İmamoğlu ezan ve Kur'anı Türkçe okuttu

ozciceky

Profesör
Reaksiyon puanı
2,764
Yahu üstadım, işin enteresan tarafı ne biliyor musun? Hani bir ara bir konu açılmıştı, insanların inançlarını sorgulayan bir anketti yanılmıyorsam. Yani kısaca "Allah'a inanıyor musun?" sorusunu soran bir anket. O ankete Allaha inanmıyorum diye cevap verenlerin birçoğu burada gelmiş Türkçe ezan diyor, Türkçe Kur'an diyor. Mübarekler sanki ezan Türkçe okununca tıpış tıpış camiye koşacaklar, Türkçe yazılan Kur'anı okuyup müslümanlığın zirvesine çıkacaklar. Neylersin abem, Türkiye burası işte. Rahmetli Mehmet Akif ERSOY bir mülakatında iki yüzlü insanları sevdiğini söylemişti. Mülakatı yapan zat şaşkınlıktan gözleri faltaşı gibi açılınca merhum Akif:"Niye şaşırıyorsun ki, şimdi insanlar 20 yüzlü oldular. Bari eskilerin iki yüzü vardı, o zamanlar tabii ki onlardan çok nefret ederdim ama, bugünkü 20 yüzlüleri görünce onlar artık bana sevimli gelmeye başladı" demişti.

Mesela o ankette ben Allah'a inanmıyorum diye cevap verenlerden biri değilim kıymetli Kardeşim.
Ezanın Türkçe okunmasına karşı ya da Fransızca okunmasına karşı hangi Kuranı hüküm olduğunu açıklayabilir misiniz acaba ?

xPhoenix06

Profesör
Reaksiyon puanı
2,186
Mesela o ankette ben Allah'a inanmıyorum diye cevap verenlerden biri değilim kıymetli Kardeşim.
Ezanın Türkçe okunmasına karşı ya da Fransızca okunmasına karşı hangi Kuranı hüküm olduğunu açıklayabilir misiniz acaba ?
Cevap verme hacı, sapıtmış bunlar anlamıyorlar hiçbir şeyi. Adamlara diyorum ben günde 5 vakit namazımı kılıyorum ama ezanın Türkçe olmasını istiyorum, adam diyor: "Bunlar camiye gitmiyor, namaz kılmıyor, yorum yapmak bu pis şeytanların haddine değil." Boşuna vaktini harcama derim ben. Ki bundan da beteri adamlar ezanı anlamı için değil okunuşu için seviyorlarmış yazdıklarına bakarsak, bu düşünce yapısındaki birine ne söylersen söyle bir şey anlamaz haberin olsun.

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Elhamdülillah Ateis- Müslümanıh yigen ama şunu söyleyeyim gerçekten bir ara tam dinden çıkma çizgisinin üstündeydim daha sonra kendime bir soru sordum ve o soruya tutunarak Müslüman kalmaya devam ediyorum.
Bu mesajınızdan sonra beş vakit namaz kıldığınızı söylemeniz inandırıcı gelmedi ama neyse.

xPhoenix06

Profesör
Reaksiyon puanı
2,186
Bu mesajınızdan sonra beş vakit namaz kıldığınızı söylemeniz inandırıcı gelmedi ama neyse.
Ne o verecek cevap bulamayınca beni karalamaya mı çalışıyorsun? Yukarıda Allah var sana bir şey ispatlamak zorunda değilim ayrıca adım kadar eminim sen, ben o yazıyı yazmasam bile (ki yazdığım yazıda namaz kılmamı tersleyecek ne var hala bulamadım?) yine de namaz kıldığıma inanmayacaktın siz böylesiniz çünkü.

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Ne o verecek cevap bulamayınca beni karalamaya mı çalışıyorsun? Yukarıda Allah var sana bir şey ispatlamak zorunda değilim ayrıca adım kadar eminim sen, ben o yazıyı yazmasam bile (ki yazdığım yazıda namaz kılmamı tersleyecek ne var hala bulamadım?) yine de namaz kıldığıma inanmayacaktın siz böylesiniz çünkü.
"Elhamdülillah Ateis- Müslümanıh yigen" diyecek kadar ciddiyetsiz bir cümleden çok ciddi şeyler beklemiyorum açıkçası.
Hem alaylı/ciddiyetsiz ifade kullanıyor hem de Müslümanlığınıza toz kondurmuyorsunuz.

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Açıp bir meal okumayan insanlar ezanı Türkçe duyup ne yapacak ya çok gereksiz bir tartışma.

ozciceky

Profesör
Reaksiyon puanı
2,764
Yahu arkadaşlar ezan Türkçe okunur veya okunmaz. Halkın istediği ne ise o olur zaten.
Ama gerçekten de tek derdimiz ezanın Türkçe olup olmaması mı ?
Evet ben Türkçe olmasını arzu ederdim ama olmasa da dert değil.
Kendimizi istanbulun fethi sırasında melekler dişi midir erkek midir diye
saçma sapan tartışmalar içindeki hristiyan din adamları gibi hissediyorum.
İbadetin bir ritüeli vardır. İSteyen istediği gibi yapar. Bu da Allah ile kul arasındadır.

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Yahu arkadaşlar ezan Türkçe okunur veya okunmaz. Halkın istediği ne ise o olur zaten.
Ama gerçekten de tek derdimiz ezanın Türkçe olup olmaması mı ?
Evet ben Türkçe olmasını arzu ederdim ama olmasa da dert değil.
Kendimizi istanbulun fethi sırasında melekler dişi midir erkek midir diye
saçma sapan tartışmalar içindeki hristiyan din adamları gibi hissediyorum.
İbadetin bir ritüeli vardır. İSteyen istediği gibi yapar. Bu da Allah ile kul arasındadır.

Ezanın Türkçe okunmasında net bir engel yok bir ayeti veya hadisi göstererek Türkçe okunamaz diyemeyiz fakat anlamını açıp öğrenmek bu kadar kolayken ezanın kendine has duyumunu ve her müslümanın çinli veya latin farketmezsizin duyunca bu namaz çağrısı dediği şeyi orjinalinden koparıp değiştirmek çok yanlış ve gereksiz olur. İnsanlar ezanın anlamını bilmiyorsa onların cahilliğidir Müslümanın deyip bırak ezanı Kuranı bile anlamak için açıp Türkçe okumazlar o yüzden ezanın aslından koparılması son derece gereksiz olur.

Usui Takumi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,177
Bazı şeyler evrenseldir, dünyanın her yerinde aynı şekilde yapılır. Misal futbol dünyanın her yerinde aynıdır. Ofsayt kuralları Türkiye'de de aynı şekilde uygulanır, İngiltere'de de Fransa'da da. Kimse çıkıp da ofsayt kuralları bizim ülkemizde farklı uygulansın veya hiç uygulanmasın demez. Ezan'da aynı şekildedir. Dünyanın her yerinde aynı şekilde okunur, uygulanır. Zaten bizim okumuş zırcahiller dışında ezanın kendi dilinde okunmasını, ibadetin kendi dilinde yapılmasını isteyen bir Allah'ın kulunu bulamazsınız.

İsteyen ibadetini istediği şekilde yapar ifadesi de yanlıştır, kimse kafasına göre element uydurup ibadet yapamaz. Hangi ibadetin nasıl yapılacağı bellidir ve hangi mezhebe tabiyseniz ona göre yaparsınız. İşinize öyle geliyor diye namazı Şafi'ye göre kılıp, orucu Hanefi'ye göre tutamazsınız. Bunun için gerekçeli sebebiniz olmalı. Başka bir örnek ayakta duramıyorsanız oturarak veya dizlerinizi uzatarak namaz kılarsınız. Ama sapasağlam adamsınız ayakta da durabiliyorsunuz "oturarak kılmak rahatıma geliyor" diye oturup namaz kılamazsınız. Dil konusuna gelince istediğiniz dilde ibadet edemezsiniz, dua edersiniz. Okuduğunuz surenin anlamını bilmek veya öğrenmeye çalışmak başkadır, anlamını söyleyerek orijinalini hiç okumadan ibadet etmeye çalışmak, bunun da doğru olduğunu iddia etmek başkadır.

Ezanın veya ibadetlerin türkçe olmasını savunanların dayanağı "okuduğumuzu anlamıyoruz, türkçe olsa anlarız." bahanesi. Anlamıyorsunuz çünkü "sadeleştirme, yabancı kelimelerden arındırma" gibi bahaneler altında türkçenin çok affedersiniz içine edildi. Bilenler vardır bi ara "otobüs" tükçe değil diye değiştirip "çok oturgaçlı götürgeç" yapmaya kalkışılmıştı sonrasında "böyle saçmalık mı olur çok oturgaçlı götürgeç ne" diye tepki gelince vazgeçildiydi. Aynısı Felah, Ekber, Kevser vs vs gibi kelimeler içinde geçerli. Bir kelime bir dile başka bir dilden girmiş olabilir ama o kelime yıllar veya yüzyıllar boyu söylene söylene o dille kaynaşmış, bütünleşmiş ise sadeleştirme, öze dönme adı altında o kelimeye dokunulmaz. Dokunuluyorsa orada iyi niyet yoktur.

Reaksiyon puanı
10,315
anlamak için açıp Türkçe okumazlar o yüzden ezanın aslından koparılması son derece gereksiz olur.
Teşekkürler kardeşim, bazen zıt düşünsek de bu konudaki insaf ve iz'an ölçülerinde düşünebilmek için ideolojik saplantılara girmek gerekmiyormuş. ?

Son düzenleyen moderatör:

ozciceky

Profesör
Reaksiyon puanı
2,764
Ezanın Türkçe okunmasında net bir engel yok bir ayeti veya hadisi göstererek Türkçe okunamaz diyemeyiz fakat anlamını açıp öğrenmek bu kadar kolayken ezanın kendine has duyumunu ve her müslümanın çinli veya latin farketmezsizin duyunca bu namaz çağrısı dediği şeyi orjinalinden koparıp değiştirmek çok yanlış ve gereksiz olur. İnsanlar ezanın anlamını bilmiyorsa onların cahilliğidir Müslümanın deyip bırak ezanı Kuranı bile anlamak için açıp Türkçe okumazlar o yüzden ezanın aslından koparılması son derece gereksiz olur.

İnsan ana diline çok daha duyarlıdır. Karşındakine ağır bir küfürü Türkçe söylemek ile birebir aynısını İngilizce söylemek dahi aynı etkiyi yapmaz iken insanın ana lisanında;

Allah en büyüktür
Allah'tan başka ilah olmadığına tanıklık ederim
Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna tanıklık ederim
Haydi namaza
Haydi kurtuluşa
Namaz uykudan hayırlıdır (sadece sabah namazında)
Allah en büyüktür
Allah'tan başka ilah yoktur

yukarıdakileri duyması kadar güzel bir şey olabilir mi...

Kaldı ki ezanın Arapçası da mezhepten mezhebe değişiklik gösterir. Yani Kuran ayetleri değişmezdir ama ezan mezhepten mezhebe değişebilmiştir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bazı şeyler evrenseldir, dünyanın her yerinde aynı şekilde yapılır. Misal futbol dünyanın her yerinde aynıdır. Ofsayt kuralları Türkiye'de de aynı şekilde uygulanır, İngiltere'de de Fransa'da da. Kimse çıkıp da ofsayt kuralları bizim ülkemizde farklı uygulansın veya hiç uygulanmasın demez. Ezan'da aynı şekildedir. Dünyanın her yerinde aynı şekilde okunur, uygulanır. Zaten bizim okumuş zırcahiller dışında ezanın kendi dilinde okunmasını, ibadetin kendi dilinde yapılmasını isteyen bir Allah'ın kulunu bulamazsınız.
Ezan değişik mezheplerde farklı şekilde okunur. Ezan Kurani bir hüküm değildir bu sebeple de Türkçe okunmasında da bir mani yoktur.
İsteyen ibadetini istediği şekilde yapar ifadesi de yanlıştır, kimse kafasına göre element uydurup ibadet yapamaz. Hangi ibadetin nasıl yapılacağı bellidir ve hangi mezhebe tabiyseniz ona göre yaparsınız. İşinize öyle geliyor diye namazı Şafi'ye göre kılıp, orucu Hanefi'ye göre tutamazsınız. Bunun için gerekçeli sebebiniz olmalı. Başka bir örnek ayakta duramıyorsanız oturarak veya dizlerinizi uzatarak namaz kılarsınız. Ama sapasağlam adamsınız ayakta da durabiliyorsunuz "oturarak kılmak rahatıma geliyor" diye oturup namaz kılamazsınız. Dil konusuna gelince istediğiniz dilde ibadet edemezsiniz, dua edersiniz. Okuduğunuz surenin anlamını bilmek veya öğrenmeye çalışmak başkadır, anlamını söyleyerek orijinalini hiç okumadan ibadet etmeye çalışmak, bunun da doğru olduğunu iddia etmek başkadır.
İsteyen ibadetini istediği şekilde yapar. Kuranın tek olduğunu düşündüğümüzde ama mezheplerin de 1 den fazla olduğunu düşündüğümüzde her mezhep kendine göre bu işi yapmış demek ki. Şimdi burada mezhepler ile ilgili tartışmaya girmeyeceğim. Ama ibadet de namaz da kalplerdedir. Daha doğrusu Allah'ın nuru kendisine inanan kulunun kalbindedir. Kalpleri bilen de Yüce Yaradandır. O sebeple siz siz olun (Usui size demiyorum) kimseyi yaptığı ibadet şekli ile eleştirmeyin. Size göre yanlış yaptığını düşünüyorsanız dahi en fazla Yaradana doğruyu göstermesi için dua edersiniz..

Mevlana'ya sema ediyor diye bazıları zamanında kötü gözle bakmıştı. Gezegenler güneşin etrafında dönüyor. Galaksiler merkezlerindeki kara delik etrafında dönüyor. Tüm galaksiler birbirleri etrafında dönüyor. Mevlana da dönerek neyin o sesi ile Rabbine ulaşmaya çalışmış. Ne kadar da güzel yapmış.

Ezanın veya ibadetlerin türkçe olmasını savunanların dayanağı "okuduğumuzu anlamıyoruz, türkçe olsa anlarız." bahanesi. Anlamıyorsunuz çünkü "sadeleştirme, yabancı kelimelerden arındırma" gibi bahaneler altında türkçenin çok affedersiniz içine edildi. Bilenler vardır bi ara "otobüs" tükçe değil diye değiştirip "çok oturgaçlı götürgeç" yapmaya kalkışılmıştı sonrasında "böyle saçmalık mı olur çok oturgaçlı götürgeç ne" diye tepki gelince vazgeçildiydi. Aynısı Felah, Ekber, Kevser vs vs gibi kelimeler içinde geçerli. Bir kelime bir dile başka bir dilden girmiş olabilir ama o kelime yıllar veya yüzyıllar boyu söylene söylene o dille kaynaşmış, bütünleşmiş ise sadeleştirme, öze dönme adı altında o kelimeye dokunulmaz. Dokunuluyorsa orada iyi niyet yoktur.
Kimsenin ezanın anlamamak gibi bir iddiası yok. Ezanı anlamasan dahi namaza çağrı olduğunu zaten biliyorsun.

Gel, gel ne olursan yine gel,
İster kafir ister Mecusi ister puta tapan ol yine gel.
Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir
Yüz kere tövbeniz bozmuş olsan da yine gel.

Bence Mevlana'nın bu dörtlüğü İslam dininin en güzel özeti.

Son düzenleme: