Başörtülü casus istemiyoruz

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan FY2005
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TazzzY

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
275
Bacımın örtüsü batmışsa zalimin gözüne,
Billah acırım tükürüğe,tükürsem yüzüne,
Medeni olmak açmaksa bedeni,
Desenize hayvanlar bizden daha medeni !

tuvana

Doçent
Reaksiyon puanı
1
türkan saylanın tavrını çok doğru bulmuyorum ama fetullah gülenin burs verdiği mini etekli kız varmı merak ettim şimdi?
sizin bu yaptığınız yani düşünceniz bir nevi etkin ayrımcılıktır sözünüzden bir çok anlam çıkar mini etek giyen müslüman değilmidir müslümandır şimdi ne alaka kurdunuz anlamadım diğer konuya gelince bu ülke hukuk devleti her şey mahkemelerde sonuçlanacaktır sabredelim bekleyelim ihanatin elbet bir bedeli olacaktır.

serdoan

Asistan
Reaksiyon puanı
4
keşke bizde iran gibi arabistan gibi olsak şeriatla yönetilsek bu kötü(lük)lerin önüne geçilirdi islamı yaşamak isteyen müslümanlarla değilde islamı istemeyen insanları yaftalayan bu münafıkları ayıklayıp ve ayıplayıp belki doğru yolu bulurlar die tövbe istiğfara davet edip gereken cezalarını keserdik...

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Şeriat kısaca dine dayalı bir yönetim biçimidir. Bizim dinimizde zorlama yoktur. İran'ın bugün ki rejiminde zorlama vardır. Şeriatın nasıl birşey olduğunu merak ediyorsanız insanların dil, din , ırk farkı gözetmeksizin özgürce yaşayabildiği; ilime ve bilime önem veren, atalarımızın kurduğu Osmanlı Devleti'ne bakın.

serdoan

Asistan
Reaksiyon puanı
4
keşke bizde iran gibi arabistan gibi olsaydık şeriatla yani Allahın kanunlarıyla yönetilseydik o zaman bu tip islama karşı olan münafık insanların cezasını daha iyi verirdik öyle 3 - 5 ay 1 sene yatıp ta kurtulamazlardı ama ilahi adalette elbette bunlar hakettiği cezayı görecekler....

ddogukan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Adam haklı örümcek beyinlileri istemiyoruz.Türkan Saylan takdir ettim helal olsun.

brokenxxl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
"medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar"

suphi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kafasında saç kalmama meselesine gelince Türkan Saylan kanser hastasıdır ve sizde bilirsiniz ki -bilmiyorsanız da öğrenin- kemoterapi tedavisi uygulanırken saçlar dökülür. Türbanla savaşmış en sonunda kendisi takmış.Bu sözü çok duyar oldum bugünlerde.Türkan Saylan türban düşmanı değildir, ayrıca türban takmamıştır.Başına taktığı şeyin ismi bandanadır.Türban, başörtüsü, bandana farklı şeylerdir.
Fethullah Gülen mini etekliye burs verir.Nasıl mı? Önce eteğini uzattırır, sonra türban taktırır, sonra beynini yıkar.Bu aşamalardan sonra başarılı olabilirse neden burs vermesin ki? Bir yandaş daha kazanmış olurlar.
Belge diye sunulan şey doğru düzgün okunamayan bir mail.Mailler ne zamandan beri belge kapsamına girdi onuda irdelemek lazım.
Birde İran'ın teknolojisini Şeriat ile ilişkilendirenler var.Kardeşim ne alakası var yönetim şekli ile teknolojik gelişmenin.Ona bakarsanız Abd'ninde teknolojisi gelişmiş.Ne yani bizde mi Federal Devlet yapısına geçelim Abd'nin teknolojisi ileride diye.
Dinini daha iyi yaşayabilmek için şeriatı isteyenler var.Bir kesin dinini yaşayacak diye toplumun diğer kesimini görmezden gelemezsiniz.Madem şeriatı bu kadar çok seviyorsunuz şeriat ile yönetilen ülkelere gidin kardeşim.Biz demokrasimizle, cumhuriyetimizle, laikliğimizle gayet mutluyuz.Memnun olmayan sizlersiniz.

hakndemir

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kaynağa bakın, Bugün gazetesi.Başka bir şey yazsa şaşardım zaten.
Olayların gerçekliği araştırılmadan hemen galeyana gelmeyin, bunlar adamın kendi düşünceleri.Bir kez okumayla sizin düşüncelerinizmişcesine kabullenmektense, öncelikle doğruluğunu araştırın.
Böyle mesnetsiz, çirkin açıklamalara destek vermeyin.

Yazıya konu olan röportaj..

Hürriyet - Ayşe ARMAN-Evet, evet ben hepsiyim

Cem

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Kimi kanser olunca örter, bu başını yalandan ya da baskıdan örtenlerle aynı sınıfa giriyor.
Kimi ise bu Allah'ın emri der, hicab duyar örter, ki bu şüphesiz en güzelidir.
Ama gerçekten örtünmeye bu denli karşı çıkan birisinin ister bandana, ister mendil, ister gazete olsun, başını örtmek zorunda kalması, dönüp düşünmesi gereken şeyler olduğunu aşikar biçimde ortaya koyuyor.

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
Yazılabilecek en güzel yazılardan biri. Taktir ettim. Yazılan her cümleye katılıyorum. Kendisi şu anda başını örtmeye mahkum durumda. Çağdaş olan başını örtmez demek lazım bu kadına. Kendi silahıyla vurulmalı. Örtmesin de "Örtü düştü kel göründü." diyelim.

enhar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
türkan saylanın tavrını çok doğru bulmuyorum ama fetullah gülenin burs verdiği mini etekli kız varmı merak ettim şimdi?

Hemde çok alan var arkadaşım, mini etekliside, kulagında küpeliside, başörtülüsüde alıyor hoş benimde amacım burda sayın Gülen'i övmek haklıyada haksızlığnı vurgulamak değil fakat bu tür haberleri okuduğumda aklıma gelen tek cümle "BİZ TOPLUM OLARAK KAFANIN İÇİ İLE DEĞİLDE DIŞIYLA UĞRAŞTIĞIMIZDAN BİRYERLERE GELEMİYORUZ" :angry:

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Herkese selamlar.

Neye göre, kime göre çağdaş? Zamana göre mi? Zaman geçtikçe kıyafet şöyle şöyle değişmelidir şeklinde bir kural olduğunu ve bu kuralın "iyi" olduğunu mu söylemek istiyoruz? Çağdaşlığın kurallarını, kriterlerini kim belirliyor? Örneğin 100 yıl sonra "çağdaşlık" nasıl değişmiş olacak ve bu değişiklikleri ortaya kim koyacak?

Ne güzel masal vallahi. :) Bir kaç kişi toplanıp "çağdaşlık" adına zehirli fikirlerini herkese benimsetmeye kalkışıyor buna da modernlik diyorlar. Sanki doğanın kanunuymuş gibi. Çağ atlıyor olmaki ahlaksız olmamızı mı gerektiriyor? Çağ ile birlikte ancak yaşam düzeyi, teknolojik gelişmeler değişebilir, ahlak değişmez! 1000 yıl önce çıplak dolaşmak nasıl ahlaksızlık ise, 1.000 yıl sonra da ahlaksızlıktır. Bunun çağla bir ilgisi yoktur. Eğer varsa, o zaman insanlığın da değişmesi gerekir. Baksanızaé! Binlerce yıldır çağ atlıyoruz ama hala kulak aynı kulak, göz aynı göz! Böyle bir "çağdaşlık" anlayışı olamaz.

Artık "çağ değişince herşey değişir" zihniyetinden kurtulalım. İnsanlık nasıl değişmiyorsa insani değerler de değişmemelidir. gidin teknolojiyle uğraşın, yaşam düzeyini nasıl daha iyi yaparız diye tartışın. Size mi kaldı başkasının kıyafetini "çağa göre değiştirmek"? Ben sizlerin kıyafetini zorla değiştirmeye çalışsam ve buna da "çağdaşlık" etiketi yapıştırsam bu masala ne kadar inanırsınız?

Kusura bakmayın Türkan Hanım, sizin çağdaşlığınız size kalsın, biz kalmış olduğunuz geri çağları çoktan atladık, özgür çağdayız. :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Önceki mesajıma ek: Ayrıca Cems abi çok güzel bir noktaya değinmiş. Başını örtmek "zorunda" kalmış Türkan Hanım. Neden "zorunlu" hissetmiş ki kendini? Örtmesine gerek yoktu bence, saçının olmamasından neden hicap duyuyor? Üstelik de sen keyfiyetten başını örtebiliyorsun, ama birisi sırf Allah istiyor diye örttürmüyorsun, bu da nasıl bir "çağdaşlık", nasıl bir tezatlıktır.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Önceki mesajıma ikinci ek:

Şunu "çağdaş" insanlardan çok sık duyuyorum: "Madem şeriat istiyorsunuz, şeriat olan ülkelere gidin, İran'da yaşayın, Irak'a gidin" vs vs..

Öncelikle şunu belirtelim, bu ülkede, hiç bir faydalı şeye imza atmamış bazı radikaller dışında hiç kimse şeriatı istemez. Bakın istemiyor demiyorum; istemez. Müslümanların çoğu şu anda zaten sorsan "istemiyorum" derler, çünkü iyice "çağdaşlaştırılmış" asimile olmuşlar. Nasıl ki birileri Fethullah Gülen'i eleştirip "insanların eteklerini uzatıp beyinlerini yıkıyor" diye eleştiriyorsa, ben de bu çağdaşları(!) "insanların eteklerini kısaltıp, başlarını açtırıyor ve beyinlerini çağdaşlık masalıyla yıkıyorlar" diye eleştiririm. Madem onu beğenmiyorsunuz, zorla baş açmayı nasıl beğeniyorsunu? Yok eğer "kimsenin eteğini kısaltmaya çalışmadık" diyorsanız, o halde eteği uzun olanları hangi sebepten eleştiriyorsunuz?

İkinci olarak, şeriat gelse, ülkemizde müslümanların en az %80'i bunu kaldıramaz. Şeriat basit bir şey değildir. Dolayısıyla bu ülkeye istesek bile şeriat gelmez, gelemez.

Şimdi gelelim "şeriat istiyorsanız filanca ülkeye gidin" diyenlere. Siz hiç bizden "kısa etek istiyorsanız, başı açıklık istiyorsanız ABD'ye gidin" lafını işittiniz mi? Üstelik her zaman söylendiği gibi, bu ülke "vatanı korumak farz" olduğu için korundu. Cumhuriyet kurulacak diye değil. Eğer "çoğunluğun istediği" gerçekleşecekse, o zaman cumhuriyet hiç kurulmamalıydı! Çünkü hiç kimse cumhuriyet geleceğini bilmiyordu. Herkes cepheye halifeyi korumak için gitti. Ancak savaşlar bitip meslis toplanınca, nasıl olduysa ilk meclis lağvedilip, tamamen sonradan olma yeni bir meclis kuruldu ve her sunulan yasayı kabul ettiler. Nasıl "molla"lar varmışsa artık içinde.. :) Kısacası tek bir kişinin fikriyle cumhuriyet geldi.

Bakınız, cumhuriyet kötüdür demiyorum. Bilakis, geçerliliğini yitirmiş ve yanlışlıklar silsilesine neden olmuş hilafet kurumundan çok daha iyi oldu cumhuriyetin kurulması.

Benim dikkat çekmek istediğim nokta, madem "çoğunluksunuz" ve bizi kovmaya kalkışıyorsunuz, o halde ülkeyi ilk terk etmesi gerekenler sizlersiniz. Çünkü çoğunluk hilafeti istiyordu ama tek bir kişi cumhuriyet istediği için cumhuriyet geldi. Dolayısıyla bizim size şöyle dememiz gerekiyor bu durumda: "Eğer mini etekler istiyorsanız ABD'ye gidin, biz başörtümüzle mutluyuz!" Zaten ülkeyi kurtaranlar da sizin zihniyetinizde olmayan kimselerdi. Kısacası bu ülkeyi sahiplenmenize ve inançlı kimseleri kovmanıza vesile olabilecek bir tek geçerli deliliniz yok.

Şimdi sesler şöyle yükselecek eminim: "Biz inançlı kimselere düşman değiliz inancı sömürenlere düşmanız" vs.. Bunun ölçüsü sizler misiniz? Kimin gerçekten inançlı, kimin de inançsız olduğunu mu biliyorsunuz ki? Kardeşim okula sırf başını örttüğü için giremiyor, neden, sözde laik(!) kimseler onun "dini sömürdüğünü, istismar ettiğini" söylüyorlar! Yani din ve devletin birbirinden ayrılması gerekirken devlete din karıştırıyorlar! "Şu dine inanan giremez" diyorlar! Bu nasıl bir laikliktir? Nasıl bir çağdaşlıktır? Onun dininin ölçüsü sizin düşünceleriniz değildir. Bu "çağ dışı" bir uygulamadır. Eğer bunda ısrar ederseniz, yarın bir gün "çoğunluk" size "başörtüsü görmek istemiyorsan Fransa'ya git, Almanya'ya git" derler. O zaman da tek kelime edemezsin, çünkü şu anda bu politikayı sen oynuyorsun. ;)

Saygılar.

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
İran'da Şeriat uygulanıyor. Şeriat tehlike midir? Müslüman isen önce Şeriat ne demek öğrenmelisin:
ŞERİAT: Peygamberlere gelen ilâhî hükümler (emirler ve yasaklar), din. İslâmiyet.
İran'da yani Şeriatta yanlış bir şey mi var? Evet ben istiyorum Şeriatı. İslamı daha güzel yaşamak istiyorum.

İnsan haklarına saygı duyulmayan, bilim yerine yobazlığın tercih edildiği, ilerlemeyek yerine gerici tutumların yaşandığı bir yerde yaşamak istiyorsan diyecek birşeyim yok.. İnsan gibi yaşamak istemiyorum diyorsun.. Saygı duyarım..

scream1

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İnsan haklarına saygı duyulmayan, bilim yerine yobazlığın tercih edildiği, ilerlemeyek yerine gerici tutumların yaşandığı bir yerde yaşamak istiyorsan diyecek birşeyim yok.. İnsan gibi yaşamak istemiyorum diyorsun.. Saygı duyarım..

Çok güzel demişsin aynen bende böyle düşünüyorum.

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35
bir ingiliz asıllı bir türk vatandaşı olan türkan saylandan vatandaşlı dersi lacak değilim kimseye hakaret etmezsin yoksa bu millet türkan saylana gereken cevabı verir, türkan saylan sözde türk ama fethullah hocamız özde türk daha vatansever ama kimse bunu göremiyor ve eleştirilr, hakaretlere varan sözler sarfediliyor, fethullah düşmanlarına cevbım şu olacak mayısın ortalarında türkçe olimpiyatları düzenlenecek bunu izlemenizi tafsie ederim fethullah hocamızın ne kadar güzel bir şey yaptığını göreceksiniz.

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35
türkan saylan ingiliz asıllı bir türk vatandaşıdır, bunun heykeli dikiliyorsa, fethullah hocamızın da heykeli dikilecek adamdır.

neydiyaaunuttum

Doçent
Reaksiyon puanı
0
başörtüsünü evmiyorum diye kendini parcalıyo ama kendiside örtüyo başına sacının olmamması neden bukadar utandırıyo yoksa bu insanalara göre çağdaşlığın tek simgesi 4 tel şaçmıdır türkan hanım biz medeniyeti başımızdaki saçla ölçmüoruz
başörtülü casus istemiyosunz ama başı açık casuslara eyvallah ediyosunuz sizde onlardan birisiniz kuyruğunu kurtarmak için elindeki kozları insanları kullanıysun
size göre dğru olan herseyi çağdaşlık kisvesi altında insanlara empoze etmeye çalışıyosunuz siz kimblir kimlerin maşası olmuşunuz yoksa ömrünün son deminde bu şekilde çıkıpta böyle hesabı zor şeyler söylemezdiniz yaın bigün ölüp gidince kahraman ilan ediliceksiniz sonrada birileri sizin cesediniz üzerinden amacına ulaşmaya çalışıcak buunun size ne karı olucak merak ediorum takke düştü kel göründü türkan hanım
sizinde ne oldğunuz amacınızın ne olduğu ortada
biz dinin sömürülmesine karsıyız yalanınıda öyle benimsemişinizki nasılsınız desek dinin sömürülmesine karsıyız diye karşılık veriyosunuz bunun ne olduğunu bile bilmiyosunuz bence asıl sömürenler sizsiniz insanaları inaçlarında etmek nasıl bi çağdaşşlık insanlarının değerlerine el altından sövmek nasıl bi anlayış nasıl bi iyilik anlamıyorum
eger bu çağdaşlıkla eksik kalsın ben istemiyorum
ben inandığım şeylere sövülmesin istiyorum dinime inancıma karışılmasın istiyorum nasılki tv lerde sokaklarda kadınlar heryerni açıp hatta ve hatta ülkede genel evlere dahi hoş görüyle dahada ileriye gidersek gereklilik gözüyle bakan anlayısın benim örtümede karışmasını istemyorum
sende ajansın türkan hanım ve artık şu saatten sonra kaybedicek bişeyinde yok ruhunu önce şeytaana sonrada seni kullananlara satmışın
okumakla adam adam olsaydı önce bu zihniyet deişirdi
bırakın insanların örtüsüyle inancıyla uğraşmayı
iran olmak kötü bişy değil saygıdan bahsediyosunuz ama iki lafın biri iranı ve halkını eleştiriyosunuz ki buna hiç hakkınız olmadığı halde
keşke onlar gibi olsak herkese kafa tutuyolar kendi kendlerine var olup kimseye bağımlı kalmıyolar bizde sizin gibi üçbeş kendini bilmezin iki çif lafıyla karısıyoruz
ülkede icraat yapmaktn ziyade iişinz gücünüz hükümet devrmeye çalışmak bunun için uğrasıyosunu siz ve sizin gibiler bundan önceki hükümetlere ne yaptıysa şimdide onu yapmaya çlışıyosunuz sizin istediğinz ülkenin çıkarı değil kendi çıkarlarınız parsel parsel satmak niyetniz
son olarak
"ölüm var türkan hanım sana bana ölüm var "

suphi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bir laf öğrenmeyiversinler, herkes aynı şeyi yazıyor.
Biliyorsunuz, Türkan Saylan'ın kemoterapi yüzünden saçları döküldü. O da yemeniye benzeyen arkası açık bir tür başlık takıyor. Ahmet Hakan'da okudum, Vakit Gazetesi fırsattan istifade, "Allah'ım sen nelere kadirsin, hayatını örtü düşmanlığına adamıştı, örtü takmaya mecbur kaldı!" diye yazmış. Ne kadar acımasız, ne kadar fena değil mi? Vakit'çilere birinin hatırlatması gerekiyor: "Hastalık bu, hepimizin başına gelebilir, ideoloji mideoloji de dinlemez..."
Kendimi tekzip edeyim, bandana demiştim, yemeni imiş.Türban olmadığını anlayın artık.Sözü ortaya atanda Vakit Gazetesi.Hani şu 14 yaşındaki kız çocuğuna taciz davası ile suçlanan Hüseyin Üzmez'in çalıştığı ve dava sırasında Hüseyin Üzmez'in arkasında duran gazete.Bir çocuk sapığının arkasında duran gazeteye ne kadar güvenilir o da tartışılır ya neyse.

Şeriatçılar İran'a sözünü ise Komünistler Moskova'ya diyenlere ithafen söylemiştim.Bir ironi vardı tabi anlayana.

Türkan hanım sana ölüm var ölüm diyen arkadaşa gelince, sakin ol.Evet Türkan hanıma ölüm var, sanada var, banada var.Kimin kimden önce öleceği belli olmaz.

Elmacik öncelikle kardeşinin durumuna üzüldüm.Ancak bu konuyla ilgili yasada var yasak var.Burası hukuk devleti ise yasalara uymak lazım. Kamusal alanlarda türban takılmaması söyleniyorsa bunu yapmak çok zor değildir.

Özgürlük, özgürlük diyerek şeriatı savunanlara ne demeli?
Ya Türkan hanım hakkında sayıp, sövdükten sonra son cümle olarak Allah ıslah etsin diyenlere ne demeli?
Kardeşim madem Allah'a havale edeceksin bir şey söyleme.O gereğini yapar.Değil mi ama?

GurenGursel

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Kimseyi savunmuyorum ama başı herkes kendine göre hareket ediyor. Bazı yardım dernekleri var başı açıklara yardım etmiyor. Bazıları da başı kapalılara etmiyor. Bunda bir sorun yok aslında gibime geldi?

suphi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Birde şu var, herkes cepheye halifeyi korumak için gitmişmiş.
Bir kere halife savaş yanlısı değildi, manda ve himayeyi savunuyordu.Ne demek bu? Büyük bir devletin -İngiltere- sömürgesi olmak.Bu sebeptendir ki Kurtuluş Savaşı'na karşı, Kurtuluş Savaşını yapmaya çalışanlara düşmandı.Kimse halife için savaşmadı, onuru için, ülkesini kurtarmak için savaştı.Bırakın bu palavraları.Kimseyi kandıramazsınız bu laflarla.

Tsunmys

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Osmanlı Devletide 600 yıl şeriat ile yönetildi ve çağının en modern İmparatorluğu idi. 600 yıl boyunca kayıtlara geçen 1 yada 2 kol kesme olayı var idi ki recm gibi ağır cezalar hiç bir zaman olmamış. (Marmara Tarih Bölümünde Doktora yapan arkadaşım söylediğinde inanmamıştım.) Ama Türkiye Laik Sosyal bir Hukuk devletidir ve böyle kalacaktır ;) İyi ki varsın Cumhuriyet.

neydiyaaunuttum

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Önceki mesajıma ikinci ek:

Şimdi sesler şöyle yükselecek eminim: "Biz inançlı kimselere düşman değiliz inancı sömürenlere düşmanız" vs.. Bunun ölçüsü sizler misiniz? Kimin gerçekten inançlı, kimin de inançsız olduğunu mu biliyorsunuz ki? Kardeşim okula sırf başını örttüğü için giremiyor, neden, sözde laik(!) kimseler onun "dini sömürdüğünü, istismar ettiğini" söylüyorlar! Yani din ve devletin birbirinden ayrılması gerekirken devlete din karıştırıyorlar! "Şu dine inanan giremez" diyorlar! Bu nasıl bir laikliktir? Nasıl bir çağdaşlıktır? Onun dininin ölçüsü sizin düşünceleriniz değildir. Bu "çağ dışı" bir uygulamadır. Eğer bunda ısrar ederseniz, yarın bir gün "çoğunluk" size "başörtüsü görmek istemiyorsan Fransa'ya git, Almanya'ya git" derler. O zaman da tek kelime edemezsin, çünkü şu anda bu politikayı sen oynuyorsun. ;)

Saygılar.
sonderece doğru bi tespit yani laik ülkede din devlet işlerine karıştırılamaz diyolar
iyide bizden çok siz karıştırıyosunuz ben inanıyorum ve inancımın gereğince yaşıyorum diye okul okuma hakkım elimden alınıyo sonrada ver eline kanada avusturya ve benzeri ülkeler
kendii ülkemde müslüman bir olaarak sırf başımı örtüyorum diye dışlanıyorum ama elin oğlu bişy demiyo özgürlüğü sizler yanlış değerlendiriyosunuz benim düşündüğümü düşün uygula itiraz emte emre itaat et bende sana çağdaşsın diyim yada itiraaz et hakkını savun dinini inaçlarını savun ozaman bende seni yerin dibine sokup yaşama hakkını vergi verip çalıştığın emek verdiğin bu topralar için can verdiğin halde sana nefes bile aldırmam diyosun
sonrada laiklik diyosun özgürlük diyosun bu perhiz bune turşu