Nick kelimesi yerine "isim" kelimesi kullansak olmaz mı?

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
"Site"nin ismini değiştirin madem hadi.Shiftdelete.net ? buna bir türkçe kelime uydurun sizde.Türk olmanın sorumluluğu uyduruk bir kelimeye türkçe isim bulmakla olmaz arkadaşım.Sorumluluğumuz muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmak değil miydi ? Ata bize böyle öğretmedi mi ? Ama nerde hani bu hedef ?? Nerde ırkımızın üstünlüğü ? Dünyada kendi sözümüzü geçirebiliyormuyuz ? Varmı tüm dünya insanlarının kullandığı ve bizim geliştiriğimiz bir teknoloji ?? Yollaya bildik mi kendi uydularımızı yörüngemize ? Nükleer santrallerimiz varmı ? Varmı Dünya kupası birinciliğimiz? Biz anca böyle antin kuntin işlerle uğraşır her yerde ahkam keseriz.Bence bunlardır Türklüğün sorumlulukları.Kendi teknolojilerimizi geliştirince o zaman koyarız adlarını.He illa bik bik edekceksenizde kullanıcı adı yazsın.ben bundan memnuniyet durarım.ama dediğim gibi konuyu açan ve rahatsız olan arkadaşa hayret ediyorum cidden sitenin adına birşey dememiş.www lara basarken acaba vicdanı sızladımı ???

Altına imzamı atarım :)

C-4

Asistan
Reaksiyon puanı
4
valla yazık ya birisi Türke kelime kullanılmasını istiyor ve dalga geçilir saçma olur gibi cevaplar geliyor kendi dilinden utanan başka dilde sitelerde takılsın lütfen... Türkçe içerikli bir sitede kurtulduğumuz her yabancı kelime bizim için kardır. Yazılım yerine software, bilgisayar yerine pc, fare yerine mouse...... denmesi tamamen sizin gibi kendi dilinden utananların yüzünden....

ksfno1

Asistan
Reaksiyon puanı
1
rumuz iyi bir kelime bence

Bence de öyle :thumbup:

Nick kelimesinin Türkçe karşılığı rumuzdur. Ancak kullanıcı adı olarak yazılması daha mantıklı bence o alanda. Girdiğimiz şey kullanıcı adımız çünkü.

Aklın yolu bir :wink:

İlk önce Tren,Elektrik,Spor,Televizyon,Birader gibi ingilizceden türemiş kelimelere bakın.

Arkadaşım bilinçsizce yorum yaptığını bu kadar belli etme. "Nick" kelimesi İngilizceden dilimize girmiş bir kelime değildir, "nick" orijinalde İngilizce zaten! Bunları da biz öğretmeyelim size!!!

Bu zihniyet var olduğu sürece bir yere varamayız. Türkçede günden güne daha da yozlaşır. Türkçenin yok olması Türk benliğinin yok olmasıdır.

Ağzına sağlık :wink::thumbup:
Koyu ile işaretlediğim cümle benden "nick" kelimesini kör bir mantıkla savunan herkese armağan olsun!!! :cursing:

Bir kelimenin Türkçe kullanımının teklif edilmesi çok güzel. Ancak ''aman bize mi düştü bunu değiştirmek'' demek de bir o kadar çirkin.

Forum yönetimi bu gibi önerileri kaale alıp anında uygulamaya geçerse burada Türk dilinin önemini kavrayamamış arkadaşlar da oturup iki dakika düşünürler.

Çok güzel bir cevap ama bu vurdumduymazlık varken Türkçe de elden gider Türkiye de!!!

Ona kalırsa site ismini de değiştirsinler :D "Shiftdelete" :)

Konuyu saptırmayalım ve yorum yazmış olmak için yorum yazmayalım lütfen.
Söylediğin şeyin konuşulan konuyla uzaktan yakından bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.

Siteye grerken yani kullanıcı adı ile giriş yaparken de otomatik yerine otamatik yazıyor. Ama ben bunu görmüyorum. Büyütülecek bir şey değil çünkü.

Madem öyle bir durum var bunu "Önerileriniz" bölümünde belirtseydin ya, çok zor bir şey mi iki satır yazı yazıp "Bu düzeltilirse daha iyi olur" demek?

valla yazık ya birisi Türkçe kelime kullanılmasını istiyor ve dalga geçilir saçma olur gibi cevaplar geliyor kendi dilinden utanan başka dilde sitelerde takılsın lütfen... Türkçe içerikli bir sitede kurtulduğumuz her yabancı kelime bizim için kardır. Yazılım yerine software, bilgisayar yerine pc, fare yerine mouse...... denmesi tamamen sizin gibi kendi dilinden utananların yüzünden....

Güzel bir yorum daha.

clients, POWER ve warhead,
Ne meraklıymışsınız yabancı sözcük kullanmaya!
Dili günün koşullarına uyarlamakla dili korumak arasındaki farkı anlayacak kapasitede olmadığınız için size ne söylesek boş! Yazık size!

clients

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
36
clients, POWER ve warhead,
Ne meraklıymışsınız yabancı sözcük kullanmaya!
Dili günün koşullarına uyarlamakla dili korumak arasındaki farkı anlayacak kapasitede olmadığınız için size ne söylesek boş! Yazık size!

arkadaşım anlatmak istedigimi ya anlamadın yada anlamak işinize gelmedi.

bilgisayar dili neyse oyle kalmalıdır. diyorum, burda konuştugun bilgisayar dilidir sanal alemdesin bu alemde ne yapılıyorsa onu yapmak zorundasın. aksi taktirde her yerde yanlış anlaşılırsın.
burda nicke isim yada rumuz dedin . ip adresine bağ numarası dedin . forum yerine mesaj tahtası dedin bir başka yerde bunları dile getirirsen millet sana farklı yerleriyle güler.
orjinali neyse onunla devam etmek mantıklıdır.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
88
ingilizce rumuz kullanan arkadaşlar çok ateşli yorumlar yapmasalar bence daha iyi olur :)

ksfno1

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Sizler gibiler için her şey boş, her şey gereksiz zaten!

Kendi dilinizin ifade olanaklarını olabildiğince kullanmak yerine yabancı dillerin egemenliğine boyun eğmeyi kabullenecek kadar yüreksiz ve bilinçsizsiniz.

Hele bazıları var ki aranızda, kendi dilinden kendi özünden utanacak kadar aciz ve acınası haldeler.

Ben her zaman ve her yerde Türkçe savunuculuğuna devam edeceğim.
Klavye, televizyon, bilgisayar gibi kelimeleri "nick" ile eş değerde tutmanız da ayrı bir mesele zaten. Birbirinden ayrı ele alınması gereken iki ayrı konuyu aynı kefeye koyuyorsunuz. Elma ile armutu birbirine karıştırmamak lazım, değil mi?

Ayrıca bilgisayarı icat eden, uzaya çıkan adamlar dillerine sahip çıkıyorlar. (Bkz. Rusya ve ABD) Bizim de bir yerlerden başlamamız gerek :wink:

C-4

Asistan
Reaksiyon puanı
4
boşuna alınganlı gösteriyosunuz yazık kelimesi durum için söylediğim bir kelime kendimi savunmak zorunda değilim kalan saçma cümlelerini de dediğin gibi yaşayanlar üstüne alınsınlar.... size mantığınız ve zorunluluklarınızla iyi günler sizin anlıyacağınız şekilde "bye bye"

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
Kendi dilinizin ifade olanaklarını olabildiğince kullanmak

Anahtar cümle.. yani bu olanakları kullanıp geliştirmek varken bir kaç hususta ingilizce kullanılan kelimeleri örnek gösterip ardından da biz Türkler boşuz icat yapmayız aptalız nidaları atacağınıza daha sakin daha vakur bir duruş sergileyebilirsiniz.

Üslup önemlidir hakaret dolu kelimelerle yazdığınız bir mesajda haklı olsanız da haksız duruma düşersiniz.

Konunu amacını özetleyen ve hoşuma giden şu cümleyle bitiriyorum mesajımı

Kendi dilinizin ifade olanaklarını olabildiğince kullanmak

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
92
ksfno1 dedi ki:
Konuyu saptırmayalım ve yorum yazmış olmak için yorum yazmayalım lütfen.
Söylediğin şeyin konuşulan konuyla uzaktan yakından bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.

Konuyu saptıran yok !! Nick'e değinmişsin ben de ona örnek birşey gösterdim.

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Adamlar kendi ürettikleri ürünlere sahip çıkıyorlar. Türkçe'yi kullanırken olabildiğince dikkat etmeye çalışırım ki zaten bunu gözlemliyor olman gerekiyor. Ama senin yaptığını gereksiz buluyorum. Önce bir ürün üret sonra sahiplen. İnterneti sen bulmuş olsan mesela www yerin vlm derdin mesela ya da başka bir şey. Ama böyle şeyler dünya genelinde tenolojiye ve insana en az önem veren ülke için "SUNİ" gündemdir.

Türkçe'si savunmanı eleştirmiyorum bunu bilmen gerekiyor. Eleştiri kaynağımı anlamanı umuyorum.

+ Olarak ZorHaK

Sevdiğim , saydığım bir büyüğümsün fakat bazen gerçekten de yanlış yorumlar yapıyorsun. Senin yorumun bir tartışmayı güçlendiren "katalizör" bir yorum oluyor.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
Son yorumumdan sonra bana ithafen KATALİZÖR yorum yapıyorsun demen şaşırttı beni..Çünki kelimeleri özellikle seçtim daha sakin olmaya davet ettim belki o zaman kırıcı olmayan bir üslup kullanabilriz diyerekten.

Neyse ben en son eleştirildiğin bir mesaja cevap oalrak ''S.çmak '' kelimesini kullandığını görünce üsluptan bahsettim.tabi bunu sinirlendiğin için kullandığını da biliyorum.Benden de sana bir eleştiri daha sakin kafayla sinirlerine hakim olarak tartışmaya çalış.Şimdi yok ben sinirlenmeden tartışıyorum deme sakın.Sinirleniyorsun ve kırıcı oluyorsun bazen.

---------- Post added at 16:01 ---------- Previous post was at 15:59 ----------

Mesela mesajlarının başına ''aslında şu konularda haklsısın ancak..'' diyerekten başlasan daha güzel bir yol seçmiş olursun hatta oluruz kimse sütten çıkmış ak kaşık değil sonuçta.

---------- Post added at 16:03 ---------- Previous post was at 16:01 ----------

Bir çocuk düşün gürültü yapan bir çocuk ,annesi ona '' artık yeter kes sesini '' derse mi etkili olur yoksa ''gürültü yapınca başım ağrıyor mümkünse biraz daha az ses çıkarır mısın'' derse mi etkili olur..

Yani POWER tartışırken sinirlerine hakim olamayınca restleşince karşı tarafla bırak tartışmayı neredeyse birbirinize giriyorsunuz hatta giriyoruz :)

Demnesia

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Forumda yorum yapılacak o kadar konu varken böylesine "çok önemli" konular açıp tartışma çıkartan arkadaşları alnından öpüyorum...

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Doğru diyorsun. Sinirlerime hakim olamıyorum çoğu zaman. Ama ülkemin bir sürü problemi varken suni gündem maddeleri beni kızdırıyor. Sanki bütün kritik dertlerimiz bitmiş yabancı kelimeler kalmış.

Nick deyince herkesin aklına "Rumuz", "Kullanıcı Adı" geliyor. Demek ki neymiş, kullanıyoruz fakat Türkçe karışılıklarını da unutmamışız. Ama kullanıyoruz.

Ama sert yazmışım gerçekten. Düzenlesem iyi olacak.

Ayrıca kullandığım nahoş kelimeler ve cümleler için özür dilerim :) Hani derler ya "öyle demek istememiştim" :)

CAMBAZ

Asistan
Reaksiyon puanı
7
üffff.yine aynı kasıntı konu..bırakın abi bu tür tartışmaları.yok hdd yerine sabit disk,yok flashdisk yerine taşınabilir bellek blah blah blah... ya bırakın artık.kalıplaşmış bunlar.değişmesini istesende sanki değişecek.böyle başlandı böyle devam eder,edecek..kendin ayak uydur, uydurmuyosan takıl kendi başına ne bu..nick yerine isim yazılma isteği kadar saçma bi istek görmedim demeyecem.gördüm daha saçmalarıda var...bunada şükür.

ksfno1

Asistan
Reaksiyon puanı
1
üffff.yine aynı kasıntı konu..bırakın abi bu tür tartışmaları.yok hdd yerine sabit disk,yok flashdisk yerine taşınabilir bellek blah blah blah... ya bırakın artık.kalıplaşmış bunlar.

Arkadaşım biz ne söylüyoruz, sen ne söylüyorsun? Bizim tartıştığımız bilgisayar terimlerinin Türkçeleştirilmesi değil, "nick" bir bilgisayar terimi değildir, internet dilinde "nickname" (takma isim) olarak geçen kelimenin Türkler tarafından kısaltılmış halidir. Aynı "Facebook - face" gibi.

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Kkullanıcı adı kullansak daha doğru olur. Kimseye katılmıyorum benim fikrim :D

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Kendi başına nick kelimesi de eksiktir, fakat kalıplaşmış olduğu için yadırganmıyor..
Asıl kelime nickname' dir; Karşılığı da 5 sayfadır tartışılan Türkçe kelimelerdir.

grnt12tnt.jpg

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Yorumlarımıza biraz dikkat edelim arkadaşlar...:)

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,126
İsteğiniz yerine getirildi.. Hayırlı olsun.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Sizi tebrik etmemek elde değil.Böyle bir konu ancak bu kadar güzel ele alınabilirdi!!!
Forumda Türkçeleştirme çabaları ezelden beri var.Sizlerin gördüğünüz noktaları bildirmeniz yeterli.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
Bizim için çok şey değişmedi ama o yıldız için çok şey değişti diye bir kısa hikaye vardı ya o aklıma geldi..

Orada kullanıcı adı yazması forum için küçük türkçe için büyük bir adım:)

Ben kendi adıma teşekkür ediyorum.

wipex

Asistan
Reaksiyon puanı
0
İngilizce olması konusunda haklısın ama clients haklı bence. Nick kalıplaşmış artık.

---------- Post added at 23:20 ---------- Previous post was at 23:19 ----------

Ama öte yandan kalıpları da yıkmak gerekir :P :D

'Rumuz ve Kullanıcı Adı' da kalıplaşmış dostum

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
isim dersen karışık olur, ne isimi gercek isimmi nicki mi, rumuz denmesi daha mantıklı olurki
bilgisayar dilinde bir cok kalıplaşmış kelimeler vardır bunları değiştiremessin burda isim olarak alısırsın bir baska foruma gider isim dersen dalga gecerler senle . kalıp kelimelerin değişmesi mantıklı değildir.
Nick kelimesini değiştirmek neden gülünç bir konu olsun anlamadım.Benim için önemli değil nick yazmış veyahut başka birşey farketmez ama nick yerine isim yazılması da bence alay edilecek bir konu değil.Alıntılarda"uma350 isimli üyeden alıntı" yazılsa bunu okuyan kişi benim adımın mı uma350 olduğunu algılar yoksa bunun rumuzum olabileceğini mi düşünür,bence ayırt edebilir.Ha isim olmaz derseniz o zaman rumuz da bir alternatiftir..

origami__1988

Profesör
Reaksiyon puanı
17
Yorum yapacaktım da vazgeçtim.

Yapmışsın ama:D:D:D

ZorHak seni ayrıca tebrik etmek istiyorum. Başından beri gördüğüm, sen kelimeleri özenle seçiyorsun ve kimseyi incitmek istemiyorsun. Bu yaptığının çok yararlı olduğunu sen de biliyorsun. Daha sonra gördük ki bunu belirtmişsin. Power da yumuşamış zaten. Alın size şahane örnek. Zorhak şu forumda bu işleri anlayan nadir insanlardansın. Gerçekten bravo!:):):)

ilahiyatci

Doçent
Reaksiyon puanı
10
nick yerine lakap kullanılabilir. hem kısa hem aşina hem türkçe. hem doğal hem tabii hem naturel der gibi oldu ama idare edin :)