Neden Linux Daha İyi ??

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Eğer bir konuda Haps varsa kesinlikle tartışmaya katılmam.

Site harika çok işime yarayacak. Çok teşekkürler arkadaşım.

Bayağı geç kaldım ama mesaj kalabalığından görmemişim. Bende teşekkür ederim.

ve özür dilerim mesahını geç gördüğüm için. insanlar mesaj kalabalığı yaratarak konuyu başka yönlere çektiler beenim suçum değil.

Tüm Linux kullanıcılarına , ve bu mesajı dikkate alıp okuyanlara çok çok teşekkür ederim.

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
En iyisi ArchLinux o zaman. Birde xfce olarak kurdun mu tadından yenmez.

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Aslında iyi bir işlemci ve 4GB ram sahibi olanlar FreeBSD kursunlar...
Arch Linux kesmez onları...
Not:
Acaba Boyutu fazla olan bir dosyayı kaynak koddan derleyen linuxcu var mı?
200MB lık bir dosya derlemeye çalıştığımda 4 saatte işlemi tamamlayamadığı için sonlandırmıştım...

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Aslında iyi bir işlemci ve 4GB ram sahibi olanlar FreeBSD kursunlar...
Arch Linux kesmez onları...
Not:
Acaba Boyutu fazla olan bir dosyayı kaynak koddan derleyen linuxcu var mı?
200MB lık bir dosya derlemeye çalıştığımda 4 saatte işlemi tamamlayamadığı için sonlandırmıştım...

sana nasil güleceğimi şaşırıyorum :D

nurdede1986

Asistan
Reaksiyon puanı
9
bazı yönlerden linuks iy.. görsellik, araç konuları vs. yönden. ama oyun gibi eğlenceleri çok zayıf..
windows tabanlı çıktığı için bütün oyunlar kurulumu biraz uğraştırıyoo..
sistemi nerede kullanacağınıza bağlı ..

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
sana nasil güleceğimi şaşırıyorum :D

Nedeninide söylermisin acaba?
Yoksa sen kendini zeki mi zannediyorsun?
Açıklada beraber gülelim....

Kinaye nedir bilirmisin acaba...
:icon_-1::icon_-1::icon_-1:

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Hiç deneme ben çok sorun yaşadım.

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Foruma biraz geç üye olduğum için ancak yazabiliyorum.Ama işletim sisteminin ne demek olduğunu bilmeyenlerin linux hakkında ileri geri konuştuğunu görünce dayanamadım, kusura bakmayın.

öncelikle şunu belirteyim bi arkadaşın sözettiği gibi iki aylık bir linux kullanıcısı değilim.40ın üzerinde linux dağıtımı,BSD dağıtımları ve solarisi kullandım.Ayrıca win95 te dahil olmak üzere win7 ye kadar windows sürümlerini de işim gereği (1.5 yıl bir bilgisayarcı da teknik servis olarak çalıştım) kullanmak ve öğrenmek zorunda kaldım.

iyi-kötü kavramları kullanıcının kendi görüşüdür.bunun en büyük ispatı o çok övdüğünüz windows sistemlerde bile hala kavga var xp-vista-win7 arasında.

bir de iyi kötü bilgisayar kullanım amacına göre değişir.eğer amacınız oyun oynamaksa,hack sitelerini gezip kullanıcıların hatalarından faydalanarak msn hesapları ele geçirmekse,güvenlik yamaları yapılmamış ve çoğunlukla hazır yazılımlar kullanılmış web sitelerini hackleyip hava atmaksa,evde olduğunuz için 2 milyona aldığınız veya internetten indirdiğiniz cracklı cdlerle işletim sistemi kurup ne gerek var para ödemeye diye düşünüyorsanız windows tam size göre.

Ama amacınız sisteme tamamen hakim olmak ve bunu sistemin doğal yapısından faydalanarak yapmaksa,bilgisayarın ne olduğunu nasıl çalıştığını öğrenmekse size bir linux lazım.

bir arkadaş demiş ki linuxta yapabildiğiniz herşeyi windowsta yapabilirsiniz.bende kendisine soruyorum o zaman vistanın (ve yeni çıkacak win7'nin) home serilerinde çoklu dil destetğini hiç bir program kurmadan ayarlasın.ne işime yarayacak diye sorarsanız.sizin için önemli olmayabilir ama bir çok kurumda ve yurtdışından gelen bir çok vatandaşta problem bu.(serviste çok karşılaştım biliyorum)

evet ev kullanıcısı olarak para ödemiyor olabilirsiniz.Ama bi şirket olun bakalım BSA tepenize çöküyor mu çökmüyor mu.Geçen yıl iskenderunda bir bilgisayarcıya korsan xp,vista ve ofis yüklemekten dolayı 85000 lira (85 milyar) ceza kestiler.

ben çok fazla oyun oynamıyorum,oynadığım oyunlarda openGL tabanlı doğal linux oyunları (western quake,glest,urban terror vb.)

programlama konusunda ise windows linuxun yanından bile geçemez.en güçlü C,C++ derleyiciileri linuxta zaten.bir tek eksiği .NET platformuydu ve c# kullananlar için sıkıntıydı.artık o da mono projesiyle yavaş yavaş aşılıyor.

Bir de bazı arkadaşlar terminal komutları yazmışlar linuxu bir komutla çökertebilirsiniz diye.birincisi google'a aratıp ne olduğunu bulmak kolay.ikincisi zaten tüm çocuklar o kodları ve benim root şifremi biliyor de mi :D Ayrıca herşeyin bir çaresi var.Ama windowsta bir sistem dosyası silindi mi bas formatı :)

bir arkadaş ta kernel derlediniz mi demiş.Evet belki 50 defa kernel derledim.ve linuxun en sevdiğim yanlarından biri kernel derlemek.özellikle laptop kullanıyorsanız benim gibi zaten sonradan donanım ekleme-değiştirme ihtimali düşük.7 saniyede masaüstüm geliyor bu sayede.

Virüs konusuna gelince linuxta virüs riskinin az olması kullanıcı sayısı ile alakalı değil.sistemin yapısıyla alakalı.Eğer bilinçli bir kullanıcıysanız çok çok çok çok düşük ihtimalle virüs bulaşabilir,eğer çok bilinçli değilseniz bile windowstakinden daha düşüktür risk.

Çünkü bir kere unixten kalma kullanıcı hakları yönetimi var,ikincisi kurulan programlar açık kaynak olduğu için eğer bir sıkıntı varsa çok kısa sürede programcılar tarafından o açık kapatılır.Zaten bugün linux dağıtımlarının çoğu paket yöneticisi kullandığı için bu riskte minimum düzeydedir.

driver konusunda linuxta daha az sıkıntı yaşarsınız.mesela benim şu an kullandığım intel915 ekran kartının vista ve win 7 driveri yok ve çıkmayacak.Sebeb aero arayüzünü desteklemiyor.E o zaman niye etiketi basıyon kardeşim vista capable diye.ama linuxta bütün compiz efektleri çalışıyor her ne hikmetse.ayrıca şunu da belirteyim compiz sadece görsellik için değil kullanım kolaylığı da sağlıyor.Nasıl olduğunu yakında bir video hazırlayıp gösterceğim inşAllah.

kullanım kolaylığına gelince ben 45inden sonra bilgisayarla tanışmış anne-babama 1 günde öğrettim ubuntuyu ama windowsun neden durup duruken mavi ekran hatası verdiğini hala anlamış değiller :D

kısacası oyun dışında (ki onda da linuxun hiç bi kabahati yok) windowsun üstün olduğu hiç bi taraf yok.ayrıca mac'la kıyaslayamazsınız çünkü o donanıma özel.(gerçi onlarda intel işlemciye geçti ama)

kullanıcı sayısının çokluğu önemli değil.windows kullananların çoğu ie ana sayfasında google çıkmayınca internete bağlanmıyo diye geri getiriyordu makinayı.

sözün özü herkes istediğini kullansın özgürlük var.Ama bilgisayar bilgisi googledan arama yapıp copy-paste seviyesinde olanlarda da bi zahmet linux hakkında atıp tutmasın lütfen.

tmpuser

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bir işletim sisteminin iyi olması demek ayrı şey kullanılma pratikliği ayrı şeydir

adobe phooshop da çok iyi yazılım ama kaç kişi dilinden anlayıpta ustaca kullanabiliyor?

windows xp pratiklik estetik bakımındak linux la yarıştırılamaz bile

linuxun daha çooook ekmek fırın yemesi lazım

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Bir işletim sisteminin iyi olması demek ayrı şey kullanılma pratikliği ayrı şeydir

adobe phooshop da çok iyi yazılım ama kaç kişi dilinden anlayıpta ustaca kullanabiliyor?

windows xp pratiklik estetik bakımındak linux la yarıştırılamaz bile

linuxun daha çooook ekmek fırın yemesi lazım

bende onu söylüyorum zaten linuxun dilinden anlamayanlar eleştiriyor.eleştirenlerin çoğunun linux deneyimi bir ayı geçmiyor.pratiklik ve estetik bakımından ise windowsu adam etmek için onlarca şey yapmak gerek.linuxta ise sistemin doğal yapısında var olan bir özellik bu.

herkes istediği sistemi,programı kullansın kimsenin itirazı olamaz zaten ama lütfen bir konuda eleştiri yaparken bilgi sahibi olup öyle yapalım.

tmpuser

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Valla şimdi Lİnuxu Bırakanlar (bende bıraktım) yerden göğe kadar haklı

Millet bilgisayarı zevk olsun die kullanıyor

Lİnuxta program kuracaksın kod ile kuruluyo bunun gibi garip şeyleri var Tamam Programcılar vs için belki çok iyi bi işletim sistemi ama Normal kullanıcı napsın kod U

adam keyif için kullanıyor en basit bi yazılım linux da çalışmıyor seçenek yok varsada çok düşük potansiyelli yazılımlar

winampın yerini ne tutabilir bugün ? kolay kolay

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Valla şimdi Lİnuxu Bırakanlar (bende bıraktım) yerden göğe kadar haklı

Millet bilgisayarı zevk olsun die kullanıyor

Lİnuxta program kuracaksın kod ile kuruluyo bunun gibi garip şeyleri var Tamam Programcılar vs için belki çok iyi bi işletim sistemi ama Normal kullanıcı napsın kod U

adam keyif için kullanıyor en basit bi yazılım linux da çalışmıyor seçenek yok varsada çok düşük potansiyelli yazılımlar

winampın yerini ne tutabilir bugün ? kolay kolay

ben de iş amaçlı da olsa bilgisayardan keyf almak için kullanıyorum aynı zamanda.

ama sanırım sen linuxu bırakalı çok oldu.Çünkü artık linuxta program yüklemek okuma-yazma bilen birisinin yapabileceği kadar basit.hemen hemen tüm linux dağıtımları paket yöneticisi kullanıyor.ve tek satır kod yazmak zorunda değilsin.

winampın yerini ne tutar?valla aslında sadece benim pcde yüklü 15 müzik programı var.ama eğer illa winamp gibi olsun diyorsan MeLankoLia arkadaşımız birkaçgün önce bir yazı yazmıştı ona bak istersen.

http://forum.shiftdelete.net/isletim-sistemleri/85588-pardus-icin-winamp-alternatifi-audacious.html

çok küçük potansiyelli alternatif sözüne de katılmıyorum.linuxta muadili olmayan tek program Adobe flash cs serisi.onun dışında her programın muadili var ve windowstaki eşdeğerlerinden aşağı kalır yanları yok.örnek dersen:

photoshop-gimp

3dsmax-blender

microsoft office-open office

windows media player-kaffeine ve mplayer (ki bunlar dvb kartları bile çalıştırıyor)

bu ve benzeri her yazılımın linuxta daha kalitelileri daha kolay ulaşılabilir ve kurulabilir şekilde bulunmaktadır.

tmpuser

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Valla Windowsun yerini Tutuyo diyosun da bu millet niye LİNUXA geçip İKİ GÜN SONRA bırakıyo demekki windowsun yerini tutmuyor :..

ha linuxunda üstün olduğu yerler olabilir ama standart kullanıcıya hitap etmediği de kesin

Oppen office i uzun süre kullandım gercekten başarılı bence,soft maker office de kullandım

ama gördüm ki Microsoft Office in yerini ikiside tutamaz

neden diyecek olursan Çünkü herkes Mic Office kullanıyor ve ara sırada olsa bazen uyumsuzluklar çıkıyor

Mic office in açamadığı belge görmedim ayrıca

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Valla Windowsun yerini Tutuyo diyosun da bu millet niye LİNUXA geçip İKİ GÜN SONRA bırakıyo demekki windowsun yerini tutmuyor :..

ha linuxunda üstün olduğu yerler olabilir ama standart kullanıcıya hitap etmediği de kesin

Oppen office i uzun süre kullandım gercekten başarılı bence,soft maker office de kullandım

ama gördüm ki Microsoft Office in yerini ikiside tutamaz

neden diyecek olursan Çünkü herkes Mic Office kullanıyor ve ara sırada olsa bazen uyumsuzluklar çıkıyor

Mic office in açamadığı belge görmedim ayrıca

birincisi alışkanlık,ikincisi %90'dan fazla pc kulanıcısının işletim sistemi diye bir kavramdan haberi yok.üçüncüsü bilgisayar kursu diye windows kursu veriyorlar.

ve docx,xslx ve de odt yi 2003 te açmayı dene bakalım ne olacak :D

tmpuser

Profesör
Reaksiyon puanı
1
birincisi alışkanlık,ikincisi %90'dan fazla pc kulanıcısının işletim sistemi diye bir kavramdan haberi yok.üçüncüsü bilgisayar kursu diye windows kursu veriyorlar.

ve docx,xslx ve de odt yi 2003 te açmayı dene bakalım ne olacak :D

Valla Bilgisayar kursu diye windows kursu verilmesi doğal heryerde windows kullanılıyor

doc xsls vs bunlar 2003 de açılmayabilir docx sonradan çıktı zaten diğerlerini bilmiyorum iyide oppen office de sonraki güncellemelerinde kendisine eklemedimi docx i filan çünkü docx diye bi yaygın format yoktu..

Office 2007 yle veya 2010 la karşılaştırma yapman lazım

Valla linux kullanılmaz böyle gittiği sürece çünkü tam otomatik olması lazım bi çok şeyin

ayrıca çok çocuksu bi görünümü ve butonları filan var acemi işi gibi bunuda belitmem lazım

linux iyi bişey üretiyor Windows onun gelişmişisini kendine ekliyor

Wn 7 de ki pencere animasyonları gibi

linux windowsun gelişmesinden başka bi işe yaramıyor malesef durum bu

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Valla Bilgisayar kursu diye windows kursu verilmesi doğal heryerde windows kullanılıyor

doc xsls vs bunlar 2003 de açılmayabilir docx sonradan çıktı zaten diğerlerini bilmiyorum iyide oppen office de sonraki güncellemelerinde kendisine eklemedimi docx i filan çünkü docx diye bi yaygın format yoktu..

Office 2007 yle veya 2010 la karşılaştırma yapman lazım

Valla linux kullanılmaz böyle gittiği sürece çünkü tam otomatik olması lazım bi çok şeyin

ayrıca çok çocuksu bi görünümü ve butonları filan var acemi işi gibi bunuda belitmem lazım

linux iyi bişey üretiyor Windows onun gelişmişisini kendine ekliyor

Wn 7 de ki pencere animasyonları gibi

linux windowsun gelişmesinden başka bi işe yaramıyor malesef durum bu

Değerli arkadaşım dediğim gibi herkes istediğini kullansın bi itirazım yok.Şövenist bir windows düşmanı da değilim.

Ama bazı noktalarıda belirtmekte fayda var diye düşünüyorum.docx xlsx ve benzeri formatlar office2007 ile ortaya çıktı.Şimdi şöyle düşün diyelim ki çok deneyimli bir bilgisayar kullanıcısı değilsin.öyle internetten falan araştırma da yapamadığını farzet.open office'in eklenti istemesi doğal çünkü kendi formatı değil.Ama 100 lerce dolar verdiğin aynı şirketin bir altsürüm programının açmaması doğal değil.

ayrıca kurslara da karşı değilim ama wordde belge kaydetmeyi öğretip bilgisayar operatörü belgesi vermelerine karşıyım.Bugün Almanya,hollanda,çin,rusya ve biçok devlet türkiyede ise Milli Savunma bakanlığı linux'a geçerken biraz abes oluyor çünkü.

çocuksu görünüme gelince şahsi kanaatindir saygı duyarım.Ama efektler konusunu hiç açma bence.

YouTube - Compiz Fusion

tmpuser

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Ama bazı noktalarıda belirtmekte fayda var diye düşünüyorum.docx xlsx ve benzeri formatlar office2007 ile ortayaçıktı
İşte bende onu diyorum daha ortaya çıkmamış bişeyi oppen office de açmaz oda sonradan güncelleme ile ekledi kendine

Microsoft 2003 de kendine yama şeklinde bu yeniliği ekledi yani sonuçta bugünkü son sürüm oppen office ile 2003 ü karşılaştıramayız demek istediğim oydu

Valla yeni sürümde yeni bi format eklenmiş bu doğaldır (eğer 2003 için bu formatı açacak yama çıkarılmasaydı bu doğal olmazdı)

Kamu binaları geçebilir tabiki linuxa bu ayrı bişey Güvenli meselesi ayrı bişey zaten linux un güvenliğine söz söyleyen çok az

burada bahsedilen linuxun kullanım pratikliği ve exe çalıştırmamasından dolayı fazla yazılım seçeneğinin olmaması

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
burada bahsedilen linuxun kullanım pratikliği ve exe çalıştırmamasından dolayı fazla yazılım seçeneğinin olmaması

sanırım aynı noktaya geliyoruz.linuxun kullanım açısından windowstan bir farkı yok.pencere sistemi kullanıyor sağ tıkta seçenekler ortaya çıkıyor ve kullanıcının isteğine bağlı olarak tek veya çift tıklamada dosyalar açılıyor.

fazla yazılım seçeneğine gelince birincisi linuxta da (adobe flash cs dışında,belki o da vardır ama ben bulamadım) her programın onlarca muadili var ve windowstaki gibi site site gezip cracklısını bulmak zorunda değilsin.paket yöneticisine girersin aradığını yazarsın ve gerekli tüm bağımlılıklarla sistemine yüklenir.

ikincisi windowsta bile kulanıcılar her konuda en fazla 3-5 yazılım kullanıyor.daha önceki mesajında da dediğin gibi mesela müzik için winamp,pdf reader olarak adobe ya da foxit cd yazdırmak için nero film izlemek için mediaplayer,bsplayer,gomplayer,vlc vb.

ayrıca linuxta çoğunlukla driver yüklemezsin,yüklemen gerekiyorsa bile sistem seni yönlendirir.daha önce bir çok defa yazdım bu forumda laptopumun üstünde "vista capable" etiketi yapıştırdıkları halde driveri yok ve bu nedenle win7 de en ufak grafiksel işlemde (film izlemek mesela) sıkıntı çıkıyor.ve resmi driver hiç bir zaman çıkmayacak aeroyu desteklemediği için.Ama linuxta videoda ki efektlerin tamamını hatta fazlasını sorunsuz çalıştırabiliyorum.

tmpuser

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Valla benim ati driverımı yüklemeyince benim için kafadan bitmişti linux

Ati yi yükleyemeyeceksinde hangi driverı yükleyeceksin ?

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Valla benim ati driverımı yüklemeyince benim için kafadan bitmişti linux

Ati yi yükleyemeyeceksinde hangi driverı yükleyeceksin ?

ati driver sorunu geçen yıl halledildi artık bir problem yok hatta geçen hafta bir arkadaşın laptopuna yükledim acer as6930g ati ekran kartı vardı hd4650 1 gb hiç bir problem yaşamadık.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
woow geçen sene halledildi demek baya erken hallolmuş :D

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
woow geçen sene halledildi demek baya erken hallolmuş :D

atinin inadına rağmen erken halledildi.gerçi windows kullananların da işi zor hak vermek lazım şimdi.tam servis paketleriyle sistem adam oldu.diyosun bu seferde yeni sürüm çıkıyor.Daha windows 7 çıkmadan servispaketleri windows 8 söylentileri çıktı bile :D

warhead

Doçent
Reaksiyon puanı
9
oraya opengl mi directx mi diyede ekleseler ya :D asıl soru bu

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
bende sana diyorumki enzim;
ya ya işte böyle enzim,söyle bakam kaç tane kaynak kodu binary yani makina diline çevirdin:D
sen kim oluyorsunda tek başına çekirdek derleyenle konuşuyorsun,sus bakam otur yerine :D
bende diyomki ; microsoftu çok sevenler microsoft kuçağını açmış sizi bekliyor:D

hacı Windows bunları kucaklamış (!)

---------------------------------------------------

linux'un özelliği çekirdek derlenmesine izin vermesi ve açık kaynak olması. windows'ta böyle birşey sözkonusu bile değilken linux'ta tam olarak GPL lisansıyla korunmaktadır bu özellik. ki her linux kullanıcısı çekirdeğini değiştirecek diye de bişe yok.

---------------------------------------------------

OpenGL (Açık Grafik Kütüphaneleri)
Dx10 hatta 11 çıkınca da onlara rakip olabilecek kapasite ve kabiliyete sahiptir.
siz bugün kaç 3DStudioMax, Solidworks, Catia vs birçok ağır 3 boyutlu çizim programının DirectX kullandığını sanıyorsunuz???
şu an bile o işleri yapan kaliteli ekran kartları 5000-10000 tl fiyat etiketleriyle satılmaktadır.
bu programların tümü OpenGL ile çalışır ki bu da demek oluyor ki linux'ta çalışır.
hatta OpenGL destekli oyunlar da Linux'ta rahatlıkla çalışır. (HalfLife2, Quake, Doom, Counter)

----------------------------------------------------

dünyada bu kadar aç insan varken be işletim sistemine vereceğim parayı oralara vermeyi tercih ederim. ya da eğitime - öğretime. . .

duyarlı olmaya başladığınız zaman farkedeceksiniz. evet başladığınız zaman bile farkedeceksiniz. çok mu zor olur başlamak bilmiyorum.

-----------------------------------------------------

bugün Windows7'nin kimi örnek aldığına bakarsanız anlarsınız.
ki Windows 7 için Ubuntu'nun tepesinden yapılan açıklama;
Windows'un artık bizim gibi kaliteye önem vermesi işletim sistemi pazarında daha haklı bir rekabete yol açacaktır.
çok derin manası var. yani diyor ki;
adamlar dandirik işletim sistemlerini bile milyonlarca sattılar. windows 7'de en azından biraz hak edecekler :D

------------------------------------------------------

ben Microsoft'u çok severim. adamlar birçok işte ilk oldukları için bu kadar büyüdüler. ilk olmak zordur ama kaymağı çoktur. bişe demiyorum ama eski kafa yapılarını silmeleri gerekiyordu. ki bu da yavaş yavaş olmaya başladı.
office14'ün ücretsiz olması, bir linux sürümünün satın alınması, takip edilmesi, internet uygulamalarına ve mysql gibi veritabanlarına destek vermeleri filan...
yani bunlar da anladılar. XP ilk 2002'de çıktı. Vista 2007'de.
adamlar bi baktı linuxcular 6 ayda bi sürüm yayınlıyor. %00000,1 olan pay 2 sene içinde %1 oldu bile. hem de doğru düzgün tanıtım ve destek olmadığı halde.
sonra hemen Windows7'yi geliştirmeye başladılar. taşınabilir özellikleri tamamen linux'lardan alıntı.
sanal kablosuz ağ filan. bunları biz iki yıldır kullanıyoruz.

------------------------------------------------------------

linux donanımı verimli kullanma konusunda da çok iyidir. yalan yok. biz kablosuz teknolojilerde windows tabanlı cihazlar kullanırken cihazın %50'sini ancak kullanırdık.
sonra ben bi de linux deneyelim dedim. bi daha da windows'a dönmedik kablosuz sistemlerde.

-------------------------------------------------------------

linux'un milyonlarca geliştiricisi var ama maaşlı elemanların sayısı parmakla gösterilecek kadar.
işte ülkemizdeki şartlardan dolayı pardus geliştiricileri parayla çalışıyor. yoksa adamlar aç kalır. Türkiye'de freelancer zordur. adam Pardus geliştirirken sağdan soldan iş alamaz. vermezler.
ubuntu'nun bir kısmı maaşlı.
ama Windows'un bir çok çalışanı var yüksek meblağlara çalışan.
yine de ortada böyle bi ürünleri var.

--------------------------------------------------------------

linux'ta ücretsiz olmasına karşın Vista gibi hayalkırıklıkları çok yoktur.
tutmayan sürümleri kıyaslamayın. bu ayrı bişe :D
uyumsuzluktan bahsediyoruz. adam kendi eski sürümünü bile desteklemiyordu :D

sonra windows 7'yi yaptılar ve herşeyi unutturdular. böyle olmaması gerekiyor bence. dünyadaki tüm Vista kullanıcıları ücretsiz olarak 7'ye geçiş yapabilmeli. ama mümkün bile değil neredeyse Microsoft için.

--------------------------------------------------------------

Windows iyidir ama mükemmel değildir. Linux da mükemmel değildir.
ama bir çok açıdan windows'tan iyi olduğu kesindir.

bir kere linux ticari kaygı gözetmez. Türkiye'de çok zor Linux egemenliği. o doğru.
biz kendimizi geliştirip daha iyisi olmak yerine kötüleri eleştirmeyi seven bir topluma dönüştüğümüz için, duyarlılığımız kaybettiğimiz için, farkındalık düzeyimiz hiç'ten bi nebze yukarıda olduğu için . . .
toplum olarak kayıptayız zaten.

ben herkesin bir şansa hakları olduğunu düşünürüm. bunu da bize linux veriyor.
yani bu hiç gitmeyeceksek bile gidebileceğimizi bilmek gibi,
hiç olmayacaksak bile en iyi olacağımızı düşünebilmek gibi,
hiç gelmeyeceksek bile geri gelebileceğimizi bilmek gibi ....
felsefi olabilecek birşey.
voswos kullanmak gibi birşey de olabilir.
yollarda dikat edin o kadar araba var ve kimse kimseyi tanımaz.
ancak voswoscular tanışmasa bile her zaman birbirlerine selam verirler!

windows: AL KULLAN, SAKLA, KİMSEYE VERME! derken
linux: AL KULLAN, GELİŞTİR, DAĞIT, PAYLAŞ, KENDİN YAP! diyor.

KUSURA BAKMAYIN AMA BEN ŞU AN MİLLET OLARAK DÜŞÜRÜLDÜĞÜMÜZ "RELAX OL" MODUNA GİRMEK İSTEMİYORUM.
FARKINDA, FARKLI, DUYARLI OLMAK İSTİYORUM.

----------------------
Bu arada ATI driverlerini windows gibi kapalı tuttuğu için problem vardı. (çok iyi yapıyolarmış gibi - her ne kadar ATI'ci olsam da nVidia'nın driver konusunda ATI'den iyi olduğu bilinen bir gerçektir.)
yani destek vermediği halde linux programcılar birçok driveri kendi yazabilmişti.
şimdi ise ATI açtı driverleri ve açtıktan 2 hafta sonra derlenen tüm driverler sorunsuz çalışabilmektedir.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
small_hayta söylediklerin çok doğru. Bunları bilmeyerek öğrenmeden direk kötüleyenlere açıklamak gereksiz bence çünkü bütün söylediklerin karşındakilerin anladığı yada anlamak istediği kadardır.

üzülerek söylüyorum ki Linuxda çalışan chrome ne GTK nede QT kullanıyor direkt mfc kullanılmış :D zaten GTK yeterli olmazdı chrome gibi bir tarayıcıya :D

Sadece teknik kelimeleri öğrenip şekil A da görüldüğü gibi yanlış bilgilerle dolular (Chrome direk mfc? haha gerçekten çok komik :) o beğendiğin yeterli gördüğün GTK'dır arkadaşım.) sonrada kaç tane çekirdek derledin gibi çok bilmişlikle devam ederler. Halbuki bilddiği birşey yoktur. Kendi yazdıklarıda bunun kanıtıdır.

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
işte yazmıyorlar, daha kolay bir alt yapısı olsaydı belki üreticiler linuxa kayardı.

işletim sistemine para vermeyen linux kullanıcıları bizim paralı programlarımıza da para vermezler diye düşünüyorlardır muhtemelen.

bir de paralı program yapanlar bi tane de GPL'li yapmak zorundalar diye biliyorum.

--------------------------------------------------

winamp'ın yerini ne tutabilir diyen arkadaşa;
uzun zamandır Windows'umda AIMP2'yi kullanıyorum çünkü winamp çığrından çıktı.
adamlar mp3 dinletmekten başka herşeyi yapmaya başladırlar. kendi tarayıcısı bile var.
ama yıllarca winamp kullandım tempo artırıcı, ses değiştirici, ses dönüştürücü ve kaydedici bulamadım.
AIMP2 ise tam olarak ses dinleme programı. (Troy paylaşmıştı o günden beri bırakamadım AIMP'i)

--------------------------------------------------

bilgisayarı oyun için kullananlar, eğlence için kullananlar;
siz profesyonel oyuncu eğlenmeci olabilirsiniz ama sanmayın ki profesyonel kullanıcıyız.
virüslerden korkmayın. tüm oyunlarınızı mp3lerinizi kaybetseniz de daha sonra geri gelebilir.
ama bir şirketin dosyalarına virüs zarar verirse görürüm ben o şirketin halini.
ki ben iş yerimde uzun süredir linux kullanıyorum. ne dosyaları kaybetme korkum var ne de başka bişe.
iş için kesinlikle linux iyidir. ev kullanıcısı için değil belki ama (çünkü ev kullanıcısı korsan da kullanabilir) iş yerindeki lisanslama maliyetlerinden haberiniz olsaydı hak verirdiniz.
ben geldikten sonra iş yerindeki 3 bilgisayar daha linux'a geçti.
üzerlerinde win98 vardı ve âtıl durumda, iş yapamaz haldelerdi. Ubuntu 8.10 kurdum üçüne de.
şimdi asli görevleri mail, office programları ve internet olaylarını hiç sıkıntısız yapıyolar.
hem de o eski donanımlarla.

----------------------------------------------

linux'ta sadece ama sadece Flash programının alternatifi yok. diğerlerinin tümünün ücretsiz alternatifi var. ben BT uzmanıyım ve birçok program kullanmam gerekiyor. Flash'da dâhil. Flash hariç tüm işlerimi linux'ta çok iyi şekilde yapabiliyorum.
Dreamweaver vs gibi programlar wine ile çalıştırılabiliyor. Tek problem Flash. O da çözülür gibime geliyor. çünkü Adobe programları da grafik kartlarının openGL özelliklerini kullanıyor.

-------------------------------------------------

compiz kesinlikle sadece görsellik değildir!!!
sağladığı kullanım kolaylığı o kadar fazla ki windows'a geçtiğimde afallıyorum gerçekten.
her masaüstünde farklı bir işlem yaparken birbiri arasında geçiş yapmak sadece mouse'u ekranın sol üstüne getirmekten ibaret.
tüm pencereleri aynı masaüstünde sıralı bir şekilde görmek için ise mouse'u sol alt kısıma getiriyorum.
sergi özelliğini de sağ alt köşeyle kullanıyorum. mouse'um hiç bu kadar kullanışlı olmamıştı :D
bir sağdaki masaüstü için sağ duvara, bir soldaki masaüstü için de sol duvara yaklaşmam yeterli.
akıllı olduğundan yanlışlıkla yaparsanız da işlem olmuyor :D

astute

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Ben de LinuxA geçenlerdenim şu an için gayet de memnunum.biraz oldu benim açımdan ama inatla uğraştım ve alıştım sonunda ve vazgeçemiyorum...iyi ki de geçmişşim..

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Şu çekirdek olayına gelince açıklayayımda şu terimi kullanmakdan vazgeçsinler sanki dünyanın en zor işiymiş gibi gösterenler var.

Windows için sanırım nlite adlı bi programdı sürücü ekleme kaldırma işlemleri yapıyordu, Linux için bu çekirdek(Kernel) derlemedir.

Neden Çekirdek(Kernel) Derlenir

1. Çekirdek (Kernel) derlenirken donanımınızın sürücüsü dahil değildir siz eklersiniz.
2. Kullanmayacağınız modülleri, sürücüleri kaldırabilirsiniz.
3. Canınız sıkılır linuxu keşfetmek istersiniz tecrübe edinmek istersiniz girip kurcalarsınız.

KernelCheck | Download adresinde bulunan KernelCheck adlı programla grafik arayüzü ile çok ama çok basit bi şekilde çekirdeğinizi(Kernelinizi) derleyebilirsiniz.

Linux kurdum çekirdek derlemelimiyim diye kafasında soru işareti olanlara açıkça söyleyebilirimki 3 madde dışında gerek yoktur. Zaten dağıtımları (Ubuntu,Pardus,Fedora vs.vs.) geliştirenler sizler için çekirdeği derliyor bunun sebebide son kullanıcının hiçbirşeye karışmadan rahat rahat linuxun keyfine bakmasını sağlamaktır.