Ebussuud Efendi
Asistan
Sizce en iyi Osmanlı padişahı hangisidir ?
Bana göre inkilapçı olan 2.mahmut tur
hepsi birinden iyi ama bence kanuniSizce en iyi Osmanlı padişahı hangisidir ?
en iyi bence yavuz adam osmanlının sınırlarını 2 kat geliştirdi yetmedi memlük safevi lehistan litvanyayı imparatorluklarını yendiSizce en iyi Osmanlı padişahı hangisidir ?
Fatihin bir özelliğini sevmezdim oda kardeş katli emridir.Osmanlı için bir felaket oluşturacaktı adeta.Tabi ki amacı bu değildi ülkeyi en iyi şehzade yönetebilmesi için yapmıştır tabi ki ama belki 1. Ahmed Erşed ve Ekber sistemini getirmeseydi fetret devirlerini çok yaşayacaktık aynı kanuni dönemi gibi şehzadeleri birbirlerini öldürüyorlardıen iyi bence yavuz adam osmanlının sınırlarını 2 kat geliştirdi yetmedi memlük safevi lehistan litvanyayı imparatorluklarını yendi
fatihe ben katılıyorum eğer öyle olmasaydı hunlar,göktürkler gibi ikiye bölünüp yıkılırdıkFatihin bir özelliğini sevmezdim oda kardeş katli emridir.Osmanlı için bir felaket oluşturacaktı adeta.Tabi ki amacı bu değildi ülkeyi en iyi şehzade yönetebilmesi için yapmıştır tabi ki ama belki 1. Ahmed Erşed ve Ekber sistemini getirmeseydi fetret devirlerini çok yaşayacaktık aynı kanuni dönemi gibi şehzadeleri birbirlerini öldürüyorlardı
tabi ki oda sizin görüşünüz saygım sonsuzfatihe ben katılıyorum eğer öyle olmasaydı hunlar,göktürkler gibi ikiye bölünüp yıkılırdık
bende sizin görüşüneze saygı gözteriyorumtabi ki oda sizin görüşünüz saygım sonsuz![]()
Çok teşekkür ederim.bende sizin görüşüneze saygı gözteriyorum![]()
2.abdülhamid iyi bir padişah olsada beyefendi bir o kadar kötü yanı da olmuştur orası kaçınılmaz bir gerçektir.Zaten hiç bir OSMANLI PADİŞAHLARI KUSURSUZ değildir.Ben Abdülhamit diyorum çünkü Çok hakkı yendi. Kötü bir padişah değildi, hatta o dönemde gelen en iyisiydi. Ama hem şimdi, hem o dönemde çok hakkı yenen birisiydi.
Düzelteyim ''Hiç bir insan mükemmel, kusursuz değildir''2.abdülhamid iyi bir padişah olsada beyefendi bir o kadar kötü yanı da olmuştur orası kaçınılmaz bir gerçektir.Zaten hiç bir OSMANLI PADİŞAHLARI KUSURSUZ değildir.
işte o daha doğru olduDüzelteyim ''Hiç bir insan mükemmel, kusursuz değildir''
Erken göç etti dünyadan.....Fatih Sultan Mehmet en iyileri eşi benzeri yok karekteri en sağlam padişah idi değer, bilinemedi...
Çok haklı bir yorum.Babası 2. murad aslında fatihi hiç sevmezdi Alaadini daha çok severdi ama Alaadinin ansız ölümü sonucunda.... her şey gelişmeye başlıyor...Fatih Sultan Mehmet en iyileri eşi benzeri yok karekteri en sağlam padişah idi değer, bilinemedi...
büyük ihtimalle 1481 yılında otranto seferinde zehirlendi.Çünkü napoli kralığındaki kral 3gün 3 gece eğlence etmiş...Erken göç etti dünyadan.....
Tabi ki orası amenna dediğimiz gibi hataları da olmuştur2.Abdülhamid Han.
Devletin gerileme döneminde geldiği halde devleti iyi yöneterek gerilemeyi yavaşlattığı tarihçilerce kabul edilmiştir. Yani kötü koşullar içinde iyi şeyler başarmıştır.
Hata hepsinde olmuştur zaten.Tabi ki orası amenna dediğimiz gibi hataları da olmuştur
Benim 2. Mahmu'da vermem'im sebebi ilk batılıya geçişidir Osmanlı'nın eğitim zorunlu hale getirmesidir okumuş insan sayısını artırmasıdır diğer çoğu padişah ekonomi asker gibi ihtiyaçları karşıladılar.Üç padişah var ki, üçü de benim için bir numaradır. Oy verirken çok zorlandım. Keşke çoklu seçim olsaydı, mutlaka bu üçünü seçerdim.
Sultan II.Abdülhamit Han
Yavuz Sultan Selim
Fatih Sultan Mehmed
Elbet diğerleri de çağının en iyileridir belki... Ama bu üç sultan muhteşem insanlardır, cihanşümul mizaç ve karaktere sahiptirler.
Çok haklı bir yorum iyisiyle kötüsüyle sevmek lazım tarihimizi sonuçta her saltanatın mutlak bir sonu vardır..Ben en iyisi bu diyerek bir seçim yapmıyorum. Ancak kimisi savaşçı yönüyle, kimisi siyasi zekayla, kimisi sürekli at üstünde durmasıyla, kimisi de sınırları en geniş noktaya çıkarmakla ünlü. Her birinin yaşadığı dönem iyi analiz edilmeli. Tarihimizde birçok kağan, han, bey ve sultan var. Her birinin öne çıkan özelliği olduğu gibi negatif yönleri de var.
Sevmek zorunda olmayabilirsiniz. Şehzade Mustafa ve Kanuni Sultan Süleyman olayında bir tarafı haklı görüp, birine sevgi duymayabilirsiniz. Daha da ileri gidip babasını öldürten Mete Han'ı da sevmeyebilirsiniz. Ancak bunların bizim geçmişimiz olduğunu reddetmemek gerek. Tarih savunuculuk yapmak değildir. Gerçeğin peşinde olmaktır.Çok haklı bir yorum iyisiyle kötüsüyle sevmek lazım tarihimizi sonuçta her saltanatın mutlak bir sonu vardır..
Doğru bir yorum yapmışsınız.Ben Tarihimiz de bunların olduğunu bile bile sevmekteyim,sevmeyende vardır tabi onunda kendi görüşüSevmek zorunda olmayabilirsiniz. Şehzade Mustafa ve Kanuni Sultan Süleyman olayında bir tarafı haklı görüp, birine sevgi duymayabilirsiniz. Daha da ileri gidip babasını öldürten Mete Han'ı da sevmeyebilirsiniz. Ancak bunların bizim geçmişimiz olduğunu reddetmemek gerek. Tarih savunuculuk yapmak değildir. Gerçeğin peşinde olmaktır.
Söylediklerinize aynen katılıyorum. Tarihimizi bir bütün olarak sahiplenmeliyiz. 2.Abdülhamid Atatürk vb. Hatalarıda olsa bu ülke için bu millet için çalışmış insanlar......Sevmek zorunda olmayabilirsiniz. Şehzade Mustafa ve Kanuni Sultan Süleyman olayında bir tarafı haklı görüp, birine sevgi duymayabilirsiniz. Daha da ileri gidip babasını öldürten Mete Han'ı da sevmeyebilirsiniz. Ancak bunların bizim geçmişimiz olduğunu reddetmemek gerek. Tarih savunuculuk yapmak değildir. Gerçeğin peşinde olmaktır.
Ama ne yazık ki A kişi şunu B kişisi bunu kötülemekte günümüzde.Sonra ülke 2 ye bölünmesin....Söylediklerinize aynen katılıyorum. Tarihimizi bir bütün olarak sahiplenmeliyiz. 2.Abdülhamid Atatürk vb. Hatalarıda olsa bu ülke için bu millet için çalışmış insanlar......