Pardus Neden Milli İşletim Sistemimiz Değil?

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Konu kişisel atışmaya dönmesin lütfen...

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
Sıfırdan çekirdek yazacak olan arkadaşlar programlama dili olarak sakın C, C++, C# gibi dilleri kullanmasın, o zaman o çekirdek de milli olmaktan çıkar ;) kendi dilinizi derleyicinizi sonra üzerine çekirdeği ve işletim sistemini ayrıca teknik desteğini oturtmak da çoook uzun sürer. Ayrıca Pardus.org.tr den küçük bi alıntı:

"Bu gereksinimlerden hareketle Linux temelli bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturma işine girilmesine karar verilmiştir."

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Anket:

Benim yazılarımı okuyup da Pardus'tan soğuyor musunuz?

a) Evet, mümkünse yazı yazma bu konuda.

b) Hayır, ben kendi irademe güveniyorum, onun bunun lafıyla hareket etmem.

---------- saat 14:42 eklendi ---------- önceki mesaj saat 14:41 eklenmişti ----------

Sıfırdan çekirdek yazacak olan arkadaşlar programlama dili olarak sakın C, C++, C# gibi dilleri kullanmasın, o zaman o çekirdek de milli olmaktan çıkar ;) kendi dilinizi derleyicinizi sonra üzerine çekirdeği ve işletim sistemini ayrıca teknik desteğini oturtmak da çoook uzun sürer...

Benim hayallerimi biliyor olman lazım. Sana anlatmış olmam lazım. Bunun içinde kendi programlama dilimi oluşturmak da vardı, bunu da biliyor olman lazım. :rolleyes:

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
c) Zaten senin konuyu açarak yapabildiğin tek şey bu. Proje filan hikaye.

---------- saat 14:43 eklendi ---------- önceki mesaj saat 14:42 eklenmişti ----------

Anket:

Benim yazılarımı okuyup da Pardus'tan soğuyor musunuz?

a) Evet, mümkünse yazı yazma bu konuda.

b) Hayır, ben kendi irademe güveniyorum, onun bunun lafıyla hareket etmem.

---------- saat 14:42 eklendi ---------- önceki mesaj saat 14:41 eklenmişti ----------

Benim hayallerimi biliyor olman lazım. Sana anlatmış olmam lazım. Bunun içinde kendi programlama dilimi oluşturmak da vardı, bunu da biliyor olman lazım. :rolleyes:

Kendi programlama dilini ne ile oluşturacaksın çok merak ediyorum. Binary kodlar ile mi?

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Kişisel atışmaların devam etmesi durumunda gereken yapılacaktır, konunun içeriği güzel olduğu için tekrardan açılmıştır, umarım kişisel atışmalar devam etmez. :)

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Buraya güzel bi yazı yazacaktım da şimdilik askıya alıyorum.

Ama şunu bilin ki "Aurelio" bile "Milli" Futbolcu.

Yani birşeyin milli olup olmadığına millet karar vermiyor artık.

Burada Jeaquares'in değindiği konu da Pardus'un yerli işletim sistemi olmadığıdır. Devşirme. (Bkz. Osmanlı'da devşirme.)

Ve Jeaquares'in hayali herşeyiyle yerli olan bir işletim sistemi yapmak. Asıl milli o zaman olur diyor. Haklı da bence.

Dediğim gibi buraya güzel bi yazı yazacaktım da şimdilik askıya alıyorum.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Jeaquares 'e tamamen katılıyorum. Türkiye 'nin ihtiyaçlarını baz alan bir işletim sistemi olması gerekir bence de. ayrıca daha önceki mesajlarımda da dediğim gibi bu bir güç gösterisi ve yazılımda ben de varım demenin en güçlü yollarından biri. belki amerikayı değil de yeni bir gezegeni keşfederiz ne dersiniz :)

black_sea_28

Asistan
Reaksiyon puanı
26
Konuyu açan arkadaş benim de düşüncelerimi izah edici mahiyette yazmış ellerinize sağlık. Güzel konulara temas etmişsiniz.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
fakt sunuda unutmamak gerek milli söyle olur diyerekten en azindan son düzenlemesi diyelim artik bizim tarafimizdan gerceklesen ,ne nasil düzenlenecek bizim tarafimizdan oldugu sürece buna saygi duyulup en azindan bu derecede destek verilmelidir,gerci ne bizimse kötüdür politikasi oldugu sürece bu tartismalar sürer gider ,su an isletim sistemimiz yok diye baskalarinin dagitimlarini öve öve yere koymamak ne kadar mantikli

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
yazılanların tamamını okudum ve hepinize katılıyorum. tabii ki baştan yazılmadığı sürece "Milli işletim sistemi" olamaz. ama en azından Pardus!un olması bir bir şeydir. en azından opsiyonumuz olduğunun göstergesidir. şuna da "köküne" kadar inanıyorum ki "Türkiye'de devlet dairelerinde "diğer" işletim sistemi olmazsa, ona aktarılan para başka işler için kullanılırsa, evet olur"
devlet yazılımcıları desteklemek için kullanırsa o "kadar" (ki ne kadar olduğunu ben bile hesap edemem) para ile 20-30 sene içerisinde kendi çekirdeğimiz de olur, kendi işlemcimizde.
ama "o zamana" kadar bence elimizde olanı kullanmakta fayda var. çünkü o da bizim. onda da bizden birilerinin katkısı var. şimdilik sadece "modifiye" etmekle bile uğraşmak para ve zaman gerektiriyor çünkü. Pardus'u geliştiren kişilerde "eminim" isterlerdi ki KDE masaüstünü kendi yazdıkları yazılımlar ile uygun hale getirmek için uğraşmasınlar. kendi masaüstleri olsun, kendi çekirdekleri olsun, kendi "dil"leri olsun. her şey daha kolay olsun :)
o da olacak, ama zamanla, belki biz göremeyeceğiz, belki bizim katkımız olmayacak ama o da olacak...

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
arkadaşlar verdiğim linkte Türkiye 'den 1 kişi başlangıç seviyesinde çekirdek yazmış. hatta kaynak kodlarını bile yayınlamış. daha sonra microsoft yazılan işletim sistemini satın almış ve yazan kişiyi de seatle ofisinde işe almış. kaynak kodları için verdiği linkler ölmüş tabi 2007 yılından kaldığı için.

link: http://www.ceturk.com/forum/diger-isletim-sistemleri/7894-isletim-sistemi-yaziyorum/

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
91
Türkiyede Neye Değer Veriliyorki Bunu Milli İşletim Sistemi Saysınlar :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Türkiyede Neye Değer Veriliyorki Bunu Milli İşletim Sistemi Saysınlar :)

İşletim sistemi ==> Windows 7
Dağıtım ==> Ubuntu

Bu örneklerden yola çıkarak ifadeni tekrar değerlendir. Türkiye'nin hiç milli bir işletim sistemi olmadı.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
arkadaşlar verdiğim linkte Türkiye 'den 1 kişi başlangıç seviyesinde çekirdek yazmış. hatta kaynak kodlarını bile yayınlamış. daha sonra microsoft yazılan işletim sistemini satın almış ve yazan kişiyi de seatle ofisinde işe almış. kaynak kodları için verdiği linkler ölmüş tabi 2007 yılından kaldığı için.

link: http://www.ceturk.com/forum/diger-isletim-sistemleri/7894-isletim-sistemi-yaziyorum/

Başlangıç seviyesinde çekirdek yazıyor (daha işletim sistemi bile değil), sonra mikisoft daha işletim sistemi bile olmayan bu işletim sistemini satın alıyor !, almakla kalmıyor yazan kişiyi Seattle da ki ofisine alıyor. İnanması güç ama eğer doğruysa bende yazdığım çekirdeği yollayım kendilerine de Win8'i eli yüzü düzgün birşeye benzetsinler.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Başlangıç seviyesinde çekirdek yazıyor (daha işletim sistemi bile değil), sonra mikisoft daha işletim sistemi bile olmayan bu işletim sistemini satın alıyor !, almakla kalmıyor yazan kişiyi Seattle da ki ofisine alıyor. İnanması güç ama eğer doğruysa bende yazdığım çekirdeği yollayım kendilerine de Win8'i eli yüzü düzgün birşeye benzetsinler.

Alemsin penguin. :D

Senin çekirdek Win9'a yetişir artık. :P

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Yorumları okudum da
Aslında karşı çıkan çoğu kişi da senin gibi düşünüyor Jea
Biraz yanlış anlaşılmışsın :D

Çekirdek olayının tarihi uzun, Stallman Linux'ten sonra bile hala çekirdek geliştirmeye devam ediyor. 10 yıl oldu henüz tamamlayamadı. Şu an tamamlansa bile linux kernelinden daha kötüymüş. Debian'ın bu çekirdeğe destek veren bir sürümü mevcut. Neydi adı yaa :D
Çekirdek yazmasan bile varolan linux çekirdeğinin beğenmediğin kısımları kendi kafana göre modifiye etmeni sağlar

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Biraz mı?

Bayağı bir yanlış anlaşıldım. :)

Ben hiçbir çekirdeği düzenlemek istemiyorum. "a"dan başlayarak her karakteri benden çıksın istiyorum. :) İsterse 20 yılımı alsın, işim ne yahu? :huh:

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Hayallerinin peşinden koş
Pes etme
Ben de şu an kendi hayallerim için büyük riskler aldım

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Valla aslında ben bile kendim gibi düşünüp düşünmediğimden emin değilim
Eğer başarısız olursam beni biryerlerde garson olarak görebilirsin sonra müşterilerden vakit bulduğumda yeni dağıtım haberlerini yazarım :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Valla aslında ben bile kendim gibi düşünüp düşünmediğimden emin değilim
Eğer başarısız olursam beni biryerlerde garson olarak görebilirsin sonra müşterilerden vakit bulduğumda yeni dağıtım haberlerini yazarım :D

Ya da müşterilerinle şu şekilde muhabbet edebilirsin:

Müşteri: İçecek ne var?
Sen: Naneli soda, nane limon, naneli Ubuntu.
Müşteri: Hımm, naneli Ubuntu yeni mi çıktı?
Sen: Evet ama resmi olarak desteklenmiyor, yine de deneyebilirsiniz.
Müşteri: :unsure: Peki yiyecek ne var?
Sen: Kafayı yedirten bir adet Fedora'mız kaldı, almak ister misiniz?!
Müşteri: :huh:?!*

:D

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Dahada Önce Milli İşletim Sistemi Değil Demiştim Çok Kızmıştı Bana Arkadaşlarım

Bizim Geliştirdiğimiz Yabancı Tabanlı Bir İşletim Sistemi Demek Daha Doğru Olur

bohongtw

Doçent
Reaksiyon puanı
27
amerika yi 20 defa daha kesfetmenin ne almei var anlamadim , bu mantikla milli isletim sistemi olacak diye latin harfleri bile kullanmayalim osmanli harfleri kullanalim tam olsun madem oyle

futureng

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bence mevcut ve herkesin kullanımına açık çekirdeği sıfırdan yazmak çok anlamsız zaman kaybı. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Kim nederse desin kavram veya tanım karmaşasına girmeden, hiç olmassa bu şekilde Türkçe altyapı oluşturup bunu milli bir işletim sistemi olarak sahiplenmek neticede güzel bişey..

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Bence mevcut ve herkesin kullanımına açık çekirdeği sıfırdan yazmak çok anlamsız zaman kaybı. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Kim nederse desin kavram veya tanım karmaşasına girmeden, hiç olmassa bu şekilde Türkçe altyapı oluşturup bunu milli bir işletim sistemi olarak sahiplenmek neticede güzel bişey..

Değerli arkadaşım :) Yorumuna katılıyorum. Bende bunları dile getirmiştim şimdi o dile getirdiğim mesajları bulamıyorum.