İran Şeriat Öncesi Ve Sonrası

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
Yazmış olduğunuz mesajın silinme sebebi içinde kötü sözler bulunduğundan kaynaklanmaktadır. Elbetteki herkes görüşlerini ortaya koyacaktır bu görüşler bazılarına ters gelebilir. Ama ters geliyor diye illa hiddetlenmeye ve bi anlık öfke ile hakaret içerebilecek mesajlar yazmaya gerek yok. Belirli bir sınır çerçevesinde herkes fikir alışverişi yapabilir konuyu enine boyuna tartışabilir ama bu tartışma esnasında kurmuş olduğunuz cümlelerin içinde hakaret içerikli bir söz bulunursa konuya müdahale etmemiz gerekir.

Şimdi konu kaldığı yerden ibr saygı çerçevesi içersinde ilerlerse sevinirim. Yazılan mesajlar tekrar kötü içerik barındırırsa mesajlarda düzenleme yapılacaktır. Devamı halinde ise mesajlar silinecek ve kötü içerikli mesaj yazan üyelere uyarı gelecektir. Eğer hala bu durum sürdürülürse konu sonlandırılacak ve ortamın gerilmesine neden olan üyeler ne yazık ki ceza alacaklardır.

Bilgilerinize....

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Hayırlı sabahlar arkadaşlar

Chimera arkadaşımıza ben yokken konuya müdahalelerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

saygılar

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Laik Ülke Diye İnsanların Düşüncesine de mi ipotek Koyacaksınız? Bu yazı ne der ki biz burada Ne yazılar Gördük Silinmeyen... Neden? Çünkü bu Forum Düşünce Özgürlüğünü Savunan bir forumdur. Hakaret Etmedikçe Herkes İstediği Gibi Düşüncesini buraya yazar...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Laikliğin "L"sinden haberi yok bu arkadaşın.
Ne Atatürk'ten, ne cumhuriyetten ne de demokrasiden haberi var..

masterdevil

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Elmacik dedi ki:
Laikliğin "L"sinden haberi yok bu arkadaşın.
Ne Atatürk'ten, ne cumhuriyetten ne de demokrasiden haberi var..
Sizlerde gorevinizi yapiyorsunuz Elmacik, Gercekten de dedigin o kadar dogru ki...

EzOhİsTaN

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Tipik bir Türk laikinin özellikleri hakkında bissürü madde yazmış arkadaş :)

gayet yersiz ve saçma diye düşündüğüm bu maddelerden sonra

"Tipik bir İslamcı Mantığı Hacı Hocanın Özellikleri" diye bissürü madde sıralamak istemiyorum. ki onlar daha korkunç +(

çünkü benm fikrimde kimseyi göremiyorum ve kimseninde üstüme gelmesini istemiyorum. bu yüzden yazmayacağım.
çünkü 5-6 kişiye ve genel olarak ne yazdığını anlamayan insanlara (bikaçkişi hariç bazıları gayet seviyeli insanlar) cevap vermek zor oluyo dorusu.
çünkü biliyorumki onlar düşüncelerine öyle saplanmışlarki, kendi düşüncelerinden başka fikirleri okuyunca gözlerinden ateş fışkırıyo, dişlerini bileyip ben bu insana nasıl laf salatası yaparım mantığında oluyolar.
tamamda be kardeşim burda tek düşünen sen değilsinki, biraz eleştiriyede, farklı düşüncelerede açık ol yaa!

eğer yanlış bildiğimiz bişey varsada düzelt yane madem çok biliyosun. biz sabit fikirli değilizki. düşüncelerimiz esnek. doğru şeyi kabul ederiz her halukarda. biz dini sevmeyen kişiler değilizki. dine bağlı, manevi yönden huzurlu insanlarız. inanan bi tek sen değilsin ya. irandaki şeriatımı savunuyosun anlamadım?

chimera sende mesajları madem siliyosun laiklik hakkında yazılmış bu aşağılayıcı sözleri silmemişsin hayret dorusu Zzz

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
mrakip arkadaşımızın el emeği göz nuru yazısını ilave etmeden geçemiyeceğim

mrakip dedi ki:
cazyyy'nin söyledikleri sonuna kadar doğru. göriyorum ki bir kaçtane laik olmayan likçi aramızda var bu yazıya itiraz ediyorlar. büyük ihtimal ya türkçe bilmiyorlar yada metni tam okuyamadılar ben o yazıda atatürk'e ve laikliğe hakaret içeren bir şey görmedim. Hem bu ülkede yaşayan her vatandaş beğenmese bile ve eleştirse dahi (ki eleştirmek için haklı gerekçeleri olabilir) HİÇ KİMSE İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ CUMHURİYETİN KURUCUSUNA HAKARET EDEMEZ. Hakaret hakkı hiç kimse için hiçkimseye verilmemiştir. Kaldıkı eğer Atatürk bu gün yaşasaydı şahsi kanaatim bir sürü laik geçinenleri bu ülkeden sürgün ederdi.
Ülkemizde ve bir sürü ülkede rejim sorunundan çok yönetilme şekli sorunu vardır. Hangi rejim olursa olsun, adalet ve insan hakları gözetilir ise ve devletin asli görevi halkına hizmet olursa orda refah ve huzur vardır.
İran ile Türkiye'yi bir kaç konuda kıyaslıyalım mı? Buyrun:
İran'da; şeriat için Humeyni adına insanları eziyorlar.
Türkiye'de; laiklik için Atatürk adına insanları eziyorlar.
İkisi de yanlış değilmi? Ne onlar şeriatçı ne de bizimkiler laik. İşin temelinde menfaat ve rant var.

İran'da; kuvvetler ayrılığı var he her birim kendi çapında bir kırallık gibi.
Türkiye'de de aynı durum söz konusu. her kes cumhuriyetin sahibi benim diyor, bir saltanattır gidiyor. Hiç biri diğerini kucaklamiyor. Hiç kimse bu ülkenin sahibi hepimiziz demiyor da şunun bunun teminatı benim diyorlar. (Bu dürüst hiç kimse yok manasına gelmiyor tabi.)

İran; bin küsür yıldır aynı devlet yerinde duruyor. Hiç bir yönetim o toplumun temel değerlerini değiştiremedi. Cemşid'in kanunları bile hala geçerliliğini koruyor.
Türkiye; biz 19 devlet kurmakla öğünürüz ama hiç birimiz dönüp düşünmeyiz acaba 18 tanesini niye yıktık diye. Her seferinde farklı isim ve farklı bir çehre ile çıkmışız dünyanın karşısına. (Bari elimizdekine sahip çıkalım)

İran'da, herkes İran'lı olmakla övünür hiç kimse etnik kökenini ön plana çıkarmaz. Devletinde hiç bir etnik gurubtan korkusu yoktur. Her milletin yöresi kendi adıyla anılır. (Lorestan,Blucistan,Azerbaycan,Persiyan,Kerman,Kürdistan vs.vs. açın haritalarını bakın) Tahranın en lük semtinin adı Kürdistandır. Enteresandır orda kürt hiç yoktur. Ama bu bir onurlandırmadır.
Türkiye'de, durum öylemi? siz karar verin. Bırakın herkesin kendi adıyla anılmasını, yıllarca resmi makamlar kürt diye bir dil yoktur dediler. Kendileri bile inanmadıkları halde. Hala devlet ile halk bir çok yerde barışık değil. Bunun en büyük sebebi eski alışkanlıklardan gelen halk devlet için vardır düşüncesi olsa gerek. Bu korku niye? Farklı etnik kökenden gelen bir toplumu, aralarındaki manevi harcı, birbirlerine bağlayan değerleri zayıflatırsan, zorla kimi nereye kadar tutabilirsin ki. Devlet kucaklayıcı olmalı. İstanbul'dan vazgeçecek bir Hakkari'li düşünebilirmisiniz. Mümkünmü?

Türkiye'de, bu güne kadar ülkemize has bir milli marka oluşturamadık. Bir sürü otomobil üretiliyor ülkemizde. içlerinde bize ait olan ne var. Uçak saniyisinde hakeza. ve diğer alanlarda. Durup düşünelim niye istenilen düzeyde değiliz? kimlerin yüzünden? hangi kesim bunlara engel oldu?
İran'da, kendi milli markaları o kadar çok ki. Katı bir rejimle yönetildikleri halde bazı konularda halen bizden ilerdeler. En basiti tamamen İran menşe'li otomobiller artık Türkiye'de de satılıyor. (İran Hodru imalatı Samend) Bütün sıkıntılara rağmen orduları için savaş uçağı üretiyorlar. Nükleer enerji konusunda dünyaya kafa tutmalarını hepiniz zaten biliyorsunuz.

Bu listeyi devam ettirir isek uzar gider. Ve inan karnemizde hiç de iyi notlar olmaz.
Ama bizimde artılarımız var hem de İran'nın daha uzun süre sahip olamayacağı artılar.
Geldiğimiz nokta, demokrasi, sınırlı da olsa özgürlük, nispeten insan hakları ve daha nice konularda hiç kimse kusura bakmasın, sadece İran'ın değil, bütün ortadoğu, bir kısım asya ve bir kısım avrupanın da önündeyiz. Araştırın bakın.

Yetmiş yıldır bu halkın yaşadıkları toplumu yavaş yavaş olgunlaştırdı.
Dozunu artırmamız gereken bazı konular var.
Örneğin, hoşgürüyü artırmalıyız.
Tahammülümüzü artırmalıyız.
Karşımızdakini daha çok anlamaya çalışmalıyız. Unutmayalım ki bizim düşünce tarzımız bize ne kadar doğru, yaşam tarzımız bize ne kadar uygun geliyorsa, Başkaları da öyle. Bunu nefsimize kabul ettirdiğimiz zaman sorunların yüzde doksanı kendiliğinden hal olur.

Aslında başlık yanlış ve konuyu açan arkadaşımız konuya tam vakıf değil. İran'ın Şeriat öncesini bilmediği için böyle yazmış. Bazı konularda mecburen kendimizle mukayese ettiğimiz için konu farklılaşiyor.
O başlığı açma sebebi baştaki video dosyası olmamalıydı. Madem komşumuzu analiz etmek gerekti aynı başlık altında tarihi araştırarak bir tartışma açılabilirdi. Din ve ahlak başlığı altında değil.

Saygılarımla

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
hayırlı günler arkadaşlar

Konumuz seyrinden dışarı çıkıp belli bir grup veya zümreye hakaret aşamasına gelmiştir.

Bu nedenle buraya,yazma zahmetine katlanan arkadaşlara teşekkür ederek,daha fazla hakarete meydan vermemek ve birbirimizi kırmamak için bu konuya son veriyorum.

Tartışmayı alevlendirecek mesajlar silinmiştir.

Makul karşılamanız temennisiyle.

saygılar

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Çok güzel tespitlerle ve ifadelerle yazan mrakip arkadaşı tebrik ediyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...