SDN Linux Kulübü

elektr10

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Bu arada önemli bir not düşeyim.Yeni versiyonu hazırladıkları için dağıtımı durdurmuşlar.Birazcık sabredin, yenisini alın ;)

ciddibiri

SDN Okuru
Reaksiyon puanı
0
Bence Open SUSE çünkü bu da 1 CD lik sürümü mevcut... Şu an için kullandığı kernel daha güncel... ayrıca KDE'yi daha kullanışlı buluyorum...
-
Homepage - http://www.opensuse.org

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
bencede suse fena değil

iyi tarafı:
devasa bir program arşiviyle birlikte kuruluyor
kullanırken neredeyse hiçbir program kurmaya gerek duymuyorsunuz

kötü tarafı (kötü olarak sayılırmı bilmem ama):
boyutuda bir o kadar devasa.

bir süre kullandım güzel yapmışlar ama ısınamadım bi türlü :)

Titus dedi ki:

hani linux kullananlar buraya dedikya arkadaşta suse kullanıyor belliki
yani sayfaları okumadan konu başlığına göre yorum eklemiş hepsi bu
e biz shipit ubuntuyla ilgili konuşurken biraz garip oldu tabi :)

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yok o bağlamda değil, biz zaten burada anadilimizde bir kaynak çalışması yapıyoruz, kim hangi dağıtımı neden kullandığını kendi dilinde yazıyorken neden kalkıp resmi sitedeki yazıyı buraya koydu ki? 2 satır kendi yorumu olsa daha makbule geçerdi hani.

firstdefault

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bence kullanılan güzel live cd linkleri verilmesi talebimi yineliyorum. en iyi denme live cdler uzerinde yapılıyor. oldukca kolay ac kapa yine windows a devam . korkanlar için iyi. pardus live o inceliyorum bu aralar. deneyin kaybedecek bişi yok.

nfmtr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben arch linux kullanmaya çalışıyorum :)

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
Titus dedi ki:
firstdefault dedi ki:
bence kullanılan güzel live cd]

En geniş Canlı CD listesi

Bu işini görür mü? Bunlar içinden Knoppix, DSL ve FreeBSD'yi kullandım. Veri kurtarmakta hepsi birebir.

liste bana uzun geldi biraz benim gibi üşenenler varsa diye şu]ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/calisan/2007.2/Pardus-Calisan-2007.2.iso[/url]

Ubuntu(Kurmadan çalışan CD aynı zamanda kurulum CD'si):
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

Knoppix(uzantısı iso olan güncel sürümü indirebilirsiniz):
ftp://mirror.averse.net/pub/knoppix

bu arada iso uzantılı dosyalar winrar simgesiyle sıkışmış dosya gibi görünebilir
bu dosyaları nero benzeri bir programla kalıbı diske yazdır seçeneğiyle yazdırmanız gerekli
birileri sormadan söyliyim dedim.

firstdefault

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
dostlar budur. ubuntunun indirilen dvd sinin aynı zamanda live olarka kullanıldıgını bilmediğim için (üşenip okuma gereğide duymamısım.) indirmemiştim. sağol şimdiden:D
ubuntu live ve suse live dvd lerini indiriyorum deneyim izlenimlerimi yazarım.

nfmtr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Titus dedi ki:
nfmtr dedi ki:
ben arch linux kullanmaya çalışıyorum :)

sen de bendensinz o zaman :)

hemen bi sorunumu paylaşayım o zaman :)

dün yeni kurulum yaptım. oturumlara bilgisayar açılırken otomatik başlayacak uygulamaları ekliyorum ama kaydedilmiyor. eklediklerim siliniyor. bunu kaydetmenin başka yolu var mı?

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kullandığın masaüstü ortamı nedir peki?
bir de otomatik başlatılacak uygulamalar derken neyi kast ettin, Firefox gibi yazılımları mı yoksa Alsa, Network gibi gerekli sistem süreçleri mi?

nfmtr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
gnome kullanıyorum. otomatik derken mesela bilgisayar açılınca pidgin'in (veya beryl-manager,amule gibi)otomatik açılmasını istiyorum oturumlardan ekliyorum ama kaydedilmiyor? bu bi hata mı neyden kaynaklanıyor bu acaba?

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[Desktop] -> [Preferences] -> [Sessions] -> [Startup Programs]
bu yolu kullanarak Gnome masaüstü ortamı için başlangıçta eklenecek yazılımları belirtebilirsiniz. Ama tabi bunu yaptığınızda çalışması için de /home/kullanici_adi/.xinitrc dosyanızda Gnome Masaüstü Ortamı gnome-session şeklinde çağırılmalıdır.Siz bu şekilde yapıp sonuç alamadıysanız bu yüzdendir yani.

Ben bu yolu kullanmıyorum, ArchLinux kullandığım için görsellikten çok metin dosyaları ile yapılandırmaya gitmek hoşuma gidiyor. Benim kullandığım yol şöyle:

/home/kullanici_adi/.xinitrc dosyasını açarsın, ve sistem açılışında çalışmasını istediğin yazılımların adını aşağıdaki gibi eklersin, gnome-session satırından önce eklemen gerek uygulamaların adını.

pidgin &
emule &
firefox &
exec gnome-session

bir de bu şekilde dener misin?

lb.bingol

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Ben Pardus'un Live CD'sinde çalışıyorum.Linux için indirdiğim programların kurulumunu yapamıyorum.Nasıl yapacağımı gösterirseniz memnun olurum.

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kurulum için indirdiğiniz programlar büyük ihtmalle *.tar.gz şeklinde sıkıştırılmıştır. Bu paketlerin kurulumu şöyle olur:
1. İlk olarak sıkıştırılmış paketi açalım:
Kod:
tar -zxvf paket_adi.tar.gz

2.Daha sonra paketin açıldığı dizine girelim:
Kod:
cd paket_adi

3. Kurulum öncesi bağımlılık denetimi yapalım:
Kod:
./configure

4. Eğer bağımlılık sorunu yoksa kurulum için gerekli dosyaları yapılandıralım:
Kod:
make

5. Kurulumu tamamlayalım:
Kod:
sudo make install

Yukarıda anlattığım şekilde kurulum yaparsınız, ama eğer bağımlılıklar meydana gelirse ve ilk defa kaynak koddan derleme yapıyorsanız tüm bunlar bir işkence halini alır.

Uzun zamandır tüm Linux dağıtımlarının kendilerine özgü Paket Yöneticileri vardır, örneğin ArchLinux'un Pacman, Debian'ın APT, Gentoo'nun emerge gibi. Pardus için olan paket yöneticisinin adı da PİSİ'dir. PİSİ'yi kullanarak program kurmaya kalktığınızda bağımlılık gibi dertler ile de baş etmenize gerek yoktur.

lb.bingol

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Titus dedi ki:
Kurulum için indirdiğiniz programlar büyük ihtmalle *.tar.gz şeklinde sıkıştırılmıştır. Bu paketlerin kurulumu şöyle olur:
Kod:

Kod:
cd paket_adi

Kod:
./configure

Kod:
make

Kod:
sudo make install

Yukarıda anlattığım şekilde kurulum yaparsınız, ama eğer bağımlılıklar meydana gelirse ve ilk defa kaynak koddan derleme yapıyorsanız tüm bunlar bir işkence halini alır.

Uzun zamandır tüm Linux dağıtımlarının kendilerine özgü Paket Yöneticileri vardır, örneğin ArchLinux'un Pacman, Debian'ın APT, Gentoo'nun emerge gibi. Pardus için olan paket yöneticisinin adı da PİSİ'dir. PİSİ'yi kullanarak program kurmaya kalktığınızda bağımlılık gibi dertler ile de baş etmenize gerek yoktur.
Programa birlikte aç diyorum.Gelen listede Paket yöneticisini seçiyorum.Ama açılmıyor.

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Paket yöneticisi sadece *.pisi uzantılı dosyaların kurulumunu yapmak içindir. İndirdiğiniz dosyanın uzantısına dikkat ederek tekrar deneyiniz.

firstdefault

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar ben ubuntuyu denememiştim. live cd yi indirdim isterseniz kurulan cd olarak da kullanıyorsunuz. ekran karttımın sürücüsdünün olmadıgını istersem indirmek için hazır oldugunu soyledi. inanamadım. indirdi . geereken kodekleri de indirdi video için. inanılmaz kolay kurdum bende hemen pc ye
oldukcada hızlı halde calısıyor sistemim. tavsiye ederim

murmillo

Asistan
Reaksiyon puanı
1
ve de ubuntu bir yandan kurulurken, bir yandan da internette dolaşabilir, arkadaşlarınız chat yapabilir, online yardım alabilirsiniz, sadece bir düşünün bunları format atarken yapıyorsunuz ;)

firstdefault

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
süper ve tüm okuduklarıma göre en kolay kurulan linux versiyonuymuş. hatta bir sitede okudum dell in sahimi de inanılmaz konf. sahip bilgisayarında ubuntu kullanıyormuş.

elektr10

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Titus dedi ki:
Kod:

Tar.gz'li dosyadan kurulum yapmak için okuduğum tüm anlatımlarda bu şekilde komutla sıkıştırılmış dosya açılıyor.Ama ben ubuntuda sağ tıklayıp "buraya aç" diyorum ve kuruluma devam ediyorum.Sorunsuz da kuruluyor.Bu komutun ısrarla uygulatılmaya çalışılmasının nedeni nedir?[/quote]

murmillo

Asistan
Reaksiyon puanı
1
evet dell'in sahibi kişisel bilgisayarlarında kullandığını açıkladı ve ardından yurtdışında ubuntu yüklü dell bilgisayarlar satılmaya başladı.

daha türkiyede henüz yok ancak ubuntunun sitesinden modellere ulaşabilirsiniz, ayrıca ubuntuya büyük destek veren canonical şirketin sahibi de uzaya çıkan ilk uzay turisti :)

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
elektr10 dedi ki:
Titus dedi ki:
Kod:

Tar.gz'li dosyadan kurulum yapmak için okuduğum tüm anlatımlarda bu şekilde komutla sıkıştırılmış dosya açılıyor.Ama ben ubuntuda sağ tıklayıp "buraya aç" diyorum ve kuruluma devam ediyorum.Sorunsuz da kuruluyor.Bu komutun ısrarla uygulatılmaya çalışılmasının nedeni nedir?
[/quote]

Senin ubuntuda kullandığın program Gnome için özelleşmiş, eğer Gnome için anlatılırsa KDE ya da XFCE kullanıcıları için anlatılmamış olur. En genel biçimde anlatımı ise görsel program yerine direk komut satırından kullanımıdır. Bu yüzden hangi kaynağa baksan bu komutu görürsün.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
lb.bingol dedi ki:
Titus dedi ki:
Kod:

Kod:
cd paket_adi

Kod:
./configure

Kod:
make

Kod:
sudo make install

Programa birlikte aç diyorum.Gelen listede Paket yöneticisini seçiyorum.Ama açılmıyor.

Titus'unda değibi gibi eğer kurmaya çalıştığın programın uzantısı *.pisi değilse menüden birlikte aç diyip paket yöneticisiyle aç dediğinde çalışmaz zaten pisi olsaydı çift tıklayarakta kurabilirdin.
eğer uzantısı *.tar.gz ise ve ./configure komutundan sonra hata mesajı alıyorsan, çıktısını buraya yapıştırırsın eksik olan kütüphaneleri yüklemene yardımcı olmaya çalışırız

lb.bingol

Profesör
Reaksiyon puanı
10
mdkbet dedi ki:
lb.bingol dedi ki:
Titus dedi ki:
Kod:

Kod:
cd paket_adi

Kod:
./configure

Kod:
make

Kod:
sudo make install

Titus'unda değibi gibi eğer kurmaya çalıştığın programın uzantısı *.pisi değilse menüden birlikte aç diyip paket yöneticisiyle aç dediğinde çalışmaz zaten pisi olsaydı çift tıklayarakta kurabilirdin.
eğer uzantısı *.tar.gz ise ve ./configure komutundan sonra hata mesajı alıyorsan, çıktısını buraya yapıştırırsın eksik olan kütüphaneleri yüklemene yardımcı olmaya çalışırız
Titus'un verdiği komutları nereye yazacağım?

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Pardus KDE masaüstü ortamı kullanır, KDE'nin de komut yazmak için kullanılan kısmının adı terminaldir. K Menü içerisinden terminal'i bulup verdiğim komutları oraya yazacaksın.

lb.bingol

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Titus dedi ki:
Pardus KDE masaüstü ortamı kullanır, KDE'nin de komut yazmak için kullanılan kısmının adı terminaldir. K Menü içerisinden terminal'i bulup verdiğim komutları oraya yazacaksın.
Çok sağol.