İmamoğlu ezan ve Kur'anı Türkçe okuttu

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Üstüme alınmadım, herkes "Kendi" düşüncesini söylerken sen tekrardan onların sözünü siyasete bağlıyorsun bunu diyorum.

Konu gündeme EKREM İMAMOĞLU üstünden geldi. Oda bu işin yanlış olduğunu savunmadığını ve Ezan'ın Arapça okunmasu gerektiğini söylüyorsa konu bitmiştir NOKTA...

xPhoenix06

Profesör
Reaksiyon puanı
2,186
Konu gündeme EKREM İMAMOĞLU üstünden geldi. Oda bu işin yanlış olduğunu savunmadığını ve Ezan'ın Arapça okunmasu gerektiğini söylüyorsa konu bitmiştir NOKTA...
Aaa öyle mi demiş? tüh arkadaşlar mesajlarımı ciddiye almayın sakın Eko Başkan Arapça okunması gerek demiş kusuruma bakmayın bi anlık dalgınlığıma gelmiş saçmalamışım... :D anlamayan olmazda hadi olursa diye (!)

Reaksiyon puanı
10,315
"Kur’an’ın tercümesine Kur’an denilemeyeceği ve tercümesinin Kur’an hükmünde olmadığı konusunda İslâm alimleri görüş birliği içindedir. Yüce Rabbimizin öğütleri ve buyruklarını öğrenmek maksadıyla, Kur'an-ı Kerim'in meal ve tefsirlerini okumak gerekli olmakla birlikte okunan bu tercümelerin Kur’an olarak isimlendirilmesi caiz olmadığı gibi mealin Kur’an yerine okunması da doğru değildir."

Bu açıklama Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki açıklaması...

Son olarak şunu söyleyim: Ne Ekrem İMAMOĞLU, ne bir başkası... Bu ülkede hiç kimsenin gücü bir daha Ezanı ve Kur'anı Türkçe olarak -Kanun yaparak ve bütün ülkede- okutmaya güç yetiremez. Burada boş boş konuşan savunucuların hiçbiri Türkçe dahi okunsa icabet etmeyeceklerine göre çene yormalarının da bir anlamı kalmıyor zaten. NOKTA!

ozciceky

Profesör
Reaksiyon puanı
2,764
Acaba sen ne zaman insanların görüşlerini siyasetle bağdaştırmayı keseceksin çok merak ediyorum.
Arkadaş artık bende engelli olduğu için ne yazmış bilmiyorum. Ama kesmez. Bana da AKP'ye muhalifim diye CHP yakıştırdı sağ olsun. Halbuki kendisine defalarca sağ ve solda değişik partilere oy attığımı söylememe rağmen. Bence dikkate almaya değmez.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu açıklama Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki açıklaması...

Son olarak şunu söyleyim: Ne Ekrem İMAMOĞLU, ne bir başkası... Bu ülkede hiç kimsenin gücü bir daha Ezanı ve Kur'anı Türkçe olarak -Kanun yaparak ve bütün ülkede- okutmaya güç yetiremez. Burada boş boş konuşan savunucuların hiçbiri Türkçe dahi okunsa icabet etmeyeceklerine göre çene yormalarının da bir anlamı kalmıyor zaten. NOKTA!
Sevgili Kardeşim,

Kuranın Arapça okunmasında bir beis yok zaten. Kişi bunu Arapça okutabilir. Türkçe de okutabilir. Bunun sevap olup olmadığını bilmem. Ama siz ibadet olarak bunu her zaman anlamadan Arapça okuyabilir veya okutabilirsiniz. Lakin Türkçe okutmak, insanların kendi dilinde okumaları din hakkında pek çok soruyu sormalarına cevaplar bulmalarına vesile olur. Bu da dine yapılan büyük bir hizmettir. VİRGÜL!

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Arkadaş artık bende engelli olduğu için ne yazmış bilmiyorum. Ama kesmez. Bana da AKP'ye muhalifim diye CHP yakıştırdı sağ olsun. Halbuki kendisine defalarca sağ ve solda değişik partilere oy attığımı söylememe rağmen. Bence dikkate almaya değmez.

Şu forumda sizin gibi hep aynı kişileri savunup hep aynı parti üstünden haberler yaymaya çalışıp sonrada ben TARAFSIZIM ben Parti tutmuyorum ki veya siyaset yapmıyorum ki diyenler yok mu...

Senin CHP'li olduğunu veya CHP'yi savunduğunu insan KÖR OLSA anlar... Neyini saklıyorsun veya yalanlıyorsun ? İstediğin partiyi destekle ayrıca BANANE !!!

Burası siyaset bölümü bir siyasi söylemde bulunacaksanız açık açık söyleyin ne olacak yani şu ULTRA TARAFSIZIM ben ayaklarına yatmayın...

xPhoenix06

Profesör
Reaksiyon puanı
2,186
Burada boş boş konuşan savunucuların hiçbiri Türkçe dahi okunsa icabet etmeyeceklerine göre çene yormalarının da bir anlamı kalmıyor zaten.
Bunu dersin ama o savunuculardan biri Arapçasına dahi günde 5 defa icabet etmektedir?
Bu ülkede hiç kimsenin gücü bir daha Ezanı ve Kur'anı Türkçe olarak -Kanun yaparak ve bütün ülkede- okutmaya güç yetiremez.
Kur'an hadi neyse ama Ezan ileride illaki bir gün Türkçe olacak hiç merak etmeyin siz.
Sizin gibi Arapça sevdalılarına söylenecek söz çok ama o sözleri anlar mısınız bilmem...

Reaksiyon puanı
10,315
Kur'an hadi neyse ama Ezan ileride illaki bir gün Türkçe olacak hiç merak etmeyin siz.
Sizin gibi Arapça sevdalılarına söylenecek söz çok ama o sözleri anlar mısınız bilmem...
Ezanı aslından, orjinalinden bozmak isteyenler bir daha hiç iflah olmadı. Bu millet onları asla affetmedi. Onlara bir daha tek başlarına iktidar yüzü göstermedi. Bir daha birinin buna cesaret edebileceğini hiç sanmıyorum. Boşuna heveslenmeseniz ruh sağlığınız açısından daha iyidir. :)

İkinci husus, ben Arapların diline değil, Rabbimin diline aşığım. Lakin bunu da sizin gibi düşünenlerin anlaması mümkün değil.

Kuranın Arapça okunmasında bir beis yok zaten. Kişi bunu Arapça okutabilir. Türkçe de okutabilir. Bunun sevap olup olmadığını bilmem. Ama siz ibadet olarak bunu her zaman anlamadan Arapça okuyabilir veya okutabilirsiniz. Lakin Türkçe okutmak, insanların kendi dilinde okumaları din hakkında pek çok soruyu sormalarına cevaplar bulmalarına vesile olur. Bu da dine yapılan büyük bir hizmettir. VİRGÜL!
Ben sizden en az 10 yaş daha büyük olduğumu zannederim. Buna rağmen her daim, "Kıymetli abim" diye hitap ederim. Sizin hitabınızda da bir sorun yok, sadece hatırlatmak istedim. :)

Konuya dönersek... Anlamak mı istiyorsun? A üstadım, memlekette yüzlerce Kur'an meali var. Eğer niyetiniz onu anlamaksa, meal mi dersin, gani... Tefsir mi dersin gani... Yeter ki sen anlamaya çalış. Buna engel olan bir durum yok ki... Ama, yukarıda DİB'lığının da açıkladığı gibi bunların hiçbiri Kur'an değil, Kur'an'ın yüzlerce manasından sadece biridir.

MustiRG07

Profesör
Reaksiyon puanı
1,798
Ezanı aslından, orjinalinden bozmak isteyenler bir daha hiç iflah olmadı. Bu millet onları asla affetmedi. Onlara bir daha tek başlarına iktidar yüzü göstermedi. Bir daha birinin buna cesaret edebileceğini hiç sanmıyorum. Boşuna heveslenmeseniz ruh sağlığınız açısından daha iyidir. :)

İkinci husus, ben Arapların diline değil, Rabbimin diline aşığım. Lakin bunu da sizin gibi düşünenlerin anlaması mümkün değil.

Ben sizden en az 10 yaş daha büyük olduğumu zannederim. Buna rağmen her daim, "Kıymetli abim" diye hitap ederim. Sizin hitabınızda da bir sorun yok, sadece hatırlatmak istedim. :)

Konuya dönersek... Anlamak mı istiyorsun? A üstadım, memlekette yüzlerce Kur'an meali var. Eğer niyetiniz onu anlamaksa, meal mi dersin, gani... Tefsir mi dersin gani... Yeter ki sen anlamaya çalış. Buna engel olan bir durum yok ki... Ama, yukarıda DİB'lığının da açıkladığı gibi bunların hiçbiri Kur'an değil, Kur'an'ın yüzlerce manasından sadece biridir.
Abi bırak şunları ya ne halleri varsa görsün Mevlana ne güzel demiş

Bir delil ile 40 alimi yendim. Ama 40 delil ile 1 cahili yenemedim​

bunlar eskileri görmemiş her şey eskiden mükemmel sanıyorlar

ozciceky

Profesör
Reaksiyon puanı
2,764
Size saygım baki. Umarım söylediğim bir söz sebebi ile sizi kırmamışımdır. Hep şunu söylerim yazışarak iletişimde bazen insanın kafasından geçenleri yumuşarak olarak düşünerek yazsa dahi anlam sanki sertmiş gibi anlaşılabiliyor. Öyle bir algı da yarattı isem peşinen özür dilerim. Not olarak ben 72 liyim :)
Sevgili Kardeşim son derece haklısınız. Kimseyi küçümsemek için demiyorum ama ben bu dediğimi kendim için de söylemiyorum. Çünkü ben elimden geldiğince, aklımın yettiğince okuyarak araştırmaya çalışıyorum. Benim derdim kendimle değil. Benim derdim şeyhlere şıhlara islam adı altında lütfen yanlış anlamayın ama karısını çocuğunu verenlere. Sapkınlık mıdır, cehalet midir, ikisi birden midir ? Halkımız okumuyor ki araştırmıyor ki. O sebeple bari okunurken de Türkçe okunsun, insanların kafasında bir soru işareti uyandırsın istiyorum.

Abi bırak şunları ya ne halleri varsa görsün Mevlana ne güzel demiş

Bir delil ile 40 alimi yendim. Ama 40 delil ile 1 cahili yenemedim​

bunlar eskileri görmemiş her şey eskiden mükemmel sanıyorlar
Hz. Ali ise Akıl ile İman ikiz kardeştir der.

Kara taşa su koyarsan,
Elli yıl ıslatır isen,
O taş yine kaskatıdır,
Hünerli taş olur değil.
Yunus Emre

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064

Kimsenin istemediği ve desteklemedi bir şeyi nasıl yapacaksınız acaba ? Senin ÖZGÜRLÜK veya DEMOKRASİ anlayışın bu mu gerçekten ?
Silah zoruylamı şiddetle mi mahkeme kararıyla mı okutacan Türkçe ezan ? Bu söylediğini destekleyen siyasal bir görüş veya parti bile kalmadı Türkiye'de.
CHP bile bu SIĞ muhabbetten döndü en son hatırladığım CHP'li vekil Öztürk Yılmaz bile Türkçe ezan'ı savundu diye partiden ihraç edilmişti... Bu süreçte Ekrem İmamoğluda savunmadıysa kimse savunmaz artık heralde.

xPhoenix06

Profesör
Reaksiyon puanı
2,186
Kimsenin istemediği ve desteklemedi bir şeyi nasıl yapacaksınız acaba ?
Eğer cahilliği yenersek halk kendi kendine bunu destekler zaten o yüzden bu sorununuz cevabı olarak cahilliği bitirdikten sonra gerisi gelecektir diyorum. Yani Ezanı ben Türkçe yapmayacağım eğer halk gerçekten bilinçlenirse kendileri yapacaktır diyorum. Ve inancım bu yönedir ki bir gün Türk halkı gerçekten bilinçlenecek ve yanlışları farkedip kendileri düzeltecektir. Ayrıca bu yazdıklarımdan Ezanın arapça okutulması gerektiğini destekleyenler cahildir, Ezanın Arapça okunması yanlışlıktır vs. gibi bir anlam çıkarmayın sakın eğer gerçekten yanlış olan diğer şeyleri doğruya çevirdikten sonra geriye bu tür detaylı şeyler kalacaktır ve bunların da üstüne biraz kafalarını yorarlarsa benimle aynı düşüncede olacaklarını düşünüyorum.

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Eğer cahilliği yenersek halk kendi kendine bunu destekler zaten o yüzden bu sorununuz cevabı olarak cahilliği bitirdikten sonra gerisi gelecektir diyorum. Yani Ezanı ben Türkçe yapmayacağım eğer halk gerçekten bilinçlenirse kendileri yapacaktır diyorum. Ve inancım bu yönedir ki bir gün Türk halkı gerçekten bilinçlenecek ve yanlışları farkedip kendileri düzeltecektir. Ayrıca bu yazdıklarımdan Ezanın arapça okutulması gerektiğini destekleyenler cahildir, Ezanın Arapça okunması yanlışlıktır vs. gibi bir anlam çıkarmayın sakın eğer gerçekten yanlış olan diğer şeyleri doğruya çevirdikten sonra geriye bu tür detaylı şeyler kalacaktır ve bunların da üstüne biraz kafalarını yorarlarsa benimle aynı düşüncede olacaklarını düşünüyorum.

Boyundan büyük laflar ediyorsun... Söylediğin lafların ağırlığını anlayabilecek yaştasındır İnşAllah..

MustiRG07

Profesör
Reaksiyon puanı
1,798
Türkçe ezan okutmak kadar saçma bir şey görmedim ben arapça olunca içiniz mi kaynıyor şuan arapların yaptığı beni alakadar etmez peygamber efendimiz bunu arapça okuttu arapça kalacaktır .

Konfik yine başladın mı mesaiye dostum

Son düzenleme:

ozciceky

Profesör
Reaksiyon puanı
2,764

UmutsuzAdam

Profesör
Reaksiyon puanı
1,031
bu konu neden bu kadar tartışmaya dönmüş? .içerik aynı anlatılmak istenenen aynı. ama herkez arapça bilmiyor.bence türkçe okunması daha mantıklı. arapça bişiler dinleyip bişi anlamamaktansa türkçe dinleyip anlamayı tercih ederim. bu arapça okunmanın islamda beraberliği sağlamakla alakası yok ezan veya Kuran her dilde okunup dinlenebilir. Hac ibadetinde milletlere göre zamanlama yapılabilir her dilden herkez anladığı gibi ibadet etmiş olur.

Reaksiyon puanı
10,315
Konfik!
Boşuna zahmet etme...
Senin kırmızıların artık bir hükmü kalmadı.
Neden biliyor musun?
Çünkü sen bu kırmızıları haksız olan için değil, hatta yorumlar için bile değil... Kategorize ettiğin isimler için atıyorsun. Keza emojilerinin bir anlamı kalmıyor. :)

@ConfickerBelasi

Usui Takumi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,177
Ezan evrenseldir ve dili her yerde ayrıdır. Türkçe Ezan isteyenlerin derdi milliyetçilik değil başka. Zaten dünyada bizim çok bilmişlerden başka dünyada ezanın kendi dilinde okunmasını isteyen hiçkimse yok...

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Ezan evrenseldir ve dili her yerde ayrıdır. Türkçe Ezan isteyenlerin derdi milliyetçilik değil başka. Zaten dünyada bizim çok bilmişlerden başka dünyada ezanın kendi dilinde okunmasını isteyen hiçkimse yok...

Harbi onu araştırdım biraz bende. İlk Ezan 622 tarihinden okunmuş ve onlarca müslüman ülke farklı dile ve millete sahip neredeyse yüzlerce devlet gelmiş geçmiş hiç biri 1500 sene Ezan'ı farklı dilde okuma ihtiyacı duymamış. Ama Bizim CHP çıkmış hemde 18 yıl zorla Türkçe okutmuş !!! Vatandaş'ın böyle bir isteği olmadığı halde. Sonra aslına dönmüş 80 yıldır Türkçe okunuyor ve halen dünyada farklı dilde örneği yok bazıları İNATLA DEĞİŞTİRME çabasında akıl alır gibi değil...

Mars!

Asistan
Cezalı
Reaksiyon puanı
439
Her zaman bir şeylere tepki gösterenler muhakkak olacak. Bu tarz bir etkinlikte bunun garabet olduğunu düşünenler bir daha İBB'nin düzenlediği bu etkinliğe katılmazlar. Neticede Sema yaptığı için Mevlana'ya da zamanında eleştiriler yöneltilmiş.
Karışık sema nedir, bu mevleviliğin ritüelinde yok.

ozciceky

Profesör
Reaksiyon puanı
2,764
Karışık sema nedir, bu mevleviliğin ritüelinde yok.
Haklısınız. Ritüelinde olduğunu zaten söylemedim. Demek istediğim zamanında sema yaptığı için da Mevlana çok eleştirilmiş. Yani yapılan yeni bir değişiklik ve atılan yeni bir adım her zaman eleştiri alacaktır. Olumlu veya olumsuz yönde

Reaksiyon puanı
10,315
Ağzına sağlık abi. Aynen katılıyorum.
Yahu üstadım, işin enteresan tarafı ne biliyor musun? Hani bir ara bir konu açılmıştı, insanların inançlarını sorgulayan bir anketti yanılmıyorsam. Yani kısaca "Allah'a inanıyor musun?" sorusunu soran bir anket. O ankete Allaha inanmıyorum diye cevap verenlerin birçoğu burada gelmiş Türkçe ezan diyor, Türkçe Kur'an diyor. Mübarekler sanki ezan Türkçe okununca tıpış tıpış camiye koşacaklar, Türkçe yazılan Kur'anı okuyup müslümanlığın zirvesine çıkacaklar. Neylersin abem, Türkiye burası işte. Rahmetli Mehmet Akif ERSOY bir mülakatında iki yüzlü insanları sevdiğini söylemişti. Mülakatı yapan zat şaşkınlıktan gözleri faltaşı gibi açılınca merhum Akif:"Niye şaşırıyorsun ki, şimdi insanlar 20 yüzlü oldular. Bari eskilerin iki yüzü vardı, o zamanlar tabii ki onlardan çok nefret ederdim ama, bugünkü 20 yüzlüleri görünce onlar artık bana sevimli gelmeye başladı" demişti.

BehzatAmirim

Dekan
Reaksiyon puanı
6,970
Yahu üstadım, işin enteresan tarafı ne biliyor musun? Hani bir ara bir konu açılmıştı, insanların inançlarını sorgulayan bir anketti yanılmıyorsam. Yani kısaca "Allah'a inanıyor musun?" sorusunu soran bir anket. O ankete Allaha inanmıyorum diye cevap verenlerin birçoğu burada gelmiş Türkçe ezan diyor, Türkçe Kur'an diyor. Mübarekler sanki ezan Türkçe okununca tıpış tıpış camiye koşacaklar, Türkçe yazılan Kur'anı okuyup müslümanlığın zirvesine çıkacaklar. Neylersin abem, Türkiye burası işte. Rahmetli Mehmet Akif ERSOY bir mülakatında iki yüzlü insanları sevdiğini söylemişti. Mülakatı yapan zat şaşkınlıktan gözleri faltaşı gibi açılınca merhum Akif:"Niye şaşırıyorsun ki, şimdi insanlar 20 yüzlü oldular. Bari eskilerin iki yüzü vardı, o zamanlar tabii ki onlardan çok nefret ederdim ama, bugünkü 20 yüzlüleri görünce onlar artık bana sevimli gelmeye başladı" demişti.
Hocam bu arada videoyu izlediniz mi ?
İlahi okuyorlarmış orada.

Reaksiyon puanı
10,315
Hocam bu arada videoyu izlediniz mi ?
İlahi okuyorlarmış orada.
Tabii ilahi okuyorlar da, ezan da okuyorlar. Tabii İnönü devrindeki gibi, Türkçe olarak okuyorlar. O büyük bir heybet ve vakarla haykırılan, "Allahü EKBER" nidası yerine çakal uluması gibi, "tanrı uludur" diye bağırtarak.

Usui Takumi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,177
Ezan türkçe okunsun diyenler sanki ezan türkçe okunsa koşarak camiye gideceksiniz. Ayrıca Allah tanrının belasını versin. Miss gibi Allahuekber demek varken köpek uluması gibi tanrı uludur ne la? Kaldı ki Edirne'den dışarı çıkınca bir müslümana "Tanrı uludur" dediğinizde size mal mal bakarken "Allahuekber" dediğinizde ne demek istediğinizi şıp diye anlayacaktır. Özetle türkçe ezan, türkçe ibadet isteyenlerin dertleri dil falan değil, Türkiye ile islam dünyasının bağını koparmak. Biz olmazsak islamın lideri kim olacak; tarihi boyunca "kefereye taş atmamış" her fırsatta müslümanı arkadan vurmuş İran... İslamın lideri biziz diye iddiaları da var ama takan yok İran'ı. O makama hiçbir ülke Türkiye'den başkasını layık görmez zaten. Görürse aklından zoru vardır ya da İran iyi rüşvet yedirmiştir...

Son düzenleme:

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Ezan türkçe okunsun diyenler sanki ezan türkçe okunsa koşarak camiye gideceksiniz. Ayrıca Allah tanrının belasını versin. Miss gibi Allahuekber demek varken köpek uluması gibi tanrı uludur ne la?
Zaten Tükçe okunmasını isteyenlere bakınca ortak noktaları camiyle alakaları olmamaları. Türkçe okunmuş, Arapça okunmuş fark etmez onlar için.