İmamoğlu ezan ve Kur'anı Türkçe okuttu

Reaksiyon puanı
10,315
CHP'de tek parti dönemi özlemi: Türkçe ezan ve Kur'an

CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun yönetimindeki İBB geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir etkinlikte Kur’an-ı Kerim’i Türkçe okutmuştu. Söz konusu etkinlikte Türkçe ezan okutulduğu da ortaya çıktı.

CHP'li İBB sevgi ve hoşgörünün sembolü olan Mevlana'nın ölüm yıl dönümünde Şeb-i Arus töreni düzenledi. Söz konusu etkinlikte kadınlar semah dönerken Kur'an-ı Kerim'in Türkçe okutulmuştu.

Konuyu köşesine taşıyan Murat Bardakçı, Kur'an-ı Kerim'in Türkçe okutulmasına tepki göstermiş ve bu durum kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bardakçı, "Kur'an'ı önceki gün Türkçe okutan İBB'ye şimdi çok önemli bir başka iş düşüyor: İstiklâl Mahkemeleri'ni tekrar kurmak" başlıklı yazısında İBB'yi eleştirmişti.

TÜRKÇE EZAN

CHP'li belediyenin skandalına tepkiler dinmezken, Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB tarafından düzenlenen skandal etkinlikte ezanın Türkçe okutulduğu ortaya çıktı.

1931'DE KARAR ALINDI

1931'lerde alınan kararla Türkçe ezan bu ülkenin gündemine gelmiş ve 1940'ların Milli Şef döneminde Arapça ezan tamamen yasaklanmış ve Türkçe ezan işkencesi başlamıştı.

CHP'DE MİLLİ ŞEF DÖNEMİ ÖZLEMİ

Türk halkının hafızasında zorlamalar ve Müslümanlara yönelik yasaklarla yer edinen Milli Şef dönemi CHP'nin hedefleri arasında yer ediniyor.

Zira, kazandıkları birkaç büyükşehirde Türkçe ezan dönemini anımsatan görüntülerin ortaya çıkması CHP zihniyetinin milli şef dönemine olan özlemini ortaya koyduğu yorumları yapılıyor.

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Bayram değil seyran değil Ekrem Başkan neden bu tarz olaylara girip zorla gündem olmaya ve bazı sinir uçlarını kaşımaya çalışıyor anlam veremiyorum gerçekten.

Neden inançlar ve dini konular zorla siyasete alet etmeye çalışıyorlar anlamak çok zor. Neden Ezan Türkçe okutulur veya yüzlerce yıldır kadın erkek karışık Sema törenü yapmazken yapma ihtiyacı duyarlar ?

Seçim zamanı neden mesela cami cami geziyordu Ekrem Başkan ? Kameralar eşliğinde Cuma'ya gitmeler EyüpSultan camisinde dua etmeler. Kur'an okurken ki görüntülerini servis etmeler flan. Seçim bitti nedense bunlarda bitti birden.

Her firsatta AKP için Dini siyasete alet ediyor diyenler seçim zamanı neden bu görüntüleri yayınladı ?

KRZMNİTK

Profesör
Reaksiyon puanı
1,072
ben kişisel olarak türkçe ezan okunması taraftarıyım. Sonuçta amaç anlamını bilmediğin kelimeler bütününü ezberlemek değil. Amaç kuranın bize anlatmaya çalıştığı şeyleri anlamak
Mesaj otomatik birleştirildi:

ve arapça olduğunda ülkenin %90 ı anlamıyor

MustiRG07

Profesör
Reaksiyon puanı
1,798
ben kişisel olarak türkçe ezan okunması taraftarıyım. Sonuçta amaç anlamını bilmediğin kelimeler bütününü ezberlemek değil. Amaç kuranın bize anlatmaya çalıştığı şeyleri anlamak

Kardeşim kuran ve ezan arapçadır arapça okunur osmanlıdan beri bu böyle olur sen bir şey anlamıyorsan benim yapacağım bir şey yok çünkü ben şahsen ezanın anlamını bilip Kur'an'ıda okuduktan sonra mealinide okurum Kur'an'ı orijinal Arapçası ile okuyan ibadet etmiş olur, bu okuma insanı Allah`a yaklaştırır, anlamaksızın dahi olsa okuyorsa sevap kazanır. Anlayarak okuyan ise sevap üstüne sevap kazanır.Yani sen çok anlayıp sevap kazanmak istiyorsan Kur'an'ın meailini oku kardeşim her yerden bulabilirsin ama senin ezanı yada Kur'an'ı türkçe yapamassın Allah bunları arapça indirmiştir senin onu türkçe yapmaya hakkın yok

Kardeş onun günahını senmi çekecen adamlar anlamak istese mealini okur türkçe olsa bile adamlar onun arapçasını okur

KRZMNİTK

Profesör
Reaksiyon puanı
1,072
Kardeşim kuran ve ezan arapçadır arapça okunur osmanlıdan beri bu böyle olur sen bir şey anlamıyorsan benim yapacağım bir şey yok çünkü ben şahsen ezanın anlamını bilip Kur'an'ıda okuduktan sonra mealinide okurum Kur'an'ı orijinal Arapçası ile okuyan ibadet etmiş olur, bu okuma insanı Allah`a yaklaştırır, anlamaksızın dahi olsa okuyorsa sevap kazanır. Anlayarak okuyan ise sevap üstüne sevap kazanır.Yani sen çok anlayıp sevap kazanmak istiyorsan Kur'an'ın meailini oku kardeşim her yerden bulabilirsin ama senin ezanı yada Kur'an'ı türkçe yapamassın Allah bunları arapça indirmiştir senin onu türkçe yapmaya hakkın yok

Kardeş onun günahını senmi çekecen adamlar anlamak istese mealini okur türkçe olsa bile adamlar onun arapçasını okur
anlaşıılan bakış açılarımız çoook farklı konuyu kapatalım

MustiRG07

Profesör
Reaksiyon puanı
1,798
Aynen tartışmayalım ama aga ben böyle düşünüyorum türkçe yaparak adamlar zorla türkçe Kuranmı okutacan okumak isteyen okur ezanıda türkçe yapmaya gerek yok saten türkiyenin %80i biliyordur

KRZMNİTK

Profesör
Reaksiyon puanı
1,072
Aynen tartışmayalım ama aga ben böyle düşünüyorum türkçe yaparak adamlar zorla türkçe Kuranmı okutacan okumak isteyen okur ezanıda türkçe yapmaya gerek yok saten türkiyenin %80i biliyordur
bende böyle düşünüyorum knk Neyse bir konuda fikirlerimiz ayrılıyor diye uzatmaya gerek yok

Reaksiyon puanı
10,315
Ezan hiçbir şekilde Türkçe okunamaz kıymetli kardeşim. OKUNAMAZ!
Sen CHP despotizminin 30 ve 40'lı yıllarda metazorik yöntemlerle yaptığı dünyanın en absürd uygulamasını kaale alma. Zaten yaptıkları bu zulmün bedelini o gün bugündür bir daha iktidar olamayarak ödemek zorunda kaldılar. Çünkü bu millet bunu asla affetmedi.

Millet anlamaz diyorsun, yahu ezan zaten okuna dinleye milletin şuurunda Türkçeleşmiştir. Ama sen onu Türkçe okuduğun zaman bütün heybetini, müsikalitesini, özelliğini tamamen kaybeder. Hem sen gerektiği zaman herşeyi öğreniyorsun, e bi zahmet şurada üç-beş kelimenin manasını da öğren yahu, çok mu zor yani?! Eğer müslümansan, gerçekten inanmış bir insansan bu Allah'ın hatırı için değmez mi? Diğer taraftan ezan mana itibariyle bütününün başka bir dile çevrilmesi mümkün olmayan bir semboldür. Sen "Allahu Ekber" sözünü Türkçeleştirip "Tanrı uludur"a getirdin mi onu adeta kuşa çevirmiş oluyorsun. Halbuki ben sana onun orjinalinin manasını, tedai ettirdiği hisleri üç saat anlatsam bitiremem.

Senin anlayacağın gerçekten inanmış, gerçekten iman etmiş bir müslüman için Türkçe ezan dünyanın en büyük zulmüdür. Ben aç kalabilirim, susuz kalabilirim, tahammül ederim bunlara. Ama benim ezanımı biri aslından saptırıp özgün haliyle okumadığında buna asla tahammül edemem.

MustiRG07

Profesör
Reaksiyon puanı
1,798
ayn abi böyle bir rezillik varmıdır ya Kuran arapça indirildiyse arapça okunur

Bunu her izleyişimde mutsuz oluyorum biz gerçektende ezanı türkçe okuyacak bir miletmiyiz ya atalarımız bunu görse bunu yaptıranların yüzlerine teker teker tükürür

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Ezan Türkçe okunsun diyenler şu sorularada cevap vermeli.

O zaman Kürtçede okusun ? Zazaca Çerkezce Gürcüce veya Bulgaristanda ki Müslümanlar için Bulgarca Çin'dekiler için Çin'ce Hindistandakiler için Hintçe. Eee ne oldu şimdi ? Hani birlik beraberlik ortak paydada buluşma ?
Tüm dinlerde amaç ortaklık birlik beraberlik aynı ülkü etrafında birleşme olmalı. Ama dünyada sadece Türkiye'de tartışılıyordur heralde şu dini mevzular. Dünyada daha öncede başka örneği var mıydı acaba Çoğunluğu müslüman olup Başörtülü kızların okula alınmadığı çoğu kuruma giremediği. Veya çoğu işe alınmadığı. Aynı şekilde Müslüman insanlardan böyle bir talep gelmemesine rağmen inatla bir Ezan'ı Türkçe yapma isteği...

Not: Sen Kur'an ı Türkçeden okumak mı istiyorsun oku. Duaları Türkçe mi etmek istiyorsun et tutan yok. Ama halka açık topluluk halinde yapılan işlerde kural ve usül olarak Arapça okunması gerekir NOKTA...

Son düzenleme:
Reaksiyon puanı
10,315
ayn abi böyle bir rezillik varmıdır ya Kuran arapça indirildiyse arapça okunur
Bunu her izleyişimde mutsuz oluyorum biz gerçektende ezanı türkçe okuyacak bir miletmiyiz ya atalarımız bunu görse bunu yaptıranların yüzlerine teker teker tükürür
O ses Sadettin Kaynak merhuma aittir. Sultanahmet Camii'nin o yıllardaki imamıydı. Büyük bir bestekar ve ses sanatçısıydı aynı zamanda. Bir düşün ki böylesine nota bilen musiki bilen bir ses sanatçısı onu böyle okuyor, ya normal, musiki bilgisi olmayan bunca insan onu nasıl okuyabilir?

MustiRG07

Profesör
Reaksiyon puanı
1,798
O ses Sadettin Kaynak merhuma aittir. Sultanahmet Camii'nin o yıllardaki imamıydı. Büyük bir bestekar ve ses sanatçısıydı aynı zamanda. Bir düşün ki böylesine nota bilen musiki bilen bir ses sanatçısı onu böyle okuyor, ya normal, musiki bilgisi olmayan bunca insan onu nasıl okuyabilir?
Abi yani türkçesini okumak istiyen türkçesini okusun evelallah ülkede mealini okumakta yasak değil bunların kafasında araplar her türlü pisliği yapıyorlar biz niye arapça okuyalım biz türk değilmiyiz türkçe niye okunmuyor geçiyor ya

Bu konular çok hassas konulardır abi

KRZMNİTK

Profesör
Reaksiyon puanı
1,072
Ezan hiçbir şekilde Türkçe okunamaz kıymetli kardeşim. OKUNAMAZ!
Sen CHP despotizminin 30 ve 40'lı yıllarda metazorik yöntemlerle yaptığı dünyanın en absürd uygulamasını kaale alma. Zaten yaptıkları bu zulmün bedelini o gün bugündür bir daha iktidar olamayarak ödemek zorunda kaldılar. Çünkü bu millet bunu asla affetmedi.

Millet anlamaz diyorsun, yahu ezan zaten okuna dinleye milletin şuurunda Türkçeleşmiştir. Ama sen onu Türkçe okuduğun zaman bütün heybetini, müsikalitesini, özelliğini tamamen kaybeder. Hem sen gerektiği zaman herşeyi öğreniyorsun, e bi zahmet şurada üç-beş kelimenin manasını da öğren yahu, çok mu zor yani?! Eğer müslümansan, gerçekten inanmış bir insansan bu Allah'ın hatırı için değmez mi? Diğer taraftan ezan mana itibariyle bütününün başka bir dile çevrilmesi mümkün olmayan bir semboldür. Sen "Allahu Ekber" sözünü Türkçeleştirip "Tanrı uludur"a getirdin mi onu adeta kuşa çevirmiş oluyorsun. Halbuki ben sana onun orjinalinin manasını, tedai ettirdiği hisleri üç saat anlatsam bitiremem.

Senin anlayacağın gerçekten inanmış, gerçekten iman etmiş bir müslüman için Türkçe ezan dünyanın en büyük zulmüdür. Ben aç kalabilirim, susuz kalabilirim, tahammül ederim bunlara. Ama benim ezanımı biri aslından saptırıp özgün haliyle okumadığında buna asla tahammül edemem.
Ben fikrimi belirttim ben bu fikri küçüklüğümden beri savunurum. Ama sende bir noktada haklısın ama bu saatten sonra fikrimin değişeceğini pek sanmıyorum

Reaksiyon puanı
10,315
Ben fikrimi belirttim ben bu fikri küçüklüğümden beri savunurum. Ama sende bir noktada haklısın ama bu saatten sonra fikrimin değişeceğini pek sanmıyorum
Yeğenim, dünya yüzünde fikrini değiştirmeyen, değiştirmesi de mümkün olmayan sadece toprağın altındakiler ile sobaya yansın diye attığımız odunlardır. Çünkü bu evrende yanılması mümkün olmayan sadece Allah Teala vardır. İnsan her zaman yanılabilir, doğruyu buldukça da fikrini değiştirebilir. Bu ayıp da değil, anormal de. Bilakis fikri tekâmülün neticesidir. Vesselam.

KRZMNİTK

Profesör
Reaksiyon puanı
1,072
Yeğenim, dünya yüzünde fikrini değiştirmeyen, değiştirmesi de mümkün olmayan sadece toprağın altındakiler ile sobaya yansın diye attığımız odunlardır. Çünkü bu evrende yanılması mümkün olmayan sadece Allah Teala vardır. İnsan her zaman yanılabilir, doğruyu buldukça da fikrini değiştirebilir. Bu ayıp da değil, anormal de. Bilakis fikri tekâmülün neticesidir. Vesselam.
Tabiiki düşüncelerin belki gelecekte yanlış olduklarını anladığımda değişecektir. Ama şu anda ben hala fikrimin doğru olduğunu düşünüyorum. Ama yine de kendi doğrunu benle paylaşıp yeni bir bakış açısı kazandırdığın için ?

Ezan Türkçe okunsun diyenler şu sorularada cevap vermeli.

O zaman Kürtçede okusun ? Zazaca Çerkezce Gürcüce veya Bulgaristanda ki Müslümanlar için Bulgarca Çin'dekiler için Çin'ce Hindistandakiler için Hintçe. Eee ne oldu şimdi ? Hani birlik beraberlik ortak paydada buluşma ?
Tüm dinlerde amaç ortaklık birlik beraberlik aynı ülkü etrafında birleşme olmalı. Ama dünyada sadece Türkiye'de tartışılıyordur heralde şu dini mevzular. Dünyada daha öncede başka örneği var mıydı acaba Çoğunluğu müslüman olup Başörtülü kızların okula alınmadığı çoğu kuruma giremediği. Veya çoğu işe alınmadığı. Aynı şekilde Müslüman insanlardan böyle bir talep gelmemesine rağmen inatla bir Ezan'ı Türkçe yapma isteği...

Not: Sen Kur'an ı Türkçeden okumak mı istiyorsun oku. Duaları Türkçe mi etmek istiyorsun et tutan yok. Ama halka açık topluluk halinde yapılan işlerde kural ve usül olarak Arapça okunması gerekir NOKTA...
Sen dini çok yanlış anlamışsın dinin kastettiği birlik beraberlik aynı şeyleri söylemek değil. Aynı düşünceleri paylaşmaktır. Ve bir hintin “maliki yevmiddin” kelime gurubundan anlayacağı bir Arap’ın anlayacağıyla aynı şey olmaz. Ve eğer aynı şey anlaşılmazsa paylaşılacak duyguların aynı olması beklenemez

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Sen dini çok yanlış anlamışsın dinin kastettiği birlik beraberlik aynı şeyleri söylemek değil. Aynı düşünceleri paylaşmaktır. Ve bir hintin “maliki yevmiddin” kelime gurubundan anlayacağı bir Arap’ın anlayacağıyla aynı şey olmaz. Ve eğer aynı şey anlaşılmazsa paylaşılacak duyguların aynı olması beklenemez

OK.

DÜnyada CHP'den başka bunu böyle yapmak isteyen ülke veya parti var mı acaba çok merak ediyorum.

Ne zaman canları sıkılsa şu konu geliyor gündeme. Böyle bir talep yok istek yok amaç ney gerçekten anlayamıyorum... Oldu olacak iktidar olursalar mahkeme kararı ile olmadı silah zoru ile gene Türkçe yapılsın Ezan tüm Müslümanlarda rahat etsin !!!

KRZMNİTK

Profesör
Reaksiyon puanı
1,072
OK.

DÜnyada CHP'den başka bunu böyle yapmak isteyen ülke veya parti var mı acaba çok merak ediyorum.

Ne zaman canları sıkılsa şu konu geliyor gündeme. Böyle bir talep yok istek yok amaç ney gerçekten anlayamıyorum... Oldu olacak iktidar olursalar mahkeme kararı ile olmadı silah zoru ile gene Türkçe yapılsın Ezan tüm Müslümanlarda rahat etsin !!!
CHP’yle ne alakası var. Ben burada kendi fikrimi söylüyorum sadece. Ayrıca siz nerede biliyorsunuz sadece Türkiye de böyle bir tartışmanın yaşandığını.

UmutsuzAdam

Profesör
Reaksiyon puanı
1,031
katılıyorum

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
CHP’yle ne alakası var. Ben burada kendi fikrimi söylüyorum sadece. Ayrıca siz nerede biliyorsunuz sadece Türkiye de böyle bir tartışmanın yaşandığını.

Dünyada örneği olsa duyardık. Sadece bizim muhalefete has tartışma konusu bunlar. İnatla yıllardır gündeme gelir.

Bak 12 farklı ülkede Esan sesini koymuşlar. ( Dİkkat et bakalım o kadar farklı ülke olmasına rağmen ortak özellik ney ? )

Reaksiyon puanı
10,315
@ConfickerBelasi ne oldu kardeşim zorunamı gitti niye kızgın atıyorsun
Biz ona kısaca Konfik diyoruz. Siyaset bölümünde CHP'li olmayan arkadaşların yorumlarına kırmızı emoji atması onun için bir zikir ayini gibidir. Biz alıştık, sen de alışırsın zamanla. :)

Reaksiyon puanı
10,315
Bak 12 farklı ülkede Esan sesini koymuşlar. ( Dİkkat et bakalım o kadar farklı ülke olmasına rağmen ortak özellik ney ? )
Bu idrak işi imanın gücü, seviyesiyle mütenasip bir durum sanırım.
Ki, o da ancak nasip işi...
Araplar bu durum için, "Kellim kellim lâ yenfa" demişler.

KRZMNİTK

Profesör
Reaksiyon puanı
1,072
Dünyada örneği olsa duyardık. Sadece bizim muhalefete has tartışma konusu bunlar. İnatla yıllardır gündeme gelir.

Hayır sen bu tartışmanın olmadığını nereden biliyorsun. Yoksa tabiki ezan farklı bir dilde okunsa duyardık

MustiRG07

Profesör
Reaksiyon puanı
1,798
Biz ona kısaca Konfik diyoruz. Siyaset bölümünde CHP'li olmayan arkadaşların yorumlarına kırmızı emoji atması onun için bir zikir ayini gibidir. Biz alıştık, sen de alışırsın zamanla. :)
:D

Ben her şeyin Türkçesini bilmek isterim.
Ülkede öğrenme diye yasakmı var ya arapçasını yasaklasalar niye arapça değil dersiniz sizin derdiniz ne ya

crow88

Moderatör
Moderatör
Reaksiyon puanı
3,377
Kuran'ı Kerim okumaya sağdan başlar sola doğru gider,diğer bütün diller (Türkçe dahil,)soldan sağa gider.
Eve,camiye girerken,yemeğe başlarken (solak değilseniz) sağdan başlarsınız.iyilik sevabını sağ kol üzerindeki melek yazar.
Camiye,eve,iş yerine girişler sağ ayakla,tuvalet ,banyo gibi yerlere sol ayakla girilir.
taharet sol elle yapılır.
Bu liste uzar gider.
Manasını öğrenmek için Türkçe okuyabilirsiniz.
Ayrıca şöyle düşünün,neden yabancı filimlerde eski dönemlere ait konularda latince konuşmaları ,normal dilde değilde, latince orijinal dili olarak söylüyorlar,onuda ingilizce söylemeleri gerekmezmi.

MustiRG07

Profesör
Reaksiyon puanı
1,798
Bu tam yani siz anladınız aga adamı sevmeyebilirsin ama o adamı sevenlerin önünde böyle laflar edemessin ama abi şu Atatürkü ilah yerine koyanların Allah bin belasını versin adamı siyasete soktular Chpliler Atatürkün askerleriyiz diye oy topluyor yani bildiğin adamı kullanıyorlar adam bira içebilir bundan sizene Allah cezasını ahirette verir ama aga adam ülkeyi kurtarmış yani tek başına olmasada o olmasa bu ülkenin durumu vahimdi yani kimse Atatürke hakaret edemez bu arada Atatürk kuranı türkçeye çevirdi diyorlar bunu büyük üstadım Kadir Mısıroğlu söylüyor çevirmiş olabilir ama tam bir bilgi yok

Knk şu tipe bak ya şeytan gibi mübarek :D kaşlara bak dudaklara bak başörtülülere laf etmiyorum tipine laf ediyorum benim sevgilimde başörtülü yani

TBM

Dekan
Reaksiyon puanı
358

imam küfür etse ülkenin geneli amin der anlamadığı için. sana katılıyorum, ezan da mevlütler de vb. de Türkçe okunmalı.