SDN Forum Dini İnanç Anketi

İnanç

• İslam

Kullanılan: 235 80.2%
  • Ateizm

Kullanılan: 18 6.1%
  • Deizm

Kullanılan: 22 7.5%
  • Musevilik

Kullanılan: 2 0.7%
  • Agnostisizm

Kullanılan: 14 4.8%
  • Hristiyanlık

Kullanılan: 2 0.7%

• Kullanılan toplam oy
    293

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
3 karanlık evreyi de dışarıdan görebiliyorsun demek ki

Embiriyoloji biliminde insan embriyosu 3 karanlık döneme ayrılmaz ayrıca aşağıdaki embriyoloji bilimi tarihçesine göz atmanızı tavsiye ederim.

Bu pdf'in ileri sayfalarına bakın ve ilk sayfalarda embriyolojinin nasıl ayrıntılı olduğunu görün yani kuran 5 ayrı safa desede konumlandırabiliriz 3'te dese yerini bulabiliriz ama gerçekten doğru bilgi verdiğni asla söyleyemeyiz.

İnsan Embriyolojisinin Tarihi

•İlk Mısırlılar yaklaşık MÖ 3000 yılında kuş yumurtalarını kuluçkaya yatırma işlemlerini uygulamışlar ancak konu ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemiştir.

•Yunan bilim adamları embriyoloji bilimine çok katkıda bulunmuşlardır. İlk yazılı embriyolojik çalışmalara yunan bilim adamı Hipokrat’ın kitaplarında rastlanmıştır.

•Yunan filozof ve bilim adamı Aristo embriyoloji üzerine bir tez yazmıştır ve civciv ile diğer embriyoların gelişimini tanımlamıştır. Aristo embriyolojinin kurucusu olarak tanınır çünkü embriyonun şekilsiz bir kitleden oluşma fikrini o öne sürmüştür.

•Galen fetusun oluşumu adında bir kitap yazmış ve kitapta fetusun gelişimini ve beslenmesini anlatmış ve allantois, amniyon ve plasenta diye bilinen yapıları tanımlamıştır.

•Constantinus Africanus De Humana Natura adlı bir tez yazmış ve embriyonun gelişimini aylık olarak gezegenler ile ilişkilendirerek gebeliği tanımlamıştır.

•Ortaçağ bilim adamları Aristo’nun düşüncelerinden etkilenerek embriyonun menstürel kan ve semenden oluştuğunu belirtmişlerdir.

Kur'an dan önce bulunan filozof veya o zamanın bilim adamları kurandan daha çok embiriyoloji biliyor.

Son düzenleme:

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,739
Hocam bu durumda Kur'an önceki kitapların bozulduğunu bildirir. Yani diğer kitapları yalanlar. Sizin dediğiniz gibi bu durumda yaratıcının sorgulanması gerekir. Kur'an'ın sorgulanması gerekir. :=)

Edit: Az önce kendinizle çeliştiniz anlamadıysanız söyleyeyim.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam ben parantez içinde (Bilmiyorum) diye belirttim. Yani demek istediğim bilmiyorum demekti.

Kuranda bozulan kitaplar ile alakalı bir ayet yoktur. Bu durumda ben kendimle çelişmiş olmuyorum

AlperShal

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,551
Tevrat’ı değiştirdiler. (Bakara, 2/79) (Diyanetin sitesinden link ekledim. Tıklayıp ilgili ayeti okuyabilirsiniz.)
Diyanetin sitesinden direkt kopyalayayım hatta;
Vay o kimselere ki, elleriyle Kitab'ı yazarlar, sonra da onu az bir karşılığa değişmek için, "Bu, Allah'ın katındandır" derler. Vay ellerinin yazdıklarından ötürü onların haline! Vay kazandıklarından dolayı onların haline!

Kalın olarak yazdığım yere bakarsanız "elleriyle Kitab'ı yazarlar" denmiş. Bu da öncekilerden en azından birinin bozulduğunu belirtir ve kendinizle çelişmiş oldunuz.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,739
Preembriyonik evre (ilk 2,5 hafta).

Embriyonik evre (8. haftanın sonuna kadar).

Ve Fetal evre (8. haftadan doğuma kadar).

Bunlar yalan mı ? O zaman bu evreler 3 karanlık evre değil mi ?

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Tevrat’ı değiştirdiler. (Bakara, 2/79) (Diyanetin sitesinden link ekledim. Tıklayıp ilgili ayeti okuyabilirsiniz.)
Vay o kimselere ki, elleriyle Kitab'ı yazarlar, sonra da onu az bir karşılığa değişmek için, "Bu, Allah'ın katındandır" derler. Vay ellerinin yazdıklarından ötürü onların haline! Vay kazandıklarından dolayı onların haline!

Kalın olarak yazdığım yere bakarsanız "elleriyle Kitab'ı yazarlar" denmiş. Bu da öncekilerden en azından birinin bozulduğunu belirtir ve kendinizle çelişmiş oldunuz.

Aynı zamanda bu ayetin tefsiri de tevratın değiştirildiğini söyler.

Ama kuranda bakınca yine ikircikli ve ayetin tam olarak ne demek istediği tartışmalı çoğu ayette olduğu gibi netlik yok.

Yıldırım E.

Profesör
Reaksiyon puanı
1,681
Bence konu kapanmalı yanlış yerlere çekilebilir insanlar dinlerini korumak için bir biriyle kavga eder bu tarz konularda forumdaki kişileri birbirinden soğutabilecek bir konu.

AlperShal

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,551
Aynı zamanda bu ayetin tefsiri de tevratın değiştirildiğini söyler.

Ama kuranda bakınca yine ikircikli ve ayetin tam olarak ne demek istediği tartışmalı çoğu ayette olduğu gibi netlik yok.
Bununla da Kur'an'ın evrensel bir kitap olamayacağı çıkarılıyor çünkü evrensel bir kitap olsa çok net anlaşılması gerekirdi. Kur'an'ın bir hatası daha.

Bence konu kapanmalı yanlış yerlere çekilebilir insanlar dinlerini korumak için bir biriyle kavga eder bu tarz konularda forumdaki kişileri birbirinden soğutabilecek bir konu.
Hocam o zaman sorun çıkartan banlanır. Biz burada gayet medeni şekilde tartışıyoruz çok hoşuma gidiyor. :)

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710

Bunlar yalan mı ? O zaman bu evreler 3 karanlık evre değil mi ?

Kusura bakmayın ama embriyolojiye ait böyle bir ayrım yok. Dediğim gibi kuran 5 evre deseydi bugünkü geniş embriyoloji bilgisi çerçevesinde insan embriyosunu 5'e de bölebilirdik sizin yaptığınız gibi. Google'ye insan embriyosu kaç evreden oluşur yazıyorum direkt 23 evreden oluşur çıkıyor.

Yıldırım E.

Profesör
Reaksiyon puanı
1,681
Bununla da Kur'an'ın evrensel bir kitap olamayacağı çıkarılıyor çünkü evrensel bir kitap olsa çok net anlaşılması gerekirdi. Kur'an'ın bir hatası daha.

Hocam o zaman sorun çıkartan banlanır. Biz burada gayet medeni şekilde tartışıyoruz çok hoşuma gidiyor. :)
ben böyle düşünmüyorum hocam ama düşüncenize saygı duyuyorum bu yüzden bu konuya bakmayacağım iyi forumlar. :)

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,739

Burada mealde Tevrat diye açıklama eklenmiş. Şimdi cümle bazında gidelim.
"Vay o kimselere ki, elleriyle Kitab'ı yazarlar" buradaki kitap ne olabilir illa ki Tevrat mıdır ? Açıkça Tevrattır diye bir tanım mı var ? Öncesinde "Bunların bir de ümmî takımı vardır; Kitab'ı (Tevrat'ı) bilmezler. Onların bütün bildikleri bir sürü kuruntulardır. Onlar sadece zanda bulunurlar."

Ümmi tahsil ve eğitim almamış demek ve bunların bilmedikleri Kitap diye bahsedilen Tevrat diyelim. Devamında "Vay o kimselere ki, elleriyle Kitab'ı yazarlar, sonra da onu az bir karşılığa değişmek için, "Bu, Allah'ın katındandır" derler. Vay ellerinin yazdıklarından ötürü onların haline! Vay kazandıklarından dolayı onların haline!" deniliyor. Bu tahsilsiz eğitimsiz insanlar Kitap denileni örnek alıp değiştirerek yazıp Allah katındandır diyerek satarlarsa işte o zaman asıl Tevrat mı bozuk oluyor yoksa onun tahrif edilmiş olanı mı ? Bu durumda Kuran bozuk kitapların mı yalan olduğunu söylemeli ya da sonrasında tahrif edilmiş aslı doğru olanın mı yalan olduğunu söylemeli ?

Kusura bakmayın ama embriyolojiye ait böyle bir ayrım yok. Dediğim gibi kuran 5 evre deseydi bugünkü geniş embriyoloji bilgisi çerçevesinde insan embriyosunu 5'e de bölebilirdik sizin yaptığınız gibi. Google'ye insan embriyosu kaç evreden oluşur yazıyorum direkt 23 evreden oluşur çıkıyor.
Toplamda 23 evre fakat kaç tane gelişim evresinden oluşuyor onu da bir zahmet paylaşsanız.

Son düzenleme:

AlperShal

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,551
Bu durumda Kuran bozuk kitapların mı yalan olduğunu söylemeli ya da sonrasında tahrif edilmiş aslı doğru olanın mı yalan olduğunu söylemeli ?
İşte onu bilemiyoruz. Kur'an her zaman anlaşılır olmuyor. Bu da ayrı bir sıkıntı. :/

Usui Takumi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,177
B9t-DEGCcAIzQaj.jpg

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Toplamda 23 evre fakat kaç tane gelişim evresinden oluşuyor onu da bir zahmet paylaşsanız.

3'e de ayırabilirsin 4'e de hatta 5'e de. Kuran'dan önce zaten tarihi olan embriyoloji'nin Kur'an da sadece 3 karanlık evre diye geçmesi onu tanrı sözü yapmaz benim baktığım nokta budur. 5 yazsaydı da kesin yalanlayamazdık çünkü gelişimi 5'e de ayırabiliriz 4 yazsa aynı şekilde yalanlanabilir olmazdı.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,739
•Prenatal Gelişim Evreleri: Erken embriyonik gelişim çeşitli evrelerden oluşur. Embriyonik gelişim 23 evreden oluşur. Bu ortalama 56 gün sürer. Fetal evre 57. günde başlar ve doğum gerçekleşene kadar devam eder.

O 23 evre sadece embriyonik gelişimde olan evre sayısı. Toplamda doğum öncesinde 3 ana gelişim evresi var.

Kuranda geçen 3 karanlık evrenin 3 gelişim evresinden farklı bir şeye işaret etmesi mümkün mü ?

DKN NZY

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10,183
Bu konu meraktan mı utku inşallah savaş çıkmaz bu konu altında

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
•Prenatal Gelişim Evreleri: Erken embriyonik gelişim çeşitli evrelerden oluşur. Embriyonik gelişim 23 evreden oluşur. Bu ortalama 56 gün sürer. Fetal evre 57. günde başlar ve doğum gerçekleşene kadar devam eder.

O 23 evre sadece embriyonik gelişimde olan evre sayısı. Toplamda doğum öncesinde 3 ana gelişim evresi var.

Kuranda geçen 3 karanlık evrenin 3 gelişim evresinden farklı bir şeye işaret etmesi mümkün mü ?

Yukarıda yazdığım gibi görüşüm. Peki siz sahih hadisleri kabul ediyor musunuz yoksa etmiyor musunuz?

Mali654987

Doçent
Reaksiyon puanı
379
neden böyle bir konu açma gereği duydunuz
merak ettiğim için soruyorum yoksa sıkıntı yok

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,739
3'e de ayırabilirsin 4'e de hatta 5'e de. Kuran'dan önce zaten tarihi olan embriyoloji'nin Kur'an da sadece 3 karanlık evre diye geçmesi onu tanrı sözü yapmaz benim baktığım nokta budur. 5 yazsaydı da kesin yalanlayamazdık çünkü gelişimi 5'e de ayırabiliriz 4 yazsa aynı şekilde yalanlanabilir olmazdı.

3 gelişim evresi olduğunu bulanlar kim. Tıp gelişiminde Avrupalılar, Hıristiyanlar ve Müslüman olmayan toplumların katkısı olduğuna göre Kuranda geçen 3 evreyi bilmediklerini söylemek mümkündür. Çünkü bilime göre teoriler inançla açıklanmaz. Ve bilim adamları bu sınıflandırmayı da İslama bakarak yapmamışlardır. Ayrıca 1400 yıl önce gerekli teçhizat bile yokken bilimden yoksun bir Arap kavmindeki birinin 3 evre diyerek tahmin etmesi mümkün olabilir mi ? Zira yüzyıllar içinde bilim adamları 3 ana gelişim evresi yerine 5te diyebilirlerdi.

Yukarıda yazdığım gibi görüşüm. Peki siz sahih hadisleri kabul ediyor musunuz yoksa etmiyor musunuz?

İmam Ebu Hanife ve takipçileri dinî görüşlerini oluşturmada diğer imamların aksine hadislerin sıhhatine daha az güvenmekte ve onlara az yer vermekteydi. Ebu Hanife rey ehli olarak bilinir, hadisleri sadece senet ve rivayet açısından değil, anlam açısından da kritiğe tâbî tutar. Mana açısından akla aykırı gördüğü ve İslâm Peygamberi'ne atfedilemiyeceğine inandığı hadisleri kabul etmez ve bu hadislere aykırı fetvalar vermekten çekinmezdi. Bu şekilde 200 kadar hadise aykırı fetvası bilinir ve bu yüzden bâzı hadisçiler tarafından tenkit edilir. Mevcut kaynaklara göre Ebû Hanîfe’yi tenkit edenlerin başında Buhârî gelmektedir. Buhârî el-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ’inin bab başlıklarında isim zikretmeden, “Kāle ba‘zu’n-nâs” (insanlardan biri şöyle dedi) ifadesini kullanarak Ebû Hanîfe’yi tenkit etmiş, diğer eserlerinde de onun İslâm dinine zarar veren Mürcie’ye mensup olduğuna ilişkin rivayetleri zikretmiştir Hatta Buhârî'nin ed-Duafâü‟s-Sağir adlı eserinin 388 numaralı maddesinde Ebu Hanife'nin iki defa küfürden imana davet edildiğiyle ilgili bir rivayete yer verdiği belirtilir. Hadisleri kaale almayan ve Rey (Akıl ve görüş)'ci tutumu sebebiyle katledildiği düşünülen Ebu Hanife'nin mezhebi talebesi ve nakilcisi olan Ebu Yusuf eliyle kısa sürede hadisçi-nakilci bir çizgiye çekilmiştir.

Yani 4 mezhepte de sahih,zayıf ve uydurma hadis kavramları vardır.
İslâmî terminolojide İslâm Peygamberi Muhammed'in (Kur'ân dışında) söylediği rivayet edilen sözler, yazdırmış olduğu mektuplar ve evrak, İslâm Peygamberi'nin vasıflarını, bir olay karşısında takındığı tutum ve tavrını anlatan rivayetler ve İslâm Peygamberi'nin hayatında vuku bulmuş bir olaya şâhid olanların sözleri, hadis kapsamını oluşturur. Bu yüzden rivayet edilen her hadis doğruluğuna güvenmemek gerekir. Hadis açıklayıcı bir söz olduğundan Kuran ile çelişmemesi de gerekir. Bu yüzden sahih denilen hadisler dikkate alınmalı ama Kurana bakmadan hadis üzerinden karar verilmemelidir.

Hadislerin sahih olup olmadığına ben karar veremem ama bu durum sahih diye tabir edilen hadisleri dikkate almayacağım anlamına da gelmiyor. Hadislerin sahih olduğunu kabul etmek ile sahih diye tabir edilen hadisleri dikkate almak aynı şey değildir.

Son düzenleme:

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
3 gelişim evresi olduğunu bulanlar kim. Tıp gelişiminde Avrupalı ve Müslüman olmayanların katkısı olduğuna göre Kuranda geçen 3 evreyi bilmediklerini söylemek mümkündür. Çünkü bilime göre teoriler inançla açıklanmaz. Ve bilim adamları bu sınıflandırmayı da İslama bakarak yapmamışlardır. Ayrıca 1400 yıl önce gerekli teçhizat bile yokken bilimden yoksun bir Arap kavmindeki birinin 3 evre diyerek tahmin etmesi mümkün olabilir mi ? Zira yüzyıllar içinde bilim adamları 3 ana gelişim evresi yerine 5te diyebilirlerdi.

Haklısınız fakat benimde sorguladığım nokta şu Kur'an'da 23 evre deseydi yine yanlış olmayacaktır, 10 evre dese de. Kur'an'dan da önce hakkında bilgi sahibi olunan bir konuda Kur'an'ın bilgi vermesi onu yaratıcıdan gelmiş bir kitap yapar mı bunu sorguluyorum. Antik yunandaki bir bilim adamı da bu gelişim evresini 3'e 4'e ayırabilir bunun farkında. Kur'an'da bunu yapıyor. Bugünkü bilim kadar ayrıntılı inceleyemedikleri için zaten daha kabaca ve görüntüden yola çıkarak ayırıyorlar. İslam'ı bir bütün olarak değerlendirdiğim zaman zaten bana yaratıcıdan gelmiş olduğu mümkün gelmiyor.

Aşağıdaki hadis, embriyoloji ile alakalı bilgi veren bir hadis.
  • “Abdullah ibn Mesud rivayet etmiştir ki Rasulullah şöyle buyurur “Şüphesiz ki sizin herhangi birinizin yaratılması, ana karnında kırk gün nutfe, sonra bunun gibi bir kan pıhtısı, sonra bunun gibi bir parça et olarak devam eder daha sonra Allah ona bir melek gönderir” (Buhari, Ebu Davut, İmam Ahmed)
Hadiste anne karnında 40 gün nutfe olduğunu söylüyor. Nutfe sprem/meni demek ayetler böyle meal edilmiş. --Nutfe ayetleri-- bu embriyolojik olarak mesela yanlış.

Yine embriyolojik süreçle ilgili bir ayet aşağıda.

"Sonra nutfeyi kan pıhtısına çevirdik, kan pıhtısını bir çiğnemlik et yaptık, bir çiğnemlik etten kemikler yarattık, kemiklere de et giydirdik. Sonra onu başka bir yaratık yaptık: Biçim verenlerin en güzeli olan Allah ne uludur! " 23/14

Kalın yaptığım kısma bir bakın buradaki anlatım da doğru değil. Kemiklere et giydirmek demek olan kemiğin üzerine etin oluşması olarak algılanır. Buda doğru değil kemik oluşumu çiğnemlik et embriyo halinde daha da geliştikten sonra etin içinde başlar, kemik olarak değil kıkırdak olarak oluştuktan sonra 6. ay tam olarak kemik diyebileceğimiz biçimde gelişim başlar ve doğuma kadar hızlıca devam eder. Ama ayetin anlatımı sanki çiğnemlik etten kemikler oluşuyor üzerine etler oluşuyor gibidir. Çiğnemlik etten kemikler oluşmuyor çiğnemlik eti embriyolojideki ilk ufak et parçasıdır.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,739
Hadiste anne karnında 40 gün nutfe olduğunu söylüyor. Nutfe sprem/meni demek ayetler böyle meal edilmiş.
Nutfe: Döl suyu. Duru, saf su anlamına gelmektedir. Sadece sperm anlamına gelmiyor. 40 günlük nutfe denilen şey döllenmiş yumurtanın gelişimidir ve fetüs 40. günde rahim duvarına plasentayı oluşturmak için bağlanır.

"Sonra nutfeyi kan pıhtısına çevirdik, kan pıhtısını bir çiğnemlik et yaptık, bir çiğnemlik etten kemikler yarattık, kemiklere de et giydirdik. Sonra onu başka bir yaratık yaptık: Biçim verenlerin en güzeli olan Allah ne uludur! " 23/14

Buradaki kavramı da yanlış anlamışsınız bence. Gelişen embriyonun eti ile birlikte ilerleyen safhalarda kıkırdak oluşumu başlar ve zamanla kemikleşme oluşur bu sırada gelişen fetüsteki kas etleri kemikleri sarmaya başlar. Bu da aynen kemiğe et giydirmek kısmını açıklar.

Bundan 1400 yıl önce bilim açısından cahil bir topluma detaylı bir anlatım vahiy gelseydi anlamaları daha zor olurdu. Ve eğitimsiz toplumlar anlamadıkları şeyi inkar etmek daha kolay olduğundan bu seçeneği seçerlerdi.

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Nutfe: Döl suyu. Duru, saf su anlamına gelmektedir. Sadece sperm anlamına gelmiyor. 40 günlük nutfe denilen şey döllenmiş yumurtanın gelişimidir ve fetüs 40. günde rahim duvarına plasentayı oluşturmak için bağlanır.

40 günlük nutfe denilen şeyin döllenmiş yumurta gelişimi olduğunu söyleyen hadis değil sizsiniz. Hadis 40 gün nufte diyor akla gelen ilk birincil anlamıyla döl suyunun 40 günlük anne rahminde olması ve hadisin devamında belirttiği gibi bu 40 günün sonrasında da kan pıhtısını oluşturmasıdır. 40 günlük süre döllenmenin oluşumu zigotun oluşumu için çok uzun ve yanlış bir süre. Aşağıdaki bilgiye bir bakalım döllenme ne kadar sürüyor.

"

• Döllenmiş yumurta (zigot), tüplerde bölünerek çoğalır ve 3-4 gün içinde rahme ulaşır. Rahmin iç tabakasına yerleşmesi toplam 7 gün içinde olur. Artık gebelik oluşmuştur ve zigot rahme gömülerek gelişimini sürdürür.
"

Döllenme sonucu zigot oluşumu 7 gün oluşuyor. Hadiste verilen 40 günler zaten tamamen yanlış.

Buradaki kavramı da yanlış anlamışsınız bence. Gelişen embriyonun eti ile birlikte ilerleyen safhalarda kıkırdak oluşumu başlar ve zamanla kemikleşme oluşur bu sırada gelişen fetüsteki kas etleri kemikleri sarmaya başlar. Bu da aynen kemiğe et giydirmek kısmını açıklar.

Bundan 1400 yıl önce bilim açısından cahil bir topluma detaylı bir anlatım vahiy gelseydi anlamaları daha zor olurdu. Ve eğitimsiz toplumlar anlamadıkları şeyi inkar etmek daha kolay olduğundan bu seçeneği seçerlerdi.

Çiğnemlik etten kemiklerin oluşup, bu kemiklere etlerin giydirilmesi yanlıştır. Çünkü çiğnemlik et diyor çiğnemlik et zigottan sonra çok ufak/çiğnemlik ilk et parçası gibi bir şeydir ama sizin de bahsettiğiniz gibi "gelişen embriyonun eti ile birlikte ilerleyen safhalarda kıkırdak oluşumu başlar" kemik oluşumunu geçtim kıkırdak oluşumu başladığında zaten Kur'an'ın bahsettiği çiğnemlik et safhası çoktan aşılmış üzerinden zaman geçmiş oluyor ama kuran çiğnemlik etten kemikler yarattık ve eti üzerine giydirdik diyor.

1400 yıl önce veya sonrası benim için fark etmez yaratıcı bir şey anlatıyorsa o anlattığı ister örnekle ilkokul çağı seviyesinde olsun ister Biyoloji fakültesi seviyesinde olsun anlattığı şey yanlış olmamalıdır.

Bence zaten Kur'an bir bilim kitabı değildir bunların tartışılmasını da çok doğru bulmuyorum. Bu tartıştığımız ayetler üzerinden Kur'an'ın yaratıcından geldiğini anlamaya çalışana kadar zaten bilim dışında diğer konu ve ayetler benim için bu kararı vermeye yetiyor.

Döllenme yerine zigot oluşumu bilgisini paylaşmışım burada döllenme başlığını okuyun daha da kısa sürüyor tabi. Zigot oluşumunu da eklersek nutfe'nin(döllenmiş yumurta) 40 gün içinde oluşması ve sonraki aşamaya geçmesi kesin olarak yanlış.

Son düzenleme:

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,739
Demişim ki "40 günlük nutfe denilen şey döllenmiş yumurtanın gelişimidir ve fetüs 40. günde rahim duvarına plasentayı oluşturmak için bağlanır."
Burada hadis veya Kuranda geçen kelimenin sadece anlamına bakılması ile çözüme ulaşılması mümkün değildir.
Nutfe Türkçe Anlamı
Anlam 1 : Duru ve sâfi su. * Meni. Rahimde iki yarım ve ayrı cinsten hücrelerin birleşmişi. *

Döllenmiş yumurta yani zigot nutfe olarak tanımlanıyor bu anlama göre. 40 gün sonunda fetüs plasentayı oluşturmak için rahim duvarına bağlanıyor. Demek ki geniş açıdan bakılırsa nutfe burada fetüsün plasentayı oluşturana kadarki geçen 40 günlük süre zarfında verilen genel bir ad oluyor.

Ve detay vermemek bir şeyin yanlış olduğu anlamına da gelmiyor.
Örneklendirme yapalım. Diyelim ki bir araba 4 dört tekerleklidir. Detay vermesemde bu tanımda bir yanlışlık yok.
Ve desem ki kırmızı renkte aerodinamik V8 3500cclik 569 beygirlik motora sahip bağımsız süspansiyona sahip bir araba 4 tekerleklidir. Bu tanımım bir öncekinin yanlış olduğunu ispat etmez.

Kurandaki kelimelere dar bir açıdan bakarsak anlamca yanlış gelebilir ama geniş açıdan bakarak yorumlamak anlamak gerekir. Bu yüzden Kuran için tefsir meal vardır. 1400 yıl öncesinde bilim açısından cahil olan bir topluma konuyu anlatabilecek kadar özet bir anlatıma sahiptir. Zira gelişen toplum aradaki detayları araştırarak ta bulabilir. Her bilgiyi eksiksiz 1400 yıl önce vermek vahyin indirildiği toplumun anlaması için gayet zor olacaktır. Sizin inancınıza saygım var. Ama insan hangi inanca sahip olursa olsun bakış açısını geniş tutmalıdır.

SinHa

Doçent
Reaksiyon puanı
767
Konu arkadaşın amacını aşıyor. Bence başka bir başlık altında tartışabiliriz. Hatta bende aşağıdaki ayetle olaya dahil olabilirim.

Akdeniz ve Atlas Okyanus suları..

“İki denizi birbirlerine kavuşmak üzere salıvermiştir. Aralarında bir engel vardır, birbirlerine geçip karışmıyorlar.” (Rahman Suresi 19-20)

“İki denizi birbirine salıveren de O’dur. İşte şu susuzluğu gideren tatlı bir su, diğeri de tuzlu ve acı bir sudur. Aralarına ise, Allah, birbirlerinin sınırlarını aşmaktan alıkoyan bir engel koymuştur.” (Furkan Suresi 53)

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,239
Hz. Muhammed zeki olduğu için iyilik için dini uydurdu diyen arkadaşın yanlışa düştüğü bir nokta var.

İslam'a inanan alimler ve dehalar pek çoktur.

Hristiyanların karanlık çağ olarak adlandırdığı çağ, İslamiyet için aydınlık çağdır. Müslüman aydınların ve alimlerin aydınlık çağı..