USB Kontrolü

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Arkadaşlar google amca ile uzun mücadelem sonucunda elimde hiçbir şey olması nedeniyle bu konuyu size sormaya karar verdim. Herhangi bir devre kartı veya fazladan donanım olmadan ve BIOS ile değil sadece bir programla USB portun güç, veri akışı vb. gibi işlevlerini kontrol edebilir miyiz? Bana özellikle güç olayı lazım çünkü USB'den çalışan küçük bir fan var elimde bunun belli aralıklarla açılıp kapanması lazım. Lütfen olmaz ise nedenini de açıklayın.

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
101
Güzel sormuşsun, cevabını ben de merak ettim. Araya devre konularak çok rahat yapılır aslında ama özellikle istememişsin, böyle bir şey mümkün mü ben de bilmiyorum.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
sanirim bu mumkun degil anakartta bunu desteklemek icin ozel bisey yoksa :P
usb portlarin guc girisi direkt powera bagli gibi bisey. yazilimla olucak is degil ancak voltaj ayarini destekliyolar.

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
sanirim bu mumkun degil anakartta bunu desteklemek icin ozel bisey yoksa :P
usb portlarin guc girisi direkt powera bagli gibi bisey. yazilimla olucak is degil ancak voltaj ayarini destekliyolar.

power supply'i kontrol eden birşey yapılamaz mı?

thetech

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Tam olarak ne amaçla ve ne şekilde kullanılacağını yazarsanız daha kolay yardımcı olunabilir.

Ayrıca USB yerine RS232(Seriport) ile daha kolay olacağını düşünüyorum.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
power supply'i kontrol eden birşey yapılamaz mı?
normal powerlar sadece guc acik kapali uyku/bekleme modu filan destekliyolar.
bazen powr kapaliyken bile bazi usblerde guc olabiliyo :P
o da pek mumkun degil ek bi cihaz olmadan :P
en iyisi bir ara kablo ve ona takili olan acma kapama dugmesi :P boylece fanlari istedigin zaman acabilirsin :P bilgisayar da zarar gormez :D

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Tam olarak ne amaçla ve ne şekilde kullanılacağını yazarsanız daha kolay yardımcı olunabilir.

Ayrıca USB yerine RS232(Seriport) ile daha kolay olacağını düşünüyorum.
yazmışım dikkatli okursanız sevnirim:
Bana özellikle güç olayı lazım çünkü USB'den çalışan küçük bir fan var elimde bunun belli aralıklarla açılıp kapanması lazım. Lütfen olmaz ise nedenini de açıklayın.

normal powerlar sadece guc acik kapali uyku/bekleme modu filan destekliyolar.
bazen powr kapaliyken bile bazi usblerde guc olabiliyo :P
o da pek mumkun degil ek bi cihaz olmadan :P
en iyisi bir ara kablo ve ona takili olan acma kapama dugmesi :P boylece fanlari istedigin zaman acabilirsin :P bilgisayar da zarar gormez :D

üzerinde düğme var zaten. ben belli aralıklarla otomatik açılıp kapanması için böyle birşey istiyorum.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
yazmışım dikkatli okursanız sevnirim:

üzerinde düğme var zaten. ben belli aralıklarla otomatik açılıp kapanması için böyle birşey istiyorum.
git bi elektronikciye de abi bunun otomatik acilip kapanmasi icin basit bi devre lazim belli araliklarla :P acik kalma ve kapali kalma suresi de ayarlanabilsin. bicogu yapabilicektir :P
yada anlayan bi arkadasin varsa ona soyle. tabi bicogu da yapamiycaktir :P

kizanlik

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Teorik olarak yapabilmen lazim.

Device Manager icerisinde USB portlarin listesi gorulebiliyor.

Sag tik / disable sectigimde de port kapaniyor.

Mouse ile yapabiliyorsa bir uygulamayla da yapilabilir.

FAKAT cok yavas calisir. Dedigim gibi bir portu enable / disable et ve sure olc.

kizanlik

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ayrica, USB uzerinden en fazla 500mA akim gecebiliyor, fazlasi gecerse portun / portlarin / anakartin bozulma ihtimali var.

Fan demissin. Elektrik geldigi anda cektigi maksimum akim nedir?

Boyle seyler onemli. O yuzden, sistemi riske atmadan (farenin notebookumun anakartini bozmustu) harici donanim sart aslinda.

oduncu

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sanırım işini oda termostatı görecektir kombi servislerinden temin edebilirsin. Sıcakık 20-30 derece aralığında olanlar çok pahalı değil diye biliyorum.
Elektronik olanları var zaman yarı falanda yapabiliyorsun. Mekanik olanları herhangi bir enerji ihtiyacı duymuyor sadece sıcaklığa göre kontak veriyor.

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
git bi elektronikciye de abi bunun otomatik acilip kapanmasi icin basit bi devre lazim belli araliklarla :P acik kalma ve kapali kalma suresi de ayarlanabilsin. bicogu yapabilicektir :P
yada anlayan bi arkadasin varsa ona soyle. tabi bicogu da yapamiycaktir :P

benim amacım aracı devre olmadan bunu bilgisayardan kontrol edebilmek. yinede saol.

Teorik olarak yapabilmen lazim.

Device Manager icerisinde USB portlarin listesi gorulebiliyor.

Sag tik / disable sectigimde de port kapaniyor.

Mouse ile yapabiliyorsa bir uygulamayla da yapilabilir.

FAKAT cok yavas calisir. Dedigim gibi bir portu enable / disable et ve sure olc.

sanırım port kapandığı zaman besleme pini çalışmaya devam ediyor dün akşam denemiştim portu kapatmama rağmen durmadı.

Ayrica, USB uzerinden en fazla 500mA akim gecebiliyor, fazlasi gecerse portun / portlarin / anakartin bozulma ihtimali var.

Fan demissin. Elektrik geldigi anda cektigi maksimum akim nedir?

Boyle seyler onemli. O yuzden, sistemi riske atmadan (farenin notebookumun anakartini bozmustu) harici donanim sart aslinda.

normal durumda çalışıyor sorun yok, zaten usb için tasarlanmış.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
iyi de fan da harici devre olmuyo mu ?

cok derin felsefi bi konuya benziyo :P bu bizi asar gibi :D

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
anlaşılan çözüm çıkmadı en iyisi bir PIC sanırım