Samsung Harici HDD Çalışmıyor

olmez48

Öğrenci
Katılım
28 Eylül 2014
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhaba arkadaşlar. 1 TB harici diskim bilgisayarda çalışırken bir anda kayboldu ve o zaman bu zamandır bir türlü çalıştıramıyorum. USB kablosunu taktığımda kutudaki lamba yanıyor ama bilgisayar HDD i görmüyor. Basitçe sorun bu. Şimdi elimden geldiğince ayrıntıları ile neler farkettiğimi, neler yaptığımı anlatmaya çalışayım. (En alta resimlerde ekleyeceğim) Öncelikle HDD içinde yılların arşivi olduğundan kurtarmak ilk amacım. HDD USB kablosu ile bilgisayara bağlanınca kutudaki ışık yanıyor ama HDD nin dönme sesi gelmiyor ve bilgisayar tanımıyor. Bu nedenle laptoptan söktüm ve masaüstüne taktım o da tanımadı. Oradan söktüm Smart TV ye bağladım o da tanımadı. Durum bu olunca acaba içinde birşeyleri mi yaktı diye HDD i söktüm kutudan. Devre kartını sökmeden kontrol ettim birşey göremedim. Devre kartını söktüm ve iç tarafına dirençlerin falan olduğu yere baktım, yine birşey göremedim. Sökmüşken nazikçe temizledim kartı. Devre kartını yeniden taktım ve bilgisayarlarda denedim yine görmedi. Bunun üzerine HDD i söküp masaüstü PC min kasasına doğrudan bağladım. Yine HDD den dönme sesi titreşim falan alamadım ve PC görmedi. Bunun üzerine eski laptopumun HDD ni söküp PC kasasına taktım ( doğru taktığımı kontrol amaçlı ) onuhemen gördü. Bunun üzerine bu eski HDD i bozulan Samsung harici HDD kutusuna taktım ve bilgisayara bağladım yine hemen gördü. Böylece sorunun kutu, USB kablo, kutu üzerindeki kartta vs olmadığını, doğrudan 1 TB lık Samsung'un kendisinde olduğunu doğrulamış oldum. Sonrasında Samsung'un devre kartını aramaya başladım ama o konuda birebir aynısını bulmalısın vb önerilerle karşılaştığımdan tıkandım kaldım. Nereye kadar aynı? Öncelikle kartı bir değiştireyim diye düşünüyorum. HDD in disk tarafını açmadım henüz. Hani iğnede falan mı sorun var kontrolünü yapmadım. Yeni kart çözüm olmazsa o zaman o kısmı açmayı düşünüyorum. Ayrıntısı ile yaptıklarım bunlar. Devre kartını arkalı önlü büyüteçle falan inceledim ama yanmış, hasarlı, kopmuş vb bir devre elemanı göremedim. Tabi ki ben görmemiş de olabilirim. Bakmak var, görmek var sonuçta. Şimdi aşağıya eklediğim resimlerde model numarası falan hep göründüğü için onları yazmayacağım. Bu devre kartının aynısını nasıl ve nereden bulabilirim? Ya da nereye kadar aynı olmalı bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşların yardımını bekliyorum.

NOT : Resimleri cep ile çektiğim için biraz kötü sanırım. Anlaşılamayan ayrıntıları üzerinden bakarak yazabilirim.
Bozulan HDD üstten görünüm
B9P0gv.jpg
[/URL][/IMG]

Bozulan HDD Alttan görünüm
2Q1k4j.jpg
[/URL][/IMG]

Devre kartı iç görünüm
Y5klRl.jpg
[/URL][/IMG]

Kutu boşken takılı
m86zZ1.jpg
[/URL][/IMG]



Kutuya eski laptopumun HDD i takılı. Çalışıyor ve bilgisayar görüyor.
EE8qM8.jpg
[/URL][/IMG]
 

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Katılım
29 Ekim 2013
Mesajlar
8,550
Reaksiyon puanı
741
Puanları
293
Disk kafası vuruyor mu yada disk dönme sesi geliyor değil mi ?
 

olmez48

Öğrenci
Katılım
28 Eylül 2014
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hayır. İlk mesajımda da belirttiğim gibi diskte hiçbir dönme sesi, titreşim vb ses yok.
 

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Katılım
29 Ekim 2013
Mesajlar
8,550
Reaksiyon puanı
741
Puanları
293
Geçmiş olsun onun tamirine çok para isterler ayrıca verilerini kurtarmak için ve tamir işide zor herkes yapamaz. Havasız ortamda yapıyorlar onu
 

olmez48

Öğrenci
Katılım
28 Eylül 2014
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bir umut arastiriyorum iste.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Kardeş hiç ses yoksa muhtemelen kartta yanmiş bir direnç veya devre elemani vardir aliexpres com dan tam model karti bulup sipariş et gelsin değiştir ya da google da harddisk kart tamiri yaz bira araştir arizali parçayi bul tamir et yada tamir ettir
 

mikail13

Öğrenci
Katılım
6 Mart 2011
Mesajlar
47
Reaksiyon puanı
4
Puanları
8
s.a. abi ben bu diski yüksek ihtimal kurtarırım.

daha önce çok kurtarmışlığım vardır.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
birebir aynı sorunu bugün itibariyle ben de yaşıyorum. tesadüf müdür bilmem benim de iomega marka taşınabilir kutunun içinden çıkan samsung diskim sessizliğe büründü. bir daha dönüp buraya ne zaman bakarsızın bilmem ama sizin hdd'in akibeti ne olduğunu merak ettim doğrusu.
 

onursarigul0

Öğrenci
Katılım
11 Temmuz 2014
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhaba, bendede aynı sorunu yaşıyorum. Harddisk tamamen sessiz, disk dönmüyor. Kartını değiştirerek deneme fırsatım olursa deneyeceğim ve buraya sonucu yazacağım, umarım karttandır sorun.
 

FBK

Doçent
Katılım
6 Kasım 2014
Mesajlar
605
Reaksiyon puanı
7
Puanları
18
harddiskler hakkınnda geçmişe dayanan baya bilgim var. bu tepki vermeme sorunu genelde harddisk boardların üzerindeki yazılım kontroluni sağlayan bioslardan yapıyor. siz aynı board'u bulup taksanızda yine çalışmaz. çünkü her diskin bios'u ve adresleme bilgileri farklıdır. bu işi yapan sağlam bir kaç firma var türkiyede ama baya masraflı. senin sorununu bios'a bağlıyorum çünkü harddiskinde kafa vurma sesi yada bip sesi olmadığını söylüyorsun. senin board'un aynısından bulsan bile üzerinde ki bios sadece o kendine ait diski çalıştırır.

örneğin bu videoda bozulan hdd board'undan bios chip alınıp diğer sağlam board'a geçiriliyor. dediğim gibi bios chipler sadece diskin aslını çalıştırır başka bi harddisk üzerinde kullanılamaz. bildiğim kadarıyla harddisk üzerinde ki serial'le birlikte convert edilen algoritma tabanlı bi sistemle rom dosyaları compose ediliyor. kafa değişimi vs yapabiliyorum şuan ama bios dosyaları hakkında kesin bir bilgi ve çözüm kesinlikle yok.


[video=youtube;X2hgiDHiXKM]https://www.youtube.com/watch?v=X2hgiDHiXKM[/video]
 
Üst