Üniversite kaygısı şimdiden başladı.

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Evet abiler ablalar lise son sınıfa geçtim :) Malumunuz üniversite sınavları olacak. Hedefim bilgisayar mühendisliği okumak. Sağlam bir hedef belirledim bile şimdiden kendime. Üniversite seçeneklerini de belirledim. Aşağı yukarı 385 ile 400 arası bir puan yakalamam lazım ham olarak. Tabi meslek lisesiyim. Suratıma imkansız diyenlerle dolu bir çok ortama giriyorum. bana da çok zor gibi görünüyor ancak rotası belirlenmiş gemiyi yolundan edecek kasırga daha görmedim ben. Aslında sınav stresi denilen şey yok ancak daha erken olmasından kaynaklanıyor olabilir. Aranızda çok çalışkanlar hiç çalışmayanlar iyi üniversitelerden mezun abilerim ablalarım mutlaka vardır. Sizlerden ricam bana önerielrde bulunabilir misiniz ? Şunu yaparsan iyi olur. Ben şu şekilde yaptım oldu. Şunalra dikkat et. Her türlü öneriye açığım. Elimden ne geliyorsa yapacağım. LYS de 385 400 aralığını yakalamam için elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım. İşin ucunda büyük fedakarlıklar da olsa. Laf salatası yapmıyorum böyle bir konu açtım çünkü bilgi bir yere kadar götürür seni gerisini tecrübenin sırtında gideceksin. İşte sırtına binecek tecrübem olmadığı için sizlerden yardım isteme gereği duydum. Hem yazacaklarınız sadece bana değil her yıl 2 milyona yakın öğrenci için büyük bir destek olacak. Sizlerden tecrübelerinizi paylaşmanızı istiyorum çok değil ya. :) Aramızda ki mühendislerin veya adayların yorumlarını da bekliyorum.Hedef tahtam aşağıda ki resimde tam 12 den vurmam için elimden geleni yapacağım inşallah yüce yaradanın da yardımı ile bu meşakatli yol tamamlanacak :) :clap:

65Dac.jpg

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
Gerektiği kadar çalışırsan, imkansız diye bir şey yoktur.
İstersen başarabilirsin.

Burk.Clik

Profesör
Reaksiyon puanı
40
Lise sona gectim bende. Bu sene sinava giren bir suru tanidigim vardi. Hepsinden tek birsey duydum yazi bos gecirme calis diyorlar. Bende elimden geldigince calisiyorum suana kadar hicbir gunu bos gecmedim neredeyse minimum 100 soru cozmeye calisiyorum gunluk. Sakin ygs ye kadar ygs calisma. Ekimden once ygs konularina hakim olmalisin ki lys ye adam akilli calisacak zamanin kalsin. Kesinlikle bir konuyu tamamen ogrenmeden soru cozmeye kalkma.

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
kaç puan alırsan al YANLIŞ tercih yapma.benim gibi hayatının hatası olur.
sevdiğin istediğin mesleğinde bir tane alternatifini yap.
imkansız diyenleri boş ver.dünyadan soyutlan bu son sınıfta.
ben kardeşlerimi bu yönde iyi yönlendirebileceğimi düşünüyorum.Ve benden de kat kat iyiler. :)
ve unutma her şeyin başında Hayırlısını iste.

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
Lys de biraz altyapın varsa şimdi başla, yılbaşına kadar LYS çalış. Yılbaşından önce kesinlikle ygs yle zaman kaybetme. Ygs biraz aldatıcı oluyo hem daha kolay hem de dershaneler genelde ygs ağırlıklı çalıştırıyo. Ben iki sene önce girdim, bu sene giren de birsürü arkadaşım var kesinlikle önceliğin LYS olsun. Ygs bi şekilde yapılıyo zaten.

Naaa

Profesör
Reaksiyon puanı
3
senden adam olur kardeşim :)

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
[MENTION=327890]Empatik[/MENTION] kardeşim aynı yaşta, aynı durumda ve aynı hedeftedyiz :)
ben de BM istiyorum. ben anadolu lisesinde okuyorum.

ham puan olarak 350 alırsan mf4 puanın okul puanıyla birlikte 400 e ulaşır.

http://www.sorubak.com/lys.php linke git ve kafadan puan hesaplamaları yap. mf4 e hangi dersin ne kadar etki ettiğini gör.

benim mat ve geo ile sorunum yok ama fizik berbat :)

sana tavsiyem mf4 için => mat-fizik-geo-birazcıkta kimya ve biyo çalış. yani en önemli dersler mat-fizik-geo diğerleri boş. fizik tek başına kimya ve geo dan daha fazla :)

ve 4. sınıfta okul notlarını yüksek tutmaya çalış. diploma puanın biraz yüksek olsun ki okul puanı çok gelsin. sanırım benim diploma puanım bir 75-85 lerde olacak gibi :) bundan da en az bir 50 okul puanı gelir.

ygs ye çok fazla yüklenme. zaten kolay. önemli-belirleyici olan lys. ancak şuda var ki: mat1 i tamamlamadan mat2 yi çok anlayamazsın. önce önemli eksiklerini tamamla.

kimya ve biyo için fazla kasma bence. çok bir getirisi yok. 30 net yapacak kadar çalışma biyoya.

ve çoooook çalışmamız lazım :) öyle oturmayla olmaz :) ama bir oturuşta 10-15 saat çalışma. kafan bunalır :)

kendine bir tempo belirle o şekilde devam et.

http://toplumdusmani.wordpress.com/2010/01/06/lys-mf-4-puan-turu-test-agirliklari-say-2/ mf4 ders ağırlıkları.

bide bu bilgisayar mühendisiliği hakkında detaylı bilgi ve görüşü olanlarda burda paylaşırsa bize yol gösterici olabilir :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

bu arada ktü-gazi-eskişehir benim de düşündüğüm üniler arasında :) bakarsın aynı üni yi kazanırız :)

patientia

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Bende lise son sınıftayım Gemi makineleri işletmeme müh. ya da Bilgisayar müh. düşünüyorum-2 si zıt kutuplar farkındayım- sınava giren bütün yakınlarım ve okul hocalarım Ygs'ye o kadar ağırlık verme önemli olan Lys diyorlar. Gerçekten de öyle çünkü Ygs ye ağırlık verenlerin çoğu 2 sınavda da hayal kırıklığı yaşayabiliyor. Son 2 sene veya son 1 sene dershane şart. Dünyadan gerçekten soyutlanıp tümüyle derslere vermek şart kendimizi, bir de diploma puanını yüksek de tutmalıyız. Klişe olabilir ama " Gerçekçi ol , imkansızı iste :D

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Gerektiği kadar çalışırsan, imkansız diye bir şey yoktur.
İstersen başarabilirsin.

Fatih abi sanırım gerektiğinden fazla çalışmalıyım :)
@Burk.Clik
YGS ye kadar ygs çalışma derken ?

@zoki
abi zaten sevdiğim meslek yolunda çekiyorum bu çileyi. :) Zamanında bilgisayarda iş yok elektrik oku lise sonunda elinde adam gibi mesleğin olur diyenleri Üniversite kazandığımda görmeye gideceğim bakalım :)) :D

@bt38

Abi ben YGS matematik kitabına başlamıştım. 50. sayfadayım daha. İyi gidiyor şimdilik. Ama buradaki ortak kanı YGS ye mümkün olduğunca geç başlamak. Yıl başından önce çok geç olur abi benim için sonuçta Teknik liseye giden birisi için yani :D Bu çok geç olur gibi :)

@NGungor96
Kardeşim inşallah istediğimiz yerlere geliriz. Bilgisayar mühendisliği diyince aklıma deatmania gelirdi anca "di" :) Neyse başka bilgisi olanlarda eminim vardır. Hatta aramızda bir Mühendis vardı diye hatırlıyorum.. :D Bu aarda neden o Üniversiteler diye bir soru sorayım sana :D

@parientia hangi lise ?

Aynen zıttın da zıttı sanırım :D Tek ortak yanları isimlerinin ikinci kelimesi :D Bak seçim yapman şart bence. Bu seçimi şöyle yapabilirsin. Biraz araştır. Kod yazmayı C# ı algoritma mantiğını anlatan 3 5 makale oku eğer sıkılmadan okursan ve mantığına oturursa zaten seveceksin. C# ı kur bir iki kod yaz. bu şekilde biraz sınayabilirsin kendini ama tabi biraz :D :D

LYS MF-4 Puan Türü için Türkçe Test Ağırlıkları: %11
LYS MF-4 Puan Türü için Temel Matematik Test Ağırlıkları: %14
LYS MF-4 Puan Türü için Sosyal Bilimler Test Ağırlıkları: %5
LYS MF-4 Puan Türü için Fen Bilimleri Test Ağırlıkları: %9
LYS MF-4 Puan Türü için Matematik Test Ağırlıkları: %22
LYS MF-4 Puan Türü için Geometri Test Ağırlıkları: %11
LYS MF-4 Puan Türü için Fizik Test Ağırlıkları: %13
LYS MF-4 Puan Türü için Kimya Test Ağırlıkları: %9
LYS MF-4 Puan Türü için Biyoloji Test Ağırlıkları: %5

Temel matematik ile Matematik yazıyor ya birde aralarında ki farkı açıkalr mısınız ? Konular mı ap ayrı yoksa temel mat. Daha çok düşünmeye mantığa dayalı olan diğeri bilgiye dayalı olan kısım mı ?

ErwinSmith

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
344
Tam bilmiyorum ama temel mat ygs deki gibi temel konulardan diğeri ise turev integral gibi konulardan olusuyordur

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
@NGungor96
Kardeşim inşallah istediğimiz yerlere geliriz. Bilgisayar mühendisliği diyince aklıma deatmania gelirdi anca "di" :) Neyse başka bilgisi olanlarda eminim vardır. Hatta aramızda bir Mühendis vardı diye hatırlıyorum.. :D Bu aarda neden o Üniversiteler diye bir soru sorayım sana :D

Temel matematik ile Matematik yazıyor ya birde aralarında ki farkı açıkalr mısınız ? Konular mı ap ayrı yoksa temel mat. Daha çok düşünmeye mantığa dayalı olan diğeri bilgiye dayalı olan kısım mı ?

fiziğim berbat hatta hiç temelim yok.(bu sene 3 düşürdüm ama ezberle yani hiçbir şey bilmiyorum :) )
fem fizik ilk adım kitabını aldım. sıfırdan fizik çalışıyorum şimdi. internet ve "fem ygs-lys fizik" de yardımcı oluyor bana.

kimya ve biyolojiyi de sevmediğim için takmıyorum ve dolayısıyla çalışmıyorum. çünkü çalışsamda anlamıyorum :)

matematik-geo bende süper :) ama sadece mat ve geo yla bu üniler gelir yani odtü hayal :)

son soruna gelince:
temel matematik=> ilköğretim matematik + 9. sınıf matematik
normal matematik=> 10.sınıf "polinomlar" dan başlayıp 12. sınıf son konusuna kadar giden matematik :)

elimde 2010-2011-2012-2013 ygs ve lys soru kitapçıkları var(pdf) onlara bakıyorumda ygs çok kolay gibi ama lys :crying:

bide daha öncede söyledim ama okul notlarını yüksek tut(gidip edebiyat çalış demiyorum hocadan sözlü kopar :D ) yüksek tut ki okul puanı çok gelsin :)

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
bana da çok zor gibi görünüyor ancak rotası belirlenmiş gemiyi yolundan edecek kasırga daha görmedim ben.
Benzetmen durumunla pek örtüşmüyor :)

Bakış açını değiştirmelisin...

Mesele bir yere gitmek değil, 2 milyon rakibinle birlikte yarışarak hedefe ilk varanlardan olmak. Son model tekneleri ve motorları olan rakiplerine karşı yarışıyorsun, rüzgar senden yana esmiyor, esse bile yelkenin yırtık pırtık, teknen su alıyor, denizcilikle ilgili yeterli donanımın yok, kervanı yolda düzeceksin, üstelik rakiplerin çoktan yol almaya başlamışlar. Böyle bir durumda kürekleri suya indirip var gücünle çabalamalısın, tek çare bu. Sıradan bir üniversitede sıradan bir bölüm okuyacaksan kendini akıntıya da bırakabilirsin ama hedefin yüksek puan gerektirdiğinden böyle bir lüksün yok :)

Çalışırken ben bu konuda zayıfım, bunları pas geçerim, inş şu konudan çıkmaz noktasında olmaman gerek, tüm soruları full yapacakmış gibi her konuya hazırlan. Ancak bu şekilde başarılı olabilirsin.

patientia

Profesör
Reaksiyon puanı
2
İşimiz zor gerçekten. [MENTION=130683]android3[/MENTION] senin de yorumunu alalım yakışıklı :D bu arada [MENTION=327890]Empatik[/MENTION] düz lisedeyim benim eğitim durumu biraz karışık baba mesleğinden dolayı :D

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu kaygı/korku/stres bende neden olmuyor arkadaş? :D

Ben bu yıl girdim sınava. Önümüzdeki sene tekrar gireceğim, hacettepe elektrik-elektronik için. Bu yıl ki sıralamam 39.000

Öncelikle aklında puan değil sıralama olsun. Puan sıralama belirlemek için ama bi önceki yılın puanlarıyla girdiğin yere bir sonraki sene tercihine bile yazmayabilirsin.

Şimdi tekrar hazırlanan bir öğrenci olarak tavsiye vermem saçma görünebilir ama ben ders çalışmadım hayatım boyunca, ne sbs ne yazılı ne üniversite sınavı. (üniversite sınav biraz endişe verdiği için arada çalıştığım oldu). Ha buraya kadar nasıl geldin dersen, derslerde dersi dinledim. Ayrıca dersi dinlemek, susup put gibi tahtaya bakmak demek değil. ne okulda ne dersanede benim kadar konuşan derste konuşan bir tip yoktur, ama hocanın anlattığını kapan tiplerde yoktur. Bu kısmı tavsiye olarak algılama, senin yapını sadece sen bilebilirsin, ne biz bilebiliriz ne arkadaşların. Kimisi dersi dinler, üstüne 2 test çözer halleder, kimisi kendisi başına oturup çalışmadıkça tek kelime anlamaz.

Yazın temel matematiği bitir, ygs'yi tamamen boşlama ama önceliğin her zaman lys olsun. Unutma; etrafındaki herkes ygs çalışacak, elinde lys kitabı olan tek tük göreceksin. Belki dalga geçen bile çıkacak ama onlar ygs çalışırken -mat1'in bittiyse- otur lys çalış. Daha lys'ye çok var diyecekler, önümüzde ygs var diyecekler, o konuları anlatmadılar daha diyecekler... Hiç birine kulak asma. Doğru bildiğinden şaşma. İstediğin yere giriş bileti lys bunu bil. Çalışırken konuları sallama, dersaneyle paralel git. Biten konuyu bitir. Anlamadığını "daha var nasılsa hallederim" deme, halletmezsin.

Senin nasıl ders çalıştığını seni çok iyi tanımayanlar dışında kimse bilemez. Ben lise 3-4'de gittim dersaneye, lise 4'de ödevlendirme yaparken -yapmazdım ama hep verirdi azimli adam- rehberlik hocam arkadaşıma ve bana şu konuyu bitir şuraları çöz derdi. Onun çöz dediği yerlerde onda 100 soru varsa bende 30-40 soru vardı. (onu da yapmadım, sonuç ortada; ben 39.000, arkadaşım 1000 küsür). Yani demek istediğim; bir kişi bir sistemle çalıştığında başarılı olduysa, sen aynı sistemle hüsrana uğrayabilirsin. Şöyle anlatayım; karşına 10 tane aşcı al. Hepsine aynı malzemeyi ver, sana hepsi farklı yemek yapar. Hepsinin tarzı farklıdır. Sen derslerde hocaların anlattığını al, kendi metodunla çalış. Günde x soru diye saçma sapan hedef koyma kendine. Çok geçmeden hedefine ulaşmak için ihtiyacın olan konudan değil, sevdiğin konudan soru çözer olacaksın.

Ayrıca kitapdaki sorular btince konu bitmiş demek sayılmaz. Konuyu bitirip bitirmediği sen bilebilirsin. Kitabın bitip bitmemesi ölçüt değildir.

Bakalım bu sene ne yapacağız? Yazdıklarımın çoğunu kendim de yapmadım zaten :D dediğimi yap, yaptığımı yapma :D

feza08

Asistan
Reaksiyon puanı
0
hocam ben de bu sene girdim sınava. en önemli yanlışlardan bir tanesi sürekli ygs ye odaklanmak. ben lys ye öncelik vermeni öneririm. ygs den sonra lys ye pek zaman kalmıyor.

Kadima

Rektör
Reaksiyon puanı
841
İşimiz zor gerçekten. @android3 senin de yorumunu alalım yakışıklı :D bu arada @Empatik düz lisedeyim benim eğitim durumu biraz karışık baba mesleğinden dolayı :D

bilgisayarın fişini çekin çalışmaya başlayın :mrgreen:

şaka bir yana gerçekten çok çalışmak gerekiyor ve sıkılmadan çalışmanız lazım. ben 4. girişimde kazandım :)

marancı

Profesör
Reaksiyon puanı
1
İstanbul Anadolu yakasında olanlara çalışma programı yapabilirim yüzyüze. Ama bayram sonrası.

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
bilgisayarın fişini çekin çalışmaya başlayın :mrgreen:

şaka bir yana gerçekten çok çalışmak gerekiyor ve sıkılmadan çalışmanız lazım. ben 4. girişimde kazandım :)

4 yıllık serüveninizi anlatır mısınız mesela neden ilk 3 de olmadı 1 2 3 4 kaç puanlar yaptın hedefin neydi . Yani o 3 4 seneyi güzelce anlatır mısın yani hatalarını söylersen biz de dikkatli oluruz anlamında soruyorum abi :)
[MENTION=260097]unknownperso[/MENTION] Usta MAT-1 i bitirip lys kasıcam dediğiniz gibi ama paralel olarak FKB YGS de kasıcam :) Dediklerini kendin de yapmalısın sanki ? :D

İstanbul Anadolu yakasında olanlara çalışma programı yapabilirim yüzyüze. Ama bayram sonrası.

Çok güzel. Evet arkadaşlar Anadolu yakası altın yumurtlayan tavuk misali saolun hocam. Ben kocaelidenim malesef :)

marancı

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Diğer ilden olanlar içinde 5-6 gün sonra etraflı bir yazı yazarım. Şu aralar uzunca bir vaktim yok maalesef.

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Evet, ramazan bir bitsin temel matemetiği bitireceğim. Zaten fizikte, kimyada problem yok ygs adına. Biyoloji desen bir tane adam gibi sayısal konusu yok, sayısal adama neden okuturlar ki :) işin işinde mantığı olmayıp salt ezber olunca hiç sevmiyorum. Neyse dediğim gibi temel matematiği bitirip lys'ye bakacağım. Benim için sorun çalışıp yapamamakta değil, dersin başında durmakta zaten :D

Kadima

Rektör
Reaksiyon puanı
841
4 yıllık serüveninizi anlatır mısınız mesela neden ilk 3 de olmadı 1 2 3 4 kaç puanlar yaptın hedefin neydi . Yani o 3 4 seneyi güzelce anlatır mısın yani hatalarını söylersen biz de dikkatli oluruz anlamında soruyorum abi :)
@unknownperso Usta MAT-1 i bitirip lys kasıcam dediğiniz gibi ama paralel olarak FKB YGS de kasıcam :) Dediklerini kendin de yapmalısın sanki ? :D

Çok güzel. Evet arkadaşlar Anadolu yakası altın yumurtlayan tavuk misali saolun hocam. Ben kocaelidenim malesef :)

biraz uzun hikaye :) şimdi çıkmam lazım sahurda yazarım inşallah :)

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
biraz uzun hikaye :) şimdi çıkmam lazım sahurda yazarım inşallah :)

Beklemedeyiz :)
[MENTION=350549]marancı[/MENTION] abi seni de beklemedeyiz :) Meslek ne idi bu arada ? Rehberlik filan sanırım :)

Evet, ramazan bir bitsin temel matemetiği bitireceğim. Zaten fizikte, kimyada problem yok ygs adına. Biyoloji desen bir tane adam gibi sayısal konusu yok, sayısal adama neden okuturlar ki :) işin işinde mantığı olmayıp salt ezber olunca hiç sevmiyorum. Neyse dediğim gibi temel matematiği bitirip lys'ye bakacağım. Benim için sorun çalışıp yapamamakta değil, dersin başında durmakta zaten :D

Aynen ramazan bitsin bende temel matematiği bitirmiş olacağım :) ancak fizik kimya biyo bende sorun :D

marancı

Profesör
Reaksiyon puanı
1
[MENTION=327890]Empatik[/MENTION] 6 yıldır dershanede matematik öğretmenliği yapıyorum. Bir yandan da hukuk okuyorum. 4 kere sınava girdim. Bu senede dahil. Hepsinde birşeyler kazandım :) darısı ve daha iyisi sizlerin başına inşallah

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
@Empatik 6 yıldır dershanede matematik öğretmenliği yapıyorum. Bir yandan da hukuk okuyorum. 4 kere sınava girdim. Bu senede dahil. Hepsinde birşeyler kazandım :) darısı ve daha iyisi sizlerin başına inşallah

Amin abi şu ders çalışma hakkında vereceğin programı aslında internet üzerinden de veremez misin soracağın soruları buradan sorarsın (özel mesaj yolu ile) :D

violentx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Konu ilk açıldığı zaman uzun uzun 2 kez yazı yazdım ama 2 sindede forum hatasına kurban gitti ehehe :D neyse ki bende bu sene sınava gireceğim itü uçak müh. hedefim dolayısıyla çalışmak gerekiyor.Ben çalışmaya geçen seneden başlamıştım hafiften mat1 nerdeyse 2 kez tekrar etmiş olacagım ve diğer derslerinde en az bir defa gecmiş olacagım yazın sonunda ins ygs bakımından.Ama malesef burdaki yorumları okuyunca fark ettim ki lys adına hiç bişey yapmamışım malesef o yüzden karar almıştım dün mat 2 ye başlamak için ama kısmet değilmiş ins yarın başlayabilirim x) Herkese teşekkür ettim yorumları için.

marancı

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Amin abi şu ders çalışma hakkında vereceğin probaşınaaslında internet üzerinden de veremez misin soracağın soruları buradan sorarsın (özel mesaj yolu ile) :D
Ayın 28 inde hatırlat bana. Uygun vakitte otururuz beraber bilgisayar başına yaparız 1 saatte filan. Ama senden kendince bir fizibilite çalışması yapmanı istiyorum. Otur düşün taşın yazı ve seneyi nasıl geçirmeyi nasıl çalışmayı planladığına dair birşeyler olsun kafanda. Sonra ben sana bildiklerimi anlatırım sende istediklerini sorarsın veya başka ne varsa.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Endüstri Meslek çıkışlıyım. Elazığ'da Yazılım Mühendisliği okuyorum. 3'e geçtim. Matematik bilgim kuvvetli değil, fakat Diferansiyel Denklemler hariç hiçbir derste bunun eksikliğini çok fazla yaşamadım.

Trigonometri, Türev ve İntegrali biraz biliyorum. Çalıştığımda da yapabilirim diyorsan istediğin üniversiteye gidebilirsin. Ancak kendine fazla güvenmiyorsan derslerin ağır işlenmediği, sınav sorularının uzaydan gelmediği bir üniversite araştırsan daha iyi olur.

Şimdiden hayırlı olsun ;)