Uefi nedir?

ngn57

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaslar dell inspron n5110 laptop um var
ilk önce ubuntu kurdum ama uefi filan bişeyler diyordu bende uefi nedir anlamdığım için atladım
şimdi ise steam os kurmak istiyorum ondada uefi ile ilgili bir şeyler diyor
sorum şu arkadaslar laptopumda uefi olup olmadığını nasıl anlarım

slaves

Asistan
Reaksiyon puanı
1
UEFI ise, BIOS'un (temel giriş/çıkış sistemi) yerine koyulmak için tasarlanmıştır. UEFI standardı Microsoftdahil 140'tan fazla teknoloji şirketi tarafından oluşturulmuştur. Yazılım birlikte çalışılabilirliğini ve BIOS'un adres sınırlamalarını iyileştirmek için tasarlanmıştır. Bazı yerlerde EFI olarak geçmesinin sebebi ise şudur;

Orjinal spesifikasyonu ilk oluşturan Intel idi. Bu spesifikasyonun ilk versiyonu EFI olarak adlandırılmıştı veEFI 1.10 versiyonu şeklinde belirtiliyordu. 2005 yılında EFI Spesifikasyonu’nun daha yaygın olarak benimsenmesi ve geliştirilmeye devam edilmesini sağlamak için sektör genelinde bir organizasyon olarak Evrensel EFI Forumu gerçekleştirildi. Bu sektör grubu, EFI 1.10 Spesifikasyonu’ndan yola çıkarak yeni spesifikasyonlar hazırladı ve bunları Evrensel EFI Spesifikasyonu (UEFI) adıyla duyurdu.

UEFI'nin avantajlarından bazıları şunlardır:

• Başlangıç veya başlatma öncesi işlemini bootkit saldırılarına karşı korumaya yardımcı olarak daha iyi güvenlik.
  • Daha hızlı başlangıç süresi ve hazırda beklemenin ardından daha çabuk sürdürme.
  • 2,2 terabayttan (TB) daha büyük sürücülere destek.
  • Sistemin başlangıç süresince 17,2 milyar gigabayttan daha fazla adreslemeye kullandığı modern 64 bit cihaz sürücülerine destek.
  • BIOS'u UEFI donanımıyla kullanma özelliği.
uefı olup olmadıgını başlat çalıştıra diskmgmt.msc yaz disk yönetimini aç efi adında 100mb ayrı bir boluntu varmı varsa uefı vardır

suradanda bilgi alabilirsin açıklamıslar
http://www.technopat.net/2013/07/08/uefi-nedir/

X_X_X_X_X

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Çoğu Linux'u kurabilmek için Bios'a girip "Secure Boot" seçeneğini pasif hale getirmen gerekli. Sonrasında bu hatanın kaybolduğunu göreceksin.