Detaylı inceleme! HP Omen 15 2020

Bu konuyu okuyanlar

wusti

Öğrenci
Katılım
10 Şubat 2021
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
26
Dediğin gibi yaptım ama normal modla arasında pek bir değişiklik olmadı. Grafiği performans moduna alınca düzeldi. Yani 2 ayarında performansta olması gerekiyor gibi. Kayıt yaparken kasma donma olmuyor ama hybrid moda alınca fps düşmesi vb problemler oluyor.
 

Görkem Say

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Nisan 2017
Mesajlar
25,737
Çözümler
8
Reaksiyon puanı
24,993
Puanları
113
Dediğin gibi yaptım ama normal modla arasında pek bir değişiklik olmadı. Grafiği performans moduna alınca düzeldi. Yani 2 ayarında performansta olması gerekiyor gibi. Kayıt yaparken kasma donma olmuyor ama hybrid moda alınca fps düşmesi vb problemler oluyor.
Çok ilginç. Ben hep hybrid modda kullanıyorum. Duruma göre sadece performance ve balanced modunda geçiş yapıyorum. Performance modunda gayet iyi FPS değerleri alabiliyorum. Belki sürücü veya Windows kurulumunuzda bir hata vardır.
 

wusti

Öğrenci
Katılım
10 Şubat 2021
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
26
Sıfırdan kurulum yaptım. 1 hafta falan oldu. Driver vb güncellemeleri HP programları üzerinden yaptım. Bilmiyorum başka ne sorun var. Grafik switcer için laptobu baştan başlatması gerekmese sıkıntı yokta her zaman grafik için baştan başlatmak istemiyorum.
 

meyveoz

Öğrenci
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Birisi de çıkıp, bunun bir de Amd ryzen 7 4800h işlemcili modeli var.. acaba performans olarak hangisi daha iyi? demiyor.
 

Görkem Say

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Nisan 2017
Mesajlar
25,737
Çözümler
8
Reaksiyon puanı
24,993
Puanları
113
Birisi de çıkıp, bunun bir de Amd ryzen 7 4800h işlemcili modeli var.. acaba performans olarak hangisi daha iyi? demiyor.
4800H çoklu çekirdekte daha iyi, tekli çekirdekte de 10750H'ye baya yakın ama yazılım tarafında çok kısıtlı. MUX Switch yok, undervolt seçeneği yok, fan ayarı daha detaysız vs.
 

Hmza Y

Öğrenci
Katılım
22 Ağustos 2022
Mesajlar
79
Reaksiyon puanı
17
Puanları
8
Yaş
24
Herkese selamlar. Yaklaşık 5-6 gündür yeni almış olduğum HP Omen model dizüstü bilgisayarı kullanıyorum. Geçen hafta kutu açılışını yapmıştım. Şimdi ise detaylı bir inceleme paylaşacağım. Hazırsanız başlayalım.

Teknik özellikler
  • Intel Core i7 10750H işlemci.
  • NVIDIA RTX 2060
  • 2x8 GB 3200 MHz Samsung bellekler
  • 1 TB Samsung SSD
  • 144 Hz tazeleme hızına sahip IPS panel ekran. %95 sRGB ve %72NTSC renk gamutu desteği. Yüzde 80 ekran kasa oranı.
  • 4 bölgeli RGB aydınlatmaya sahip chiclet klavye. Numpad yok.
  • Intel® Wi-Fi 6 AX 201 (2x2) ve Bluetooth 5.0 desteği.
  • HDMI 2.0a, MiniDP, 3x 5Gpbs USB Type-A, Thunderbolt 3 destekli Type-C, combo jack girişi ve SD kart okuyucu.
  • 2.4 KG ağırlık, 22.6 mm incelik, 35.8 cm en, 24 cm boy.
  • 70.9 Wh Li-ion batarya ve 200W adaptör.
Ekran deneyimi
Ekran beni oldukça memnun etti diyebilirim. Bir dizüstü bilgisayara göre gayet iyi değerleri var. MSI'ın RTX 2060 modelli kasalarından daha iyi renk doğruluğuna sahip ancak ms olarak daha kötü tabi. Yine de dizüstü bilgisayarda renk doğruluğuna da önem veren birisi olarak gayet memnun kaldım diyebilirim. 144 Hz ile oyunlar akıcı. Herhangi bir dalgalanma veya hayalet ekran göremedim. Ekranda ışık sızması bildiğiniz yok. Bu tabi bana da denk gelmiş olabilir ancak siyahlarda hiçbir sorun yaşamadım.

Tasarım ve klavye
Tasarım göreceli bir konu, ancak ben ürünü bu anlamda oldukça beğendim. Ekran kasa oranının fazla olmasından dolayı ürün fazla büyük durmuyor. Kasası minik yani. Bu sebeple sanırım klavyeyi sıkıştırmamak için numpad kısmını koymamışlar. Sağ tarafta bir, arka tarafta ise iki adet egzoz çıkış mevcut. Çift egzozlu kısımda işlemci, tek egzozlu kısımda ekran kartı var. Soğutma kısmına yazının ilerisinde değineceğim. Arka tarafta bulunan elmas Omen logosu da ciddi manada güzel ve ışığa göre renk değiştiriyor. Benim çok hoşuma gitti.
Ekli dosyayı görüntüle 112615

Ürünün ekranı 180 derece arkaya doğru açılabiliyor. Kapağı tek elle açmak biraz zor. Menteşeler sağlam duruyor. Klavyeyi gayet beğendim. Sık kullanılan tuşlar büyük, tuş aralıkları gayet iyi ve basım hissiyatı güzel. Tek eleştirim virgül ve büyüktür-küçüktür tuşlarının biraz saçma bir yerde olması. Birde shift ve space tuşları gereksiz büyük tutulmuş bana kalırsa. Touchpad güzel. Sıkıntı çıkarmıyor ve dokusu hoş. Precision yazılımını kullanıyor zaten. Parmak hareketleri vs. var yani.

Performans
Performans konusunda cihazı oldukça beğendim. Değerleri resimler ile paylaşacağım.

Ekli dosyayı görüntüle 112601
Burada ürün tamamen boş. Hiçbir uygulama açık değilken sıcaklıklar bu durumda.

Ekli dosyayı görüntüle 112602
Burada ise Steam, Spotify gibi uygulamaların yanında tarayıcı da açık ve 5-6 adet sekme mevcut.

Ekli dosyayı görüntüle 112609
Burada ise AC Odyssey oynarken ki sıcaklık değerleri mevcut. Bu sıcaklık değeri pek değişmiyor. Yaklaşık 3 saat boyunca oynadım hep aynı kaldı.

Ekli dosyayı görüntüle 112610
Burada da ultra ayarlarda yapmış olduğum Benchmark testi mevcut. Gölgeleri high yerine medium'a çektim sadece. Genel olarak iyi bir performans sunuyor.


Bu testler yapılırken fanlar hep otomatik, bilgisayar ise performans modundaydı. Maksimum moda alsam büyük ihtimalle 3-5 derece daha düşerdi sıcaklıklar. İşlemci throttle olmuyor ve belli bir frekansta çalışıyor. Klavyenin sol tarafına gelen kısımda ekran kartı var. Onun da sıcaklığı düşük olduğu için WASD kısmında elinizi yakmıyor bilgisayar. O kısım iyi düşünülmüş. Daha fazla oyunla test edemedim henüz bilgisayar yeni olduğu için ancak Odyssey piyasadaki en zorlayıcı oyunlardan birisi olduğu için referans olur diye düşünüyorum. Alt taraftaki egzozlar oldukça büyük. Bilgisayarın boyutu küçük olmasına rağmen fanları ise cidden büyük. Bu sayede soğutma performansı üst seviyeye taşınmış. Soğutma performansına etki eden faktörlerden birisi de, klavyenin üst tarafında bulunan delikli tasarım. Yukarıdaki klavye resminde de görebilirsiniz. Üçgen şeklindeki delikler fanların hava almasını sağlıyor ek olarak. Bu da soğuk hava girişini artırıyor tabi.
Ekli dosyayı görüntüle 112620

Bu sıcaklıklar belki bilmeyen arkadaşlar için fazla gelebilir. Ancak 10750H ortalama olarak 90 derecelerde çalışan bir işlemci. Buna MSI'da dahil Casper'da. Ancak HP nasıl başarmış bilmiyorum ama işlemci darboğaz olmadan 80 derece altında çalışabiliyor. HP bu sefer sadece kozmetik alanında değil, mühendislik alanında da iyi çalışmış.

Ekli dosyayı görüntüle 112621

Fan konusunda ise bilgisayar boştayken fan sesi çıkarıyor. Diğer bazı cihazlar gibi boştayken hiç fan sesi duymadığınız olmuyor. Ancak zamanla alıştım ben. İlk başta biraz rahatsız etse de şimdi pek rahatsız etmiyor. Fanlar oto moddayken yük altında abartı bir ses çıkarmıyor ancak maksimuma alınca gerçekten uçak kalkıyormuş hissi veriyor. Üründe ayrıca ekran kartı değiştiricisi var. İstediğiniz zaman Hybrid mod ve harici mod arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Hybrid modda bilgisayar ekran kartını kendi ayarlıyor, harici modda sadece NVIDIA kullanılıyor ve Intel devre dışı kalıyor. Bu değişimlerde bilgisayarı yeniden başlatmak zorunlu.

Yazılım
Üründe HP Command Center, HP Support Assistant ve HP Audio Control mevcut. Sırayla bakalım hepsine.

HP Command Center
Command Center arayüz olarak hoş bir uygulama. Bilgisayarın sıcaklık değerlerine buradan bakabilirsiniz. Yine ekran kartı ve işlemcinin kullanımı da burada mevcut. Dengeli ve performans modları var. Bunlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Klavye ışıklarının kontrolü de burada mevcut.

Ekli dosyayı görüntüle 112612

Birde Network Booster var. Bu da o anki kullandığınız uygulamanın internet önceliğini belirliyor ve oyunlardaysanız pingi azaltıyor. Ancak bu özellik çalışmıyor. Ürün daha yeni olduğu için bazı yazılımsal sorun var. HP forumlarında baktım bu sorunun düzeltileceği belirtiliyor ancak ne zaman bilmiyorum. Birde ileride Command Center'a undervolt ve overclock bölümü gelecekmiş. Buradan da performansı azaltıp, artırabileceğiz.

HP Support Assistant
HP'nin kendi geliştirdiği yardımcı program. Üyelik açarsanız program sistemi ve bilgisayarı otomatik tarıyor. Sonrasında HP'nin sitesinden sürücü güncelleme bölümüne geldiğinizde aynı üyelik ile giriş yapıyorsunuz. Bilgisayarınız tarandığı için modeli görebiliyorsunuz. O kısımdan da sürücüleri güncelleyebilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 112613
HP Support ile birlikte sürücüleri güncelleyebilir, diagnostic testleri yapabilirsiniz. Ürününüzün seri numarası vs. de burada mevcut. Ancak programdaki sürücü güncelleme kısmı çalışmıyor. Yine yazılımsal bir sıkıntı ve halledileceği belirtiliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 112614

HP Audio Control
Bu kısımdan da sistemin ses kontrolü yapılabiliyor. Ses giriş çıkışı ve yüksekliği ayarlanabildiği gibi ekolayzır ayarı da mevcut. 2x2W hoparlörün performansı fena değil ancak çok yüksek beklentiye girmeyin derim. Daha iyi olabilirmiş.


SSD performansı
İçerisinden çıkan SSD'nin performansı muazzam. Samsung marka SSD'nin okuma ve yazma değerleri hemen hemen 970 Evo Plus modeli ile aynı. SSD'nin 1 TB olduğunu da göz önünde bulundurursak, içerisinde 1700 TL'lik bir SSD mevcut.


Özet
Ürünü ben oldukça beğendim. Yaklaşık 11.5K-12K arası bir fiyatı var. Fiyatını hak eder mi demiyorum çünkü şu dolar kurunda herhangi bir dizüstü bilgisayarın fiyatını hak etmesi bana göre imkansız zaten. Ancak ürün tasarım, ekran, bulundurduğu SSD ve özellikle de performansıyla iyi bir deneyim vaat ediyor. Ortalamaya göre daha düşük sıcaklıklarda çalışan ve uzun vadede sıkıtı çıkarmayacağını düşündüğüm bir ürün. Ben tavsiye ederim. Monster'a güvenemeyenler HP Omen 15'e yönelebilir. Ürünü GittiGidiyor'dan GPN Teknoloji satıcısından aldım ve satış aşamasından memnun kaldım diyebilirim.

Benden olsun bu da
 
Üst