Pardus kurulacak HDD

uSuLca

Asistan
Reaksiyon puanı
1
pardusu kuracaqım HDD nın ıcınde kendı bılgılerım de var acaba onları sılmeden formatlamadan onların yanına aynı surucuye pardus kurabılır mıyım? Yoksa ılla kı surucuyu formatlamam mı lazım.?

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Kullandığınız OS nedir ? Windows Vista ya da 7 ise kolay...

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Pardus NTFS, FAT ya da FAT32 disklere kurulmaz, kendi disk yapısı vardır. ext2, ex3,4, RFS, vs...
Bu sebeple Pardus kurulacak bölüm biçimlendirilir. Pardus kuracaksanız 15-20 GB bir alan ayırın.

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Pardus NTFS, FAT ya da FAT32 disklere kurulmaz, kendi disk yapısı vardır. ext2, ex3,4, RFS, vs...
Bu sebeple Pardus kurulacak bölüm biçimlendirilir. Pardus kuracaksanız 15-20 GB bir alan ayırın.

Sisteminde XP varsa arkadaşın, format atmadan yer ayırabilecek mi ?

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Format atmasına gerek yok hdd sini bölsün xp ve pardus için direk ikisinide gayet güzel bir şekilde kullanır ki şahsen ben öyle yapıyorum...
Kısacası format atmana gerek yok...

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Format atmasına gerek yok hdd sini bölsün xp ve pardus için direk ikisinide gayet güzel bir şekilde kullanır ki şahsen ben öyle yapıyorum...
Kısacası format atmana gerek yok...

Şu an yüklü olan sistemi söylese bi :)

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Win 7 ama daha 2 gün önce Xp di.Pardus olanda 2009.2

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Çok özür dilerim ya :D bana diyorsun zannetmiştim.İyide ne fark ederki diski bölerek kurabilir bir sorun çıkmaz.

Vista ve 7 de sorun yok denetim masasından yapılıyor ama XP de nasıl yapacak sistem çalışırken bölünmeyi ? Hem XP hem Yerel Disk D:\ duracak diye aynı zamanda Pardus istiyo. O yüzden diyorum. :)

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
pardusu kuracaqım HDD nın ıcınde kendı bılgılerım de var acaba onları sılmeden formatlamadan onların yanına aynı surucuye pardus kurabılır mıyım? Yoksa ılla kı surucuyu formatlamam mı lazım.?

Öyle birşey olanaksız eğer o hddnin içine direk disk bölmeden PARDUS'u yüklersen biçimlendirme yaparak bütün veriler gider...Şöyle yap bak disk bölümlendir o bölümlendirdiğin diske PARDUS'u yükle sonra PARDUS'tan bilgilere erişip bilgileri saklayabilirsin umarım anlatabilmişimdir veya anlayabilmişimdir.

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Öyle birşey olanaksız eğer o hddnin içine direk disk bölmeden PARDUS'u yüklersen biçimlendirme yaparak bütün veriler gider...Şöyle yap bak disk bölümlendir o bölümlendirdiğin diske PARDUS'u yükle sonra PARDUS'tan bilgilere erişip bilgileri saklayabilirsin umarım anlatabilmişimdir veya anlayabilmişimdir.

Konuyu açan aradaş @ usulca, cevap verene kadar ilerlemeyi düşünmüyorum :) Ya da başka biri daha sorana kadar :P

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
XP için HDD bölümleme programı var , Partititon Magic , Gparted, vs. gibi.
Onunla önce boş bir alan oluşturup yeni bir bölümleme yapması gerekecek ve o alan formatlanıp Pardus kurulacak. Olay bu.

uSuLca

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Sistemim windows 7 arkadaşlar. Ayrıca sanırım hdd sı sorunlu bır pc var elımde format atamıyrum mvı ekran hatası verıyor. Bende bir xp programı var onun içinde de bazı hdd programlarını var acaba bu sornu nasıl cozerım ayrıca laptopun hdd snı deqıstırmıstım bozulunca.

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
İçerisindeki dosyaların gitmesi bir sorun teşkil etmiyorsa, Windows 7 (isteğe bağlı) DVD si ile boot ettikten sonra, Tüm HDD yi siliniz. Ardından HDD yi 3 bölüme ayırınız.(1. bölüm Windows, 2. bölüm Pardus, 3. bölüm Free User Part) Windows için istediğiniz kapasiteyi belirleyin. Pardus için 20 GB yeterlidir (min 6 GB). Windows ile format attıktan sonra, Pardus DVD si ile boot ediniz. Burada daha önceden belirlediğimiz "pardus bölümü"ne kurulumu başlatınız. Pardus un kendine ait G-part (boot programı) olduğu için, bilgisayarın açılında sistem seçimi yapabileceksiniz.

Bu genel bir anlatım oldu, açmamı ya da detaylandırmamı istediğiniz bir kısım var mı ?

uSuLca

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Hocam anlatımın harika ben tam da böyle yaptım 3 bolum hdd'm Verilerimi kopyalayacak bir taşınabılır bulunca dedıgın yonergelerle uygulayacaqım hepsını once 7 sonra pardus yanlısım yoksa.

Şimdi benim başka bir laptop var hdd sornu oldugu ıcın windows yükleyemıyorum mavi ekran hatası verıyor CHDSK F/ vs.yüz kere denedım ama olmadı. 7 kurmayı denedım bu sefer yüklenecek surucuyu tara dıyor bul dıyor. Ama bulamıyor suruc de secemıyorum o yuzden ılerleyemıyorum bunu nasıl halledebılırım HDD yı duzeltebılırım yanı.

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Hocam anlatımın harika ben tam da böyle yaptım 3 bolum hdd'm Verilerimi kopyalayacak bir taşınabılır bulunca dedıgın yonergelerle uygulayacaqım hepsını once 7 sonra pardus yanlısım yoksa.

Şimdi benim başka bir laptop var hdd sornu oldugu ıcın windows yükleyemıyorum mavi ekran hatası verıyor CHDSK F/ vs.yüz kere denedım ama olmadı. 7 kurmayı denedım bu sefer yüklenecek surucuyu tara dıyor bul dıyor. Ama bulamıyor suruc de secemıyorum o yuzden ılerleyemıyorum bunu nasıl halledebılırım HDD yı duzeltebılırım yanı.

Bu sorundan anladığım kadarıyla iki fikrim var..

Birincisi; bende de olmuştu bu hata. Benim notebook bilgisayarıma format atmak istediğimde, format başladıktan sonra "ERROR xxx" hatası alıyordum. Sistemimde tek işletim sistemi vardı .(Windows 7). Sebebi ben HDD yi, 2 ye ayırmış olmama rağmen, Windows 7 üçüncü bir 100 MB lık kendisine bölüm ayırmıştı. Ayırdığı bu bölüm ilk sıraya yerleşiyor. Ben format atmak istediğimde C için ayırmış olduğum bölümü seçmeme rağmen, o 100 MB lık bölüme Windows kurmaya çalışıyordu. Dolayısı ile 100 MB a kurulamayacağı için hata veriyordu. Bu problemi, format bölümlendirme sırasında otomatikmen ayrılan 100 MB lık bölümü, oluştuktan hemen sonra silerek aştım. 100 MB lık bölümü sidiğiniz zaman ayrılmamış alan olarak kalıyor ancak Windows 7 yine de kullanıyor. Ayrılmamış bellek olarak gördüğü için, bu kısmı atlayarak benim seçtiğim sisteme kuruyor.

İkincisi; bir bilgisayarda Windows Vista yüklüydü. Ben Windows 7 kurmak istedim ama hiçbir bölümü göremedim. Ayrıca sürücü tara kısmından da ilerleyemedim. Nasıl çözüleceğini tam olarak bilmesem de, tüm sisteme tak çalıştır ubuntu ile format attıktan sonra (takçalıştır pardus da olur) Windows 7 DVD si ile boot etim ve HDD yi artık bölümlendirebiliyordum. Dolayısı ile bölümlendirme ve formata devam edebildim :)

Yardım olabileceğim ya da yanlış anladığım başka bir kısım var mı ?

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Partition Magic'i Win7 Vista ile biçimlendirilmiş NTFS bölümlerinde kullanmayın, bana feci patladı. Resmen bir güzel dağıttı. Öyle ki bölüm kurtarma araçları bile göremedi. Arkadaşım eğer ki linux kuracağım bölümleme yapacağım diyorsan kuralları söylüyorum :
1) Önce yedek al.
2) 1. Maddeye uy.
3) 2. Maddeye uy.
.
.
n) n-1. Maddeye uy

n gider iken sonsuza.

Hele ki fazla tecruben yok ise kesinlikle. Şöyle ki başına gelebilecek ihtimallerden birisi açılış yöneticisi gider, oysa ki işletim sistem duruyordur hem win 7 hem de linux ama açamazsın (gerçi pardus live cdsi açılış yöneticisi kurtarıyor) format atarsın baştan :D Bu sadece açılış yöneticisi problemi ki bunun gibi daha nice problem çıkabilir. Bir de Linux C,D gibi sürücü harfleri kullanmaz bunların yerine hda1 ya da sda1(a'nın anlamı kaçıncı disk olduğu(b ise 2. disk) 1'in anlamı kaçıncı bölüm olduğu) gibi sürücü isimleri kullanır. Kafan karışabilir ki yanlış yere format atman işten değil. (ipucu bölüm boyutları ;) ) ( ikinci ipucu mümkünse hiç bir OS kurulumu yapmadan önce windows bölümlerini oluştur windows kur, linux için boş yer ayır hiç bir bölümlemenin yapılmadığı raw bölüm ve burayı linux altında bölümle sonra linux kur)

Başlamadan yardımcı olması için öğrenmen gereken anahtar kelimeler : GRUB, linux drive names, ext3 veya ext4, paket yöneticisi, konsol/terminal/uçbirim komutları ( ls, man (bu komuttan sona hangi komutu yazarsan sana o komut hakkında bilgi verir), cd, mkdir, chmod...) gibi şeyler..

---------- Post added at 22:20 ---------- Previous post was at 22:17 ----------

Win7 kurulumu bulamadım der, bulur ama bozuk disk olduğunu söylemeyebilir kurar çalışmaz, ama Ubuntu doğrudan bozuk olduğunu söylüyordu. (muhtemelen pardus da der)

uSuLca

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar ubuntuyu bozuk hdd olan laptopa kurdum ubuntu kuruluyken bu hdd sorununu nasıl hangı programlarla halledebılırım?

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Arkadaş kafayı yiyeceğim bozuk hdd lı laptopa ubuntu kurdum hemde bırebır orıjınal fırmanın gonderdıgı desktop ubuntuyu User name ı taMer yazdım Parolayı da aynı taMer yazdım ama kabul etmıyo şimdi kafayı yıyeceqım sımdı..!

İsim ile parola aynı olamaz... parola sıralı harf ya da numara olmaz... Aklında bulunsun :) şifreyi farklı yap. Birde yönetici şifresi isteyecek, bunu da farklı yap :)