SDN Linux Kulübü

terimer

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Joker66 : Dosbox'un resmi sürümünde yazıcı desteği ne yazikki bulunmuyor. Yazıcı desteği için "DosEmu" isimli DOS Emulator programını kullanmanızı veya gayrı-resmi Dosbox sürümlerinden yazıcı desteği olan bir tanesini kullanmanızı öneririm.

Tercih olarak ise öncelikle resmi olarak yazıcı desteği sunan "DosEmu" programına bakmanızı öneririm. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız da yazmaktan çekinmeyin. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

terimer

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu arada ben de bir Linux kullanıcısıyım :-) 2 yıldan fazla bir süredir işyerinde ve 13 yıldan fazla bir süredir de evde Linux kullanmaktayım. Şuanda Kubuntu kullanmaktayım. Kubuntu dışında Redhat (Fedora'dan önceki sürümler), Fedora, Debian, Slackware, Gentoo, Suse ve Ubuntu kullandım.

Yeni başlamak isteyen arkadaşlara Pardus ile birlikte Kubuntu/Ubuntu'yu da denemelerini öneririm.

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
yeni başlayanlara ubuntu önermem
yapmayın hocam kaç kez konsol kullandınız ubuntu'da kim bilir
siz iki yıllık kullanıcısınız, konsol kullanabiliyorsunuz diye herkes kullanabilir mi
kde masaüstü önerin, konsol kullandırtmayın insanlara(en azından yeni başlayanlara)
kubuntu ben denedim 2 günde çökerttim çünkü çok hatalı
eğer hiçbir ayarla oynamazsanız birşey olmuyor ama kde'nin zaten olayı ayar ve özelleştirme olduğu için kubuntu tam entegre olamadı henüz olgunlaşmadı

terimer

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tony_almedia : Öncelikle, 2 değil 12 yıldır (sadece işte 2 yıldır) Linux kullanmaktayım :-) Ubuntu deneyiminizde bazı sorunlarla karşılaşıp konsol kullanmak zorunda kalmış olabilirsiniz. Ancak bu K/Ubuntu'nun kullanımı ve kurulumu rahat bir Linux dağıtımı olmasına engel teşkil etmez. Eğer bu konuda biraz olsun araştırma yapsaydınız şuanda en kolay kullanılabilen, kullanıcı dostu olan dağıtımın K/Ubuntu olduğunu görürdünüz. Ayrıca pekçok işimi, evet, konsoldan yapıyorum: Doğru. Ama bu grafik arabirim ile yapılamadığından değil şahsi olarak konsol vasıtası ile yapmayı tercih etmemden kaynaklanıyor. Sonuçta hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın elbet bazı durumlarda konsol, DOS uçbirim pencersi, terminal kullanmak zaruri olabiliyor. İnsanları konsoldan bu kadar korkutmanın çok yersiz ve manasız olduğunu düşünüyorum.

Pardus ise hızla gelişmekte olan ülkemiz insanının yarattığı güzide bir Linux dağıtımı. Ancak henüz tam olarak mükemmelleşmiş değil, zamana ihtiyacı var.

Aslında en doğru yaklaşım insanlara tek bir Linux dağıtımı dayatmak yerine birkaç uygun alternetif de önererek bunların hepsini deneyerek kendileri için en iyi uygun olanını seçmeleri.

Son olarak ise : Kubuntu'nun olgunlaşmadığı savına açıkçası katılmıyorum. Zira şuanda kullanmakta olduğum Kubuntu'da pekçok özelleştirme yapmama karşın herhangi bir sorunla karşılaşmadım :-) Tabii yinede Kubuntu'yu veya KDE'yi sevmek zorunda değilsiniz. Gnome vs. gibi diğer masaüstü ortamlarını da elbette kullanabilirsiniz. Sonuçta Linux'u asıl Linux yapan şeylerden bir tanesi de seçme özgürlüğü sunabilmesi ;-)

terimer

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Gördüğüm kadarı ile Linux'a geçen yada geçmek isteyen arkadaşların çoğunlugu Windows'ta kullandıkları programların olup olmadığını veya muadillerinin neler olduğu konusunda kafaları karışıyor. Bu nedenle aşağıda muadil veya Linux versiyonu da olan programların bir listesini oluşturdum. Umarım bu arkadaşların biraz olsun işine yarar :-)

Program Türü : Linux Muadili
-------------- ------------
Mesajlaşma aMsn, Kmess, emesene, pidgin (MSN Muadili)
Kopete, Empathy/Telepathy (Multi Protocol. MSN,ICQ,Jabber,Google Talk vs.)
Skype (Resmi Linux sürümü mevcut. Video desteği de var.)
Jabbin (Google Talk klonu. Sesli arama desteği de mevcut.)
Licq (ICQ klonu. MSN'i de destekliyor.)

Web Tarayıcı Firefox, Opera, Chromium/Chrome, Konqueror, Internet Explorer (Isteyenler icin WINE vasıtası ile IE'yi çalıştırmak mümkün.)

FTP İstemcisi Filezilla, gFTP, KFTPgrabber, Kasablanca

E-Posta İstemcisi Thunderbird (Outlook Express muadili)
Kontact (Outlook benzeri GroupWare istemcisi)
Evolution (Outlook benzeri ve MS Exchange desteği de olan GroupWare istemcisi.)

Grafik İşleme GIMP (Photoshop muadili. Pekçok Photoshop özellikleri mevcut.)
KolourPaint, Krita, TuxPaint (PaintNET,Win Paint benzeri çizim programı.)

SIP(VoIP) İstemcisi Ekiga, Twinkle, Linphone, Gizmo

Torrent İstemcisi Ktorrent, Vuze (Azureus), Deluge, Bittornado, Transmission,qbittorrent

eMule İstemcisi aMule

LimeWire İstemcisi LimeWire (Resmi Linux Sürümü mevcut.)

CD/DVD/BD Yazıcı K3b, Nero (Resmi Linux Sürümü mevcut.), Brasero

Foto Yönetimi Picasa (Resmi Linux Sürümü mevcut.), digikam, Flpphoto, F-spot, Kphotoalbum

Harita Google Earth (Resmi Linux Sürümü mevcut.), Marble

RDP İstemcisi TSClient, Krdc

IRC İstemcisi X-Chat, Quassel

Ofis İstemcisi OpenOffice, KOffice, AbiWord (MS Word muadili.), Gnumeric (MS Excel muadili.)

Muzik Yönetimi Amarok, Juk, Banshee, XMMS

Video İşleme Avidemux, Kdenlive, K9copy, Kino, VideoCut

Cep Telefonu Yön. Wammu

Video/Medya Mplayer, SMplayer, Kplayer, Xine, VLC, Kaffeine
Oynatıcı

Arşivleme Ark, XArchiver, file-roller

Eğer unuttuğum bir bölüm olduğsa ve hatırlatırsanız onu da ekleyelim ;-)

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
yeni başlayanlara ubuntu önermem
yapmayın hocam kaç kez konsol kullandınız ubuntu'da kim bilir
siz iki yıllık kullanıcısınız, konsol kullanabiliyorsunuz diye herkes kullanabilir mi
kde masaüstü önerin, konsol kullandırtmayın insanlara(en azından yeni başlayanlara)
kubuntu ben denedim 2 günde çökerttim çünkü çok hatalı
eğer hiçbir ayarla oynamazsanız birşey olmuyor ama kde'nin zaten olayı ayar ve özelleştirme olduğu için kubuntu tam entegre olamadı henüz olgunlaşmadı

Ubuntuyla aranda ne geçti bilmiyorum?Neden heryerde kötülüyorsun?Bir gnome ve ubuntu kullanıcısı olarak seni esefle kınıyorum :P :)

Şaka bir yana ben de yeni başlayanlara özellikle ubuntuyu tavsiye ediyorum ve kuruyorum.Çünkü:

-Driver bulmak sorun değil

-Yeni başlayanların en büyük handikapı eşdeğer program bulmak.Ki pardusun en büyük eksiği bu bana göre.Ubuntuda ise neredeyse her açık kaynak yazılımın deb paketi var.

-KDE 3 serisi çok kullanışlıydı ve özelleştirilebirlirlik üst seviyede idi.Ama KDE 4 öyle değil.Paneli bile istediğim gibi ayarlamama izin vermiyor.Ayrıca plasmayı sevmiyorum.(şahsi görüşüm ama benim gibi düşünen çok linuxçu var emin olabilirsin)

-Gnome'da istenilirse özelleştirilebiliyor ve görünüm olarak göze hitap eder hale geliyor.

-Ubuntunun paket yöneticisi (synaptics) daha hızlı çalışıyor.

-Ubuntuda problemler daha hızlı ve kolay çözülüyor.Çünkü kullanıcı sayısı çok fazla.

-KDE de dahil tüm masaüstlerini yükleyip kullanabilirsin.(ubuntu ile lokking glass http://forum.shiftdelete.net/konu-disi/5945-herkes-masaustunu-koysun-bakalim-89.html#post740379 ve burada da 15-16 civarında ubuntu türevi olan mintte yüklediğim masaüstlerinin ekran görüntülerini görebilirsin http://forum.shiftdelete.net/konu-disi/5945-herkes-masaustunu-koysun-bakalim-87.html#post736133 )

-Ubuntunun tek eksiği paten matent deyip kodeklerin yüklü gelmemesi ama onu da lazım oldu mu otomatik yüklüyor zaten.

Ubuntuyu hala istemiyorsan Linux Mint var Naneli ubuntu :) temel kodekler yüklü geliyor ve ubuntunun deposunu kullanıyor.Ki nedense bana ubuntudan daha hızlı çalışıyor gibi geldi.

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
sayın terimer; arkadaşlarımıza verdiğin bilgiler için sağol
ancak sanki benimle aranız gerilmiş gibi
ben yeni başlayanlara ubuntu önermiyorum
siz de ubuntu önerebilirsiniz
13 yıl linux kullanmış olabilirsin, bana mı linux kullandınız, tabiki kendinize kullandınız
ben 2 haftadır kullanıyorum, eski windows 7 cilerdenim
ben ciddi anlamda bu profesyonel linuxçüleri anlamıyorum herkesi kendileri gibi zannediyorlar, artık onların öğütlerini dinlemiyorum linux'e yeni geçmiş olanlar olayları daha iyi analiz edip halimizden daha iyi anladıkları için onları dinliyorum
ben kendi nedenlerimi buraya yazıyorum

1. Artık birçok insan daha fazla görsellik istiyor gerek vistaya geçenlerden gerek win7'ye geçenlerden bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz ve görsellik efekt değildir bana compiz demeyin, çamur gibi görünen şeye efekt versen ne olur, ben zaten efekt kullanmıyorum. Efekt ayrı görünüm ayrı

2. Herkes sadeliği sevmez, çünkü linux'te aradığın ayarı veya yapacağın şeyi görsel olarak yapamazsan komut satırıyla yapmak zorundasın, ben araştırır yaparım sen araştırır yaparsın ama annem babam yapamaz, Türkiye'de bilgisayarı kullanan insanların yarısından fazlası yapamaz, şu forumu azıcık inceleyin windows'taki sorulara bakın, çoğu ne kadar basit sorular sorup çok çok kolay çözülecek problemlere takılmış durumdalar windows'ta bile, artık bırakın şu profesyonel ayaklarını, yıllarca benim linux'e geçmemi engelleyen de zaten bu tavırlar oldu

3. Herkesin interneti yok, bir sorun oluştuğunda herkes internete araştırıp bakamaz

4. İnterneti olsa bile herkesin interneti sınırsız değil, Türkiye'de büyük çoğunluk hala kotalı internet kullanıyor

5. Birşeyi 1 saat araştıracağına birkaç saniyede görsel işlemlerle yapmak daha iyi olmaz mı? herkes bilgisayar mühendisi mi herkes bilişim sektöründe mi, milletin tek işi bilgisayar mı? milletin işi var gücü var

Ben bütün bu faktörleri düşünerek cevap vermeye çalışıyorum, amacım linux sürümlerini yarıştırmak değil bütün linux'ler kardeştir, adamlar uğraşıyorlar kapımıza kadar bedava getiriyorlar, helal olsun Allah razı olsun ne diyeyim

Şimdi bazı birkaç şeye daha cevap vereyim

şimdi driver bulmak ubuntu'da sorun değil diye yazmışsınız, driver kernel ile alakalı birşey, pardus'ta Ati'nin driveri sanırım yeni çıktı veya çıkmak üzere, pardus ile aynı kerneli kullananlar hep aynı sorunu yaşadılar, zaten driverler linux'te kernel ile gelmiyor mu, yani bu driver bulma olayı Ubuntunun tek başına yaptığı şey değil ki, ben Mandriva Opensuse ve Pardus'ta da Ati driver'ı ve parmak izi hariç sıkıntı yaşamadım, birçok linux sürümü driver bulmada sıkıntı oluşturmuyor zaten, tek sıkıntı oluşturmayan ilahi sürüm Ubuntu mu?

kde 4'te paneli ayarlayamayan arkadaş bir zahmet bana sorsun da be göstereyim, panelde ayarlayamadığım noktasal şey bile çıkmadı, hem kde'yi ve diger linux surumlerine şans bile vermiyorsunuz sonrada windowsçulara yeniliklere açık değil diye kızıyorsunuz

gnome'a belki ek paketler falan yüklenirse özelleştiriliyor olabilir, bilgim yok ama ben gnome'û yüklediğimde 5-10 ayar hariç birşey görmüyorum

paket yöneticisinin hızlı çalışması değil düzgün çalışması önemli, kubuntunun paket yöneticisinde güncelleme yaptım bilgisayarım çöktü, linux çökmez teoremini kubuntu çökertti(ubuntu'da büyük ihtimal çökmezdi o ayrı mesele ama sorun kde'de değil, çünkü kde kullanan mandriva,opensuse,pardus hiç çökmedi)bir şey daha hatırladım şimdi kubuntuda saat paneli her bilgisayarı açtığımda saati yanlış gösteriyor, ayarı bozuluyor veya çöküyor

benim bildiğim paket sayısı en fazla olan sürüm mandriva, ubuntu değil

linux mint'i denemedim, ama gördüğüm kadarıyla kde versiyonuna daha az önem veriyorlar mesela 64 bit'in gnome'u var ama kde'si yok, en kısa zamanda deneyeceğim

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Benim etrafımda gördüğüm olaylar ve internet ortamındaki izlenimlerime göre pardus ile başlayan sayısı çok ama pardus ile devam etmiyorlar. Linuxu keşfettikce dahada detaya inmek istiyorlar. En büyük destekde ubuntuda var bunu bilenler her yerini kurcalamaya başlıyor bir sorun olduğunda o kadar çok çözüm yolu varki birisini yapamasa diğerini yapabiliyor derken komutlara alışıyor. Linuxdaki gelişmeleri ilk uygulayan dağıtım ubuntudur 4/5 ay sonra diğerleri uyguluyor. Yani olayın özü kime ne önerirseniz önerin o kişi linux kullanmayı kafaya koymuşsa kendi yolunu bulur ne kullanacığını seçer bu seçim genelde ubuntuda son bulur.

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
ben de benzerini diyorum
yeni başlayanlar için ubuntu değil pardus
ubuntu gene orta sistem
daha da ilerlemek istersen bırak ubuntuyu debian, arch'a kadar yolun var
şu anki birçok linux kullanıcısı en az orta düzeyde olduğu için kalmıyorlar ama pardus yaygınlaşırsa çoğu kullanıcı pardus'ta kalacaktır
bir de paket olayında mandriva ubuntu'dan önde
kendi paketleri, contrib paketleri, plf paketleri(en önemlisi ve dünya kadar), edumandriva paketleri, mib paketleri, powerpack paketleri
adamın biri(yabancı) bir programın kurulumunu yazmış ubuntu kullanıyorsan şu programı indir opensuse kullanıyorsan bu programı redhat kullanıyorsan da o programı indir demiş ama mandriva'da bütün paketler de mevcuttu istediğin yolu seçebilirsin

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Ülkemizde özellikle devlet kurumlarında Linux kullanılsın da başka bir şey istemiyorum. Yazık paralarımız ABD'ye gidiyor.

Ubuntu olayına gelince, @enzim dediklerinde haklısın ama @tony_almeida'nın fark ettiği bir şeyi görmezden geliyorsun. Senin dediklerini yapan kişiler ya bilişim alanında çalışıyordur ya da çok fazla vakti vardır.

İkinci olarak dediğin gibi Pardus ile Linux dünyasına giren çok, bu da aslında önemli bir görev. Demek ki Ubuntu yeteri kadar çekici değil ama Pardus çekici ve sadece Pardus ile başlayanlar bile yakında Ubuntu-tr 'nin destek gücüne ulaşacaktır.

İşte o gün en büyük destek de Ubuntu'da var gerçeği, gerçek olmaktan çıkacak.

Ama dediğim gibi önemli olan işletim sisteminin Microsoft olmaması, tabi Türkiye'de geliştirilen bir şeyin üne kavuşması da ayrı bir güzellik, şu anda dünyada tüm Linux dünyası Kaptan'ı, Pisi'yi konuşuyor, ne kadar hoş bir durum.

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
@tony_almeida,
senin ne demek istediğini çok iyi anlıyorum.Ama emin ol ben ubuntu 4.10 u yüklediğimde bilgisayarı öğrenmeye yeni başlamıştım.Windows hakkında da hiç birşey bilmiyordum.

Bilgisayar üzrine de herhangi bir kurs eğitim vb. almadım.Gerçi kaybedecek birşeyim yoktu.O avantajım vardı.

4 yıldır bilgisayar ve aynı zamanda linux dağıtımlarıyla ilgiliyim.1.5 yılı aşkın süre bilgisayar teknik servis sorumlusu olarak çalıştım o yüzden son kullanıcı davranışları ve alışkanlıkları üzerine tecrübem var.

Dediğin gibi insanlar göze hoş gelsin, virüs problemi olmasın, herşeyi arayüzden kolayca halledeyim diyor.

Ubuntu da çıktğı ilk günden bu yana bu hedefe doğru ilerliyor.(bu benim hoşuma gitmiyor sistem üzerinde ki hakimiyeti azaltıyor çünkü ama son kullanıcı için işleri kolaylaştırıyor)

Örneğin dont zap olayı (yani herhangi bir aksaklık durumunda ctrl+alt+bspce tuş kombinasyonu ile oturumu kapatma) ve nautilus scriptlerinin sayısında ki artış bunun en büyük ispatı.

Mandrivanın ise en büyük problemi bir süre sonra şişme yapması.Yani 3-4 ay kullanıp güncellemelri alınca ve program yükleme sayısı arttıkça sistem stabilitesi bouzuluyor ve ağırlaşıyor.

Driver konusunda ise olay sadece kernelle alakalı değil.Evet ana kaynak kernel ama artık donanım üreticileri de linux için driver yazmaya başladı.

Bir arkadaşım linuxa geçmeye karar vermişti.Tek problemi yoğun olarak kullandığı canon laser yazıcıydı.Ubuntu dışında hiç bir dağıtımda (pardus ta dahil) kolaylıkla tanıtamadık.Tanımadık demiyorum dikkat edersen kolaylıkla tanımadık.Çünkü ben halledebilirim ama ben olmadığım zaman tekrar format atarsa yeniden yüklemek için uğraşmaması lazım.

Ve dikkat edersen hangi dağıtım olursa olsun kurulum da problem çıkabiliyor, disk bölümlendirme konusunda çelişkiye düşebiliyor insan.Yani demem o ki sen bizi eleştiriyorsun ama sende kendi açından bakıyorsun olaya.

Demek istediğim şu, tüm dağıtımların özellikleri kurulum ve kullanım şekillleri ortaya konur ister yeni kullanıcı ister uzman herkes kendi için uygun olanı seçer.Benim için uygun olan senin için olmayabilir.Ve ya tam tersi sözkonusu olabilir.

ama şunu kullanma bu çok kötü bu süper demek çözüm değil sanırım.

Saygılar.

terimer

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sayın terimer; arkadaşlarımıza verdiğin bilgiler için sağol
ancak sanki benimle aranız gerilmiş gibi
ben yeni başlayanlara ubuntu önermiyorum
siz de ubuntu önerebilirsiniz
13 yıl linux kullanmış olabilirsin, bana mı linux kullandınız, tabiki kendinize kullandınız
ben 2 haftadır kullanıyorum, eski windows 7 cilerdenim
ben ciddi anlamda bu profesyonel linuxçüleri anlamıyorum herkesi kendileri gibi zannediyorlar, artık onların öğütlerini dinlemiyorum linux'e yeni geçmiş olanlar olayları daha iyi analiz edip halimizden daha iyi anladıkları için onları dinliyorum
ben kendi nedenlerimi buraya yazıyorum

1. Artık birçok insan daha fazla görsellik istiyor gerek vistaya geçenlerden gerek win7'ye geçenlerden bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz ve görsellik efekt değildir bana compiz demeyin, çamur gibi görünen şeye efekt versen ne olur, ben zaten efekt kullanmıyorum. Efekt ayrı görünüm ayrı

2. Herkes sadeliği sevmez, çünkü linux'te aradığın ayarı veya yapacağın şeyi görsel olarak yapamazsan komut satırıyla yapmak zorundasın, ben araştırır yaparım sen araştırır yaparsın ama annem babam yapamaz, Türkiye'de bilgisayarı kullanan insanların yarısından fazlası yapamaz, şu forumu azıcık inceleyin windows'taki sorulara bakın, çoğu ne kadar basit sorular sorup çok çok kolay çözülecek problemlere takılmış durumdalar windows'ta bile, artık bırakın şu profesyonel ayaklarını, yıllarca benim linux'e geçmemi engelleyen de zaten bu tavırlar oldu

3. Herkesin interneti yok, bir sorun oluştuğunda herkes internete araştırıp bakamaz

4. İnterneti olsa bile herkesin interneti sınırsız değil, Türkiye'de büyük çoğunluk hala kotalı internet kullanıyor

5. Birşeyi 1 saat araştıracağına birkaç saniyede görsel işlemlerle yapmak daha iyi olmaz mı? herkes bilgisayar mühendisi mi herkes bilişim sektöründe mi, milletin tek işi bilgisayar mı? milletin işi var gücü var

Ben bütün bu faktörleri düşünerek cevap vermeye çalışıyorum, amacım linux sürümlerini yarıştırmak değil bütün linux'ler kardeştir, adamlar uğraşıyorlar kapımıza kadar bedava getiriyorlar, helal olsun Allah razı olsun ne diyeyim

Şimdi bazı birkaç şeye daha cevap vereyim

şimdi driver bulmak ubuntu'da sorun değil diye yazmışsınız, driver kernel ile alakalı birşey, pardus'ta Ati'nin driveri sanırım yeni çıktı veya çıkmak üzere, pardus ile aynı kerneli kullananlar hep aynı sorunu yaşadılar, zaten driverler linux'te kernel ile gelmiyor mu, yani bu driver bulma olayı Ubuntunun tek başına yaptığı şey değil ki, ben Mandriva Opensuse ve Pardus'ta da Ati driver'ı ve parmak izi hariç sıkıntı yaşamadım, birçok linux sürümü driver bulmada sıkıntı oluşturmuyor zaten, tek sıkıntı oluşturmayan ilahi sürüm Ubuntu mu?

kde 4'te paneli ayarlayamayan arkadaş bir zahmet bana sorsun da be göstereyim, panelde ayarlayamadığım noktasal şey bile çıkmadı, hem kde'yi ve diger linux surumlerine şans bile vermiyorsunuz sonrada windowsçulara yeniliklere açık değil diye kızıyorsunuz

gnome'a belki ek paketler falan yüklenirse özelleştiriliyor olabilir, bilgim yok ama ben gnome'û yüklediğimde 5-10 ayar hariç birşey görmüyorum

paket yöneticisinin hızlı çalışması değil düzgün çalışması önemli, kubuntunun paket yöneticisinde güncelleme yaptım bilgisayarım çöktü, linux çökmez teoremini kubuntu çökertti(ubuntu'da büyük ihtimal çökmezdi o ayrı mesele ama sorun kde'de değil, çünkü kde kullanan mandriva,opensuse,pardus hiç çökmedi)bir şey daha hatırladım şimdi kubuntuda saat paneli her bilgisayarı açtığımda saati yanlış gösteriyor, ayarı bozuluyor veya çöküyor

benim bildiğim paket sayısı en fazla olan sürüm mandriva, ubuntu değil

linux mint'i denemedim, ama gördüğüm kadarıyla kde versiyonuna daha az önem veriyorlar mesela 64 bit'in gnome'u var ama kde'si yok, en kısa zamanda deneyeceğim

Bir gerginlik olduğunu nereden cıkardınız tam anlayamadım. Bence cevapları çok fazla kişisel alıyormuşsunuz gibi geliyor bana :-)

Evet 13 yıldır Linux kullanıyorum. Ama elimden geldiğince de bu 13 yıllık bilgi birikimimi çevremdeki insanlara da bu konularda yardımcı olmaya çalışarak sadece kendime değil, çevremdeki insanlara da faydalı olmaya çalışıyorum.
Eğer sadece kendime Linux kullanıyor olsaydım, ne buraya yazar ne de sizinle bu anlamsız tartışmaya girerdim :-)
Bence siz, size yol göstermeye çalışanları tam olarak anlamak istemiyorsunuz ve herkesin olaya sizin gözünüzden bakmasını bekliyorsunuz.
Neyse lafı cok fazla uzatmak istemiyorum açıkçası. Benim buraya yazmamın nedeni burdaki arkadaşlara biraz olsun yardımcı olabilmekti, polemiğe girmek vaya tartışmak değil.

Kısaca saymış olduğunuz nedenleri cevaplayayım :

1- Yani herkes Vista'ya veya Win7'ye görsellik için geçiyor öylemi ? :-) Eğer compiz efektleri sizde çamur gibi görünüyorsa muhtemelen ayarlarınızda bir sorun vardır. Zira compiz efektlerini çamura benzeten ilk sizi duydum :-)
KDE'nin zaten özelleştirilebildiğini söylemiştiniz. Şimdi ise sade olduğunu söylüyorsunuz. Tavsiyem Eyecandy for your KDE-Desktop - KDE-Look.org adresine bir göz atmanız. Bu sitede görsellik adına pekçok şey bulabilirsiniz.

2- Bu bahsettiğiniz şey tüm işletim sistemleri için geçerlidir. Linux'a veya Winows'a özel birşey değildir. Lütfen bana ama ben bunları Windows'ta çok rahat yapabiliyorum demeyin. Sonuçta Windows kullanmayı da ana karnında öğrenmediniz değil mi?
Yapmak istediğiniz şeyler için öncelikle kullandığınız işletim sistemini öğrenmelisiniz.

3- Artık 2000'li yıllardayız. Siz bu kendi söylediğinize inanıyor musunuz ? ;-) Çevremde bilgisayarı olup da Internet'i bulunmayan tek bir insan bile yok! Eminim ki sizin de çevrenizde böyledir :-)
Ayrıca Internet yoksa o zaman öğreten bir kitap alabilirsiniz.

4- Bu söylediğinizi konu ile pek bağdaştıramdım. Internet'de yapacağınız araştırmaların GB'larca veri tutacağını düşünüyorsunuz ???!

5- Sonuçta yeni bir işletim sistemi kullanmak istiyorsanız önce kullanımını öğrenmeniz gerekir. Tıpkı Windows'u da öğrendiğiniz gibi.

Anlıyorum. Ama sizde konuya biraz daha esnek ve karşı tarafı da anlamaya çalısarak yaklaşmaya çalışın lütfen. Bu şekilde herşeyin daha kolay olacağını düşünüyorum.

Saygılarımla

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
sayın zootechnist
siz bilgisayara ilk kez linux ile başladığınız için bazı şeyler daha kolay olmuştur şu sözü hatırlayın alışmış kudurmuştan beterdir

ve sırf cu cümlenizden diğer dağıtımların yeni sürümlerini kurmadığınızı anlayabilirim
"Ve dikkat edersen hangi dağıtım olursa olsun kurulum da problem çıkabiliyor, disk bölümlendirme konusunda çelişkiye düşebiliyor insan."

benim bilgisayarımda windows 7 de yüklü bir de raid var ama ne mandriva ne opensuse ne de pardus disk bölümleme konusunda hata yapıp bilgilerimi gümletmediler, hepsinde de otomatik bölümleme yaptım ben hiç dokunmadım, ayrıca hepsi win7'yi gördü ve boot menüsüne ekledi, yani benim demek istediğim o kadar uzun süre ubuntu kullanmışsınız ki(sadece siz değil birçok linuxçü) birçok özelliği sanki sadece ubuntu'da var diğer linuxlerde yok sanıyorsunuz, hala da iddia ediyorum mandriva ve opensuse ubuntu'dan daha kullanıcı dostu
kullanıcı dostu olmasının sistem yönetimini azalttığına da katılmıyorum işte konsol işte kodlar buyrun köküne kadar yönetin

dediğim gibi zaten bütün linux sürümleri kardeştir, insanlar özgürlüğe kavuşsun da gerisi teferruat

sayın terimer

1.sırf görsellik için geçenlerini bile gördüm, adam diyor ki abi çalışırken içim açılıyor daha rahat çalışıyorum artık, görselliğin etkisi artık bırak azımsanmayacak boyutları yüksek boyutlardadır öyle olmasaydı o zaman win7 veya vista yükleyenlerden aero'ya geçemeyenler neden aero'ya geçmek için yırtınıyor forumlarda
ben compiz efektlerine kötü demedim, kötü görünen modern görünmeyen bir pencereye(ki bu gnome oluyor) efekt versen ne olur demiştim, isterseniz bir daha okuyun o bölümü, nasıl yanlış anladınız hayret
zaten kde'nin ikinci yarısı kde-look sitesi, biliyorum

2.ben tabiki linux'e alışma sürecinin farkındayım, tabiki annemin karnında öğrenmedim ama windows'un asıl amacı neydi, bilgisayarla hiç alakası olmayan bir adamın bile bilgisayar kullanabilmesiydi, linux de bu amaçta olmazsa daha çok %1 lerde gezinir çünkü birçok şeyi komut satırıyla yaptırıyorsunuz aynı şeyin görsel olarak alternatifi varken

3.bakın bakalım Türkiye'nin % kaçının interneti var, daha geçen gün okudum Türkiye'de bilgisayar bulunan evlerin sadece %26'sında internet bağlı, %8'sinde sınırsız internet var. yaşadığınız yeri iyi analiz edin anlamıyorum ki, 2000li yıllarla ne alakası var isterse 3000 yılı olsun bir ülke yeterince gelişmemişse daha beter bile olur

4.kotalı internette şöyle bir durum var, adam bir şekilde kotasını dolduruyor öbür aya kadar çok çok önemli olmazsa interneti açmıyor

5.şu cümleyle bir nevi yenilgiyi kabullenmiş oluyorsunuz, windows'tan büyük bir farkınız kalmıyor, o zaman windows'u öğrenen %90'lık kesim geçmez linux'e zaman kaybını önlemek için
zaten komut satırlarıyla işlem yaparsa iyice artıyor zaman kaybı hiç anlamı kalmıyor

bu böyle uzar gider ben de bazı şeylerde yanlış düşünüyor olabilirim ama yine de siz de bazı şeyleri gözden geçirin
hepinize en içten saygılar ve sevgiler dilerim
tony_almeida:)

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
sayın zootechnist
siz bilgisayara ilk kez linux ile başladığınız için bazı şeyler daha kolay olmuştur şu sözü hatırlayın alışmış kudurmuştan beterdir

Evet linuxla başladım sayılır.Ama aynı zamanda windowsta kullandım o dönemde.Ve bilgisayara başladığımda açıp-kapatmak dışında ve üniversitedeki bilgisayar dersi dışında bilgim yoktu.
ve sırf cu cümlenizden diğer dağıtımların yeni sürümlerini kurmadığınızı anlayabilirim
"Ve dikkat edersen hangi dağıtım olursa olsun kurulum da problem çıkabiliyor, disk bölümlendirme konusunda çelişkiye düşebiliyor insan.
Aksine haftada en az üç dağıtım denerim.Kardeşimin çalıştığı yerde internet hızlı olduğu için istediğim dağıtımı indirip deneyebiliyorum.En son Supergamers'ı indirdim ama çift katmanlı dvd bulamadığım için deneyemedim.Bunu söylemekti amacım şu gerek pardusun gerek mandrivanın gerekse diğer dağıtımların forumlarını gez (yerli-yabancı) binlerce insanın her dağıtımda çeşitli sebeblerle problem yaşadığını göreceksin.

Daha birkaç gün önce burada bile mevzusu olmadı pardus kurulum sorunu.Benim demek istediğim şu senin için uygun olan herkes için uygun değildir.Ubuntu için de aynı şeyi düşünüyorum.Herkes için uygun olmayabilir ama bu seviyeyle alakalı değil.Daha çok kullanım amacı ve donanımlarla alakalı.

benim bilgisayarımda windows 7 de yüklü bir de raid var ama ne mandriva ne opensuse ne de pardus disk bölümleme konusunda hata yapıp bilgilerimi gümletmediler, hepsinde de otomatik bölümleme yaptım ben hiç dokunmadım, ayrıca hepsi win7'yi gördü ve boot menüsüne ekledi, yani benim demek istediğim o kadar uzun süre ubuntu kullanmışsınız ki(sadece siz değil birçok linuxçü) birçok özelliği sanki sadece ubuntu'da var diğer linuxlerde yok sanıyorsunuz, hala da iddia ediyorum mandriva ve opensuse ubuntu'dan daha kullanıcı dostu

belki 1000 defa ubuntu kurdum hiçbirinde veri kaybı olmadı.Ben bir çok özelliğin sadece ubuntuda olduğunu iddia etmedim.Zaten hiç bir bilinçli linux kullanıcısı da etmez.Açık-kaynağın ve linuxun en önemli özelliği bu çekirdek üzerine bağımsız programlar.Ayrıca otomatik bölümleme derken neyi kastettin anlamadım.Pardus'ta da ubuntuda da diğer dağıtımlarda da hemen hemen aynı opsiyonlar mevcut.ya diskin tamamını dağıtım ayarlar,ya sen kuracağın bölümü seçersin ya da yeni disk bölümleri oluşturursun.ve grub otomatik yüklenir zaten.fark nerede?

kullanıcı dostu olmasının sistem yönetimini azalttığına da katılmıyorum işte konsol işte kodlar buyrun köküne kadar yönetin
Ben pardus ya da kde düşmanı değilim.pardusu ilk çıktığı günden bu yana.(ki ilk olarak çalışan cd çıkmıştı,kurulum yoktu o zaman) tüm sürümlerini kurdum kullandım.KDe 3.5 iken çokta beğendiğim bir dağıtımdı.Bir tek gnome kütüphanelerine zayıf destek vermesi işimi zorlaştırıyordu o kadar.
ubuntu fanatiği de değilim aksine ubuntuyu çok sevmiyorum.Ama linuxta yapılabilecek ne varsa ubuntuda çok kolay şekilde yapabilirsin.teorik olarak pardusta da yapabilirsin ama geceler boyu uğraşman ya da güncelleme beklemen gerekebilir.Örneğin son 2009 sürümünde bazı laptoplarda yaşanan kulaklık takılmasına rağmen hoparlörden ses kesilmeme problemini yaşadım.12 saat boyunca uğraştım olmadı.Daha da uğraşırdım aslında ama vakit kısıtlıydı ve mecburen ubuntuyu yükledim.

Ben son kullanıcıya ubuntuyu tavsiye ederken tecrübelerimden yola çıkıyorum.Nedir o tecrübe dersen.Çevremde ve işyerinde linux kurduğum 100lerce kişi pardusu değil ubuntuyu tercih etti.Kİ bu insanların %80'inden fazlası son kullanıcı dediğin kimseler.

dediğim gibi zaten bütün linux sürümleri kardeştir, insanlar özgürlüğe kavuşsun da gerisi teferruat
bu konuda hemfikiriz :) ama yakında linux dünyasında da kavga alevlenecek.Neden diye sorarsan.Novell'la microsoft iyice kanka oldu.bu yüzden sataşmalar başladı bile :)

bu böyle uzar gider ben de bazı şeylerde yanlış düşünüyor olabilirim ama yine de siz de bazı şeyleri gözden geçirin
hepinize en içten saygılar ve sevgiler dilerim
tony_almeida:)
Evet maalesef bunun sonu yok.Ama dediğim gibi ben tavsiye ederken kendime değil kullanıcıların görüş ve ihtiyaçlarına bakıyorum.Yoksa kendime göre tavsiye etmem LFS yap sistemin ışıkhızında çalışsın derdim :)

Saygılar...zootechnist

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Novell'la microsoft iyice kanka oldu.bu yüzden sataşmalar başladı bile

evet yaa, gerçekten o olay hakkında ne düşünüyorsunuz
konuyu değiştirelim biraz bundan konuşalım
bu işin içinde ne iş olabilir

shadowfax_07

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ubuntu 9.04 kurdum,güncelleştirmeler ve ekran kartı sürücüsünü kurduktan sonra çok fazla kasılmaya başladı. Pencerelerin açılması dakikalar sürüyo:hammer: Yardım edebilcek var mı?

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Ubuntu 9.04 kurdum,güncelleştirmeler ve ekran kartı sürücüsünü kurduktan sonra çok fazla kasılmaya başladı. Pencerelerin açılması dakikalar sürüyo:hammer: Yardım edebilcek var mı?

Yardım edebilecek yer Ubuntu-TR adresidir. Burada her türlü sorunu paylaşırsın ve bilen herkes yardımcı olmaya çalışır.

Reklam olmamıştır değilmi sonuçta burası Linux Klubü . Linux ile ilgili herşeyi paylaşabileceğimiz başlık.

shadowfax_07

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yardım edebilecek yer Ubuntu-TR adresidir. Burada her türlü sorunu paylaşırsın ve bilen herkes yardımcı olmaya çalışır.

Reklam olmamıştır değilmi sonuçta burası Linux Klubü . Linux ile ilgili herşeyi paylaşabileceğimiz başlık.
Bağlantıya tıkladığım zaman sunucu bulunamadı hatası almaktan sinir oldum:angry: Diğer siterlede alıyom hatta shiftdelete de bile TTNET in ..............:hammer:

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
pardus'un bir dns adresi vardı
opendns'den bile hızlı
neydi unuttum ama
onu deneyin isterseniz

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
193.140.100.210
193.140.100.215
194.27.222.62

şu adreslerden herhangi ikisini kullan
farkı gör

shadowfax_07

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sorma opendns ye üye oldum herşey güzel gidiyo pc ye bir reset attım sonuç git bağlantı. Opendns updater diye bir program indirdim ondan sonra oldu:biggrin: Hay bilmem ne yaptığımın telekomu bizi uğraştırdığın şeylere bak :hammer:

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Merhaba Linuxçu arkadaşlar. :D

Geçen günlerde sipariş ettiğim Ubuntu Desktop Edition 9.04 ve Pardus 2009 geldi. Henüz kurmadım. İlk önce Ubuntu'yu kurmayı düşünüyorum. Ve bazı sorularım var. :helpsmilie:

Windows ile karşılaştırdığımızda yeni Ubuntu sürümleri nasıl yayınlanıyor? Bunları düzeli güncelleyen bir sistem var mı? Mesela Ubuntu XP, Vista, 7 gibi ayrılıyor mu? Yoksa 8, 9, 10 diye mi gidiyor? Ben 9.04'ü kuracağım, güncelleştirmeler yapıldığında örneğin yeni çıkacak olan 10 sürümüne benim Ubuntu'm güncellenmiş olacak mı yoksa silip veya üstüne 10'u mu kuracağım? Bu konuda bilgi almak istedim sizlerden.

Bir de Wine ile programları Windows'taki performanslarının ne kadarıyla kullanabiliyoruz? Büyük farklar var mı? Mesela Photoshop yerine GIMP kesinlikle hoşuma gitmedi. Sohbet programı açısındna MSN dışında denemedim ama yine de MSN'i kullanmak istediğimde Windows'a dönmeyi değil, Ubuntu'da çözümünü bulmayı düşünüyorum.

Ubuntu'da sanırım anti-virus, firewall tarzı güvenlik uygulamalarını gerek yokmuş, bu ne kadar doğru ve sağlıklı? Bir de Ubuntu'nun zaman geçtikçe yavaşladığını okudum Windows gibi, böyle birşey var mı?

Aslında bunların en önemlileri programlar benim için, çünkü 4-5 yıllık bilgisayar kullanımımda her türlü sorunu aşabilecek, her isteğimi karşılayabilecek şekilde programlarla sistemi doldurdum. Şimdi Ubuntu'ya geçtiğimde bunları kullanamadığım zaman gerçekten birçok şey eksilir benim için. Tüm programların Ubuntu için yapılmış eşlerini bulmam da kolay olmaz sanırım. Wine çare olur mu?

Bana bu konularda yardım ederseniz bende en kısa zamanda geçmeyi düşünüyorum.

Şimdiden teşekkürler.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Ubuntu ile ilgili olan kısımlara cevap vermeyeceğim, zaten sorunuzun önemli bir kısmı tüm Linux dağıtımlarını ilgilendiriyor.

Wine ile Linux'ta, Windows programlarını çalıştırabilirsiniz ama söylediğiniz gibi bir performans farkı ortaya çıkacaktır. Belki sizin bilgisayarınız çok daha iyiyse siz bu farkı görmezsiniz. Ben PIV 2.4 Ghz Fsb 533Mhz - 1 GB DDR Ram ile Dreamweaver'da, düzenlediğim iki sayfa arasında geçiş yaparken farkı görüyorum.

Photoshop 'u bilemeyeceğim.

Elinizdeki windows programları arşivine büyük ihtimalle ihtiyaç duymayacaksınız, hemen hemen işinizi görecek her program var ve Winows'ta ki gibi her biri farklı kısıtlamalara maruz kalmadığından bir programla işinizi görebiliyorsunuz. Ancak beğenmezseniz alternatifine geçebilirsiniz tabi ki.

Ben aslında güvenlikle ilgili sorunuza cevap vermek istemiştim, konu bayağı derinleşmiş. :)
Linux kullanırken, Linux'un çalışma mantığı gereği spy,trojan,malware gibi salak şeylerle işiniz olmaz, hiç endişeniz olmasın. Bunlar olmadığı için antivirüse de gerek yok, sistemde yavaşlamıyor.

Çok fazla program kaldırıp yeniden kurarsanız, alttan çok fazla uygulama çalışırsa elbette yavaşlama olacaktır ama emin olun istediğiniz an sadece bu çalışan uygulamaları kontrol edip, gereksizleri kapatarak normale dönebilirsiniz.

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Wine ile Linux'ta, Windows programlarını çalıştırabilirsiniz ama söylediğiniz gibi bir performans farkı ortaya çıkacaktır. Belki sizin bilgisayarınız çok daha iyiyse siz bu farkı görmezsiniz. Ben PIV 2.4 Ghz Fsb 533Mhz - 1 GB DDR Ram ile Dreamweaver'da, düzenlediğim iki sayfa arasında geçiş yaparken farkı görüyorum.

Photoshop 'u bilemeyeceğim.

Elinizdeki windows programları arşivine büyük ihtimalle ihtiyaç duymayacaksınız, hemen hemen işinizi görecek her program var ve Winows'ta ki gibi her biri farklı kısıtlamalara maruz kalmadığından bir programla işinizi görebiliyorsunuz. Ancak beğenmezseniz alternatifine geçebilirsiniz tabi ki.

Anladım, kullanırken zorlanacağım.

Ben aslında güvenlikle ilgili sorunuza cevap vermek istemiştim, konu bayağı derinleşmiş. :)
Linux kullanırken, Linux'un çalışma mantığı gereği spy,trojan,malware gibi salak şeylerle işiniz olmaz, hiç endişeniz olmasın. Bunlar olmadığı için antivirüse de gerek yok, sistemde yavaşlamıyor.

Çok fazla program kaldırıp yeniden kurarsanız, alttan çok fazla uygulama çalışırsa elbette yavaşlama olacaktır ama emin olun istediğiniz an sadece bu çalışan uygulamaları kontrol edip, gereksizleri kapatarak normale dönebilirsiniz.

Peki, Linux için bir zararlı yapılmıyor mu, yoksa yapılamıyor mu? Yapılamıyorsa, gerçekten harika birşey! Windows'u bırakmanın en büyük nedeni olabilir. :)

Ben bir program kurduğumda Windows'ta bunun her kalıntısını bulup temizliyorum, kayıt def. vs. Hatta birkaç gün önce Your Uninstaller programını keşfettim, herşeyi otomatik olarak siliyor. Ben ihtiyaçlarımı karşılaması açısından birçok programı yükleyip, siliyorum. Bu yüzden o programın Linux'tan tamamen kalkmasını, kalıntıların sistemi yormamasını istiyorum. Eğer ben bunu yapamazsam dediğiniz gibi yavaşlama olacaktır.

nizam

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Merhaba Linuxçu arkadaşlar. :D

Geçen günlerde sipariş ettiğim Ubuntu Desktop Edition 9.04 ve Pardus 2009 geldi. Henüz kurmadım. İlk önce Ubuntu'yu kurmayı düşünüyorum. Ve bazı sorularım var. :helpsmilie:

Windows ile karşılaştırdığımızda yeni Ubuntu sürümleri nasıl yayınlanıyor? Bunları düzeli güncelleyen bir sistem var mı? Mesela Ubuntu XP, Vista, 7 gibi ayrılıyor mu? Yoksa 8, 9, 10 diye mi gidiyor? Ben 9.04'ü kuracağım, güncelleştirmeler yapıldığında örneğin yeni çıkacak olan 10 sürümüne benim Ubuntu'm güncellenmiş olacak mı yoksa silip veya üstüne 10'u mu kuracağım? Bu konuda bilgi almak istedim sizlerden.

Bir de Wine ile programları Windows'taki performanslarının ne kadarıyla kullanabiliyoruz? Büyük farklar var mı? Mesela Photoshop yerine GIMP kesinlikle hoşuma gitmedi. Sohbet programı açısındna MSN dışında denemedim ama yine de MSN'i kullanmak istediğimde Windows'a dönmeyi değil, Ubuntu'da çözümünü bulmayı düşünüyorum.

Ubuntu'da sanırım anti-virus, firewall tarzı güvenlik uygulamalarını gerek yokmuş, bu ne kadar doğru ve sağlıklı? Bir de Ubuntu'nun zaman geçtikçe yavaşladığını okudum Windows gibi, böyle birşey var mı?

Aslında bunların en önemlileri programlar benim için, çünkü 4-5 yıllık bilgisayar kullanımımda her türlü sorunu aşabilecek, her isteğimi karşılayabilecek şekilde programlarla sistemi doldurdum. Şimdi Ubuntu'ya geçtiğimde bunları kullanamadığım zaman gerçekten birçok şey eksilir benim için. Tüm programların Ubuntu için yapılmış eşlerini bulmam da kolay olmaz sanırım. Wine çare olur mu?

Bana bu konularda yardım ederseniz bende en kısa zamanda geçmeyi düşünüyorum.

Şimdiden teşekkürler.
amsn de görüntülü ve sesli görüşme yok msn ağında yok yani google hesabınız varsa o da olur
ubuntu da sürümlerin hem numara olarak hem de isim olarak adları vardır
linux kullanacaksanız wine tavsiye etmem size en güzeli linux programlarının kullanılmasını öğrenmeniz alışkanlıklarımdan vazgeçmem diyorsanız en kısa zamanda windows a geri dönün linux u hiç kurmayın

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
amsn de görüntülü ve sesli görüşme yok msn ağında yok yani google hesabınız varsa o da olur
ubuntu da sürümlerin hem numara olarak hem de isim olarak adları vardır
linux kullanacaksanız wine tavsiye etmem size en güzeli linux programlarının kullanılmasını öğrenmeniz alışkanlıklarımdan vazgeçmem diyorsanız en kısa zamanda windows a geri dönün linux u hiç kurmayın
Hmm, Wine ile fazlasıyla performans kaybı oluyormuş. Biraz daha araştıracağım.

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
@Majeste,

Linux için yazılmış zararlı yazılımlar da var.(son istatistiklere göre 1000 civarında idi). Ancak, kişisel bilgisayarlar için problem teşkil etmiyor.4,5 yıldır linux dağıtımlarını kullanıyorum.(biligsayar kullanmaya da o zaman başladım :) )henüz bir virüsle karşılaşmadım.

Yazılan zararlı kodlar daha çok server'lar için yazılıyor.

O nedenle antivirüs kulanma ihtiyacı hissetmedim bugüne kadar.

Sohbet programı içinse sadece görüntülü sohbet ve MSN için (sesli değil) amsn en ideal çözüm.Bunun dışında mercury messenger ile hem sesli hem de görüntülü konuşma yapılabildiğini iddia edenler var.Ama deneme fırsatım olmadı.

Ben görüntülü ve sesli sohbet için Skype kullanıyorum.Malezya ile görüşüyorum.Ve herhangi bir problemle karşılaşmadım bugüne kadar.

Ubuntunun sürüm isimlendirmesi çıkış tarihine göredir.Örneğin 9.04 2009 yılının nisan ayında çıktığını gösterir.Ve istersen yeni sürüme paket yöneticisi ile güncelleme yapabilirsin.

wine ile beraber çalışan cross-over isimli ticari bir yazılım daha var.Ve wineden daha performanslı çalışıyor.istersen bir incele tek eksiği paralı olması :)

Windows Applications Seamlessly Integrated on your Linux desktop - CrossOver Linux - CodeWeavers