Üniversite kaygısı şimdiden başladı.

redali

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Tek yapman gereken şey çalışmak bunu yaşadığım için söylüyorum.Tercih yaptım sonuçları bekliyorum kendimin çalışarak yapacağımı biliyorum fakat çalışmıyorum genetiğim böyle :) Nerdeyse günde en az 7 saat bilgisayardayım sevidiğim meslek yapacak birşey yok.Lys,ygs girdim yerleştirme puanım 200dü :) ki hiçbir soruyu yapmadığım çoğunu salladım ve sorular gerçekten basitti fakat formüller olmayınca olmuyo :) 2 senelik bilgisayar programcılığını belirlerdim 2 sene okuyup dgsden olursa 4e olmaz ise dışardan 4e tamamlıcam hedefinden vazgeçme bilgisayar mesleği boşta kalacak meslek değil sadece sayısal üzerine yoğunluk ver ve gerçekten bilgisayarı seviyorsan git yoksa kalırsın bu bölümler daha çok kendini geliştirmeye kalmış bölümler.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Bazı arkadaşlar 1 hafta - 1 ay , 3-4 saat ders çalıştıktan sonra sıkılıp, mazeretler uyuyup çalışmayı bırakıp kaytaracaklar, hastayım, başım ağrıyor diye psikolojik bahaneler üreteceklerdir muhakkak.

Bu süreç için kendinizi ne kadar zorlamanız gerektiği konusunda örnek vermek gerekirse;

Bir uçurumdan aşağı yuvarlanmış ve eşiğinde bir kaya parçasına tutunmuşsunuz ve diğer elinizle hayatınızda en çok sevdiğiniz kişiyi elinden zorlana yakalamışsınız. Kendinizi zor taşıyorken birde sevdiğiniz kişiyi hayatta tutmaya çalışıyorsunuz. Her 2 elinizdeki parmaklarınız da yavaş yavaş kaymaya, gücünüz tükenmeye, iradeniz azalmaya başlıyor. Canınız acıyor, ya sevdiğinizi bırakacak ve 2 elinizle tutanacaksınız, belki bu şekilde kurtulacak belkide bir süre daha hayatta kalacaksınız. Terler boşalıyor, saniye saniye eriyip bitiyorsunuz. Aklınıza kötü şeyler geliyor, bir silkinip güç toplayıp ha gayret diyorsunuz.

İşte yapmaya çalıştığınız şey, tüm gücünüzle hem sevdiğinizi yukarıya kaldırmak, hemde kendinizi kurtarmak. Psikolojik olarak kendinizi böylesine zorlu bir sürece hazırlayın. Mental, fiziksel ve bilgi olarak bu zorluğun üstesinden gelecek iradesi olamayanlar kaybediceklerdir. Neyle karşı karşıya olduğunuzun farkında olmalısınız :)

golevez

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Okudum okudum ama bir kişi bile dememiş ki çalışacaksın tamam ama kitap da okuman lazım. Artık sınavlarda sorunun doğru cevabını bilmek kadar zamanı yetiştirmek de önemli hele bu sistemde. düzenli olarak kitap okumalısın ve süre sınırlı okumalısın. mesela bugün 30 dakikada 30 sayfa mı okudun yarın bir fazlasını öbür gün bir sayfa fazlasını aynı sürede okumaya çalışmalısın. ilk başlarda bir fark göremeyeceksin belki ama 4-5 ay sonra * hızlı okumaya başlayacaksın * hızlı anlamaya ve kavramaya başlayacaksın *şıkları çok hızlı birbiri ile mukayese edebileceksin *sorunun başını okurken sonunu, sonunu okurken başını unutmayacaksın...
bir sorunun neredeyse bir sayfa tuttuğu bir sınavda şu * yıldızlı maddeleri yapabilmek inanın bütün soruların doğru cevabını bilmek kadar önemli bence

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Okudum okudum ama bir kişi bile dememiş ki çalışacaksın tamam ama kitap da okuman lazım. Artık sınavlarda sorunun doğru cevabını bilmek kadar zamanı yetiştirmek de önemli hele bu sistemde. düzenli olarak kitap okumalısın ve süre sınırlı okumalısın. mesela bugün 30 dakikada 30 sayfa mı okudun yarın bir fazlasını öbür gün bir sayfa fazlasını aynı sürede okumaya çalışmalısın. ilk başlarda bir fark göremeyeceksin belki ama 4-5 ay sonra * hızlı okumaya başlayacaksın * hızlı anlamaya ve kavramaya başlayacaksın *şıkları çok hızlı birbiri ile mukayese edebileceksin *sorunun başını okurken sonunu, sonunu okurken başını unutmayacaksın...
bir sorunun neredeyse bir sayfa tuttuğu bir sınavda şu * yıldızlı maddeleri yapabilmek inanın bütün soruların doğru cevabını bilmek kadar önemli bence

Bu zamana kadar eline kitap almayan adam, sınava kadar senin aklındaki pozisyona gelemez emin ol. Bildiklerim var :) Eskiden gelen bir okuma alışkanlığının olması lazım. Paragraf sorularını çözebilmek için bu saatten sonra kitap okumak anlamasız. Onun yerine herkes günlük olarak kendine belirlediği süre zarfında oturup paragraf sorusu çözmeli.

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Endüstri Meslek çıkışlıyım. Elazığ'da Yazılım Mühendisliği okuyorum. 3'e geçtim. Matematik bilgim kuvvetli değil, fakat Diferansiyel Denklemler hariç hiçbir derste bunun eksikliğini çok fazla yaşamadım.

Trigonometri, Türev ve İntegrali biraz biliyorum. Çalıştığımda da yapabilirim diyorsan istediğin üniversiteye gidebilirsin. Ancak kendine fazla güvenmiyorsan derslerin ağır işlenmediği, sınav sorularının uzaydan gelmediği bir üniversite araştırsan daha iyi olur.

Şimdiden hayırlı olsun ;)

Abi elezığ üniversitesi nasıl ? yazılım müh. okuyorsun imkanım olsa bilgisayar müh. mi seçerdin yoksa imkanın var da mı seçmedin :D ?

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Tek yapman gereken şey çalışmak bunu yaşadığım için söylüyorum.Tercih yaptım sonuçları bekliyorum kendimin çalışarak yapacağımı biliyorum fakat çalışmıyorum genetiğim böyle :) Nerdeyse günde en az 7 saat bilgisayardayım sevidiğim meslek yapacak birşey yok.Lys,ygs girdim yerleştirme puanım 200dü :) ki hiçbir soruyu yapmadığım çoğunu salladım ve sorular gerçekten basitti fakat formüller olmayınca olmuyo :) 2 senelik bilgisayar programcılığını belirlerdim 2 sene okuyup dgsden olursa 4e olmaz ise dışardan 4e tamamlıcam hedefinden vazgeçme bilgisayar mesleği boşta kalacak meslek değil sadece sayısal üzerine yoğunluk ver ve gerçekten bilgisayarı seviyorsan git yoksa kalırsın bu bölümler daha çok kendini geliştirmeye kalmış bölümler.

Yapabilecekken neden yapmıyorsun. sonuçta bu bir güvensizlik değil mi :S

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=142972]tambjk[/MENTION] Ben fazlaca bir ders farkı olmamakla birlikte elektrik-elektronik mühendisliğinde bilgisayar mühendisliği dersleri alınıyor diye biliyorum. Hatta sonradan fark dersler de alınarak bilgisayar mühendisi de olunuyor diye duymuştum. Yani iç içe geçmiş şekilde elektrik-elektronik>bilgisayar>yazılım diye gidiyor. Bilgisayarı elektrik-elektronikten ayırıp bölüm yapmışlar, yazılımı da bilgisayardan. Malumatın ver diye seni etiketledim :) bu konu hakkında bildiklerini yazar mısın?

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Bazı arkadaşlar 1 hafta - 1 ay , 3-4 saat ders çalıştıktan sonra sıkılıp, mazeretler uyuyup çalışmayı bırakıp kaytaracaklar, hastayım, başım ağrıyor diye psikolojik bahaneler üreteceklerdir muhakkak.

Bu süreç için kendinizi ne kadar zorlamanız gerektiği konusunda örnek vermek gerekirse;

Bir uçurumdan aşağı yuvarlanmış ve eşiğinde bir kaya parçasına tutunmuşsunuz ve diğer elinizle hayatınızda en çok sevdiğiniz kişiyi elinden zorlana yakalamışsınız. Kendinizi zor taşıyorken birde sevdiğiniz kişiyi hayatta tutmaya çalışıyorsunuz. Her 2 elinizdeki parmaklarınız da yavaş yavaş kaymaya, gücünüz tükenmeye, iradeniz azalmaya başlıyor. Canınız acıyor, ya sevdiğinizi bırakacak ve 2 elinizle tutanacaksınız, belki bu şekilde kurtulacak belkide bir süre daha hayatta kalacaksınız. Terler boşalıyor, saniye saniye eriyip bitiyorsunuz. Aklınıza kötü şeyler geliyor, bir silkinip güç toplayıp ha gayret diyorsunuz.

İşte yapmaya çalıştığınız şey, tüm gücünüzle hem sevdiğinizi yukarıya kaldırmak, hemde kendinizi kurtarmak. Psikolojik olarak kendinizi böylesine zorlu bir sürece hazırlayın. Mental, fiziksel ve bilgi olarak bu zorluğun üstesinden gelecek iradesi olamayanlar kaybediceklerdir. Neyle karşı karşıya olduğunuzun farkında olmalısınız :)

Desene sınava girmeden bir sürü "rakip" eleniyor :P

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
@tambjk Ben fazlaca bir ders farkı olmamakla birlikte elektrik-elektronik mühendisliğinde bilgisayar mühendisliği dersleri alınıyor diye biliyorum. Hatta sonradan fark dersler de alınarak bilgisayar mühendisi de olunuyor diye duymuştum. Yani iç içe geçmiş şekilde elektrik-elektronik>bilgisayar>yazılım diye gidiyor. Bilgisayarı elektrik-elektronikten ayırıp bölüm yapmışlar, yazılımı da bilgisayardan. Malumatın ver diye seni etiketledim :) bu konu hakkında bildiklerini yazar mısın?

Ben hernekadar bilgisayar müh mezunu olsamda aldığımız eğitim ve yaptığımız iş ağırlıklı olarak yazılım. Dediğin iç içe geçmişlik çok doğru, ihtiyaca göre bir noktaya doğru yönelmişler. Bizim sektörde matematik, elektroinik, fizik, istatistik mezunu kişiler sayıca az olmakla beraber varlar. Zaten algoritma temelini aldıktan sonra üstüne birşeyler inşa etmek tamamen kişinin kendi çabasına bakıyor.

Bizim de elektrik, sayılsal elektronik, mikroişlemci, mikrodenetleyici, gömülü sistem derslerimiz fln vardı ve bu derslerin birçoğu için elektrik elektronik bölümünden hocalar gelir, yaz okullarında dersler o bölüm bünyesinde açılır oraya giderdik :)
Aynı şekilde gördüğüm kadarıyla elektronik müh öğrencilerini özellikle c , c++ dersleri ile programlamaya adım atıyorlardı.
İş ilanlarında fln bazı şirketler yazılımcı ararlarken bilgisayar/yazılım/elektrik-elektronik fln şeklinde yazdıklarını çok sık görüyorsundur zaten.

Fark şu noktada doğuyor;
Biz hernekadar bilgisayar müh eğitimi alsak da bunlardan sadece yazılım ile ilgili olan kısımlarını ağırlıklı olarak iş hayatında kullanıyoruz. Eğer sistem, altyapı, network ve gömülü sistem üzerine çalışmıyorsak gerek olmuyor o bilgilere.
Bizim elektronikten farklı olarak aldığımız dersler de tam bu noktaya denk geliyor. O farklı olarak aldığımız dersler bizleri 2 yıllık programcılardan ayırıyor, işin mühendislik kısmını oluşturuyor.
Elektronik mühendisleri ise gerek aldığı eğitimler, kavrama kabiliyetleri, problem çözme konusundaki becerileri doğrultusunda hernekadar bu derslerden dolayı bilg mühlere göre bilgi olarak eksik kalsalarda açıklarını çok rahat bir şekilde kapatıp, kurs ve yüksek lisans programları ile bilgisayar/yazılım mühendisi olarak piyasada kendilerine güzel yerler edinebiliyorlar.
Nihayette iş kişinin analitik düşünme, öğrenme, problem çözme, mühendislik altyapısına ve becerisine bakıyor. Yaptığın işte bilgiden ziyade çabuk kavrama, öğrenme, hızlı problem çözme, çözüm üretme becerilerin seni bir noktaya getiriyor.

Ek olarak; yaşayacakları muhtelem dezavantaj, özellikle ilk başlangıç yıllarında, bazı büyük kurumsal şirketlerin pc müh diploması konusunda ısrarcı olmaları olacaktır. Ama 1-2 iş, 3-5 sene tecrübeden sonra hiçbir fark kalmayacaktır çünkü mesleğin artık yazılım müh olmuştur bile :)

Desene sınava girmeden bir sürü "rakip" eleniyor :P

Aynen öyle :)

Muvahhid

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Çalışırsan kazanırsın da aman yanlış tercih yapma bak makine mühendisliği okuduk ne oldu fııssss....

Amanda

Profesör
Reaksiyon puanı
3
1)İnternet ile alâkanı kes.
2)Haftada bir kere kendine tatil hakkı tanı.
3)Günde 7 saat çalışıp kendine eziyet etme kendine gerekli olanı al 3-4 saat çalış.
4)Ezber yapma.(Bu en önemlisi)
5)Ygs genel kültürdür kendi yorumunu da katabilirsin o yüzden çok kasma.
6)Lys'ye şimdiden başla.
7)Muhakkak hergün tekrar yap.
8)Stres,yorgunluk,bıkkınlık muhakkak olacaktır o zaman en sevdiğin şeyleri yap derse biraz ara ver.
9)Ve en önemlisi bu sınavı hayatının sonuymuş gibi düşünme.
10)Kim ne derse he de geç.

Not; Emin ol sınavdan çıktıktan sonra bir b.. anlamayacaksın her şey garip gelecek tecrübe konuşuyor. :)

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
[MENTION=78886]Amanda[/MENTION] katılıyorum :)
günde 7-8 saat çalışıpta, kazanamazsa insan bunalıma girer kafayı yer :)
onu geçtik bir oturuşta 3-4 saat çalışınca insan bildiklerinide unutur kafası karışır. :)
iyi bir başlangıç temposu için bence günde 2-4 saat ve saat başı 10 dk ara çok ideal :)
bu arada bende bazı ünilerin taban puanları sıralamaları vs var. işe yarabilir.
7c2.png

Amanda

Profesör
Reaksiyon puanı
3
@Amanda katılıyorum :)
günde 7-8 saat çalışıpta, kazanamazsa insan bunalıma girer kafayı yer :)
onu geçtik bir oturuşta 3-4 saat çalışınca insan bildiklerinide unutur kafası karışır. :)
iyi bir başlangıç temposu için bence günde 2-4 saat ve saat başı 10 dk ara çok ideal :)
bu arada bende bazı ünilerin taban puanları sıralamaları vs var. işe yarabilir.
7c2.png
iyide zaten okulda bile bi oturuşta 45 dk çekemiyoruz 3-4 saati hiç çekemezsin elbette bunu kendin ayarlayacaksın ya bir program falan yaparsın ona göre çalışırsın araklıklı saatlerde..

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
iyide zaten okulda bile bi oturuşta 45 dk çekemiyoruz 3-4 saati hiç çekemezsin elbette bunu kendin ayarlayacaksın ya bir program falan yaparsın ona göre çalışırsın araklıklı saatlerde..
hocam defalarca kez plan program yaptım ama uyamıyorum :)
ben kafama göre takılmalıyım. o an canım hangi dersi istiyorsa ona çalışmalıyım :) bazen 2 saat kesintisiz bazen sadece 10 dk :) ama mutlaka çalışırım. :) herkese de tavsiye ederim. bir oturuşta 2-3 saat sıkıla patlaya çalışmak önemli değil. severek çalışınca çok basit oluyor :)

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
[MENTION=344313]NGungor96[/MENTION] Paylaştığın taban puanlarına baktım da Gazi sürekli düşüşte seneye de düşer inş. yükselmez :( :) :D

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Verimli çalışmak herşeyden önemli, bunun için de programlı çalışmayı öğrenmelisiniz.

Kendimden örnek vereyim, haftaiçleri akşam yemekten sonra 3 saat çalışırdım.
Haftasonları dershaneye giderdim.
Boş günlerimde ise sabah 9-12 arası aynı sınava girermiş gibi elimde saat, pet şişe su, çikolata şeklinde simulasyon misali deneme çözer, sonra kontrol eder yanlışlarımın çözümlerini araştırır, mola verirdim. saat 3-5 arası 2 sene konu çalışır örnek soru çözerdim, akşam yemeğinden sonra da 3 saatlik yine simulasyon gibi deneme sınavı çözerdim.

Tüm denemelerimi de detayları ve tarihleriyle birlikte çizergeme not ederdim.

Öyle keyfiniz eserse halıya diz çöküp popunuz havada başınız yerde ders çalışcaksanız sonunuz kötü :)

@NGungor96 Paylaştığın taban puanlarına baktım da Gazi sürekli düşüşte seneye de düşer inş. yükselmez :( :) :D

Taban puanların hiçbir önemi yok :) Tüm mesele sıralamada en son kaçı girebildiği ve % lik dilimi . Bunlardaki değişime bakın, anlam ifade eden tek veri bunlar.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
merak etme :) beni de sevindiren bu zaten :) BM de üni puanları süreklü düşüşte yani seneyede düşecek
bu listeyi oluşturmak iki saatimi aldı ama işimede yaradı :) 2013 sonuçları açıklansın bakalım düşmüş mü yükselmiş mi bakacaz :)
[MENTION=327890]Empatik[/MENTION] bilgin varsa bir şey soracağım:
şimdi örnek veriyorum gazi 431 puanla normal öğretim 72 öğrenci almış. sonra niçin 400 puanla yine normal öğretim 23 öğrenci almış :confused1: hem 431 hem 400 neden?

Öyle keyfiniz eserse halıya diz çöküp popunuz havada başınız yerde ders çalışcaksanız sonunuz kötü :)

Taban puanların hiçbir önemi yok :) Tüm mesele sıralamada en son kaçı girebildiği ve % lik dilimi . Bunlardaki değişime bakın, anlam ifade eden tek veri bunlar.
zaten puanı düşük olan üninin sıralasıda düşük oluyor. yani sıralamayı da zaten puan belirlemiyor mu?
bide ben zaten öyle çalışmam ki :) çalışmaya başladığımda konuyu tamamen kavramadan bırakmam. ama kendime öyle şu kadar çalışacam gibi süre koymam. konuyu anlayana kadar. bu 10 dk da olabilir. 2 saat te olabilir :). sonra ara veririm. sonra döner testlerimi çözerim.
sadece bu gün toplasan 3 saat çalışmadım ama 3 farklı konu çalıştım ve 300 e yakın soru çözdüm. :) yani şimdilik iyi gidiyorum :)

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
merak etme :) beni de sevindiren bu zaten :) BM de üni puanları süreklü düşüşte yani seneyede düşecek
bu listeyi oluşturmak iki saatimi aldı ama işimede yaradı :) 2013 sonuçları açıklansın bakalım düşmüş mü yükselmiş mi bakacaz :)
@Empatik bilgin varsa bir şey soracağım:
şimdi örnek veriyorum gazi 431 puanla normal öğretim 72 öğrenci almış. sonra niçin 400 puanla yine normal öğretim 23 öğrenci almış :confused1: hem 431 hem 400 neden?

zaten puanı düşük olan üninin sıralasıda düşük oluyor. yani sıralamayı da zaten puan belirlemiyor mu?
bide ben zaten öyle çalışmam ki :) çalışmaya başladığımda konuyu tamamen kavramadan bırakmam. ama kendime öyle şu kadar çalışacam gibi süre koymam. konuyu anlayana kadar. bu 10 dk da olabilir. 2 saat te olabilir :). sonra ara veririm. sonra döner testlerimi çözerim.
sadece bu gün toplasan 3 saat çalışmadım ama 3 farklı konu çalıştım ve 300 e yakın soru çözdüm. :) yani şimdilik iyi gidiyorum :)

Her sene sınavın zorluğunda ve öğrencilerin başarı seviyelerinde büyük oynamalar olmakta. Bu nedenle taban puanlarında büyük değişimler gözükür. Taban puanları sadece ilgili sene sınava girmiş öğrencilerin başarısı doğrultusunda oluşan sağlıksız bir veridir.

x üniv bilg müh bölümün talep düzeyi 20bininci kişiyi alacak noktadadır.2010 senesinde 20bininci kişinin puanı 450 iken sonraki sene 20 bininci kişinin puanı 430 yada 460 olabilir. Bu o sınava ve o jenerasyonun başarısına göre değişir.

Bölümlerin talep seviyelerinde de değişimler olabilir, kontenjan durumları ve o mesleğin piyasadaki rağbeti bunu etkiler fakat bu daha sağlıklıdır.

O yaptığın çizergeyi sene sene puan yerine sıralama değerleri üzerinde yaparsan daha sağlıklı sonuç elde ederiz. Eğer sıralaması düşüyorsa, talep azalıyor ve buna paralel olarak da daha az puan ile girme şansı artıyordur :)

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Her sene sınavın zorluğunda ve öğrencilerin başarı seviyelerinde büyük oynamalar olmakta. Bu nedenle taban puanlarında büyük değişimler gözükür. Taban puanları sadece ilgili sene sınava girmiş öğrencilerin başarısı doğrultusunda oluşan sağlıksız bir veridir.

x üniv bilg müh bölümün talep düzeyi 20bininci kişiyi alacak noktadadır.2010 senesinde 20bininci kişinin puanı 450 iken sonraki sene 20 bininci kişinin puanı 430 yada 460 olabilir. Bu o sınava ve o jenerasyonun başarısına göre değişir.

Bölümlerin talep seviyelerinde de değişimler olabilir, kontenjan durumları ve o mesleğin piyasadaki rağbeti bunu etkiler fakat bu daha sağlıklıdır.

O yaptığın çizergeyi sene sene puan yerine sıralama değerleri üzerinde yaparsan daha sağlıklı sonuç elde ederiz. Eğer sıralaması düşüyorsa, talep azalıyor ve buna paralel olarak da daha az puan ile girme şansı artıyordur :)
anladım. sağol. puanın sıralamadan daha önemli olduğunu düşünüyodum. sıralamalarıda 2010 itibari ile yazacaktım ama bulamadım :) sadece 2012 ve açıklanınca 2013 sıralamaları var :) ama şu bir gerçek puanlarda sürekli bir düşü var. bizim okuldaki rehber hocalar da öyle dediydi.
"siz şanslısınız sıra size gelince puanlar dibe inmiş olacak" dediydi. gazi 480 ile başlamış. 400 lere düşmüş :) sıralamayı bilemem.

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0

Hocam arkadaşın dediği sanırım fakülte farkı. Arka arkaya atıyorum gazi bi x puanla bi y puanla bilgisayar mühendisliğine öğrenci almış diyor. Ama fakültelerini yazmamış. Birisi mühendislik fakültesi, birisi teknoloji fakültesi. Muhtemelen bunu demek istemiş

fraud3

Doçent
Reaksiyon puanı
3
valla son yapılan sınava girdim ben. başlarda gözüm yükseklerdeydi ama iyice düştüm 300 aldım sınavdan. ama zordu sıralamadan biraz yırtıyorum en kötü makine mühendisliği denk gelicek galiba pamukkale iö veya celal bayar iö de. sana önerim matematiğini her zaman sağlam tut. güvenebileceğin bi ders olsun iyi puanda getiriyor. ve her gün istikrarlı çalışmak önemli. çünkü mutlaka dönem dönem bunalıp çalışmaya ara verdiğin zamanlar olacak. bu zamanları ne kadar çabuk atlatırsan o kadar çok başarı yakalarsın. seni başkalarından ayıracak çalışma tam o vakit işte. ygs iyi çalış eğer kötü bi puan alırsan lysye çok moral kırıklığı oluyor kendini bulana kadar. ama lys yi sakın boşlama yoksa ygs yaklaşınca ygsye yoğunlaşıp birden kendini lys ye 3 ay kalmış bulucaksın ve inan hiçbir şey yapamazsın napacağını şaşırıp. dershaneyi takip et. günü gününe yakalamaya çalış. özellikle lysye bi altyapın olsun. dersi derste dinleyip günü gününe planlı gitmeye çalış. valla bunu herkes biliyor ama önemli olan uygulamak. ben liseye 430 puanla girmiştim izmirde ortalama sayılabilecek bi anadolu lisesiydi o zaman. ama üniversite sınavının bambaşka bir şey olacağını göreceksin.

unutmadan birde puanı kendine esas alma önemli olan her zaman için sıralamadır. puanlarda çok uçurum olabiliyor. ve sanırım meslek çıkışlı olduğun için mtok okullarına girebiliyorsun? eğer onlara girip anadolu lisesi öğrencileriyle aynı diplomayı alıyorsan mutlaka onlara yoğunlaş zaten.

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Ah metok ah. Şunu düşünüyorum iş yerlerine girerken Bu metok bu normal diye ayırım olur mu :S METOK'lu diye ezilirmiyim. imza konusu gündemde. (bi şey çıkmaz gibi ama) . Birde şunu da merak ediyorum METOK a da Normal BM öğretmenleri mi giriyor :D Yoksa farklı bir durum mu var ? :D

@Empatik bilgin varsa bir şey soracağım:

İÖ sanırım o bende merak etmiştim :D

"Bu mtok dediğiniz bildiğimiz mühendislik fakültesi değil teknoloji fakültesi oluyor tek farkı saha mühendisi yetiştirmek imza yetkiside oluyor diğer mühendisle kıymetide aynı oluyor bende inşaat mtok'a gidebiliyorum onun için çalışıyorum ayrı bir fakültede eğitim görülmüyor benim arkadaşımda gazi inşaatı kazandı şuanda orada okuyor 1.sınıfta meslek liseli olarak kazananların diğerlerinden tek farkı şudur mesleki bilimsel intibak adı altında (matematik fizik geometri kimya) derslerini görüyor 1.ve 2.dönem sınavları var bu sınavlardan 60 puan aldığı taktirde ki bilgisayarı kazanan birisi alır 60'ı neden bunu dedim çünkü ben mesela 180 puanla gidebiliyorum o yüzden orada sıkı çalışmam lazım ve atıyorum ilk sene geçemeyebilirim o yüzden hazırlıkta takılı kalmaz bence dedim gelelim hazırlığı bitiren meslek liseli adaylara hazırlıktan sonra düz liselilerle 1.sınıfta karışıyor meslek liseliler ve mühendislik 1.sınıftan başlamış oluyorlar yani siz 1 sene hazırlık okıcaksınız düz liselilerde sizden çok daha yüksek puanı çekip orayı tercih ettiklerinden direk 1.sınıftan başlıyacak ve onlarla karışıcaksınız tek fark bu kafanıza başka takılan bir şey olursa buralardayım zaten"

Yani 4+ 1 sene okunuyor sanırım MTOK da + ilk seneyi geçmek zor ama geçtikten sonra bir daha ki sene gelen Üni 1 lerle karışıyoruz. Yani normal BM liği tercih edenler ile aynı kefeye konuluyoruz. Eğer MTOK lu isek :D
Bak bu yazılanlar doğru ve GAZİ MTOK <3 Şu da varmış Ünide 90 mtokludan sadece 15 tanesi geçmiş :D :D

[MENTION=344313]NGungor96[/MENTION] hangi yayınlardan soru çözüyorsun ?

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
İÖ sanırım o bende merak etmiştim :D
@NGungor96 hangi yayınlardan soru çözüyorsun ?
yok iö ayrı. iö düşünmediğim için listeye almadım :) iö den başka bir şey . neyse..
yayınlara gelince:
şu an sadece mat-geo-fizik çözüyorum.
matematikten--formül-güvender ygs-körfez lys -körfez denemeler ve 9.-10.11 sınıf zirve mat var.

geo da--okyanus akıllı analitik geo-körfez ygs-lys soru bank.-konu testleri vs var.

fizikte sadece fem var. fem ygs-lys konu anlatım ve fem ilk adım fizik.
şu fiziği yapabilsem başka derdim kalmaz :)

bide ant. mat. ve ant. geo. serisi var. en çok internetten faydalanıyorum. körfez video ve ekol hoca.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Ben puanlardaki düşüşü, eğitim seviyesindeki kalitenin düşüşüne bağlıyorum daha çok :)

Eskiden ülkemizde;
Üst seviye eğitim veren fen liseleri, kolejler,
Orda seviye eğitim veren anadolu liseleri,
Düşük seviye eğitim veren süper, düz ve meslek liseleri

şeklinde bir dağılım vardı.

Bu dağılımda fen lisesi ve kolejler sayıca az olup kalite olarak yukarıda olduklarından en tepe bölümlere yerleşimler ağırlıklı buralardan olurdu.
Anadolu liseleri ise sayıca fazla olduğundan orta - üst seviye bölümleri parselliyorlardı.
Süper düz ve meslek liseleri ise kalan kontenjanlara yerleşiyorlardı.

(istisnalar muhakkak var)

Fakat Eğitim sisteminde son yıllarda yapılan abuk sabuk düzenlemeler sonrasında;
-Kaliteyi yükseltmek için yola çıktılar fakat yaptıkları tekşey anadolu lisesi kavramının içini boşaltıp, 8 yıllık eğitim sistemine geçip, çok büyük öğrenci ve öğretmen kadrosu bulunan anadolu liselerini düz lise seviyesine çekmek oldu. Eşitliği kötü eğitim kurumlarına kalite getirmek yerine, başarılı eğitim kurumlarını kötünün seviyesine çekmek oldu ve çok büyük hak yendi.

(eski sistemde haksızlıklar da vardı tabiki)

Bir okulun kalitesi, eğitimlerinden ziyade, bu eğitimi alabilecek öğrencilerinin kapasitesi ve başarısıyla ölçülür. Anadolu liselerine sınavlardan belirli bir başarıyı yakalamış, seviyesi belli bir noktanın üstündeki öğrenciler yerleştiğinden belirli bir kalitesi vardı. 1 kasa domates'e bir çürük domates yerleştirirseniz, tüm kasayı mundar edersiniz. Sistem de yapılan da aynen buydu. Tüm okullar anadolu lisesi yapıldı, iyi öğrenciler ile kötü öğrenciler birbirine karıştırıldı. Kötü öğrencilerin iyilerin hakkını yemelerine göz yumuldu. Nasıl bilgisayar, sistemdeki en yavaş parçası kadar hızlıysa, okullarda da verilen eğitim kalitesi, en başarısız öğrencinin anlayabileceği noktaya çekildi.

Fen liseleri ve koleyler ile diğerleri arasında inanılmaz bir uçurum oluştu. Eskiden fen liselerine gelen öğrencilerin neredeyse tamamı, kaliteli bir anadolu lisesi ortaöğretiminden geliyordu, şimdi ise sıradan bir düz lise eğitiminden geçip geliyorlar. Fen lisesi öğretmenlerine sorarsanız, eğitimdeki kalitenin bıcak gibi kesildiğini daha net anlayacaksınız. Sonuçta ordaki hocalar 20 nesil mezun etmişler, sene sene gelen öğrenci kalitelerindeki farkı çok daha iyi tespit edeceklerdir.

Bir öğrencinin en büyük sıçramayı yapıp, altyapısını oluşturabileceği dönem olan orta okul noktasında, başarılı olabilecek potansiyele sahip öğrencilerin, (yeni)adı anadolu olan fakat içi düz olan çakma öğretim kurumları ile gerekli kaliteli eğitimi almalarının önüne geçildi.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Abi elezığ üniversitesi nasıl ? yazılım müh. okuyorsun imkanım olsa bilgisayar müh. mi seçerdin yoksa imkanın var da mı seçmedin :D ?

MTOK kontenjanından ancak girebildim. Bilgisayar Öğretmeni olacakken bu sayede mühendislik fırsatı buldum. Dersler konusunda büyük bir sıkıntı yok. Şükrediyorum halime :D

Bilgisayar Mühendisliği adı altında çok fazla bölüm olduğu için biraz enflasyona uğramış gibi görüyorum. Yazılım Mühendisliği daha özel duruyor. İlgi çekici yani :) Aynı puan türüyle aynı puanlarda tercih yapacak olsaydım yine Yazılım Mühendisliği seçerdim.

Fırat Üniversitesi genel olarak iyi bir seviyede, fakat bizim fakülte yeni olduğu için yetersizlikler çok. Her geçen yıl daha iyi olsa da şu an olması gerektiği yerde değil.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Bir okulun kalitesi, eğitimlerinden ziyade, bu eğitimi alabilecek öğrencilerinin kapasitesi ve başarısıyla ölçülür. Anadolu liselerine sınavlardan belirli bir başarıyı yakalamış, seviyesi belli bir noktanın üstündeki öğrenciler yerleştiğinden belirli bir kalitesi vardı. 1 kasa domates'e bir çürük domates yerleştirirseniz, tüm kasayı mundar edersiniz. Sistem de yapılan da aynen buydu. Tüm okullar anadolu lisesi yapıldı, iyi öğrenciler ile kötü öğrenciler birbirine karıştırıldı. Kötü öğrencilerin iyilerin hakkını yemelerine göz yumuldu. Nasıl bilgisayar, sistemdeki en yavaş parçası kadar hızlıysa, okullarda da verilen eğitim kalitesi, en başarısız öğrencinin anlayabileceği noktaya çekildi.
Bir öğrencinin en büyük sıçramayı yapıp, altyapısını oluşturabileceği dönem olan orta okul noktasında, başarılı olabilecek potansiyele sahip öğrencilerin, (yeni)adı anadolu olan fakat içi düz olan çakma öğretim kurumları ile gerekli kaliteli eğitimi almalarının önüne geçildi.

bu parağrafa sonuna kadar katılıyorum. bizim burada 400 öğrenciden 300 ünü üni ye gönderen okulda anadolu, 400 de 50 gönderemeyen de. üstelik giriş punlarıda neredeyse aynı :)
sınıftaki ve okulda ki işe yaramaz öğrencilerin diğerlerine mani olduğu da son derece doğru.

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
MTOK kontenjanından ancak girebildim. Bilgisayar Öğretmeni olacakken bu sayede mühendislik fırsatı buldum. Dersler konusunda büyük bir sıkıntı yok. Şükrediyorum halime :D

Bilgisayar Mühendisliği adı altında çok fazla bölüm olduğu için biraz enflasyona uğramış gibi görüyorum. Yazılım Mühendisliği daha özel duruyor. İlgi çekici yani :) Aynı puan türüyle aynı puanlarda tercih yapacak olsaydım yine Yazılım Mühendisliği seçerdim.

Fırat Üniversitesi genel olarak iyi bir seviyede, fakat bizim fakülte yeni olduğu için yetersizlikler çok. Her geçen yıl daha iyi olsa da şu an olması gerektiği yerde değil.

Aramızda Mtok lu varmış. İmza olayını soruyorum. Bence meslek liseliler çekemwyenlirin uydurduğu bir şey bunun davası olmuş sonuçta ve kaybetmiş odalar değil mi ? Hazırlık + 4 sene değil mi? Hazırlıktan sonra normal BM ler ile okumaya devam Edenler varmış bu doğru mu mümkün mü?

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Aramızda Mtok lu varmış. İmza olayını soruyorum. Bence meslek liseliler çekemwyenlirin uydurduğu bir şey bunun davası olmuş sonuçta ve kaybetmiş odalar değil mi ? Hazırlık + 4 sene değil mi? Hazırlıktan sonra normal BM ler ile okumaya devam Edenler varmış bu doğru mu mümkün mü?

Teknoloji Fakülteleri için açılan davalar Danıştay tarafından reddedildi.

Hazırlık + 4 yıl

Hazırlık + 1 yılı bitirdikten sonra yeterli ortalaman ve kontenjan varsa geçiş yapabiliyorsun. Bizden biri Kocaeli Üniversitesi'ne geçiş yapmıştı.

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8

Hazırlık + 4 yıl

Hazırlık + 1 yılı bitirdikten sonra yeterli ortalaman ve kontenjan varsa geçiş yapabiliyorsun. Bizden biri Kocaeli Üniversitesi'ne geçiş yapmıştı.

Hazırlık + 4 yıl

Abi eğer direl Gazi müh. olmazsa zaten MTOK mecbur görünüyor. Şu geçiş olayını da bilmiyordum. Biraz daha moralim yernie geldi açıkcası geçiş için çalışabilirim :)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Hiç bir MTOK'lu Mühendis ünvanını alamaz almayacak.. Onun için MTOK seçerken tekniker olmayı göze alın..

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15