Dinine gönülden bağlı bir lider Atatürk(Atatürk hayranları bu resimler kaçmaz)

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Atatürk kimin dilini değiştirdi, alfabe değiştirmek ile dil değiştirmeyi karıştırma
bir gecede cahil olan ilim adamları yine bir gecede eski gücüne kavuşabilir yeni alfabeyi öğrenerek bu mu yani
Atatürk mason değildi
masonların uyguladığı taktik
ölmüş liderleri kendisininki gibi göstermek
evet mason localarını Atatürk kapatmıştır senin gibi cahiller ne olduğu belirsiz kaynaklara inanmak ister, masonları benden iyi bilemezsin kitabını yazarım masonların da her bir derecelerinin de,

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
benim anlamadığım, bir insan ülkeyi kurtarıyorsa ve gelecek nesillerin huzurlu yaşamasını sağlıyorsa, başarıları sayesinde bugünleri görebiliyorsak, o kişinin dini görüşleri bizi niye ilgilendiriyor?

Hocam mesaj sahiplerini okumadan yargılamışsın. Ülkeyi kurtarmak bir kimseye ülkeyi sadece kendi görüşüne göre yönetme, beğenmediği görüş sahiplerini astırma imtiyazını vermez. Zaten Atatürk'ün şahsi hayatında dindar olup olmaması, hatta ateist olması vs kimseyi ilgilendirmez. Fakat söz konusu olan sıradan biri değildir, ülkenin kaderini çizen liderdir. Dolayısıyla onun görüşleri önemlidir, çünkü ülke yönetiminde onun dine bakışı çok çok etkili olmuştur. Dolayısıyla şahsi hayatında ne yaptığı önemli değildir zaten, o kendisinin tercihidir kimse karışamaz; fakat söz konusu olan ülke yönetimiyse, sorgulanmalı ve ona göre tavır almalıdır. Ülke için "iyi bir şey" yapmış herkesin her isteğine boyun mu eğmeliyiz?

Kazım Karabekir de bu ülke için en az Atatürk kadar çaba gösterdi, hatta Kazım Paşa olmasaydı Atatürk ülkeyi terk etmeyi düşünüyordu. Fakat gel gör ki cumhuriyeti ilan ettikten sonra Kazım Paşayı istiklal mahkemesinde asmak istedi sırf kendisi gibi düşünmüyordu diye. Ve bilin bakalım ne? Kazım Paşa dindar bir adamdı. Demek ki Atatürk sizin gibi düşünmüyor ve başkalarının diniyle ilgileniyor söz konusu "yönetim" olunca. Üstelik bu sadece bir örnek, Kazım Paşa halkın sayesinde asılmaktan kurtuldu fakat niceleri kurtulamadılar.

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Atamızın dindarlığından çok onun kurduğu ülkede sen özgür dinini yaşayabiliyormusun ona bak

Bizde Aslında tamda böyle bir şey yapıyoruz. Büyük bir liderin kurduğu bir ülkde,dinin özgürce yaşanıp yaşanmadığı sorusunun cevabı birazda Ülkeyi kuran liderin "dine bakışıyla " ilgili olduğunu düşüyoruz. Bu Yüzden Atatürkün dindar olup olmadığı, Dine ve dindara bakışı Bu sorunun daha rahat anlaşılmasını sağlayacaktır. Burda bir sorgulama yaparken art niyet aramak yerine daha "real" düşünmek ve davranmak daha mantıklı olacak kanaatimce.

Bu cevap olumsuz olursa birşey değişecek mi senin için?

Bu Soruya evet yada hayır demek için "olumsuzluğun" ölçüsünü bilmek gerekir. Dine karşı veya dini yok etmek isteyen bir lider karşımıza çıkarsa , böyle bi lideri sevmek elbete İnancımız gereği mümkün olmayacaktır. Ama İnancsız olmasına rağmen dine ve dindara saygılı bir lider çıkarsa karşımıza, Burda da bize düşen yanlızca saygı olacaktır.

Aslında hangi lider olursa olsun Dinsel kimliği önem arz edecektir.*Elmacık* Çok güzel özetlemiş olayı "Atatürk'un dindar olup olmadığı bizi ilgilendirmez diyenler bu gün Başbakanımızın dini kimliği üzerinde neden bu kadar durmaktadır?"

*Akhun Aktosun* kardeşim , Yazınızda her konuyu "din eksenli" düşünülmesinden rahatsız olduğunuzu belirmişsiniz. Bu dinin öenemini anlamamanızla ilgi .Dinin İnsan hayatı üzerinde bağlayıcı bir etkisi vardır Bu yüzden dindar insan "her konuda" din eksenli düşünür. Bu onun inancının bir gereğidir. Bu yüzden bundan rahatsız olmak bence yersiz.Hata birazda "tuhaf".Birde mesejınızda ""dini bütün biri olmak", "muhafazakar olmak", "şeriatçı olmak". bu üç yazdığım şey de birbirinden farklıdır" demişsiniz. Bu üçü arasında nasıl bir fark var? anlamış değilim ...

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Bir ülkeyi kurtarmak koca bir imparatorluğu yıkarakmı oluyor.Bunun başka yolu yokmuydu veya bir gecede insanların dilini değiştirmek ve binlerce ilim ve bilim adamını cahil konuma getirmek bir vatanın kurtulmasındaki etkenlerden olabilirmi veya Osmanlı imparatorluğunu yıkmak için kurulan 1738 başlangıclı mason locaları ve mason paşaların son şeklimiydi?Şimdi Atatürk ismi neden konulmuştur TÜRKLÜK Atatürklemi başlamıştır veya bir ülkenin geçmişini yok etmek için yapılan bir taktikmiydi.Neden bütün solcular ve koministler Atatürkçüdür?Neden sadece Atatürk ve İsmet İnönü ön plana çıkarılmış ve bu ülke bunlar sayesinde olmuş gibi gösterilmiştir?Ve neden savaşların komutanları ve o savaşları kazananlar tarihin sayfalarından silinmeye çalışılıp hep Atatürk ön plana çıkartılmaya çalışılmaktadır.Sayın solcu arkadaşlar ne kadar kıvırırsanız kıvırın gerçekler sizlerin yazdıkları değil bunu hiç bir zaman unutmayın.Birde sakın mason locarını Atatürk kapatmıştır diye bir cehalete girmeyin onun gerçeğini iyi öğrenin öyle cevap verin.
Daha yazılacak çok şey varda gerisi bizde kalsın siz bildiklerinizi okumaya devam edin.
Allah rahmet eylesin.

Unutma ki Türklük başladığında müslümanlıkta yoktu. O nedenle Türklük Atatürk ile başlamadı ama müslümanlıkta Türklük ile başlamadı.

Ayrıca kokuşmuş, kendini toparlamaktan aciz bir imparatorluk bir halta yaramayacağı için sıfırdan bir yönetim oluşturuldu.

Kusura bakma birader sanırım senin yazdığına göre Atatürk'e masonlar destek vermiş. Demekki masonlar düzgün bir iş yapmayı da biliyorlarmış. Eğer senin bu yazdığın doğruysa masonlara karşı olan yanlış düşüncelerimi geri alıyorum. Adamlar doğru şeyde yapıyor demekki.

Artık pislik atacak başka bir şekil kalmadı masonlar destek vermiştire kadar geldi. Kusura bakma ama o zamanlar Türk'ün Türkten başka dostu olmadığı kanıtlandı. Ne müslüman olarak geçinenlerden ne de çok değerli filistinlilerden dost olmadığı ortaya çıktı. Böyle bir ortamda düşmanlar yurda saldırmışken dediğin gibi masonlar destek çıktıysa bize Allah onlardan razı olsun diyeyim daha da başka birşey demeyeyim.

Bir insanın + ları - lerinden fazla ise ben o adama saygı duyarım. Atatürkte bir insandır hataları olabilmesi gayet normal. Ama siz sadece dindar olmadığı için laf söyleyebilecek kadar şuursuzsanız o zaman önce kendinizi, insanlığınızı ve müslümanlığınızı sorgulayın. Müslümanlık Allah ile kul arasındadır ama maşallah araya sürekli birileri girmeye çalışıyor.

NOT: Atatürk'ün dine saygısı yok tarzı bir olay olmadığı için birşey söylemeye gerek duyulmayacağını düşünüyorum. Zaten bu dinsel kimlikli liderler yüzünden ne gelirse başımıza geliyor. Adam Elhamdülillah Müslümanım diyor ve ceplerini dolduruyor. İşte anlayamadığınız laiklik ilkesinin bu nedenle çıktığıdır.

Milletin dini duygularının kendi çıkarları amacıyla kullanılmaması amacıyla. Ancak sanırım dinimizi oyuncak gibi kullanmaları hoşumuza gidiyorki hala dindarım diyenler bizim için daha üst seviyede görünüyor.

Bu ülkede herkes Atatürk'ü sevecek diye bir olay yok ancak vatanını milletini seven herkes ona saygı duymak zorundadır. Zira çürümüş bir imparatorluk o dönem halkı için birşey yapmaktan aciz iken milletin alevini tetiklemeye çalışan ve bu aşamada ölüm fermanı verilen kişi siz ya da babam değil Atatürk'tür.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@Twilight kardeşim, konuyla ilgisi olmayan çok şey yazmışsın fakat yine de arada verdiğin yanlış bir bilgiyi düzeltelim:

twilight_flame dedi ki:
Unutma ki Türklük başladığında müslümanlıkta yoktu

Din, bizim kendi kendimize icat ettiğimiz bir olgu değildir. Dolayısıyla Türklüğün başlaması şöyle dursun; insanlık başladığında bile din vardı. Çünkü zaten Allah insanlığı din üzere yarattı. "Türklük başladığında müslümanlık yoktu" demek, bizi Allah yaratmadı, biz lutfettik de Allah'ın dinini kabul ettik demek gibi bir şeydir. Allah resulu veda hutbesinde buyuruyor ki: "Babanız birdir ve Adem de topraktandır. Babasından başkasına ait soy iddia eden soysuz, meleklerin lanetine uğrasın ... Sizden hiçbir ırk birbirine ırkından dolayı üstün değildir".

Dolayısıyla bizim babamız Ademse ve Adem de müslüman idiyse, din herkesten önce vardı, çünkü insan inanmak fıtratıyla yaratıldı. (Müslüman: Allah'a teslim olmuş kişi demektir.)

Tekrar hatırlatalım; Atatürk'ün şahsi hayatında dindar olup olmaması bizi ilgilendirmez, buna kimsenin karışmaya hakkı yok. Olayı çok yanlış bir boyutuyla değerlendiriyorsunuz. Biz onun özel yaşantısını değil, liderliğini konuşuyoruz. Bir liderin dini görüşleri her zaman önemlidir. Aynı bugün sizin Tayyip Erdoğan'ın dini görüşlerinden rahatsız olmanız gibi.

turgay_1905

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Atatürk kimin dilini değiştirdi, alfabe değiştirmek ile dil değiştirmeyi karıştırma
bir gecede cahil olan ilim adamları yine bir gecede eski gücüne kavuşabilir yeni alfabeyi öğrenerek bu mu yani
Atatürk mason değildi
masonların uyguladığı taktik
ölmüş liderleri kendisininki gibi göstermek
evet mason localarını Atatürk kapatmıştır senin gibi cahiller ne olduğu belirsiz kaynaklara inanmak ister, masonları benden iyi bilemezsin kitabını yazarım masonların da her bir derecelerinin de,

Devlet tarafından kapatılan vakıf ve dernekler birdaha açılamaz,peki mason dernekleri sonradan nasıl açıldı.osmanlı zamanından kalmış binlerce vakıf ne zaman kapatıldı bunları bir öğrenmek lazım.dernek ve vakıfları kapatmakla ilgili yasa çıkmadan önce mason dernekleri kendilerini fesh edip tüm malvarlıklarınıda halk evlerine bağışlamışlardır,çalışmalarını halkevlerinde devam ettirmişlerdir.tüm milletede mason dernekleri kapattırılmış gibi gösteriliyor.hatta kapatıldığı zamanki gazetelerde bile sadece mason derneğinin kapattırlıdığı yazılıyor diğer binlerce vakıf ve dernekle ilgili 1 satır haber yok.kendilerini fesh ettikleri için daha sonra tekrar derneklerini açmışlardır.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Madem coştuk gidiyoruz. Bende hiç anlamadığım, çok zararlı bulduğum bir konuya değinmek istiyorum.

Alfabe değişikliği milleti bir gecede cahil yapmıştır. babalarının yazdıklarını okuyamayan bir toplum ortaya çıkmıştır. ve o gün bugün cahiliz, eksiğiz. dedelerimizden hiç bir şey kalmadı. Ben amasya'da okudum. amasya da osmanlıdan kalma tarihi kütüphaneler var. isveç'ten, japponyadan osmanlıca uzmanları gelmiş bundan 400 yıl öncesinin günlük kayıtlarını okuyup inceliyor notlar alıyorlar. ama o hazinenin asıl sahipleri olan bizler, okumayı bile bilmiyoruz!

Bugün herkes batıya düşman. Ve bunun içinde Atatürk'ten bolca örnek veriyorlar. Ama unutlamaması lazım ki, bizi doğunun liderleğinden kopartıp batıya uşak yapan da Atatürk devrimleridir. Alfabe değişikliğide bunların başında gelir.

Saygılar.

Şunuda eklemek isterim ki madem alfabe değişikliği yapılıyor, keşke Göktürk alfabelerine dönseydik. nasıl yahudiler ölü dillerini canlandırıp bugün bir dünya dili haline getirdiler, bizde onların yarısı kadar olup atalarımızın alfabesine hayat verebilirdik. İşte böyle olsa, benim çok hoşuma giderdi...

m!ndf!elds

Doçent
Reaksiyon puanı
3
@Twilight kardeşim, konuyla ilgisi olmayan çok şey yazmışsın fakat yine de arada verdiğin yanlış bir bilgiyi düzeltelim:

Din, bizim kendi kendimize icat ettiğimiz bir olgu değildir. Dolayısıyla Türklüğün başlaması şöyle dursun; insanlık başladığında bile din vardı. Çünkü zaten Allah insanlığı din üzere yarattı. "Türklük başladığında müslümanlık yoktu" demek, bizi Allah yaratmadı, biz lutfettik de Allah'ın dinini kabul ettik demek gibi bir şeydir. Allah resulu veda hutbesinde buyuruyor ki: "Babanız birdir ve Adem de topraktandır. Babasından başkasına ait soy iddia eden soysuz, meleklerin lanetine uğrasın ... Sizden hiçbir ırk birbirine ırkından dolayı üstün değildir".

Dolayısıyla bizim babamız Ademse ve Adem de müslüman idiyse, din herkesten önce vardı, çünkü insan inanmak fıtratıyla yaratıldı. (Müslüman: Allah'a teslim olmuş kişi demektir.)

Tekrar hatırlatalım; Atatürk'ün şahsi hayatında dindar olup olmaması bizi ilgilendirmez, buna kimsenin karışmaya hakkı yok. Olayı çok yanlış bir boyutuyla değerlendiriyorsunuz. Biz onun özel yaşantısını değil, liderliğini konuşuyoruz. Bir liderin dini görüşleri her zaman önemlidir. Aynı bugün sizin Tayyip Erdoğan'ın dini görüşlerinden rahatsız olmanız gibi.

Sanırım @twilight_flame'i yanlış anlamışsın yada en azından ben öyle algıladım.Arkadaşın bellirtmek istediği, İslam'ı kabul etmekle ilgili. Ortaya çıkışıyla ilgili değil.Sonuçta Türkler İslam'ı 9-10.yy da kabul etmiştir.

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Devlet tarafından kapatılan vakıf ve dernekler birdaha açılamaz,peki mason dernekleri sonradan nasıl açıldı.osmanlı zamanından kalmış binlerce vakıf ne zaman kapatıldı bunları bir öğrenmek lazım.dernek ve vakıfları kapatmakla ilgili yasa çıkmadan önce mason dernekleri kendilerini fesh edip tüm malvarlıklarınıda halk evlerine bağışlamışlardır,çalışmalarını halkevlerinde devam ettirmişlerdir.tüm milletede mason dernekleri kapattırılmış gibi gösteriliyor.hatta kapatıldığı zamanki gazetelerde bile sadece mason derneğinin kapattırlıdığı yazılıyor diğer binlerce vakıf ve dernekle ilgili 1 satır haber yok.kendilerini fesh ettikleri için daha sonra tekrar derneklerini açmışlardır.

İsmet İnönü kapatılan mason derneklerini açtırdı, kendisi de zaten masondu, islamiyetten kopmuştu
tabiki kapatılan mason dernekleri öyle ya da böyle çalışmalarına devam edecek, bugün mason localarını kapatsan bile onlar gene bir yolunu bulur ama en azından eskisi gibi kolay olmaz ve yakalandıkları anda güm
Atatürk'ün maalesef mason arkadaşları çoktu, onlar derneklerin kapatılmasına dair bilgileri masonlara sızdırdılar, masonlar da tedbir aldı

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Sanırım @twilight_flame'i yanlış anlamışsın yada en azından ben öyle algıladım.Arkadaşın bellirtmek istediği, İslam'ı kabul etmekle ilgili. Ortaya çıkışıyla ilgili değil.Sonuçta Türkler İslam'ı 9-10.yy da kabul etmiştir.

Evet söylemek istediğim bu ancak arkadaş dini reddediyormuşum gibi anlamış sanırım. Türk milleti olarak KökTengri Göktanrı inancımı vardı ilk etapta onu söylemek istedim ama yanlış anlamışsınız.

Arkadaşın biri Atatürk devrimleri bizi batı uşağı yaptı demişsiniz. Atatürk zamanında batı bize uşaklık yaparken sonradan başa gelen yöneticiler bizi uşak durumuna düşürmüştür. Atatürk batının ilmini alın bilimsel olarak ilerleyin demiştir ancak şuandaki baştakiler de dahil herkes abye girebilmek için uşaklığa girişmiştir. O nedenla Atatürk Devrimlerini yanlış anlayan ve yönetenler yüzüneden bu haldeyiz Atatürk Devrimleri, İnkılapları nedeniyle değil.

Ayrıca bir gecede cahil kalmışız demişsin. Osmanlı İslamiyet'i kabul ettikten sonra Arapçayı resmi yazışma dili kabul etmeseydi bir gece de cahil kalmazdık. Milli benliğimiz olan dilimizi Arapçaya çevirip Türkçe'nin belkide uluslarası bir dil olmasını engelleyenler utansın. Milli benliğimiz olan Türkçe'yi bize kazandıran değil.

Ayrıca Mason derneklerini kapatan Atatürk'tür. İsmet İnönü , Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatından sonra mason derneklerini geri açmıştır. O nedenle mason destekledi tarzı belgeler varsa sunun. Ha gerçekten destekledilerse, özgürlüğümüzü kazanmak için yakılan kıvılcıma destek verdilerse onlara da helal olsun derim.

Edit: Göktürk yazıtlarını tam olarak bilmiyorum ancak öğrenmesi Latin alfabesine göre daha zor olduğu için belkide Latin alfabesini kendimize göre düzenledik. Yani şimdikilerin yaptığı gibi latinlerde bu alfabe var aynen kullanalım denmedi uzun uzun araştırıldı ve ona göre uygulandı.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@Twilight kardeşim, Atatürk'ü tanımadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sanırım sadece resmi tarihi okuyorsunuz. Atatürk'ün düşüncesi batı düşüncesidir, bunu halka da, batılı ülkelere de söylemiştir zamanında.

Ayrıca "Türklük başladığında müslümanlık yoktu" derken, "biz o zamanlar müslüman değildik" demeyi kastettiysen, ne alakası var bu durumda konuyla? ^o)

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
@Twilight kardeşim, Atatürk'ü tanımadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sanırım sadece resmi tarihi okuyorsunuz. Atatürk'ün düşüncesi batı düşüncesidir, bunu halka da, batılı ülkelere de söylemiştir zamanında.

Ayrıca "Türklük başladığında müslümanlık yoktu" derken, "biz o zamanlar müslüman değildik" demeyi kastettiysen, ne alakası var bu durumda konuyla? ^o)

Arkadaş Türklük Atatürk ile mi başlamıştır? Tarzı sözüne ithafen bir sözdür o.

Evet sadece resmi tarihi okuyorum. Yoksa tarihçi olmayan yüzlerce kişinin de tarih kitabı bulunmaktadır. Ayrıca Atatürk'ü kötülemek isteyen o kadar kişi ve tarikat şeyhi varken neden resmi yerine gayriresmi olaylara inanayım ki.

Ayrıca Atatürk'ü yeterince tanıyorum ancak bazıları Atatürk'ü çekememekte. Atatürk'ün dindar olup olmaması bizim için çok önemliymiş. Şuana kadar başımıza geçen dindarları da gördük. Hepsi biryandan Elhamdülillah Müslümanız derken diğer taraftan ceplerine para dolduranlara çabuk ol az süre kaldı diyorlardı. Milleti soyabilecek kadar soyuyorlardı.

Bizim için başımıza geçen liderlerin dindar olup olmaması ya da dini önemli olmamalıdır. Bilgisi, zekası ve yönetim şekli önemli olmalıdır. Yoksa Osmanlı'nın çöküşünde de devam eden padişahlarda müslümandı ancak görülen köy kılavüz istemiyor. Müslümanlık ile yönetimin alakası yoktur. O nedenle Atatürk dindar veya değil dindar değilse dışlayamayacağınıza ve yaptıklarını görmemezlikten gelemeyeceğiniz için bizim için farketmiyor. Kişinin yaptıkları diniyle değil yaptıklarıyla söze gelmeli. Yani yönetimdekilerin müslüman olması değil yaptığı işler onlara + puan kazandırmalıdır.

Ancak içimizde öyle kişiler varki soysun ama Müslüman olsun diyenler. Müslüman değilse benim atam olamaz diyenler. Müslüman değilse nasıl bir kişiye kurdurduk bu ülkeyi diyenler. Saymakla bitmez yani.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
"Resmi tarih"ten kastım, devletin istediği gibi yazdığı tarihtir. Ve sizin her fırsatta eleştirdiğiniz tarihtir. :)

Bu arada, biz de zaten onun kişisel hayatında dindar olup olmamasıyla ilgilenmiyoruz diye onlarca defa söylenmiş olmasına rağmen neden ısrarla "onun müslüman olup olmaması neden sizi ilgilendiriyor" diye soruyorsunuz? Onun senin de dediğin gibi "yönetim şekli"ni konuşuyoruz şu anda burada ve Atatürk'ün dine bakışı onun yönetim şeklinin büyük kısmını oluşturuyordu. O nedenle bir liderin yönetim konusundaki her görüşü önemlidi ve Atatürk'ün de din konusunda çok fazla yönetimsel görüşleri vardı.

Eric_Draven

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bugün herkes batıya düşman. Ve bunun içinde Atatürk'ten bolca örnek veriyorlar. Ama unutlamaması lazım ki, bizi doğunun liderleğinden kopartıp batıya uşak yapan da Atatürk devrimleridir. Alfabe değişikliğide bunların başında gelir.

Acı ama gerçek, 1. Dünya savaşının sonunda Osmanlı İmparatorluğu ve Türklerin doğunun lideri olma vasfı zaten ortadan kalkmıştı.

Atatürk'ün hilafeti kaldırma sebebi de zaten batının etkisindeki Halifenin İngiltere'ye kaçtıktan sonra alacağı batı çıkarlarını kollayan kararların hükmünü ortadan kaldırmaktı.

Türkiye gerçekten de batının uşağıdır ama bu uşaklık Atatürk ile değil 14 Mayıs 1950 de iktidara gelen Adnan Menderes ve Demokrat Parti tarafından gerçekleştirilmiştir. Adnan Menderes!in ülkesini düşünen ve halkını refaha kavuşturmak isteyen bir lider olduğunu düşünüyorum fakat Kore savaşına asker gönderme ile başlayan batıya yaranma çabaları (Türk askerinin Kore'de işi ne?) daha sonra devamlı olarak verilen tavizlerle devam ederek günümüz Türkiye'sinin oluşumunda belirleyici rol oynadı.

Adnan Menderes döneminde, Yabancılara petrol arama ve çıkarma izni verildi. Yabancı sermayeyi teşvik yasası çıkarıldı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranlı devaülasyonu yapıldı, dolar 2 liradan 9 liraya çıkarıldı. Türkiye 600 milyon dolar dış borcunu ödeyemeyeceğini açıklayarak moratoryum (borçların ödenemeyeceği ve yeni bir ödeme planına bağlanması ilanı) ilan etti ve IMF ile ilk stand-by anlaşması imzalandı. Tek parti döneminde kurulan bazı traktör ve basma fabrikaları Menderes döneminde özelleştirildi veya ekonomik olmadıkları için kapatıldı. Nuri Demirağ tarafından kurulduktan sonra İsmet İnönü tarafından devletleştirme kapsamına alınan uçak ve uçak motoru fabrikaları, Eskişehir tank fabrikası ve Kırıkkale silah fabrikası Menderes döneminde NATO standartlarına uymadıkları gerekçisiyle kapatıldılar. Adnan Menderes ülkesini çabuk kalkındırma hevesleri uğruna hatalar yapıp elimizi kolumuzu batıya kaptırmamıza sebep olmuş liderdir.

Atatürk'ü bununla suçlamak bence ayıp olur.

Saygılarımla

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Acı ama gerçek, 1. Dünya savaşının sonunda Osmanlı İmparatorluğu ve Türklerin doğunun lideri olma vasfı zaten ortadan kalkmıştı.

Atatürk'ün hilafeti kaldırma sebebi de zaten batının etkisindeki Halifenin İngiltere'ye kaçtıktan sonra alacağı batı çıkarlarını kollayan kararların hükmünü ortadan kaldırmaktı.

Türkiye gerçekten de batının uşağıdır ama bu uşaklık Atatürk ile değil 14 Mayıs 1950 de iktidara gelen Adnan Menderes ve Demokrat Parti tarafından gerçekleştirilmiştir. Adnan Menderes!in ülkesini düşünen ve halkını refaha kavuşturmak isteyen bir lider olduğunu düşünüyorum fakat Kore savaşına asker gönderme ile başlayan batıya yaranma çabaları (Türk askerinin Kore'de işi ne?) daha sonra devamlı olarak verilen tavizlerle devam ederek günümüz Türkiye'sinin oluşumunda belirleyici rol oynadı.

Adnan Menderes döneminde, Yabancılara petrol arama ve çıkarma izni verildi. Yabancı sermayeyi teşvik yasası çıkarıldı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranlı devaülasyonu yapıldı, dolar 2 liradan 9 liraya çıkarıldı. Türkiye 600 milyon dolar dış borcunu ödeyemeyeceğini açıklayarak moratoryum (borçların ödenemeyeceği ve yeni bir ödeme planına bağlanması ilanı) ilan etti ve IMF ile ilk stand-by anlaşması imzalandı. Tek parti döneminde kurulan bazı traktör ve basma fabrikaları Menderes döneminde özelleştirildi veya ekonomik olmadıkları için kapatıldı. Nuri Demirağ tarafından kurulduktan sonra İsmet İnönü tarafından devletleştirme kapsamına alınan uçak ve uçak motoru fabrikaları, Eskişehir tank fabrikası ve Kırıkkale silah fabrikası Menderes döneminde NATO standartlarına uymadıkları gerekçisiyle kapatıldılar. Adnan Menderes ülkesini çabuk kalkındırma hevesleri uğruna hatalar yapıp elimizi kolumuzu batıya kaptırmamıza sebep olmuş liderdir.

Atatürk'ü bununla suçlamak bence ayıp olur.

Saygılarımla

Sen olaylara ekonomik açıdan bakmışsın. Ben kültürel açıdan bakmıştım. Ayrıca bütün günahı Menderes'e bırakmak ta doğru olmaz.toprak yollardan asfalt yollara Menderes döneminde geçtik. Bugün suriye ile aramızda ki fark, Menderes döneminde ki yatırımların sonucu ortaya çıkmıştır.

Halife ingilterede olsa bile çoğu arap dünyası hala bizi osmanlı oalrak görüyor ve dinin kalesi olarak simgeliyordu. Bugün İş bankasının kuruluş sermayesinde, Hindistanlı müslümanların Halifeliğe olan inançları sonucu gönderdikleri paraları görebilirsin. Yine Atatürk'ün meclisete yaptığı konuşmada da Suriye'nin emrimizde olduğunu belirten mektubunu okumuş, yalnız itimat etmemiştir. Daha bunun gibi bir çok örnek bulunabilir. İngilizlerin kışkırtmasıyla isyan eden arapları örnek gösterip, halifelik gibi bütün islam coğrafyasında etkili bir yönetim aracını kaldırmanın gerekliliğini açıklamak, komik olacaktır.

Bununla birlikte medeni kanununu İsviçreden, kılık kıyafeti için şapka'yı italya'dan, harflerinide ona benzesin diye Latin alfabesini seçtikten sonra daha ne yapılabilirdi ki? Kültür olarak batıya duyulan sempati, beraberinde ekonomik köleliği de getirmiştir. Kendi ürettiğini beğenmeyen, dilini günden güne yozlaştıran, hazırcı saçma sapan bir toplum ortaya çıkmıştır. hala da öyle gidiyor.

Bunlar aklı selim herkesin düşünüp görebileceği basit yanlışlardır. Atatürk kurtuluş savaşı döneminde askeri dehasıyla ülkemizin bütünlüğünü sağlamıştır. Ama ondan sonra yapılan devrimlerin sonucu bugünkü toplum ve zihniyet ortaya çıkmıştır. Beğeniyorsanız iyi diyebilirsiniz. Beğenmiyorsanız artık sorunun nereden geldiğini biliyiorsunuz.

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Sen olaylara ekonomik açıdan bakmışsın. Ben kültürel açıdan bakmıştım. Ayrıca bütün günahı Menderes'e bırakmak ta doğru olmaz.toprak yollardan asfalt yollara Menderes döneminde geçtik. Bugün suriye ile aramızda ki fark, Menderes döneminde ki yatırımların sonucu ortaya çıkmıştır.

Halife ingilterede olsa bile çoğu arap dünyası hala bizi osmanlı oalrak görüyor ve dinin kalesi olarak simgeliyordu. Bugün İş bankasının kuruluş sermayesinde, Hindistanlı müslümanların Halifeliğe olan inançları sonucu gönderdikleri paraları görebilirsin. Yine Atatürk'ün meclisete yaptığı konuşmada da Suriye'nin emrimizde olduğunu belirten mektubunu okumuş, yalnız itimat etmemiştir. Daha bunun gibi bir çok örnek bulunabilir. İngilizlerin kışkırtmasıyla isyan eden arapları örnek gösterip, halifelik gibi bütün islam coğrafyasında etkili bir yönetim aracını kaldırmanın gerekliliğini açıklamak, komik olacaktır.

Bununla birlikte medeni kanununu İsviçreden, kılık kıyafeti için şapka'yı italya'dan, harflerinide ona benzesin diye Latin alfabesini seçtikten sonra daha ne yapılabilirdi ki? Kültür olarak batıya duyulan sempati, beraberinde ekonomik köleliği de getirmiştir. Kendi ürettiğini beğenmeyen, dilini günden güne yozlaştıran, hazırcı saçma sapan bir toplum ortaya çıkmıştır. hala da öyle gidiyor.

Bunlar aklı selim herkesin düşünüp görebileceği basit yanlışlardır. Atatürk kurtuluş savaşı döneminde askeri dehasıyla ülkemizin bütünlüğünü sağlamıştır. Ama ondan sonra yapılan devrimlerin sonucu bugünkü toplum ve zihniyet ortaya çıkmıştır. Beğeniyorsanız iyi diyebilirsiniz. Beğenmiyorsanız artık sorunun nereden geldiğini biliyiorsunuz.

Hayır hala sorunun nereden geldiğini anlayamıyorsunuz. Dilimizin yobazlaşmasının nedenini Atatürk Devrimleri olarak gösterirseniz yuh derim. Atatürk kadar Türkçe'ye değer veren ve saygı gösteren Türkiye Cumhuriyeti döneminde başka bir lider var mıdır? Osmanlı padişahları dilimize değer verdiği için mi dilimizi geliştirmek yerine Arapça'yı seçmiştir?

Kusura bakmayın ama resmen saçmalamışsınız. Diline ve ülkesine o kadar değer veren ve refah seviyesini yükselten bir lider değil Atatürk'ten sonra gelen liderleri doğru seçemeyen halk suçludur.

Eğer birşeye değer verdiği ve onu yükseltmek amacıyla Türkçe'ye değer verdiği için Atatürk suçluysa buradan ben çok fazla düz mantık çıkartırım.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Hayır hala sorunun nereden geldiğini anlayamıyorsunuz. Dilimizin yobazlaşmasının nedenini Atatürk Devrimleri olarak gösterirseniz yuh derim. Atatürk kadar Türkçe'ye değer veren ve saygı gösteren Türkiye Cumhuriyeti döneminde başka bir lider var mıdır? Osmanlı padişahları dilimize değer verdiği için mi dilimizi geliştirmek yerine Arapça'yı seçmiştir?

Kusura bakmayın ama resmen saçmalamışsınız. Diline ve ülkesine o kadar değer veren ve refah seviyesini yükselten bir lider değil Atatürk'ten sonra gelen liderleri doğru seçemeyen halk suçludur.

Eğer birşeye değer verdiği ve onu yükseltmek amacıyla Türkçe'ye değer verdiği için Atatürk suçluysa buradan ben çok fazla düz mantık çıkartırım.

Gülsem mi ağlasam mı :D ne arapçası ne türkçesi? Alfabeden bahsetmiştim. Ya okumadın, ya da anlamadın. Kültür olarak rotası kendi merkezinden batıya çevrilen bir milletin dili yozlaşmaz mı? Yozlaştı işte. Kültürü? O da. Ayrıca öz türkçe kullacağız diye zamanında ne saçmalamışlardı. hatırlarsın -oturgaçlı getir götürgeç-otobüs için-, havasal avrat -hostes için-. Atatürkten sonra doğruyu seçemeyen halk suçlu demişsin. Uyarıyorum kardeşim, o halk bir yüzyıl önce dünyanın liderliğini yapıyordu. Halk mu suçlu sistem mi? Göğsünde ki imanla ülkeyi kurtaran millet, savaştan sonra göğsünde ki imana açılmış savaşla uğraştı. İstiklal mahkemelerini bilmeyen yoktur. Nerede aklı selim toplumun direği alim varsa, asıldı. Sonra da bu garip toplum peyda oldu. Atatürk döneminden sonra da chp mantığı devam etmedi mi idareye? İnönüler götürmedi mi? İnönüyüde Atatürk bırakmadı mı? Kimi niye suçladığını anlamış değilim. Sende sorun olduğunun farkındasın ama, kaynağını yanlış anlamışsın.

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Gülsem mi ağlasam mı :D ne arapçası ne türkçesi? Alfabeden bahsetmiştim. Ya okumadın, ya da anlamadın. Kültür olarak rotası kendi merkezinden batıya çevrilen bir milletin dili yozlaşmaz mı? Yozlaştı işte. Kültürü? O da. Ayrıca öz türkçe kullacağız diye zamanında ne saçmalamışlardı. hatırlarsın -oturgaçlı getir götürgeç-otobüs için-, havasal avrat -hostes için-. Atatürkten sonra doğruyu seçemeyen halk suçlu demişsin. Uyarıyorum kardeşim, o halk bir yüzyıl önce dünyanın liderliğini yapıyordu. Halk mu suçlu sistem mi? Göğsünde ki imanla ülkeyi kurtaran millet, savaştan sonra göğsünde ki imana açılmış savaşla uğraştı. İstiklal mahkemelerini bilmeyen yoktur. Nerede aklı selim toplumun direği alim varsa, asıldı. Sonra da bu garip toplum peyda oldu. Atatürk döneminden sonra da chp mantığı devam etmedi mi idareye? İnönüler götürmedi mi? İnönüyüde Atatürk bırakmadı mı? Kimi niye suçladığını anlamış değilim. Sende sorun olduğunun farkındasın ama, kaynağını yanlış anlamışsın.

Evet halk göğsündeki iman ile savaşı kazandı. Ancak şuanda gerçekten imanlı olanlarda iman hala mevcuttur. Ayrıca harfler Arapça iken daha mı iyiydi? Kısacası Atatürk'ün laiklik ilkesi zorumuza gitti diyemez misin bu kadar uğraştırıyorsun?

Arap kültürüyle kültürümüz hiç yozlaşmamıştı bunca zamandır. Ancak Batının ilmini öğrenin diyen kişi sayesinde kültürümüz yozlaştı. Evrensel bir dünyada tabiki insanlar birbirinden etkilenecektir. Ancak sanırım bu etkilenmeyi Atatürk'e mal etmeye çalışıyorsunuz.

Ayrıca 1 yüzyıl önce bu halk açlık, sefalet ve kendine terkedilmişlikle boğuşuyordu. Çok imanlı saygıdeğer doğunun lideri padişahımız! ne kerametse sus pus kesilirken Atatürk ülke kurtulsun diye hakkında ölüm fermanlar çıkarılmasına rağmen devam ediyordu.

Oradaki tek kişi tabiki Atatürk değildir ancak verdiği emeklere bu şekilde nankörlük yapmak sanırım her kula nasip olmuyor.

cobra11

Profesör
Reaksiyon puanı
16
ya arkadaşlar bırakın ATA mız rahatça uyusun siz onun bıraktığı değerleri korumaya bakın. Misal LAİK lik !!! ...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@twilight kardeşim, Atatürk tek başına değildi diyorsun fakat senin bugün "vatanı kurtardı" dediğin adamları zamanında Atatürk "hain" ilan etti; çoğunu da astırdı. Örnek olarak Atatürk'ün yakın arkadaşları Rauf Orbay'ın hatıratını okumanı tavsiye ederim; kendisi bilinen manada solcudur ayrıca.

Ayrıca İslamı Arap kültürü olmakla suçladığınızı da hatırlatırım. Nedense konu ne zaman dinden açılsa Arap kültürü deyip duruyorlar. Üstelik madem "evrensel bir dünyada tabi ki insanlar birbirlerinden etkilenecek" diyebiliyorsan, o halde İslam kültüründen etkilenmemiş olmamız neden insanların zoruna gidiyor? Üstelik bunu biz tercih ediyoruz, isteyerek İslam kültürünü benimsiyoruz. Yani iş Fransız kültürü olunca "evrensel olduğu için etkilenmemiz normal", ama söz konusu İslam olunca (Arap kültürü değil İslam) nedense o zaman "yozlaşmış" oluveriyoruz birden bire.

Atatürk'e baktığımızda ise, verdiği demeçlerde "yüzü batıya dönük yeni bir devlet kuracağız" diyor. Atatürk'ün çok etkisinde kaldığı bazı yabancı liderlerin olduğunu da biliyoruz. Konuşurken araya sık sık Fransızca sözcükler kattığını da biliyoruz. Nedense bunu Atatürk yapınca "kültürlülük, dile merak" diyorsunuz fakat bizler yüzlerce yıldır kullandığımız, artık bütünleşmiş olduğumuz Farsça kökenli sözcükler kullanınca yozlaşmış oluyoruz.

Atatürk, kendisi sürekli Fransızca sözcükleri kullandığı halde Türk Dil Kurumunu da Arapça ve Farsça sözcüklerden "temizlemek" için kurmamış mıydı?

Kültür nasıl yozlaşır, bunu Atatürk'ün Lenin'e yazdığı mektuptan okuyabilirsiniz. Zira o mektup, Azerbaycan'ı para karşılığında satışımızın belgesidir. Şu anda Azeriler bu sebeple Rus kültüründen aşırı etkilenmiş durumdalar ve bu konuda Türkiye'yi suçlarlarsa hiç kimsenin bir itirazı olamaz. Aynı Musul ve Kerkük'e yaptığımız gibi.

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
@twilight kardeşim, Atatürk tek başına değildi diyorsun fakat senin bugün "vatanı kurtardı" dediğin adamları zamanında Atatürk "hain" ilan etti; çoğunu da astırdı. Örnek olarak Atatürk'ün yakın arkadaşları Rauf Orbay'ın hatıratını okumanı tavsiye ederim; kendisi bilinen manada solcudur ayrıca.

Ayrıca İslamı Arap kültürü olmakla suçladığınızı da hatırlatırım. Nedense konu ne zaman dinden açılsa Arap kültürü deyip duruyorlar. Üstelik madem "evrensel bir dünyada tabi ki insanlar birbirlerinden etkilenecek" diyebiliyorsan, o halde İslam kültüründen etkilenmemiş olmamız neden insanların zoruna gidiyor? Üstelik bunu biz tercih ediyoruz, isteyerek İslam kültürünü benimsiyoruz. Yani iş Fransız kültürü olunca "evrensel olduğu için etkilenmemiz normal", ama söz konusu İslam olunca (Arap kültürü değil İslam) nedense o zaman "yozlaşmış" oluveriyoruz birden bire.

Atatürk'e baktığımızda ise, verdiği demeçlerde "yüzü batıya dönük yeni bir devlet kuracağız" diyor. Atatürk'ün çok etkisinde kaldığı bazı yabancı liderlerin olduğunu da biliyoruz. Konuşurken araya sık sık Fransızca sözcükler kattığını da biliyoruz. Nedense bunu Atatürk yapınca "kültürlülük, dile merak" diyorsunuz fakat bizler yüzlerce yıldır kullandığımız, artık bütünleşmiş olduğumuz Farsça kökenli sözcükler kullanınca yozlaşmış oluyoruz.

Atatürk, kendisi sürekli Fransızca sözcükleri kullandığı halde Türk Dil Kurumunu da Arapça ve Farsça sözcüklerden "temizlemek" için kurmamış mıydı?

Kültür nasıl yozlaşır, bunu Atatürk'ün Lenin'e yazdığı mektuptan okuyabilirsiniz. Zira o mektup, Azerbaycan'ı para karşılığında satışımızın belgesidir. Şu anda Azeriler bu sebeple Rus kültüründen aşırı etkilenmiş durumdalar ve bu konuda Türkiye'yi suçlarlarsa hiç kimsenin bir itirazı olamaz. Aynı Musul ve Kerkük'e yaptığımız gibi.

Kitabın ismi tam yazdığınız gibi mi acaba? Ona göre bulmaya çalışacağım.

Ayrıca benim arkadaşa söylediğim söz kendisinin Türkiye'nin şu şartlarındaki bozulmasının Atatürk nedeniyle olduğunu söylemesi ile ilgilidir. Yani eğer Türkiye'nin şuandaki uşaklığı Atatürk sayesindeyse hatırlatırım, Atatürk batıya uşaklık yapmamış sözünü dinletebilmiş bir liderdir. (Abd yada başkası istedi diye ermenilerle ahbap olmamıştır ;) )

Atatürk'ün hataları olamaz diye birşey demiyorum eğer öyle olsa zaten peygamber olması gerekirdi. Onu ilahlaştırmıyorum ancak yaptıklarını inkar etmek ve Avrupa uşaklığı nedeniyle onu suçlamayı terbiyesizlik, nankörlük ve onursuzluk olarak görürüm.

Ayrıca Gökhan'ın dediği gibi 1 yüzyıl önce Atasının vefatı için ağlayan millet şimdi nankörlük yapıp arkasından atıp tutabilmektedir.

Eğer yapılan düzgün gelişmeler o anda Türkiyenin %100 oranından daha fazla büyüdüğünü gösteriyorsa iyi yönetilmişiz demektir.

Evrensel bir dünyada herkes birbirinden etkilenecek diyorum. Bizim zamanında Arap Kültüründen etkilendiğimiz gibi. Ancak ben etkilenmemizi arkadaşın söylediği gibi uşaklık olarak görmediğim için bu şekilde söylenmesine karşıyım.

Ayrıca farkettiysen Atatürk yüzünden Avrupa'nın uşaklığını yaptığımızı söylemektedir. Eğer Atatürk'ün Avrupaya karşı gelmese neler olabileceğini görebilecek kadar gözleri kör bir şekilde davranırsan Atatürk'ü babanın ölümüyle dahi suçlayabiliyorsunuz görüldüğü üzere.

Bazılarının kuyruk acısı olması Atatürk'ün bu ülke için çalışıp, çabaladığını ve bu ülke için çalışırken hastalanıp vefat ettiğini değiştirmez.

Buradan ölen tüm şehitlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum.

Edit: Neyzen TEVFİK'in süper bir şiiri var ancak forum kuralları konusunda problem olabileceğini düşündüğüm için ekleyemiyorum. Zaten şiiri okuyanlar anlayabilir. Okumayanlar için iki dize veriyorum google'dan bulabilirler.

"İşgaldeki hali sakın unutma,
Atatürk’e dil uzatma sebepsiz."

Neyzen TEVFİK

Eric_Draven

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Batılılaşma diye adlandırdığımız modern topluma entegre olmak milli karakterimizi koruduktan sonra neden tehlikeli olsun ki? Adnan Menderes'e kadar bu pekala başarılmıştır da...

Sonuçta Türkler Arap'da değildir. Halkın, Osmanlı İmparatorluğunda geçen yüzyıllarda kaybettiği Türk kimliği Cumhuriyet ve devrimleri ile yeniden kazanılmıştır. Atatürk benim için gerçekten de Türkiye'de ki Türklerin atasıdır.

Ben böyle düşünüyorum, düşünmeyene de saygı duyuyorum ama benim latince harflerden ya da miladi takvimi kullanmaktan yana hiç bir gocunmam yok, dünyanın büyük bir çoğunluğu da öyle yapıyor çünkü...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@twilight kardeşim, o şiir hakkında forumda çok konuştuk. Eğer sizler Atatürk'ten önceki babalarınızın belli olmadığını iddia ediyorsanız, bunu çok çirkin ve ahlaksız buluyorum. Yazık diyorum, çünkü tüm ülkenin namusunu tek bir adama bağlamışsınız; resmen Atatürk olmasaydı babam belli olmayacaktı diyecek kadar çirkinleşiyor ve siz de katılıyorsunuz; çok ilginç. Ayrıca yazdığın yorumun sorduğum sorularla ve yaptığım yorumlarla ilgisi de yok maalesef.

Bizi Avrupa kültürünü almamız konusunda teşvik eden Atatürk'tür evet. Onun ülkemiz üzerinde büyük emeklerinin olması, şahsi tüm fikirlerine katılmamızı mecbur etmiyor; hele ki bu fikirler koca ülkenin, milyonların kültürünü kendi istediği şekilde değiştirmekse; ki sen de onun hatasız olmadığını söylemişsin. Ben de tekrar Azerbaycan'ı, yani kültürümüzü, dilimizi, namusumuzu para karşılığında Ruslara verdiğini tekrar hatırlatayım. (Bu Atatürk'ün mektubunda var, fakat mektupta olmayıp yine resmi belgelerle kayıtlı olan diğer Türki devletler de var.)

Eric_Draven dedi ki:
Batılılaşma diye adlandırdığımız modern topluma entegre olmak milli karakterimizi koruduktan sonra neden tehlikeli olsun ki? Adnan Menderes'e kadar bu pekala başarılmıştır da...

Evet kardeşim, gerçekten de çok kültürlüyüz bu konuda. Örneğin senin fikirlerini savunan arkadaşların kültürlerine bakabilirsin, hemen bir altında yorum yazmış. Nedense Fransız özentisi olduğumuzda kültürlü, fakat namaz kılan, dua eden insanlar olduğumuzda kültürsüz oluyoruz. Kusura bakmayınız arkadaşım, sizin kültür anlayışınız cehalet üzerine kurulu.

Ayrıca "dünya bunu yapıyor ben de yaparım" anlayışın, kültürlülük değil kopyacılıktır. Geçmişte de "dünyanın çoğunluğu" savaşlar ediyor insanları katlediyorlardı para vb için. O halde onu da yapacak mısın? Dünyanın çoğu şu an Amerika'yı destekliyor sen neden desteklemiyorsun?

Maalesef bu işin sonu hiç hayırlı değil. Zira yanlışların üzerini örtmek için yeni yeni yanlışlara imza atıyorsunuz. Hatayı hatayla örtmeye çalışıyorsunuz. Bunun adı bağnazlıktır.

champion

Asistan
Reaksiyon puanı
0
@twilight kardeşim, o şiir hakkında forumda çok konuştuk. Eğer sizler Atatürk'ten önceki babalarınızın belli olmadığını iddia ediyorsanız, bunu çok çirkin ve ahlaksız buluyorum. Yazık diyorum, çünkü tüm ülkenin namusunu tek bir adama bağlamışsınız; resmen Atatürk olmasaydı babam belli olmayacaktı diyecek kadar çirkinleşiyor ve siz de katılıyorsunuz; çok ilginç. Ayrıca yazdığın yorumun sorduğum sorularla ve yaptığım yorumlarla ilgisi de yok maalesef.

Bizi Avrupa kültürünü almamız konusunda teşvik eden Atatürk'tür evet. Onun ülkemiz üzerinde büyük emeklerinin olması, şahsi tüm fikirlerine katılmamızı mecbur etmiyor; hele ki bu fikirler koca ülkenin, milyonların kültürünü kendi istediği şekilde değiştirmekse; ki sen de onun hatasız olmadığını söylemişsin. Ben de tekrar Azerbaycan'ı, yani kültürümüzü, dilimizi, namusumuzu para karşılığında Ruslara verdiğini tekrar hatırlatayım. (Bu Atatürk'ün mektubunda var, fakat mektupta olmayıp yine resmi belgelerle kayıtlı olan diğer Türki devletler de var.)

Ağzına sağlık hocam

Evet kardeşim, gerçekten de çok kültürlüyüz bu konuda. Örneğin senin fikirlerini savunan arkadaşların kültürlerine bakabilirsin, hemen bir altında yorum yazmış.

Nedense Fransız özentisi olduğumuzda kültürlü, fakat namaz kılan, dua eden insanlar olduğumuzda kültürsüz oluyoruz.

Evt neden şu sorunun cevabını verebilecek bir arkadaş var mı merak ediyorum..

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
O şiirden onu anladıysan başka birşey dememe gerek yok çünkü onu da anlayamayacağını düşünüyorum.

Ayrıca bizim kültürümüz yani Türk kültürü özgürce yaşamak ve insanların düşüncelerine saygı göstermek, Atalarımıza bağlı olmaktır. Seninkisi cehalet ise bilemeyeceğim.

Atatürk olmasa Kurtuluş Savaşı olmasa o namazı ingilizler sana gayet güzel kıldırırdı o zaman gerçekten kültürlü olurdun. Anlayamadığın nokta da o zaten. Öyle bir konuşuyorsunuz ki sanki Atatürk durduk yere savaş yapmış gibisinden. Kusura bakma sen ingilizlerin boyunduruğu altında namaz kılacaktın ancak Türk milleti ve Atatürk buna izin vermedi. Üzüntünü anlayamıyorum ama inan bana anlamak için çabalıyorum.

Şu anda rahat rahat oruç tutabildiğim ve dini gerekliliklerini elimden geldiğince yerine getirebildiğim için ben mutluyum seni bilemeyeceğim. ve bununda Kurtuluş Savaşı'nda savaşa milletim ve Atatürk sayesinde olduğunu bilmek gurur kaynağım oluyor.

Ancak bunu anlayabilmeniz için kendi milletiniz ve Atanızın değilde İngilizlerin mi sizi özgürleştireceğini düşünüyorsunuz?

ethem

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Atatürkün dinsiz olup olmaması beni bağlamaz çünkü o kendi bileceği bir iş. şimdi günahıyla sevabıyla toprağın altında

stttntnzn

Asistan
Reaksiyon puanı
2
ne olursa olsun avrupaya özendiği çok açık (her konuda...) [iyi bişey değil bu :D]

ayrıca kurduğu ülke daha 90ncı yılına girmeden kendi içinde savaşıyor. onun medeni kanununu bunun hukuk kanununu şunun bilmemne kanununu alıp çorba yaparsan olacağı bu.
laiklik tanımı yüzünden asırlardır müslüman olan millet islam kelimesinden korkar oldu.
iyi bi asker olabilir ama geri kalan yönleri pek de idolüm sayılmaz.

özetle: ii bi asker ama dini yönden zayıf

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
bugünkü batı uşaklığını Atatürk'e bağlayanlar
ülkemizin şu anki durumunu Atatürk'e bağlayanlar
nankör,onursuz,gurursuz en önemlisi günahkar insanlardır(büyük yalan söyledikleri için)

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
ne olursa olsun avrupaya özendiği çok açık (her konuda...) [iyi bişey değil bu :D]

ayrıca kurduğu ülke daha 90ncı yılına girmeden kendi içinde savaşıyor. onun medeni kanununu bunun hukuk kanununu şunun bilmemne kanununu alıp çorba yaparsan olacağı bu.
laiklik tanımı yüzünden asırlardır müslüman olan millet islam kelimesinden korkar oldu.
iyi bi asker olabilir ama geri kalan yönleri pek de idolüm sayılmaz.

özetle: ii bi asker ama dini yönden zayıf

Dini yönü bizi zaten ilgilendirmez. Ayrıca Kurduğu ülkenin 90. yılına girmeden kendi içinde savaşması onun beceriksizliği değildir. Sonuçta 90 yıl boyunca Atatürk yönetmedi bu ülkeyi. Bizim seçtiğimiz kişiler yönetti. Seçimini kötü yaparsan 90 yıl değil 1 yılda bile ülke batabilir.

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35
çok hasas bir konu ben bu tür konulara hiç girmiyorum.