarhoş edicilerden yasaklıyorum" (Ebû Dâvud, Eşribe 4, (3676); Tirmizî, Eşribe 8, (1873)) buyurmakla bu meyve ve yiyeceklerde fıtrî olarak bulunan alkol oranlarına işaret ettikten sonra, bu alkol oranlarını özel işlemlerden geçirip mayalandırmak sûretiyle fazlalaştırarak sarhoş edici bir düzeye getirip bunu içmeyi yasakladığını bildiriyor. Dikkat edelim: haram kılınan, alkolü arttırılmış içecektir, sarhoşluk veren içkidir.

bu olayın haramlıkla alakası yok.caiz olup olmadığı ile alakalıdır.caiz olmaz haram olur anlamında değildir.uygun değildir anlamaındadır.mesela sigara haram değil, caiz değildir.

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
merak etme hepsini okudum.bizde dini yönden ele aldık.millet dini yönden değerlendiriyo konuyu.bilimsel yönden değil.insan alkolu duyunca hemen haram diye değerlendiriyor.istediğin kadar bilimsel açıklama yap sen millete.en etkilisi dini yönden açıklamasıdır.

Al sana aklın ve dinimizin paralel olabileceğine inandığım yorumu;

İçkilerde kullanılan etil alkoldür (etanol). Bu alkolün saf hali renksizdir ve acı ve yakıcı bir tadı vardır. Etil alkol, arpa ve üzüm gibi tahıl ve meyvaların doğal yapısında bulunan şekerlerin fermantasyonundan elde edilir.

ALKOL NEDİR ? : hekimce.com : Güvenilir Bilgi - Saglikli Yasam

yokur

Asistan
Reaksiyon puanı
1

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
kusura bakma alkol nedir bilmiyosun daha dikkatli oku.içtiğin alkol etil alkoldur evet.zaten sadece etil alkol vardır.etil alkolün bir sürü çeşidi vardır.içtiğin alkol etil alkolün işlenmiş halidir.

Etil alkolün işlenmiş hali? Benim amacım polemik değil. Amacım içeriklerinde ara çözücü için dışarıdan etil alkol kullandıklarının bilinmesidir. Başka bir cola firmasında etiket üzerini okursanız etil alkol yoktur diyor o nasıl oluyor peki meyveden değilde sebzeden mi üretim yapılıyor. etiketine yazsın içerisine ne koyarsa koysun. Bu konuda açıklama yapılmıyor. Ara çözücü kullanmak zorundalar.
Alkolsüz biralarda da %5 in altında alkolsüz içecek sınıfına giriyor umarım biliyorsundur.

yokur

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Etil alkolün işlenmiş hali?

Alkolün tabiatta var olduğu bilinen bir gerçektir. Yediğimiz kimi meyve ve yiyeceklerde bize zarar vermeyecek oranlarda etil alkol (ethanol) vardır. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm): "Üzümden içki yapılır, hurmadan içki yapılır, baldan içki yapılır, buğdaydan içki yapılır, arpadan içki yapılır. Ben sizi bütün sarhoş edicilerden yasaklıyorum" (Ebû Dâvud, Eşribe 4, (3676); Tirmizî, Eşribe 8, (1873)) buyurmakla bu meyve ve yiyeceklerde fıtrî olarak bulunan alkol oranlarına işaret ettikten sonra, bu alkol oranlarını özel işlemlerden geçirip mayalandırmak sûretiyle fazlalaştırarak sarhoş edici bir düzeye getirip bunu içmeyi yasakladığını bildiriyor. Dikkat edelim: haram kılınan, alkolü arttırılmış içecektir, sarhoşluk veren içkidir.

.................................cevap bu.....................

sayılara takılı kalmayın lütfen.hadisi ve yorumunu bir kez daha okuyun.

daha üstüne konuşmassınız herhalde.

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Bizim derdimiz; işgüzarlık yapılıp içinde alkol olan bir şeye "alkolsüz" denilmesi.

Kola firmalarını etik olmaya, şeffaf olmaya davet etmektir bu yazılanların tek amacı..

Yazdıklarından hiç bu tarz bir düşünce çıkmıyor... Kimyagenliğinde başarılar sana...:cool:

Coca Cola alkolsüz içecekler sınıfında olmak için başvuruyor, devlet bunu kabul ediyor. Zaten yukarıda yazdığı gibi belli bir yüzdenin altıda alkolsüz olarak kabul ediliyor. Böyle kabul edildiğine göre de Coca Cola yanlış birşey yapmıyor o kategori için başvuruyor. Devlet ne diyorsa onu yapıyor.

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Alkolün tabiatta var olduğu ...
.................................cevap bu.....................

daha üstüne konuşmassınız herhalde.

niye aynı şeyleri konuştuğumuz hissine kapılıyorum ve neden böyle bir ihtimal dahi olamayacağında ısrar ediyorsun. Zaten meyvelerdeki; ekmek pişerken ortaya çıkan etil alkole kimsenin birşey dediği yok ama aroma çözmek için kullanılan etil alkol için Tarım ve Köy işleri ara çözücü olarak tüketiciler birliğinin sormuş olduğu;

4- Üretici firmalardan gelen açıklamaların birleştiği ortak nokta, tespit edilen alkolün fermantasyon yolu ile oluştuğu ve sonradan katılmadığı hususundadır. Bu durumda Tüketiciler Birliği üretici firmalara şu soruyu yöneltmektedir:
I) Üretimde etil alkol kullanılmıyorsa, gazoz üretimi için gerekli olan “ara çözücü” olarak hangi maddeyi kullanmaktadırlar?

II) Etil alkol dışında başka bir “ara çözücü” kullanıldığına ilişkin tüketiciyi ikna edecek bilimsel tespitleri içeren raporlar var mıdır?

5- Açıklamanın üzerinden onbeş gün geçmiş olmasına rağmen, ilgili Tarım bakanlığı tarafından “konuyu inceletiyoruz” beyanının haricinde bugüne kadar tüketiciyi tatmin edecek herhangi bir açıklama yapılmamıştır.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi için kaynak
Neden cevap verilmiyor.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
yokur, kardeş zahmet edip kendinizi komik duruma düşürmeden şu yazılanları okusanız? Hadisi, açıklamayı vs boşuna yazıyorsunuz çünkü henüz konunun ne olduğunu anlamamışsınız.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Yazdıklarından hiç bu tarz bir düşünce çıkmıyor... Kimyagenliğinde başarılar sana...:cool:

Sorun da bu ya kardeşim, bizim düşüncemizi bile kendi kafanızdan üretiyorsunuz. Kafanızda "dinci" diye bir şeyler çizmişsiniz, bizim adımıza bizim için düşünce üretiyorsunuz "sen kesin böyle düşünüyorsundur" diye. Kimyagerlik konusunda ise, bilgisizliğini bu kadar gurur yapan başka kimseyi görmedim henüz.. Üstelik ben bilmemenize değil, bilmediğiniz konuda bilenlere kafa tutmaya çalışmanıza söz söylüyorum.

sdelta dedi ki:
Coca Cola alkolsüz içecekler sınıfında olmak için başvuruyor, devlet bunu kabul ediyor. Zaten yukarıda yazdığı gibi belli bir yüzdenin altıda alkolsüz olarak kabul ediliyor. Böyle kabul edildiğine göre de Coca Cola yanlış birşey yapmıyor o kategori için başvuruyor. Devlet ne diyorsa onu yapıyor.

Kardeşim Danıştay da devlet değil mi? Danıştay seninle aynı fikirde değil diyorum, hala ve hala okumuyor musun? Devlet yaptıysa herşey doğrudur mu zannediyorsun? Üstelik madem devlete bu kadar güveniyorsunuz, neden sürekli "vah bittik, vah ekonomi çöktü, vah ülke perişan oldu" diye sızlanıp duruyorsunuz?

Üstelik de devlet coca cola'ya "çözücü olarak alkol kullanın" demiyor; "devlet ne derse onu yapıyor" demenden de tebliğlerin, yönetmeliklerin mantığını anlamadığını görüyorum.

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Sorun da bu ya kardeşim, bizim düşüncemizi bile kendi kafanızdan üretiyorsunuz. Kafanızda "dinci" diye bir şeyler çizmişsiniz, bizim adımıza bizim için düşünce üretiyorsunuz "sen kesin böyle düşünüyorsundur" diye. Kimyagerlik konusunda ise, bilgisizliğini bu kadar gurur yapan başka kimseyi görmedim henüz.. Üstelik ben bilmemenize değil, bilmediğiniz konuda bilenlere kafa tutmaya çalışmanıza söz söylüyorum.

Kardeşim Danıştay da devlet değil mi? Danıştay seninle aynı fikirde değil diyorum, hala ve hala okumuyor musun? Devlet yaptıysa herşey doğrudur mu zannediyorsun? Üstelik madem devlete bu kadar güveniyorsunuz, neden sürekli "vah bittik, vah ekonomi çöktü, vah ülke perişan oldu" diye sızlanıp duruyorsunuz?

Üstelik de devlet coca cola'ya "çözücü olarak alkol kullanın" demiyor; "devlet ne derse onu yapıyor" demenden de tebliğlerin, yönetmeliklerin mantığını anlamadığını görüyorum.

Kafamızda birşey çizmedik, gördüğümü söylüyorum ben. Bilgisizliği gurur yaptığım falan yok, bilgisiz biri değilim, senin gibi herşeyi bilirim diye atıp tutan biride değilim. Kendini Einstein gibi görüyorsun sanırım.

Danıştay' ın devlet olup olmaması önemli değil. Şuan da devlette belirli ve geçerli bir alkol sınır var. Coca cola buna uyup başvuruyu yapmış, iznini almış. Ortada yanlış birşey yok.

Son cevabım bu konuyla ilgili başka yorum yapmayacağım. Nasıl geldiysen öyle git... Uğraşamayacağım artık.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
sdelta dedi ki:
Kendini Einstein gibi görüyorsun sanırım.

İsanlar kendilerini dünyanın merkezinde gördüklerinden, sadece kendi konuları var, herkes de onlara cevap yetiştirmeye çalışıyor zannediyorlar. Ondan ötürü de sen beni sadece sana verdiğim cevaplardan biliyorsun.

Bilmediğin bir konuda hala karşındakine "sen çok bilmişsin ya" diye çocukça tavırlar gösteriyorsan, elbette bu durum seni gücendirecektir, elbette zoruna gidecektir. Bu benim çok bilmemden kaynaklanmıyor, senin az bilginle çok biliyormuş gibi davranıp bir de bilenlere laf yetiştirmeye çalışmandan kaynaklanıyor.

Olayın buraya gelmesinin sebebi, konuyu okumadan zırt pırt "meyvede de alkol var" deyip dalga geçmeye çalışmanız ve bir tek sizin kimya biliyor zannetmeniz. Ben de bunun üzerine özellikle belirttim, şimdi yine söylüyorum, merak etmeyin meyvedeki alkolü bir tek siz bilmiyorsunuz, üniversitedeki organik kimya ve biyokimya hocalarım sizden daha iyi biliyorlar.

Şimdi oldu mu? Hem dalganı geçeceksin, hem çamurunu atacaksın, hem bilgisizliğinle gösteri yapacaksın, hem de kendimizi savununca bir de pişkin pişkin "sen çok biliyorsun Einstein" diyeceksin.

Subhanallah, başka ne denir ki?

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
İsanlar kendilerini dünyanın merkezinde gördüklerinden, sadece kendi konuları var, herkes de onlara cevap yetiştirmeye çalışıyor zannediyorlar. Ondan ötürü de sen beni sadece sana verdiğim cevaplardan biliyorsun.

Bilmediğin bir konuda hala karşındakine "sen çok bilmişsin ya" diye çocukça tavırlar gösteriyorsan, elbette bu durum seni gücendirecektir, elbette zoruna gidecektir. Bu benim çok bilmemden kaynaklanmıyor, senin az bilginle çok biliyormuş gibi davranıp bir de bilenlere laf yetiştirmeye çalışmandan kaynaklanıyor.

Olayın buraya gelmesinin sebebi, konuyu okumadan zırt pırt "meyvede de alkol var" deyip dalga geçmeye çalışmanız ve bir tek sizin kimya biliyor zannetmeniz. Ben de bunun üzerine özellikle belirttim, şimdi yine söylüyorum, merak etmeyin meyvedeki alkolü bir tek siz bilmiyorsunuz, üniversitedeki organik kimya ve biyokimya hocalarım sizden daha iyi biliyorlar.

Şimdi oldu mu? Hem dalganı geçeceksin, hem çamurunu atacaksın, hem bilgisizliğinle gösteri yapacaksın, hem de kendimizi savununca bir de pişkin pişkin "sen çok biliyorsun Einstein" diyeceksin.

Subhanallah, başka ne denir ki?

tmm tmm, çok biliyorsun.. sus artık, biz bilmiyoruz, sen biliyorsun..

kral_56

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
formula biri on çok kazanan adam j .batton rahmen ben smuher daha iyi buluyorum çünkü istanbulda hiç kazanmadığı için seviyorummmm.:4:

eddiebg

Asistan
Reaksiyon puanı
4
alkol olmasaydı bırakırıdım, iyiki varsın koka kola :D:D

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Gıda Maddeleri tüzüğünde %0.5'e kadar alkol içeren meşrubatların alkolsüz içecek sayılması yeni bir olay değil.

Dini açıdan ise kesinlikle haramdır veya heladir demek haddimiz değil.İslam alimlerinin farklı ictihadları var bu konuda.Ve ihtilaf mevzuu olan nokta alkolün doğal olarak oluşmasının sıkıntı olup olmadığı.

Üniversitede okuduğum bölüm itibariyle biyokimya ve laboratuar konusunda çok sayıda ders aldım.İmam-hatip mezunu da olduğum için çok kişi bu meseleyi soruyor bana çevremde.

Dini konuda haram veya helal diyemem.Çünkü yeteri kadar fıkıh,tefsir ve hadis bilgim ve bunları araştıracak düzeyde arapçam yok.O nedenle güvendiğim bir alimin ictihadına göre hareket etmek durumundayım.

Bazı arkadaşların ben Kuranı aklıma göre yorumlayıp öyle yaşıyorum demesi de boş bir iddia.Çünkü bu şekilde islamı yaşayabilmek ve anlayabilmek için en azından ileri düzeyde arapça bilmek gerekir.Aksi takdirde meali yazan çevirmenin yolundan gitmiş olunur.

Ama sağlık açısından mesleğin içinden biri olarak kesinlikle (hangi marka olursa olsun) içilmemesi taraftarıyım.