Ölmüşlerden medet ummak caiz midir?

Bu konuyu okuyanlar

Bumudin

Öğrenci
Katılım
7 Haziran 2017
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
32
Ölmüşlerden yardım istemek hakkında delil olarak sunabileceğimiz bir ayet yoktur. Buna rağmen geleneksel din anlayışında ''Tek yaratıcının Allah olduğuna inanmak şartıyla, ölmüşlerden yardım istemek caizdir'' inancı yer alır. Bu söylem aslında geçmiş ümmetlerin düştüğü hatalardan biridir. Müşrikler de Allah'ı tek yaratıcı olarak kabul etmelerine rağmen sadece Allah'a yönelmeyi yeterli görmüyorlar ve kendi elleriyle Allah dostu ilan ettikleri putlara yalvarıyorlardı. Onların aracılığıyla Allah'a yaklaşmaya çalışıyorlardı. (Zumer3.ayet:.. Alah'tan başka evliya edinenler, biz onlara sadece Allah'a yaklaşmak için kulluk ediyoruz' dediler..)

Müşriklerin Allah'a kesin olarak iman ederler fakat bir tek ilahı yeterli görmezler. Allah'tan başka ilahlar edinirler. Ankebut suresi 61:Andolsun, onlara: "Gökleri ve yeri kim yarattı, güneşi ve ayı kim emre amade kıldı?" diye soracak olursan, şüphesiz: "Allah" diyecekler. Şu halde nasıl oluyor da çevriliyorlar?

Kuran'da sadece Allah'tan yardım istemek gerektiği apaçık bir şekilde bildirilmiştir. İlgili ayetler şu şekildedir. Cinn Suresi 18: ''Ve muhakkak ki mescidler, Allah içindir. Artık Allah ile beraber başka birine dua etmeyin. Yunus Suresi 106: ''Allah’tan başka sana fayda ve zarar vermeyen şeylere dua etme. Bundan sonra eğer öyle yaparsan, o zaman sen mutlaka zalimlerden olursun. Neml Suresi 62: (Onlar mı hayırlı) Yoksa darda kalan kişi, ona dua ettiği zaman icabet eden, kötülüğü gideren ve sizi yeryüzünde halifeler kılan mı? Allah ile beraber bir (başka) ilâh mı? Ne kadar az tezekkür ediyorsunuz? İnşirah suresi 8: Ancak rabbine yönel ve yalvar. Fatiha suresi 5: Ancak sana kulluk eder ve ancak senden yardım isteriz.
 
Üst