Coca Cola Alkol Raporu (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Raporudur)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Olay nerelere gelmiş :)

Peki ben şunu sormak istiyorum, sarhoş olmak veya alkol almak için Cola içen var mı ?
Ben cidden tedirgin oldum çünkü, kolayı çok tüketiyorum ve müslümanım. Ameller niyetlere göre değil midir? Benim aklımda, kolanın içerisinde alkol olduğu bile yoktu. Yani ben alkol alayım diye kola içmiyorum. Bu şekilde kola içmenin haram olduğu kesin mi sizce?

Selamlar.

Koladaki alkolün haram olduğuna dair kesin bir hüküm görmedim ben bugüne kadar; bu konuda en yakınındaki alime danışmanı öneririm. Ancak şunu bilmelisin, içindeki alkol "etil alkol"dür, yani alkollü içki üretiminde kullanılan alkoldür. Yani "alkollü içki"nin "alkol" kısmı budur.

Dolayısıyla içinde bir damla dahi alkol olduğu kesin biliniyorsa, sakıncalı olduğu için yaklaşmamak gerekir. Ayrıca müslüman şüpheli şeyerden kaçınandır. (Bununla ilgili hem ayet hem de hadis vardır.)

Normalde o alkolün uçmasını beklemeleri lazım ama zaman değerli olduğu için ve üç kuruş değil de 4 kuruş kazanmak için o süreyi beklemiyorlar.

Amellerin niyetlere göre olmasına gelince; haram bir ameli, haram olduğu bilindiği halde eğer ruhsat verilmemiş olarak yapıyorsan haramdır. Ruhsat verilen şeylerse bellidir; zaruri haller. Bunun dışında haram olan ameli keyfi olarak hangi niyetle olursa olsun yapmak haramdır.

Öyle olmasaydı, ölçüyü bilemediğimizden dolayı sürekli helal-haram arasında dolaşır dururduk. Çünkü bir çok kişi "sarhoş olmadıkça alkol içerim" diyor, halbuki sarhoş olduğunda bunun farkına varamayacak bir noktaya geliyor zaten; yani ölçütü bilemeyecek bir durumda olan kişi hüküm veremeyeceğine göre, o zaman herkese her haramı yapmanın yolu açılmış olur.

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Ben de o alkol o alkol değil diyenlerdendim ama hiç araştırmadan atıyodum resmen. Böylece öğrenmiş oldum.

Ben cevaz verilse Hz. Alinin içki deyen parmağını kesip atacağını duymuştum, hurafemi bilmiyorum ama hassaslık bu olmalı sanki. Kuran zerresi haram diyosa haramdır. Yazzık oldu kolaya yav artık ayrana talim :)

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
İçinde alkol tesbit edilen her içeceğe ya da yiyeceğe haram diyemeyiz.

Örneğin, etil alkol doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunur. Zira, meyve ve sebzeler olgunlaştıkça oluşan fermantasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda Etil alkol ortaya çıkar. Gıda ve içecek sektöründe kullanılan doğal aromaların birçoğunda doğal olarak oluşmuş etil alkol mevcuttur. Bütün dünyada gıda regülasyonlarında etil alkolün belirli oranlarda yer alması doğal kabul edilmektedir.

Yiyecek ve içeceklerde bulunan etil alkol miktarı belli bir oranı geçmemelidir. Bu hüküm meyve suları tebliğinde bulunmaktadır. Nedeni de içinde karbonhidrat bulunan gıdalarda bir süre sonra doğal olarak alkolün oluşmasıdır. Bu, gıdanın kimyası gereğidir. Gıda Tebliğinde 5 gram sınırının konulmasını, ‘bu değerin altındaki miktarların kendiliğinden oluşum nedeniyle üründe bulunabileceğini göz önünde bulundurmak’ diye açıklanıyor.

Gıda ve içecek üretiminde kullanılan doğal aromaların birçoğunda meyveden ve sebzeden kaynaklanan doğal alkolün bulunduğu bilinmektedir. Bu da nihai ürün olan gazozun on binde 5 oranında alkol içermesinin nedenidir. Gazozlara yaptırılan analizler, ekmek, ayran, yoğurt, meyve sebzeler, boza, kefir ve daha birçok gıdaya yapılmış olsaydı gene aynı sonuçların ortaya çıkacağı açıkça görülecekti. Bu nedenle içinde alkol bulunan her içeceğin haram olmasını söylemek doğru değildir.

Ancak işin bilinmeyen bir yönü vardır. O da içeceklerin içine çözücü olarak katılanların ne olduğudur.

Bütün gazozlarda tat veya koku verici esanslar kullanılır. Bu esanslar, yağ cinsinden maddeler olup suda çözünmezler. Bunları suda çözünür hale getirmek için hem su ile hem de yağlarla tam karışabilen (çözünebilen) ara çözücülere ihtiyaç olur. Bu hususta en bol, en ucuz ve en yaygın olarak kullanılan ara çözücü de etil alkoldür. Etil alkol bunun için gazozların terkibine girer. Kimya bilimi açısından bunun biraz daha açıklaması şöyledir: Kimyada, ‘benzer olanlar, birbiri içinde çözünür’ kaidesi vardır. En mühim ve en çok kullanılan çözücü de su olduğundan suyun dışındaki bütün çözücülerde hidrofil (suyu seven, su ile tam karışan) ve hidrofob (suyu sevmeyen su ile tam olarak karışmayan) olarak ikiye ayrılır. Moleküllerinde hidrofil bulunduran maddeler su ile hidrofil assosiasyon yaparak berrak bir çözelti verebilir.

Etil alkolden başka, sekerat (sarhoşluk) verici olmayan sağlığa başka zararı da olmayan ara çözücüler yok mudur? Vardır. Fakat bunlar etil alkole nispeten daha pahalıdır ve imalatçının bunları seçip kullanmakta bir gayesi ve hassasiyeti yoksa, etil alkolden başkasını kullanmayabilir.

Tat ve koku verici yağ cinsi maddeleri suda çözünür hale getirmek için kullanılan etil alkol, gazoz içinde kimyevi bir değişime uğramaz mı?

Etil alkol, hidrofil ve hidrofob assosiasyon yaparak yağ cinsi maddelerin suda çözülmesini sağlar. Kimyada bunun adı ’solvatasyon’ olup fiziki bir olaydır. Fiziki olaya giren maddelerin asli mahiyeti genelde değişmez. Bir değişim olsa, bu fevkalade az oranda olabilir.

Bu açıklamalara göre :

1- Mayalama sonucu belli bir oranı aşmayan yiyecek ve içeceklerde olan alkol haram olmaz. Kefir gibi.

2- İçinde doğal olarak alkol bulunan yiyecek ve içecekleri yemek de helaldir. Meyveler gibi.

3- İçine çözelti olarak alkol katılanları ilaç ve tedavi maksadı olmaksızın kullanmak ise dinen sakıncalıdır. Çözücü olarak katılan alkol ise, bu alkol değişikliğe uğramadığı için o içeceği içmek helal olmaz. Eğer alkol dışında helal bir çözücü kullanıldıysa helal olur.

Sonuç olarak:

Yiyecek ve içeceklerde temel kural haramlığı kesinleşinceye kadar helal kabul edilmesidir. Bu nedenle haram olduğu kesinleşince haram olur. Şüphelilerden ise her zaman kaçınmak daha hayırlıdır.

Her hangi bir meşrubatın terkibini incelemek ve içine çözücü olarak da alkol konulup konulmadığını belirlemek gerekir. Bazı gazozcular, gazozun içine konulan esansın suya karışmasını temin için, kullanılan maddenin pahalılığı veya bulunmaması sebebiyle bunu etil alkolle yapmaktadırlar. Bu husustaki hüküm, gazozdan gazoza ve hatta imal eden şahsın dindarlığına göre değişmektedir. Verilecek hükümde bahsi geçen hususların bilinmesi lâzımdır.
Selam ve dua ile...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Ben de o alkol o alkol değil diyenlerdendim ama hiç araştırmadan atıyodum resmen. Böylece öğrenmiş oldum.

Ben cevaz verilse Hz. Alinin içki deyen parmağını kesip atacağını duymuştum, hurafemi bilmiyorum ama hassaslık bu olmalı sanki. Kuran zerresi haram diyosa haramdır. Yazzık oldu kolaya yav artık ayrana talim :)

Elbruz kardeş güzel açıklamalar yapmış. Gerçi bir yerden alıntılamış gibi görünüyor ama. :)

Hz. Ali'nin alkol değen parmağı kesip atması şeklinde bir rivayet doğru değildir. Farklı bir şekilde söylenmiş ve bu şekilde kulaktan kulaktan değişmiş olabilir.

Alkol necistir ve dolayısıyla elbisene ve vücuduna değen kısmını temizlemen gerekir, hepsi bu. O elbiseyi veya parmağı kesip atmak diye bir şey yoktur. :)

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Elbruz kardeş güzel açıklamalar yapmış. Gerçi bir yerden alıntılamış gibi görünüyor ama. :)

Hz. Ali'nin alkol değen parmağı kesip atması şeklinde bir rivayet doğru değildir. Farklı bir şekilde söylenmiş ve bu şekilde kulaktan kulaktan değişmiş olabilir.

Alkol necistir ve dolayısıyla elbisene ve vücuduna değen kısmını temizlemen gerekir, hepsi bu. O elbiseyi veya parmağı kesip atmak diye bir şey yoktur. :)

Zaten bu hassasiyetin bi göstergesi yoksa parmağını kesip atan yok canım tabi :) Yani alkol değen parmağı kesip atma düşüncesinden alkolün müslümana nekadar uzak durması gerektiğini anlıcaz. Yani hurafe olanda bile cevaz verilmediği biliniyor bukadarına :)

barbaros35

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yenilen portakalda yani turunçgillerde içtiğiniz yada içmediğiniz kola dan daha fazla alkol (alkol öcü) vardır. bağımlılık yapan alkol değil kafeindir. rahat olun ya

eddiebg

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Mauhaha konuya gel çoğu meyvede etil alkol bulunuyor. :DD

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
yahu koymuşken tam koysunlar da hem hurafeci tayfanın çemkirmeleri boşa çıkmasın hem de biz bari o kadar para vermişken kafa olalım. neymiş haram mıymış yani sonuçta hahah :) zıplayan yazarlara bakınca içerik belli zaten. o değil de, kola seven bir adam değilim ayda yılda bir içiyorum, alıştıracaksınız adamı.

"TRAKYA
Rakım: Buzlu olsun" ;)

onurkorkmaz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
fermantasyon sonunucu her şekerli içecekte alkol oluşur meyve suyunda da var içtiğimiz ilaçların çoğunda var keşke daha çok olsa :)

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
Yaz geldi şöyle bol buzlu ve limonlu Bacardi-Cola olcak ki içindeki alkol oranından da emin olalım. Olmadı Bacardi takviyesi yapalım :)

scream1

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ya zaten rapordaki tüm değerler dünyaca belirlenmiş standartların altında yani hiç bi sorun yok neden işi dine, alkola, helal-haram olayına getiriyorsunuz anlamadım. Din alimleri falan sanki kolay tüketmiyor mu? Ayrıca doğadaki meyvelerde, fermantasyon gibi olaylarda alkol ortaya çıktığı gibi gerçeklerde söz konusu. saçma sapan konular üzerinde zaman harcayıp birbirimizi yiyoruz, neden herkesi kendimize benzetmek gbi bir çaba içibdeyiz. İnsanları olduğu gibi kabul edip kıyafet,dil,din,ırk gibi kıstaslarla yargılamayıp yaptığı işlere bakmıyoruz hala anlamış değilim.

efk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Belki biraz rehber olur..Pek sanmıyorum ama..

Evet, bizim şaşmaz bir ölçümüz var, vesvese verici haberlere kulak vermeyiz biz: Peygamber Efendimiz(asm) buyuruyor ki: `Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır.`1 Keza Peygamber Efendimiz (asm), `Her sarhoş edici şey haramdır. Bir küp içildiği takdirde sarhoşluk veren bir şeyin tek avucu da, tek yudumu da haramdır.`2 Ölçümüz budur. Şimdi soralım: Gazozların ve meyve sularının çoğu sarhoş ediyor mu, bir küpü sarhoş ediyor mu? Eğer etmiyorsa vesvese içine girmeye hiç gerek yoktur; içilebilir, caizdir.

Diğer yandan, alkolün tabiatta var olduğu zaten bilinen bir gerçektir. Yediğimiz kimi meyve ve yiyeceklerde bize zarar vermeyecek oranlarda etil alkol (ethanol) vardır. Nitekim Peygamber Efendimiz(asm): `Üzümden içki yapılır, hurmadan içki yapılır, baldan içki yapılır, buğdaydan içki yapılır, arpadan içki yapılır. Ben sizi bütün sarhoş edicilerden yasaklıyorum`3 buyurmakla bu meyve ve yiyeceklerde fıtri olarak bulunan alkol oranlarına işaret buyurduktan sonra, bu alkol oranlarını özel işlemlerden geçirip mayalandırmak suretiyle fazlalaştırarak sarhoş edici bir düzeye getirip bunu içmeyi yasakladığını bildiriyor. Dikkat edelim: haram kılınan, alkolü arttırılmış içecektir, sarhoşluk veren içkidir. İçinde bin gramda 1,90 gr. etil alkol bulunan hurma yasaklanmış değildir. Fakat bu binde 2 oranındaki alkolü mayalandırıp arttırarak hurmadan yüksek alkol oranlı içki yapıp içmek haram kılınmıştır.
Nitekim geçtiğimiz günlerde Sentezhaberde, Uludağ A.Ş.`nin TÜBİTAK`ın Bursa Test ve Analiz Laboratuvarında yaptırdığı bir test ve analiz sonucu yayınlandı. Habere göre günlük tükettiğimiz tabii besinlerin bazılarında bulunan etil alkol oranları şöyledir: Patateste bin gramda 4,47 gram; yoğurtta bin gramda 2,48 gram; bozada bin gramda 2,26 gram; portakalda bin gramda 2,13 gram; hurmada bin gramda 1,90 gram; sirkede bin gramda 1,69 gram; greyfurtta bin gramda 0,95 gram etil alkol (ethanol) bulunmaktadır. Haberde meyve suları ve gazozlardaki alkol oranları ise şöyle yer alıyor: Meyve suyunda bin gramda 0,48 gram; kolada, gazozda ve portakallı gazozda bin gramda 0,2 gram alkol bulunmaktadır. Söz konusu gazlı içeceklerde ve meyve sularında ölçülen alkol de, bu ürünlerin içeriğindeki meyve aromaları ve konsantrelerden gelmektedir.
Yani size Neyzen Tevfik şiirleri yazardım da neyse..;)

scream1

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Aynen anlayana, kim nasıl isterse öyle yorumluyor zaten bu yüzden kaybediyoruz, yazı için teşekkürler.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
etil alkol portakalda da var yemeyin!

Çok teşekkür ederiz, bizi aydınlatmışsın.

Ama öyle bir akılsızlık yapmışsın ki, bizim bunu senden önce yazdığımızı okumamış, sadece saldırmak için girmişsin. Herhalde sana göre müslümanların hiç birisi kimyadan anlamayan insanlar? Maşallah alkolleri bir tek sen tanıyorsun.

Şu konuya yazdığım bir sürü mesajın hepsinde belirttim; ama maşallah çok zeki(!) olduğunuz için hiç okumadan yazmışsınız. Evvela şunu belirteyim, tıp fakültesinde organik kimya, biyokimya ve tıbbi biyoloji dersleri aldım. Alkoller sınıfını sanıyorum senden daha iyi biliyorumdur.

Daha önceki mesajlarımda da söylediğim gibi, sorun doğal gelişen alkol değil, şişeler için dışarıdan kullanılan alkoldür. Konuyla ilgili olarak açıklayıcı ve prosesleri anlatan bir sürü mesaj yazıldı; bir tekine bile bakmadan "portakalda da etil alkol var onu da yemeyin" diyebilecek kadar cahilleşmişsen, o halde "madem portakalda da alkol var, sen portakal ye neden içki içiyorsun" derler adama.

Ayrıca, eğer fermentasyonla sarhoş edici bir alkol oluşuyorsa, doğal olarak oluşmuş bile olsa zararlıdır ve dinen de haramdır. Şimdi sana birisi kalkıp "bu suyun içinde doğal olarak kendiliğinden siyanür var" dese, "haa doğal mı tamam o zaman" deyip içme akılsızlığını gösterecek misin? Maşallah, çok doğal. :)

Ama herhalde sizin kadar zeki(!) kimsenin çıkmayacağını düşündüğünüzden olsa gerek, bol keseden atıp tutuyorsunuz.

Fermentasyondan bahsedip konuyu iyice sulandıran arkadaşlara gelince; konuyla ilgili tek bilgililer sizler değilsiniz; eğer sandığınız kadar akıllı olsaydınız, sizden önce yazmış olanların mesajlarını okurdunuz.

İstediğinizi için, size kimse karışmıyor, siz olayın çıkış noktasını yakalayamıyorsunuz; burada kimse "kolada alkol var içmeyin" demiyor; ama maşallah çok zeki(!) olduğunuz için böyle anlıyorsunuz. Burada tartışılan asıl konu, özellikle alkol kullanıldığı halde "alkolsüz içecekler tebliğine uygundur" diye kelime oyunu yapılması. Yoksa kolaya gelene kadar bir çok alkollü içki var, herhangi birisi hakkında bir şey söylüyor muyuz? Hayır, çünkü sizin süper zekanızla anladığınız gibi biz kolada alkol olmasını değil, yapılan kelime oyununu eleştiriyoruz. Yoksa viski mi içiyorsunuz, kolonya mı bizi ilgilendirmiyor.

Başkalarını karışmayı ve utanmadan bunu da "kimse kimseye karışmasın diye" yapmayı ne kadar çok seviyorsunuz.

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Gazlı içecek üretiminde kullanılan tat ve koku veren esansların suda çözülmesi için “ara çözücü” olarak etil alkolün kullanılabileceği,

· Üretim süreci sonunda bu maddenin “alkol” olma özelliğinin kaybolmadığı,

· Ara çözücü olarak kullanılan etil alkol yerine aynı işlevi görmek üzere propylen glykol isimli bir maddenin kullanılmasının mümkün olduğu, ancak üretim maliyetinin artması nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilmediği,

· Analize konu şişelerin üzerinde yer alan etiketlerin hiçbirinde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bilginin yer almadığı,

· Gazlı içeceklerde tespit edilen alkol oranlarının yukarıda zikredilen Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde öngörülen sınırın altında olmakla birlikte, 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa ile kabul edilen temel ve evrensel tüketici haklarından biri olan “bilgilenme hakkı”nın böylelikle ihlâle uğradığı,

· Bu nedenle öncelikle konuya ilişkin Alkolsüz İçecekler Tebliği’nin, 5.0 g/l ye kadar alkol bulunabileceğine ilişkin 5/k maddesinin değiştirilmesi,
4- Üretici firmalardan gelen açıklamaların birleştiği ortak nokta, tespit edilen alkolün fermantasyon yolu ile oluştuğu ve sonradan katılmadığı hususundadır. Bu durumda Tüketiciler Birliği üretici firmalara şu soruyu yöneltmektedir:
I) Üretimde etil alkol kullanılmıyorsa, gazoz üretimi için gerekli olan “ara çözücü” olarak hangi maddeyi kullanmaktadırlar?

II) Etil alkol dışında başka bir “ara çözücü” kullanıldığına ilişkin tüketiciyi ikna edecek bilimsel tespitleri içeren raporlar var mıdır?

5- Açıklamanın üzerinden onbeş gün geçmiş olmasına rağmen, ilgili Tarım bakanlığı tarafından “konuyu inceletiyoruz” beyanının haricinde bugüne kadar tüketiciyi tatmin edecek herhangi bir açıklama yapılmamıştır.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi için kaynak

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Sanki kimya uzmanıymış gibi konuşan ve portakalda da alkol olduğunu söyleyip aklınca dalga geçmeye çalışırken rezil olan şahıslar, bir kez daha yapılan açıklamayı okuyun, yukarıdaki webrettin isimli arkadaşın yaptığı alıntıyı okuyun, bakalım çok olduğunu zannettiğiniz bilginiz ne kadarmış ve bakın bakalım bizim neyden şikayet ettiğimizi anlayabilecek misiniz?

Biz kimya dersleri almışız, tebliği okumuşuz, yeni değiştirilen tebliği takip etmişiz; bu şekilde bilgileri takip etmemiş, hatta kendinden önce yazanların mesajlarına bakmaktan bile aciz kalmış; ama yine de ne kadar zeki(!) olduklarını göstermek için "portakalda da alkol var, fermentasyonla oluşmuş, doğal gelişmiş" diye yorum yapan arkadaşlar; umuyorum ki bu defa ders alırlar.

Ugur.pc

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Arkadaşlar başka işleri olan yokmu anlamıyorum ben kola içmem ama kötülememde kimin ne olduğunu Allah (c.c) bilir burada şu şöyle yok tersten okursan çarpılırsın yok içinde hamam böceği var delinin attığı taşı çıkarmaya çalışmayalım olabilir ama kesin olmayan sonuçları yazıpta buradaki insanların midesini bulandırmayalım

Edit : Söz meclisten dışarıdır ;)

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Arkadaşlar başka işleri olan yokmu anlamıyorum ben kola içmem ama kötülememde kimin ne olduğunu Allah (c.c) bilir burada şu şöyle yok tersten okursan çarpılırsın yok içinde hamam böceği var delinin attığı taşı çıkarmaya çalışmayalım olabilir ama kesin olmayan sonuçları yazıpta buradaki insanların midesini bulandırmayalım

Edit : Söz meclisten dışarıdır ;)
Uğur arkadaşım öyle yazmışsın ki sanki colanın günahını Tarım ve Köy İşlerinin raporuna; sorulan soruların cevapsız kalmasına rağmen alıyoruz. Asıl kendi çıkarları için tüketicileri aldatanlar mide bulandırıyor. Burada bahsi geçen böcek değil, kullanılan ara çözücünün hukuksal onayla içerikte kullanılması hakkındadır.

Ugur.pc

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Uğur arkadaşım öyle yazmışsın ki sanki colanın günahını Tarım ve Köy İşlerinin raporuna; sorulan soruların cevapsız kalmasına rağmen alıyoruz. Asıl kendi çıkarları için tüketicileri aldatanlar mide bulandırıyor. Burada bahsi geçen böcek değil, kullanılan ara çözücünün hukuksal onayla içerikte kullanılması hakkındadır.
Hukuk'a her zaman güvendim ve güveniyorumda zaten benim için en başta Allah'ın hukuku var ben yaklaşık 1 buçuk senedir her türlü kola'yı (pepsi,cola turka) içmiyorum inşallah bu söylentiler doğru olmaz masum yetim insan bir kola içiyorsa suç o insanın değil bende bir yetim insanım ama beddualarım kola satanlara değil insanların gözlerini boyayıp üç kağıtçılık yapanlara Allah bizi bu tür dolandırıcıların şerrinden korusun

MesutCULCUL

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ti ye alip dalga gecmeye calisan kisilerin, il muftuluklerinden veya omer nasuhi bilmenin islam ilmihalinden veya semerkand yayinlarindan temel ilmihal bilgileri kitabindan fikihda ''sular bahsi''konusunu okuyup ogrenmelerini tavsiye ederim....

nikoteen

Doçent
Reaksiyon puanı
8
Coca cola da neler var.Alkol olsa ne olur.İçindeki asit yetiyor midenizi mahvetmek için..

lapa_lapa

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Çok teşekkür ederiz, bizi aydınlatmışsın.

Ama öyle bir akılsızlık yapmışsın ki, bizim bunu senden önce yazdığımızı okumamış, sadece saldırmak için girmişsin. Herhalde sana göre müslümanların hiç birisi kimyadan anlamayan insanlar? Maşallah alkolleri bir tek sen tanıyorsun.

Şu konuya yazdığım bir sürü mesajın hepsinde belirttim; ama maşallah çok zeki(!) olduğunuz için hiç okumadan yazmışsınız. Evvela şunu belirteyim, tıp fakültesinde organik kimya, biyokimya ve tıbbi biyoloji dersleri aldım. Alkoller sınıfını sanıyorum senden daha iyi biliyorumdur.

Daha önceki mesajlarımda da söylediğim gibi, sorun doğal gelişen alkol değil, şişeler için dışarıdan kullanılan alkoldür. Konuyla ilgili olarak açıklayıcı ve prosesleri anlatan bir sürü mesaj yazıldı; bir tekine bile bakmadan "portakalda da etil alkol var onu da yemeyin" diyebilecek kadar cahilleşmişsen, o halde "madem portakalda da alkol var, sen portakal ye neden içki içiyorsun" derler adama.

Ayrıca, eğer fermentasyonla sarhoş edici bir alkol oluşuyorsa, doğal olarak oluşmuş bile olsa zararlıdır ve dinen de haramdır. Şimdi sana birisi kalkıp "bu suyun içinde doğal olarak kendiliğinden siyanür var" dese, "haa doğal mı tamam o zaman" deyip içme akılsızlığını gösterecek misin? Maşallah, çok doğal. :)

Ama herhalde sizin kadar zeki(!) kimsenin çıkmayacağını düşündüğünüzden olsa gerek, bol keseden atıp tutuyorsunuz.

Fermentasyondan bahsedip konuyu iyice sulandıran arkadaşlara gelince; konuyla ilgili tek bilgililer sizler değilsiniz; eğer sandığınız kadar akıllı olsaydınız, sizden önce yazmış olanların mesajlarını okurdunuz.

İstediğinizi için, size kimse karışmıyor, siz olayın çıkış noktasını yakalayamıyorsunuz; burada kimse "kolada alkol var içmeyin" demiyor; ama maşallah çok zeki(!) olduğunuz için böyle anlıyorsunuz. Burada tartışılan asıl konu, özellikle alkol kullanıldığı halde "alkolsüz içecekler tebliğine uygundur" diye kelime oyunu yapılması. Yoksa kolaya gelene kadar bir çok alkollü içki var, herhangi birisi hakkında bir şey söylüyor muyuz? Hayır, çünkü sizin süper zekanızla anladığınız gibi biz kolada alkol olmasını değil, yapılan kelime oyununu eleştiriyoruz. Yoksa viski mi içiyorsunuz, kolonya mı bizi ilgilendirmiyor.

Başkalarını karışmayı ve utanmadan bunu da "kimse kimseye karışmasın diye" yapmayı ne kadar çok seviyorsunuz.

önemli değil tabi ki ne zaman istersen aydınlatırım. benim ne kadar zeki oldugum (!) veya uslubum seni hiç ilgilendirmez. benden önce yazılanların hepsini tek tek okudum senini o uzun bilgilerini de.. olayı müslümanlara getirme müslümanlar her seyi herkesten iyi biliyo. sen de bilmem ne mezunu olarak (her seferinde dile getiriyosun) benden çok daha iyi biliyosundur. benim konuyla alakam yok. bildigim seyler sunlar coca colanın alkol mevzusu senelerdir hiçbir aslı astarı olmadan konusuluyor, içinde etil alkol var ve etil alkol doğal olarak meyvelerde de bulunuyor. gerisi de beni baglamaz. ve evet suda dogal olarak siyanur varsa bu dogaldır ve içmeye devam ederim. baska da laf atmazsan sevinirim. seninle tartısmayacam ben fikrimi zaten soyledim!

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Lapa lapa, hem "her mesajı tek tek okudum" demişsin, hem de "senelerdir hiçbir aslı astarı olmadan konuşuluyor" demişsin. Halbuki senden önce yazanlar ben dahil aslını astarını yazmıştık.

O dersleri aldığımı özellikle belirttim, çünkü pişkin bir tavırla portakalda da alkol olduğunu söylemişsin sanki biz bilmiyormuşuz gibi. Üstelik senden önce biz söylemiştik zaten meyvelerde alkol olduğunu; o halde nasıl hem okudum diyorsun hem de cevabı verilmiş bir şeyi tekrar söylüyorsun?

Arkadaşım, mevzu çok başka, sen kolanı iç, biz sana da, içenlere de karışmıyoruz; olay çok başka, ama madem tek tek okumuşsun ve buna rağmen şunu diyebiliyorsan;

ve evet suda dogal olarak siyanur varsa bu dogaldır ve içmeye devam ederim.

Bize de ancak afiyet olsun demek düşer. Nitekim bu işin sonunda "doğal" olarak ancak ölürsün, başka ihtimal yoktur. "Doğal" kavramını böyle anlamak çok ilginç ve gülünç doğrusu. Aslında doğal olarak çevrede bulunan bir çok şey var ki yemek şöyle dursun bakmaya bile tiksinirsin.

Bu arada son zamanlarda bir çok arkadaşın "ben fikrimi söyledim, gerisi umurumda değil" tavrını çok sık görüyorum. Sen de aynı tavrı sergilemişsin; fikrini bize söylüyorsun, doğaldır ki karşılığında eleştiri alabilirsin. Eğer fikrini paylaşmak niyetiyle söylemediysen, o halde forum ortamında olduğunu hatırlatırım. Forum, özü itibarı ile fikirlerin tartışıldığı ortamdır.

Aldığım dersleri belirtmeme gelince; evet özellikle belirttim. Çünkü ben bunun derslerini almışım, sense kendi yorumunu söylüyorsun; ama "kulaktan dolma" diye beni suçluyorsun. Üstelik ortada resmi raporlar vs varken. Hangimizin bilgisi kulaktan dolma, anlaşılsın diye özellikle belirtiyorum; yoksa okulu çok önemsediğim veya gurur duyduğumdan değil, nitekim bu tür konular hariç hiç bir yerde de belirtme ihtiyacı hissetmem; çünkü bunu bir üstünlük olarak görmüyorum.

Ne zaman birisi karşısına bilgi konulsa, cevap verecek argümanı kalmasa, hemen "ben fikrimi söyledim, gerisi umurumda değil" triplerine giriyor.

Dilimi ağır bulabilirsiniz; sebebi şudur ki, kendisi kulaktan dolma bilgilere sahip olduğu halde bir çok insan ortaya gerçek bilgi koyanları kulaktan dolma konuşmakla suçluyor. O yüzden özellikle "meyvede de alkol var" tavrına giren arkadaşları, bilmedikleri bir konuda sırf içkiye kılıf uydurmak için ortaya kulaktan dolma iddialar atmak yerine meyve yemeye davet ediyorum.

pusluvadi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
kimisi alkol var diyor kimisi içinde oluşuyor ekmekte bile olur diyor valla bizimde kafa karıştı...

Kutay

Asistan
Reaksiyon puanı
0
İçindeki alkol daha kana karışamadan yok olacak seviyede o kadar alkolden bişey olmaz

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
İçindeki alkol daha kana karışamadan yok olacak seviyede o kadar alkolden bişey olmaz

Alıntı:
Gazlı içecek üretiminde kullanılan tat ve koku veren esansların suda çözülmesi için “ara çözücü” olarak etil alkolün kullanılabileceği,

· Üretim süreci sonunda bu maddenin “alkol” olma özelliğinin kaybolmadığı,

· Ara çözücü olarak kullanılan etil alkol yerine aynı işlevi görmek üzere propylen glykol isimli bir maddenin kullanılmasının mümkün olduğu, ancak üretim maliyetinin artması nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilmediği,

· Analize konu şişelerin üzerinde yer alan etiketlerin hiçbirinde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bilginin yer almadığı,

· Gazlı içeceklerde tespit edilen alkol oranlarının yukarıda zikredilen Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde öngörülen sınırın altında olmakla birlikte, 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa ile kabul edilen temel ve evrensel tüketici haklarından biri olan “bilgilenme hakkı”nın böylelikle ihlâle uğradığı,

· Bu nedenle öncelikle konuya ilişkin Alkolsüz İçecekler Tebliği’nin, 5.0 g/l ye kadar alkol bulunabileceğine ilişkin 5/k maddesinin değiştirilmesi,
Alıntı:
4- Üretici firmalardan gelen açıklamaların birleştiği ortak nokta, tespit edilen alkolün fermantasyon yolu ile oluştuğu ve sonradan katılmadığı hususundadır. Bu durumda Tüketiciler Birliği üretici firmalara şu soruyu yöneltmektedir:
I) Üretimde etil alkol kullanılmıyorsa, gazoz üretimi için gerekli olan “ara çözücü” olarak hangi maddeyi kullanmaktadırlar?

II) Etil alkol dışında başka bir “ara çözücü” kullanıldığına ilişkin tüketiciyi ikna edecek bilimsel tespitleri içeren raporlar var mıdır?

5- Açıklamanın üzerinden onbeş gün geçmiş olmasına rağmen, ilgili Tarım bakanlığı tarafından “konuyu inceletiyoruz” beyanının haricinde bugüne kadar tüketiciyi tatmin edecek herhangi bir açıklama yapılmamıştır.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi için kaynak