- Reaksiyon puanı
- 178
Olay nerelere gelmiş
Peki ben şunu sormak istiyorum, sarhoş olmak veya alkol almak için Cola içen var mı ?
Ben cidden tedirgin oldum çünkü, kolayı çok tüketiyorum ve müslümanım. Ameller niyetlere göre değil midir? Benim aklımda, kolanın içerisinde alkol olduğu bile yoktu. Yani ben alkol alayım diye kola içmiyorum. Bu şekilde kola içmenin haram olduğu kesin mi sizce?
Selamlar.
Koladaki alkolün haram olduğuna dair kesin bir hüküm görmedim ben bugüne kadar; bu konuda en yakınındaki alime danışmanı öneririm. Ancak şunu bilmelisin, içindeki alkol "etil alkol"dür, yani alkollü içki üretiminde kullanılan alkoldür. Yani "alkollü içki"nin "alkol" kısmı budur.
Dolayısıyla içinde bir damla dahi alkol olduğu kesin biliniyorsa, sakıncalı olduğu için yaklaşmamak gerekir. Ayrıca müslüman şüpheli şeyerden kaçınandır. (Bununla ilgili hem ayet hem de hadis vardır.)
Normalde o alkolün uçmasını beklemeleri lazım ama zaman değerli olduğu için ve üç kuruş değil de 4 kuruş kazanmak için o süreyi beklemiyorlar.
Amellerin niyetlere göre olmasına gelince; haram bir ameli, haram olduğu bilindiği halde eğer ruhsat verilmemiş olarak yapıyorsan haramdır. Ruhsat verilen şeylerse bellidir; zaruri haller. Bunun dışında haram olan ameli keyfi olarak hangi niyetle olursa olsun yapmak haramdır.
Öyle olmasaydı, ölçüyü bilemediğimizden dolayı sürekli helal-haram arasında dolaşır dururduk. Çünkü bir çok kişi "sarhoş olmadıkça alkol içerim" diyor, halbuki sarhoş olduğunda bunun farkına varamayacak bir noktaya geliyor zaten; yani ölçütü bilemeyecek bir durumda olan kişi hüküm veremeyeceğine göre, o zaman herkese her haramı yapmanın yolu açılmış olur.