gvn
Profesör
- Katılım
- 27 Ağustos 2009
- Mesajlar
- 1,966
- Reaksiyon puanı
- 19
- Puanları
- 0
güzel haber
Bu konuda farklı düşünüyoruz.
Ben eğer açık kaynak olmasaydı ve herşey window$ ve türevi işletim sistemlerinin egemenliğinde olsaydı bizi nasıl bir gelecek beklerdi? sorusundan yola çıkarak bu düşünceyi ortaya attım.
Hocam konudan farklı bir yoldan çıkmışsın yola. Ben "açık kaynak olmasın" deseydim, bu söylediğin ancak o zaman geçerli olurdu. Dolayısıyla "açık kaynak olmasaydı ve her şey windows türevi olsaydı" şeklindeki önermen baştan geçersiz. Çünkü ben böyle bir şeyi desteklemediğim gibi, açık kaynağı benimsediğimi ve bunun herkese faydalı olacağını zaten söylemişim.
Artı, açık/kapalı kaynak olayı sadece Windows-Linux olayı değildir. Bununla birlikte, her şey Windows türevi olsaydı ne olurdu diye sormuşsun ama her şey Linux türevi olsaydı ne olurdu diye sormayı unutmuşsun. Yani makul olalım, bir şeyi eleştirirken farkında olmadan başka bir yanlışa daha düşmeyelim. Birini eleştirmek için ötekini göklere çıkarmamız gerekmiyor. Eksiklerini ve kendimize göre yanlışlarını söyleyeceğiz ki daha iyiye gidebilsin ve nitekim açık kaynağın felsefesi de budur. :flowers:
Bu sözüne katılıyorum, Bill Gates'te yazılımcı mesela.
Linus Torvalds kesin windows kullanıyordur evinde
Pek çok kişi, kaynağı açık olduğu için crackerların bu yazılımda ki hataları bulup sistemi ele geçireceğini düşünüyor. Bu nedenle başta Linux olmak üzere açık kaynak yazılımlara şüpheyle yaklaşıyor. Aslında durum tam tersidir. Güvenilir olanlar açık kaynak yazılımlardır. Çünkü yazılımda hata arayan insandan çok daha fazla sayıda insan bu hataların kapatılması için çalışır. Oysa kapalı kaynak yazılımlar da, üretici kaynak kodlara müdahale edip yama çıkarmadan bu açıkların düzeltilmesi mümkün değildir. Bu sebeple window$ işletim sistemi açıkları ortaya çıktıktan ancak aylar sonra kapatılabilmekte, bu süre boyunca crackerlar bu sistemlere ciddi zararlar verebilmektedir. Oysa Linux yada açık kaynak herhangi bir yazılımda varsa tespit edilmiş bir açık, saatler içerisinde kapatılır.Örneğin atıyorum uzay araçlarının yazılımlarının açık kaynak olması ve bunun sonucunda hackerların oraya sızıp dünyaya fena şeyler yapmaları, trafik lambalarını kontrol edebilmeleri, yahut da antivirüs yazılımının açık kaynak olup virüslerden korunmak için kullanılmasına rağmen kendisinin bir virüse dönüşebilir olması vb.. Bunlar ilk anda aklıma gelenler, şüphesiz düşünsek çok daha büyük riskler de bulabilir.
400 den fazla Linux ve BSD dağıtımından sonra ona sıra biraz zor gelir. Kullanıyor olmak ayrı, neler yapmış etmişler diye inceleyip değerlendirmek ayrı.Linus Torvalds kesin windows kullanıyordur evinde
realmanager'in de dediği gibi, kullandığı yöntemin izin verdiği maksimum hız herneyse hızı da en fazla o kadardır. Bu da açık kaynak yazılımlar ile mukayese edilebilir bir hız değil. Örneğin window$ dışında, bana hata düzeltme konusunda açık kaynak yazılımlar ile yarışabilecek bir yazılım gösterebilir misin?penguin kardeşim, Microsoft hata düzeltmede hantal diye bütün kapalı kaynak yazılımlara aynı muameleyi yapmak biraz gerçek dışı değil mi?
Saçmalık linux microsoft gibi dünyanın 1 numaralı yazılım devini nereye eziyor kolaymı.
Başlığa dikkat et
" Linux Microsoft'u Ezecek" deniliyor....
Linux micro$oft'u ezer, ezip fındık ezmesi yapar, sonra da ekmeğin üzerine sürer afiyetle yer.Ezemez microsoft linux'u ezer tam tersi olur.
En azından 3-5 sene içerisinde olmasada gelecekte olacak MiroğluLinux micro$oft'u ezer, ezip fındık ezmesi yapar, sonra da ekmeğin üzerine sürer afiyetle yer.
Madem adımız fanatiğe çıktı hakkını verelim.
Bu bu fikrini bir kaç adım daha öteye taşıyorum ve savaşsız bir dünya istiyorum. Bir tarafı tutmak çok gerekliyse, zayıfta olsa, sayıca az da olsa doğru ve iyiden taraf olmanın yeğlenmesi gerektiğini düşünüyorum.Yine de ben bu "savaş"tan çekiliyorum, çünkü bence önemli olan illa bir uca ya da ötekine gitmek değil, makul ve ölçülü olmaktır. Mutlaka bir savaş olmalı ve mutlaka biz de bu savaşta bir saf tutmalıyız fikrini benimseyemiyorum.
Evet ben de öyle düşünüyorum, ama bir tarafı tutmak gerektiğinde bile ölçü olunmalı, illa ki her konuda bir taraf haklı ve her konuda öteki taraf yanlış diye kesin bir önyargıya varılmamalı.
IE6'daki hataları sağır sultan bile duymuşken Microsoft'ta çalışan tabir yerindeyse yüzlerce mühendisin yıllarca haberinin olmaması imkansızken; sırf maaşlı çalışıyorlar diye onlara düşmanlık etmenin ve onları gerizekalı yerine koymanın anlamı da yok tabii ki. Nitekim kodları kapalı olduğu halde binlerce kişi tarafından bulunmuş açık ve hataların yıllarca çözülmemesinin kodların kapalı olması ile hiçbir alakası yoktur.
Nihayetinde açık kaynak iyidir ve yaygınlaşmalıdır kesinlikle. Fakat "iyi" olduğu için "zorlamak", "iyi"liğe terstir.
realmanager'in de belirttiği gibi, bizim micro$oft emekçileri aleyinde yorum yapmamız yakışık almaz. Bunu ifade etmeye çalıştığım bir mesaj atmıştım ancak forum bozuk olduğu için mesajım kaybolup gitmiş. Bizim karşı olduğumuz şey şirket çalışanlarının şahsi kimlikleri değil, şirketin politikası. Micro$oftun başını çektiği yazılım patentleri konusu, henüz bu alanda savaş vermeye hazır olmayan KOBİ'leri, altından kalkamayacakları bir ekonomik zorluğa sokacaktır. Bu da dolaylı olarak Türkiye'ye gelecekte büyük zararlar verir. ODTÜ Bilg.Müh.liğinden Dr.Şehitoğlu'nun bir sunumunu göndermek istiyorum. Bu konu hakkında ana başlıklarıyla bilgiler veriyor. Sanıyorum ki durumu izah etmede ve kavrama da biraz olsun faydalı olacaktır.kimse Microsoft'taki çalışanlar için gerizekalı demedi sizden başka
biz sadece Microsoft'un kapalı kaynak politikasını eleştiriyoruz