Linux Microsoft'u Ezecek, Microsoft teknolojiyi yavaşlatıyor

Bu konuyu okuyanlar

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
keith_curtis.jpg


Eski MS çalışanı: Linux mutlaka kazanacak.

Linux bir gün Windows'u geçecek: Bu sözler hayatının büyük kısmını Windows'a harcayan birinden geldi.

Keith Curtis tam 11 yıl Microsoft'un araştırma departmanında çalıştı ve Windows işletim sistemleri ve Office için kod yazdı. İlk defa 2004 yılında Linux yüklü bir bilgisayarın başına oturdu ve şu anda Linux'tan vazgeçemiyor.

Curtis, Microsoft'un işletim sisteminin pazar payının çok büyük olduğunu kabul ediyor ama eninde sonunda Linux'un kazanacağını savunuyor. Ona göre bunun başlıca iki sebebi var. Curtis, açık kaynak kodlu olarak geliştirilen yazılımların çok daha kaliteli ürünler hazırlanmasına yol açtığını söylüyor. Firefox ve Linux çekirdeğini buna örnek olarak gösteriyor. Curtis'in altını çizdiği ikinci konu ise Microsoft'un ücretsiz yazılımlara karşı kar marjını sürekli düşürmek zorunda kalıyor olması ve bir yerden sonra daha fazla indirim yapamayacak maddi sıkıntıya gireceği.

Curtis şu an için Microsoft'un yarışta sadece PC'lerde önde olduğunu ama farkın kapandığını söylüyor. Ona göre Microsoft eninde sonunda açık kaynak ve ücretsiz yazılımı kabul etmek zorunda kalacak. "Bir süre sonra insanlar Microsoft'a OpenOffice varken niye Office için para istediğini sormaya başlayacaklar" diyen Curtis, ayrıca "eğer açık kaynak kodlu yazılımların baskısı olmasaydı, Microsoft bugün kaydettiği gelişimlerin yarısına bile ulaşamamış olacaktı" diye ekliyor.

Muhtemelen Bill Gates, yaklaşık 11 yıl Microsoft’ta çalışmış Keith Curtis’in Microsoft’tan ayrıldıktan sonra Redmond’un neden sonlanacağını anlatan kitabını pekte kayda değer bulmamıştır. Ve tabi ki, Curtis, Linux geliştiricisi olarak aklına gelenleri söylemekten hiçbir zaman korkmayacak gibi.

Curtis kitabında, tüm zamanların en başarılı şirketlerinden olan Microsoft’un yazılım geliştirme konusunda şirketlerinin işbirliğini ve katkısını nasıl engellediğinden, Microsoft modelinin neden başarısızlığa odaklandığından ve yeniliklerin önüne nasıl geçtiğinden bahsediyor.
Curtis, Windows üzerinde programlama yapan birisi olarak işinden ayrıldığı 2004 yılına kadar Linux kullanmadığını söylüyor. Geride kalan yıllar ise onu bir Linux hayranı yapmış. Linux’un ücretsiz olması ve açık kaynak kodlu yazılımların teknik olarak mükemmel bir yapıya sahip olması bu konuda onun için en önemli faktör. Curtis, Microsoft’un patent modeline sahip olduğu sürece bilgisayarların karanlık çağında kalacağımızı söylüyor.
CIO.com’dan Shane O’Neill’in sorularına ilginç yanıtlar veren Curtis, röportajda ücretiz yazlımın doğuşu ve Linux’un yazılım devlerinin çöküşünde nasıl rol alacağını anlattı.


Ücretsiz yazılım Microsoft’u hangi yollardan başarısızlığa uğratacak?
Ücretiz yazılımlar şu anda farkında olduğumuz iki yol ile Microsoft’u başarısızlığa uğratacak. Bunlardan birincisi ücretsiz yazılım topluluklarının iş birliği modeline sahip açık kaynak kodlu ve teknik olarak mükemmel ürünler ortaya koyması. Wikipedia’yı ansiklopedi olarak göz önüne aldığınızda, her ne kadar yazılıma benzer bir örnek olmasa bile, mükemmel bir kaynak olduğu fikrine katılmamak mümkün değil. Patentli benzerleriyle kıyaslandığında mükemmel başarı yakalamış birçok ücretsiz yazılım var. Örneğin Firefox birçok web geliştiricisi tarafından Internet Explorer karşısında geniş bir saygınlığa sahip. İşletim sistemi olarak ise Linux çekirdeği cep telefonlarından süper bilgisayarlara kadar her yerde çalışabiliyor. Hatta bu konuda Apple bile tescilli çekirdeğini ücretsiz olanla değiştirmeyi tercih etti.

İkincisi ise, ücretsiz yazılımların Microsoft’un gelirlerini etkilemesi. Servis şirketlerinin Microsoft olmayan ücretsiz yazılımlar aracılığıyla gelir elde edebilmesinin birçok yolu var.


Linux ve Google Docs gibi ücretsiz ürünler Microsoft ile kıyaslandığında bulundukların pazarın çok küçük bir bölümünü oluşturuyor.



Ücretsiz yazılımların tercih edilmesini arttıracak neler yapılabilir? Ve ücretsiz yazılımların yaygın olarak tercih edileceği zamanlar yakın mı?


Linux ve diğer ücretsiz yazılımlar bulundukları alanda zaten oldukça iyi durumdalar. Google, Linux ile çalışan yüzlerce hatta binlerce sunucuya sahip. Masaüstünde ise durum biraz farklı. Linux bu konuda çözüme oldukça yakın ve oldukça hızlı ilerliyor. Web’e doğru bir yönelimin olması ise Microsoft’un altını kazan etkenlerden. Bu anlamda en popüler bilgisayar uygulamalarından olan web tarayıcıları önemli bir silah. Firefox ise ihtiyaçları karşılayan önemli bir tarayıcı.


Kullanımı en yaygın ikinci yazılım türü ise üretkenlik uygulamaları. Bu konuda ise OpenOffice’nin hala zamana ihtiyacı var. Ancak kullanıcıların yüzde 99’u için yeterli düzeyde. Öyle ki, Microsoft’ta beş yıl boyunca kelime motoru oluşturmada çalışan birisi olarak, bu kitabı OpenOffice kullanarak yazdım.
Linux’un masaüstü marketinde yüzde 10’dan yüzde 25’lik kullanım oranına ne zaman çıkacağını konusunda bir şeyler söylemem çok güç. Bazılarına göre bu, on yıldan önce olmayacak bir olay. Bu konuda görüş belirtmek zor olsa da bu hedeften pek uzak değiliz.
Google Docs ve web ortamına taşınacak uygulamalar ise hummalı bir tartışma. Ancak Linux dönüşüme uğramadan bunu başarabilir. Web ortamının basit uygulamalar için mükemmel bir platform olduğu düşüncesindeyim. Ancak bu konuda sınırlarımız oldukça net. Google Docs bu konuda önemli bir geçiş örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Microsoft Windows’u nasıl geliştirebilir?
Eğer Microsoft bundan 20 yıl önce Windows’u açık kaynak kodlu olarak geliştirse idi Linux ortaya çıkmayacaktı ve birçok programlayıcı rekabet yerine Windows’u geliştirmeye uğraşacaktı. Ancak şu anda bunun için çok geç. Örneğin, eğer Microsoft Internet Explorer’in kaynak kodunu yayınlamış olsa idi, bu hiç kimse için bir şey ifade etmeyecekti. Çünkü Firefox ve WebKit (Apple Safari’nin tabanı) bunu çoktan yapmış durumda. Microsoft bu konuda her zaman olduğu gibi bildiğini okuyor. Windows 7 Vista’daki birçok eksiği giderecek gibi görünüyor. Ancak hala eksiklerinin olduğu bilinen bir gerçek.
Windows ve Linux arasındaki en önemli fark ücretsiz yazılımda binlerce uygulamaya birkaç tıklama veya düzenleme ile sahip olunabilmesi. Bir Linux işletim sistemi çizim, anında mesajlaşma ve tarayıcı gibi birçok uygulamayı bünyesinde barındırıyor. Ayrıca resim, müzik, sunucu ve geliştirme araçlarını da ücretsiz edinebiliyorsunuz. Linux insanların bilgisayarlar hakkındaki düşüncelerini değiştiriyor. Microsoft’un ise bu konuda herhangi bir açılımı yok. Buna ek olarak tescilli uygulamalar da Microsoft’u etkiliyor. Google birçok tescilli uygulama oluşturuyor. Ancak ücretsiz uygulamalar Google’ın başarısındaki en önemli etken.

Microsoft ücretsiz yazılımların tehdidinin önünü kesmek için ne yapabilir ve bu konuda ne yapacağını düşünüyorsunuz?
Linux’a adapte olmaktan başka Microsoft’un da yapabilecekleri var. Eğer Microsoft bu durumu önemsemez ise sadece gelirlerini tehlike atmış olmayacak; bunun yanında müşterilerine OpenOffice yeteri kadar iyi iken Office için ücret talep ettiğini açıklamak durumunda kalacak. Prestijle ilgili bir durum da söz konusu.
Microsoft geliştiricilerin kullanabileceği ve iş bilirliği yapabileceği ücretsiz kodlar sunan web sayfaları oluşturdu. Bu web sayfalarından sonuncusunun adı CodePlex. Bu da Microsoft’un ücretsiz yazılımın önemini kavradığını gösteriyor. Bu sitelerden tescilli Microsoft uygulamalarında kullanabileceğini eklentiler edinebilmeniz mümkün. Ayrıca Microsoft farklı açık kaynak lisansına sahip yazılımlar da yayınladı. Bu Microsoft için olumlu bir gelişme. Ancak söz konusu yazılımların topluluk dışındaki kişiler tarafından elde edilebilmesi de söz konusu. Bu nedenle bu önlem tehdidin önünü kesmeyebilir, aksine körükleyebilir.
Bu anlamda Microsoft’un neler yapabileceğini ise gerçekten bilmiyorum. Korsanlıktan hoşlanmayan bir şirketin ücretsiz uygulamalarla uğraşacak olması gerçekten ilginç.

İşletim sistemleri ve uygulama geliştirilmesi dışında tescilli uygulamalar dünyada nasıl bir etki oluşturuyor?


Yapay zekada daha hızlı işlev görmek ücretsiz uygulamalardan kazanabileceğimiz en önemli yarar. Eğer yapay zeka araştırmaları hayatımızda daha çok yer bulsa idi, bundan on yıl önce çevremizdeki arabalar ve makinelerle ilgili daha fazla düşünüyor olabilirdir.
Bu durum biyolojiyi anlamımıza da yardımcı olacağına inanıyorum. İnsan genetiğiyle ilgili bir konferansa gittiğimde konferans sırasında her zaman için tescilli uygulamalardan bahsedildiğini gördüm. Birçok şirket bu alanda Microsoft modelini benimsemiş durumda. Böyle bir ortamda geliştiricilerin bir şeyler üretmesi ise oldukça zor.

Windows 7 iyi reklam yaptı ancak gelecek Linux'te

Windows 7 Microsoft için çok önemli, çıkmadan önce başlayan reklam serisi çıktıktan sonra da devam ediyor. Ancak Microsoft'un bu ve bundan sonraki çıkaracağı ürünler artık eski önemini yitiriyor. Günümüzde İnternet çok önemli bir konuma geldi ve insanlar artık ne yapacaklarını daha iyi biliyor. Yenilik diye tanıtılan birçok şeyin kandırmaca olduğunu onlar biz geliştiricilerden bile daha iyi görebiliyor. Vista'daki yaşanan hezimet yenilikçi kullanıcıların Windows 7'ye olan ilgisini artırdı. Windows'un problemi şu ki ne kadar yeni yazılım çıkarırsa çıkarsın tabanı eski kodlardan oluştuğundan ve bu kodlara müdahale edilmesine izin vermediğinden büyük yeniliklere olanak tanımıyor. Bu yüzden 64 bite geçiş Windows cephesinde büyük sancılara yol açmasına rağmen Linux ve açık kaynak cephesinde çok daha kolay oldu. İşim gereği Microsoft'un gerek dahili gerek harici birçok kod yapısı ve kök verilerini gördüm. O ana kadar hiç Linux kullanmadığım için bir şey ifade etmiyordu ancak şu an Linux'un kodları ile karşılaştırdığımda çoğunun bir çöp yığını olduğunu görebiliyorum. Aslında bu çöp bir havayolu gibi olabilirdi ancak Microsoft her zaman kendi bildiğini okuyan bir şirket ve dediğim gibi bazı şeyler için artık geç kaldındı. Artık kodlar açılsa bile herşey daha kötü olacak. İnsanlar Windows'un günümüz açısından ne kadar kötü kodlama yapısından oluştuğunu görecek ve şirket prestijini yitirecek. Bu yüzden kullanıcıların şirketlerin bazı oyunlarına nasıl kandıklarını görünce herşey daha mantıklı geliyor. Windows 7 Vista'dan sonra bazı hataların giderilmesine karşılık büyük bir değişim içermiyor ve daha da önemlisi herşeyin sonu değil. Yazılım savaşları asıl şimdi başlıyor...

Keith Curtis
Alıntı
kaynaklar: www.ozgurlukicin.com
www.techflash.com
www.computerworld.com.tr
sistemguvenligi.blogspot.com
 

proghakan

Asistan
Katılım
20 Ekim 2009
Mesajlar
155
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
bu haber insanların windows için bir daha düşünmesine linuxun yapabileceklerine inanmasına sebep olaccaktır
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
birşey dikkatimi çekti
Linux’un masaüstü marketinde yüzde 10’dan yüzde 25’lik kullanım oranına ne zaman çıkacağını konusunda bir şeyler söylemem çok güç
hani linux masaüstünde %1 diye aşağılıyorlardı
adam %10 diyor
 

Mirack1907

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Mayıs 2007
Mesajlar
5,371
Reaksiyon puanı
57
Puanları
48
Yaş
36
Linux ücretsizlik ve açık kaynak olarak zaten MS nin önünde
 

selfishloop

Asistan
Katılım
21 Mayıs 2009
Mesajlar
159
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Linux ücretsizlik ve açık kaynak olarak zaten MS nin önünde

bu nasıl bir mantık anlayamadım yani ben bir işletim sistemi yapsam ve açık kaynak kodlu olsa, işletim sistemi ne kadar ilkel olursa olsun ms'in önünde mi olacak? kapitalizm düşmanlığı yapayım derken bence biraz fazla abartıyorsunuz.


ayrıca keith curtis pazarlamacı mı yoksa yazılım mühendisi mi ona önce bir karar versin lütfen bir yazılımcının pazarlama konusunda yorum yapması cidden biraz absürd. ama tabiki yorum yapabilir ben onun hakkı fakat sırf bu yorum ms'e karşı diye bunu alkışlamak ayrı saçmalık.
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
bu nasıl bir mantık anlayamadım yani ben bir işletim sistemi yapsam ve açık kaynak kodlu olsa, işletim sistemi ne kadar ilkel olursa olsun ms'in önünde mi olacak? kapitalizm düşmanlığı yapayım derken bence biraz fazla abartıyorsunuz.


ayrıca keith curtis pazarlamacı mı yoksa yazılım mühendisi mi ona önce bir karar versin lütfen bir yazılımcının pazarlama konusunda yorum yapması cidden biraz absürd. ama tabiki yorum yapabilir ben onun hakkı fakat sırf bu yorum ms'e karşı diye bunu alkışlamak ayrı saçmalık.

konuyu saptırmayın
burada sizin yapmayı planladığınız işletim sistemini değil, Linux'u konuşuyoruz
kapitalizm ise bu kadar uzun bir paragrafın hiçbir yerinde geçmiyor
tekrar ediyorum
konuyu farklı yerlere çekmeyin
 

selfishloop

Asistan
Katılım
21 Mayıs 2009
Mesajlar
159
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
konuyu saptırmayın
burada sizin yapmayı planladığınız işletim sistemini değil, Linux'u konuşuyoruz
kapitalizm ise bu kadar uzun bir paragrafın hiçbir yerinde geçmiyor
tekrar ediyorum
konuyu farklı yerlere çekmeyin
bu mudur karşı argümanınız; konuyu saptırmayın? çok komiksiniz.

benim eleştirim burda keith curtis isimli yazılım mühendisinin teknik özellikler üzerinden giderek bir ürünün (linux) pazarın ele geçireceğini sanması ki bence linux'un bir kaç alan dışında öyle ahım şahım teknik özelliği yok windows'dan. zaten ne kaldı ki şurda cloud os a geçmemize çoğu şey yapboz olacak.

sadece teknik özellikler üzerinden pazarı ele geçiremezsiniz pazarlama ve kurumsallık bence bu konuda çok önemli linux camiaasının da yapamadağı şeyler bunlar.

ekleme: kapitalizm kelimesi yazıda geçmemesine rağmen durum tamamen bunla alakalı ms'e karşı insanlar genelde ms kapitalist bir şirket olduğu ve tekellik yaptığı için karşılar teknik özellikler ikinci planda kalıyor genelde.
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Geleceğin Linux'te olduğunu görmek için kahin olmaya gerek yok. Birazcık mantıklı düşünen herkes, açık kaynak ve ücretsiz olan bu mükemmel işletim sisteminin, micro$oftu tarihe gömeceğini farkeder. Ballmer'in o devasa yatını penguen adası yapacağız. :D

---------- saat 18:22 eklendi ---------- önceki mesaj saat 18:18 eklenmişti ----------

pazarlama ve kurumsallık bence bu konuda çok önemli linux camiaasının da yapamadağı şeyler bunlar.
Micro$oftun pazarlama anlayışı insanları kandırmak üzerine kurulu, amacı sürekli daha fazla kar elde edip pazarda tekel olmak. Zaten haberi dikkatli okursan, Linux olmasaydı m$'un teknolojiyi yavaşlatacağı, şu an geldiği yerin yarısına bile gelemeyeceği yazıyor. Ve bu konuda çok haklılar. Şu an Window$98 teknolojisine sahip bir işletim sistemi kullanıyor olacaktınız.
 

selfishloop

Asistan
Katılım
21 Mayıs 2009
Mesajlar
159
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Geleceğin Linux'te olduğunu görmek için kahin olmaya gerek yok. Birazcık mantıklı düşünen herkes, açık kaynak ve ücretsiz olan bu mükemmel işletim sisteminin, micro$oftu tarihe gömeceğini farkeder. Ballmer'in o devasa yatını penguen adası yapacağız. :D

linux yükselişe geçerken (eğer geçerse) ms'in bakıp hiçbirşey yapmayacağını düşünmüyorsunuz heralde.

ms takip ettiğim kadarı ile şu sıralar açık kaynak kod camiasını dikkate almaya başladı ve yakından takip ediyor ve gerekli kurallarada uymaya başladı pazarlama gereği.

en basit örneği java'nın ve mono platformlarının açık kaynak kod olmasından dolayı .net mimarisinde bir kısım kodlarını açık kaynak yaptı.bunun gibi şeylerle karşı atak yapacaktır ms öyle hadi geç kardeşim beni demiyecektir.


Micro$oftun pazarlama anlayışı insanları kandırmak üzerine kurulu, amacı sürekli daha fazla kar elde edip pazarda tekel olmak. Zaten haberi dikkatli okursan, Linux olmasaydı m$'un teknolojiyi yavaşlatacağı, şu an geldiği yerin yarısına bile gelemeyeceği yazıyor. Ve bu konuda çok haklılar. Şu an Window$98 teknolojisine sahip bir işletim sistemi kullanıyor olacaktınız.
aslında bu yine rekabetle ilgili durum ama haklısınız rekabet olmadıkça şirketler biraz daha rahat davranıyorlar. ama mac'ide yabana atmamak lazım bu konuda kurumsal rakibi olarak ms'in. (her ne kadar elit bir kitleye hitap etsede)
 

ByEGT

Müdavim
Katılım
26 Kasım 2009
Mesajlar
3,025
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
İnsanların önyargılarını yıkmak zor. Bu yüzden Linux'a hep tuhaf gözüyle bakacaklardır. Açık kaynağın yayılması için elimden geleni yapıyorum.
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
İnsanların önyargılarını yıkmak mı dersin
önyargılarını eritmek için karşı tarafın sanki savaşırcasına direnmesi mi dersin
bir de üstüne hiçbirşey bilmemelerine rağmen artistliğin kitabını yazmaları mı dersin
linux'un yükselişi engellenemez :)
 

_taha

Müdavim
Katılım
12 Temmuz 2008
Mesajlar
2,217
Reaksiyon puanı
17
Puanları
38
Yaş
36
Hem linux (Bir zamanlar pardus şimdi ubuntu) hem MS (Bir zamanlar XP zorla vazgeçerek şimdi win7) kullanıcısıyım tabi fark var saymakla da bitmez bence, ama MSnin tahtını kimse kolay kolay ele geçiremez bence!!! Linux 1 atarsa o 3 atar bu benim görüşüm. (Linux MS yi geçemez en fazla kendini eşit duruma getirebilir)
 

selfishloop

Asistan
Katılım
21 Mayıs 2009
Mesajlar
159
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
İnsanların önyargılarını yıkmak mı dersin
önyargılarını eritmek için karşı tarafın sanki savaşırcasına direnmesi mi dersin
bir de üstüne hiçbirşey bilmemelerine rağmen artistliğin kitabını yazmaları mı dersin
linux'un yükselişi engellenemez :)

siz linux'u acayip dogmalaştırmışsınız kafanızda kesin doğru olarak görüyorsunuz ki bu yanlış , aynı şekilde windows'u dogma yapıp kesinletirmekte yanlış. doğru olan tarafsız olmak.

eğer bilmeme ile ilgili sözleriniz bana ise, ben yeterince bildiğimi düşünüyorum he bilmiyor gibide gözükebilirim herkesin algısı farklı kimisi öyle sanar çünkü karşı fikir kendi dogmalarına ters gelir.

başkasına "artis" derken sizin aynı duruma düşmenizde ayrı ironi tabiki.
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
en basit örneği java'nın ve mono platformlarının açık kaynak kod olmasından dolayı .net mimarisinde bir kısım kodlarını açık kaynak yaptı.bunun gibi şeylerle karşı atak yapacaktır ms öyle hadi geç kardeşim beni demiyecektir.
Kaynağı açmış olsa bile "Microsoft Reference License" lisansı ile kullanılabiliyor ve bu lisans OSI (Açık Kaynak Enstitüsü) tarafından kabul edilen bir lisans değildir. Yani "açık kaynak" terimi ile adlandırılması bu açıdan mümkün değil. Ayrıca kullanıcılar zaten framework'ü oluşturan sınıfların kaynak kodlarını görüntüleyebilme hakkına sahiptiler, yapamadıkları şey ise kodları değiştirmek ve yeniden derlemekti.
 

selfishloop

Asistan
Katılım
21 Mayıs 2009
Mesajlar
159
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Kaynağı açmış olsa bile Microsoft Reference License lisansı ile kullanılabiliyor ve bu lisans OSI (Açık Kaynak Enstitüsü) tarafından kabul edilen bir lisans değildir. Yani "açık kaynak" terimi ile adlandırılması bu açıdan mümkün değil. Ayrıca kullanıcılar zaten framework'ü oluşturan kaynak kodları görüntüleyebilme hakkına sahiptiler, yapamadıkları şey ise kodları değiştirmek ve yeniden derlemekti.

benim demek istediğim bu başlangıçtır yani ms'in bu konuda çocuk gibi inatlaşması mümkün değil pazara göre gerekli adımları atacaklardır, he atmazlarsa şirketi bitirebilir ama okadarda aptal değiller şirket başındakiler.

buarada azönce dedim sanırsam dikkat çekmedi birde cloud os konusu var bilmiyorum açık kaynak tarafında bununla ilgili bir çalışma var mı ama ms bu konularda çalışmaya başladı yanılmıyorsam. bir 10-15 sene sonra tahminimce (sallama bir rakam) cloud os dönemi olacak ki şuan ki sistemlerin teknik üstünlükleri okadarda işe yaramayacak.
 

erdcan

Doçent
Katılım
7 Eylül 2009
Mesajlar
911
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
Bu curtis arkadaş neden MS dan ayrılmış? onu merak ettim ben. durup dururken ak sakallı dede linuxçu ol dememiştir heralde.
steve balmer ı konuştursan o da şiir gibi konuşuyor linuxu yerden yere vuruyor. Sonuçta Linuxu son kullanıcıya sunanlar bunu ücretsiz yapıyor. MS'a burda lisans başına ortalama 100$ OS masrafı ,open office ile 150$ lisans farkı atıyorlar. normal bir kullanıcı en az 250 $ kara geçiyor eğer linuxu kurduracak, linuxu bedava öğretecek birisini bulursa...
linuxa isteyen geçsin, MS da farkında janjanlı butonlar parlak arayüzler koymakla ne ofisin nede windows un işlevi faydalılığı artmıyor. curtis bu konuda haklı MS muhakkak lisans işini gözden geçirmeli geçiriyordur da. curtisin atladığı nokta ise Yazılım geliştirmenin maliyetini
gökten yağan dolarlar karşılamadığı için 1 $ dahi olsa lisans için muhakkak lisans ödeneceğidir. yoksa "MS HAYRATIDIR" yazılır her windowsun üzerine...
Benim şu anda linuxa geçişimi engelleyen geliştirdiğim yazılımları kullanacak müşterilerim linux kullanmıyor... Ayrıca Linuxa bile ücret ödemeyen birisi neden benim yazacağım yazılıma para ödesin ki?
nede olsa her şey özgürlük için...
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
benim demek istediğim bu başlangıçtır yani ms'in bu konuda çocuk gibi inatlaşması mümkün değil pazara göre gerekli adımları atacaklardır, he atmazlarsa şirketi bitirebilir ama okadarda aptal değiller şirket başındakiler.

buarada azönce dedim sanırsam dikkat çekmedi birde cloud os konusu var bilmiyorum açık kaynak tarafında bununla ilgili bir çalışma var mı ama ms bu konularda çalışmaya başladı yanılmıyorsam. bir 10-15 sene sonra tahminimce (sallama bir rakam) cloud os dönemi olacak ki şuan ki sistemlerin teknik üstünlükleri okadarda işe yaramayacak.

Eski m$ çalışanı, rekabet nedeniyle m$un ürünlerini sürekli ucuzlatmak zorunda kalacağını ve bir süre sonra daha fazla ucuzlatmanın şirketi yok oluşa doğru sürükleyebilecek kritik eşiğe getireceğinden bahsetmiş.

Bulut bilgi-işlem güzel imkanlara sahip ama bantgenişliği düşük, kotalı internet kullanımı olan üçüncü dünya ülkeleri için henüz çok erken.

---------- saat 18:51 eklendi ---------- önceki mesaj saat 18:47 eklenmişti ----------

BYazılım geliştirmenin maliyetini
gökten yağan dolarlar karşılamadığı için 1 $ dahi olsa lisans için muhakkak lisans ödeneceğidir. yoksa "MS HAYRATIDIR" yazılır her windowsun üzerine...
Eğer açık kaynağı ve Linux'u desteklemezsek, yazılım patentleri nedeniyle zaten küçük yazılım şirketlerinin kurulması ve hayatta kalması imkansız olacak. M$ hayratı olması gerekmiyor, yeter ki şu yazılım patentleri saçmalığına son versinler. Masaüstü, fare imleci, geri dönüşüm kutusu, cout komutu vs. gibi şeyler kullandım diye, ayrı ayrı lisans ücreti ödemek zorunda kalmamamız gerek.
 

selfishloop

Asistan
Katılım
21 Mayıs 2009
Mesajlar
159
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Eski m$ çalışanı, rekabet nedeniyle m$un ürünlerini sürekli ucuzlatmak zorunda kalacağını ve bir süre sonra daha fazla ucuzlatmanın şirketi yok oluşa doğru sürükleyebilecek kritik eşiğe getireceğinden bahsetmiş.

Bulut bilgi-işlem güzel imkanlara sahip ama bantgenişliği düşük, kotalı internet kullanımı olan üçüncü dünya ülkeleri için henüz çok erken.

beni şaşırtanda bu ms çalışanının pazarlama konusunda bu kadar rahatça atıp tutması. bu kadar basit mi? fiyat düşüp batacakmış cidden çok saçma.

cloud os konusuna o nedenle 10-15 yıl süre verdim öyle bir sistem için en az 100mbit yada 1gbit gibi bir bant genişliği gerekiyor bence bunlar sağlandıktan sonra şuanki linux ve windows'u teknik özelliklerinin bir işe yaracağını düşünmüyorum.

linuxa isteyen geçsin, MS da farkında janjanlı butonlar parlak arayüzler koymakla ne ofisin nede windows un işlevi faydalılığı artmıyor
janjanlı buton ve parlak arayüzlerde kasıt ofis'in ribbon arayüzü ve windows 7'ın supertaskbar'ı ise yanılıyorsunuz. yazılımda arayüz çok önemli ve kullanımı kolaylaştırıan birşey. bunun yüzünden birazda linux geride kalıyor. arayüz konusunca hiç profesyonel çalışmıyorlar çünkü. gnome ve kde geliştirileri biraz daha profesyonelleşmesi lazım bu konuda.
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
cloud os konusuna o nedenle 10-15 yıl süre verdim öyle bir sistem için en az 100mbit yada 1gbit gibi bir bant genişliği gerekiyor bence bunlar sağlandıktan sonra şuanki linux ve windows'u teknik özelliklerinin bir işe yaracağını düşünmüyorum.
Geriye, bütün bilgilerimizi bulut bilgi-işlemin kendisini oluşturan uzak sunucu çiftliklerinde tutmanın güvenli olup olmayacağı sorusuna cevap vermek kalıyor. Bu da üzerinde oldukça düşünülen konulardan biri. Oyun oynayan, wlm kullanan ev kullanıcıları için sorun olmasa da, önemli kamu kuruluşlarında, üniversitelerde ve askeri kurumlarda bu sistemi kullanmanın pekte mümkün olamayacağını düşünüyorum.

---------- saat 18:57 eklendi ---------- önceki mesaj saat 18:56 eklenmişti ----------

yazılımda arayüz çok önemli ve kullanımı kolaylaştırıan birşey. bunun yüzünden birazda linux geride kalıyor. arayüz konusunca hiç profesyonel çalışmıyorlar çünkü.
KDE 4.4'ü görüpte böyle konuşuyorsan bu sözlerine kesinlikle katılamayacağım.
 

selfishloop

Asistan
Katılım
21 Mayıs 2009
Mesajlar
159
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Geriye, bütün bilgilerimizi bulut bilgi-işlemin kendisini oluşturan uzak sunucu çiftliklerinde tutmanın güvenli olup olmayacağı sorusuna cevap vermek kalıyor. Bu da üzerinde oldukça düşünülen konulardan biri. Oyun oynayan, wlm kullanan ev kullanıcıları için sorun olmasa da, önemli kamu kuruluşlarında, üniversitelerde ve askeri kurumlarda bu sistemi kullanmanın pekte mümkün olamayacağını düşünüyorum.

askeri ve üniversite gibi önemli kurumlar kendi intranetlerinde işletir cloud os'u. dışardan illa erişim isteniyorsa kurumun proxysi üzerinden falan erişilir.

KDE 4.4'ü görüpte böyle konuşuyorsan bu sözlerine kesinlikle katılamayacağım.

maalesef hala hiç profesyonel olmadığını düşünüyorum linux arayüzlerinin hani desktop arayüzü gnomenin fena olmasada diğer programlarda yazılımcıların kullandıkları gtk gibi gui kütüphaneleri bence berbat bu konuda apple'ın mac'inden alınacak sağlam dersler var. çünkü mac gerçekten bu işi biliyor. apple mac'i yanılmıyorsam bsd üzerine kurdu ama çok sağlam bir arayüz yazdı üstüne ki acayip işleri kolaylaştırdı bence en azından bir linux dağıtımının bu yolu izlemesi gerekiyor.
 

erdcan

Doçent
Katılım
7 Eylül 2009
Mesajlar
911
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
Linux yada MS son kullanıcı işletim sistemini "bir şeyler" yapmak için kullanmıyor mu

kullanıyor. Herkes linux kullanınca logo yazılım ürünlerini "ücretsiz" mi sunacak? hayır.

linuxun sadece işletim sistemi için para ödenmeyecek. Sadece internete giren msn

facebook kullanan arada bir yazı yazan normal internet kullanıcısı canı oyun oynamak

isterse fifa yada pes sürümlerinden birini ücretsizmi indirecek? hayır.

linux göründüğü kadar maliyetsiz bi çözüm değil maalesef. mesele MS değil siz linuxun

üzerinde gelen ücretsiz yazılımlarla herşeyi yaparım diyorsanız kimse kimseyi tutmuyor.

buyrun linux kullanın. şirketler binlerce liralık yazılım kullanırken 100$ lık MS lisansı göze

batmadığı için ve bence MS hakkı olduğu için benim görüşüm linux PCler için sürekli üvey

evlat olarak kalacak.
 

selfishloop

Asistan
Katılım
21 Mayıs 2009
Mesajlar
159
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
aslında linux'un biraz ms'in üzerine gitmesini istiyorum çünkü apple kurumsal bir rakip olarak sadece kendi elit kitlesini eğlendiriyor. eğer linux ms'in giderse ms ev kullanıcılarına ücretsiz olarak kısıtlanmış bir windows sürümü falan sunacaktır diye düşünüyorum (daha sonra kısıtlanmamışınıza sunabilir)

birde windows'da ücretsiz yazılım konusunda daha fazla alternatif olduğunu düşünüyorum windows'da ücretli yazılımlara alternatif bir sürü yazılım var linuxda bu kadar seçenek yok yazılım konusunca (her ne kadar hepsi açık kaynakda olsa) bunun temel sebebi tabiki linux üzerinde yazılım geliştirmenin zorluğu sonrasında ise linux'un pazarının az olması.
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
arkadaşlar bilmiyorsunuz işte
BİLMİYORSUNUZ
biri demiş cloud sistem
cloud sistemi ilk geliştiren Linux'tur
şu an en gelişmiş cloud sistemler Linux'te dir
cloud sistemleri en çok Google desteklemektedir
Windows sadece bu olayı başlayacağını söyledi, başlamadı bile henüz cloud sistemler Linux'te birkaç yıldır mevcut ve Google ile daha popüler oldu özellikle internet bant genişliği yüksek ülkelerde

biri demiş janjanlı arayüzler yok gnome yok gtk
bu arkadaş ubuntuyu birkaç gün kullanmış bize bildiğini kanıtlamaya çalışıyor
kendisine qt4 kde 4.4 diyorum başka birşey demiyorum
geleceğin masaüstü platformu linux'te şu an mevcut

diğeri demiş maliyet
burada daha önce kaç kez geçti
linux'e program geliştirenler de para kazanan profesyonel programcılar
elbette bu işler hayrına yapılmıyor
linux'un tek iddiası işletim sistemi ve içindeki programları ücretsiz satarak da para kazanabilmek ve bunu başarıyorlar
herşey sizin için ama siz bu sistemi reddetmekle kalmıyor bir de aşağılıyorsunuz
en azından sonuna kadar saygıyı hak ediyor Linux
Linux'e saygı göstermeyen benden saygı beklemesin

---------- saat 19:41 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:30 eklenmişti ----------

demekle kalmamayım
göstereyim

kde 4.4(uyarı: kubuntuyla denemeyin)
snapshotbc.jpg
 

selfishloop

Asistan
Katılım
21 Mayıs 2009
Mesajlar
159
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
arkadaşlar bilmiyorsunuz işte
BİLMİYORSUNUZ
biri demiş cloud sistem
cloud sistemi ilk geliştiren Linux'tur
şu an en gelişmiş cloud sistemler Linux'te dir
cloud sistemleri en çok Google desteklemektedir
Windows sadece bu olayı başlayacağını söyledi, başlamadı bile henüz cloud sistemler Linux'te birkaç yıldır mevcut ve Google ile daha popüler oldu özellikle internet bant genişliği yüksek ülkelerde

biri demiş janjanlı arayüzler yok gnome yok gtk
bu arkadaş ubuntuyu birkaç gün kullanmış bize bildiğini kanıtlamaya çalışıyor
kendisine qt4 kde 4.4 diyorum başka birşey demiyorum
geleceğin masaüstü platformu linux'te şu an mevcut

diğeri demiş maliyet
burada daha önce kaç kez geçti
linux'e program geliştirenler de para kazanan profesyonel programcılar
elbette bu işler hayrına yapılmıyor
linux'un tek iddiası işletim sistemi ve içindeki programları ücretsiz satarak da para kazanabilmek ve bunu başarıyorlar

niye bu kadar ukalalık yaptığınızı anlayamıyorum gerçekten ben mütevazi bir şekilde yazıyorum dikkat ederseniz cloud os konusunda linux un çalışması var mı bilmiyorum dedim linux'un çalışması yok demedim ama siz söylediğim gibi linux un etrafına çelik zırhlar örmüşsünüz birisi hemen karşı argüman belirtince kendi doğrunuzu kabul ettirmeye çalışıyorsunuz.


ayrıca gnome ve gtk gibi bilgileri bir kaç gün önce öğrenmediğimi belirteyim 3-4 yıldır yaklaşık olarak biliyorum bunun üzerinden genelleme yapmanız gerçekten çok yanlış. gtk dediğim gibi beğenmediğim bir kütüphane ama hala ısrarla yazılımcılar kullanıyorlar qt konusunda haklısınız qt gerçekten inclediğim kadarıyla güzel bir kütüphane ama bunların biraz daha startdaşlaması lazım (ki linux sanırsam standartlaşmaya karşı özlelleştirilebilir olmasını istiyor herşeyin)

belirttiğim gibi en azndan bir dağıtımın mac'in yolundan ilerlemesi gerekiyor çünkü mac çok güzel işler yapılabileceğini gösterdi bsd bir sistemle bile.

ekleme: :D aşağılıyorsunuz demişiniz bide eleştirmek aşağılamaksa eğer aşağılıyoruz ama belliki siz eleştiriyi kaldıramıyorsunuz çünkü sizin için linux mutlak doğru.
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
şu an kde kullanım oranı olarak gnome'dan daha fazla
dolayısıyla qt kütüphaneleri de gtk'dan daha fazla kullanılıyor.
ancak ben gnome'u da seviyorum kde'yi de hatta lxde ve xfce'yi de
bunlar linux'u farklı yapan özellikler
isteyen janjanı da alır isteyen ben janjan istemem performans verin der
isteyen ben sadelik kolaylık isterim der
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
real yalan söyleme. GNOME'u sevmiyorsun. :D

Bu arada bu şahsın kitabı e-kitap olarak var mı? Veya alabileceğim bir yer?
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
haha yok yaa valla seviyorum
az önce sevdirdiler beni :D
senin için bir bakayım :)
 

shakal

Müdavim
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,770
Reaksiyon puanı
29
Puanları
48
ne kadar gereksiz bir tartisma,pazar payi %1 olan bir isletim sistemi eger %95 se yakin bir sisteme kafa tutup ondan eksik bir yani olmayip üstünlügü varsa bu konuda %95 ligi savunmak bence hic mantikli degil ,bu arada linuxsun yükselisi kadar windowsun cöküsü var
 
Üst