Vücut Tipleri

Bu konuyu okuyanlar

HeroGaki

Doçent
Katılım
10 Aralık 2012
Mesajlar
620
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Vücut tipi hem kadın hem de erkeklerin egzersiz ve beslenme planlarında oldukça önemli yere sahiptir. Vücut tipini doğru belirlemek ve vücut tiplerine uygun hareket edebilmek, hem daha kolay sonuca ulaşmamıza hem de duygusal düzenimizin daha dengeli olmasına olanak sağlar.
Ekli dosyayı görüntüle 11075
“6 aydır spor yapıyorum ama kilo alamıyorum” ya da “süreklidiyet yapmama rağmen bir türlü kilo veremiyorum” bunlar günlükhayatta sık sık duyduğumuz serzenişler. Şikayet eden bu insanlar yalansöylemiyor! Sadece doğru şekilde egzersiz ve diyetyapmak için bilinmesi gerekli olan vücut tipi hakkındabir fikri yok.

Ektomorf:
Ekli dosyayı görüntüle 11076
“Sıska” olarak tarif edilirler. Küçük eklemler , uzun ve yağsız kas liflerine sahiptirler. Omuzları dar olmaya meyillidir.


  • Küçük ve narin kas yapısı.
  • Yağsız kas kütlesi.
  • Zor kilo alan , hızlı metabolizmaya sahip.
  • Düz göğüsler ve dar omuzlar.
Hızlı olan metabolizmaları ile kilo almakta oldukça zorlanırlar. Yüksek kalorili diyet ve büyük kas gruplarını hedefleyen düşük set, yüksek ağırlık içeren antrenman sistemlerini uygulamalıdırlar. ( Bileşik egzersizler ) Ektomorflar uykudaki kas yıkımını önlemek yatmadan önce beslenmelidirler.

Mesomorf:
Ekli dosyayı görüntüle 11077
Kalın ve güçlü kemikler , doğal atletik yapısı ile vücut geliştirme için en uygun vücut tipine sahiptirler. Nispeten hızlı ve yağsız bir şekilde kas kütlesi kazanırlar.


  • Atletik ve sert bir vücut.
  • Hızlı kas kütlesi alan.
  • Ektomorflara göre daha hızlı yağlanan.
  • Dikdörtgen şekilli gövde.
Ağırlık antrenmanlarına çok iyi cevap veren mezomorflar hızlı bir şekilde gelişme -özellikle yeni başlayanlarda- gösterir. Aynı zamanda ektomorflara göre hızlı yağlanan bu vücut tipinde alınan kalori takip edilmeli ve ihtiyaca göre antrenman programına kardiyo eklenmelidir.

Endomorf:
Ekli dosyayı görüntüle 11078
Katı ve yumuşak bir vucuda sahip olan endomorflar çok hızlı bir şekilde yağlanabilirler. Uzuvları küçük görünmekle beraber genellikle güçlü kaslara sahiptirler ( özellikle üst bacak ) . Yüksek ağırlıklar ile squat yapabilirler.


  • Hızlı bir şekilde kas ve yağ kütlesi elde ederler.
  • “Tıknaz” olarak tanımlanırlar.
  • Yavaş metabolizmalı , zor zayıflayan.
  • Kas yapısı yağ sebebi ile belirsiz.
Hızlı bir şekilde kilo alan endomorf bu kütleyi genelde sadece kas olarak almaz. Yağ alımını önlemek için her zaman diyetine dikkat etmeli ve kardiyo yapmalıdır. Diyet ile yüksek protein alabiliyorsa supplement kullanması gerekmez.

Vücut Tiplerine Göre Risk Faktörleri ve Antrenman Şekilleri

Endomorf (İri Yapılı, Kaslı ve Yağlı Vücut)
Yağlanmaya müsait olan vücudun, fazlaca yağ depolamasından dolayı, kalp ve damar rahatsızlığı riski, solunum problemleri, cinsel isteksizlik (kadın ve erkekde sık rastlanır).

Fiziğinizi geliştirmek isteyen iri yapılı ve kaslı biriyseniz, ana hedefiniz metabolizmanızı hızlandırmak olmalıdır. Bu vücut tipinde matabolik hız düşüktür, ancak metabolik hızı artırmanın çeşitli yolları vardır. Araştırmalar, antrenman ne kadar hızlı ve uzun süreli olursa antrenman sonrasındaki metabolik hızın o kadar yüksek ve uzun süreli olduğunu ve o kadar fazla kalori harcandığını doğruluyor. Zayıflamak isteyen iri yapılı ve kaslı kişilerin beslenme programındaki temel unsur daha az karbonhidrat tüketmektir. Endomorflar günde 6 öğün yiyerak metabolizma hızlarının yüksek kalmasını sağlayabilirler. Haftada 4 defa kardiyo çalışması yapılmalıdır. Kahvaltı etmeden, karnın aç olduğu zaman, depolanan vücut yağını kullanarak enerji harcamak, kardiyo için mükemmel bir zamandır.

Mezomorf (Kaslı, Yağsız Vücut)
Karakteristik özelliği olan hareketli yaşamdan uzak kalması sonucu, beslenme bozukluğu, sağlıksızlaşma ve piskolojik rahatsızlıklar geçirme riski. Bu vücut tipi durağanlığı sevmez, hareket yoksa kendini yıpratır.

Doğal olarak kaslı yapılı biriyseniz, kas gelişimi ve yağ birikmemesi için size kıskanılacak bir genetik temel bahşedilmiştir. Etkili bir metabolizmanız vardır ve ağırlık antrenmanıyla kasların harekete geçirilmesine çok iyi yanıt verirsiniz. 8-12 tekrar ile birleşik ve tekli egzersizlerin sağlıklı bir karışımını uygulamalısınız. Hatlarınızı keskinleştirmek için yoğunluk teknikleri dahil edebilir, durgunluktan kaçınmak için bu programları 6-8 haftada bir tekrarlamaya devam edebilirsiniz. Yoğunluk teknikleri drop setler, forse edilen tekrarlar, süper setler ve negativeleri içerir. 4 saatlik güç ve 2 saatlik kardiyo antrenmanını içeren bir sınıflandırma yapmanız önerilir. Antrenmandan sonra 15- 30 dakika içinde 80 grama kadar karbonhidrat, sonra da spor salonundan ayrılmadan önceki bir saatlik süre içinde yaklaşık 40 gr. protein tüketmeye dikkat edin.

Ektomorf (İnce Yapılı Vücut)
Zayıf olmasından kaynaklanan, halsizlik, çabuk yorulma, kemiklerde ve eklemlerde hassaslık.

Bedeninizi en iyi hale getirmek için haftada 4 saati geçmeyecek şekilde kısa ama yüksek yoğunluklu bir ağırlık antrenman yapmalısınız. Ağırlık antrenmanını set başına yaklaşık 5-8 tekrarı içeren bir program izleyerek bench pres, squat ve deadlift gibi birleşik egzersizlerle yapabilirsiniz. İrileşmeyi amaçladığınızdan setler arasındaki dinlenme süresi daha uzun olabilir. (90-120 sn.)

Farklı kas gruplarını içeren egzersizler yaparak salgılanan büyüme hormonu miktarını artırabilir, böylece irileşebilirsiniz. İnce yapılı (Ektomorf) kişilerin metabolizmaları doğal olarak hızlı olduğundan en az önemi kardiyo antrenmanına vermeleri, bu antrenmanı da haftada sadece 2 defa orta hızda yapmaları gerekiyor.

Ekli dosyayı görüntüle 11079
 

Tys23

Dekan
Katılım
22 Ağustos 2012
Mesajlar
7,138
Reaksiyon puanı
1,229
Puanları
113
Vücut tipin mezomorftur. Doğal olarak fit bir vücuda sahipsin ancak vücudunu koruyabilmek ya da geliştirebilmek için spor yapmalı ve vücuduna uygun diyet yapmalısın. Vücut geliştirme daha sık ve daha uzun süreler boyunca yapılabilir ancak yine de aşırı spor vücuda zarar verir. Ağır veya orta ağırlıklarla, normal bir hızda çalışabilirsin ancak setler arasında çok uzun dinlenmemen gerekir. Kaslarının kolayca geliştiğini göreceksin ancak bu aniden olmayacak. Kaslarının büyüklüğü seni tatmin ettiği anda onları muhafaza edebilmek için hafif çalışmalara devam etmen gerekir. Seni kaslı ve aynı zamanda yağlı tutabilecek bir diyete bağlı kal ve yavaş olarak aldığın kiloları kontrol altında tut. Aerobik aktivitelerle ve sporla ilgilenmeye devam et ve asla bu faaliyetleri abartmamaya dikkat et.

:D
 

HeroGaki

Doçent
Katılım
10 Aralık 2012
Mesajlar
620
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Mezomorf vücut tipi fit olmayan en yatkın vücut tipidir şanslısın :)
 

HeroGaki

Doçent
Katılım
10 Aralık 2012
Mesajlar
620
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Bende ektomorf yapılıyım vücut geliştirmeye ilk başladığımda 58 kiloydum şuan mesomorf duruma geldim 78 kilo kas kütlesi hemde yağsız :) Ektomorfların iyi yani yağ tutmamaları sabahtan akşama tatlı ve yağlı yersen bile göbekcik çıkmıyor :)
 

nailasmu

Profesör
Katılım
6 Mayıs 2013
Mesajlar
2,166
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Yaş
29
AMa hesaplamada mezomorf çıktım ben ecto biliyodum karın kaslarından
 

HeroGaki

Doçent
Katılım
10 Aralık 2012
Mesajlar
620
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Karın kası endomorf yapılı olan insanlarda da çıkıyor mesela düzgün çalışıp beslenmek :)
 

kadirirdem

Dekan
Katılım
23 Mayıs 2013
Mesajlar
6,217
Reaksiyon puanı
708
Puanları
113
endomorf çıktım hesapladığımdada endomorf çıkıyor yaglı iri yapılı ve kaslı çıkıyor :)....
 

bud

Dekan
Cezalı
Katılım
29 Kasım 2014
Mesajlar
5,328
Çözümler
6
Reaksiyon puanı
1,710
Puanları
113
Yaş
24
mezomorf çıktı. :)
 

Bepob

Profesör
Katılım
11 Ağustos 2014
Mesajlar
3,655
Reaksiyon puanı
302
Puanları
83
Mezomorf çıktı biliydim böyle olacağını
 

Halkulvad

Profesör
Katılım
20 Mayıs 2014
Mesajlar
3,027
Reaksiyon puanı
53
Puanları
48
Yaş
23
Mezomorf çıktı ama benim vücudum Mezomorfla Endomorf aradı bişi...
 

bud

Dekan
Cezalı
Katılım
29 Kasım 2014
Mesajlar
5,328
Çözümler
6
Reaksiyon puanı
1,710
Puanları
113
Yaş
24
%20 veya 25. :p 20 daha yakın ama. :)
 
Üst