Başkanlık Sistemini Tartışıyoruz

Başkanlık Sistemi

• Olmalı

Kullanılan: 34 33.3%
  • Olmamalı

Kullanılan: 68 66.7%

• Kullanılan toplam oy
    102
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Reaksiyon puanı
10,327
36 yıl hapis verilen 2.5 yaşındaki çocuğu öldüren bir zanlı nasıl 12 yılda çıkıyor ?
Bir bebek katili nasıl 12 yıl sonra hapisten çıkabiliyor ?
Alistair'i öldüren Daimi Akyüz'e tepki: Benim acım hâlâ taze böyle yasa mı olur? | Gündem Haberleri

Bahsettiğin kişi şu an dışarıda değilmiş Ben Kenobi! :)
1.5 m karelik kapkaranlık bir zindanda kıyamete kadar çıkmamak üzre mahküm edilmiş. :)
Allahın adaleti mi dersin, eh artık ne dersen de...
Zaten o çocuğu da kasten öldürmemiş, seken bir kurşunla ölmüş yavrucak.
Sapık ve behimi arzuları için çocuk katleden pisliklere bir indirim gelirse işte o zaman o kanunu çıkaranların başına kıyameti koparır bu millet.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Allah'ın adaletine iman ettik, ondan şüphemiz yok.
Lakin bu adaletin dünyada tecelli edeceğine dair bir sözü yok, ahirette tecelli edeceğine dair sözü var Rahman'ın.
Adam öldürülmüş ama yaşıyor da olabilirdi, su testisi belli ki su yolunda kırılmış.
Dünyada tecelli ettirme görevini ve bu sorumluluğu kimlerin üstlendiği belli.
El-Adl / El-Müntekim adaleti sağlamak için toplumda görevlendirilmişlerin, bunu yapmadıkları zaman da ahirette cezasını kesecektir.

O şahsın cezasının;
Allah'ın adaleti olduğu kesin.
Kulun adaleti olmadığı kesin.

36 yıl hapis verilen biri nasıl 12 yılda çıkıyor ?
Kurşun sizin yavrucağınıza isabet etse, bu kadar rahat "kasten öldürmemiş yavrucak" diyerek sanki suçlunun avukatıymış gibi konuşabilir miydiniz ?
Yüzlerce tecavüz vs örneği var, bu örneklerde suçlular olması gerekenden çok az ceza almış, buraya getirip tek tek koymak istemiyorum, amacım bu değil.

Tüm üst düzey hakim ve savcıları tek bir kişi yani başkan atayınca bu gibi adaletsiz kararlar düzelecek mi, yoksa artacak mı, yoksa aynı mı kalacak ?
Düzeltme : Yarısını doğrudan atama yapıyor, yarısını parti yoluyla atama ama sonuçta parti başkanı da Başkan olduğu için tamamınına yakınını atamış oluyor.

Son düzenleme:

mapavrili

Profesör
Reaksiyon puanı
1,444
Anayasa değişikliğinin hükümetin icraatları ile ne alakası var, bu değişiklik sonraki seçimlerde hükümet nasıl oluşacak onu belirliyor. Gelecek seçimi illa yine ak parti mi kazanacak ki, yada Cumhurbaşkanlığını yine Recep Tayyip Erdoğan ın kazanacağını kim nasıl garanti edebilir ki. Düşünün yada araştırın Ak parti hükümetlerinden önceki hükümetler nasıl oluşuyordu ömürleri ne kadar sürüyordu ve nasıl bir performans sergiliyorlardı. Bu anayasa değişikliği için oy kullanacak kişiler akıllarından Ak partiyi ve RTE yi çıkartırsa daha objektif karar vereceklerine inanıyorum, sağlıcakla kalın.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Söylediklerinize kesinlikle katılıyorum.

Ak Parti'nin resmi Evet müziğinde
...
Tarafsız bir yargı için
...
şeklinde geçiyor.

Benim de buna istinaden sormak hakkım.
Çeşitli mahkemelerin verdiği yanlış kararları örnek gösterip, üst düzey hakim ve savcıları tek bir kişi yani başkan atayınca bu gibi adaletsiz kararlar düzelecek mi diye sormak hakkım.
Müzikte böyle bir cümle geçmese sormazdım.

teote

Öğrenci
Reaksiyon puanı
11
Şu anki sistemden daha kötüsü yok. Yeni sistemle iyileştirmeler yapılacak. Provokatörlerin gazına geliyorsunuz.

Dünyada risk olmayan bir şey mi var? Şu anki sistemde de korktuklarınız rahatlıkla başınıza gelebilir. Burada önemli olan, yapılan iyileştirmeleri görmektir.
İşin hep kötü tarafına bakacaksak misal;
Bir insan kalemle bile katil olabilir, katil olmak için bıçak kullanması gerekmez..
Keske provakotorlerin gazina gelmis oluyum. Son yillara baktigimda Once Esat vardi, eset oldu. Sonra acilim surecinde biz acilim baris filan derken pkk sehirlere, yollara cephane istiflemis. Ilkokul mezunu Feto yu saymiyim. O eskiden beri vardi. Sonra amerika kandirdi suriye konusunda. Bize yuru kocum dedi, sonra bi baktik 6 milyon suriyeli ki simdi iyi gunlerimiz, 10 yil sonra 6 milyon 10 milyon olursa gorecegiz. Ben yine sizin gibi iyimser olmaya calisiyorum. Provokatorler dicem ama insaalah diyelim. Bu arada tum geri kalmis ulkelerde tek adam rejimi var. Bir tek amerika haric. Onlarda da hukuk sistemi adeletli gibi. Bu secimde evet cikarsa simdiki Cumhurbaskanimiz secilecek , ona guveniyoruz da ya ondan sonra ? Kandirmalar tek adamda daha kolay olur diye korkuyorum. Bizden gecti, biz vatanimiz icin savasir oluruz.Allah cocuklarimizin sonunu hayir etsin.

teote

Öğrenci
Reaksiyon puanı
11
Ha bir de su var. Evet i savunanlar neden savunduklarindan cok hayircilara sen soylesin, boylesin demekle mesguller. Keske anlatsalar da herkes anlasa. Neyse millet karar verecek. Bizim yazismalar bosuna [emoji1]

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Keske provakotorlerin gazina gelmis oluyum. Son yillara baktigimda Once Esat vardi, eset oldu. Sonra acilim surecinde biz acilim baris filan derken pkk sehirlere, yollara cephane istiflemis. Ilkokul mezunu Feto yu saymiyim. O eskiden beri vardi. Sonra amerika kandirdi suriye konusunda. Bize yuru kocum dedi, sonra bi baktik 6 milyon suriyeli ki simdi iyi gunlerimiz, 10 yil sonra 6 milyon 10 milyon olursa gorecegiz. Ben yine sizin gibi iyimser olmaya calisiyorum. Provokatorler dicem ama insaalah diyelim. Bu arada tum geri kalmis ulkelerde tek adam rejimi var. Bir tek amerika haric. Onlarda da hukuk sistemi adeletli gibi. Bu secimde evet cikarsa simdiki Cumhurbaskanimiz secilecek , ona guveniyoruz da ya ondan sonra ? Kandirmalar tek adamda daha kolay olur diye korkuyorum. Bizden gecti, biz vatanimiz icin savasir oluruz.Allah cocuklarimizin sonunu hayir etsin.

Tutturmuşsunuz bir Tek Adam rejimi yalanı gidiyorsunuz. Sizin derdiniz vatan falan değil belli ki. Bir de kendilerini tatmin etmek için sömürge ülkeleri örnek veriyorlar. Cumhurbaşkanımıza güveniyormuş ama onun tavsiye ettiği sisteme güvenmiyor, bak sen şuna.. Nasıl da timsah gözyaşları akıtıyorsunuz ama karşınızda çocuk yok sizin.. Tek adam rejimi gelmiyor kardeşim, Başkanın ve Meclisin ortak yönettiği bir sistem geliyor. Başkanın yargılanabildiği bir sistem geliyor. 2 başkan yerine, bir başkanın olduğu, daha hızlı ve verimli aksiyon alınan bir sistem geliyor. Askeri mahkemelerin kalktığı bir sistem geliyor. Daha denetimli bir sistem. Bir şeylerin üstünü örtmek için kılıfların uydurulamayacağı bir sistem. Tayyip Erdoğan gitse de yerine yine halkın güvenini kazanmış kişiler gelecek. Çünkü başkanı da meclisi de yine halk seçecek.. Başkan yanlış yaparsa, onu oraya çıkaran halk yine indirmesini bilecek.. Meclis dediğin şey, halkın vekillerinin toplandığı yerdir. Meclis, isterse başkanı ve kendisini feshedip yeniden seçime gidebilir. Millet de yeni seçimde, başkanın hatalarının bedelini ödettirir. Tabi bunu öyle çocuk oyuncağıymış gibi anlatırsanız millet korkar.

Ha bir de su var. Evet i savunanlar neden savunduklarindan cok hayircilara sen soylesin, boylesin demekle mesguller. Keske anlatsalar da herkes anlasa. Neyse millet karar verecek. Bizim yazismalar bosuna [emoji1]
Siz niye hayır dediğinizi anlattınız mı ki, karşıdan bekliyorsunuz? Sizin anlattıklarınız gerçeği bile yansıtmıyor. Tamamen korku psikolojisi üzerine kurulu provokasyondan başka bir şey yapmıyorsunuz.. "Ya daha kötü olursak", "ya batarsak", "ya şöyle olursa", "ya böyle olursa", "ya yan yatarsa, çamura batarsa".. Başka bildiğiniz bir şey yok..

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156

Çünkü başka yol yok.

Empati yapıyorum.
Ben yılmaz bir AK Parti savunucusu olsam ne yapardım ?
Kendi sorularıma nasıl karşılık verirdim ?

Cevap bulamıyorum.
Savunulacak teknik tarafları var elbet.
Ama bazı maddeler var ki nereden tutsan elinde kalıyor, nasıl savunulacak ?
Misal, tüm üst düzey hakim ve savcıların yarısının başkan tarafından(doğrudan) kalan yarısının da başkan tarafından(parti yoluyla) atanılmasının neyini savunacaksın ?
Ben olsam belki Amerika'dan örnek verirdim diyorum amma ve lakin ki diyemiyorum.
Çünkü bu sistem ile Amerikan sisteminin alakası yok.
Belki şunu derdim, bu geniş yetkilerle terörle daha iyi ve daha hızlı mücadele edilecek.
Ama zaten ülke bekası söz konusuyken milyarlarca lira örtülü ödeneklerden tut, istihbarat teşkilatındaki her türlü gizli ve devlet sırrı içeren çalışmalardan tut, zaten her yetki var.
Ben de büyük ihtimal, abartıyorsunuz, hep böyle korkuttunuz, birşey çıkmadı derdim.
Bunlar ise bir adım ileri götürüp hepiniz vatan hainisiniz, hepiniz provokatörsünüz, hepiniz teröristsiniz demeye başlıyor.

Tabi ki Evet diye şarkı yazılmış.
Şarkı güzel, lafım yok.
Misal şarkıda şöyle bir yer var.
...
Her görüşe saygı için.
...
Bunu dedikten sonra referandumda sizden farklı düşünen insanlara terörist ve vatan haini demek insanı çileden çıkartıyor.

Bir lafım daha var.
Göklerden gelen bir karar vardır cümlesi sürekli kullanılmamalı.
Bu cümle dini açıdan sıkıntılı.
Yöneticileri halk seçer, insanoğlunun seçimlerine ve özgür iradesine Allah karışmaz, Allah insanı bu şekilde onurlandırmıştır, lakin bu onurun yükünü taşıyabilmeyi emreder ve sorumlu tutar.
Bu cümleyi sürekli söyleyince sanki bizi Allah seçti anlamına kayabiliyor, bu da İslam inancımıza göre çok sakıncalı.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Aklınız var, okumanız da var okuyun..
İşte maddelerin tamamı.. Okuyun, kendi aklınızla okuyun.. Okuyun ki, onun bunun fitnelerine, çarpıtmalarına, yalanlarına aldanmayın..
Okuyun, kararı kendi aklınızla verin..
İster evet, ister hayır olsun ama kararınız, kendi aklınızla olsun..

1. MADDE NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci maddesine göre, Anayasa'nın "Yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidilecek. Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "Bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek. Oylamada 347 kabul, 132 ret oyu kullanıldı, 2 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıktı.

2. MADDE NEDİR?

Teklifin ikinci maddesi milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngörüyordu. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 480 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 133 ret oyu kullanıldı, 1 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıktı.

3. MADDE NEDİR?

Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor. Genel Kurul'daki 3. maddenin gizli oylamasına 485 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Oylamada 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

4. MADDE NEDİR?

Teklifin dördüncü maddesiyle, Anayasanın "TBMM'nin Seçim Dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi" olarak değişiyor.

Teklife göre, TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Oylamada 2 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

5. MADDE NEDİR?

Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 354 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 7 ret oyu kullanıldı. Oylamada 3 boş, 1 geçersiz oy çıktı. CHP milletvekilleri oylamaya katılmadı.

6. MADDE NEDİR?

TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis Araştırması yapması, Genel Görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor.

Buna göre, TBMM, Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak. Gensoru, denetleme yetkisinden çıkarılacak.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 483 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 137 ret oyu kullanıldı. Oylamada 2 boş, 1 geçersiz oy çıktı.

7. MADDE NEDİR?

Maddeyle, cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Böylelikle doğrudan halk tarafından seçilen ve siyasal bir kişilik olan cumhurbaşkanının, partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlükten kaldıran ilga normunun, halk oylamasında kabulü akabinde yürürlüğe girmesi anında bir siyasi partiyle ilişki kurması mümkün hale getiriliyor.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 482 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 136 ret oyu kullanıldı. Oylamada 4 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

8. MADDE NEDİR?

Düzenlemeyle, Anayasanın "cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine" ilişkin maddede değişiklik yapılıyor ve cumhurbaşkanına, "devlet başkanı" sıfatı getiriliyor. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de veriliyor.

Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak. Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü TBMM'de açılış konuşmasını yapacak. Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verecek.

Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü'nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açacak.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 481 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 135 ret oyu kullanıldı, 5 boş, 1 de geçersiz oy çıktı.

9. MADDE NEDİR?

Söz konusu maddeyle, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşüp ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek.

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin dokuzuncu maddesine 343 kabul, 137 ret oyu verildi.

10. MADDE NEDİR?

Teklifin 10. maddesiyle "cumhurbaşkanı yardımcılığı" geliyor. Madde, Cumhurbaşkanına, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilmesi imkanı tanıyor.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak. Genel seçime 1 yıl ve daha az kalmışsa, TBMM seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilenecek.

TBMM Genel Kurulunda 10. maddenin gizli oylamasına 483 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 135 ret oyu kullanıldı, 3 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı.

11. MADDE NEDİR?

Teklifin 11. maddesine göre, TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi durumunda cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.
Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek. Bu şekilde seçilen Meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 11. maddesinin gizli oylamasına 483 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 134 ret oyu kullanıldı, 1 oy çekimser sayıldı, 5 oy boş, 2 oy geçersiz çıktı.

12. MADDE NEDİR?

Teklifin 12. maddesine göre, cumhurbaşkanı; tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek.

Genel Kurulda, teklifin 12. maddesinin gizli oylamasına 482 milletvekili katıldı. Oylamada 344 kabul, 133 ret oyu kullanıldı, 2 oy boş, 3 oy geçersiz çıktı.

13. MADDE NEDİR?

Teklifin 13. maddesine göre, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilecek.

Genel Kurulda, teklifin 13. maddesinin gizli oylamasına 482 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 133 ret oyu kullanıldı, 1 oy çekimser, 3 oy boş çıktı, 2 oy geçersiz sayıldı.

14. MADDE NEDİR?

Teklifin 14. maddesinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısında değişikliğe gidiliyor.

Maddeye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. Kurulun üye sayısı 13, daire sayısı 2 olacak. Kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun tabii üyesi olarak görev yapacak.

Kurulun 3 üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından, 1 üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hakim ve savcıları arasından cumhurbaşkanınca; 3 üyesi Yargıtay üyeleri, 1 üyesi Danıştay üyeleri, 3 üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından TBMM tarafından seçilecek.

Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden, en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması gerekecek.

Kurulun TBMM tarafından seçilecek üyeliklerine ilişkin başvurular, Meclis Başkanlığına yapılacak. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderecek.

Komisyon, her bir üyelik için 3 adayı, üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğuyla belirleyecek. Birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu aranacak. Bu oylamada da aday belirlenemediği takdirde her bir üyelik için en çok oyu alan 2 aday arasında ad çekme usulüyle aday belirleme işlemi tamamlanacak.

TBMM, Komisyon tarafından belirlenen adaylar arasından, her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapacak. Birinci oylamada üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu; bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde, ikinci oylamada üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle üye seçimi tamamlanacak.

Üyeler, 4 yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek.

Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 30 gün içinde yapılacak. Seçilen üyelerin görev süreleri dolmadan kurul üyeliğinin boşalması durumunda, bunu takip eden 30 gün içinde yeni üyelerin seçimi yapılacak.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 14. maddesinin gizli oylamasına 483 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 133 ret oyu kullanıldı, 4 oy boş, 4 oy geçersiz, 1 oy çekimser çıktı.

15. MADDE NEDİR?

Teklifin 15. maddesine göre, kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılacak.

Bütçe kanununa, bütçeyle ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamayacak. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, mali yılbaşından en az 75 gün önce TBMM'ye sunacak. Bütçe teklifi, Bütçe Komisyonunda görüşülecek. Komisyonun 55 gün içinde kabul edeceği metin, Genel Kurulda görüşülecek ve mali yılbaşına kadar karara bağlanacak.

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin, bütçe ve kesinhesapla ilgili 15. maddesine 341 kabul, 134 ret oyu verildi.

16. MADDE NEDİR?

Teklifin 16. maddesiyle, önerilen hükümet sistemine uyum için anayasanın farklı maddelerinde bulunan bazı ibareler değiştiriliyor ya da metinden çıkarılıyor.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 16. maddesinin gizli oylamasına 482 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 134 ret oyu kullanıldı, 3 oy boş, 3 oy geçersiz, 1 oy çekimser çıktı.

17. MADDE NEDİR?

Bu madde uyarınca, TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak.

Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27'nci Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi, cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak.

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesine 342 kabul, 135 ret oyu verildi.

18. MADDE NEDİR?

Maddeye göre, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 18'inci maddesinin gizli oylamasına 481 milletvekili katıldı. Oylamada 344 kabul, 131 ret oyu kullanıldı, 2 oy boş, 3 oy geçersiz ve 1 oy da çekimser çıktı.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Milletvekili sayısı 550 zaten yeterince fazla değil mi ?
600'e çıkması ekonomik olarak da zorlandığımız bu günlerde gerçekten gerekli mi ?
Yanlış anlaşılmasına ama her milletvekili Türkiye'nin bütçesine ölene kadar yük oluyor.
Ona kalırsa memur da emekli olunca yük oluyor diyen çıkabilir, sorun değil.
Memur ile milletvekilinin emekli olduktan sonra bütçeye olduğu yük bir değil.
Memurun emekli olması için 25 yıl çalışması lazımken milletvekilinin emekli olması için 5 yıl yetiyor.

Benzer bir şekilde 18 yaşındaki genç bir kardeşimiz, 5 yıl çalıştıktan sonra yani 23 yaşından sonra ömür boyu milletvekili emekli maaşıma sahip olabilecek.
Bir memur ancak 65 yaşında emekli olabiliyor.
Hatta bir milletvekili vefat ettikten sonra yakınlarına 1 yıl boyunca toplamda 204.000 TL para ödeniyor.
2017 Yılında Milletvekili Maaşları Ne Kadar? İşte Zamlı Vekil Maaşları !

Milletvekili maaşı şu an aylık 17.000TL miş.
Emekli maaşı ise aylık 8500TL.
Bu rakamlar yolluk, yevmiye, vs hariç.
Ayrıca ömür boyu sosyal tesis ve konukevlerinden yararlanma hakları var.

Sınırsız danışmanlar varken yine ekonomik olarak zorlandığımız bu günlerde sınırsız Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına ihtiyaç var mı ?
En azından böyle bir düzenleme birkaç yıl ileri, dolar vs düşene kadar bekleyemez miydi ?
Aklıma şu geliyor istemsizce.
Azerbaycan lideri Aliyev, eşini yardımcısı olarak atadı - BBC Türkçe
Şu an bizde böyle birşey mümkün değil sanırım ama 1 adet kanun düzenlemesiyle mümkün hale gelebilir.

M

Murat Burç

SDN Okuru
Cidden 550den 600 milletvekiline neden çıkarıyorlar bende anlamış değilim.

Bepob

Profesör
Reaksiyon puanı
302
Cidden 550den 600 milletvekiline neden çıkarıyorlar bende anlamış değilim.

Adı üstünde millet vekili, milleti temsil ediyor.Asıl başkanlık sisteminden sonra çok gerekli olacak çünkü bir çok isimde değişikliğe gidilecek kısacası çok iyi şeyler olacak

M

Murat Burç

SDN Okuru
Adı üstünde millet vekili, milleti temsil ediyor.Asıl başkanlık sisteminden sonra çok gerekli olacak çünkü bir çok isimde değişikliğe gidilecek kısacası çok iyi şeyler olacak
550 milletvekilini 600 yapmakla büyük bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Sadece devletin kasasını zarara uğratır. Aynı iş 550 milletvekili ilede yapılabilir. Milletvekilleri şaka gibi ama ciddi anlamda büyük bir yük keşke işlerini adam gibi yapsalar hakkını verdiklerini bilsem helal olsun diyecem ama pek yanaşamıyorum.
Diğer maddeler hakkında yorum yapmayacağım.

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Hala maddeleri paylaşıp bakın aslında bu referandum çok zararsız, maddelerde hiçbir şey yok diyen hayalperestler görüyoruz :)
Maddeleri okuyup anaa hiçbir şey yokmuş hakikaten diyecek arkadaşlara tavsiyem, açıp 2010 referandumunun maddelerini okusunlar.
O maddelerde içeriye fetöcüler yerleşecek, fetöyü devletin her alanına sokacağız, fetö ülkede darbe yapabilecek kadar kuvvet kazanacak gibi şeyler yok değil mi ? Ama o referandumun sonucu aynen bu oldu ne kadar ilginç.
Siz kimi kekliyorsunuz arkadaş :D
Maddelermiş, biz de yedik.

YILKI

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
Hala maddeleri paylaşıp bakın aslında bu referandum çok zararsız, maddelerde hiçbir şey yok diyen hayalperestler görüyoruz :)
Maddeleri okuyup anaa hiçbir şey yokmuş hakikaten diyecek arkadaşlara tavsiyem, açıp 2010 referandumunun maddelerini okusunlar.
O maddelerde içeriye fetöcüler yerleşecek, fetöyü devletin her alanına sokacağız, fetö ülkede darbe yapabilecek kadar kuvvet kazanacak gibi şeyler yok değil mi ? Ama o referandumun sonucu aynen bu oldu ne kadar ilginç.
Siz kimi kekliyorsunuz arkadaş :D
Maddelermiş, biz de yedik.
yersin yersin de nasıl yersin onu söyle, tuzlumu şekerlimi onu seç. fetöyü 1999 da amerikaya kaçıran ecovit e anlat bunları, hakkında dgm soruşturması varken ve dava açılacakken abd kaçıran ecovite anlat..nasılsa şefaatçiniz olacak fetö öbür tarafta

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Gülen'i ABD'ye yerleşmesi için ABD konsolosluğuna bu adam zararsızdır diyerek referans mektubu veren ve daha sonra GreenCard başvurusu için tavsiye mektubu veren AK Partili insanlardır.
İsimlerini yazmaya gerek yok çünkü o insanlar da bunu yaparken amaçları vatana ihanet için değil, o şahsı kendi halinde bir kişi olarak bildiklerinden ötürüydü.

Artık kendinizden önceki hükümetlere laf atmaktan vazgeçin.
Ecevit demişken aklıma geldi.
Ecevite yazar kaza fırlatan adam akşama evine, çocuklarının yanına sağ salim döndü, henüz 24 saat bile geçmeden.
Aynı eylem bugün yapılsa, yapan kişi terör örgütüne suçlamasıyla yargılanıp ömür boyu hapis alabilir, eşine ve çocuklarına ömür boyu kavuşamayabilir.
En iyi ihtimal ağır bir dayak yedikten sonra salınır, bu da en iyi ihtimal.

Şefaat demişken de, eğer ki siz Allah'ın razı olmadığı bir durumda, birilerinin şefaatiyle kurtulacağınızı zannediyorsanız, yanılanlardansınız.
Kul, Allah'tan daha merhametli değildir.
Allah-u Teala, kuldan daha merhametlidir.
Allah'ın razı olmadığından, kimse razı olamaz.
""O’nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir?""

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
yersin yersin de nasıl yersin onu söyle, tuzlumu şekerlimi onu seç. fetöyü 1999 da amerikaya kaçıran ecovit e anlat bunları, hakkında dgm soruşturması varken ve dava açılacakken abd kaçıran ecovite anlat..nasılsa şefaatçiniz olacak fetö öbür tarafta
Hayatımda bu kadar boş cümleyi bir arada görmemiş olabilirim, sizi bundan ötürü tebrik ediyorum.
Ecevit'in veya chpnin tarafındayım dememişim, fetönün tarafındayım dememişim, üstüne fetöyü eleştirmişim.
Fetö öbür tarafta şefaatçiniz olacak diyorsunuz:D
Sırf ortalığı karıştırmak ve boş konuşmak için açılan hesaplardan birisiniz, fazlası değil.
--- Gönderi Güncellendi ---
Şefaat demişken de, eğer ki siz Allah'ın razı olmadığı bir durumda, birilerinin şefaatiyle kurtulacağınızı zannediyorsanız, yanılanlardansınız.
Kul, Allah'tan daha merhametli değildir.
Allah-u Teala, kuldan daha merhametlidir.
Allah'ın razı olmadığından, kimse razı olamaz.
""O’nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir?""
Her ayeti örnek vermeyi biliyor da Meryem 87.ayeti neden örnek vermiyor acaba işine gelmediği için mi :) ?
Hatta Necm 26. ayetten de bahsetmedi dikkat ettim

Reaksiyon puanı
10,327

Konu Youtube'den açılmışken, bak bir de ne çıktı karşımıza @mirinkirin :)
Hani Saadetçi olduğunu söylemiştin ya, orada MNP'nin 1973 seçim beyannamesinde başkanlık istediğini belgelemişler.
Bu arada muhataplarına karşı mırınkırın ederken tepeden bakmacı, hakaretvari tavırlarını sezinliyorum üzülerek.
Erbakan hocam hayattayken başka hiçbir partiye oy vermemiş biri olarak söylüyorum ki, gel biraz mütevazi ol kardeş. Yok efendim "Boş boş konuşuyorsun, boş boş şeyler yazıyorsun..." vb. daha bir sürü benzer şeyler. Gönlü seninle aynı kıblegâha akan insanlara daha munis olabilirsin. Bütün bunları siyasi görüşlerini karşı çıktığım için falan söylemiyorum. Eğer "Ben Saadet Partiliyim" diye yazdığını görmemiş olsaydım inan bu satırları asla yazma gereği duymazdım. Beni anlıyorsun demi kardeşcağız? :)

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Konu Youtube'den açılmışken, bak bir de ne çıktı karşımıza @mirinkirin :)
Hani Saadetçi olduğunu söylemiştin ya, orada MNP'nin 1973 seçim beyannamesinde başkanlık istediğini belgelemişler.
Bu arada muhataplarına karşı mırınkırın ederken tepeden bakmacı, hakaretvari tavırlarını sezinliyorum üzülerek.
Erbakan hocam hayattayken başka hiçbir partiye oy vermemiş biri olarak söylüyorum ki, gel biraz mütevazi ol kardeş. Yok efendim "Boş boş konuşuyorsun, boş boş şeyler yazıyorsun..." vb. daha bir sürü benzer şeyler. Gönlü seninle aynı kıblegâha akan insanlara daha munis olabilirsin. Bütün bunları siyasi görüşlerini karşı çıktığım için falan söylemiyorum. Eğer "Ben Saadet Partiliyim" diye yazdığını görmemiş olsaydım inan bu satırları asla yazma gereği duymazdım. Beni anlıyorsun demi kardeşcağız? :)
Öncelikle videoyu hazırlayan arkadaşın Türkçe seviyesi çok kötü, kendisine siyasetten önce dil konusuna yönelmesini önerirdim. Yani bunlada yazabilen bir arkadaşın hazırladığı videodaki yazıları ciddiye alamıyorum maalesef. Büyük ihtimalle kendisi de genç ve siyasete meraklı bir insandır, neyse.

Saadetçi olduğumu herhangi bir yerde beyan etmedim, söylediğim şey önceki mesajlarımda duruyor ince bir fark var dikkat edin. Hatta şu anda var olan partide o ışığı göremediğimi belirttim, ama varsayalım ki saadetçiyim çok da önemli değil.

Ben sadece videoyu izleyip buraya koymamıştım, o videoların daha uzun versiyonlarını da izlemiştim daha önceden. Ben başkanlık sistemine doğrudan karşı değilim. Hatta yanlış hatırlamıyorsam gelecek sistemin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğine, sistemin önemsizliğine dikkat çeken yazıları da bu forumda yazmıştım.

Videoyu sırf "sırası değil", "biz işimize bakalım" gibi cümleleri içerdiği için paylaştım, bugün de durumun farklı olmadığını düşünüyorum.
Siz şu an ülkenin durumu gayet süper, oturup sistemi değiştirecek rahatlığa eriştik ve Erbakan'ın bahsettiği "sırası olan" işin zamanının geldiğini düşünüyorsanız, o sizin kendi fikrinizdir tabii ki saygı duyarım. Ben tam tersine şu an yapılacak en saçma şeyin sistem değişikliği olduğu düşüncesindeyim, videodaki mantığa uygun olarak "her iş bitti bir tek başkanlık mı kaldı" fikrini savunuyorum.

Açıkçası insani olan, despot olmayan sistemlerde ben yönetim sisteminin önemli olduğunu düşünmüyorum. Başkanlık veya parlamenter sistem veya başka bir şey çok da önemli değil. Başkanlık sistemi görece parlamenter sisteme göre daha istikrarlıdır, siyaset bilimi de bunu söylemektedir, inkar edecek değilim tabii ki. Her iki sistemin de kendisine göre artıları-eksileri vardır. Erbakan zamanında (70'lerde) başkanlığın gerekli olduğunu söylemiştir, diğer bir zamanda da(90'larda) gereksiz olduğunu söylemiştir. Sizin gönderdiğiniz video da bahsettiği chp-hdp tayfasının yaptığından farklı bir şey yapmıyor, sanki Erbakan başkanlık taraftarıymış gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor. Kaldı ki Erbakan'ın bahsettiği "sırası olan" işin zamanının geldiğine dair hiçbir kaynak yok, bunu tamamen akp tayfası uyduruyor.

Sinirli anıma denk gelip yazmadıysam, doğrudan başkanlığa karşı olduğumu belirten bir mesaj yazdığımı da hatırlamıyorum. Karşı olduğum şey akpnin bu maddeleri geçirmesi, bunu kendi çıkarları doğrultusunda kullanması bunun sonucunda da ülkenin daha kötüye gideceği düşüncesinden ibarettir.
Aynı şeyleri biz 2010 referandumunda yaşadık, tarihten ders almayı biliyoruz, fetönün başımıza nasıl bir bela olduğunu gördük. Şu an fetöden boşalan yerlere kimlerin doldurulduğunu da apaçık görebiliyoruz, taa ki yeni bir paralel yapı masalının ortaya çıkışına kadar :)

Tepeden bakmacı, hakaretvari davranışlar sergilediğimi düşünmüyorum. Sizin gibi karşısındakine saygı duyarak yazan insanlara karşı öyle bir hareketim olduysa kendilerinden özür dilemesini bilirim. Önceki mesajlarıma bakılırsa bana karşı nasıl davranılıyorsa aynen iade ettiğim görülebilir.
Bloother arkadaşımızla başlangıcı ondan kaynaklı olan (buraya dikkatinizi çekiyorum) sert bir konuşma üslubumuz var. Ancak onun yazdığı mesajlara karşılık olan
"Hala maddeleri paylaşıp bakın aslında bu referandum çok zararsız, maddelerde hiçbir şey yok diyen hayalperestler görüyoruz :)
Siz kimi kekliyorsunuz arkadaş :D" bu mesajıma tabiri caizse yırtık dondan çıkar gibi
"yersin yersin de nasıl yersin onu söyle, tuzlumu şekerlimi onu seç. fetöyü 1999 da amerikaya kaçıran ecovit e anlat bunları, hakkında dgm soruşturması varken ve dava açılacakken abd kaçıran ecovite anlat..nasılsa şefaatçiniz olacak fetö öbür tarafta"
saçma sapan bir mesajla cevap veren arkadaşa neden saygılı davranmalıyım sizce ?
Üslup sıfır, 2.çoğul şahısla bile konuşmamış doğrudan sen demiş, üstüne yersin yersin demiş mesajını da fetö şefaatçiniz olacak gibi berbat bir iftirayla bitirmiş. Arkadaşa hak ettiğinden daha yumuşak bir cevap vermişim hatta.
Kişilere saldırmak huyum değildir zaten, ama ben hükümete saldırınca nedense arkadaşlar yazdıklarıma değil şahsıma saldırmayı seçiyorlar.
Diğer bir konuda da belirttiğim gibi, saygıyla gelen saygı görür, saygısızlık edenler de saygı beklemesin.

YILKI

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
Hayatımda bu kadar boş cümleyi bir arada görmemiş olabilirim, sizi bundan ötürü tebrik ediyorum.
Ecevit'in veya chpnin tarafındayım dememişim, fetönün tarafındayım dememişim, üstüne fetöyü eleştirmişim.
Fetö öbür tarafta şefaatçiniz olacak diyorsunuz:D
Sırf ortalığı karıştırmak ve boş konuşmak için açılan hesaplardan birisiniz, fazlası değil.

Her ayeti örnek vermeyi biliyor da Meryem 87.ayeti neden örnek vermiyor acaba işine gelmediği için mi :) ?
Hatta Necm 26. ayetten de bahsetmedi dikkat ettim
ben zaten bugüne kadar şundan yanayım diyeni görmedim anti akp li olupta forumlarda Başkanı ve akp yi eleştirenlerden.. neredeyse herşeyi inkar edeceksiniz..sorsak ya kemalist oluyor ya ateist oluyor, ama asla solcu olmuyor, taraftarı olduğu siyasi görüşün savunulacak bir tarafı olmadığını bildiği için.haa bebe üye olduğum zamana bak senin gibi münafıklık yapanlarla karıştırma

Son düzenleme:

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
YILKI gibi kullanıcılara iyi bakın.
Haber7 ve Yeni Akit gibi iktidara çok yakın haber sitelerindeki kullanıcı yorumlarının çoğunluğu yıllardır aşağı yukarı bu şekilde.
Bunların profili yıllardır hep böyle.
Oldukça üzücü ve can sıkıcı.

Bunlara troll demekteler.
Yanlış.
Troll ne demek ?
Bizde troll'ün anlamı bilinmiyor.
İnanmadığı bir şeyi sırf eğlenmek için yapandır troll.
Bunlar keşke troll olsa.

Karşıdaki adamı münafıklıkla suçlamak senin ne haddine deyyus ?
Allah'tan kork, gözü dönmüş densiz.
Herkesi etiketleyip birbirine düşürmekten başka işin yok mu senin, ey utanmaz ?
Senin gibilerin bir kısmı yaptığı işten para almakta, adına da sosyal medya ekibi denmekte.
Para için bu işi yapanlar, bu dünyada ve öbür dünyada rezil olsun İnşallah.

Bunun gibileri bir yana bırakırsak, bu Almanya meselesinin Evet cephesine en az %1 oy kazandıracağını düşünüyorum.
İki yüzlülükte profesör ünvanına sahip Avrupalı yöneticiler keşke diğer ülkeleri rahat bırakmayı öğrense.
Muhalefetteki bazı şahıslar bu konuyu boşuna savunuyor.
Muhalefet olmak herşeye karşı çıkmak değil.
Zaten bu yüzden yıllardır kaybediyorlar.
Muharrem İnce'den skandal Almanya savunması

Aklıma gelmişken referandum anketleri şurada.
2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu anketleri - Vikipedi
Bu değerler sayın Erdoğan'ın sahaya inmeden önceki ve Almanya olayından önceki ölçümler.
Cumhurbaşkanı başdanışmanı İlnur Çevik'in az önce yazdığı bu sözün anlamı halkı tehdit etmek ve korkutmak değil de nedir ?

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Adam sağlam sövmüş
Kapatın şu konuyu la. Size mi kalmış siyaset.

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Kenobi niye engellenmiş acaba, yılkı kullanıcısından dolayıysa değmezmiş.
Anketler çok alakasız taraf tutmuşlar gibi görünüyor, ben evete kesin gözüyle bakıyorum.

teote

Öğrenci
Reaksiyon puanı
11
Neden acaba Saadet partisinden sonra Buyuk Birlik Parti de hayir dedi?

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Erdemlik, hakaret karşısında da sessizliği korumayı gerektirir. Lafta erdemlik ile özde erdemlik arasındaki fark böyledir.

Reaksiyon puanı
10,327
Öff yaa, öff bee... Şu ülkede şöyle adam gibi saygı, muhabbet çerçevesinde adam gibi tartışmayı, münazara edebilmeyi öğrenemeyecek miyiz, bilemeyecek miyiz? Hz. Mevlanayı çok severiz, sözlerini günde belki elli kez paylaşırız ya, hiç mi içimize, gönlümüze, yüreğimize işlemez ya!

Bir gün adamın biri dikildi karşısına ve dedi ki: "Ben öyle bir adamım, öyle bir adamım ki bana bir söz söylersin karşılığında bin cevap alırsın" Mevlana şöyle bir nazar atfetti adama ve tane tane şu ölümsüz sözünü söyleyip çekti gitti oradan. "Ben de öyle bir adamım, öyle bir adamım ki bana bin söz söylersin de karşılığında tek bir cevap bile alamazsın!"

Yakında bir gün ya EVET, ya da HAYIR çıkacak, ortalık sütliman olacak, hayat deveran etmeye devam edecek, lakin burada bıraktığımız bu kötü izler, sözler hep kalacak, sicilimiz için bir referans olmaya devam edecek. Hatta belki bir gün aynı camide, aynı safta aynı secdeye beraberce baş koyacağız, o günler için birbirimizin yüzüne bakabilecek bir pay bırakmak lazım her zaman diyorum. Diyorum ve kaçıyorum buralardan. :)

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Söven kim ben onu anlamadım.
Bu laflar bana mı söyleniyor, yoksa ben görmeden bir şeyler mi oldu burada ?

ToggSevdası

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Asıl olan devlette devamlılık ve denetlenebilirliktir. Bunu sağlamanın yolu İnsan haklarını esas alan, insanın devlet ile ilgili ödevlerini ve devletin vatandaş sorumluluğunu temel alan yasama, hesap verebilen şeffaf yürütme ve İfade özgürlüğü (savunma hakkı dahil), Suçun şahsiliği, Suçluluk kanıtlanana kadar masumiyet ilkesi ve Suçun yazılı olması ilkelerini içeren yargı. Sistemin nasıl inşaa edildiği değildir nasıl işlediği önemlidir.

Şimdi sistemle ilgili eleştirilerim
1. Anayasa Mahkemesinin ve HSK (eski adıyla HSYK) teşkil şekli. Yürütmenin denetlemesini bitiriyor, Yargı her zaman şüphe altında.
2. Cumhurbaşkanı ve Meclisin karşılıklı birbirini fesih etmesi. Meclisin yetkisi olmalı fakat istisnai durumlar hariç CB olmamalı.
3. Üst düzey devlet yöneticilerinin atasının nasıl yapılacağı, görevlerinin ne olacağı ve atamalarının CB tarafında KHK ile yapılması. Bu tam bir biad uygulamasıdır.
4. Meclisin denetleme yetkilerinin ortadan kalkmış olması, CB ve CB yardımcılarının (atanmış olmasına rağmen) yargılanamaması.( teklifte laf kalabalığı yapılmış ama sonuçta fiilen denetlenmeleri imkansız).

Bunlar düzeltilirse evet derim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...