Sdn'e Değil Sdn'ye önerililerimiz Olurdu :)

cperinaz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Çoğunlukta yazım hatası görmedim SND'de bu konuda tebrik ederim. Ufak tefek hataları da görenlerin düzeltmesiyle Türkçe'mize sahip çıkaraktan devam etmemiz dileğiyle. :)

Darknes$

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
351
SDN' nin açılımı Shiftdelete.Net olduğundan Shiftdelete.net' e göre olması gerekmezmi?

cobra11

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
ekler kısaltmalara göre uyumlu olmalıdır öss öğrenciliğinden kalma bilgi :)

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Çoğunlukta yazım hatası görmedim SND'de bu konuda tebrik ederim. Ufak tefek hataları da görenlerin düzeltmesiyle Türkçe'mize sahip çıkaraktan devam etmemiz dileğiyle. :)

Bende ilk defa sizde gördüm :D Türkçemize, SDN, tamlama grubunun yanlış yerde kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu :mrgreen:

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Kısaltmaya ek geldiğinde okunuş, kısaltma kelime gibi okunuyorsa kelimeye göre, okunamıyorsa son harfe göredir. İSO'nun, TBMM'nin gibi.

Kısaltmalar - Vikipedi

Evet, vaktiyle gözden kaçmış bir hata...

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
şimdi nolcak yani Sdn'e mi Sdn'ye mi ?

TehPARADOX

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Sdn'ye olması gerekir.Basit bir örnek: Tv'de ilk kez.

Naaa

Profesör
Reaksiyon puanı
3
yahu burdan ileteyim.eskiden forumda son 10 başlık kısmının üzerine mouse ile geldiğimizde konu başlığının tümü görünüyordu fakat artık yarısı görünüyor bunu düzeltseler çok sevinirim sizin de dikkatinizi çekmedimi bu ?

MüktesebaT

Profesör
Reaksiyon puanı
41
Yerinde bir tespit..Ayrıca çoğumuz ingilizce kelimelere de Türkçe okunuluna göre ek getirirli diye biliyorum..Doğru biliyorsam(ki öyle sanıyorum) çok fazla yanlış yapılıyor bu konuda

Misal, google yi doğru google ı yanlış...

ya da ; computer im doğru computer ım yanlış

virtual worms

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
66
"kısaltmalara gelen ekler açılımıyla ilgili değildir kısaltmalara gelen ekler kısaltmayla ilgilidir."

mesela: sdn de video izledim. (doğrusu)
: sdn te video izledim. (yanlış)

mesela: sdn ye takıldım. (doğrusu)
: sdn te takıldım. (yanlış)

bize böyle öğretildi:D

MüktesebaT

Profesör
Reaksiyon puanı
41

Sword.q

Profesör
Reaksiyon puanı
25
Iyide ben sdn'i sedene diye okumuyorum ki es di en diye okudugum icin bana es di en ye yanlis es di en e dogru ne olcak ustelik shiftdelete.net ingilizce

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Iyide ben sdn'i sedene diye okumuyorum ki es di en diye okudugum icin bana es di en ye yanlis es di en e dogru ne olcak ustelik shiftdelete.net ingilizce

Alfabemizdeki ünsüz harfler "e" sesiyle birlikte okunur. ke, le, me gibi. SDN'yi de "se-de-ne" diye okuruz. Bu konuda kalıplaşmış çok yanlış var. Mesela OKS'nin o-ka-se diye, KPSS'nin ka-pe-se-se diye okunması gibi. (o-ke-se, ke-pe-se-se vs.)

Senin kuralın doğru olsaydı keyfi durumlar ortaya çıkardı. İngilizce bilen es-di-en, İngilizce bilmeyen se-de-ne.:P

intricate

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Bu hangi dil ile seslendirdiğine bağlı bence. Sonuçta N.A.S.A'ya (National Aeronautics Space Administration) EN.EY.ES.EY demiyorsak...

Bu konu ile ilgili TDK'nın sitesinden araştırma yaptım

------------------------------------------------------------------
Alıntı
.
.
.
Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin (TeDeKe olarak seslendiriyor Ben TeDeKA diyordum), BM'de, ABD'de, TV'ye.
UYARI : Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalar kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek noktadan ve üs işaretinden sonra, kelimenin ve üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır: vb.leri, Alm.dan, İng.yi; cm³e (santimetre küpe), m²ye (metre kareye), 64ten (altı üssü dörtten).
.
.
.
----------------------------------------------------------
Son harfin gerektirdiği harfle devam edilir.

cperinaz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
yahu burdan ileteyim.eskiden forumda son 10 başlık kısmının üzerine mouse ile geldiğimizde konu başlığının tümü görünüyordu fakat artık yarısı görünüyor bunu düzeltseler çok sevinirim sizin de dikkatinizi çekmedimi bu ?

nedir bu biyerlerden yetkililere seslenme sevdasi :)