Şifrelenmiş Sınav Soruları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ByEGT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Ne oldu, şifreyi çözen şahıs doğru mu söylüyormuş? [MENTION=87948]ByEGT[/MENTION]

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Hayır kafadan atmış. Güvercin deliği teoremiyle ilgili bir soru yoktu. Sadece tahmin etmiş arkadaş ama sallamış yani. Şifre çözme olayı falan yok. Hoca zaten açıklama yaptı çözemezsiniz diye. Çözdüğünü iddia eden kişi şifreyi burda açıklasın bakalım görelim :D

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Hoca hem sınav sorularını hem de şifreyi çözen kişi hakkında yorumlarını blog da paylaşmış

S

SDN Okuru

SDN Okuru
şifreyi çözen bilinmeyen şahış gerçekten çözmüş nasıl yapmış bilmiyoum ama kendisini tebrik ediyorum bilgi paylaşmak için vardır bu yüzden yöntemini bize bi şekilde açıklarsa memnun olurum :)

lordarcual

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Bak bende merak ettim şimdi. [MENTION=48615]ReDo[/MENTION]'cum yine darmaduman ettin ortalığı :P Bu kadar yaşlı olduğunu bilmiyordum [MENTION=48615]ReDo[/MENTION] amca (Eğer 40 yıldır FBI çalışanıysa 20 yaşında filan aldıklarını düşünelim FBI'a, 40 yılı aşkın tecrübesi olduğunu da düşünürsek ortalama 60-62 yaşlarında) :P

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Doğru diyen de var, sallamış diyen de. Son karar nedir :D

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Doğru diyen de var, sallamış diyen de. Son karar nedir :D

Hocadan basın açıklaması var :)

Şifreli Sınav Sorularına İlişkin

Şifreli sınav sorularına ilişkin bazı bilgiler vermek istiyorum. Kimliğini bilmediğimiz bir kişi şifreli sınav sorularını çözdüğünü iddia etmiş bunun için olabilecek bütün olasılıkları belirtmek istedim.

Kaba kuvvet saldırısı kullanılarak deneme yanılma yoluyla şifrenin açılması mümkündür. Ancak anahtar boyutu 128 bit olduğu için sırasıyla bütün anahtarları denemek çok çok uzun sürer. Kaldı ki elinizde denemek için en az bir açık/şifreli veri çifti bulunmalı, herhangi bir açık metin elimizde olmadığı için bu düşük bir ihtimaldir. Birçok kriptanalist şifrelenmiş verinin formatından yola çıkarak belirli çıkarımlar yapabilir. Örneğin eğer orijinal veri bir jpeg dosyası ise şifrelenecek ilk veri format bilgisi olacaktır. Jpeg format bilgisi de herkes tarafından bilinir. Ancak ben verileri text formatında şifrelediğim için bu olasılıkta mümkün değildir. Yani verileri deneme yanılma çözdüm diyen biri ya çok şanslıdır ya da yalan söylüyordur. Küçük bir hatırlatma 128 bitlik bir anahtar uzunluğu günümüz uygulamaları için kabul edilebilir bir güvenlik düzeyidir.

Ancak öğrenciler şifreyi açabilsin diye şifrelemede kullandığım anahtarı çok basit seçtim. Yapılan bir araştırmaya göre birçok kişinin kullandığı şifreler 11112222, qwerty, abc123, doğum tarihi vb. eğer şifreyi çözdüğünün iddia eden kişi bütün anahtarları denemek yerine belirli anahtarları deneyerek şifreyi çözmüş olabilir. Ancak bunu otomatik bir program ile yapmış olamaz çünkü elinde hiçbir orijinal veri olmadığı için seçtiği anahtarları manuel denemesi gerekiyor.

Sosyal mühendislik yapmıştır. Soruları belirli kişiler daha önce görme şansına sahip oluyor (fotokopici, dersi alan yüksek lisans veya doktora öğrencileri) bu kişiler çözdüm iddiasında bulunmuş olabilirler. Çözen kişi sınav sorularını vermekten çok en azından şifreleme anahtarını söylemesi gerekiyor ki inandırıcı olabilsin. Zaten kendilerini deşifre etmemek için sorular hakkında genel bilgi vermişler

Şifreli veri içerisinde ad soyad bilgisi yok şifreyi çözdüm diye atıp tutan herkes ispat etmek için şifreleme anahtarını yollamalı

Sınav Soruları İçin:

http://fatihozkaynak.blogspot.com/2013/01/ayrk-yaplar-final-sorular.html

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Yalnız iki farklı sdn okuru çözdüğünü belirtmiş. Birincisi 2 soruyu doğru tahmin etmiş, güvercin yuvası teoremi ile ilgili soru çıkmamış ama sınavdan önce bu sorunun çıkmayacağını belirten bir mesaj atmış kendisi.

İkinci sdn okuru ise sınav kağıdının başında isim soyisim bilgisinin olduğunu söylemiş ki tutmamış.

Şifreyi çözdüğünü iddia eden sdn okurundan cevap bekliyoruz :D

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Yalnız iki farklı sdn okuru çözdüğünü belirtmiş. Birincisi 2 soruyu doğru tahmin etmiş, güvercin yuvası teoremi ile ilgili soru çıkmamış ama sınavdan önce bu sorunun çıkmayacağını belirten bir mesaj atmış kendisi.

İkinci sdn okuru ise sınav kağıdının başında isim soyisim bilgisinin olduğunu söylemiş ki tutmamış.

Şifreyi çözdüğünü iddia eden sdn okurundan cevap bekliyoruz :D

Güvercini söyleyen ev arkadaşım. Dalga amaçlı yazmış. :)

cobra11

Profesör
Reaksiyon puanı
16
[MENTION=87948]ByEGT[/MENTION] sınavın nasıl geçti hocam :)

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
@ByEGT sınavın nasıl geçti hocam :)

Tam doğru cevaba puan verildiğinden kalacağım gibi. Sen git 35 puanlık soruda RSA'yı sonuna kadar getirip 6 kişiye dağıtma olayını yanlış anla, çok kolay görünen ilk sorularda akıl tutulması yaşa :D Bütünlemeye kalacak gibi.

cobra11

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Tam doğru cevaba puan verildiğinden kalacağım gibi. Sen git 35 puanlık soruda RSA'yı sonuna kadar getirip 6 kişiye dağıtma olayını yanlış anla, çok kolay görünen ilk sorularda akıl tutulması yaşa :D Bütünlemeye kalacak gibi.

hayırlısı hocam artık :) bütünleme candır :D

kanalistanbul

Asistan
Reaksiyon puanı
1
[MENTION=87948]ByEGT[/MENTION]
Hocandan 16 haneli hexadecimal formda RSA key'ini ister misin? Zaten sınav bitmiş, bu şifrenin arkasından ne çıkacak onu merak ediyorum.
Yada 16 haneli ascii string versede olur.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
AES ile şifrelenen verinin key'i: asdfghjklqwertyu :D
şifreleme algoritmasının gizli anahtarı

Ekran+Al%C4%B1nt%C4%B1s%C4%B1.JPG

Soruyu çözdüğünü söyleyen kişi şifreleme anahtarını söylemediği için sonucu ben açıklıyorum.şifrelemenin ekran çıktısı yukarıdaki gibidir. isteyen test edebilir.

http://fatihozkaynak.blogspot.com/2013/01/sifreleme-algoritmasnn-gizli-anahtar.html

Yanlız hocanın verdiği şifreyle resimdeki şifrenin sonları aynı değil.

osC++CoDeR

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Görmeyeli konu baya ilerlemiş :)Büte kalanlara eliptik eğri algoritması sorulacak mış :D

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
[MENTION=105290]erenberk[/MENTION]

Üst yönetimden, şifreyi kendisinin çözdüğünü iddia eden SDN Okurunun bağlantı bilgilerini (IP vs.) hocaya göndermelerini rica edebilir misin? :)
Eğer o kişi fotokopici veya dersi alan yüksek lisans veya doktora öğrencilerinden biriyse ortaya çıkmalı. Hoca bu duruma çok kızdı. :closedeyes:

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
İlk verilen şifreyle hocanın ilan ettiği şifrenin son kısmının tutmamasının sebebi:

Şifreli verilerin uyuşmaması problemine ilişkin açıklama

Bazı arkadaşlar daha önce gönderdiğim şifreli veri ile son yayınladığım ekran görüntüsündeki şifreli verinin uyuşmadığını belirtmişler. İki şifreli verinin farklı çıkmasının sebebi şifrelenen orijinal verilerin farklı olmasından kaynaklanmaktadır.

AES bir blok şifreleme algoritmasıdır. Şifrelenecek verileri 128 bitlik bloklara böler ve şifreler. Eğer bloklardan biri değişir ise doğal olarak şifreli verilerde değişir. Ben soruların şifreli halini yanlış hatırlamıyorsam 5 ocak tarihinde yayınladım. O zaman şifrelediğim sorularda bazı yazım yanlışları vardı. Örneğin ikinci soruda nütasyon yerine notosyon yazıyordu birde soruları bastırmadan önce rahat anlaşılsın diye bazı açıklamalar ekledim. Örneğin son sorunun sonuna “her bir rakam ayrı ayrı şifrelenecek” diye bir açıklama ekledim. Doğal olarak açık veri değiştiğinden şifreli veri değişti.

Böyle bir farkın çıkması aslında iyi oldu. Bu fark ile blok şifrelerin bir zayıflığını açıklama imkanına sahip olduk. Eğer siz aynı blokları aynı anahtarları kullanarak şifrelerseniz aynı şifreli veri bloklarını elde edersiniz. Bu blok şifreleme algoritmalarının en önemli dezavantajıdır. Örneğin soruların başında (yani ilk bloklarda) bir değişiklik yok diye şifreli verinin ilk kısmı aynı iken son bloklarda değişim var diye şifreli verinin son kısımlarında değişimler var.

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
isteyen rektör olsa da okurun ip bilgileri paylaşılmayacak :)

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
@erenberk

Üst yönetimden, şifreyi kendisinin çözdüğünü iddia eden SDN Okurunun bağlantı bilgilerini (IP vs.) hocaya göndermelerini rica edebilir misin? :)
Eğer o kişi fotokopici veya dersi alan yüksek lisans veya doktora öğrencilerinden biriyse ortaya çıkmalı. Hoca bu duruma çok kızdı. :closedeyes:

IP bilgisini görebiliyoruz tabi ama benim bunu paylaşma gibi bir yetkim yok fakat durumu zaten senin de talepte bulunduğun gibi üst yönetime ilettim. SDN Gizlilik Bildirimi (Gizlilik Bildirimi) esaslarına göre büyük ihtimalle hareket edilecektir. (3.Maddeye dikkat)

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
İçeriği magazin olmayan bu konuyu sonuna kadar okudum.
üniversitedeki matematik derslerinden gözüm korktu.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
hep bilgisayar mühendisliği okumak istedim şimdi mimarlık 3. sınıftayım .
o dersi almaya çok isterdim kıymetini bil bence.
hayatta başarılar.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
İçeriği magazin olmayan bu konuyu sonuna kadar okudum.
üniversitedeki matematik derslerinden gözüm korktu.

Korkmana gerek yok. Dersi zor yapan konulardan çok hocalar. Her konuyu her ayrıntısına kadar bilmen de gerekmiyor. Sınavda çıkabilen kısımlar kısıtlı. Ama hangisinden ne tür çıkacağını kolay kolay kestiremiyorsun. Hocalar büyük çoğunlukla ters köşe yapıyor.

Bu ders ve sınav zor sayılmaz. Hocanın anlatışına ve soru soruş şekline göre zorluğu değişir. Sadece akıl yürütürken bir yerde kilitlenirsen açılmıyor.

Fakat… Diferansiyel Denklem'ler diye bir istisna var. O derse %150 çalışırsan, şansın da %90 yanında olursa ancak geçersin pek çok yerde. :hammer:

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
hep bilgisayar mühendisliği okumak istedim şimdi mimarlık 3. sınıftayım .
o dersi almaya çok isterdim kıymetini bil bence.
hayatta başarılar.
Mimarsinan mimarlık terk... Olmadı bıraktım :) 4 yılım geçti msgsu'de

Korkmana gerek yok. Dersi zor yapan konulardan çok hocalar. Her konuyu her ayrıntısına kadar bilmen de gerekmiyor. Sınavda çıkabilen kısımlar kısıtlı. Ama hangisinden ne tür çıkacağını kolay kolay kestiremiyorsun. Hocalar büyük çoğunlukla ters köşe yapıyor.

Bu ders ve sınav zor sayılmaz. Hocanın anlatışına ve soru soruş şekline göre zorluğu değişir. Sadece akıl yürütürken bir yerde kilitlenirsen açılmıyor.

Fakat… Diferansiyel Denklem'ler diye bir istisna var. O derse %150 çalışırsan, şansın da %90 yanında olursa ancak geçersin pek çok yerde. :hammer:
Sadece sınavda çıkması değil mesele. Tam anlamıyla öğrenmek gerektiğine inanıyorum.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bu kadar zamanı ders çalışmaya ayırsaydın , prof olurdun.