Harddisk bunu nasıl yapıyor ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Seyhoo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Merhabalar arkadaşlar size 3 sorum olacak;

Şimdi benim 500 GB taşınabilir harddiskim var ve içi tamamen dolu. Diyelim ki 500 GB boyutunda 1 tane .mkv film dosyası var. Benim harddiskim başka öğelerle dolu ve o öğeleri silip (üzerine sıfır yazdım yani geri dönüşümden sildim) 500 gb lık mkv dosyasını harddiskime yazdırdım onuda sildim şimdi diskim boş. Bilirsiniz profesyonel veri kurtarma şirketleri var nasıl oluyorda hem 500 gb lık mkv dosyasını hemde diğer verilerimi kurtarıyorlar ? Yani demek istediğim diğer silinen verilerin üstüne 500 gb lık .mkv dosyası yazılmadı mı ? Bu gerçekten çok ama çok kafa karıştırıcı bilirsiniz harddiskten dosya sildiğinizde boş alan gözüken yer aslında üzerine 0 yazılmış kurtarılmayı bekleyen verilerle dolu ama nasıl olurda böyle bişey olur akıl karı değil.

Bu sorumda biraz entesan şimdi disk birleştirirken sadece diske yazılan verileri birleştirir. Boş alandaki dosyalar parçalanabilir mi ? Parçalanmıyorsa kurtarırken nasıl parçalı oluyorlar ? Boş alan birleştirilebilir mi ?

Son sorumda harddiskimi satacağım içinde çok önemli projelerim var bunların hiçbir türlü geri kurtarılmaması gerekiyor. Yani bunu profesyonel veri kurtarma şirketlerinin kurtarması imkansız olsun hangi programı önerir siniz ? 35 geçişli boş alanı silme yeterli midir ?

Şimdiden teşekkürler :blush:

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Sana kim dedi 500 GB lık Hdd den hem 500Gb lık mkv dosyasını hemde eski dosyalarını kurtarabileceğini kurtarsında görelim , kurtarsa kurtasa eskidenki nesnelerin birazının isimlerini ve uzantılarının ne olduğunu görebilir ama kurtaramaz.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Sana kim dedi 500 GB lık Hdd den hem 500Gb lık mkv dosyasını hemde eski dosyalarını kurtarabileceğini kurtarsında görelim , kurtarsa kurtasa eskidenki nesnelerin birazının isimlerini ve uzantılarının ne olduğunu görebilir ama kurtaramaz.

Bunu profesyonel dosya kurtarma şirketleri garanti ediyor ?

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Kimmiş o profesyonel şirket?

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Merhabalar arkadaşlar size 3 sorum olacak;

Şimdi benim 500 GB taşınabilir harddiskim var ve içi tamamen dolu. Diyelim ki 500 GB boyutunda 1 tane .mkv film dosyası var. Benim harddiskim başka öğelerle dolu ve o öğeleri silip (üzerine sıfır yazdım yani geri dönüşümden sildim) 500 gb lık mkv dosyasını harddiskime yazdırdım onuda sildim şimdi diskim boş. Bilirsiniz profesyonel veri kurtarma şirketleri var nasıl oluyorda hem 500 gb lık mkv dosyasını hemde diğer verilerimi kurtarıyorlar ? Yani demek istediğim diğer silinen verilerin üstüne 500 gb lık .mkv dosyası yazılmadı mı ? Bu gerçekten çok ama çok kafa karıştırıcı bilirsiniz harddiskten dosya sildiğinizde boş alan gözüken yer aslında üzerine 0 yazılmış kurtarılmayı bekleyen verilerle dolu ama nasıl olurda böyle bişey olur akıl karı değil.

Bu sorumda biraz entesan şimdi disk birleştirirken sadece diske yazılan verileri birleştirir. Boş alandaki dosyalar parçalanabilir mi ? Parçalanmıyorsa kurtarırken nasıl parçalı oluyorlar ? Boş alan birleştirilebilir mi ?

Son sorumda harddiskimi satacağım içinde çok önemli projelerim var bunların hiçbir türlü geri kurtarılmaması gerekiyor. Yani bunu profesyonel veri kurtarma şirketlerinin kurtarması imkansız olsun hangi programı önerir siniz ? 35 geçişli boş alanı silme yeterli midir ?

Şimdiden teşekkürler :blush:
35 yeter zaten Gutmann metoduyla silinen veri hiçbir şekilde geri getirilemez dban'i indir Gutmann metodu ile wipela yeter ama çok uzun sürer en az 1 gün filan

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
500 GB'lik hiçbir şekilde geri getirilmemesi gereken data sözkonusu ise, bu işi yapan tool'lar var Internet'te onlardan bulabilirsin. Norton'un filan var. ya da basitçe satmazsın, paramparça edersin. 500 GB kullanılmış diski ne kadara satabilirsin ki?

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Teorik olarak konuşuyorum.
500gb dolu bir diski sildiniz, üzerine silme dolacak 500gb lık tek bir dosya yüklediniz.

Bu demektir ki önceki verileriniz gitmiştir, artık kurtarılması imkansız^3 dür.

Sonra bu 500gb lık tek dosyayıda sildiniz.
İşte o dosya kurtarılabilir ancak üzerine hiç bişey yazılmazsa.
1kb lık bir .txt dosyası atsanız o 500gb lık dosya zarar görür. Kullanılmaz hale gelebilmesi mümkündür.

Genellikle bu gibi işlerde dosya boyutu ne kadar büyükse bozulmadan kurtarılma ihtimalide o kadar azalıyor.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
teşekkrüler yorumlar için

H SİZER

Doçent
Reaksiyon puanı
4
hdd nin mantığı kareli bir deftere yazılmış bir kitap düşün bu kitabin içindekiler bölümü var birde her dosya tek satırda olacak şekilde yazılmış satır başları 0-1 olarak yazılır 0 silinmiş yada boş anlamına gelir o satır okunmaz 1 ise o satırda okunur bir dosya var demektir sen bilgisayara herhangi bir dosyayı sil dediğin zaman sadece okunur satırın ilk karesini 0 yapar gerisini silmez o dosyanın tamamı ve adresi kayıtlıdır bir yerlerde dosya kurtarma programları da sadece o satırların başlarındaki ilk kareleri 1 yani okunur hale getirirler tabi satırın devamının akibeti meçhul duruma göre değişir öncelikle hdd yi tam format yapan bir program ile silmelisin yada lüzumsuz bir dosyayı iki kez yazdır sil öyle salladıkları kadar kolay değil hdd den veri kurtarmak ancak diskleri fiziksel bir zarar görmemişse genelde kartlarında problem oluyor ki onuda sağlam aynı marka bir hdd nın kartını takıp çalıştırıyorlar