Oyun İçin Performanslı Masaüstü Toplama (Püf Noktaları ve Öneriler)

teatalay

Öğrenci
Katılım
14 Şubat 2013
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhabalar,


Ben bilgisayardan anladığını zanneden bir yazılımcıydım. Ta ki masaüstü bir bilgisayar toplama araştırması yapıp GDDR-DDR farkından, işlemci ön belleğine, Ram frekans hızından, toplama diziliş modellerine bir çok önemli nokta olduğunu görene kadar. Meğer donanım ile hiç alakam yokmuş. Bu nedenle toplamak-almak istediğim oyun bilgisayarı için çok teknik detayları ustalarından rica ediyorum.


Almışken iyisini almak istiyorum. 3000-4000 lira harcayabilirim.


Kısıtlı bilgime ve araştırmalarıma göre;




  1. Ram'de frekans hızının en az 1600 mHz
  2. Ekran kartında en az 128 bit
  3. İşlemci için en az 6mb ön bellek
  4. En azından 120 GB SSD

olması gerektiğini öğrendim.


Öğrenmek istediğim ise bir çok konu var;




  1. İşlemci en az i7 4. nesil düşünüyorum. HQ ve MQ arasında çok fark var mı? Önerdiğiniz model var mı? İşlemcide önemli diğer konular nelerdir?
  2. SSD çok pahalı. Şimdilik 120 GB alsam içine İşletim Sistemi mi yoksa Oyun mu yüklemeliyim. Mantıken işletim sistemi olmalı gibi geliyor ama emin olmak istedim.
  3. Ekran kartında diğer önemli konular nelerdir? GDDR mı DDR mı? Önerdiğiniz model var mı?
  4. Ram için marka çok önemli mi? DDR konusunda öneriniz nelerdir?
  5. Kasa için püf noktalar nelerdir?
  6. Soğutucu için püf noktalar nelerdir?
  7. Diğer parçalar için önerileriniz nelerdir?
  8. Toplamayı bilmiyorum, zor bir olay mı? Kendim yapabilir miyim, bilgisayarla 10 senedir içli dışlı olan biriyim donanımda tecrübesiz olsam da? Yapamazsam nerede yaptırmalıyım?Toplamayla uğraşma git hazırlardan al derseniz nereden ve hangi markayı alabilirim?
  9. Asus Rog modelinin 3500-4000 lira arası çok iyi notebook modelleri var. Cihaz çok iyiymiş uğraşma masaüstü toplamayla diyorsanız onu da alabilirim.



Önerileriniz benim için çok önemli olacak, vakit ayırabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
 

bud

Dekan
Cezalı
Katılım
29 Kasım 2014
Mesajlar
5,328
Çözümler
6
Reaksiyon puanı
1,710
Puanları
113
Yaş
24
Masaüstü topladğınızı varsayarsak i5 işlemciler dahi oyun için yeterli oluyor. Tabi bütçe varsa i7'de alınır. İşlemcide nesil önemli bir kavram. Günümüzde 4. Nesin Haswell teknolojili işlemciler tercih edilebilir. 5. Nesilde var tabii. Eğer profosyonel render, modelleme yapılıyorsa daha güçlü i7 işlemciler tercih edilir. İşlemcide önbellek ise en az 6mb olarak öğrenmişsiniz. Yüksek olması tabii'ki iyidir ama 3mb önbellekli G3258 işlemci bile harika işler çıkartıyor. :)

GDDR Bellek teknlolojisi şu an en gelişmiş olan GDD5 bellek teknlolojisidir. GDDR3 vb. alınması bütçe 5'e uygunsa iyi olmaz. Ekran kartında en önemli husulardan biriside Grafik çipinin modeli ve içerdiği teknlolojiler ve çip'in içerdiği mimaridir. Bit olayı ise çok fazla dert edilecek bir durum değil. Dediğiniz gibi 128 bit'ten az olmaması yeterli. Çünkü çip'in modeli ve mimarisi performansa asıl etki eden kavramlar oluyor. Bellek boyutunda ise modelleme yapan kişiler daha yüksek Bellek li kartlar tercih eder. Oyunlar için ise yüksek çözünürlükte (2K,4K) Yüksek belleğe sahip olan kartlar tercih edilebilir. 3GB Belleğe sahip bir kartla 4K olarak grafik ayarlarından kıstığınız zaman rahat oyun oynayabilirsiniz ama grafik ayarlarını en yükseğe çektiğimiz zaman yetersiz kalır. O nedenle yüksek belleğe sahip olan kartlar tercih edilir veya Nvidia tarafından SLI AMD'de ise CrossFire Konfigürasyon işlemlerine gidilerek oyun performansı arttırılabilir daha rahat bir oyun tadi alabiliriz.

Ram Belleklerde markanın önemi var tabii. Bilindik markalar ve performansı iyi ve kaliteli olan markalara yönelmek mantıklı olur. DDR3 bence yeterli bir bellek teknlolojisi. Eğer bütçe iyiyse DDR4 ileri dönük bir sistem toplanabilir. Frekans değeri ie dediğiniz gibi 1600 Mhz'nin altında olmaması iyi olur. Ama orta düzey kullanıcılar için 1333 Mhz'de yeterli gelebiliyor. Bütçe varsa 1600Mhz'den yüksek frekanslı bellek ler tercih edilebilir. İleriye dönük olur. Bir değinilmesi gereken nokta da Belleklerin CL değeridir. Bu değer Belleğin tepkime süresini belirtir. Teknik olarak ne kadar az olursa o kadar daha performanslı olur. Ama şu an Bellek miktarı, ve frekansı bu CL açığını kapatıyor. Sadece şuna dikkat edilir mesela 8GB 1600mhz CL9 ram vardır birde Aynı özellikte fakat CL8 Ram vardır. CL8 olan daha yüksek fiyatlıdır bütçe uygunsa tercih edilir. Lakin yüksek bellek li Ram larda bu CL önemini az çok kaybediyor. CL15 Gibi büyük değerlerde üretiliyor çünkü.

Soğutucu, kasa çok fazla ısınıyorsa özel bir soğutucu gerekir bana göre. İsteğe göre sıvı soğutucular ile de kaliteli bir soğutma elde edilebilir. Ama şu an alınan parçaların kendi soğutması dahi yeterli olabiliyor.

Eğer oyuncuysanız ve taşınabilirlik sorununuz yoksa Masaüstü almanızı öneririm. Notebooklara göre daha yüksek performans alırsınız. Ama taşınabilir olması gerekliyse Notebook alırsınız doğal olarak. Asus G serisi çok iyi laptoplar ama daha iyi performans için Monster tercih edilebilir. Şahsen ben öyle yaptım. :)

SSD alınabiliyorsa alınması gereken yararlı bir parça dediğiniz gibi 120GB alıp Windowsu ve birkaç program ve oyunu içerisine kurmak mantıklı olur. Veya alınabiliyorsa daha yüksek depolama alanına sahip olan SSD lir almak iyi olur.


Siz uzun uzun yazınca benimde yazasım geldi. :mrgreen:
 

falcon291

Profesör
Katılım
6 Eylül 2012
Mesajlar
1,360
Reaksiyon puanı
45
Puanları
48
1. cpuboss ve gpuboss sitelerini ziyaret etmeni tavsiye ederim. İşlemci ve grafik kartı karşılaştırmalarını yapabilirsiniz.
2. Ekran kartını Asus yerine Saphire gibi daha az isimli markalardan seçebilirsiniz. Sağlamcıysanız marka önemli olabilir.
3. SSD işletim sistemine lazım. Oyun için de önemli ama. Oynayacağın oyuna göre GTA ve Battlefield gibi 50-60 GB yer gidebileceğinden HD 120 yetmeyecektir. 250 ve üstüne bak derim.
4. RAM için zaten fazla marka yok, ama hızı önemli.
5. Kasanın püf noktası büyük ve markalı olsun. Benim eski bilgisayarımdan yenisine sadece kasa ve HD devam ediyor 2007'den beri aynı kasayı kullanıyorum. Cooler Master marka. Büyük olması içine birşey koyarken rahat hareket etmeni sağlıyor. Powersupply'ı da yükse tutmaya çalış. Ekran kartı ve diğer birleşenleri yazıp kaç watt güç kaynağına ihtiyaç duyacağını söyleyen siteler var.
6. Toplamayı öğren. Sonuçta parçaları alıp birleştiriyorsun. Düşündüğün kadar zor değil. Uzun yıllardır neredeyse 20 yıldır kendi bilgisayarımı topluyorum. Programcı olarak da çok şey öğrenmeni sağlayacaktır.
7. Laptop ile oyun filan olmaz. Kimse kusura bakmasın. gpuboss'a bildiğin en dandik desktop ekran kartını ve ROG'daki ekran kartı modelini yaz karşılaştır. Ne demek istediğimi anlayacaksın.

Evde kullandığım ana bilgisayarım var, bir de laptop'um. İkisini birlikte kullanıyorum. Laptop vakti zamanının (3 yıl öncesinin) güzel bir modeli. Ama şimdi alsam grafik kartı olmayan i7 ya da i5 işlemcili bol RAM'li bir bilgisayar alırdım ve daha küçük olmasını tercih ederdim. Taşınmıyor.

Hadi kolay gelsin.
 
Üst