En sağlam linux dağıtımı hangisi

En sağlam linux hangisi ?

• Kullanılan toplam oy
    344

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Zaten Özgür yazılımın en büyük özelliği Gönüllü geliştiricilerin dahada ortaya çıkması. Yoksa Özgürlüğün ne anlamı kalır?
Haklısın ama Pardus'ta durum böyle değil. Birkaç kişi var, onlar ne isterse o oluyor... Belki [MENTION=39791]evo[/MENTION] itiraz eder onların içinde olduğu için, ama sana şunu söyleyim, Linux Mint Türkiye olarak şuan proje liderimiz olan kişi eski bir Pardus geliştiricisi, az çok fikrim var o yüzden :)

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Bence Mandriva şu ana hiç çökmedi. Ağabeyimin çöm ağzını saymazsak, ama yine zorla win olduk.

cexen

Asistan
Reaksiyon puanı
11
fedora ve red hat yok listede. eklenmelidir. ayrıca fikir vermesi açısından distrowatch sitesine bakılabilir.

Ubuntu destekçileri sayesinden en kullanışlı linux dağıtımıdır. ama debian yada red hat değildir.
Tabii temel seviye kullanıcılar ve şöyle bir denemek isteyenler pardustan şaşmamalıdır

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
fedora ve red hat yok listede. eklenmelidir. ayrıca fikir vermesi açısından distrowatch sitesine bakılabilir.

Ubuntu destekçileri sayesinden en kullanışlı linux dağıtımıdır. ama debian yada red hat değildir.
Tabii temel seviye kullanıcılar ve şöyle bir denemek isteyenler pardustan şaşmamalıdır

Fedora'nın ne olduğu bellidir, Distrowatch'da popüler olması sağlamlığından değil yeni teknolojileri Linux camiasına ilk getiren dağıtımlardan biri olması sebebi ile ilgilidir, biraz da geçmişten gelen bağımlılık diyelim. Yani sağlamlık ile uzaktan yakından alakası yok aksine güven vermeyen bir dağıtım, bana inanmıyorsan diğer kullananlara sor... Red Hat ise ücretlidir, muhtemelen onun ne kadar sağlam olduğunu biz göremeyiz :)

Ubuntu bir zamanlar en kullanışlı dağıtımdı, onun yerini Linux Mint aldı. Ubuntu en son 10.04 sürümünde kullanıcılarını düşünüyordu, ondan sonra o da ticarileşti bir de Unity çıktı, artık Ubuntu'dan ayrılanlar Mint'in yolunu tutuyor ama Mint Debian tabanına geçecek buna itiraz ediyorlar Ubuntu'dan kopmak istemiyorlar fakat artık çok geç 3-4 ay içerisinde Linux Mint 12 çıkacak ve Debian tabanlı olacak.

Pardus için söylediklerine katılıyorum. Bende Pardus ile başladım 3 yıl önce. Paket sayısı ve masaüstü ortamı olarak yerinde saysalar da, gönüllü destekçileri küstürseler de, yaptıkları iyi şeylerde var :)

Yanlış anlama sana karşı tepki değil bunlar, fakat bilgilerin biraz eski biraz da eksik gibi geldi, kendimce doğruları paylaşmak istedim. Anlayış göstereceğini umuyorum.

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Fedora'nın ne olduğu bellidir, Distrowatch'da popüler olması sağlamlığından değil yeni teknolojileri Linux camiasına ilk getiren dağıtımlardan biri olması sebebi ile ilgilidir, biraz da geçmişten gelen bağımlılık diyelim. Yani sağlamlık ile uzaktan yakından alakası yok aksine güven vermeyen bir dağıtım, bana inanmıyorsan diğer kullananlara sor... Red Hat ise ücretlidir, muhtemelen onun ne kadar sağlam olduğunu biz göremeyiz :)

Ubuntu bir zamanlar en kullanışlı dağıtımdı, onun yerini Linux Mint aldı. Ubuntu en son 10.04 sürümünde kullanıcılarını düşünüyordu, ondan sonra o da ticarileşti bir de Unity çıktı, artık Ubuntu'dan ayrılanlar Mint'in yolunu tutuyor ama Mint Debian tabanına geçecek buna itiraz ediyorlar Ubuntu'dan kopmak istemiyorlar fakat artık çok geç 3-4 ay içerisinde Linux Mint 12 çıkacak ve Debian tabanlı olacak.

Pardus için söylediklerine katılıyorum. Bende Pardus ile başladım 3 yıl önce. Paket sayısı ve masaüstü ortamı olarak yerinde saysalar da, gönüllü destekçileri küstürseler de, yaptıkları iyi şeylerde var :)

Yanlış anlama sana karşı tepki değil bunlar, fakat bilgilerin biraz eski biraz da eksik gibi geldi, kendimce doğruları paylaşmak istedim. Anlayış göstereceğini umuyorum.

Ubuntu'dan kopanların Mint'e gittiğini söylemek ne kadar doğru bilemiyorum. Sanırım siz Mint'e geçtiniz. Bense önce Kubuntu'ya geçtim ki Kubuntu benim gözümde KDE'yi en iyi yansıtan sistemlerden biridir. Ondan sonra da Arch kullanmaya başladım. Arch da bana göre sağlamlık konusunda en başarılı Linux tabanlı sistemdir, hafiftir ve kullanıcının kendi sistemidir.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Tabiki de hepsi değil ama büyük çoğunluğu Mint'e geçti (geliştiricilerden bahsediyordum aslında kullanıcılardan değil) :)

cexen

Asistan
Reaksiyon puanı
11

Öncelikle söylediklerini tepki olarak algılamadım. tabiki konuşup doğruyu bulalım. Öncelikle bilgilerimin eski yada eksik olmasına birşey diyemem zira bilmediklerim bildiklerimden çoktur ancak sizinkininde tam olduğunu düşünmüyorum.

Öncelikli olarak ubuntu ile başlayalım. Senelerdir ubuntu kullanırım arasıra fantezi yapar rastgele bir dagıtım yükler onuda denerim. Ubuntu Türkçe takımında da destekçi olarak bulundum hala bulunuyorum da. Pardus İleri düzey eğitimleri almış Pardus dersleri veren bir eğitmenim ayrıca. Tüm bunlara kaale almayın senelerce taa öğrencilik zamanından beri linux ile çalıştım. Unix bilgim de fena değildir. Yani ön tarafını bildiğim kadar arka kısmıda bilirim kendimce.

Birincisi fedora ya haksızlık etmemek gerekir. En köklü dağıtımlardandır. Arıca Red hat ten çatallanmış bir projedir. En büyük destekçisi red hattir hala. Popüler olduğu yabancı ülkelerde binlerce destekçisi vardır. yani red hat i görmek istiyorsan önizlemesi fedora dır. ayrıca red hat i serverlarda kullanıyorum hosting için vs. yani emin ol canavar gibi. Yani deneme imkanım oldu.Ayrıca sağlamlık tüm linux sistemlerin ortak noktasıdır bu yüzden fedoranın diğer dağıtımlardan eksik bir yanı yoktur.

İkinci haksızlığınız ubuntuya olmuş. Ubuntu ne derseniz deyin artık linux denince akla gelen işletim sistemidir. Politikaları değişmedikçe de öyle olacaktır. Ticari bir şirket tarafından desteklense de hala özgürlüğünden birşey kaybetmemektedir. Unity e en çok ben sinir oluyorum ama değişimler her zaman sancılı olur. Bİr yeniliktir. Ubuntu denemesini yaptı ve bence başarılı oldu insanlar ona da alışacaktır. Yoksa yerimizde sayarız. Hele linux camiası gibi bir camia da değişikler sık olur bilirsiniz. Ubuntu değişimlerle son kullanıcı için masaüstü ve notebook netbook için liderliğini pekiştiriyor 11.10 sürümü çok güzel olacak bana göre. Hemde gnome 3 ve unity ile bambaşka bir görselliği bürünecek.

Linux mint ubuntu nun bebesidir. Asla ubuntu olamaz. Tıpkı Ubuntunun debian olamayacağı gibi mint ta ubuntu olamaz. Herşeyi ile ubuntu olan bir sistem i övüp ubuntuyu kötülemek pek doğru değil. Debian tabanına geçerse bilemiyorum durumunu ben iyi olmayacağı kanaatindeyim ama hayırlısı inş iyi olur. çeşitlilik güzeldir :) Tabii debian için söylediklerimde biraz geliştiriciler açısından bakarak yorumluyorum. son kullanıcı için debian fazla teferruatlı ve karışık.

Yinede linuxçular arasında benimki seninkini döver modu çok fazla var.Burada da sizin yaptığınız gibi. Mint ubuntuyu döver demişsiniz.:) Sizce öyledir bence değildir.

Hangi dağıtım olursa olsun linux bilene güzeldir.

Bu arada arch linux kaç senelik dağıtımdır ki mint ı ezip geçmiştir. ubuntudan sonra yabancı forumlarda en çok duyduğum dağıtım ama denemedim henüz. Türkiye standartlarında mint belki iyi olabilir ama dünya standartlarında mint söz almak için biraz daha büyümesi lazım :)

Bizim pardusu ubuntu dan çatallasalardı şimdi mint gibi olurdu eminim.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
[MENTION=104165]cexen[/MENTION] genel olarak doğruları söylemişsin ama sen de mint'e haksızlık etmişsin, mint'in lmde xfce'sini evdeki eski makinaya kurdum, çok başarılı bence.. :)

cexen

Asistan
Reaksiyon puanı
11
@cexen genel olarak doğruları söylemişsin ama sen de mint'e haksızlık etmişsin, mint'in lmde xfce'sini evdeki eski makinaya kurdum, çok başarılı bence.. :)

Çekirdekler bir olsun dağıtımlar önemli değil diyelim de polemik uzamasın :) Hepsi Linux hepsi güzel. İşin ilginç yanı şuan Mint Katya dan yazıyorum :)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Çekirdekler bir olsun dağıtımlar önemli değil diyelim de polemik uzamasın :) Hepsi Linux hepsi güzel. İşin ilginç yanı şuan Mint Katya dan yazıyorum :)

:)

Önümüzdeki ay bence Mint, distrowatch'ta listenin başına oturmuş olacak.. :)

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Önümüzdeki ay olmasa bile Debian tabanlı kararlı sürüm çıktığında patlama olacağı kesin.

[MENTION=104165]cexen[/MENTION] herşeyi Ubuntu olan bir sistemi övüp Ubuntu kötü demek doğru değil demişsiniz ya, şuan Katya kullandığınıza göre farketmişsinizdir Mint'in Ubuntu 11.04'deki birçok hatayı giderip sunduğunu, biraz da ona istinaden yerini aldı dedim.

Ayrıca anket yapsan Debian'a Arch'a oy veren bir insan bile yanında mutlaka Mint kullanıyor çünkü dertsiz/tasasız bir dağıtım kur kullan. Sistem canavarı da değil :)

Fedora 15 denediniz mi merak ettim. Hala Fedora sağlam diyorsunuz bende bu yüzden size bilgileriniz eski olabilir dedim çünkü Fedora 15 kullananlardan masaüstü en azından birkaç kez çökmeyen biri çıkar mı acaba?

Red Hat'ın son kullanıcı için uygun olmadığını dile getirmeye çalıştım (desktop versiyonun bile ücretli olması sebebi ile) yoksa sağlamlığına birşey demem, şanını duymayan mı var :)

cexen

Asistan
Reaksiyon puanı
11
Önümüzdeki ay olmasa bile Debian tabanlı kararlı sürüm çıktığında patlama olacağı kesin.

@cexen herşeyi Ubuntu olan bir sistemi övüp Ubuntu kötü demek doğru değil demişsiniz ya, şuan Katya kullandığınıza göre farketmişsinizdir Mint'in Ubuntu 11.04'deki birçok hatayı giderip sunduğunu, biraz da ona istinaden yerini aldı dedim.

Ayrıca anket yapsan Debian'a Arch'a oy veren bir insan bile yanında mutlaka Mint kullanıyor çünkü dertsiz/tasasız bir dağıtım kur kullan. Sistem canavarı da değil :)

Fedora 15 denediniz mi merak ettim. Hala Fedora sağlam diyorsunuz bende bu yüzden size bilgileriniz eski olabilir dedim çünkü Fedora 15 kullananlardan masaüstü en azından birkaç kez çökmeyen biri çıkar mı acaba?

Red Hat'ın son kullanıcı için uygun olmadığını dile getirmeye çalıştım (desktop versiyonun bile ücretli olması sebebi ile) yoksa sağlamlığına birşey demem, şanını duymayan mı var :)

fedora 15 te masaüstü ortamı neydi? Gnome 3. Gnome çıktıktan kaç gün sonra fedora 15 i çıkardı? Doğal olarak çökmeler normal. Gnome ekibininde hatası var orada. Fedora nın değil. Kervan yolda düzülür mantığı vardı işin içinde. Ben ubuntu 11.04 e gnome 3 kurdum makineyi açamadım. Bu demek değilki ubuntu kötü. mint da olsa aynı olurdu sanırım.

Dediğim gibi sorun değil çekirdekler bir olsun :P Mint ta candır ubuntu da candır pardus ta candır.....

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
fedora 15 te masaüstü ortamı neydi? Gnome 3. Gnome çıktıktan kaç gün sonra fedora 15 i çıkardı? Doğal olarak çökmeler normal. Gnome ekibininde hatası var orada. Fedora nın değil. Kervan yolda düzülür mantığı vardı işin içinde. Ben ubuntu 11.04 e gnome 3 kurdum makineyi açamadım. Bu demek değilki ubuntu kötü. mint da olsa aynı olurdu sanırım.

Dediğim gibi sorun değil çekirdekler bir olsun :P Mint ta candır ubuntu da candır pardus ta candır.....

Gnome 3'ün kararlı olmadığını bile bile kullandırıyor adam hala çıkmışsın Fedora sağlam Gnome 3 sorunlu diyorsun ben daha ne diyim sana. Sen oto kiralamada falan çalışma sakın, freni tutmayan arabayı müşteriye verirsin kaza olunca suç şoförün olur... :D

cexen

Asistan
Reaksiyon puanı
11
Gnome 3'ün kararlı olmadığını bile bile kullandırıyor adam hala çıkmışsın Fedora sağlam Gnome 3 sorunlu diyorsun ben daha ne diyim sana. Sen oto kiralamada falan çalışma sakın, freni tutmayan arabayı müşteriye verirsin kaza olunca suç şoförün olur... :D

Gnome ekibinin DE hatası var dedim. sadece gnome hatalı demedim. Ayrıca fedora düşmanı olduğunuzu bilmiyordum. İlk dağıtımlar genelde sıkıntılı olur genel kuraldır.Ubuntu nun da x.04 leri genelde sıkıntılı olur. pardusun yükseltilen ilk sürümleri sıkıntılı olur. vs vs vs Tabii mint gibi hazır yapılmışı makyajlayıp hata düzeltirsen sıkıntı yaşamazsın.

Senin dediğin olsun MİNT 1 numara en iyisi o ... Oldu mu?

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
@cexen Fedora düşmanı değilim, ama Fedora'nın yenilikçi olduğu için değil de sağlam olduğu için tutulduğunu söylemenize karşıyım :)

Ayrıca bir yere varamayacağımız açık... En iyisi bu konuya burada noktayı koymak, kalp kırmadan bitirelim.

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Maşallah ankette ubuntu almış başını gidiyor.

mmtself

Asistan
Reaksiyon puanı
0
windows çökmüşken bende açık yazılım dünyasına giriyim dedim. en basitinden başlamak lazım diye tavsiye üzerine ubuntu dan başlayacağım. yıllardır açık yazılıma meraklı arkadaşım tavsiyesi ubuntu. kendisinin bile kuramadığı işletim sistemleri varmış. benim ilk ve son kurduğum sistem Knoppix idi. bişeyde anlamadım. elektronik baskı devre çizim ve programlama programları çalışmıyor diye bildiğim için bi daha da adım atmadım. şimdi bilgisayarıma vmplayer kurdum onun üzerinden deniyeceğim
arkadaşım distrowatch.com sitesini tavsiye etti. indirip kurup test edip yenisini indireceğim tabii öncelik iş : )
tabii önce konuyu baştan sona okuyup bi eleme yapsam hiç fena olmaz.
windows niye çökmüş diyenler olabilir. bi makine satarken amerikalı bir alıcı sana sistemin açık yazılım mı diye soruyorsa işte windows o an bitmiştir benim için.

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
[MENTION=16263]mmtself[/MENTION]: Eleman haklısın bu konuda ben de istiyorum ama pc ortak maalesef. Kendime ait olursa Ubuntu ve ya Mandriva kuracağım.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Nedir bu Ubuntu sevgisi yav?

Abuk-subuk masaüstlerini bize denettiren, kapalı kaynak sürücüleri zorla kurduran bir dağıtım neden bu kadar çok sevilir ki?

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
[MENTION=34027]finix[/MENTION]: Hocam herkesin renk ve zevkleri farklıdır. Kullananlar iyi bilir bu sorunu çözmüşlerdir.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Hmm... O zaman Mandriva dene.
Zaten kullandığım dağıtım o. Fakat az sorunuda yok değil. En iyisi Arch. Kuracaksın rahatına bakacaksın.

([MENTION=25391]keyloger[/MENTION]'ı buradan selamlıyorum B-))

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Anladım sizi [MENTION=34027]finix[/MENTION].

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
ne kadar çok freebsdci varmış?Şıklarda windowsun olmaması büyük bir hata.Onu seçecektim ama ankette hata var:):)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
ne kadar çok freebsdci varmış?Şıklarda windowsun olmaması büyük bir hata.Onu seçecektim ama ankette hata var:):)
Bu ara Windows seçeneği olsa ve işaretleyebilseydim bende işaretlerdim. :)

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
freeBSD 9 çıksa da kursam. Merak ediyom nasıl bişey acaba :)

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
[MENTION=61101]karcx[/MENTION], [MENTION=34027]finix[/MENTION] ve [MENTION=39204]desperado64[/MENTION]: Üçünüze de soruyorum, windowsu seviyor musunuz?