Yardım Yıllardır Nedeni Bulunamayan Sistem Hoparlörü Sorunu

KindElephant480

Asistan
Katılım
14 Eylül 2017
Mesajlar
355
Reaksiyon puanı
42
Puanları
28
Bundan 6 yıl önce markası ve modeli HP 15-af110nt olan ve anakartında sistem hoparlörü (normalde bilgisayarların sadece bip sesi çıkarması için kullanılan ve ses kartından tamamen izole olan bir çeşit hoparlör veya buzzer) bulunduğunu bildiğim (resmin sol tarafındaki) eski dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmaya çalıştım ancak başarılı olamadım (ancak resimde çalışma masasının dağınık olduğuna bakmayın).

IMG_20230919_140453.jpg


Eski dizüstü bilgisayarımda ilk olarak denediğim şey ise resimdeki Robbi-985'in geliştirdiği BaWaMI programıydı.

Ekran görüntüsü 2024-04-17 004552.png


Daha sonra BeepXP64 isimli sistem hoparlörünü kullanan bir sistem dosyası (normalde indirme bağlantısını eklemek isterdim ancak linki kısa bir süre önce kırılmış ve dosyanın uzantısından dolayı dosyayı ek olarak buraya yüklemem mümkün değil) ile birlikte resimdeki aynı geliştiricinin geliştirdiği Bleeper Music Maker programını kullanarak eski dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmaya çalıştım ancak yine başarılı olamadım.

Ekran görüntüsü 2023-05-05 210025_090636.png


Birkaç ay sonra (2019 yılında) Lubuntu'da Linux'un Beep komutunu denedim ancak bunda da başarılı olamadım ve bu durum bardağı taşıran son damla oldu. Bundan dolayı konuyu çeşitli forum sitelerine taşıdım ancak hiçbir sonuç alamadım ya da sistem hoparlörü ile melodi çalmanın gerçek olmadığı iddia edildi. Birkaç ay boyunca uğraştıktan sonra (2020 yılında) GRUB_INIT_TUNE parametresini kullanarak eski dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmayı ancak başarabildim ve 4 gün sonra GRUB önyükleyicisinin play komutunu keşfettim ancak 1 hafta sonra COVID-19 pandemisi nedeniyle karantina dönemi başladı ve 7 ay boyunca eski dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çaldıktan sonra sistem hoparlörü hakkında üzücü bir olay yaşayınca sistem hoparlörü ile melodi çalmayı bıraktım. Aradan yaklaşık 3 yıl geçtikten sonra gördüğüm bir rüyadan etkilenerek toplandığından beridir (2 yıldır) anakartında sistem hoparlörü bulunmayan (ilk resmin sağ tarafındaki) masaüstü bilgisayarın anakartına sonradan sistem hoparlörü monte ettim ancak amacım melodi çalmak değil, sadece tanılama göstergesi olarak kullanmaktı. Buna rağmen birkaç saat sonra deneme amaçlı olarak BaWaMI programını kullanarak masaüstü bilgisayarın anakartına sonradan monte ettiğim sistem hoparlörü ile melodi çalmaya çalıştım ve videodaki gibi başarılı oldum.


Ertesi gün bir USB belleğe Ubuntu canlı sistemi kurup Linux'un Beep komutunu masaüstü bilgisayarda denediğimde işe videodaki gibi başarılı oldum.


Ancak eski dizüstü bilgisayarımda aynı USB bellekteki Ubuntu canlı sisteminde Beep komutunu denediğimde ise eski dizüstü bilgisayarım tık bile demiyor. Buna ek olarak üretici tarafından gizlenmiş BIOS ayarları da dahil olmak üzere bütün BIOS ayarlarını incelediğimde ise sistem hoparlörü ile ilgili hiçbir şey bulamadım. Birkaç ay önce ise resimdeki markası ve modeli Huawei Matebook D16 olan yeni bir dizüstü bilgisayara sahip oldum ancak onun anakartında sistem hoparlörü veya yerine geçen hiçbir donanım yok, anakartına sonradan sistem hoparlörü monte etmek mümkün değil ve bu nedenle eski dizüstü bilgisayarımı BaWaMI programı, Bleeper Music Maker programı, Linux'un Beep komutu gibi şu anda işe yaramayan yöntemleri kullanarak anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmayı başarana kadar bırakmamaya karar verdim.

VID_20240210_171440_exported_5849.jpg


Bundan birkaç gün önce ise BaWaMI ve Bleeper Music Maker programlarında kullanılan prensibe uygun olacak şekilde eski dizüstü bilgisayarın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmak için kullanabildiğim tek bir yöntem olan play komutundan oluşan bir metin dosyası hazırlayıp bu metin dosyasını GRUB önyükleyicisinin komut satırında
Kod:
. [Dosya yolu ve adı]
şeklinde çalıştırarak kendimce bir yöntem oluşturdum ve videodaki gibi yöntemim başarılı oldu ancak söz konusu metin dosyasını yazmam oldukça zahmetli ve hatta bazı melodilerde metin dosyasını tamamlamam saatlerce sürebiliyor çünkü sistem hoparlörü aynı anda tek bir nota çalabildiği için çok sesli notaları dalgalı notalar şeklinde ifade ediyorum ve bu da ister istemez metin dosyasının içeriğini uzatıyor.


Ancak tüm bunlara rağmen GRUB önyükleyicisinin play komutu dışındaki yöntemleri kullanarak eski dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmayı 6 yıldır başaramadım. Sizce bu durumda eski dizüstü bilgisayarımda yaşadığım sorunun nedeni ne olabilir ve bu sorunu nasıl çözebilirim?
 
Üst