Ayın Linux Dağıtımları (Haziran 2018)

Siz Hangi Linux Dağıtımını / Dağıtımlarını Kullanıyorsunuz?

• Kullanılan toplam oy
    10

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Deepin araçlarında garip bir sorun var. Deepin araçlarına girdiğimde dosyayı seçmem gerektiğinde Windows'un kurulu olduğu dizinleri göstermiyor.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Şimdi 4.15 sürümüne geçmişlerdir. Sence @Forumun Ağası Finix gibi bir KDE kullanıcısı artık Linux Mint kullanır mı? @Forumun Ağası Finix zaten Linux Mint kullanmıyordu, diğer KDE kullanıcıları hiç kullanmaz. Tahminimce bu kullanıcıların büyük bir çoğunluğu ya Manjaro'ya gitti ya da Kubuntu'ya gitti.
Esasında benim minti tercih etmeme nedenin Ubuntu tabanının gereğinden fazla hantallaşması idi. Yalnızca KDE üzerine kurulu bir dağıtım olsa dahi kullanmazdım. Ancak KDE kullanıcılarının bir dağıtımı engelleyip bir başkasını yükselttiğini görmek benim için gayet hoş bir deneyim oldu. Yine de mint ekibi bence doğru olanı yaptı, yani cinnamon gibi kendilerine ait bir masaüstü varken bambaşka bir dünyaya sahip kdeyi taşımaları gereksiz angarya gibi görünüyor.

Son düzenleme:

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Üstteki mesaj yergi değil ki, zamanla düzelecek bir şey işte. Hehe.
Yergi nedir bilmiyordum. TDK sitesinde araştırdım. Sayenizde yeni bir kelime öğrendim. :)
1530381052481.png

İllaki bir şeyi karalamam mı gerekiyor? Asla ve asla olmaz. :D

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Deepin araçlarında garip bir sorun var. Deepin araçlarına girdiğimde dosyayı seçmem gerektiğinde Windows'un kurulu olduğu dizinleri göstermiyor.
DDE, Pantheon'a ciddi bir alternatif gibi geliyor bana ama rıhtım uygulamalarıyla da macOS'a benzer bir görünüm elde edilebilir bence.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Üstteki mesaj yergi değil ki, zamanla düzelecek bir şey işte. Hehe.
Yergi nedir bilmiyordum. TDK sitesinde araştırdım. Sayenizde yeni bir kelime öğrendim. :)
Ekli dosyayı görüntüle 44058

İllaki bir şeyi karalamam mı gerekiyor? Asla ve asla olmaz. :D
Söylediğinin yergi olmadığını söylüyor. Yani yergi olduğunu değil. :p

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@Mrtaltg Linux ekran görüntüleri bölümüne attığınız resmi görünce bir an Elementary OS mu yüklesem diye düşündüm. Elementary OS'u bir süre önce kullanmıştım. Her ne kadar sonradan bazı yöntemlerle ayarlanabilse de bence varsayılan olarak masaüstüne kısayol eklenmesi güzel olurdu. :)

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
@Mrtaltg Linux ekran görüntüleri bölümüne attığınız resmi görünce bir an Elementary OS mu yüklesem diye düşündüm. Bir süre önce kullanmıştım.
Her ne kadar sonradan bazı yöntemlerle ayarlanabilse de bence varsayılan olarak masaüstüne kısayol eklenmesi güzel olurdu. :)
Hiç gerek duymadım desem yalan olur bazen boş kalması gözüme batmiyor degil ama böyle iyi

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
@Mrtaltg Linux ekran görüntüleri bölümüne attığınız resmi görünce bir an Elementary OS mu yüklesem diye düşündüm. Elementary OS'u bir süre önce kullanmıştım. Her ne kadar sonradan bazı yöntemlerle ayarlanabilse de bence varsayılan olarak masaüstüne kısayol eklenmesi güzel olurdu. :)
Xfce'de de o görünümü elde edebilirsiniz. Paneli üste alın ve Plank'ı araştırın. ;)

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
En son kullanacağım masaüstünden bir önceki ilki KDE [emoji2] bırak böyle güzel

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
İyide ben masaüstüne kısayol eklemek gibi bir niyetim yok ki normalde openbox kullanicisiyim bana bu yüzden panteon sıkıntı çıkarmıyor

Reaksiyon puanı
5,173
Konuyu hortlatıyorum sanırım ama deepin linuxta casus yazılım var diyorlardı siz ne düşünüyorsunuz.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Konuyu hortlatıyorum sanırım ama deepin linuxta casus yazılım var diyorlardı siz ne düşünüyorsunuz.
Dağıtımında olduğunu söyleyenler var. Ama doğruluğunu bilmiyorum.
Direkt olarak Deepin OS'u yüklemek yerine başka bir dağıtım üzerine Deepin masaüstü ortamı kurarak kullanmak bence daha mantıklı.
Örneğin Antergos Deepin, Pardus Deepin gibi.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Zamanında başka yerlerde ben de dile getirdim ama böyle bir şeyin mümkün olmayacağını söyledi birçok kişi. Yine de Çinli olması beni kuşkulandırmıyor değil.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Zamanında başka yerlerde ben de dile getirdim ama böyle bir şeyin mümkün olmayacağını söyledi birçok kişi. Yine de Çinli olması beni kuşkulandırmıyor değil.
Redstar OS'un ciddi ciddi casusluk yaptığını söyleyenler var.
Bilmeyenler için söyleyeyim. Redstar OS Kuzey Kore'nin geliştirdiği Linux tabanlı bir işletim sistemi.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Redstar OS'un ciddi ciddi casusluk yaptığını söyleyenler var.
Bilmeyenler için söyleyeyim. Redstar OS Kuzey Kore'nin geliştirdiği Linux tabanlı bir Linux dağıtımı.
Onda zaten tahminimce kesin vardır. Acaba Richard Matthew Stallman bu konuda açıklama yapmış mıdır? Ubuntu'yu zamanında bayağı eleştirmişti.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970

KNMX

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,747
İyice kafam karıştı hangi ortamı kuracağım hakkında. Cinnamon'u kafamdan sildim, Finix öyle diyorsa öyledir.
Mate ile xfce arasında kaldım, Mate de cazip geliyor @ConfickerBelasi da kullanıyor... xfce ile mate arasındaki farklar neler? Hangisi daha hafif?

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
İyice kafam karıştı hangi ortamı kuracağım hakkında. Cinnamon'u kafamdan sildim, Finix öyle diyorsa öyledir.
Mate ile xfce arasında kaldım, Mate de cazip geliyor @ConfickerBelasi da kullanıyor... xfce ile mate arasındaki farklar neler? Hangisi daha hafif?
Cinnamon dandik değil, Mint dandik. Yani pek çok dağıtım Cinnamon'u sunarken illa ki Mint kullanmak zorunda değilsiniz. Bunun yanısıra, Linux'ta sık sık dağıtım değiştirir sonra size uygun olan dağıtımı bulursunuz. Yani "Ne kursam ne kursam?" diye düşünmek yerine eğer vaktiniz, zamanınız ve hevesiniz varsa denemekten zarar gelmez. Bunun yanısıra, Cinnamonlu Mint'i kurduğunuz zaman sistem bir Windows Vista'ya dönüşmez. Bu kadar kullanıcısı var, ha biraz hantal geliyor bana ama öyle vah vah denecek dağıtım değil.

Not: Xfce de Mate de klasik linux masaüstü ortamlarıdır. Mate biraz daha renkli, şekilli şukullu falanken Xfce ise daha sade, daha renksizdir.

KNMX

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,747
Cinnamon dandik değil, Mint dandik. Yani pek çok dağıtım Cinnamon'u sunarken illa ki Mint kullanmak zorunda değilsiniz. Bunun yanısıra, Linux'ta sık sık dağıtım değiştirir sonra size uygun olan dağıtımı bulursunuz. Yani "Ne kursam ne kursam?" diye düşünmek yerine eğer vaktiniz, zamanınız ve hevesiniz varsa denemekten zarar gelmez. Bunun yanısıra, Cinnamonlu Mint'i kurduğunuz zaman sistem bir Windows Vista'ya dönüşmez. Bu kadar kullanıcısı var, ha biraz hantal geliyor bana ama öyle vah vah denecek dağıtım değil.

Not: Xfce de Mate de klasik linux masaüstü ortamlarıdır. Mate biraz daha renkli, şekilli şukullu falanken Xfce ise daha sade, daha renksizdir.
Çok teşekkürler. Galiba Mint mate ve antergos denerim yakın zamanda..

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970

Ben olsam Debian önerirdim ama biraz zor bir dağıtım.
Çok teşekkürler. Galiba Mint mate ve antergos denerim yakın zamanda..
Linux Mint ile Antergos biraz farklı. Tamam, ikisi Linux dağıtımı ama taban aldıkları dağıtımlar, paket yönetimleri farklı.
Linux Mint'te GParted kurmak bu komutla oluyor:
Kod:
sudo apt-get install gparted
Antergos'ta ise bu komutla:
Kod:
sudo pacman -S gparted
Ayrıca Antergos'a ".deb" paketleri kurulmaz.

Son düzenleme: