Anlayarak hızlı okumak?

Ali TEMEL

Profesör
Katılım
17 Kasım 2006
Mesajlar
4,654
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Arkadaşlar kpss sınavına hazırlandığım için hızlı okuyarak, okuduğumu anlamaya ihtiyacım var, hızlı okumaya çalıştığımda hızlı okuyorum fakat bu seferde okuduğumu anlamıyorum. Soruların başına tekrar tekrar dönmek çok vakit kaybettiriyor.

Sürekli kitap okuyarak hallolabilir mi? Hızlı Okuma kurslarına gitmeden internetteki hızlı okuma programları ile verim alınabilir mi?
 

FullScreen

Profesör
Katılım
12 Temmuz 2013
Mesajlar
1,230
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Şimdi şöyle birşey var. Hızlı okuma taktik ve stratejileri adlı dersteyken anlatılan şu ki , beyin hiçbir zaman bir kelimeyi harf harf okumaz. İstesende okumaz istemesende okumaz. Beyinin yaptığı işlem aslında takipçi okuma işlemi de değil. Gözümüz olacak organ görsel olarak sayfada yazılan bir takım cümlelerin fotoğrafını çekerek bunu beyine iletiyor.Kimisinin beyni 2 kelimeyi bir anda okuyabilirken kimisinin beyni 5-10 kelimeye kadar okuyabiliyor. Yani bir nevi RAM gibi önbelleğe göz ile alınıp beyinde değerlendirilmesi olayı.. Adam bütün bir sayfaya 30 saniye baktıktan sonra hepsini okuduğunu iddia ediyor bu konuyla ilgili testler yapılıyor gerçekten de adam kitapta kolsuz kahramanın adına kadar bilmiş görünüyor. Hatta kendiniz de hızlı okuma setleri var torrentlerde oradan indirip deneyebilirsiniz.

En iyi okuduğunu anlama taktiği , okunulanı yazmak. Bu en etkilisi.En kalıcısı.
Ben hızlı okumak ve anlamak istiyorum diyorsun , bunun için uzmanlar okurken gözlerinizle takip yerine yardımcı olarak kalem ile takip edilmesini öneriyorlar. İlla içinden dahi okusan kalem ile takip et diyorlar.Sen bulursan böyle setler hep buna benzer şeyler anlattıklarını göreceksin.

Başarılar bu arada 2014 KPSS cilerine :)
 

engerex

Dekan
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Hızlı okuma kitapları mevcut. CD ki olanlarda var.
Mantığı basitten zora doğru uygulatıyorlar.
Kısaca mantık şu: Göz hareketliyken odaklanamaz. Okumayı yeni öğrenen biri bir cümleyi A-li a-ta bak olarak gözünü 5 noktada durakratarak okur. Daha hızlı okuyan biri kelime kelime okuyarak gözü 3 noktada duraklatır. Daha hızlı okumak için gözün her duraklamasında daha fazla kelimeyi görebilmek gerekiyor. Hatta her duraksama da bir kaç satır yakalamak gerek.
Sayfada göz ne kadar az noktada duraksarsa o kadar hızlı okuma şansınız var.
 
Üst