Netbook'lar İçin Windows XP Kuralları

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Microsoft ve Intel'in netbook üretimleri konusunda kendi ürünleriyle ilgili yerlerde destek vermek için bazı kısıtlamalar uyguladığı biliniyor. Microsoft, Windows XP lisansı satmak için ne istiyor?

Microsoft, bir süredir özel durumlar haricinde Windows XP lisansı vermiyor. Bu özel durumlardan bir tanesi de netbook ürünleri. Windows Vista'nın bir kaynak canavarı olması sebebiyle Windows XP'ye hâlâ ihtiyaç var ve dolayısıyla da Microsoft bu tür bilgisayarlar için bazı koşullar dahilinde üreticilere Windows XP lisansı veriyor. Bu koşulların tam listesi ise toplam beş maddeden oluşuyor. Bazı alanlarda Intel'in de bir sınırlaması olduğu için azami müştereklere bakıldığında boyut konusunun Intel tarafından kırpıldığını görebiliyorsunuz

Koşullar

:: 1 GB'tan fazla bellek kullanamazsınız.
:: 16 GB'tan fazla flash disk ve 160 GB'tan fazla sabit disk kullanamazsınız.
:: DirectX 9.0'dan ötesini destekleyen bir ekran kartı kullanamazsınız.
:: Intel Atom (N270, N230, Z500, Z510, Z520, Z530 ve Z540), Intel Celeron 220, AMD Geode LX, Athlon (2650e, Sempron 210U), VIA C7-M (ULV), Nano (U2300, U2400 ve U2500) haricindeki işlemcilerin tek çekirdekli ve 1 GHz veya daha yavaş bir hızda olması gerekiyor.
:: Ekran olarak netbook'larda 10.2 inçi, büyük ekranlı netbook'larda 14,1 inçi geçemezsiniz.

Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN - http://shiftdelete.net

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
ya kısıtlasalar ne olcak yükleyen yüklüyor zaten :D microzoftun derdi bizimi gerdi :D

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Microsoft istediği kadar kısıtlama getirsin... Akraba ve arkadaşlarımın sistemlerini xp pro olarak değiştirmelerini öneriyor hatta bunu bizzat kendim icra ediyorum... Ayrıca kurulum için kullandığım format dvd sinin Microsoft a ait olmamasına özen gösteriyorum... Son zamanlarda Microsoft un işini Microsoft tan daha iyi yapan programcılar türedi ve haklarını vermek gerek gerçekten müthiş bir şekilde sistemin özelliklerini geliştiriyorlar... Yalnız bilinçsiz kullanıcıların bu tip Microsoft kurulum dvd lerinden kaçınmalarını öneriyorum... Birçoğu bilgi hırsızlığı amacıyla nete sürülmekte... Bunu ancak belirli programlar kullanarak ve sistem içi ince ayarları inceleyerek anlayabiliyoruz...

DogukanDogu84

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
9
Biz de Korsan XP kullanırız, lisanslamak şart mı? illegal millegal bana ne. :D

Tanshaydar

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Firmalar kullanıcıları korsana yönlendirme işini çok iyi başarıyorlar ;)

Garu

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Bende Netbook almayı planlıyorum ama maximum 2 Gb Ram desteği verebiliyorken neden bunu kullanmayım ? 4 Gb verseydi gene 2 Gb da sınırlı kalıcakdım çünkü kendi bilgisayar kullanımıma 2 Gb Ram yeterli geliyor.

Microsoft 2 Gb ram için lisans vermiyor ise vermesin. Netbook da photoshopla yada performans isteyen yazılımlar kullanmayacağıma göre açık kaynak işletim sistemleri için bulunmaz fırsat sunuyor. Netbook alıp Linux'ün Ubuntu, Pardus, Debian ve son olarakda Fedora yı denemek istiyorum. Umarım beklediğim performansı alırım.

İstediğimi alamasamda 1 Gb lı lisanslı Netbook'u alıp 2 Gb lık ram takmama da Microsoft'un karışabileceğini pek sanmıyorum...