Linux Microsoft'u Ezecek, Microsoft teknolojiyi yavaşlatıyor

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Sen markalı bir bilgisayar aldığında otomatik olarak lisansını da satın almış oluyorsun
Kullansan da kullanmasan da
Microsoft bütün bilgisayar üretici markalara yaptırım uygulatıyor.

selfishloop

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Sen markalı bir bilgisayar aldığında otomatik olarak lisansını da satın almış oluyorsun
Kullansan da kullanmasan da
Microsoft bütün bilgisayar üretici markalara yaptırım uygulatıyor.

bilmeyenler için söyeyeyim buna pazarlama deniliyor =) o nedenle diyorum linux camiası böyle özgür özgür takılalım kurusallaşmayalım derse biraz hayal olur pazarı ele geçirmesi.

şuanda linux'un en büyük umudu google , google bu işlerin üstüne biraz gitmeye başladı tabiki linux'un çıkarı için değil kendi çıkarı için.

daskapital

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
ama şöyle bir durum var linux yaygınlaşırsa donanım üreticiler ayvayı yer çünkü en yeni ekran kartları işlemciler bellekler hdd ler hep windows performasnına göre linux kullanan neden yeni bir donanım alsın ki ..

selfishloop

Asistan
Reaksiyon puanı
3
ama şöyle bir durum var linux yaygınlaşırsa donanım üreticiler ayvayı yer çünkü en yeni ekran kartları işlemciler bellekler hdd ler hep windows performasnına göre linux kullanan neden yeni bir donanım alsın ki ..

oyun piyasanın linux a yönlenmesi gerekiyor ki bence yönlenmeyeceklerdir neden derseniz şuan hali hazırdaki oyun motorlarını linux'a port etmeye çalışacaklardır buda baya maliyeti bir iş bunun altına girmek yerine zaten pc dünyasından korsandan dolayı yakınan oyun yapımcıları tamamen konsola yönelirler. windows platformunda bile baya dertliler çünkü farkındaysanız pc'ye her oyun port edilmiyor.tabi diğer taraftan ms'ide zor duruma sokabilir bu.

daskapital

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Ya linux uda herkes kullanamıyoki indirilen bi programı bile kurmak için komut yazıyon oda indirilen yeri ayarlican off çok zahmetli .. Bide ati sorunu var bi türlü halledemediğim o yüzden 7'ye devam..

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
linux'un kendi oyunları zamanla gelişerek farkı kapatacaktır ki kapatıyorlar bile
oyunlar da açık kaynak olacak böylelikle, tabi linux yeterli kullanıcı kitlesin yakalarsa
buyrun linux'un kendi oyunlarının birkaçından son görüntüler

ut42_big02.jpg

Austria-3.jpg

Tombs-3.jpg

Casa-4.jpg

Tombs-2.jpg

corvette_cw.jpg

fog_1.jpg

baja.jpg

daskapital

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
o zaman dünya komünizme geçecek herşey bedava tabi ki isterim ama ben şuan ki durumu özetliyorum bu arada o araba yarışı linux oyunumu adı ne..

selfishloop

Asistan
Reaksiyon puanı
3
@realmanager

o işin içine şirketler girmedikçe olmaz o iş en azından profesyonel düzeyde. eğer olur diyorsan yazılım dünyası izin vermez milyardolarlık sektörü yedirtmezler öyle.

@daskapital
evet haklısınız, @realmanager öyle bir tarif ediyor ki linux u komunizm'e benziyor neredeyse herkesin eşit şekilde herşeye ulaşabilmesi. (nickiniz ele veriyor zaten sizi komunizm konusunda :))

buarada daha önce okudunuz mu bilmiyorum ama bu konuda başka bir eski microsoft çalışanının daha açıklaması var

yazı şöyle başlıyor;
Şu teoriyi bugünlerde sıkça duyuyorsunuz: "Microsoft bitti. Linux masaüstünde bir sıçrama yapıp da web uygulamaları masaüstü uygulamalarının yerini aldığı an, güçlü hanedanlık yerle bir olacak.

Linux'un Microsoft için büyük bir tehdit olduğu konusunda haklılık payı olsa da, Redmond şirketinin ölümü hakkındaki tahminler şimdilik vakitsizdir
devamı için; http://turkish.joelonsoftware.com/Articles/HowMicrosoftLosttheWaronA.html

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
bakın
ücretsiz olması farklı birşey
açık kaynak olması farklı birşey
ben oyunlar açık kaynak olacak dedim, bu ücretsiz olacağı anlamına gelmiyor.
zaten yazı da yanlış çevrilmiş
free software ücretsiz yazılım denmiş
free software özgür yazılım olacak
free as not free bear diyor adamlar
ha şu an linux'un %99 programları ücretsiz
ancak öyle bir zorunluluk yok

daskapital

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Kapitalizm şu an çok güçlü şirketler çok güçlü kimseye bedava bişey üretmez o yüzden çok zor gibi duruyor bu işler..

---------- saat 01:27 eklendi ---------- önceki mesaj saat 01:25 eklenmişti ----------

Herşeyin ilacı zaman ilerleyen tarihlerde ne olacağı belli olacak bu arada bana biri tarif etsin bu ati sorununu nasıl halledecem ubuntuda :) tanıtan var mı ..

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
tekrar söylüyorum
bir şeyin ücretsiz satılması o şeyden para kazanılmayacağı anlamına gelmez
linux'un arkasında da google, ibm, canonical, novell, oracle, redhat, mozilla gibi güçlü şirketler olduğu için bu noktaya geldi
artı dediğim gibi zaten bedava zorunluluğu yok

daskapital

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
İşletim sistemi bedava programları paralı biraz saçma olmaz mı .. Ya ikiside paralı olur ya ikiside bedava olur ..

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
işletim sistemi de paralı olabilir
sonuçta önemli olan lisans özgürlüğü
önemli olan kaynak kodların açık olması
özgür yazılım bu
mesela opensuse ve mandriva'nın paralı sürümleri de var ancak daha çok şirketler kullanıyor bunları
ayrıca teknik destek, fsf ve bağışlar sayesinde iyi kazanıyorlar
mesela daha bugün google açık kaynak kodlu wikipedia'nın da içinde bulunduğu bir projeye 2 milyon dolar bağışladı

daskapital

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
açık kaynak kodlu olması bana ne fayda sağlayacak ki ben sonuçta para ödicem gene bu mantığa göre..

selfishloop

Asistan
Reaksiyon puanı
3
@realmanager gerçekten ya ben anlayamıyorm yada ortada yanlış bir bilgi var.

@daskapital'ında dediği gibi yazılım ücretli olursa açık kaynak kod olması okadarda önemli değil açık kaynak kod bu durumda sadece mühendislik öğrencileri için yararlı olabilir.

tabi açık kaynak kod deyince bunun lisans anlaşmaları ne olacak o önemli yani paralı bir yazılım ve açık kaynaklı başka birisi o kodu alıp derleyip farklı bir isimle ücretsiz olarak piyasaya sürebilir eğer lisansda bu hak varsa yoksa zaten dediğim gibi pek işe yaramaz.

birde dediğiniz paralı linux sürümleri evet onlar işletim sistemini paralı satmıyorlar desteği paralı satıyorlar ki bu iş büyürse bunun ile geçinmeleri bence mümkün değil. sektörü küçültürüz daha çok.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
para ödemeyeceğin bir sürümü de seçebilirsin
ücretli sürümler kadar ücretsizleri de mevcut hatta daha çok
açık kaynak kodlu olması
1. güvenli olur
neden çünkü kaynak kodlarını görebileceğin için içerisinde virüs falan varsa mühendisler tarafından hemen tespit edilir. mesela windowsta microsoft'un koyduğu yüzlerce virüs olduğundan bahsediliyor(özellikle devlet adamlarının bilgilerini çalmak için)
2. daha hızlı olur
aynı anda yüzlerce insan bu projeye katkıda bulunabileceğinden performans hataları anında tespit edilir ve çok hızlı bir sistem olur, zaten linux genel olarak windows'tan daha hızlıdır
3. daha kararlı olur
oluşan hatalar kaynak kodlarından bizzat tespit edilip kapatılır böylece hatalar en aza indirgenmiş olur
4. tekerleğin yeniden icadıyla uğraşılmaz
mesela bir program yapacaksın içerisinde x özelliği olacak. ancak x özelliğini yapan başka bir program var. kaynak kodları kapalı programlarda bu x özelliğini kendi programına eklemen imkansız kendin yeniden kodları yazmalısın. bu genel olarak düşünüldüğünde aynı işi yapan kodlar belki de yüzbinlerce kez yeniden gereksiz yere yazılmış olacak ve teknoloji ağır ilerleyecek.
daha çok var hangisini sayayım.

daskapital

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
real manager sen ne iş yapıyorsun canonical da falan mı çalışıyosun :)

Osicen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
o adam gibi yazılım mühendislerine tabiki linux iyidir... proglama bilmeyenler tabiki windwos kullanacak.

daskapital

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
seni canonicalda görmek isteriz :)

---------- saat 01:52 eklendi ---------- önceki mesaj saat 01:50 eklenmişti ----------

yanlış hatırlamıyorsan dünyadaki kişisel pc lerin %90 ı windows server ların %98 i linux kullanıyomuş

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
canım kardeşlerim para olayını biraz daha açıklayayım
novell
redhat

bu ikisi de linux'e önemli katkılar yapan şirketler

novell 956.5 milyon dolar NET GELİR (yılda)
http://en.wikipedia.org/wiki/Novell

redhat 652.5 milyon dolar NET GELİR (yılda)
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat

kazanıyor. , bu ikisi de ürünlerini ve içerisindeki programları ücretsiz satıyor.(ücretli sürümleri de var)

selfishloop

Asistan
Reaksiyon puanı
3
para ödemeyeceğin bir sürümü de seçebilirsin
ücretli sürümler kadar ücretsizleri de mevcut hatta daha çok
açık kaynak kodlu olması
1. güvenli olur
neden çünkü kaynak kodlarını görebileceğin için içerisinde virüs falan varsa mühendisler tarafından hemen tespit edilir. mesela windowsta microsoft'un koyduğu yüzlerce virüs olduğundan bahsediliyor(özellikle devlet adamlarının bilgilerini çalmak için)
2. daha hızlı olur
aynı anda yüzlerce insan bu projeye katkıda bulunabileceğinden performans hataları anında tespit edilir ve çok hızlı bir sistem olur, zaten linux genel olarak windows'tan daha hızlıdır
3. daha kararlı olur
oluşan hatalar kaynak kodlarından bizzat tespit edilip kapatılır böylece hatalar en aza indirgenmiş olur
4. tekerleğin yeniden icadıyla uğraşılmaz
mesela bir program yapacaksın içerisinde x özelliği olacak. ancak x özelliğini yapan başka bir program var. kaynak kodları kapalı programlarda bu x özelliğini kendi programına eklemen imkansız kendin yeniden kodları yazmalısın. bu genel olarak düşünüldüğünde aynı işi yapan kodlar belki de yüzbinlerce kez yeniden gereksiz yere yazılmış olacak ve teknoloji ağır ilerleyecek.
daha çok var hangisini sayayım.

1. böyle birşey olması pek mümkün değil çünkü zaten microsoft'un devletlerin kaynak kodu incelemesi için başlattığı bir program var (DPG) bu olmasa bile böyle birşey çoktan farkedilirdi bütün akıllı mühendisler micorosoftda değil.

2. aynı anda yüzlerce yazılımcı bir yazılımı kodlaması mümkün değil (birbirini tanımayan) öyle rastgele dalamaz kodun ortasına belli bir program/plan olmadan program yazamazsınız.

3. açıklar kaynak kodlardan değil genellikle kullanarak tespit edilir firefox'da bile böyle oluyor sorun bug olarak bildiriliyor ve yazılımcılar gerekli düzeltmeleri yapıyor.

4. bu konuda kısmen haklı olsanızda yine bu kütüphane (library) programcılıyla alakalı gibi geldi bana.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
canım kardeşim ben bilgisayar mühendisiyim sana da tek lafım bu
atıp tutmuşsun, diyeceğim birşey yok
dpg falan öğren de gel
dpg imiş
hadi canım benim
konuyu farklı yöne çekmişsin
en basitinden
ben kapalı kaynakta hatalar asla giderilemez demedim
sadece bu süreç çok daha yavaş olur dedim
microsoft 7 yıllık güvenlik açığına daha bu yıl yama çıkardı

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
shakal
bu curtis %10 diyor linux için
bu konuda ne düşünüyorsun :)

---------- saat 20:12 eklendi ---------- önceki mesaj saat 20:11 eklenmişti ----------

MacOS hakkında düşüncemi söyleyeyim.
onu tercih edeceğime Win7'yi tercih ederim :D (bkz:kötünün iyisini seçmek)
aslinda banada %1 gibi gelmiyor neden cünki bizi saymiyorlar :) bu rakam uzun bir süredir ayni ,bunun üstüne ise bircok avrupa belediyeleri topyekün linuxsa gectigini biliyorum ,bencede %1 lik oran gercek degildir

---------- saat 10:34 eklendi ---------- önceki mesaj saat 10:33 eklenmişti ----------

canım kardeşim ben bilgisayar mühendisiyim sana da tek lafım bu
atıp tutmuşsun, diyeceğim birşey yok
dpg falan öğren de gel
dpg imiş
hadi canım benim
konuyu farklı yöne çekmişsin
en basitinden
ben kapalı kaynakta hatalar asla giderilemez demedim
sadece bu süreç çok daha yavaş olur dedim
microsoft 7 yıllık güvenlik açığına daha bu yıl yama çıkardı
yaptigi yamada acik varmidir ?? :)

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
ortalama her sayfada en az 20 tane açık kaynaklı o yüzden de windows artık bitti edaları var. ama bunu yazanların kaçı bu açık kaynağı kullanarak bir şeyler katmıştır ? bence %1.
ne istediğini bilen bir birey neyi kullanacağına karar verebilir. ayrıca linux'dan ayrılan bir kişinin windows'u öven konuşması sonrasında, burada bir çok kişi o adam zaten kovulmuştu. işte bilmem ne forumlarında artık onunla ilişkilerinin kalmadığını açıkladılar gibi yazılar yazdı. aynısı burada da geçerli olabilir.

yani siz siz olun, ne istediğinizi bilin, fanatik olmayın. esen kalın :D

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
bu nasıl bir mantık anlayamadım yani ben bir işletim sistemi yapsam ve açık kaynak kodlu olsa, işletim sistemi ne kadar ilkel olursa olsun ms'in önünde mi olacak? kapitalizm düşmanlığı yapayım derken bence biraz fazla abartıyorsunuz.

ayrıca keith curtis pazarlamacı mı yoksa yazılım mühendisi mi ona önce bir karar versin lütfen bir yazılımcının pazarlama konusunda yorum yapması cidden biraz absürd. ama tabiki yorum yapabilir ben onun hakkı fakat sırf bu yorum ms'e karşı diye bunu alkışlamak ayrı saçmalık.

Şimdi hocam "açık kaynak ve ücretsiz diye illa ki MS'in önünde mi olması gerekir" demişsin, sonra da "yazılımcıysa pazarlama konusunda yorum yapması absürd" demişsin. Niye, yazılımcı olunca otomatik olarak pazarlamadan anlamayan bir "öküz"e mi dönüşüyor insanlar? :) (Senin soruş tarzına göre şöyle: Bu nasıl mantık anlamadım, ne yani şimdi ben yazılımcı olsam, ne kadar iyi olsam olayım pazarlamadan anlamayan biri mi olacağım?) Evet abartma konusunda belki haklı olabilirsin, ama bir tarafı eleştirirken diğer yönde de abartma yapmamak lazım. :)

Habere yorum yapmıyorum, çünkü Linux fanatizmi de insanları hayalperestliğe götürüyor biraz. İlla ki bir düşmanlık olması lazım, yoksa rahat edemiyor insanoğlu. :P

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Niye, yazılımcı olunca otomatik olarak pazarlamadan anlamayan bir "öküz"e mi dönüşüyor insanlar? :)
Bu sözüne katılıyorum, Bill Gates'te yazılımcı mesela.

Habere yorum yapmıyorum, çünkü Linux fanatizmi de insanları hayalperestliğe götürüyor biraz. İlla ki bir düşmanlık olması lazım, yoksa rahat edemiyor insanoğlu.
Bilakis, Linux kullanıcıları barışseverdir. Fanatik diye isimlendirmekte bana pek doğru gözükmüyor, bence özgürlükçüler. Savundukları şeyin arkasında da bu itici güç var. Belki pek çok kişiye anlamsız olarak gözükecek ama daha iyi ve yaşanabilir bir gelecek için açık kaynak fikrini benimsemek ve desteklemek zorunludur.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Bu sözüne katılıyorum, Bill Gates'te yazılımcı mesela.

Bilakis, Linux kullanıcıları barışseverdir. Fanatik diye isimlendirmekte bana pek doğru gözükmüyor, bence özgürlükçüler. Savundukları şeyin arkasında da bu itici güç var. Belki pek çok kişiye anlamsız olarak gözükecek ama daha iyi ve yaşanabilir bir gelecek için açık kaynak fikrini benimsemek ve desteklemek zorunludur.

Hocam Linux "fanatizmi" demişim dikkat edersen, "Linux kullanıcıları" dememişim. :) Nitekim ben de Linux'un hakettiği yerde olmadığı ve aslında çok daha esnek ve profesyonel olduğunu düşünenlerdenim. Ama sonuçta "mükemmel" olmadığını söyleyebilmek ve kendimizce eksik gördüğümüz yanlarını ortaya çıkarabilmek zorundayız. Açık kaynak yazılımın felsefesi de bu değil mi zaten? Ama aşkın gözü kördür derler; Linux'e bir çeşit aşk besleyen bazı arkadaşlar eksik bir yönü söylendiğinde hemen bir çeşit savunma mekanizması çalıştırıyor ve beğenmediği bir şey bile olsa savunuyor. (Keza aynısını MS severler de yapıyor, o yüzden zaten illa ki bir düşmanlık olması lazım diye espri yaptım. Sonuçta her halükarda ikisinde de fanatizm var.)

Ancak "yaşanabilir bir gelecek için açık kaynak fikrini benimsemek zorunludur" demene katılmıyorum. Hem de açık kaynağı benimsemiş birisi olarak söylüyorum bunu. Evet ben benimsiyorum, ama "yaşanabilir bir gelecek için zorunludur" demek bence biraz sürrealizme kaçıyor. Gerçekçi ve makul olmak lazım, açık kaynak fikri güzeldir ve benimsenmesi herkese faydalı olacaktır, ancak geleceğe yönelik olarak tüm yazılımların açık kaynak olmasının zorunlu olma fikri makul değildir, hatta zararları da dokunacaktır.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Ancak "yaşanabilir bir gelecek için açık kaynak fikrini benimsemek zorunludur" demene katılmıyorum. Hem de açık kaynağı benimsemiş birisi olarak söylüyorum bunu. Evet ben benimsiyorum, ama "yaşanabilir bir gelecek için zorunludur" demek bence biraz sürrealizme kaçıyor. Gerçekçi ve makul olmak lazım, açık kaynak fikri güzeldir ve benimsenmesi herkese faydalı olacaktır, ancak geleceğe yönelik olarak tüm yazılımların açık kaynak olmasının zorunlu olma fikri makul değildir, hatta zararları da dokunacaktır.

Bu konuda farklı düşünüyoruz. :)

Ben eğer açık kaynak olmasaydı ve herşey window$ ve türevi işletim sistemlerinin egemenliğinde olsaydı bizi nasıl bir gelecek beklerdi? sorusundan yola çıkarak bu düşünceyi ortaya attım. Nasıl çalıştığını ve gerçekte neyi yaptığından haberimiz olmayan bir sistem. Anlık ileti, e-posta vb. tüm iletişim kanallarımızı gözetleyen ve gerektiğinde hakkımızda rapor tutan. Kredi kartı numaramızı, vergi numaramızı, nereden alış-veriş yaptığımızı ve hangi ürünleri satın aldığımızı bizden daha iyi bilen bir sistem. Hatta bu bilgiyi üçüncü şahıslarla paylaşarak üreticisine daha fazla para kazandıran, bu yetmezmiş gibi sokaktaki reklam panoları bizi görüp tanıdığında, yalnızca ilgimizi çeken ürünlerin reklamını yapan bir sistem. Seçme ve tercih hakkının olmadığı, herşeyin zorunlu olarak burnumuza dayatıldığı, her adımımızın ve hareketimizin anlık olarak kayıt altına alındığı bir gelecek. Bu bana yaşanabilir bir gelecek olarak gözükmüyor.