Format atmak sabit diske zarar vermez!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan sci3
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bilgisayarların sabit disklerine format atmanın genel olarak bilgisayarlara zarar verdiği bilinir.Bu nedenle bilgisayar kullanıcılarının büyük bir bölümü,bilgisayarlarına format atmak istediğinde bilgisayarlarına zarar vermek istemediğinden,sabit disklerine format atmaktan çekinir.

Ancak işin aslı sanıldığı gibi değildir.Sabit disklere format atmakla sabit diskler herhangi bir fiziksel darbeye maruz kalmazlar.Aksine,sabit disklere atlan her format,disklerin ömrünü de uzatacaktır;zira sabit disklerin doğası gereği içerisinde bulunan oynar çubuk,sabit diskte verilerin silinip yüklenmesiyle birlikte daha fazla hareket etmek durumunda kalır.Diğer bir deyişle,disk kafası parçalanan verileri bir araya getirebilmek için çok daha fazla çaba gösterir.

Oysa format atılan bir sabit diskte veriler tamamen silindiğinden,disk kafası artık sürekli bir o tarafa,bir diğer tarafa hareket etmek durumunda kalmayacaktır.Böylece sabit disk daha az yorulacak ve enerjinin etkin kullanımı neticesinde sabit diskin ömrü de uzayacaktır.

Ancak sabit disklere format atarken şu noktaya dikkat etmekte fayda var:Sabit diskinize format atmak istediğinizde,format işlemini kapsamlı bir şekilde gerçekleştirmelisiniz.Yani,"Hızlı format" seçeneğini kullanarak saniyeler içerisinde gerçekleşen format işlemi,verileri silmemektedir.Sadece verilerin sahip olduğu kodların bulunduğu indeksleri silen hızlı format, verilerin silindiği izlenimini kullanıcılara verir.

Bu nedenle sabit disklerini elden çıkarmak isteyen ve çıkarmadan önce hızlı format işlemini gerçekleştiren kullanıcılar,verilerini üçüncü kişilere kaptırabiliyor.Bunun nedeni ise verilerin hızlı format ile gerçekte silinmemesi,sadece indeksinin (kitaplardaki indeksleri düşünün) silinmiş olması.Kitaplardak indeks sayfalarını düşünelim. Bu indeks sayfasını yırtmanız,kitaptaki hiçbir yazıyı ortadan kaldırmayacaktır.Sadece kitapta aradığını bulmak istediğinizde bu indeks sayfasından faydalanamayacaksınız.

Oysa kapsamlı format atıldığında, veriler indeks dosyaları da dahil olmak üzere tamamen silinecektir.Böylece sabit diskin ömrü uzayacak,verilerin üçüncü kişilerin eline geçme ihtimali de son derece düşük olacaktır.

Kısacası sabit diske format atmanın bilgisayara zararı değil, pek çok faydası vardır.Bu nedenle işin dozunu aşmadan,belirli aralıklarla atılan formatların sabit disk üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

Haber kaynağına hiç güvenim yok ama HDD ararken buldum şaşırdım biraz.
Ben bu fikre tam olarak katılmıyorum..

Sizin fikirleriniz nelerdir?

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Bende Sabit Diske Zarar Vermez Biliyorum Mantıkende Öyle Ama Aynı Yere Yoğun Olarak Veri Yazıp Sildiğinden Belki Diskte Bir Aşınma Meydana Getirebilir

Her Seferinde Tekrar Biçimlendirin Derim HDD nizi

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Aslında üstündeki veri uçlarının da belli bir potansiyeli var biryerden sonra o da zarar görecektir ki zaten her işlem yaptığında verdiği performans değişiyor her bir ucun..

Genelleme yapıldığında mantıklı fakat özelde bir türlü benimseyemedim bu fikri..

SelimKaratas

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Güzel bir haber ve araştırma ...

Biz zarar verdiğini düşünürdük hep.

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Mantıklı düşününce faydası var hatta.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Format atmak HDD ye zarar vermez tabi ki. Bu disk için oldukça sıradan bir işlemdir.

ihty

Asistan
Reaksiyon puanı
12
çok güzel bir bilgiyi bizlerle paylaşmışsın kardeşim teşekkürler.
80 GB LIK SATA hdd imi 3 yıldır test etmek istedigim bütün işletim sistemleri için kullanıyorum.formatlama sayısını tam olarak hatırlamıyorum ama 100 ü geçmiştir sanırım ve hala da sorunsuz kullanıyorum gerçektende eger formatlama hdd e zarar veriyor olsaydı bu hdd bozulurdu diye düşünüyorum...

kayıp kuşak

Profesör
Reaksiyon puanı
33
durup dururken atanlara kızıyorum
Bir çin atasözü der ki:
çalışıyorsa kurcalama

volkanos

Profesör
Reaksiyon puanı
138
ekrana ikide bir sağ click yapıp yenile yenile yenile yenile bunu yapanlara gıcık oluyomusunuz ya bir insan neden ekrana sağ click yapar 10larca kez

---------- saat 20:56 eklendi ---------- önceki mesaj saat 20:50 eklenmişti ----------

ekranı yenilemek 10 larca kez sadece bilinçsizce yapılan bir harekettir hiç bir işe yaramaz aksine durağan bilgisayarı harekete geçirerek işlemciye yüklenmiş olunur,boşuna ekranda 10larca sağ clickden yenile yapan alışkanlık kazanmış kişiler için söylüyorum sağ click 10 larca bir insan yenile yaparsa ben gerilirim.

---------- saat 21:00 eklendi ---------- önceki mesaj saat 20:56 eklenmişti ----------

adama diyorumki niye 10 kez sağ click yenile yapıyorsun bilgisayarın rahatlaması için yapıyorum diyor daha yenilenin ne anlama geldiğini bilmiyor yenile yapıyor bir kez yapsa tamam 10 kez yaparsa ben geriliyorum.

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Aldığımdan beri (2 yıl) format atmamıştım bilgisayarıma,geçen ay içerisinde 3-4 kez formatlamak zorunda kaldım,şimdi o disk kafasından çıtır çıtır sesler geliyo acayip de yavaşladı bilgisayar.

volkanos

Profesör
Reaksiyon puanı
138
nerelerde yenile yaparız mesela büyük bir dosya kopyalarken yenile yaparak dosyanın eş zamanlı aktarılışını izleriz yada bir uygulamanın aktif olmasını sağlarız mesela dosyaları gizledik hemen gitmez dosya silik halk alır yenile dersek dosya kaybolur tazeler yani

ama benim dediğim tipteki kişiler masa üzerine 10larca kez 2 dakikada bir sağ click yenile yapıyorlar ben buna kızıyorum.

mned

Doçent
Reaksiyon puanı
24
ekrana ikide bir sağ click yapıp yenile yenile yenile yenile bunu yapanlara gıcık oluyomusunuz ya bir insan neden ekrana sağ click yapar 10larca kez

---------- saat 20:56 eklendi ---------- önceki mesaj saat 20:50 eklenmişti ----------

ekranı yenilemek 10 larca kez sadece bilinçsizce yapılan bir harekettir hiç bir işe yaramaz aksine durağan bilgisayarı harekete geçirerek işlemciye yüklenmiş olunur,boşuna ekranda 10larca sağ clickden yenile yapan alışkanlık kazanmış kişiler için söylüyorum sağ click 10 larca bir insan yenile yaparsa ben gerilirim.

---------- saat 21:00 eklendi ---------- önceki mesaj saat 20:56 eklenmişti ----------

adama diyorumki niye 10 kez sağ click yenile yapıyorsun bilgisayarın rahatlaması için yapıyorum diyor daha yenilenin ne anlama geldiğini bilmiyor yenile yapıyor bir kez yapsa tamam 10 kez yaparsa ben geriliyorum.

nerelerde yenile yaparız mesela büyük bir dosya kopyalarken yenile yaparak dosyanın eş zamanlı aktarılışını izleriz yada bir uygulamanın aktif olmasını sağlarız mesela dosyaları gizledik hemen gitmez dosya silik halk alır yenile dersek dosya kaybolur tazeler yani

ama benim dediğim tipteki kişiler masa üzerine 10larca kez 2 dakikada bir sağ click yenile yapıyorlar ben buna kızıyorum.

:laugh: Kim kızdırdı seni tehnaz kardeşim, boşver yaaa üzülmene değmez salla gitsinnnn:mrgreen:

yetkilibiri

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Zarar vermez. Yani normal olarak kullanıma bağlı aşınma oluşur ama format atmanın öyle öne çıkan zararları yoktur...

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338

Ben o hareketi çok yaparım...
1-2 kez yapmak gerçekten bilgisayarı tazelemek gibi bir şey oluyor...

ancak eğer ben 10 kez yapıyorsam bunu yanımdaki kişiye ekrana bakan diğer şahıslara bir çektirin gidin başımdan demeye getiriyorumdur...

Onlar ekrana bakarken bir şey yapmak istemiyorumdur...

o yüzden durmadan yenile yapıyorumdur...

Nasıl bazı insanlar gazete okurken başkasının da elindeki gazeteyi okumasından darahtsız olursa benim ki de o hesap bilgisayar kullanırken başkalarının monitöre bakması beni rahatsız eder...

Onlar bakarken ben durmadan yenile yaparım onlar da sıkılır bakmayı keser...

Benim kullanımımda 10 kez sağ tıklayıp yenile yapmak diğer kişilere çektir git başımdan demektir... :dirol:

volkanos

Profesör
Reaksiyon puanı
138
:laugh: Kim kızdırdı seni tehnaz kardeşim, boşver yaaa üzülmene değmez salla gitsinnnn:mrgreen:

:) ya bilgisayarcılar var bazısının yanına gidiyorum adam ha bire ekranı yeniliyor yenileyecek bir durum yok artı bilgisayarada bakmıyorum eli hep mousede ha bire yenile yapıyor :)

volkanos

Profesör
Reaksiyon puanı
138
Ben o hareketi çok yaparım...
1-2 kez yapmak gerçekten bilgisayarı tazelemek gibi bir şey oluyor...

ancak eğer ben 10 kez yapıyorsam bunu yanımdaki kişiye ekrana bakan diğer şahıslara bir çektirin gidin başımdan demeye getiriyorumdur...

Onlar ekrana bakarken bir şey yapmak istemiyorumdur...

o yüzden durmadan yenile yapıyorumdur...

Nasıl bazı insanlar gazete okurken başkasının da elindeki gazeteyi okumasından darahtsız olursa benim ki de o hesap bilgisayar kullanırken başkalarının monitöre bakması beni rahatsız eder...

Onlar bakarken ben durmadan yenile yaparım onlar da sıkılır bakmayı keser...

Benim kullanımımda 10 kez sağ tıklayıp yenile yapmak diğer kişilere çektir git başımdan demektir... :dirol:

dediğin maksatla yapılınca normal ama bazıları var ha beire yenile yapıyor anlamsız bu.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Zaten zarar verir diyen SDN üyelerini, moderatörler toplanıp ıslak odunla dövüyor.

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Format atmak HDD e değilde bana zarar veriyor... Onca programı tekrar kuracan sonra güncellemeleri alacan bissürü iş ama format atmak güzel zamanla windows yavaşlıyor format atınca canavar gibi oluyor...Gerekmeyince oynamayın gerekince basın formatı....

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Format atmak bölümlenmiş (hdd plakaları üzerinde etrafa saçılmış olan) dosyaların temizlenmesini sağlar ve buna bağlı olarak performans artışı görülür... Bu bağlamda veri okuyucu lazer , hdd plakaları üzerine daha az fiziksel müdahale de bulunmuş olur... Performasın artması format itibariyle gerçekleşen bir olay olduğundan , '' Format HDD e zarar verir ! '' gibi cümlelerin bilinçsiz kullanıcı kitlesinin lügatı çerçevesinde olduğunu söylemek mümkündür... Formata gelene kadar sayısı belirsiz dosyanın yüklenip silinmesi durumunu göz önüne almak gerekir... Ki bu eylem HDD e formattan daha fazla zarar vermektedir... En uçuk format müptelasının bile 500 sayısını geçemeyeceği kanısındayım... Oysa format atılmayan HDD bölümleri binlerce kez yazılıp siliniyor...

yasark

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Format atmak HDD e değilde bana zarar veriyor... Onca programı tekrar kuracan sonra güncellemeleri alacan bissürü iş ama format atmak güzel zamanla windows yavaşlıyor format atınca canavar gibi oluyor...Gerekmeyince oynamayın gerekince basın formatı....

"1 defa format attıktan sonra , programları ve driverleri kurup ghost almak ve gerektiğinde geri gönmek, dosya sistemi ve sektörler aynen oturacağından hem formatın faydasından yararlanılmış olur hem de yarım saatte iş hallolmuş olur " die düşünüyorum.

silaz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
"1 defa format attıktan sonra , programları ve driverleri kurup ghost almak ve gerektiğinde geri gönmek, dosya sistemi ve sektörler aynen oturacağından hem formatın faydasından yararlanılmış olur hem de yarım saatte iş hallolmuş olur " die düşünüyorum.

Aynen katılıyorum. Format atmaktan korkmayın. Sistem temiz hale geleceğinden performans artar. Ayrıca Wista ve Win 7 kullanıcıları sistem diskinin aylar içerisinde nasıl şiştiğini göreceklerdir. Her güncelleme sistem bölümünün şişmesine neden olur. Abartmadan yılda bir - iki format atmak sistemi yüklerinden kurtarır.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Fazla format atmak diski nirvanaya ulaştırıyormuş:D

Miroğlu

Dekan
Reaksiyon puanı
31
Bende zarar verir sanıyordum bilgi için sağolasın setgs...

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Evet bunu biliyordum ve her formatta sabit diskide bir güzel temizliyorum :)..Hiç bir sorunla karşılaşmadım senelerdir :)

storm61

Profesör
Reaksiyon puanı
12
gerekli ise format atılır
ben bir zararını görmedim
aksine yeni sistemin herzaman donanımı rahatlattığına inanırım
Herhangi bir program kurup kaldırmak ne kadar zarar verirse formatta o kadar zarar verir bence

ahtaryus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
bence herşeyin fazlası zarar. Bad sector falan olur aman diyim.