Coca Cola Alkol Raporu (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Raporudur)

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Belirteyim Etil Alkol Meyvelerin kendi ürettiği taze kalmasını sağlayacak olan alkol değil Fabrikasyon alkoldur ve şişelemede akışkanlığı artırarak üretim sürecini hızlandırmak için kullanılır.

İşte Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Muayene ve Analiz Raporu:

cola.jpg

coca+cola

Konu hakkında kaynak için tıklayınız

Coca Cola`da alkol var iddiası
space.gif

Gazlı içeceklerden sonra Coca-Cola’da alkol çıktı. Alkol analizi ile ilgili bir değerlendirme yapan Tüketiciler Birliği yaptığı açıklamada Coca-Cola’nın alkol analizinde alkol çıktığını açıkladı. İşte şok rapor.
27/03/2008 - 16:48​
Tüketiciler Birliği, gazlı içeceklerden sonra Coca- Cola ile ilgili yaptırdığı alkol analizinden de alkol çıktığını açıkladı. İşte basına açıklanan laboratuar raporundaki bilgiler:

Gazlı içeceklerden sonra Coca-Cola alkol analizi ile ilgili bir değerlendirme yapan Tüketiciler Birliği Kayseri şube başkanı Mahmut Şahin; ’Gazozlardan sonra yaptığımız Coca-Cola alkol analizinde de alkol çıktı’ dedi.

"Alkolsüz içeceklere ilişkin bir hukuki metinde, içecek içeriğinde alkol bulunmasına cevaz veren bu düzenleme dikkatimizi çekmiş ve konu ile ilgili olarak Tüketiciler Birliği tarafından bir çalışma başlatmıştık. Gazozlarda alkol olduğunu tespit etmiş ve elde edilen sonuçları Tüketiciler Birliği olarak 11 Ekim 2006’da ’Gazozlarda alkol var’ başlıklı basın açıklaması ile kamuoyuna duyurmuştuk. Bu basın toplantısından sonra tüketicilerden ’kolalarda da var mı?’ bunu neden açıklamıyorsunuz gibi tepki ve talepler aldık.

Bunun üzerine en popüler olan Coca-Cola’da alkol olup olmadığının araştırılması konusunda Kayseri Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Laboratuarına müracaat ettik.
Çalışma kapsamında piyasada satılan Coca-Cola markalı ürünün, etiketleri üzerinde yapılan incelemelerde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bir bilginin olmadığı tespit edildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kayseri Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Laboratuarına orijinal ambalajı içinde teslim edilen Coca-Cola şişesinde bulunan etil alkol analizi yaptırılmış ve şu sonuca ulaşılmıştır:

Coca-Cola’da 0.075 g/l etil alkol tespit edilmiştir.

’Gazozlarda Alkol Var’ açıklamamızdan sonra kamuoyunda yapılan tartışmalar sonucu 10 üreticiden sadece 3 tanesi, ’ürünlerimizde alkol yok, var olan alkol, fermantasyon (mayalanma) sonucunda oluşan alkoldür’ şeklinde görüş belirtmişlerdi. Yapılan açıklamalardan hiçbir bilim adamı ve tüketicinin tatmin olmadığı Tüketiciler Birliği’ne gelen telefon, e-posta ve mektuplardan anlaşılmaktadır.

Bu açıklamamızdan sonra birçok bilim adamı ve mühendis ise gazlı ve kolalı ürünlerde bulunan Etil Alkolün fermantasyon sonucu oluşmadığı; tiryaki tüketici oluşturmak, dolum sırasında akışkanlığı hızlandırmak ve aroma çözücü olarak kullanıldığını ifade ve ispat etmişlerdi. Üç temel nedenin yanında etil alkol dışındaki çözücülerin daha pahalı olması nedeniyle, üreticilerin etil alkolü tercih ettikleri tespit edilmiştir

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Bende diyordum alkol kullansamda bağımlılık yapmaz diyordum bende meğersem coca cola da alkol varmışta bağımlılık yapıyor insana of ya bağımlı oldum şu colaya.Colanında heryerinden birşey çıkıyor he satış resmi için bile(yeni yerimiz burası adlı resimde tesisin cami olması)bu yüzden cola içmeyin falan diyorlardı birileri çıkarmış fotomontaj olarak tmm işte heryerinden birşey çıkartıyorlar.

Bilgilendirme için sağol kardeş işime yarayacak bu bilgiler benim.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
ne coco colaymış yaaa. her yerde bir konusu var. Pepsi veya Cola turka mi finanse ediyor sizi :) şaka bi yana, aynen devam. kurutun kökünü coca-colanın. Anti-semitist hareketleri destekliyorum!!!!!!!!!! heyt hitler gibi oldum be :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
"Fermentasyon sonucu oluşan alkol" neyi ıspatlıyor anlamadım? burada "alkol" denilince neden herkes kimyager kesiliyor? Burada tabi ki kimyada alkoller sınıfından bahsetmiyoruz.

Acayip derecede kelime oyunu yapıyorlar. Herkes biliyor ki halk tarafından "alkol" denilince alkollü içecekler anlaşılır, kimyadaki alkol sınıfı anlaşılmaz.

Ayrıca "alkollü içkilerin" bir kısmı da fermentasyonla üretilir; örneğin şarap gibi. Dolayısıyla "fermentasyon sonucu" oluşuyor olması da tek başına bir şey ıspatlamıyor.

Ben de içine özellikle alkol katıldığını düşünmüyorum; bununla ilgili kendim konu açmıştım daha önce, ama şişeler için kullanılan alkolün riskli olduğunu düşünüyorum. Örneğin mikropları öldürmek için konulan klorun bekletilmeden şebekeye verilmesi gibi. Yani güya iyilik için yapıyorlar ama daha çok zarar veriyorlar. Koladaki alkol meselesi de aynen bunun gibi.

Xasiork

Asistan
Reaksiyon puanı
0
0.075 g/l etil alkol
Allah aşkına bu miktarı ciddiye alıyorsanız yaşamayın siz ya :D

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
@Xasiork; müsade edersen kaçırdığın noktaları dile getireyim:

1- Miktarı önemli değildir. İsterse 0.00001 mg olsun. Olaya alkol boyutundan bakarsan, sarhoş edici maddenin bir damlası da haramdır bir şişesi de. Bunun hikmeti var elbette ama konu dağılmasın o mecralara girmeyelim.

2- Önemli olan ne kadar olduğu değil, olup olmadığı ve olduğu halde olmadığının söylenmesidir. Yani alkol yoktur denildiği halde içinden alkol çıkmasıdır. Örneğin şimdi 1 gram yılan zehirini bir meyve suyuna koyup sana içirseler, "bunun içinde zehir yok" deseler, sen de onlara inanıp içsen ne olur? Basit, ölürsün. Ya da diyelim ki arsenik var, içtikçe içersin bir şey olmaz, ama 10 yıl sonra bakarsın ki kanser olmuşsun.. Kısacası sorun olan içinde alkol olmasından ziyade alkol olduğu halde olmadığının söylenmesidir.

Silence

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Cola ile bozduk kafayı kolbastıdan sonra kola skandalı kaos oldu valla öğğğkkkkk

hellmare

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sadece Coca Cola'ya geçirmeye çalışanlar için geliyor: Bu miktarda alkol Cola Turka'da da, Kristal kola'da da var.

Peki sen nereden biliyorsun onların içindede alkol olduğunu? Sallama bir mesaj yazmışsın o kadar!!!

Bu tip saçma haberlerin bende karşısındayım hatta tüm y.a.h.u.d.y mallarınında.Ancak her yanımızda var bunlaardan maalesef.
Ksacası bildiklerini yaz varsyadıklarını deği!!!

cherechii

Asistan
Reaksiyon puanı
1

1- Miktarı önemli değildir. İsterse 0.00001 mg olsun. Olaya alkol boyutundan bakarsan, sarhoş edici maddenin bir damlası da haramdır bir şişesi de. Bunun hikmeti var elbette ama konu dağılmasın o mecralara girmeyelim.

2- Önemli olan ne kadar olduğu değil, olup olmadığı ve olduğu halde olmadığının söylenmesidir. Yani alkol yoktur denildiği halde içinden alkol çıkmasıdır. Örneğin şimdi 1 gram yılan zehirini bir meyve suyuna koyup sana içirseler, "bunun içinde zehir yok" deseler, sen de onlara inanıp içsen ne olur? Basit, ölürsün. Ya da diyelim ki arsenik var, içtikçe içersin bir şey olmaz, ama 10 yıl sonra bakarsın ki kanser olmuşsun.. Kısacası sorun olan içinde alkol olmasından ziyade alkol olduğu halde olmadığının söylenmesidir.

tşk elmacık güzel açıklamışsın

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Taktınız colaya ha! Bugün kaçıncı cola konusu bu yaw! :) İçmeyelim olsun bitsin artık. Yaşasın çay! Ama kolasız da olmaz na yapsak ki?

Xasiork

Asistan
Reaksiyon puanı
0

1- Fikrine saygı duyarım ancak benim din konusunda düşüncelerim farklı. Daha doğrusu yorumlarım farklı diyeyim. Kendime göre mantıklı olan şeyi yapıyorum ben. Örn. insanı sarhoş etmicek miktarda alkolün (Ha ben bi biradan sarhoş olmam diyip 1 biraya kadar sınır var demiyorum, koladaki gibi çok küçük miktarlar yada cidden küçük miktarda alkollü içkiler, kokteyller, likörlü çikolatalar falan) haram olmadığına inanıyorum. Ama bildiğim kadarıyla hiçbir şekilde bahsi geçmeyen sigara ve uyuşturucunun vücuda zararları sebebiyle haram olduğuna inanıyorum. Yani yazılana körü körüne inanmayıp, o mantıkla hareket ediyorum diyelim.

2- Dediğin doğru ancak "Alkol yoktur." ifadesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığının belirlediği bir sınır olmalı. Bu sınır resme göre 5g/lt. Yani bir sorun yok.

Rapchy

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
119
koladaki gibi çok küçük miktarlar yada cidden küçük miktarda alkollü içkiler, kokteyller, likörlü çikolatalar falan) haram olmadığına inanıyorum

1Gram alkol bile olsa haramdır, ben buna inanıyorum denmez ki hiç okumazmısın yoksa kafana göremi inanacagın şeyleri belirliyorsun veya işine gelenlerimi ?

Xasiork

Asistan
Reaksiyon puanı
0
1Gram alkol bile olsa haramdır, ben buna inanıyorum denmez ki hiç okumazmısın yoksa kafana göremi inanacagın şeyleri belirliyorsun veya işine gelenlerimi ?
Kur'an da yazanları kendime göre yorumluyorum. Körü körüne bağlanmaktan daha iyidir bence. Allah'ın bana lutfettiği aklımla mantığımı kullanıyorum.

amesfa

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
153
Konu ile ilgili kaynak link alabilirmiyiz lütfen.

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Sadece Coca Cola'ya geçirmeye çalışanlar için geliyor: Bu miktarda alkol Cola Turka'da da, Kristal kola'da da var.

Cola turkayı savunduğum akla gelmesin ama cola turka ambalajının üzerini okursanız Etil alkol yoktur ibaresi görürsünüz deneyebilirsiniz, sonuçta ben cola içmiyorum coca cola olmuş turka olmuş ama tüketmek istediğimizde bu ayrıntıya dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum.

Konu ile ilgili kaynak link alabilirmiyiz lütfen.

Konu hakkında kaynak için tıklayınız

ddogukan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Salla hiç problem değil zaten alkol alan birisiyim:)

sakral

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Xasiork arkadaşımız kafasına göre islam yorumloyor bu dini hristiyan veya musevi dinleriyle karıştırmayalım arkadaşlar.ama bu arkadaşımıza çok güzel bir cevap bundan 1400 yıl önce verilmiş hz. ömer tarafında (inandıgın gibi yaşamazsan yaşadığın gibi inanmaya başlarsın)

brokenxxl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
kardeşim hepsi optimum değerlerin altında çıkmış bu konu neden bu kadar uzatılıyor hayret doğrusu

FY2005

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8
Coca-Cola şişelerinin üstünde alkolsüz içecek yazmıyor zaten. Alkolsüz içecekler kodeksine uygundur diyor. Bu kodekse göre alkol miktarı belli bir değerin altındakiler alkollü içecek yerine alkolsüz içecekler kodeksine uygundur yazısı yazıyorlar. Bu yasal. Ama elbette miktarın bir önemi yok. Haram.
Hocamız söylemişti. Br üniversite araştırma yapmış. Üstünde Alkolsüz içecekler kodeksine uygundur yazan içeceklerin çoğunda alkol varmış.

Ekleme:

Türk Gıda Kodeksi - Alkolsüz İçecekler Tebliği

Konuyla ilgili tebliğden alıntı:
k) Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarı en çok 5.0 g/l, laktik asit miktarı en çok 0.6 g/l, uçucu asit miktarı en çok 0.4 g/l olmalıdır.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
@Xasiork kardeşim, peygamberimizin bir hadisi der ki: "Kur'anı kendi reyine göre yorumlayanlar, ateşteki yerlerini hazırlasınlar. Kur'an, bir öykü kitabı değil, dinin ve dolayısıyla hayatın tüm felsefesini içinde barındıran bir kitaptır. Onun bir kullanma klavuzu vardır, o da peygamberdir. Eğer kendi kafamızdan yorumlayacak olsaydık, peygambere gerek olmazdı. Madem Allah'ın bizi yarattığını biliyor ve O'nun rabliğini kabul ediyorsak, o halde bize yaşamın sırlarını kendisinin vermesine ve kuralları kendisinin koymasına neden güceniyor ve bunu kabullenemiyoruz?

Üstelik de Kur'anda içki için "şeytan işidir, artık bıraktınız değil mi" diye ayet var. Dolayısıyla bunun bir damlasınını veya bir şişesinin vs hesabını yapmadan külliyen yasaklanmışken (ki başkaca hadisler de mevcutken) Kur'anda açık bir delik aramak, akla ve ahlaka sığabilir mi?

@respector, konunun özü "alkol varmış içmeyin" değil, konunun özü, senin benim sağlığımın para için hiçe sayılması ve etik olmayan bir şekilde içinde alkol çıktığı halde alkolsüz olduğunun söylenmesidir. Yoksa bu ister Coca-Cola olsun, ister Uludağ Gazoz olsun, isterse Mekke Cola olsun fark etmez. Özü bırakıp kabuğa gitmeyin.

kardeşim hepsi optimum değerlerin altında çıkmış bu konu neden bu kadar uzatılıyor hayret doğrusu

Kime göre optimum, neye göre optimum? Zaten biz Coca-Cola'nın şahsında onu da eleştiriyoruz. Yani onlar kendilerine göre optimum diyebilirler, İzmir Belediyesi de geçende arsenikli su konusunda "optimum" demişti, 70 yılda kanser yapacak arsenik için. Arsenikli başka gıdalar alsan bu suyla birlikte bir kaç yılda kanser olabilirdin; buna optimum diyorlardı!

Coca-Cola şişelerinin üstünde alkolsüz içecek yazmıyor zaten

Daha önce bu konuyu bizzat ben kendim açmıştım zaten. O tebliği kendim foruma koymuştum zaten. Ve ben zaten o tebliği de eleştiriyorum.

Zira, "alkolsüzdür demiyor zaten alkolsüz içecekler tebliğine uygundur diyor" demişsin ama, hiç kimse o tebliğde bu kadar alkolün "normal" sayıldığını bilmiyor. "Alkolsüz içecekler tebliğine uygundur" denilince herkes alkolsüzdür anlıyor! Coca-Cola ve diğerleri bunu da çok iyi biliyorlar tabi ki. Dersen ki "bilinçli tüketici ol ve bu tebliği oku o zaman"; ben de sana bu şekilde okumak ve sürekli takip etmek zorunda kalacağın onlarca tebliğ, yönetmelik ve kanun olduğunu hatırlatırım. İşi gücü bırakıp binlerce sayfa anlamadığımız terimlerle dolu şeyleri okursak hayata zaman kalmaz ve okuduğumuzun da en az %70'ini anlamayız herhalde.

Bak bakalım "Türk Gıda Kodeksi"nde kaç tane tebliğ var ve bunların kaçındaki terimleri ne kadar anlıyorsun:
Türk Gıda Kodeksi

Üstelik bunlar sadece tebliğler bir de bunlardan çok daha fazla yönetmelik var. Kaç binlerce sayfa olduğuna bakmak istersen buyur:
Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Tabi bir de uyum sağlamaya çalıştığımız AB yönetmelik ve kanunları var; literatürümüze yeni giren Organik Tarım Kanunu ve bağlşı yönetmelikler var.. Onların da kaç binlerce sayfa olduğuna bakmak istersen:
Türk ve AB Gıda Mevzuatı Yönetmelikleri - Klavuzlar

İstiyorsan yıllarını ver ve bunları mütalaa et, sonra hangisinin sağlıklı olup olmadığına sen karar ver.

Ama daha sonra tarihlerine bak, zira sadece bunları bir defa okuyup anlaman bile yetmez, resmi gazeteden sürekli takip etmen lazım, "bugün değişti mi acaba" diye.

Daha sonrada konumuza muhatap olan "Alkolsüz İçecekler Tebliği"nin 2007 yılında daha yeni değiştirdiğine bakmak isteyebilirsin. Madem bu kadar "optimum" ve iyiydi bu tebliğ, neden değiştirildi?

Üstelik Danıştay seninle aynı fikirde değilmiş ki bu tebliğin bazı maddelerinin yürürlüğünü durdurmuş. Bakmak istersen:
Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sonra da aynı tebliğin geçici maddesine bak:

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri, bu Tebliğ hükümlerine 15/6/2008 tarihine kadar uymak zorundadır.

Yani tebliğe uymayanlar bile, bir süreliğine normal karşınalıyor. (Ki değişiklik yaptıkları için bu süreyi de tanımak zorundalar, ne olacak şimdi?)

tuvana

Doçent
Reaksiyon puanı
1
miktarından çok içinde alkol maddesinin bulunmasıdır eğer bu oranlar ve anlatılanlar gerçek ise çok vahim bence kasıtlı yapıldğını düşünüyorum o alkol maddesinin yüksek tutulmasının alkolun bir damlası dahi haramdır vah vah.

Juggernaut

Profesör
Reaksiyon puanı
41
Kolanın zararlı olduğunu kabul ediyoruz. İçine fare, böcek vs. katıldığına inanmıyoruz.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Kola/Cola/Coke Out Ayran In :D
Ayran için sıhhat bulun :D

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Kolanın zararlı olduğunu kabul ediyoruz. İçine fare, böcek vs. katıldığına inanmıyoruz.

Zaten bu konuya yazanlar ve eleştiride bulunanların hiç biri içine fare, böcek katılıyor da demiyor. Bir iki tane istisna olabilir, onlar da zaten "kola zararlı değildir" diyen diğer istisnaları karşılıyorlar. :)

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Olay nerelere gelmiş :)

Peki ben şunu sormak istiyorum, sarhoş olmak veya alkol almak için Cola içen var mı ?
Ben cidden tedirgin oldum çünkü, kolayı çok tüketiyorum ve müslümanım. Ameller niyetlere göre değil midir? Benim aklımda, kolanın içerisinde alkol olduğu bile yoktu. Yani ben alkol alayım diye kola içmiyorum. Bu şekilde kola içmenin haram olduğu kesin mi sizce?

tuvana

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Olay nerelere gelmiş :)

Peki ben şunu sormak istiyorum, sarhoş olmak veya alkol almak için Cola içen var mı ?
Ben cidden tedirgin oldum çünkü, kolayı çok tüketiyorum ve müslümanım. Ameller niyetlere göre değil midir? Benim aklımda, kolanın içerisinde alkol olduğu bile yoktu. Yani ben alkol alayım diye kola içmiyorum. Bu şekilde kola içmenin haram olduğu kesin mi sizce?
bilmeyerek içilirse günah olmaz ama öğrendikten sonra devam edersen günaha girmiş olursun.

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
bilmeyerek içilirse günah olmaz ama öğrendikten sonra devam edersen günaha girmiş olursun.

Ölese öğrenmemi niye sağlıyosunuz kardeşim, kim açtı bu topici bakim :pinch: :D
Tabi bu işin şakası ama bişey daha kesinleşmiş oldu, insan nekadar biliyosa okadar sorumlu oluyor :s Az bilmek lazım az :)

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
İslam az miktarda alkole izin veriyor mu?
Mısırlı din adamı Yusuf Kardavi’nin “İçinde çok az miktarda alkol bulunan enerji içeceklerinin tüketilmesinde sakınca yoktur” sözleri tartışma yarattı

ILIMLI İslam’ın sesi olarak görülen ve EL Cezire TV’sinde “Şeriat ve Hayat” isimli programla bütün Arap dünyasında saygı gören İslam aleminin önde gelen din adamlarından Yusuf Kardavi’nin, Müslümanlığın az miktarda alkole izin verdiği yönündeki fetvası büyük tartışma başlattı. Enerji içecekleriyle ilgili yayınladığı fetvasında fermantasyonla doğal yoldan oluşması halinde içinde çok az miktarda alkol bulunan içeceklerin tüketilmesine yönelik dini bir yasak bulunmadığına dikkat çeken Kardavi, “Binde 0.5 seviyesinde alkol tüketilmesinde İslam açısından bir sakınca yok” dedi. Hz. Muhammed’in “Sizi sarhoş eden alkolün az miktarda olanı da haramdır” hadisinden yola çıktığını ifade eden Kardavi, “Enerji içecekleri çok tüketildiğinde bile insan sarhoş olmuyor. Ama içinde alkol bulunuyor. Demek ki; az miktarda doğal alkol almaya dinimiz izin veriyor” dedi. Ancak Mısırlı din adamının fetvası muhafazakar Müslümanları ayağa kaldırdı. Katar’da yayınlanan El Şark gazetesinin başyazarı Abdüllatif El Mahmud, fetvanın alkole izin verilmesi olarak anlaşılacağına işaret ederek, “Kardavi sadece sorun çıkarıyor. Kuran’da hiçbir oran belirtilmemiştir. Fermantasyonda da alkol seviyesi değişkendir” yorumunda bulundu. Katar Üniversitesi eski dekanı Abdül Hamid de Kardavi’nin fetvasının yanlış anlaşılmalara sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye'de durum ne

* Türkiye’de enerji içecekleri ile ilgili olarak Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı 2006/5 nolu tebliğinde şu ifade yer alıyor. Alkol miktarı hacmen binde beş’ten fazla olmamalıdır.

* 2007 yılında çıkartılan 26 sayılı Alkolsüz içecekler tebliğinde ise “Üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en çok 3.0 gram/litre olmalıdır” ifadesi yer alıyor.

* İlahiyat Profesörü Hayrettin Karaman ise geçen Yıl Kardavi’ye benzer bir yorumla, “Gazlı içecekler alkol kokmuyorsa dinimiz açısından içilmesinde bir mahsur yoktur” iddiasında bulunmuştu.

VATAN
-------------------

Bana kalırsa sınırda gezmemek lazım...
uçurumun kenarında dolaşan kimse her an uçurumdan aşağı düşebilir...