Bu konuyu okuyanlar

sarper.arıkan

Asistan
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
21
Puanları
18
Yaş
39
SAMSUNG Galaxy S7 edge erişilebilirlik incelemesi



Dünya Mobil Kongresin’de tanıtılan ve her bireyin dikkatini üzerine çeken “SAMSUNG” yeni amiral gemisi olan “Galaxy S7 edge” modeliyle engelli bireylerin kullanımına yönelik çözümleride beraberinde getirmiştir.

Bu bağlamda yazımızda inceleyeceğimiz “S7” modeli erişilebilirlik çarçevesinde engelli bireylere ne gibi kullanım kolaylıkları sunmakta olduğu ele alınacaktır.



Samsung özellikle “Android 4.1.2” işletim sistemini kullanan S3 modelinden itibaren engelli bireyler için birçok kullanım yeniliğinide beraberinde getirmiştir.

Hem fiziksel özellikleriyle, hem de yazılımsal özellikleriyle evrensel tasarım ilkelerine uygun mobil çözümler sunan firma, “S7” modeliyle de bu çizgisinden vazgeçmemiştir.



Peki, ne gibi erişilebilirlik özellikleriyle bizlerle buluşmaktadır?



Bu sorunun yanıtını kısa, kısa açıklamaya çalışalım.



A.)Fiziksel erişilebilirlik:


Bir donanımın engelli bireyler için fiziksel erişilebilirliği, üzerindeki donanımsal tuşlar ve benzeri etkileşim araçlarının, engelli bireylerce kolay kullanılabilir olmasıdır. Bu kapsamda “S7” ses yükseltme, azaltma, güç tuşu ve ana ekran tuşlarının hissedilebilirliği gayet yeterli düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Farklı engel gruplarına göre yazılımsal araçlarlada desteklenen donanım tuşlarının erişilebilirliği gayet yeterli düzeyde görünüyor.

Yetenek engelliler için dokunmatik ekranın ve donanımsal tuşların niteliklerinin ayarlanabiliyor olmasıda artı bir özellik olarak ifade edebilirim.



B.)Yazılımsal erişilebilirlik:



Samsung uzun süredir, görme, işitme ve yetenek engellilerin, sistemi daha efektif kullanabilmeleri için, birçok yazılımsal erişilebilirlik seçenekleriyle birlikte geliyor.

“S7” modelide öyleki bu anlayıştan nasibini almış durumda. Ayarlar, erişilebilirlik altında sunulan farklı engel gruplarına yönelik yazılımsal araçlar sayesinde sistemle engelli birey etkileşime girebiliyor.

Kısaca gelen erişilebilirlik özelliklerini maddeleyecek olursak;

*Voice asistant (Ekran okuma çözümü)

*Büyütülebilinir yazı fontuözelliği,

*Renk karşıtlığı ve kontrast değerlerini ayarlayabilme özelliği,

*Büyüteç hareketleri ve ekran büyütme özelliği,

*Kişisel gizliliğin korunabilmesi adına gelen ekran karartma özelliği,

*Bebek ağlaması ve kapı zilinin algılanabilmesiyle işitme engelliler için titreşimsel bildirim verebilme özelliği,

*Cihaza gelen uyarıların işitme engellilere iletilmesiyle ilgili flash bildirim özelliği,

*Sağ veya sol ses dengeleme özelliği,

*Samsung ve Google altyazı desteği,

*Bedensel engelliler için, evrensel anahtar tanımlamalarıyla kısayollar atama özelliği,

*Dokunma becerileri azalmış engelli bireyler için yardım menüsü özelliği,

*Kolay ekran kiliti açma özelliği,

*Etkileşim kontrolü ile donanımsal tuşlar ile klavye kısayolları tanımlama özelliğiyle, “S7” engelli bireylere kolay kullanım deneyimi sunabilmektedir.

Tüm bu erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik özellikleri arasında sadece tek eksi yön olarak belirtebileceğimiz “S7 edge” modelinde ki çift taraflı eğimli ekranlar ile sistem içerisinde gelen ekran okuma bileşenleri birarada çalışmıyor. Bu nedenle, eğimli ekrana gelen bildirimler ve mini araçlar görmeengelli kullanıcılar tarafından algılanamıyor.



Genel değerlendirme ile, evrensel tasarım ilkelerine uygun şekilde üretilen “S7” engelli kullanıcılarını da bu modelde ihmal etmemiş gibi görünüyor.
 
Üst