Linux Windows'a 5 yıl içinde yetişebilir

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Hala neyin tartışması yapılıyor? Konu kapatılsın, 5 yıl sonra açılsın bence.

Mephasm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar gerçekten sonu gelmez bir tartışma ama,

Olayı 5 seneye felan çekmemek lazım. Zaten "geçmek" kelimesi de çok göreceli bir kavram.

Şahsen linux ve açık kaynak aşığı, ama mecburi windows kullanan biriyim. Bunun sbebi ise işim dolayısıyla kullanmam gereken programlardır.

Microsoft şirketi bir çok alanda çığır açmış bir şirkettir, ve de emeklerini gözardı etmek, kötülemek aptalca olur. Ancak şirketin kullanıcıya yaklaşımı her türlü şüpheye açıktır. Tekelleşme çabaları mahkeme kararıyla sabitlenmiş olup, bunun biz kullanıcılara ne kadar zarar verdiğini unutmamak gerekir.

Yalnız microsoft aslında bu pazarın günah keçisidir, bütün büyük yazılım üreticileri aslında en az MS kadar tekelcidir, ve de kullanıcısına karşı acımasızdır.

Autodesk ve Adobe'nin başını çektiği bu yazılım şirketleri, piyasadaki tüm rakiplerini bünyelerinde toplamış ve bu sektörlerde çalışanların daha güzel yazılımlarla çalışması, o yıl hangi özelliklerin ekleneceği / düzeltileceği bu şirketlerin "insaf(!)"ına kalmıştır.

Bu şirketler Ms'un tersine, binlerce dolara satın alınan yazılımlar için her sene yeni sürüm çıkartmakta, ve de her program için yüzler ve binler arasında değişen dolarlar yükseltme ücreti almaktadır. Sektörü takip edebilmek için bu haracı her sene vermek zorundasınız.

MS ile beraber de bu şirketler, Intel benzeri donanım üreticileri kucak kucağa oldukları için, gerekmemesine rağmen her yıl, hatta her service pack'te sistem gereksinimlerini arttırarak, bizleri yeni bilgisayar almaya zorlamaktadır. Eskiden sadece donanım değişirdi artık o da olmuyor.

Bunun karşılığında donanım şirketleri de bu yazılımlara uygun ürün ve sürücü geliştiririler. Akabinde sıra OEM şirketlerine gelir. Bunlar hem donanım üreticilerine, hem de yazılımcalara, en çok da MS'a gebedirler. MS'in OEM lisanslarıyla ilgili ufak bir fiyat değişikliğiyle, bu şirketlerin karları büyük değişimlere uğrar. Bazıları ise yokolabilir.

Bunları gözönüne alırsak döngünün nasıliçinden çıkılmaz bir halde olduğunu, biz son kullanıcıların ise nasıl bir girdabın içinde olduğumuzu anlarız.

Yani microsoftun işletim sistemi için istediği ücret aslında hiçbirşeydir. Önemli olan onun arkasında saklanan mantalite, ve de bu sistemi alarak aslında neleri kabul ettiğimizdir.

Emekli Bill Gates ve takımının mantığı, windowsun bizim yerimize, bizden daha iyi karar alabileceği yönündedir. Amaçları budur. O yüzden sisteme müdahale hakkımız sınırlıdır. Yine de Ms'in aldığı, asıl babaların aldığı paraların yanında komik kalmaktadır.

Linux'a gelince, herşeyiyle mükemmel ama biraz eğilip bükülmelisiniz. OS X'e geçseniz eminim daha fazla bocalarsınız. bugün bence standart bir kullanıcının tüm ihtiyacını karşılayacak seviyededir, ve aslında o kullanıcı için daha kolaydır. Koda moda gerek yoktur. O kod da zaten bir forumdan copy paste olacaktır, abartmaya gerek yok.

Sorun masaüstü geliştirmelerine geç başlanması ve de temel kemikleşmiş kullanıcılarıni programcılardan oluşması.

Oyun konusunun o kadar önemli olduğunu düşünmüyorum, zira zaten oyun konsollarının yakında PC oyun pazarını atıl hale getirebileceğini düşünüyorum. Ancak profesyonel programların sadece windows'ta çalışıyor olması en büyük handikaptır.

(not: çok uzun olmuş özür dilerim, hızlı cevaptan yazdığım için farkedemedim :))

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
@ulashMicrosoft security essentials kullanıyorum antivirus için hem free hem de sisteme tam anlamı ile entegre.@
bu cok komik bende onu diyorumya batakliktasiniz ha bu arada bende windows 7 kullaniyorum bu ama gercegi örtbaz etmez
,Evet işletim sistemim kurulduğunda tüm donanımım (hemen hemen değil hepsi) kullanıma hazır,hic sanmiyorum bir yüklemeyi internetsiz yap da bakalim :) oyun meselesine gelince ihtiyaclar degisik degisiktir ,simdi herkesin oyun gibi bir tutumu mu var biliyorun artik konsol diye birsey var yani devran dönebilir ,hic bir birimizi kndirmayalim ,simdi biz isletim sistemi olarak düsünelim simdi linuxda oyun oynanmaz diye bir kayde yok ,id tech 5 motoru dahi linuxda calisiyorsa ve buna direcx11 12 flan gerekemiyorsa vardir bunda bir seyler ,windowslu dogmadik windowssuzda yapariz ,
Bu sizi üzecek fakat, evet yüklemeyi internetsiz yaptım. Antivirüs kullanmam da sistemime virüs bulaşmasından değil. Sadece önlem amaçlı yoksa çok çok uzun süre antivirüssüz de sistem kullandım ve daima temiz kaldı sistemim.
Bu arada da hiç de Linux kullanmamış birisi de değilim. Daha dial-up zamanları 2 dvdlik Susu indirip kurmuşluğumuz da var. Hatta daha sonrasında bir de onu redhat ile karşılaştırdık onu da indirip. En son da meşhur Ubuntuyu da denedim. Kusura bakmayın ama gerçekten içtenlikle söylüyorum ki, Hiç tadı yok! (Bu tamamıyle benim kişisel görüşümdür. Başkasının nasıl düşündüğü kendisini ilgilendirir.) Redhat 6'dan beridir gelen linux maceralarım hep olmuştur ve hiç üzerimden atamadım şu çakma iphone kullanıyormuşum hissini.

musvir

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Aslında Linux hayal edildiği kadar mesafe katetmiş olsa, hatta bunu gören adobe gibi firmalar (olamaz ya) programlarının linux üzerinde çalışan versiyonlarını (tabi ki kapalı kaynak olarak) çıkarmış olsa dahi son kullanıcı için yine bir manası olmayacaktır. Çünkü mesela bir "adobe premiere" kullanabilmek için yine tonla para vermek zorunda kalınacak, yahut crack hükümranlığını sürdürmüş olacaktır.

E o zaman 100 küsur dolarlık parayı microsofta vermemek için mi insanlar tamamen yabancısı oldukları bir sistemi öğrenmek için zamanlarını harcayacaklar? Hem de kaliteli diyebileceğimiz açık kaynak programların çoğunun windowta çalışabilmesi linux için büyük bir handikap olarak dururken...

İkame açık kaynak programlar ise (kurumsal olarak çalışmadıklarından mıdır nedir) yine rağbet görmeyecektir. Yahut ücretli muadillerine nazaran "çatalla muhallebi yemek" gibi bir şey olacaktır.

Niçin gimp kullanan bir reklam ajansı ya da "after efects" in alternatifini kullanan bir pos-prodüksyon'cu yoktur? Aslında bunun üzerine konuşmalıyız. Çünkü bir felsefe değişiminden bahsediliyorsa sadece windowsun alternatifi yapılarak fazla bir mesafe alınamaz. Topyekün yazılım şirketlerinin para kazanma mantığının değişmesi lazım.

Bu konuda ubuntu, google, sun, gibi şirketler çok güzel örnekler. Direkt hizmetin kendisinden değil de diğer yan işlerden para kazanabiliyorlar. Mesela ubuntu dünyanın her tarafına ücretsiz cd lerini posta ile gönderiyor. Bunun parasınıda ubuntunun sahibi olan şirket; danışmanlık, sistem kurma vb. hizmetlerini satarak kazanabiliyor.
Zaten açık kaynak olarak dağıtılan programların başarılı olanlarının arkasında her zaman ciddi şirketler duruyor. (Mesela open office - sun ilişkisi)

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
son 10 yıldır ben bunu her sene en az 2 defa duyuyorum :D

LAZER

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Hala neyin tartışması yapılıyor? Konu kapatılsın, 5 yıl sonra açılsın bence.
galiba bu konu başlığı altındaki en mantıklı öneri:clap::clap::clap::clap: hatta anket bile düzenlenebilir bu konu 5yıl sonraya ertelensinmi ertelenmesinmi :confused1::confused1:

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
bundan 5 yil öncesine kadar linux bencede bir iskenceydi ben 2 haftami vermistim susede bir flim bakabilmek icin ,simdi ise dakikami vermiyorum,cünki öyle bir islemi gerektirmiyor ,hemen bakiyorum ,neyze zaman gösterecektir ,ben nekadar gecer desemde ,siz nekadar yok mümkün degil desenizde ,onu zaman gösterecektir .gerci susede durum ne bilmiyorum ben pardus kullaniyorum

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
son 10 yıldır ben bunu her sene en az 2 defa duyuyorum :D

Bu forumdaki tek seçenek işaretlemeli ankette bile Linux'un kullanım oranı %15* civarında çıkıyor. Bu oran geçtiğimiz yıllarda %2- %3 olduğuna göre yakında sizi Linux vikipedilerine yazarken, Linux forumlarında teknik destek verirken görmemiz an meselesidir.

*= Tek seçenek işaretlemeli anketteki bu oran tek başına Linux kullananların oranıdır. Birde Windows ve Linux'u beraber kullananlar var.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bu forumdaki tek seçenek işaretlemeli ankette bile Linux'un kullanım oranı %15* civarında çıkıyor. Bu oran geçtiğimiz yıllarda %2- %3 olduğuna göre yakında sizi Linux vikipedilerine yazarken, Linux forumlarında teknik destek verirken görmemiz an meselesidir.

*= Tek seçenek işaretlemeli anketteki bu oran tek başına Linux kullananların oranıdır. Birde Windows ve Linux'u beraber kullananlar var.

Evet ya. Tek seçenekli olması kötü anketlerin. Ben ikisini beraber kullansam da Linux'u işaretliyorum ama öyle anketlerin altına sürekli şu şekilde yorumlar geliyor:

"Ben ikisini bir arada kullanıyorum. Hangisini işaretleyeceğim? :confused1:"

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Burdan çıkaracağımız ders nedir?

Cevap :

Anketler tek seçenekli olmamalı :)

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Burdan çıkaracağımız ders nedir?

Cevap :

Anketler tek seçenekli olmamalı :)
:confused1:
Anket tek seçenekli olmaz zaten. Tek seçenek işaretlemeli olmamalı demiştim. :clap:
Dersi iyi dinlemiyorsun, yanlış anlıyorsun, sonra "Hocam, sınavdan niye düşük aldım?" diye dolaşıyorsun.

Öğretmen atamalarını yıl sonuna ertelediler, psikolojimi bozdular idare edin bir süre. :)

erencik

Asistan
Reaksiyon puanı
2
yetişir yetişmesinede windowsun hangi sürümüne yetişir onu bilemem :blink:

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Hocam bu sinirle senin öğrenciler yandı...
Herşeyin hayırlısı...:D:D:D:D

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Hocam bu sinirle senin öğrenciler yandı...
Herşeyin hayırlısı...:D:D:D:D

Konu çok dağıldı ama yazmam lazım.

Bu hep devletin suçu, sanki biz eğitim fakültesinde okumamışız gibi bizi kadrolu atama yapmıyor, çeyrek maaşla, ücretli öğretmen adı altında amelelik yaptırıyor, nasıl sinirli olmazsın ki?

Hem yine de öğrencilerim severler beni. Yüzümden gülücükler eksik olmaz.:thumbup1:

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Böyle başlıklara girince canım sıkılıyor. Bazı arkadaşlar çok güzel yazarken bazıları öyle saçma, öyle basitçe yazıyorlarki küfredesim geliyor.

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Windows'a Yetişir Ama Hangi Sürümüne :) Belki Windows 98 e Yaklaşır :)

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Böyle başlıklara girince canım sıkılıyor. Bazı arkadaşlar çok güzel yazarken bazıları öyle saçma, öyle basitçe yazıyorlarki küfredesim geliyor.
Değerli arkadaşım karşıt görüşler her zaman ve her yerde karşına çıkacaktır...
Onlara küfretmek yerine savunduğun fikrin doğruluğunu ispatlamaya çalışman her zaman yararına olacaktır...:wink::wink:
Küfretmek aciz insanların işidir...
Her şeyi fazla ciddiye almamak gerekir...
:clap::clap:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
yetişir yetişmesinede windowsun hangi sürümüne yetişir onu bilemem :blink:

Windows'a Yetişir Ama Hangi Sürümüne :) Belki Windows 98 e Yaklaşır :)

Allah aşkına güldürmeyin insanları.

Böyle yorumlar yaptıkça Linux'u küçümsediğinizi mi sanıyorsunuz?

Kendinizi küçük düşürdüğünüzün farkına ne zaman varacaksınız? Linux bir işletim sistemi değildir! Ubuntu diyin, canımı yiyin. Ama böyle dediğinizde armutla elmayı karşılaştırmaktan ileri gidemezsiniz.

Windows 98 bir işletim sistemidir. Windows ise bir işletim sistemi ailesinin adıdır.

Ubuntu 9.10 bir işletim sistemidir. Linux ise dağıtımların genel adıdır.

Windows 98 ile Linux'u karşılaştıramazsınız. Karşılaştırmaya kalkarsınız, komik duruma düşersiniz.

sarsıntı

Doçent
Reaksiyon puanı
3
@Smiley Compiz'li GNOME yerine KDE 4'ün kendi efektlerini gösteren bir video bulabilseydin daha iyi olurdu. Compiz'deki efektler değil 98'de Vista'da bile yok 7'de var mı bilmem daha kullanmadım :)
@Jeaquares, Ubuntu bir Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Linux ise açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Ubuntu, OpenSUSE, Pardus, Debian, Fedora vs. bunların genel adı Linux dağıtımıdır.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
@Smiley Compiz'li GNOME yerine KDE 4'ün kendi efektlerini gösteren bir video bulabilseydin daha iyi olurdu. Compiz'deki efektler değil 98'de Vista'da bile yok 7'de var mı bilmem daha kullanmadım :)
@Jeaquares, Ubuntu bir Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Linux ise açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Ubuntu, OpenSUSE, Pardus, Debian, Fedora vs. bunların genel adı Linux dağıtımıdır.

Linux, o bahsettiğimiz işletim sistemlerinin çekirdeğine verilen addır. Bahsettiğimiz şeyler de Linux dağıtımlarıdır, Linux da bunların genel adı olarak kullanılır.

Ve Compiz efektleri maalesef Windows 7'de bulunmuyor. :)

SmiLey

Profesör
Reaksiyon puanı
59
O kadar da amatör değiliz:)Biliyoruz Linux'un genel ad olduğunu:D

Windows8'de çıkacakmış diyorlar.HapS bizi aydınlatsın bakalım ''tarafsızca''.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Yaa boşver be SmiLey. :) Çok uzadı konu.

Burada ne HapS'ı ne de başka birini ikna edebiliriz. Önerimi tekrarlıyorum, konu kapatılsın ve 5 yıl sonra açılsın.

sarsıntı

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Linux, o bahsettiğimiz işletim sistemlerinin çekirdeğine verilen addır. Bahsettiğimiz şeyler de Linux dağıtımlarıdır, Linux da bunların genel adı olarak kullanılır.

Ve Compiz efektleri maalesef Windows 7'de bulunmuyor. :)
maalesef? :D