Linux Microsoft'u Ezecek, Microsoft teknolojiyi yavaşlatıyor

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Bu konuda farklı düşünüyoruz. :)

Ben eğer açık kaynak olmasaydı ve herşey window$ ve türevi işletim sistemlerinin egemenliğinde olsaydı bizi nasıl bir gelecek beklerdi? sorusundan yola çıkarak bu düşünceyi ortaya attım.

Hocam konudan farklı bir yoldan çıkmışsın yola. :) Ben "açık kaynak olmasın" deseydim, bu söylediğin ancak o zaman geçerli olurdu. Dolayısıyla "açık kaynak olmasaydı ve her şey windows türevi olsaydı" şeklindeki önermen baştan geçersiz. Çünkü ben böyle bir şeyi desteklemediğim gibi, açık kaynağı benimsediğimi ve bunun herkese faydalı olacağını zaten söylemişim.

Artı, açık/kapalı kaynak olayı sadece Windows-Linux olayı değildir. Bununla birlikte, her şey Windows türevi olsaydı ne olurdu diye sormuşsun ama her şey Linux türevi olsaydı ne olurdu diye sormayı unutmuşsun. Yani makul olalım, bir şeyi eleştirirken farkında olmadan başka bir yanlışa daha düşmeyelim. Birini eleştirmek için ötekini göklere çıkarmamız gerekmiyor. :) Eksiklerini ve kendimize göre yanlışlarını söyleyeceğiz ki daha iyiye gidebilsin ve nitekim açık kaynağın felsefesi de budur. :flowers:

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Hocam konudan farklı bir yoldan çıkmışsın yola. :) Ben "açık kaynak olmasın" deseydim, bu söylediğin ancak o zaman geçerli olurdu. Dolayısıyla "açık kaynak olmasaydı ve her şey windows türevi olsaydı" şeklindeki önermen baştan geçersiz. Çünkü ben böyle bir şeyi desteklemediğim gibi, açık kaynağı benimsediğimi ve bunun herkese faydalı olacağını zaten söylemişim.

Artı, açık/kapalı kaynak olayı sadece Windows-Linux olayı değildir. Bununla birlikte, her şey Windows türevi olsaydı ne olurdu diye sormuşsun ama her şey Linux türevi olsaydı ne olurdu diye sormayı unutmuşsun. Yani makul olalım, bir şeyi eleştirirken farkında olmadan başka bir yanlışa daha düşmeyelim. Birini eleştirmek için ötekini göklere çıkarmamız gerekmiyor. :) Eksiklerini ve kendimize göre yanlışlarını söyleyeceğiz ki daha iyiye gidebilsin ve nitekim açık kaynağın felsefesi de budur. :flowers:

Ben "açık kaynak olmasın" dediğini düşünerek yazmadım onu, yaşanabilir bir gelecek için neden açık kaynağa destek vermek zorunludur fikrini açıklayabilmek için ve bu açıklamayı yapmaya olanak sağlayacak bir taban oluşturması için böyle bir örnek vererek yola çıkmam gerekiyordu. Aksi halde yazdıklarım yalnızca işin teoriğini bilenler tarafından anlaşılabilen, diğerleri içinse havada kalan belirsiz açıklamalar olurdu. Tabii ki benim temel amaçlarımdan biri şu an %1'lik masaüstü pazar payı ile her zaman dışlanıp beğenilmeyen ve gelecekte yeri olmadığı iddia edilen bir sisteme destek olmak. Varolan gerçekten yola çıkarak başka bir gerçeği açıklamak. Ya tersi olsaydı? Bu durumda ne olurdu? Bunu kestirmek şu an benim için gerçekten güç. Böyle bir durumda açık kaynak yazılımların hangi rolü üstleneceğini açıklayabilmek için bu durumun gerçekleşmesini beklemekten başka şansımız yok. Ama ben -suistimalleri önleyecek mekanizmaları içerdiği için- kötü bir netice doğuracağına inanmıyorum. Ve son olarak söylemek istediğim, açık kaynağa karşı biri olmadığını biliyorum. :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Fikirbirliğindeyiz, anlaşamadığımız nokta şudur ki, her şey Windows türevi olsaydı durumun kötüye gidecek olması, her şeyin açık kaynak olmasının zorunlu kılmıyor. Yani kapitalizm kakadır kötüdür, fakat tüm kapalı kaynak yazılımlar kapitalisttir şeklinde bir çıkarım yapmak doğru olmaz.

Bu durum biraz üç beş kuş buğday yiyor diye bütün kuşların yakalanıp öldürülmesini emreden komünist Mao'nun yaklaşımına benziyor. :) Halbuki dediğim gibi, her şeyin açık kaynak olmasının zorunlu olması yazılımın gelişimini durdurabilir ve başka birçok alanda tehlike yaratabilirdi. Örneğin atıyorum uzay araçlarının yazılımlarının açık kaynak olması ve bunun sonucunda hackerların oraya sızıp dünyaya fena şeyler yapmaları, trafik lambalarını kontrol edebilmeleri, yahut da antivirüs yazılımının açık kaynak olup virüslerden korunmak için kullanılmasına rağmen kendisinin bir virüse dönüşebilir olması vb.. Bunlar ilk anda aklıma gelenler, şüphesiz düşünsek çok daha büyük riskler de bulabilir.

Sonuç olarak, açık kaynak iyidir, benimsenmelidir ve en doğru olandır. Fakat "zorunludur" demek makul değil, çünkü ne demiş atalarımız, demir tavında dövülür. :) Her şey yerli yerinde olmalı, "zorlamak" açık kaynağın felsefesine aykırıdır.

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Başlıktan bile linux fanatikliğinin nerelere geldiği anlaşılıyor :) . Ezecek :scared:

selfishloop

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Bu sözüne katılıyorum, Bill Gates'te yazılımcı mesela.

bana sorarsanız bill gates'i ben yazılımcı olarak görmüyorum, kendisinin ticari zekası ağır basmaktadır çünkü.

Linus Torvalds kesin windows kullanıyordur evinde :)

Linus Torvalds'da bir yazılımcı yani evet işi gereği tabiki kulllanıyordur , bunun yanında mac'ide vardır bu kadar fanatik bakmamak lazım.

Big

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Şu geriye uyumluluk olmasaydı zaten microsft bunlardan daha iyisini yapardı ...

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Örneğin atıyorum uzay araçlarının yazılımlarının açık kaynak olması ve bunun sonucunda hackerların oraya sızıp dünyaya fena şeyler yapmaları, trafik lambalarını kontrol edebilmeleri, yahut da antivirüs yazılımının açık kaynak olup virüslerden korunmak için kullanılmasına rağmen kendisinin bir virüse dönüşebilir olması vb.. Bunlar ilk anda aklıma gelenler, şüphesiz düşünsek çok daha büyük riskler de bulabilir.
Pek çok kişi, kaynağı açık olduğu için crackerların bu yazılımda ki hataları bulup sistemi ele geçireceğini düşünüyor. Bu nedenle başta Linux olmak üzere açık kaynak yazılımlara şüpheyle yaklaşıyor. Aslında durum tam tersidir. Güvenilir olanlar açık kaynak yazılımlardır. Çünkü yazılımda hata arayan insandan çok daha fazla sayıda insan bu hataların kapatılması için çalışır. Oysa kapalı kaynak yazılımlar da, üretici kaynak kodlara müdahale edip yama çıkarmadan bu açıkların düzeltilmesi mümkün değildir. Bu sebeple window$ işletim sistemi açıkları ortaya çıktıktan ancak aylar sonra kapatılabilmekte, bu süre boyunca crackerlar bu sistemlere ciddi zararlar verebilmektedir. Oysa Linux yada açık kaynak herhangi bir yazılımda varsa tespit edilmiş bir açık, saatler içerisinde kapatılır.

---------- saat 15:15 eklendi ---------- önceki mesaj saat 15:11 eklenmişti ----------

Linus Torvalds kesin windows kullanıyordur evinde :)
400 den fazla Linux ve BSD dağıtımından sonra ona sıra biraz zor gelir. Kullanıyor olmak ayrı, neler yapmış etmişler diye inceleyip değerlendirmek ayrı. :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
penguin kardeşim, Microsoft hata düzeltmede hantal diye bütün kapalı kaynak yazılımlara aynı muameleyi yapmak biraz gerçek dışı değil mi? :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Microsoft hantal falan değildir
Aksine bir kapalı kaynak sisteme göre gayet hızlıdır.
Kullandığı yöntemin verdiği sınırlar içerisinde...

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
penguin kardeşim, Microsoft hata düzeltmede hantal diye bütün kapalı kaynak yazılımlara aynı muameleyi yapmak biraz gerçek dışı değil mi? :)
realmanager'in de dediği gibi, kullandığı yöntemin izin verdiği maksimum hız herneyse hızı da en fazla o kadardır. Bu da açık kaynak yazılımlar ile mukayese edilebilir bir hız değil. Örneğin window$ dışında, bana hata düzeltme konusunda açık kaynak yazılımlar ile yarışabilecek bir yazılım gösterebilir misin? :)

Miroğlu

Dekan
Reaksiyon puanı
31
Saçmalık linux microsoft gibi dünyanın 1 numaralı yazılım devini nereye eziyor kolaymı.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Miroğlu
senden rica ediyorum
bundan sonra en azından benim konularımı okumadan cevap yazma
başlığa bakıp içeriye dalma
seviyeyi düşürüyorsun...

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Linux micro$oft'u ezer, ezip fındık ezmesi yapar, sonra da ekmeğin üzerine sürer afiyetle yer.

Madem adımız fanatiğe çıktı hakkını verelim. :D
En azından 3-5 sene içerisinde olmasada gelecekte olacak Miroğlu :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
"Herkesin bildiği" bir hatayı yıllarca düzeltmemek hantallıktır, bunun kapalı kaynak olmakla alakası yoktur. Nitekim "açık kaynağın" mantığı da bir hatayı "birçok kişinin bilmesi" ilkesine dayanır. Evet Microsoft'u ben de sevmiyorum, fakat sırf Windows kapalı kaynak diye tutup orada çalışan binlerce mühendisi birden gerizekalı kefesine koymanız da makul değil. Dikkat ederseniz farklı şeylerden bahsediyoruz; hataları bulmakta yavaş olmak ayrı (ki bu konuda açık kaynak her zaman daha iyidir), "bilinen" hataları düzeltmekte yavaş olmak ayrıdır. Microsoft'un durumu genellikle ikinci duruma daha yatkındır; hala piyasada 7-8 yıllık yazılım olan IE6'nın büyük bir kullanım oranına sahip olmasının sebebi de budur.

Yine de ben bu "savaş"tan çekiliyorum, çünkü bence önemli olan illa bir uca ya da ötekine gitmek değil, makul ve ölçülü olmaktır. Mutlaka bir savaş olmalı ve mutlaka biz de bu savaşta bir saf tutmalıyız fikrini benimseyemiyorum. :)

Neptunmavisi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
realmanager, Suse yi 7.1 zamanından beri bilirim. hatta o zaman çok kullandım. çok kurup kaldırmışımdır. :) 2001 Yılında pcnet Özel sayı Set 10 Tl idi. orjinal Almanca Kitapları Cd Dvd leri. Çıkartmaları halen duruyor. Tabi bir kaç yıl sonra Novel Satın Aldı. Suse Paralı oldu ve Opensuse ücretsiz.

Ben Şu anda Mandriva 2010 Kullanıyorum. Aslında Mandriva dan çok memnunum. Fakat OpenSuse yi çok denemek istedim. Rc sürüm olan Kde versiyon Cd sini indirdim. fakat Yast ta bi türlü yapılandıramadığım yerler oldu. Tuhaf sorunlarla karşılaştım. Final sürüm Dvd yi indirdim Rc sürümdeki sorunlardan ötürü Bi türlü Cesaret edip kuramadım. Bana OpenSuse Hakkında Yardımcı olabilirmisin? Size PM den MSn adresimi gönderebilirmiyim? Msn üzerinde Hem OpenSuse hakkında Bilgi almış olurum. Hemde Yeni bir Linuxsever arkadaşım olmuş olur. :)

Ne dersiniz?

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Yine de ben bu "savaş"tan çekiliyorum, çünkü bence önemli olan illa bir uca ya da ötekine gitmek değil, makul ve ölçülü olmaktır. Mutlaka bir savaş olmalı ve mutlaka biz de bu savaşta bir saf tutmalıyız fikrini benimseyemiyorum. :)
Bu bu fikrini bir kaç adım daha öteye taşıyorum ve savaşsız bir dünya istiyorum. Bir tarafı tutmak çok gerekliyse, zayıfta olsa, sayıca az da olsa doğru ve iyiden taraf olmanın yeğlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Evet ben de öyle düşünüyorum, ama bir tarafı tutmak gerektiğinde bile ölçü olunmalı, illa ki her konuda bir taraf haklı ve her konuda öteki taraf yanlış diye kesin bir önyargıya varılmamalı.

IE6'daki hataları sağır sultan bile duymuşken Microsoft'ta çalışan tabir yerindeyse yüzlerce mühendisin yıllarca haberinin olmaması imkansızken; sırf maaşlı çalışıyorlar diye onlara düşmanlık etmenin ve onları gerizekalı yerine koymanın anlamı da yok tabii ki. Nitekim kodları kapalı olduğu halde binlerce kişi tarafından bulunmuş açık ve hataların yıllarca çözülmemesinin kodların kapalı olması ile hiçbir alakası yoktur.

Nihayetinde açık kaynak iyidir ve yaygınlaşmalıdır kesinlikle. Fakat "iyi" olduğu için "zorlamak", "iyi"liğe terstir.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Elmacik
öncelikle sözlerinize dikkat edin.
Sizi uyarıyorum
burası bir teknoloji sitesinin Linux bölümü
siz buradaki 12 sayfanın tamamını okumadan cevap vermeye kalkıyorsunuz ve sonuçta saçmalıyorsunuz
kimse Microsoft'taki çalışanlar için gerizekalı demedi sizden başka
biz sadece Microsoft'un kapalı kaynak politikasını eleştiriyoruz
konuları başka yöne çekmeyin.
bizim hakkımızda bizim söylemediğimiz şeyleri siz şöyle diyorsunuz demeyin
o kibar süslü konuşmalarınızla buradaki insanları kandırmaya çalışmayın
en azından bunu benim konularımda yapmayın
o nerden aldığınız belli olmayan bilgilerinizi de burada satmayın
şu an en çok firefox kullanılıyor sonra ie7
teknolojiyi geriden takip etmeyin
ben de windows kullanıyorum ve her windows kullanıcısına böyle demem
ancak konularımın başka yöne çekilmesine seyirci kalamam

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Evet ben de öyle düşünüyorum, ama bir tarafı tutmak gerektiğinde bile ölçü olunmalı, illa ki her konuda bir taraf haklı ve her konuda öteki taraf yanlış diye kesin bir önyargıya varılmamalı.

IE6'daki hataları sağır sultan bile duymuşken Microsoft'ta çalışan tabir yerindeyse yüzlerce mühendisin yıllarca haberinin olmaması imkansızken; sırf maaşlı çalışıyorlar diye onlara düşmanlık etmenin ve onları gerizekalı yerine koymanın anlamı da yok tabii ki. Nitekim kodları kapalı olduğu halde binlerce kişi tarafından bulunmuş açık ve hataların yıllarca çözülmemesinin kodların kapalı olması ile hiçbir alakası yoktur.

Nihayetinde açık kaynak iyidir ve yaygınlaşmalıdır kesinlikle. Fakat "iyi" olduğu için "zorlamak", "iyi"liğe terstir.

kimse Microsoft'taki çalışanlar için gerizekalı demedi sizden başka
biz sadece Microsoft'un kapalı kaynak politikasını eleştiriyoruz
realmanager'in de belirttiği gibi, bizim micro$oft emekçileri aleyinde yorum yapmamız yakışık almaz. Bunu ifade etmeye çalıştığım bir mesaj atmıştım ancak forum bozuk olduğu için mesajım kaybolup gitmiş. Bizim karşı olduğumuz şey şirket çalışanlarının şahsi kimlikleri değil, şirketin politikası. Micro$oftun başını çektiği yazılım patentleri konusu, henüz bu alanda savaş vermeye hazır olmayan KOBİ'leri, altından kalkamayacakları bir ekonomik zorluğa sokacaktır. Bu da dolaylı olarak Türkiye'ye gelecekte büyük zararlar verir. ODTÜ Bilg.Müh.liğinden Dr.Şehitoğlu'nun bir sunumunu göndermek istiyorum. Bu konu hakkında ana başlıklarıyla bilgiler veriyor. Sanıyorum ki durumu izah etmede ve kavrama da biraz olsun faydalı olacaktır.

www.ceng.metu.edu.tr/~onur/patentcopyright.pdf

daskapital

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Şimdi linux microsoftu ezecek deniyor başlıkta microsoft bitek işletim sistemi üretmiyorki o bir şirket :) ikincisi linux ezecekte hangi linux :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
realmanager ve penguin;

Arkadaşlar, sizinle aynı fikirde olduğum konularda bana cephe almışsınız. Microsoft'un tutumunu en az sizin kadar biliyor ve buna en az sizin kadar karşıyım; o yüzden konudan uzaklaşmayalım. Yani sizin eleştirdiğiniz şeyi ben forumda sizden daha çok eleştirdim araştırırsanız.

Anlaşamadığımız nokta şudur; "kullandığı yöntemin izin verdiği ölçüde hızlıdır" demeniz anlamsız. Özellikle realmanager isimli arkadaşım, benim şahsımı konu edinip, "söylediklerine dikkat et" dediğin halde, kendin edebe aykırı epey şey yazacağına, keşke benim yazdığım önermeye cevap verseydin. (Şu örnek verdiğim IE6 konusu.) Yıllarca bilinen açıkların kapatılmamış olması konusu, Microsoft'un yönetim ve pazarlama politikasıyla ilgilidir, kodların kapalı olmasıyla değil. Çünkü kodlar kapalı olduğu halde hatalar biliniyor, fakat adamlar düzeltmekte hantal davranıyor. Bu da çalışanlardan değil, şirketin politikasından kaynaklanıyor. Sizin söylediğiniz gibi kapalı kaynak olmasından kaynaklansaydı, orada çalışan herkesin beceriksiz ve bilgisiz olması gerekirdi. Çünkü binlerce mühendis bile olmayan insan bu açıkları biliyor, fakat yıllarca Microsoft'taki mühendisler bilmiyor; bu mümkün mü? Bunu iddia ederseniz, o kadar insanı bilgisiz, zekasız yerine koymuş olursunuz.

İkinci olarak da, herkesin tüm emeğini GPL ile lisanslamaya zorlamak, komünist bir mantıktır. Üzerinde hiçbir emeğiniz olmayan her şeyin açık kaynak olmasını zorlayamazsınız arkadaşlar, bu durum tekrar söylüyorum açık kaynağın kendi felsefesine bile aykırıdır.

@realmanager kardeşim, sanırım bana olan bu nefretin geçmişe dayanıyor, fakat konunun uzamaması için burada devam etmiyorum, yine de farazi konuşmak yerine örneğin insanları nasıl "kandırdığımı" söyleseydin daha makul olurdu.

Son olarak şunu söyleyeyim; bu saldırgan tutumla açık kaynağın bütün felsefesini yerle bir ediyorsunuz. Birilerini bir şeylere "zorlamak", "mecbur etmek", kapitalist tekelcilikten pek de farklı bir şey değil. Onlar kötü bir politika izliyor diye biz de aynı kötülükle karşılık vermek zorunda değiliz.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Linux hakkında ne zaman biz arkadaşlar konu açsak burada konularımız farklı yönlere çekiliyor.
Bakınız en sonunda koministlik kapitalistliğe de çekmişsiniz konuyu. Siyasete kadar geldi konu ve bazı arkadaşlarımızın bunu bilerek yaptıklarına eminim.
Elmacık sizin beni tanımadığınız gibi ben de sizi tanımıyorum, dolayısıyla aslında sözlerim şahsınıza değildi.

Öncelikle bir programın kaynak kodlarının açık olması onun ücretli ya da ücretsiz olmasını engellemiyor. Ben o 12 sayfanın içerisinde demiştim. Çeviren arkadaş yanlış çevirmiş, ücretsiz yazılım değil özgür yazılım olacak. Orjinalini de değiştirmek ya da alta not vererek çevirene saygısızlık yapmak istemedim. Zaten Linux dünyasını az uz bilenler bile özgür yazılımın ne demek olduğunu bilir.

Özgür yazılım felsefesiyle uğraşan Richard Stallman bu projeyi ilk açıkladığında 1983 yılıydı. O yıldan bu zamana kadar geçen 27 yıllık zaman zarfında o ve geri kalan bütün özgür yazılımcıların ağzından kapitalizm, komunizim gibi siyasi kelimeler çıkmadı çünkü olayın siyasetle alakası yoktu. Peki neyle alakası vardı?
Olay temel olarak teknolojinin ilerlemesini hızlandırmaya dayanıyordu çünkü açık kaynak kodlarla hem tekerleğin icadıyla yeniden uğraşılmayacak gereksiz aynı işi yapan kodlar yüzbinlerce kez tekrar yazılmayacak, hem güvenlik açıkları performans sorunları hatalar ve benzeri şeyler çok daha hızlı giderilecek, hem de binlerce insanın yaptığı katkılarla projeler daha hızlı ilerleyecek ve daha gelişmiş özelliklere sahip olacaktı.

Para konusuna gelince
Evet şu an Linux dağıtımları ve yazılımlarının %98'i ücretsiz
Ancak böyle bir zorunluluk yok ve ücretli yazılımlar da mevcut
Peki ücretli yazılımları kim alıyor diye sorarsanız Linux'un en büyük kitlesini oluşturan serverlar, şirketler.
Ayrıca ücretsiz yazılımlar dahi teknik destek ve benzeri hizmetler için ücret talep ediyorlar. Şirketlerin de açık kaynak yazılımlara yaptığı bağışlar cabası(Neden bağış yapıyorlar, tabiki o yazılımlara ihtiyacı oldukları için)
Sizin şu an internette kullandığınız Google ve bütün hizmetleri, Firefox, Wikipedia projesi ve bunun gibi birçok şey açık kaynaktan yararlanıyor ve bu sayede sizlere hizmet ediyor.
Öbür türlü google'ın her aramanız karşısında rapidshare gibi ücret talep ettiğini düşünsenize

novell
redhat

bu ikisi de linux'e önemli katkılar yapan şirketler

novell 956.5 milyon dolar NET GELİR (yılda)
http://en.wikipedia.org/wiki/Novell

redhat 652.5 milyon dolar NET GELİR (yılda)
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat

kazanıyor. , bu ikisi de ürünlerini ve içerisindeki programları ücretsiz satıyor.(ücretli sürümleri de var)

Konuyu başka yerlere çekmek anlamsız, fanatiklik daha anlamsız. Bizleri fanatik diyenler de var ancak biz Linux ve açık kaynak projelerinin hatalarını ve eksikliklerini de zaman zaman dile getiriyoruz mesela bütün linux dağıtımlarının neden tek bir paket sistemi kullanmadığı gibi...

vegaturk

Profesör
Reaksiyon puanı
117
Geçende linux hakkında 50 ye yakın linux var neden diye sorduğumda 50 değilde 300 adet linux dağıtımı var diye bir arkadaş söylemişti 50 den sonrasını takip edememişim demekki :)
Linux bence bundan kaybediyor 300 linux dağıtımını bir araya getirip harmanlasalar 20 tane kral bir işletim sistemi ortaya çıkar windowsa nal toplatır geçenlerde niyetlendim linux için ama kafam karıştı biri o sürüm çöküyo bu sürüm daha iyi diyor diğeri uyumsuz diyor tam bir kafa karışıklığı neden bu sürümler böyle fazla ?

muratteas

Dekan
Reaksiyon puanı
96
Microsoft bunların yaptığını yapsa herşey çok güzel olacak ama adamların gözünü para boyamış değeri 70 milyar dolar :D