Yerli motor için milli kadro!

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Avusturya şirketi otomobil kültürü ve cesareti için geldi. Genel Müdür Dr. Umut Genç, "biz geliştiririz ama nasıl ticarileştirileceğinin de düşünülmesi gerek" dedi

755552_detay.jpg

5 yıl önce 6 Türk mühendisle çalışmaya başlayan 64 yıllık Avusturya şirketi AVL’nin Türkiye ofisi Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun 45 mühendisi bünyesine katarak büyüdü. Genel Müdür Dr. Umut Genç, AVL’nin Türkiye’ye hem yerleşik üreticilere hizmet vermek hem de yerli marka için motor, şanzıman ve elektronik kontrol ünitesini yine Türk mühendislerle geliştirmek için geldiğini söyledi. Genç, Türkiye’de gelişmiş ülkeler seviyesinde mühendis eğitimi verildiğini, eksik olanın Batı’daki gibi bir otomobil kültürü ve yaratma cesareti olduğunu belirtti.

300 TÜRK MÜHENDİS DÜNYAYA YAYILACAK
Kısa bir süre sonra AVL bünyesinde dünyanın büyük otomotiv projeleri için çalışan Türk mühendis sayısının 100’e çıkacağını kaydedenUmut Genç, 2023 yılına gelindiğinde ise dünyayaAVL’den yayılmış ve belli başlı projelerde söz sahibi olacak Türk mühendis sayısının 300’ü bulacağını dile getirdi. Genç, ‘Türk pasaportlu mühendislerin’ geliştireceği yüksek katma değerli projelerin en büyük ‘yerli proje’ olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi.

AVL Türkiye’nin yerli marka için motor, şanzıman ve elektronik kontrol ünitesi geliştirebilecek mühendislik birikimine sahip olduğunu anlatan Umut Genç, “Biz geliştiririz ama nasıl ticarileştirileceğinin de düşünülmesi lazım. Milli araç işine girersek Türk mühendis sayımız da 50’den 100’e çıkar” dedi.

kaynak

Reaksiyon puanı
10,315
bu habere sevindim.
aslında yabancı marka fabrikalarında çalışan çok büyük beyinlerimiz vardır.
ne ki bu beyinlerden ülkemiz adına hiç faydalanamadık.
mesela çok insan, gerek mercedes, gerek wv markalarının en büyük tasarımcısının murat günak isminde bir türk olduğunu çok fazla kimse bilmez. daha onun gibi aklıma gelmeyen bi sürü isim vardır.

bu hayırlı ve güzel projeyi yürütenler umarım bu dahi türklerden de faydalanma yoluna giderler.

yahu bu konularda çok geç kaldık diyecem ama, birilerinin de sürekli önümüze sürekli takoz koyduğunu, "türkler bu işi başaramaz" zihniyetinin adeta değişmez bir paradigma haline getirildiğini... keza bu yüzden bir asırdır ayaklarımıza bağlanan prangaları da unutmamamız gerektiğini bilmemiz lazım.

1945 yılında ilk türk uçağını üreten ünlü sanayici kayserili iş adamı nuri demirağ'ın başına gelenleri okuyunca insan hayretler içinde kalıyor.

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Köy kültürü olan köyde büyümüş arkadaşlar Başak markasını bilir. Tamamı yerli üreticiyle gerçekleştirilmiş bir motor üretti bu fabrika. Fakat geçtiğimiz aylarda ödeneksizlikten kapanmak zorunda kaldı. Bu ülke zamanında uçak fabrikasına da sahipti. yerli otomobil sadece birilerini daha da zengin edecek. zaten başbakan ilk kez koç ailesine bunu açmıştı. yani maksat milli bir iş yapmak olsaydı bugün anadoluda en çok satılan motorlu araçlardan olan traktörlerin motorunu yapan yerli firmamızı kapatmazlardı.

grkn-g

Doçent
Reaksiyon puanı
3
mercedes-benz truck bölümünün ceo su Türk bir vatanadaşımız gerçi doğma büyüme oralı ama olsun sonuçta kanı bizden :)

thesavarona

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Bu konu çok sıkıntılı proje gerçekleşirse faili mechuller artar.

Reaksiyon puanı
10,315
Bu konu çok sıkıntılı proje gerçekleşirse faili mechuller artar.

bu sözünü beş yıl önce söyleseydin, "haklısın" derdim.
ancak,
bu ülkenin sevdalılarını meçhule gönderen hainler şimdi "meçhul" durumlarının ne olacağı konusunda fikir yürütmeye çalışıyorlar.
silivride!

suylateng

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yerli bir otomobil yapilmasi artik toplumda heyecan olusturacak bir olay olmayacaktir o sebepleki ustteki faili mechuller artar ve onun altindaki cevap komik gibi

Dis veya ic gucler neden muhendis bilim adami oldurur yada projeleri sabote eder buna bakmak lazim. Sebebi sudur ornegin biz savunma sanayimizi tamamen millilestirdigimiz zaman hakta olusabilecek heyecani dusunebiliyor musunuz ? Tanklar, jetler, tufekler, tasitlar dolayisiyla yerli saglam sanayii. Bizim ulkemizin ordusu guclu oldugu taktirde bolgemizin avantajlari geregi superguc oluruz. Ancak kolay degil yavas yavas yapilacak bu isler ve yapiliyor hukumet bu konuda takdiri hak ediyor gunumuz siyasi duzenine karsi mukemmel adimlar atiliyor.

Otomobile gelelim bana pek heyecan vermiyor acikcasi. Proje basarili olursa tebrik felan etmem sadece sozde araba yapmis oluruz. Dedigim gibi TOPLUMDA HEYECAN YARATICI PROJELER HAZIRLANMALI

thesavarona

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Komik gelmesi normaldir.Aselsanla ilgilenen varsa ne söylemek istediğimi anlar zaten.1,5 yıl aslesan teknolojisi ile ilgilendir yerinde orada olanlar anlatılacak şeyler değil.bu yüzden Mühendisler öldürülüyor dış güçler tarafından.

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Köy kültürü olan köyde büyümüş arkadaşlar Başak markasını bilir. Tamamı yerli üreticiyle gerçekleştirilmiş bir motor üretti bu fabrika. Fakat geçtiğimiz aylarda ödeneksizlikten kapanmak zorunda kaldı. Bu ülke zamanında uçak fabrikasına da sahipti. yerli otomobil sadece birilerini daha da zengin edecek. zaten başbakan ilk kez koç ailesine bunu açmıştı. yani maksat milli bir iş yapmak olsaydı bugün anadoluda en çok satılan motorlu araçlardan olan traktörlerin motorunu yapan yerli firmamızı kapatmazlardı.

Aynen neler üretipte desteklenmeyenler var.. Misal bilmem kaç bin dvd kapasitesindeki bi buluşu vardı bi Türk üniversitesinin sahip çıkmadılar hep yabancılar teklifle geldiler onlarda onlarla anlaştı...

suylateng

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Komik gelmesi normaldir.Aselsanla ilgilenen varsa ne söylemek istediğimi anlar zaten.1,5 yıl aslesan teknolojisi ile ilgilendir yerinde orada olanlar anlatılacak şeyler değil.bu yüzden Mühendisler öldürülüyor dış güçler tarafından.

Kardesim uzun uzun yazdik otomobil uretmenin artik bir prestiji yok. Ve emin ol uretilse dahi yabanci otomobil satislari ayni duzeyde devam edecektir

ASELSAN olayinin bunla hicbir ilgisi yok yazdim zaten savunma teknolojisi buyuk bir olaydir kolay kolay yeni bir sey yapmaya izin vermezler senin dedigin gibi oldururler adami ama otomobil isi geride kaldi kimse tiklemez

Karargaht

Dekan
Reaksiyon puanı
112
Bi motoru ele alıp incelemek, benzerinide olsa yapmak makine mühendisleri için neden bu kadar zor merak ediyorum? sonuçta olmayan birşeyi değil ortada olan bir şeyin kendinize özgü olanını yapacaksınız.. .

doklom

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
türkler motor yapacakmış ha ha ha ne güldüm bisikleti bile çinden alıyok sabah sabah beni güldürdünüz

suylateng

Asistan
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=23713]Karargaht[/MENTION] Hocam tabikide motor kolay ancak suan dusunulen sey "halkin nezrinden basarili gorulebilecek miyiz?" ve "seri uretime ozel sektorle nasil gecilir?". Atolyesi olan bir adam gayet yapabilir ancak dedigim ustteki sorunlar var yoksa su devirde hicbir seyi yapmak sorun degil supersonik avci ucagi da yapilir ortam hazirlandigi takdirde

webrettin

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Patlarlı motor treni zannedersem kaçtı tabi bu tümden başlamayalım demek değil, ancak ticarileştirme kaygısı varsa bunu elektrikli motor ve akü teknolojisi alanında yoğunlaştırırsak ticari olarak hiçbir sıkıntı olmaz.Bugün nokia denince akla finlandiya geliyorsa elektrikli araba motoru veya performanslı akü denince akla neden Türkiye gelmesin.Güzel gelişmeler.

Reaksiyon puanı
10,315
türkler motor yapacakmış ha ha ha ne güldüm bisikleti bile çinden alıyok sabah sabah beni güldürdünüz

ırkçılık yapmayı sevmem, ne ki, biri ırkımı aşağıladı mı, buna göz yumamam.

şimdi beni iyi dinle, Türk'ün vatanında yaşayıp, ekmeğini yediğine hakaret eden nankör!
Amerika Birşeliş Devletleri, şu bildiğimiz inşaat çivisini Türkiye'den alıyor. Bu ABD'nin küçük bir ülke olduğunu, teknolojide geri kaldığını göstermez.

kaldı ki, Türkiyede bi sürü bisiklet markası var ve en alasından bisiklet üretebilen ülkeyiz. Çin'den alınma sebebi sadece daha ucuza mal etme düşüncesi sebebiyledir.

Eğer bu millete hakaret edeceksen daha makul bir sebep bulabilmelisin... Mesela,

içinde barındırdığı hainlere yedirdiği ekmek gibi...

onların kendi arasında yaşamasına göz yummak gibi...

sayacak daha fazla, çok şey var da, keselim burda...

bakarsın forum kurallarına toslamış oluruz, istemeden!

sana tavsiyem, dokuz defa düşün, bir defa konuş adamım!

O.Z.

Asistan
Reaksiyon puanı
0
çok zor bir şey değil ki, 150 yıllık bir teknoloji. bana "biz motor yapabilecek düzeye geleceğiz"den ziyade "avl olarak size patent sağlayacağız" haberi gibi geldi.
yani o kadar da değil, kabile devletinde yaşamıyoruz.

doklom

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sen Türk değilsin galiba ?

türküm ama inancım kalmadı bu ülkenin gram ilerleyecene bu ülke uçak yaptı çöpe gitti bu ülke araba yaptı çöpe gitti motor yapmak önemli ama bu baştaki yalakalarla olmaz olamaz

ırkçılık yapmayı sevmem, ne ki, biri ırkımı aşağıladı mı, buna göz yumamam.

şimdi beni iyi dinle, Türk'ün vatanında yaşayıp, ekmeğini yediğine hakaret eden nankör!
Amerika Birşeliş Devletleri, şu bildiğimiz inşaat çivisini Türkiye'den alıyor. Bu ABD'nin küçük bir ülke olduğunu, teknolojide geri kaldığını göstermez.

kaldı ki, Türkiyede bi sürü bisiklet markası var ve en alasından bisiklet üretebilen ülkeyiz. Çin'den alınma sebebi sadece daha ucuza mal etme düşüncesi sebebiyledir.

Eğer bu millete hakaret edeceksen daha makul bir sebep bulabilmelisin... Mesela,

içinde barındırdığı hainlere yedirdiği ekmek gibi...

onların kendi arasında yaşamasına göz yummak gibi...

sayacak daha fazla, çok şey var da, keselim burda...

bakarsın forum kurallarına toslamış oluruz, istemeden!

sana tavsiyem, dokuz defa düşün, bir defa konuş adamım!
çivi yi amerikaya beleş verip kendi vatandaşına kol gibi vergiyle satmanın mana sınıda açıkla sana bana ben çok ülke gezdim bu kadar vatandaşını ezen bir devlete raslamadım varlık içinde yokluk çekmeye mahkum edenlere lafım size değil tabi

E32KERNEL

Doçent
Reaksiyon puanı
0
...bu baştaki yalakalarla olmaz olamaz

Zaten bu iktidar başa gelene kadar Türkiye süper güçtü, herşeyimizi biz yapıyordukta, bu iktidar yalakalık olsun diye ondan bundan almaya başladı değil mi?

Hiç insan, ben bu ülke için neler yaptım, neler yapabilirim demez de hemen günah keçisi hazırdır. Onlar yüzünden yapamıyoruz.Onlar olmasa yaparız canım. Bizden kaçar mı hiç? Ama işte şimdiki iktidar yüzünden... yani...anlıyorsunya...yoksa......

Sen önce bu ülke için birşey yapacak kıvama gel.Oku, mühendis mi oluyorsun ne oluyorsan ol. Ondan sonra git devletinde de ki, ben bunu bunu yapacam. Ondan sonra konuşuyorsan konuş...
Bu devlet, kim muhteşem işler yapacakmış da, arkasında durmamış ???

Zaten bu milletin, kahvede ve internet aleminde yıkıp-kurduğu hükümet sayısını haddi vardır, hesabı yoktur.

BU ülke de yaşayan herkes için geçerli bunlar.

ewrecca

Doçent
Reaksiyon puanı
0
mükemmel cevap :D
bu sözünü beş yıl önce söyleseydin, "haklısın" derdim.
ancak,
bu ülkenin sevdalılarını meçhule gönderen hainler şimdi "meçhul" durumlarının ne olacağı konusunda fikir yürütmeye çalışıyorlar.
silivride!

suylateng

Asistan
Reaksiyon puanı
0
türküm ama inancım kalmadı bu ülkenin gram ilerleyecene bu ülke uçak yaptı çöpe gitti bu ülke araba yaptı çöpe gitti motor yapmak önemli ama bu baştaki yalakalarla olmaz olamaz

çivi yi amerikaya beleş verip kendi vatandaşına kol gibi vergiyle satmanın mana sınıda açıkla sana bana ben çok ülke gezdim bu kadar vatandaşını ezen bir devlete raslamadım varlık içinde yokluk çekmeye mahkum edenlere lafım size değil tabi

Bizim ülkemizin eğer bir gün farkına varırsan bu dünya düzenine göre mükemmel bir siyaset uyguladığını göreceksin.

Uç bir milliyetçi olarak öncellikle bu derece kendine güvenmeyen geçmişte neler yaptığını unutup gelecekte bir şey yapamayacağını düşünen biri kişinin düşüncesel anlamda Türklüğünü kabul etmem. Türklüğe yaraşan şanı şerefi namusu en ufak şekilde barındıran tipler değillerdir bu kendi ırkını aşağılayan tipler.

Senin ırkın koca Çin'e 41 yiğit adamı ayaklanmış, koskoca Rus ordusuna 2 tabur askerle 140 küsür gün dayanmış, dünyada halen etkisini hissettiren tarihin en büyük üç imparatorluğundan birini kurmuş bir ırktır. Aynı ırkın içinden onlarca adı şanı bilinen edebiyatçı ve bilim adamı çıkmıştır. Senki kendi ırkını aşağılayacak kadar düşük karakterli bir insansan Türk'üm diyerek yine aynı şekilde ırkını aynı şekilde aşağılamana izin vermeyiz.

Artık inancım kalmadı ne demek ? Bu ırkın birçok kez esarete düşmüştür ancak hiçbir zaman inancını kaybetmeden bağımsızlık için savaşmasını bilmiştir.

Üst paragraftaki inancın yanında senin inancını yitirdiğin konuya bakınca çok gülünç oluyor.

Her ne kadar benim ideolojime uymayan bir parti hükümette olsada son 10 yılda yaptıkları hizmet Türk tarihi boyunca eşi benzeri az görülmüş bir gelişmedir. Ben ne yoldan ne belediye hizmetlerinden bahsediyorum. Savunma sanayinden bahsediyorum. Kendi uçağımızı helikopterimizi piyade tüfeğimizi gemimizi yazılımımızı yapmaya başladık.

Geldiğim nokta bunların sebepleri bundan önceki hep mason,siyonist bağlantılı partilerin hükümette olması. Ancak bugün mecliste içinde bir mason bile bulunmayan bir parti hükümette ve gayet iyi adımlar atıyor. Olmayan şeylerimizin projeleri hazırlanıyor ve yapılıyorda...Yani inanç kaybetmek saçma tam tersi şu 10 küsür yıllık dönemde var olan inancımız kuvvetlenmeli normal şartlarda.

İyi akşamlar

Reaksiyon puanı
31
Bugün yerli üretim yapan markalarımızı(Vestel,Casper)desteklediğiniz gibi yerli motor ve otomobilide aynı şekilde desteklerseniz değil bir adım hayalini bile kuramazsınız boş lakırdı.

suylateng

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bugün yerli üretim yapan markalarımızı(Vestel,Casper)desteklediğiniz gibi yerli motor ve otomobilide aynı şekilde desteklerseniz değil bir adım hayalini bile kuramazsınız boş lakırdı.

Yerli üretim diye desteklenecek değil ya adam gibi ürünler yapsınlar millet alır kafanı yorma- tabi biraz mesajında anlatım bozukluğu vardı ben bunu böyle anladım cevap verdim-

Reaksiyon puanı
31
Yerli üretim diye desteklenecek değil ya adam gibi ürünler yapsınlar millet alır kafanı yorma- tabi biraz mesajında anlatım bozukluğu vardı ben bunu böyle anladım cevap verdim-
Mesajımı iki kere okuyarak yazdığıma emin olabilirsin bir anlatım bozukluğu yok
Sence adam gibi ürün yapmıyorlarmı merak ettim..?

Casper sadece, parça toplamıyor mu?
Kendi üretimi olan parçalarıda var topladıklarıda var illaki bu teknolojide kaçınılmazdır.

suylateng

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Mesajımı iki kere okuyarak yazdığıma emin olabilirsin bir anlatım bozukluğu yok
Sence adam gibi ürün yapmıyorlarmı merak ettim..?

Kendi üretimi olan parçalarıda var topladıklarıda var illaki bu teknolojide kaçınılmazdır.
Evet Casper hakkında fazla tecrübem yok ancak Vestel ürünleri hiç beğenmiyorum.Casper'ında bir ASUS tecrübesi yaşatacağını sanmıyorum dizüstü bilgisayarlarda...