Pardus yada Ubuntu'yu Çogaltıp Satmak?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cnr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cnr

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Pardus yada Ubuntuyu Kendim boş cd'ye çekip sadece cd ücreti karşılığında (örnegin 1TL) satarsam suçmu?

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Tabiki suç.

yusher

Profesör
Reaksiyon puanı
12
suç tabii ki...
senden isteyenlere https://shipit.ubuntu.com/ adresini ver. bırak dünyanın dört bi yanından bedava göndermek için can atanlar var onlar orjinal göndersin.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
suç olmaz, bu işi yapanlar var. mesela Pardusu DVD'ye yazıp depolarla birlikte 15 TL'ye satıyorlar. ayrıca distrowatch sitesine de bakarsanız orada da ubuntunun paralı olarak satılabildiğini de görürsünüz. bilip bilmeden konuşmayın. eğer bir emek sarfediliyorsa elbette bedeli talep edilebilir. bu konu özgürlük için'de de tartışıldı ve yöneticiler sakıncasının olmadığını belirttiler.

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Suç olmasını bırakın, ücretsizi varken neden sizden parayla alsınlar ki?

YoungClever

Profesör
Reaksiyon puanı
2
neden alsınlar olayı farklı bir konu, ben işin yasal kısmını merak ediyorum?

bence de suç, ancak yasal kısmında sana hiç bir cezai işlem yapılmaz.. eğer yapılcak olsa hala daha sokakta alenen cd/dvd satılmazdı, ki senin sattığın şey ücretsiz birşey..

son olarak, cd 1 tl değil :D

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Misal ben kotalı kullanıyorum. 3-4 gb işletim sistemi indirmek bana 1 tl'den pahalıya geliyor. şayet ben alırdım. İndirmek bedava değil ya..

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
internete girip indirip yazdırma veya adresini verip de isteme zahmetine katlanmak istemeyenlere yönelik satılabilir..
ayrıca "windows'un rakibi" sloganıyla da reklamı da yapılabilir, windows'u bilgisayarın vazgeçilmezi zannedenlere..
1 tl de olur paketleri de birlikte olursa 10 tl de olur..neden olmasın

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
tabiki yasak.
ücretsiz tağıtabilirsin ama parayla olmaz.

yasin04

Doçent
Reaksiyon puanı
3
arkadaş açık koda aykırı(benim görüşüm) bazı densizler(kusura bakmayın) distrowatch satıyor ama bedava varken ama sen illa satacam diyosan bedava ver... :D

Reaksiyon puanı
189
Vergisini devlete ödemediğin sürece suç olur.
Çünkü vergi ödemediğin için haksız kazanç sağlamış olursun.

Ama üzerinden hiç bir kâr almadan (cd'nin ücretini de aldığın fiyattan) verirsen suç olacağını sanmam...

Yoksa linuxleri kopyalayıp dağıtmak serbest.

Zaten niye uğraşıyosun ki isteyen getirsin cd'sini kopyala ver...

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,162
Pardus yetkilileri daha pardus çıkmadan (ilk pardustan bahsediyorum) açıklama yapmışlardı, istediğiniz gibi kopyalayabilir hatta satabilirsiniz diye..

QaFeİN

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Ozaman Toplanıp Bi Kopya Merkezi Açalım :D

cnr

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Özgür Yazılım Tanımı - GNU Projesi - Özgür Yazılım Vakfı (FSF) adresinde yazana gore

".......kopyalarını değiştirerek ya da değiştirmeden, ücretli ya da ücretsiz, herhangi bir yerdeki herhangi birine dağıtmaya serbest olmalısınız. Özgür olmak demek (bu meyanda), tüm bunları yapmak için izin istemek ya da izin için ödeme yapmak zorunda olmamanız demektir.'

Seklinde bir ibare var ve yerli yabanci baska cd/dvd satan sitelerde buldum. Bu durumda bu sitedeki tanima gore satis yapmak yasal oluyor sanirim.

lazerboy

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Arkadaşlar ben Pardusten ücretsiz cd istemek için form doldurdum.Mail adresime bi adres yolladılar basın onaylayın diye.Adrese tıkladım ve açılan sayfa bulunamıyor dedi.Sizce form kabul oldu mu olmadı mı?Bir daha form doldurunca bu TC Kimlik numarası kullanılıyor dedi.

oddy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ubuntu 700 MB ( windows gibi 3-4 GB degil bir kere ) ve eger satan arkadas yalnizca kendi CD masrafini cikartmak icin satiyorsa bence ahlaki olarak da bir sorun yok, ancak sen bundan para yapiyorsan bence cok ahlaksizca bir davranis olur. sonucta open-source un amaci; digerlerine yardim. digerleri icin insanlik demek ubuntu. ve evet, ubuntu ile ilgilenecek kadar ielri gitmis bir bilgisayar kullanicisi, internette bir dakikalik bir form doldurmayi fazla gormez herhalde ve en gec iki hafta icinde CD si evine posta ile gelir. Neden o formu doldurmak bu kadar zor geliyor millete bende bunu merak ediyorum :)

cybereditor

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar merhaba uzun zamandır sadece izleyici olarak bulunduğum foruma bu başlık üzerine bilgisizce yazılan kesin yazılar için girdim. GPL de bir yazılımın asla parayla satılmayacağı yazmaz. Siz parayla satabiliyorsanız, sadece kişisel giderlerinizi karşılamak için, satmanızda hiç bir sorun yoktur. Zamanında pardus standlarında Tubitak kendisi 1 liraya pardus cd'si satmıştır. Bundaki amaç o zaman için kendi ceplerinden yaptırdıkları cdleri ve tanıtım çalışmalarının giderlerini azaltmaktı.
Kodları açık bir şekilde istediğiniz yazılımın satışını yapabilirsiniz. Ayrıca bu yazılımların kurulumundan ve desteğinden para talep edebilirsiniz. Sonuçta bu sizin emeğinizin bir karşılığıdır. Gelelim asıl TC mali hükümlerine. Devlete vergi vermeden satış yapmak yasaktır. Ama sanırım kimse satacağı 10 cd için devlete gidip vergi levhası almaz.
Kısaca satabileceğin birini bulursan korkma hiç bir cezai işlemi yoktur tamamen internet yasalarına uygun iş yaparsın. Ama sakın maliyecilere yakalanma :)

RocKhan

Doçent
Reaksiyon puanı
15
Ubuntu zaten bedava cd yolluyor, bana ubuntu ve kubuntu cd'leri posta ile gelmişti, ayrıca pardus'da artık cd ile bedava yollanıyor :)

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
1 cd alırsın fiş kestirirsin örnek 75 krş tan aldın ubuntu yükleyip 1 tl satabilirsin bence fazla bişey olmaz çünkü bundada masraf ve emek var az da olsa. zaten uçuk fiyatlara satamazsın.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Özgür Yazılım Tanımı - GNU Projesi - Özgür Yazılım Vakfı (FSF) adresinde yazana gore

".......kopyalarını değiştirerek ya da değiştirmeden, ücretli ya da ücretsiz, herhangi bir yerdeki herhangi birine dağıtmaya serbest olmalısınız. Özgür olmak demek (bu meyanda), tüm bunları yapmak için izin istemek ya da izin için ödeme yapmak zorunda olmamanız demektir.'

Seklinde bir ibare var ve yerli yabanci baska cd/dvd satan sitelerde buldum. Bu durumda bu sitedeki tanima gore satis yapmak yasal oluyor sanirim.

o kadar yorumu okudum gnu lisansı hakkında bu kadar mı cahiliz diye üzülmüştüm.. satabiliyorsan 50 liraya bile satabilirsin arkadaşım kimsede sana kalkıp şuç işliyorsun diyemez. Hatta bu senin yasal bir hakkın bile denebilir. :) Kolay gelsin, hayırlı işler...

cnr

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Cevaplar için herkese teşekkur ederim. Niyetim bunu satarak para kazanmak değil tabiki..
Asıl niyetim Extreme Computer - Sıradışı rnler - Teknoloji Burada - SecmekSerbest.Com diye kendi capimda bir alisveris sitesi kurdum ve satılan her urunun yanında Pardus yada Ubuntu cd'si hediye etmekti ve bu şekilde de yapicam. Henuz satış rakamları çok iyi degil tabiki ama benimde linux camiasına ufak bir bir katkım olsun..
Bunların dışında sadece bu CD'lerden almak isteyen olursa diye (kota, dosya büyüklüğü vb. sebeplerden dolayı) bunlardanda 1 TL fiyatla satmayı düşünüyorum ve satacağım CD'leride CD-RW olarak yani yeniden yazılabilir cd seklinde vermeyi dusunuyorum..

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Yapamayacağınız şey sadece; O ürünü siz yapmışsınız gibi satmak veya dağıtmaktır.

Üreticisinin kim olduğu hakkındaki bilgileri değiştirmeden satabilir ve/veya dağıtabilirsiniz diyor Özgür Kamu Lisansları. Ancak yine de yazılımın lisansına ve o lisansın özelliklerine bakmak gerekebilir.

GPL:
Yazılım'ın kaynak kodlarını birebir, aldığınız şekilde, herhangi bir ortamda ve vasıta ile, uygun ve görünür bir şekilde telif hakkı bildirimi ve garantisiz olduğuna dair bildirim koymak, bu Lisans'dan bahseden herhangi bir bildirimi aynen muhafaza etmek ve bütün diğer alıcılara Yazılım ile birlikte bu Lisans'ın bir kopyasını vermek şartı ile kopyalayabilir ve dağıtabilirsiniz.
Kopyalamak fiili işlemi için bir ücret talep edebilir ve sizin seçiminize bağlı olarak ücret karşılığı garanti verebilirsiniz.

sarsıntı

Doçent
Reaksiyon puanı
3
GNU Genel Kamu Lisansı'na göre satman için üstünde değişiklik yapıp yeni bir şey türetmelisin.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Pardus yada Ubuntuyu Kendim boş cd'ye çekip sadece cd ücreti karşılığında (örnegin 1TL) satarsam suçmu?

Bildiğim kadarıyla suç değil. Ama şöyle bir şey var. Yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi orijinal CD'yi 4 ile 6 hafta içinde evine kadar hiçbir ücret talep etmeksizin gönderiyorlar. Şahsen 1.5 ay önce o şekilde Ubuntu CD'si edindim. Ama sen sadece suç olup olmadığını merak ediyorsan, başka bir kuruluş ismi kullanmadan arkadaşların arasında tabii ki de satabilirsin. Buna kim karışabilir ki?

crewd0x

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Zaten İntenretten 2.5 TL'ye Orjinal Cdsini Satıyorlar

çağlar522

Doçent
Reaksiyon puanı
5
1 tl ye satarsan sorun yok sen orda pardus un değil cd nin parasını almış oluyorsun ve iyilik yapmış oluyorsun.diger türlü form doldurup isteyenlerden kargo parası alınıyor 5tl filan.