Mimari İlüzyon..( Biri bana bunu açıklasın delirmek üzereyim)

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,108
gidin işinize millete kafayımı yedireceksiniz siz

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
Farkındaysak soruyu çözemediğimiz için kaçmaya çalışıyoruz :P

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,108
ama her seferinde yukarı çıkmak istesekde dibe batıyoruz buda bir ilizyon oldu ama neyse :)

by efsane

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,135
Allah başka bela vermezse bu yeter bize. :D

kaplan42

Asistan
Reaksiyon puanı
10
Kamera şakası bu başka bişey olamaz

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Sabah sabah tekrar çözmeye çalıştım ve çözzz emedim :D Failed...

DeepLune

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ulan birinizde çıkıp da helal olsun demiyorsunuz adam yapmış bizede beyenmek düşer

xyunusx

Doçent
Reaksiyon puanı
40
arkadaşlar hiç kedi merdiveni diye bişey duymadınızmı bu yeni bir olay değil bunun minyatür konseptleri dolu ortalıkta

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Bu gerçek değil arkadaşlar hile var bence, ikizleri toplamışlar. Bu optik ilizyonun gerçekleşebilmesi için belirli özel, mimarın belirlediği açılardan bakılması gerekir fakat bu örnekte öyle değil.

Aşağıdaki örneğe bakacak olursak, kameranın ilk açısında alttaki sütünlar 90 derece dik duruyorlarmış gibi görüyorsunuz, kameranın açısına göre özel bir şekilde tasarlanıp mimari ilizyon yaratmışlar, zemin seyivesinde değil, yukarıdan bakılmış. Eğer kamera zemin seviyesinde olsaydı, kolonların dik olmadığını görürdük ve ilizyon gerçekleşmezdi. Kamera azcık yana hareket ettiğinde ilizyon hemen ortaya çıkıyor.

Asıl konu videsosunda ise kamera hareketli ve ilizyonun gerçekleşmesi için gereken duvar ve merdiven eğimleri yok, hareketli kamera ve farklı açılardan bu hilenin ortaya çıkması gerekirdi.Ayrıca bu ilizyonun gerçekleşmesi için bakılan kamera noktasının herkesden yüksekte olması gerekir, fakat burada ilk aşamada bariz yukarı çıkıyor çünkü zeminde bulunduğumuzdan yükseldiğini anlıyoruz, dönüşünde ise bariz bir şekilde aşağıdan geliyor.

Güzel bir örnek buldum anlaması da basit
[video=youtube;hAXm0dIuyug]http://www.youtube.com/watch?v=hAXm0dIuyug[/video]

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
optik ilüzyon ip yok hocam :D

- - - Mesaj Güncellendi - - -

inception-daki-imkansiz-merdiven,4,con.jpg

daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
Mesela bu tam açısal bir olay. Başka yönden bakıldığında hile bariz ortaya çıkacaktır.
Çözemeyenler veya uğraşmak istemeyenler için gördüğümü açıklayayım.
En öndeki yerden başlarsak yukarı çıkmıyoruz. Yol sola doğru devam ediyor. Basamakların her biri 5'er santim sola yerleştiriliyor. İkinci ve üçüncü kademede sağa, dördüncü kademede sola doğru.
Merdiven basamaklarının yükseliyormuş gibi şeklini aslında beyin oluşturuyor. Çünkü yaşantımızda olağan olan bu.

YEMEKTEYİZHASAN

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Neden daha önce başka mimarlar bunu denememişler ki? Yeni keşfedilen bir şey mi?

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Mesela bu tam açısal bir olay. Başka yönden bakıldığında hile bariz ortaya çıkacaktır.
Çözemeyenler veya uğraşmak istemeyenler için gördüğümü açıklayayım.
En öndeki yerden başlarsak yukarı çıkmıyoruz. Yol sola doğru devam ediyor. Basamakların her biri 5'er santim sola yerleştiriliyor. İkinci ve üçüncü kademede sağa, dördüncü kademede sola doğru.
Merdiven basamaklarının yükseliyormuş gibi şeklini aslında beyin oluşturuyor. Çünkü yaşantımızda olağan olan bu.
Düzeltme yapıyorum. Başlangıçla bitiş yerinin arasında yükseklik olarak 3-5 metre var. :D

roy_mclean

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Aslında bu bauhause okulundan beri olan bir şey fakat mimari yapının uygun olmamasından dolayı kullanmak sıkıntılı. Nedeni ise merdivenler normal olarak tam 90 derece değilde, ortalama 30-40 derece arasında eğimli.

sleeper

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Gece gece kim çıkardı bu icadı soru doldu aklım. :D Paylaşılanlar dan işin mantığı çıkıyor ama videodaki merdiven bi başka. :)

by10ur

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Video kesinlikle sahte ya da göz, yanılması böyle bir mimari fizik kurallarına aykırı

Göz yanılmasıymış ilizyon yani

[video=youtube;thU2H3hXsHA]http://www.youtube.com/watch?v=thU2H3hXsHA[/video]

xanovera

Asistan
Reaksiyon puanı
1
yapılan açıklamalar ve paylaşılan linklerin bu işle ilgisi yok bence. fake!