Vay be...

mekanikdesign

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Kızım 5 yaşındaydı,
- Hadi yavrum, savaşları durduralım!
dedim.
- Hadi baba.
dedi. Yeğenim 25 yaşındaydı,
- Hadi savaşları durduralım!
dedim.
- Nasıl?
dedi. Arkadaşım 35 yaşındaydı,
dedim.
- Bir kere de akıllı bir şey söyle Allah Aşkına…
dedi. Annem 60 yaşındaydı,
dedim.
- Oğlum bırak bu işleri sigortalı bir işe gir, çalış…
dedi…

Ve ben anladım: Meğer mevcut eğitim sistemi, 5 yaşından 65 yaşına kadar sadece imkansızı öğretiyormuş insana.

Ve ben yine anladım bugün: İnsanlar büyüyünce, kendi menfaatlerini, hiç acımadan bir ulusun menfaatlerine tercih edebileceklerini.

Ve ben az önce anladım: Yüz binlerce insanın tercihini hiçe sayarak, insanları kullanıp tatmin olanların da aynı atmosferden nefes alıp, aynı topraklardan beslendiğini.

Ve kesin olarak anladım: Demek ki içindeki o çocuk öldü mü gözü dönüyor insanın. Aklı şaşıyor. Ortaya çıkan hırs kudurtuyor insanı.

İçindeki çocuğu yaşatmak senin elinde. Onun sesine kulak ver. Ve onu asla kaybetme…

D.E.A.İ

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Teşekkürler bu güzel yazı için..

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
eğer dünyada herşeyin daha iyiye gitme itimali olsa idi kıyamet denilen bir olgu olmazdı...kıyametin kopması demek dünya üzerinde herşeyin en kötü ve yaşanılmaz seviyesine ulaşmış olması demektir..

o sebeple ne içimizdeki çocuğa ne eğitim öğretime ne ıslah etmeye hiçbirine inanmıyorum..

insanlık daha da kötüye gidecek herşeye rağmen...ve insan kalabilenlere,içindeki çocuğu koruyabilenlere ve çocuklara rağmen kıyamet kopacak...

pek karamsar gördüm kendimi :innocent:

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
ee biraz öyle hissettim ben de kendimi haklısın pc master :ph34r: :Pp

mekanikdesign

Asistan
Reaksiyon puanı
2
fish, bence yanlış düşünüyorsun ve sanırım ben sana itiraz etsem de böyle düşünmeye devam edeceksin... Senin anlattıkların; "amaannn bugün de yatağımı toplamasam nolur ki? Nasıl olsa akşam yatarken yine bozulacak" düşüncesine benziyor. Bu doğru mu sence? Eğer bu doğruysa bence yatağını toplamana hiç gerek yok, eğer yanlışsa yapman gerekeni zaten biliyorsun. Kıyamet meselesine gelince, bundan 1000 yıl önce de kıyamet kopacak diyorlardı 1000 yıl sonra da tıpkı bugün senin söylediğin gibi zaten kıyamet kopacak diyecekler. Ama sen merak etme sen ölene kadar kıyamet falan kopmayacak o yüzden bunu dert etmene gerek yok. Şimdi aranızdan nerden biliyorsun kopmayacağını diyenler hatta bana kızanlar da olabilir; onlar için de cevabım; yaşım 24, ortalama 70 yaşına kadar yaşayacağımı düşünürsek 70-24=46, 46 yıl sonra görüşürüz...

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
kıyametin kopuşunu göreceğimi ya da göreceğimizi ima etmedim ki ...belki de kıyamet diye birşey yok...bu bir inanç meselesidir ... beni ilgilendiren bu değil bu bir sembol...

benim demek istediğim insanlığın ve dünyanın zamanla daha kötüye doğru yol aldığıdır...

24 yaşındasın...etrafına bir bak geçen bir yıl da bile insanlarda dünyada neler değişti...bundan dört yıl önce insanlık neredeydi nereye geldi..

herşey daha kötüye gidecek...çaba sarfedip sarfetmemek değilki mesele...ben yatağımı toplarım her sabah, ama bu, gece tekrar bozulmayacağı anlamına gelmiyor ki..

demek istediğim bunun gibi bişi...

mekanikdesign

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Benim de anlatmak istediğim bu zaten, dünya kötüye gitmiyor dünyayı kötüleştiriyoruz, eğitiminden tut siyasetine kadar... İnsan işte...

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
dünya kötüye gidemez zaten kendi kendine mekanikdesign :wassat:

aynı şeyden bahsediyoruz...kıyamet dünyaya değil dünyada yaşayan insanlara kopacak işte...

yani yatağını sabah toplayan da insan gece dağıtan da :) yatağın bi suçu var mı ...

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
mekaningdesing ve fish hadi ama sohbete devam:)

güzel bir konu üzerine kafa yorduğunuz için şanslısınız.
ben fisşhe sunumunu güzel yaptığı için,,ancak yazdıklarınınt adını pek beğenmediğim için 6 puan veriyorum.

mekanik arkadasımın ise yazısı cok lezzetli ama içinden kıl çıktı.Bu güzel yazıyı bir kıla heba etmiyorum ve 8 puan veriyorum :)

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
zevkler ve renkler tartışılmaz...

düşünceler de tartışılmaz...sadece izah edilebilir......

sadece yemeyip uzaktan baktığımız yemeğe puan veremeyeceğimiz gibi , sadece dinleyip anlamadığımız düşünceye de puan veremeyiz...itiraz ediyorum :D

mekanikdesign

Asistan
Reaksiyon puanı
2
İtiraza itiraz ediyorum, uzaktan baktığımız yemeğe de puan verilebilir göz zevki denen bişey var, dinlediğimiz şeylerin hoşumuza gitmesi için illa da anlamamıza gerek yok, kaldı ki dinlenen yabancı müzikleri kim anlıyor, veya okunan kuran-ı kerim i kim anlayarak dinliyor? Demek ki neymiş, fish? :)

palam

Doçent
Reaksiyon puanı
4
bence fish ali kel diyor (aliler alınmasın sadece misal)
mekanik kel ali diyor.
ama mekanik kellikten kurtulabilirsin ali diyor. kurtarabilriiz. kelliği enegelleyebilriz. bu bizim elimizde diyor.
fish de kelliğin insan doğasında var olduğunu. ali de engellesek te alinin oğlu veya torununda yine çıkacağını söylüyor.
ama ben yine de meaknike katılıyorum en azından kellik veya artık gerçeğe dönelim dünyadaki kötüleşme geciktirilebilir.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
.

düşünceler de tartışılmaz...sadece izah edilebilir......
:D

ya tamam her cümlenin kendi içinde sana göre haklılık payı olabilir.Ama düşünceler tartışılmaz ...bu biraz iddialı olmuş.Sanırım bu cümleyi yazmadan önce frene bassaydın böyle bir anlam karmaşasına düşmezdin..

Ne demek ya düşünceler tartışılmaz..Tartışılır Dünya bile düşüncelerin tartışılmasıya ilerleme kaydediyor...

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
şimdi biraz daha açmam gerekecek sanırım :)

mesela ben senin herhangi bir konudaki düşünceni tartışamam zorhak...bunu yapmam demek neden böyle düşünüyorsun yanlışsın demektir...sadece seni dinlerim ve karşılığında kendi düşüncemi izah edebilirim..

anlamadığım bir düşüncene de yorum yapamam...sadece dinlerim..

çünkü sana senin düşünceni seninle tartışmayacak kadar saygı duyarım...

bu sebeple düşünceleri tartışmam sadece dinler ve kendiminkini izah ederim..

bu memlekette herkes birbirinin düşüncesini dinlemek yerine tartışıp değiştirmekle uğraştığı için her daim kavgalar çıkmıştır hatırlatırım :)

iddalı değil saygılıyım sadece..

dünya ilerlemesine katkıda bulunan düşünceleri tartışma paylaşma durumu farklı bir durum benim demek istediğim bu değildir...

palam

Doçent
Reaksiyon puanı
4
fish tartışmaktan herhalde yanlış bir anlam çıkarıyorsun gibime geldi. tartışmak köünden de belli tartmak demek. karşılıklı işteşilk eki de var. yani karşılıklı olarak yapılan bir eylem. şimdi sen birinin düşüncesini dinler ve sonra kendi düşünceni izah edersen. ortada tartışılma durumunda iki düşünce olur. senin dediğin kendi düşünceni kabul ettrime nedeniyle çıkan lavgalarda ise tartışma yok zaten. ne diyor adam benim düşüncem daha ağır bunu kabuleedeceksin. hiç tartmıyor biçmiyor sonra kavga çıkıyor. yoksa tartışmada zaten doğuyu aramadan dolayı tartma var. tartmadan kabul ettirmenin adı tartışma değil özetle.

mekanikdesign

Asistan
Reaksiyon puanı
2
İnsanların düşünceleri olabilir bu çok doğal ve buna kimse engel olamaz burda sorun yok. Sen insanların düşüncelerindeki yanlışları ona anlatmayacaksan istediğin kadar dinle onları onlarda seni dinlesinler kime fayda? Hiçkimseye... Sadece birbirinizi dinlemiş oluyorsunuz. Eğer ki doğru-yanlış tartışılmayacaksa ne diye dinliyorsun ki, saygısızlık olmasın diye mi? Karşındaki sana yanlış düşüncelerini anlatıyor ve sende ona karşı sevimli görünmek veya saygısızlık etmemek için karşı çıkmıyorsan kusura bakma ama hem karşındakine, hem kendine, hem bu düşüncenin içinde olan herkese saygısızlık etmiş oluyorsun. Ama diğerlerinden banane ben sadece karşımdakine saygı duyarım diyorsan, kusura bakma ben sana saygı duymuyorum, çüknü sen hiç kimseye saygı duymuyorsun...

Dip not: Bu arada size sen diye hitap ettiğim için umarım kızmazsınız :), ama biliyorum kızmazsınız çünkü bu benim düşüncem ve siz karşınızdakine saygılı bir insansınız.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Hayır fish ben ise sadece beni dinlemeni ve bu dinlediklerinden düşüncemde ilgini çeken noktaları araştırmanı yada sana mantıklı veya mantıksız geldiğini belirtmeni isterim.

Bir noktada katılıyorum sana dediğin gibi herkes karşı tarafın düşüncesini tartışıp kendi düşüncesini savunursa inada bindirirse iş uzar gider.Ama olması gereken nedir senin düşüncelerini dinlerken ya da okurken onlardan nasiplenmeye çalışmaktır.
Senin dediğin gibi sadece dinleyip,ardından kendi düşüncelerini söylemek kaale almamak demektir.

Ben düşünceme dair yapılan her türlü eleştiriyi dikkate alırım.Ama eleştirilmek bazıları için dayanılmaz bir kavram,eleştiri=hakaret diye algılıyor maalesef çoğu kişi.

şimdi tekrar soruyorum.Sence hangisi doğru?
karşındaki kişinin dediklerini dinleyip hiç bir yorum ve eleştiri yapmadan kendi düşünceni açıklamak mı?

Yoksa karşındakini dinleyip ,ona neden katılıp katılmadığını söylemek mi?

Belki ikinci şıkkı seçersen devamında her iki tarafta da merak duygusu uyanır ve araştır.

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bu diyaloglar ile nereye varılmak isteniliyor ? :)

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
tartışmak kelimesinin kökünü de sözlük anlamını da biliyorum merak etmeyin ...:)

şuan ne yapıyoruz zorhak...senin sunduğun 2. şıkkı dimi?...demekki seçimim belli...öyle olmasa buraya cevap yazar mıyım...??

hayır..

mekanikdesign işte şimdi anladın mı neden düşünceler tartışılmaz dediğimi...ben buna bir ikincisini daha eklemek istiyorum...

herkesle de tartışılmaz...:)

aynı dilden konuşmak lazım...ve şu son yazdığın yorumla anladım ki biz aynı dilden konuşmuyoruz ...
ve sen beni anlamadan benim düşüncemi "tartmaya" kalkınca da aşağıdaki gibi bir yorumun ve sonucun çıkıyor ortaya..ve beni doğruluyorsun saol :)

tartışmak esasen beyin fırtınası yapmaktır...ama bizim toplumumuz da karşı düşünceyi beğenmeyip kavga etmektir...

fikirlerin ortaya dökülerek topluma faydalı işlerin yapıldığı "düşünce tartışmaları" konumuz değil, karşı tarafın düşüncesini beğenmeyip kendi düşüncenizi empoze etmeye çalışmak konumuzdur..

ve ben düşünceler tartışılmaz derken ilkini yapıp ikincisini yapmadığımı kastediyorum...ama ne hikmsetse beni hiç anlamayan mekanikdizayn beni saygısız ilan ediyor :) ve düşüncemi "tart"mıyor "tartışıyor"

buyrun neresinden yakarsanız yakın ...

bilmiyorum pcmaster :D

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
fish belki farkında değilsin ama çok kıvrak gördüm seni:)

burda hiç kimse niyetleri okuyamaz.Sen diğer mesajlarında düşünceler tartışılmaz diyorsun biz de bunun yanlış bir düşünce olduğunu söylüyoruz.Şimdi son mesajında ise !!düşünceler tartışılmaz.!!...derken ne demek istediğini, biz en baştan biliyormuşuz gibi açıklıyorsun..

Bence sen''aa pardon arkadaşlar düşünceler tartışılmaz lafı tam olarak anlatmak istediğim şeyi anlatmıyordu'' demek yerine (ki bu en mantıklı ve en kısa yolu olurdu)herkesi karşına alıp en başta yazdıklarından farklı şeyleri yazıp yani fikir değiştirip,hala aynı şeyden bahsettiğini söylüyorsun.

Aynı şeyden bahsetmiyorsun sen ''düşünceler tartışılmaz'' fikrinden tamamen caydın.Ama bunu kendine ve bize itiraf etmiyorsun.

mekanikdesign

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Evet fish, çok insan var kendi düşüncesinin yanlış olduğunu bildiği halde ille de kendini savunan... Senin düşünceni tarmadığım doğru, ama şunu bil ki tartmaya çalıştım tartacak bişey bulamadım. Ama yinede seni kırmamak için bu düşüncelerini bu gece düşünücem ve iyice tartıcam, verdiğin bu değerli bilgiler için de çok teşekkür ediyorum...

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
zorhak ben sana ilk cevabımda da aynı şekilde yorum yaptım iyi okumadın sanırım...

şimdi de düşüncelerimin yanlış olduğunu bana izah etmeyi bıraktınız nasıl bir hal ve tavır içinde olduğumun mu yorumunu yapıyorsunuz :D

düşünceler tartışılmaz arkadaşlar...bakın sizin düşüncenizi değiştirebiliyor muyum...hayır...

siz benimkini değiştirebiliyor musunz..hayır...

ama ne diyorum beyin fırtınası farklı bişidir kasteddiğim bu değil diyorum 124125622 mesajdır ama nafile anlatamıyorum bir de kıvırmakla suçlanıyorum..

lütfen sana yazdığım ilk cevaba dön ve oku arkadaşım..

dünya ilerlemesine katkıda bulunan düşünceleri tartışma paylaşma durumu farklı bir durum benim demek istediğim bu değildir...

bak bunu yazmışım sana cevap...son yazdığımla aynı ama sanırım izah etmekte zorlanıyorum...

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Güzel paylaşımın için teşekkür ederim...

Reaksiyon puanı
189
garip bir tartışma ortamı olmuş biraz siyaset meydanı tadında takip etmesi güzel oldu ama şu varki her okunulan bilgi herkeste aynı etkiyi bırakmaz. biri okur başka bir şey anlar başka biri okur başka bir anlam çıkarır. o yüzden fikirlerin çatışması (uyuşmaması demek galiba daha doğru olacak) da bu anlamda normal olsa gerek...

bu arada yazıya dönecek olursak. paylaşım için teşekkürker....

TazzzY

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
275
Teşekkürler güzel yazı..

saadet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
güzel bi yazıymış gerçekten çok doğru..teşekkürler ...

StryKer

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Valla tartışmaya bayıldım :D Okurken büyük zevk aldım. Sizler ne güzel saygı ve sevgi çerçevesi içinde tartışıyosunuz öyle. Guduuuu yerim ben sizi :D süpersiniz. Fırtınaya devam.

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
seyirciler ayrı bi alem :D konuyu unttuk biz başka bişiyi tatışmaktan...siz de alkış tutuyosunuz :D

guduuuu yerim ben sizi miiiii :D

mekanikdesign

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Şu an dünyada 6 milyar civarında insan yaşıyor. Her yüzyılda bir kaybolup, her yüzyılda yeniden doğan altı milyar insan. Dünya dolup dolup boşalırken değişen tek şey parmak izleri ve burun kemikleri oluyor... Savaşlar hiç bitmiyor, kavgalar tükenmiyor, insan kendini bir türlü aşamıyor. Yaşadığı süre içerisinde komplo teorileriyle kendini tüketiyor, "Kimse savaşları durduramaz" diyerek ahkamlar kesiyor. Ve hiç aklına gelmiyor dünyada savaş isteyen topu topu 20 geri zekalının olduğunu... Bu yüzden de 6 milyar insan bir türlü bir araya gelip te bu hastalıklı 20 insanı tedavi edemiyor; ama edecek inan edecek. Birgün bitecek bu savaşlar, insan aşacak kendini. Sen sadece inan. "İnanmak yetmez ki" demeye kalkışma sakın. Eğer inanmadığında (ki hep inanmadın) birşey değişmiyorsa bu sefer biraz riske gir ve inan. Kim bilir belki bir gün birşey olur ve bir yaşındaki masum bebek savaşlarda ölmez olur...