Format atmak sabit diske zarar vermez!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan sci3
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mekatronx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
kesinlikle zarar verir çünkü formatta silinen bilgiler kalıcı olarak silinemediği için belli bir kapasite onun için harcanıyor her formatta örneğin 500 mb yer gitse 10 formatta 5 gb ;) ayrıca okuyucuda fazla format atılan makkinlerde yavaş okumaya başlamıştır bu sadece format için değil çok fazla dosya silip yüklemekle de aynı durum olur ;)

Reaksiyon puanı
189
kesinlikle zarar verir çünkü formatta silinen bilgiler kalıcı olarak silinemediği için belli bir kapasite onun için harcanıyor her formatta örneğin 500 mb yer gitse 10 formatta 5 gb ;) ayrıca okuyucuda fazla format atılan makkinlerde yavaş okumaya başlamıştır bu sadece format için değil çok fazla dosya silip yüklemekle de aynı durum olur ;)

kusura bakma ama yorumun yanlış bilgi ve düz mantıkla ortaya çıkan bir yorum.

Format atılması durumunda kapasite harcanması gibi bir şey söz konusu değildir.

Format atılması (hızlı atılandan bahsetmiyorum) disk üzerindeki bütün sektörlerin silinip tekrar oluşturulmasıdır. Disk üzerindeki sektör tamamı ile silindiği için disk üzerinde ver kalmaz.

Hızlı format denilen olayda ise diskin sadece index'i boşaltılır. bu da hard diskin boş görünmesini sağlar. Yeni veriler alttaki index'e bağlı olmayan verilerin üzerine yazıldıkça alttaki veriler erir ve böylece geri dönemez.

Format attıktan sonra verileri geri çağırılma olayı da bununla ilişkilidir. Eğer index'i kayıp bir veri duruyorsa diskte (ki bu veri disk raporlamasında yer kaplamıyor olarak bildirilir) o veri geri alınabilir veya kurtarma programları ile okunup disk üzerinde herhangi bir yere yerleştirilebilir.

Hard Disk dediğimiz cihaz mekanik bir alettir ve her zaman sorun çıkarma potansiyeline sahip bir cihazdır. Örneğin bad sector oluşması disk plakalarındaki fiziksel sorundan kaynaklanır. Aynı anlamda yine okuyucunun kilitlenmesi gibi bir durumda da disk çalışmayacaktır. Veya disk motorunun sorun yaratması diskin bozulmasına sebebiyet verecektir...

Özetlersek olayı SSD'ye geçin rahat edin :w00t::thumbup:

by efsane

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,135
valla benim pc yurtdışından geldi ilk 1,5 ayda pc tam 4 defa çöktü dormat format format:D:D sonunda harddisk çöktü ama hata pc deydi 40 gb harddisk olurmu sonra yolladım tamire 150 gb harddisk taktırdım o gün bu gündür formmat yüzü görmedi pc(maşallah diyiniz lütfen:D) ben sevmem format atmayı siliniyo bütün bilgilerim yürsün gitsin format:D:D

mekatronx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
sanal olarak veri silinmiş olarak gözüksede fiziksel olarak diskte bulunduğu için normal format da da hızlı format da da bilgiler geri alınabilir ;) geri alındığına göre yerde kaplıyordur hard disk üreticileri bile hard diske ilk veri yazıldıktan sonra tekarar silinmesinin çok uzun zaman alacağını bildirmekte ;)

Reaksiyon puanı
189
Diskteki veriler fiziksel bir alan kaplamazlar. öyle olsaydı içi dolu hard disk ağır olurdu :D

Eğer silinen verileri tam formattan başka verileri kesin silmek için wipe programları işinizi görür.

Wipe programları disk üzerindeki tüm sektörleri siler içine boş veri doldurup tekrar siler. Böylece altta sadece boş veri bulunur.

Bu işlemden sonra hiçbir veri geri döndürülemez. Geri dönen veri sade boş byte'lar olur ki o da hiçbir şey demektir...

ikspi

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Formatlamakla veri yazmak arasında fark yoktur, Tamam formatlayınca veriler sıralı oluyor ama diskin ömrünü gözle görünür derecede artıracak kadar da abartılı değildir bence. Canınız istediğinde formatlayın, disk birleştiricisini ihmal etmeyin derim. (performan için):)

Reaksiyon puanı
189
Formatlama işlemi disk kafası için işkence bir işlemdir. Unutmayın ki mekanik bir cihaz kullanıyorsunuz her an sorun yaratma potansiyeli olan bir cihaz... ikspi arkadaşımın dediği gibi defrag işlemlerini periyodik olarak yaparsanız zaten pek sorun yaşamazsınız...

Reaksiyon puanı
189
Zamanında günde yüzlerce format attığım bile oldu. Deneyimlerime dayanarak konuşuyorum sadece teorik bilgi ile konuşmuyorum. Kurumsal teknik destek verirken yüzlerce pc'den sorumluydum. Neyin ne olduğunu biliyorum bana anlatma istersen :)

mekatronx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
1 makineye günde yüzlerce format güzelmiş bende bilgi işlem de çalışıyorum çıkmaz yol olmazsa anca formatı atıyoruz her kafan estiğinde format atarsan çalışıtığın yeri zarara sokarsın uzun dönem için ;)

emptyheart

Profesör
Reaksiyon puanı
25
bozulsda atıyorum bozulmasada benimlemi yaşıcak hdd
ihtiyacım varki atıyorumkeyfimden değl ya ayrıca bişy sorucam tüm bilgileri geri döülmmez biçimde silmak istesem nsıl yaparım sankihiç veri yazılllmamış gibiolucak hdd

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
1 makineye günde yüzlerce format güzelmiş bende bilgi işlem de çalışıyorum çıkmaz yol olmazsa anca formatı atıyoruz her kafan estiğinde format atarsan çalışıtığın yeri zarara sokarsın uzun dönem için ;)

1 makineye dememiş ki. :) Burada onlarca belki de yüzlerce makineden bahsediyoruz. Bir makineye bir günde en fazla 12 format atabilirsin. :D (Süper bilgisayar değilse tabi. :w00t:)

ShadowFix

..........
Reaksiyon puanı
77
bende 120 gb hardisk vardı 2 mb 7200 rpm olanlar maxtor tam 9 yıldır çalışıyor hiçbir sorunda çıkarmadı ilk çıkanlar şimdiki gibi dandik değil önceden daha kaliteli malzemeden yapılıyor şimdi ise en ucuz malzeme ile en yüksek fiyat neyse o uygulanıyor işlem bu kadar basit

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Beyler format zarar verir.Ve bu konuda kilitlenmeli.Bu teoriyi atan site(CHIP) hiç bir haberin yayınlanmasını istemiyor.

Pesimistyle!

Profesör
Reaksiyon puanı
50
Beyler format zarar verir.Ve bu konuda kilitlenmeli.Bu teoriyi atan site(CHIP) hiç bir haberin yayınlanmasını istemiyor.
Arkadaş heralde kısa süreli hafıza kaybı yaşıyor.
Format zarar verir diyorsun geçmiş mesajlarına bakarsak %85 inde format at cümlesini kullanıyorsun :)

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Arkadaş heralde kısa süreli hafıza kaybı yaşıyor.
Format zarar verir diyorsun geçmiş mesajlarına bakarsak %85 inde format at cümlesini kullanıyorsun :)
Evet biliyorum format atmayı severim rahatlatır ancak format sabit diske zarar verir.

Benim sinirlendiğim nokta arkadaşın alıntı yaptığı bir şeyi kendi biliyormuş gibi anlatması o nedenle böyle konuşuyorum.Yoksa mesaj yazma zahmetine girmeyecektim.
Ve eski mesajları evet zarar vermez gibi cümlelerimde oldu ki 1 hafta öncesi kadar bu düşünce değişti:D:D:D:D:D:D

Bir de ALINTI yazılırsa iyi olur.Son olarak;

En azından tüm CHIP camiasının düşündüğü bir şey olsa tamam ancak:D bu bir blog yazısıydı.O nedenle haber niteliği taşımıyor.O yazı da burda;

http://www.chip.com.tr/blog/selim/format-sabit-diski-oldurur-mu_3678.html

AliY

Asistan
Reaksiyon puanı
36
Bir de ALINTI yazılırsa iyi olur.Son olarak;

En azından tüm CHIP camiasının düşündüğü bir şey olsa tamam ancak:D bu bir blog yazısıydı.O nedenle haber niteliği taşımıyor.O yazı da burda;

http://www.chip.com.tr/blog/selim/format-sabit-diski-oldurur-mu_3678.html

Haber kaynağına hiç güvenim yok ama HDD ararken buldum şaşırdım biraz.
Ben bu fikre tam olarak katılmıyorum..

Sizin fikirleriniz nelerdir?

Dikkat edersen yazının altında kaynak belirtilmiş. Ayrıca Alıntı yazmasına gerek yok sanırım. Alıntı olduğunu okuyan arkadaşlar zaten anlayacaktır.

Ayrıca bu konuyada

Bir de altına alıntı yazsaydın:D

demişsin.

Bende bu mesaja "Neden alıntı yazmam gerektiğinide belirtirseniz sevinirim?" demiştim. Ama halâ cevap gelmedi :)

belki oraya tekrar bakmamışsınızdr diye onuda bir hatırlatayım dedim :)

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Ne kadar format atarsanız atın stabil çalışan bi hdd o pcnin bütün donanım parçalarından fazla yaşayacaktır

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
99 yılında aldığım bilgisayarımı 4 gb harddiski vardı. çok meraklı olduğumdan ne bulduysam denerdim. ortalama ayda 4-5 format atardım. yaklaşık 5 sene bu böyle gitti. bozulan tek şey odanın sessizliği oluyordu. format attıkça harddiskden gelen ses gittikçe arttı. şu an bi tanıdığın bilgisayarında hala çalışıyor.

ayrıca eskiden quick format yoktu(yani sadece adreslerin silinmesi) sürekli low level format atardık. yani en çok zarar vereninden.

ortada verilmiş çok büyük bir zarar yok fakat ciddi bir performans kaybı olduğu açık. çıkan ses ise pc'nin tüm fanlarını bastıracak kadar çok oluyor.

mekatronx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
daha ne olsun performans gidiyor ve traktör sesine benzer ses odada sürekli kulağı tırmalıyor yetmez mi :)

okaliptus01

Doçent
Reaksiyon puanı
9
Format atmak zarar verir

Nerden mi biliyorum ?

Windows 7 de Slow Format seçeneği yokta ondan :wink:

bernaberan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sabit disk kafasının daha az yorulmasından dolayı ömrünün uzaması doğru ama tam format atarken manyetik bant üzerindeki veriler üzerine tekrar veri yazıldığından doğal olarak aşınacaktır. Bu aşınma abartılacak kadar mıdır? Hayır değildir :) En temizi diski sık sık birleştirmektir.

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
mesela ben hem win ye hemde linux kulllanıyorum ve bazen yeniden yüklemem gerekiyor linux un ve win7 nin gard diski bicimleme yöntemi farklı bu zarar verirmi ki yada verilen zararı arttırı mı?

black_sea_28

Asistan
Reaksiyon puanı
26
Arkadaşlar alınmış imageyi tekrar geri yüklemekte format ile aynı işleve sahip sanırım, yani geri yüklemekte formatın verdiği zararı verebilir mi hdd'ye?

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
99 yılında aldığım bilgisayarımı 4 gb harddiski vardı. çok meraklı olduğumdan ne bulduysam denerdim. ortalama ayda 4-5 format atardım. yaklaşık 5 sene bu böyle gitti. bozulan tek şey odanın sessizliği oluyordu. format attıkça harddiskden gelen ses gittikçe arttı. şu an bi tanıdığın bilgisayarında hala çalışıyor.

ayrıca eskiden quick format yoktu(yani sadece adreslerin silinmesi) sürekli low level format atardık. yani en çok zarar vereninden.

ortada verilmiş çok büyük bir zarar yok fakat ciddi bir performans kaybı olduğu açık. çıkan ses ise pc'nin tüm fanlarını bastıracak kadar çok oluyor.

Tamam sende formatın hdd zarar vermediğini savunuyorsun ama bence o seslerin artması formatla lakalı değil 99 yılından bu yana dakikada 5400 (rpm) devirle kimbilir kaç dakika yapar kaç tur yapar müsade ette o kadarda ses olsun aşınma denen biley var o ses formattan değil

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Konu hakkında iki satır okumamış kişiler ne diye ısrar eder ki?

Aramızda elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerde okuyan arkadaşlar var. Bu konulara bilimsel bir yanıt verirlerse yanlış bilgilerimizi düzeltebiliriz.

Benim bildiğim kadarıyla hard diske format atmak ile dosya kopyalamak arasında bir fark yoktur. Hatta format atıldığında diskteki parçalanma oranı minimuma indiği için disk kafası daha az hareket etmekte, daha performanslı çalışmaktadır.

Lütfen bilmediğimiz konularda bilmiyorum diyebilme cesareti gösterelim. Pc başında cehalet yarışı yapmayalım.

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
1 makineye dememiş ki. :) Burada onlarca belki de yüzlerce makineden bahsediyoruz. Bir makineye bir günde en fazla 12 format atabilirsin. :D (Süper bilgisayar değilse tabi. :w00t:)

Ben 3 saat içinde 8 kere attığımı bilirim..:D

snow fox

Profesör
Reaksiyon puanı
13
sürekli format atıyorum(dum).mesela yarın format atacağım pcye.şimdiye kadar 100'den fazla format atmışımdır.ama hiçbir şey olmadı.