Koladaki alkol haram mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
442
Kuran-ı Kerim ortalık kitabı değildir. Okunurken abdest alınması gerekir.
Sen yazdığın ayet ve benzeri yanıtlarla, adbestli, abdestsiz herkesi okumaya icbar ediyorsun, günaha sokuyorsun.
Gerçekten Müslümansan, bu gibi konulara da dikkatli olmanı öneriyorum.
Forumda açılmış özel alanlarda "Din Kültürü, Ahlak bilgisi" gibi, bu tür konuları paylaşman daha akla yakın.
En azından konu başlığının içeriğini bilerek inatla abdestsiz girip, konulara dahil olanların günahı kendilerine olur.
Ama bu alanlar özel ve herkesin abdestli olmasını bekleyemezsen, ki, okuyanların başka dinlere mensup, veya hiç bir dine inanmayan kişiler olma olsaılığı da var.
Ben yazılı medyanın, Ramazan münasebetiyle dini dersler ve bilgiler vermelerini gayet yerinde bulmama karşın, Kuran-ı Kerimden ayetler ve örneklerle sayfalarında basılı olarak yayınlanmasına da karşıyım.
O gazete bir iki gün sonra bir şeyi paketlemekte kullanılıyor büyük olasılık, paketler açılıyor, yerlere atılıyor, Allah adı, Hz. Peygamberimizin adı, hatta Kuran-ı Kerimin yazılmış parçalarının üzerlerine ister istemez basılıp, geçiliyor.
Çok yanlış.
Kuran-ı Kerimden bu tür yazılı örnek vermek yerine sadece kitap olarak basılarak, sunumu gerekmekte, örnek verilmek gerekirse, filanca ayet gibi bilgi göndermesi yapılmakla yetinilmesi gerekmektedir.

Ayrıca sayfalarında Arapça eklemeler yapmana da pek anlamlar veremedim.
Arapça klavye kullanıyor olabilirsin ama anlatmak istediklerini Türkçe yazman, herkes tarafından daha anlayışlı olur.

Sevgiler,
Kolay gelsin.

Kusura bakma da yazdıkların bilgisizlik ve yanlışlarla dolu. Kafadan fetva vermenin alemi yok. Bilgin yokken fikir beyan edip hüküm veriyorsun.

Kuran okunurken dinlemek farzdır. Birisi bir yere ayet alıntısı yaptı diye onu okuması gerekmez. Okumadı diye de günah işlemez, bunu ekleyen de onun günahına ortak olmaz.

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Kusura bakma da yazdıkların bilgisizlik ve yanlışlarla dolu. Kafadan fetva vermenin alemi yok. Bilgin yokken fikir beyan edip hüküm veriyorsun.

Kuran okunurken dinlemek farzdır. Birisi bir yere ayet alıntısı yaptı diye onu okuması gerekmez. Okumadı diye de günah işlemez, bunu ekleyen de onun günahına ortak olmaz.
Dostum güzel ekleme yapmışsın da, yazılanı sanırım okumadan yanıtlmışsın.
Kuran okunurken dinlemekten bahsetmiyorum.
Kuran tümcelerinin gereksiz yerde olur olmaz kullanılmasından bahsediyorum.
Ben yazarım, ama okumayın nasıl bir değerlendirmedir aziz dostum?
Kuran'dan elbette örnek verilir ama yer belirtilerek.
Sen Kuran-ı Kerim'i Halide Edip romanıyla karıştırdın galiba.
Kuran-ı Kerim veya içeriği abdest alınmadan okunmaz.
Bu yazdıklarım fetva değil, zira ben din bilgini değilim.
Daha ilk gençlik yıllarımda, gerek vaaz olarak, gerekse şahsen dini bana öğreten hocaların bilgilendirmesidir.
Ayrıca bir bilgilendirme daha ekleyeyim.
Evinde Kuran-ı Kerim'in herhangi bir baskısı varsa, belinden yüksek yerlerde barındırmaya dikkat et.
Etajerin yere yakın raflarına koyma.

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
442
Daha ilk gençlik yıllarımda, gerek vaaz olarak, gerekse şahsen dini bana öğreten hocaların bilgilendirmesidir.
Evinde Kuran-ı Kerim'in herhangi bir baskısı varsa, belinden yüksek yerlerde barındırmaya dikkat et.

Alıntı yapmak ile ilgili bir kısıt yok. İstediğin yere istediğin ayeti kaynak göstermek amacı ile ekleyebilirsin. Ayrıca Kuranı bel altında tutmamak biz Türklere has bir saygı göstergesidir. Böyle bir kural yok, uyarsan güzel olur, uymazsan yaptırımı yok. Televizyonda hac görüntülerini izlerken dikkat et. Hacılar başlarının altına kuranı koyup öyle uyurlar kimi zaman.

Demnesia

Profesör
Reaksiyon puanı
43

Gayet te okunur güzel kardeşim, madem ben hergün okuduğum ayetelkürsü ve bilimum sure yüzünden günaha giriyorum ve annemde iş yaparken yasin okuduğu için günaha giriyor. O dediğin abdestsiz kuran tutulmaz, eğer kuranın içeriği abdestsiz okunmuyorsa üzerinde kurandan bir harf olan kağıdı bile okuyamazsın demektir.

Reaksiyon puanı
189
Ben uzun zamandır asitli içecekleri tüketmiyorum. Bahanem de alkol değil içeriğindeki asit. Vücuda ve de özellikle dişlere aşırı zarar veriyor. Benden uzak olsun...

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Fantoma kardeşim
Yorumlarında belirttiğin Kur'ana ta'zim Gerçelten incelenmesi gereken çok önemli bir konudur.Mus'afların korunması ise bize Bişr-i Hafii hazretlerinin kıssasını hatırlatır.Yine Kur'an okunurken sesin kesilip pür dikkat dinlenmesi ve ondan ders alınması kesin ayet hükmündedir.
Gerek bu sitede gerek cemaatımıza ait sitelerde gelişigüzel alıntılar yapmayız kaynaklar kullanmayız.Direk kitaptan nakil sitelere kitap sahibine bedel ödeme zorunluluğunu getirir hem manen hem maddeten.Sitelerinden alıntı yaptığımız kardeşlerimizim ise helalliğini almışızdır.Şahsıma kullandığım kaynaklar temiz kirlenmemiş sahihtir.
Besmele dışında az sayıda Kur'an alfabesi kullanırım ama bazı kelimeler vardırki dilimizde tam ifade edilmez o zamanda orjinaliini kullanırım.
Değerli uyarıların için Allah[cc]razı olsun

Konu önemli ama detaylarına tam kavuşamadığımız türden.Bu konuda fetfa vermek ise ülkemizde sayılı kişilere düşer.Hocaefendimizin bir açıklama linkini girmiştim o dahi fetfa türü açıklamalarında aldığı fetfaları bizlere iletir.Yani sallamayla bu iş olmaz.
Benim bu konuda dikkat çektiğim harama haram densin yense amel bozukluğu olur ama haram konusu kabul edilmezse itikad bozukluğu olur ki tevbesi kabul zor olanlardan veya olmayanlardan diyelim[doğrusunu Allah[cc]bilir]

Bu tür konular aslında çok önemli konulardır tartıştığınızda ilim meclisi oluşturmuş olursunuz ama genç arkadaşlarımızı sıkabilirizi belki bizim hoşladığımız konulardan hoşlanmayan veya hoşlanıpta burada takip etmek istemeyen kardeşlerimiz olabilir onlarıda dikkate alıp bu konuları din kültüründe açmakta fayda var.

Bu konuda bazı konulara onlarca sayfa eklemeyi niye yapıyorsunuz diye eleştirebilirsiniz.
Diyelim ki protestonun bir diğer şekli
selam ve dua ile

not:Bişr-Hafi konusunu din kültüründe açtım bu gün yayınlanır inşaallah fantoma kardeşimizin anlatmak istediğini daha rahat anlayabiliriz.

muratteas

Dekan
Reaksiyon puanı
96
Coca Cola içiyorum tersten okuyorum İsraile yardımcı oluyorum kafamda iyi :D

Bekçi

Doçent
Reaksiyon puanı
3
hadi coca colayı bırakanlar diye grup kuralım :D

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
mr_rain42 ve Demnesia adlı konunun uzmanı dostlarımız karşısında biz cuhelaya susmak düşer.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
hadi coca colayı bırakanlar diye grup kuralım :D
Espri olarak uygun.Bizim üretimi ülkemizde yapılan bir ürün için yapacağımız her müdahale yurdum insanına olumsuz yansır oysa kastedilen ülkeye destek bizatihi komşularından gelmektedir.Yani petrodolarlarla beslenmektedirler
Şunu unutmamak lazım reklamın iyisi kötüsü olmaz ve bizlerde dünyada alet oldu parayla yapılamayacak reklam yapılmış oldu birgün böcek var birgün alkol bir gün şişesi şuna benziyor yazısı buna bunlar reklam politikalarıdır.

yer6

Profesör
Reaksiyon puanı
54
Meyvadada alkol var ona bakarsanız onude yemicez mi ?

hangii meyveyi aşırı bir şekilde de tüketsek sarhoş yapar?

örneğin bir oturuşta 5kg x meyvası yesek sarhoş oluruz... x meyvası nedir?

varsa böyle bir meyva yenmez kardeşim.okuduğunu anlayıpta yorum yapmak lazım.

not:kola haramdır değildir bilemem.fetva yı verecek kurumumuz var zaten.açıp sorun doğru bilgi iiçin.yanlış yönlendirirlerse günahını onlar çeker.

zebaniselo

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Eğer normal alkol varsa kesin haram.ama bazen bazı maddelerin bileşimiyle de alkol açığa çıkabiliyor.bence en iyisi meyve suyu içmek.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
şaka bir tarafa, kolaya yaş sınırı getirilmesi taraftarıyım.

umutarslan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
içmeyin aynen haramdır ben günde 2litre içiyom tek etkisi kilo yapıo kafa yapmıyo kafa yapması için vodkayla karıştırmalısınız.Meyvasuyu için diyen zihniyetleri zaten bunlar gazlıyo.Bugün formülü dünyada en degerli olan şeylerden biri olan cola meyvasuyundan daha ucuz hale geldi.Süt bile daha pahalı valla.Ben eskiyi hatırlıyorum daha başkaydı süt 1 liradan düşüktü ?

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Gazoz ve kola içmek

Sual: Bazı kuruluşlar, bazı gazoz ve kolalarda alkol olduğunu tespit etmiştir. Alkolün damlası da haram olduğuna göre, böyle meşrubatları içmek haram değil midir?
CEVAP
Son zamanlarda yoğun bir şekilde, Tunus, Mısır gibi ülkelerde, Müslümanlar hakkında çeşitli şekilde karalayıcı bir kampanya ve saldırı furyası başlatılmıştır. Özellikle Tunus’da polis, sokaktaki kadınların eşarbını başından almaktadır. Mısır’da kola içmenin haram olduğuna dair haberler gelmektedir.

Gazozlardaki alkol yeni değildir. Bunu belli bir zamana getirmeleri maksatlıdır. Gayeleri, (Bakın Müslümanlar meşrubat bile içmiyorlar) yaygarasını yaygınlaştırmak, bu vesile ile (İşte Müslümanlık budur, bakın Müslümanlar ne hale gelmiş) dedirtmek. Belki de bazı provokatörler çıkıp, (Alkollü gazozlara hayır) sloganı ile, protestolar yapabilirler. Müslümanlar bu fitneye, Müslümanlığın kötülenmesine alet olmamalıdır.

Şarap, rakı gibi alkollü içkilerin damlası da haramdır. Fakat içki olarak değil de, başka sebeplerle bulunan alkoller bu hükme dahil değildir.

Birkaç örnek verelim:
1- Taze sirkelerde alkol bulunduğu kesin olarak tespit edilmiştir. Ama bu alkollü bir içecek olmayıp sirke olduğu için, içilmesi haram edilmemiştir. Şaraptan yapılan sirkenin fazileti hadis-i şeriflerle de övülmüştür.

2-
Hamurda, dolayısıyla ekmeklerde de alkol olduğu da bugün kesin olarak tespit edilmiştir. Ama Peygamber efendimiz ekmek yemeyi yasaklamamıştır.

3-
Portakal ve diğer meyvelerdeki alkol oranı gazozdakilerden az değildir. Bu da kesin olarak tespit edilmiştir. Ama dinimiz, içinde alkol olduğu halde meyve yemeyi, haram kılmamıştır.

4-
İlaçları ve kokuları ıslah için, içlerine konulan necis mayiler [alkol gibi sıvılar] affedilmiştir. (İslam Ahlakı, Ey Oğul İlmihali kısmı)

5-
S. Ebediyye’de diyor ki: Şafii’de, necis sıvıyı [mesela alkolü], ilaç ve ıtriyat ıslahı için kullanmak affedilmiştir. (Mezahib-i erbea, El-mafüvat)

6-
Necis olan sıvı, mesela ispirto, ilaç, koku gibi şeylere karıştırılınca, karışım temiz olur. Bunun için, tentürdiyot ve kolonya, hanefide temizdir. (İslam Ahlakı)

[Kolonya, tentürdiyot içilmez ama, elbiseye dökülünce temizlemeden onunla namaz kılmak caizdir. Temizlemek elbette evladır.]

7-
Necis yağlar sabun yapılınca, şarap sirkeye dönünce temiz olur. Bütün kimyasal değişmeler böyledir. (Redd-ül muhtar, Tahtavi, Menahic-ül-ibad, S. Ebediyye)

Gazoz meselesini merhum hocamıza da sormuştum. Hocamız, din âlimi olmanın yanında kimya ilmini de iyi bilen bir kimyagerdi. (Esansı alkolde eritip gazozlara koyuyorlar. İçmek caiz mi?) diye sual etmiştim. Bir kavle göre içmenin caiz olduğunu, ahir zamanda zayıf kaville bile amel etmenin, kuvvetli kavil ile amel etmek gibi sahih olduğunu bildirmişlerdi. İçine esans konan meşrubatların, kolaların hemen hepsinde az da olsa, alkol mevcuttur. Gazoz gibi bu tür meşrubatlarda esansı eritmek için kullanılan bu alkol affedilmiştir; böyle meşrubatları içmek caizdir.

Çoğu sarhoş etmezse
Sual:
(Çoğu sarhoş edenin azı haramdır kuralı var. Bu kurala göre, meşrubatların, kolanın içinde alkol olsa da, çok içilince sarhoş etmedikleri için, içilmeleri caiz olur) deniyor. Mesela yemeğe veya bir sürahi suya az bir miktar şarap konsa, bunların çoğu sarhoş etmediği için, o suyu veya o yemeği bu kurala göre yiyip içmek caiz mi oluyor?
CEVAP
Caiz olmaz. Su da, yemek de, necis olur. Din kitaplarında deniyor ki:
Bir damla şarap içen de cezalandırılır. Şarabın bir damlası da haramdır. İspirto da [alkol de], şarap gibi kaba necasettir, içilmesi haramdır. (Hidaye)

Meşrubatlara özel olarak alkol konmuyor. Esansı eritmek için konuyor. Din kitaplarında, ilaçları ve kokuları ıslah için, içlerine konulan necis sıvının [alkolün] affedildiği bildirilmiştir. (İslam Ahlakı)

Kolaların sırrı açıklanmış
Sual: Alkollü gazoz furyasından sonra, şimdi de kolaların sırrının açıklandığı ve Cochineal diye bir böcekten, kimyasal filtreleme yoluyla elde edilen, karmin isimli maddeden, boya maddesi olarak, her marka kolanın içine konduğu ve bu durumda kola içmenin haram olduğu söyleniyor. Kola içmek haram mıdır?
CEVAP
Hayır, kola içmekte hiç mahzur yoktur. İslam âlimleri buyuruyor ki:
Resulullah efendimiz, bir Yahudi’nin ekmeğini ve tereyağlı yemeğini temiz mi diye sormadan, araştırmadan yedi. Bu domuz yağı mı, koyun yağı mı, ekmeğin hamuru suyla mı, yoksa şarapla mı yoğruldu diye sorup araştırmadı. Müşrik kadının su kabından abdest aldı. Bunlar, yenilen gıdaların içinde ne var diye araştırmanın gerekmediğine birer delildir. (Berika)

Kâfirler, gıdalara necaset de, zehir de katabilirler. Nitekim Yahudi yemeğe zehir katmıştır. Peygamber efendimiz de, araştırmadan o yemeği yemiştir; çünkü necis olduğu bilinmeyen şeyleri yememek takva değil, vesvese olur. Dinimiz de, vesveseden kaçmayı emreder. (Hadika)

KAYNAK

AYRICA ARKADAŞLAR BUNUDA PAYLAŞMAK İSTEDİM...

Lâ Mekke
Sual:
(Coca Cola yazısı tersten okununca, Lâ Muhammed, Lâ Mekke yazıyor. Böyle içecekleri içmek haramdır. Bunu herkese duyurmak çok sevaptır) gibi şeyler söyleniyor. Bir de, e-maillerle veya SMS ile çeşitli mesajlar gönderiliyor. Mesela, (Medine’den gelen vasiyetname, yahut içinde dualar da olan bir mesajı 13 veya şu kadar kişiye gönderen çok zengin olur. Eline geçip de göndermeyenin başına büyük felaketler gelir) deniyor. Bunlar doğru mudur?
CEVAP
Kesinlikle doğru değildir. Coca Cola yazısını tersten okuyunca La Muhammed, La Mekke yazılı olduğu da, doğru değildir. Zoraki benzetme yaparak o hale sokulmaya çalışılıyor. Diyelim ki La Mekke yazsa ne çıkar? Yani Mekke yok dese ne olur? Biz de, New York, Paris, Berlin yok desek ne olur? Bu şehirler yıkılır mı? Bunları, diğer vasiyetname ve mesajları misyonerler hazırlıyor. Maksatları Müslümanları böyle hurafelerle meşgul etmek, ciddi meselelerden, ilimden uzak kalınmasını sağlamaktır. Onların bu oyunlarına alet olmamalıyız.

KAYNAK