Müslümana haram çeşmesi

cumali2128

Asistan
Reaksiyon puanı
0
“MÜSLÜMAN’A HARAM” ÇEŞMESİ

Vaktiyle Bursa’ da bir müslüman, eski adı “Yahudilik Yolağzı”, bugünkü adı Arap Şükrü olan muhitte çeşme yaptırmış ve başına bir kitabe eklemiş: “Her kula helâl, Müslüman’a haram!..”
Bursa başkent, tabii Osmanlı karışmış, bu nasıl fitnedir diye...
Gitmişler kadıya şikâyete, adam yakalanıp yaka-paça huzûra getirilmiş. “Bu nasıl fitnedir, dîni İslâm, ahâlisi Müslüman olan koca devlette sen kalk, hayrattır, sebildir diye çeşme yap, ama suyunu
Müslüman’a yasakla!.. Olacak iş midir, nedir sebebi, aklını mı yitirdin?..” diye çıkışmışlar adama.
Adam:
- “Müsaade buyurun, sebebi vardır, lâkin isbat ister, delil şarttır…”
dedikçe kadı kızmış:
- “Ne delili, ne isbatı?.. Sen fitne çıkardın, Müslüman ahâlinin huzûrunu kaçırdın, katlin vâciptir!” demiş.
Demiş ama, bir yandan da merak edermiş:
- “Nedir gerekçen?..” diye sormuş.
Adam:
- “Bir tek Sultan’a derim…”
diye cevap verince, ortalık yine karışmış. Söz Sultan’a gitmiş, adam yaka paça saraya götürülmüş...Padişah da sinirlenmiş ama, diğer yandan o da meraklanırmış:
- “De bakalım ne diyeceksen. Bu nasıl iştir ki, hem çeşmeyi yaparsın, hem de her kula helâl,
Müslüman’a haram yazarsın?..”
Adam, başı önünde konuşur:
- “Delilim vardır, lâkin isbat ister.”
- “Ya dediğin gibi sağlam değilse delilin?..”
- “O zaman boynum, hükme kıldan incedir Sultânım…”
- “Eeee?!..”
- “Sultânım, herhangi bir havradan (sinagog) rastgele bir hahamı izahsız yaka-paça tutuklayın, bir hafta tutun. Bakın neler olacak…”
Dediği yapılmış adamın. Bütün azınlıklar bir olmuş, başlarında Mûsevîler, “ne oluyor, bu ne zulüm?.. Bizim din adamımıza biz kefiliz, ne gerekirse söyleyin yapalım, o masûmdur, gerekirse kefâlet ödeyelim...”
Çevre ülkelerden bile elçiler gelmiş, elçiler mektup üstüne mektup getirmiş… Bir hafta dolunca, adam:
- “Sultânım, artık bırakmak zamanıdır” demiş.
Haham bırakılmış, azınlıklar mutlu, bu sefer Sultan’a teşekkürler, hediyeler…
Az zaman geçmiş ki, adam:
- “Aynı işi herhangi bir kiliseden herhangi bir papaz içinyaptırınız Sultânım” demiş.
Aynı şekilde bir papaz derdest edilip yaka-paça alınmış Pazar âyininden ve aynı tepkiler artarak devam etmiş. Haftası dolunca da serbest bırakılmış. Mutlulukk ve sevinç gösterileri daha bir fazlalaşmış, teşekkürler, şükranlar... Levantenler din adamlarına kavuşmanın mutluluğuyla
daha bir sarılmışlar birbirlerine...

Sultan:
- “Bitti mi?..” demiş adama.
- “Sultânım son bir iş kaldı, sonra hüküm zamanıdır izninizle” demiş.
- “Şimde nedir isteğin?..”
- “Efendim, pâyitahtımız Bursa’nın en sevilen, en sözü dinlenilen, itimad edilen âlimini alınız minberinden…”
Adamın dediğini yapmışlar, Ulucâmi imamını Cuma hutbesinin ortasında almışlar, yaka-paça götürmüşler...
Ve ne olmuş bilin bakalım?..
Bir Allah’ın kulu çıkıp da, “ne oluyor, siz ne yapıyorsunuz?.. Hiç olmazsa va’zı bitene kadar bekleseydiniz”, gibi tek bir kelâm etmemiş, imamın peşinden giden, arayan-soran olmamış...
Geçmiş bir hafta, “nerde imam” diye gelen-giden yok!.. Aptal ve câhil bir imam tâyin edilmiş yerine, ne konuştuğunu kendi kulağı duymayan tam yobaz cinsinden biri… Halk hâlinden memnun, başlamış bir dedikodu, o geçen hafta derdest edilen koca âlim için:
- “Biz de onu adam bilmiş, hoca bellemiştik…”
- “Kimbilir ne halt etti de tevkif edildi!..”
- “Vah vaah!.. Acırım arkasında kıldığım namazlara…”
- “Sorma, sorma...”
Padişah, kadı ve adam izliyorlarmış olup-bitenleri. Sonunda Padişah çeşmeyi yaptırana sormuş:
- “Eee, ne olacak şimdi?..
Adam:
- “Bırakma zamanıdır. Bir de özür dileyip helâllik almak lâzımdır hocadan.”

“Haklısın” demiş padişah, denilenin yapılması için emir buyurmuş ve adama dönmüş. Adam başı önünde konuşmuş:
- “Ey büyük Sultânım, siz irade buyurunuz lûtfen, böyle Müslümanlar’a su helâl edilir mi?..”
Sultan acı acı tebessüm etmiş:
- “Hava bile haram, hava bile!..” demiş...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
İlginç

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Evet öyllelerine hava bile haram...
İnşallah ders alan çok olur..

tuvana

Doçent
Reaksiyon puanı
1
bilmem yorum olarak acaba ne yazsam diyorum acaba yorumlanabilir bir hikayemi bu yoksa çok çok acı olan bir gerçek mi?paylaşımın çok güzel teşekkürler.

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Gerçekten doğru söylemiş böyle müslümanlara hava bile haram padişahın cevabını çok merak ettim ama yazmamışsınız padişahın cevabını yada cevabı yok.Ama inşaallah ders alan çok olur.

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
Ne beklersin başka bu insanlardan?
Bide namaz kılıyolar, arkadan konuşuyolar..
Hikayenin yarısında anladım olayı ;
müslümana sıra gelince kimse ses çıkarmıcak dedim...

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Osmanlı' ya atfedilen bu hikâyenin kaynağı varsa yazabilir misin?
Her hikâyenin arkasından gitmeye kalkarsak uydurma ile gerçeği karıştırırız sonra..

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
bana gerçekçi gelmedi hikaye

cumali2128

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Osmanlı' ya atfedilen bu hikâyenin kaynağı varsa yazabilir misin?
Her hikâyenin arkasından gitmeye kalkarsak uydurma ile gerçeği karıştırırız sonra..
hikayenin kaynağını doğrusu bende bilmiyorum bana da mail olarak geldi ve çok beğendiğim için sizlerle paylaşmak istedim.
hikayenin arkasından gitmek gibi bişeyde söz konusu değil amaç biz müslümanların bu hikayeden ders çıkarması. acı ama gerçek bugünkü toplummumuz bu şekilde .

cumali2128

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Gerçekten doğru söylemiş böyle müslümanlara hava bile haram padişahın cevabını çok merak ettim ama yazmamışsınız padişahın cevabını yada cevabı yok.Ama inşaallah ders alan çok olur.
Sultan acı acı tebessüm etmiş:
- “Hava bile haram, hava bile!..” demiş

centigrade

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Hikayenin eksik kalan tarafı şu başından itibaren yakalanması gerekeni yakalamayınca ortaya çıkıyor.

Aklıma ilk gelen şu oldu; madem müslümanlar bu kadar duyarsızdı neden 'bu çeşmeden müslümanlar su içemez' diye yazan adam apar topar sultanın yanına kadar götürüldü?

Demek ki müslüman toplum en etkili işi yapmış.Yani işi kendi halletmek yerine vazifeli olan insanlara bildirmiş.Bunun sonucunda da adam sorgulamaya alınmış.Demek ki en hakkaniyetli topluluk.

Bir hikaye yazacaksanız sağlam temeller üstüne oturtun ki gülünecek duruma düşmeyin.:)

Sırf yahu şu müslümanlara bir laf çakim de nasıl çakim diye yola çıkarsanız , çakılıverirsiniz.

Herkesin 40 düşünüp bir söylemesi dileğiyle...

byndr

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Hikaye gerçektir değildir aslında bunun önemi yok. <Türk milleti koyun olmuş> diyen Allahı inkar etmiş bir zat vardı bu memlekette bende dahil olmak üzere boğazını sıkasımız gelmişti. ama bu adam İstanbulda kalabalık bir caddede birileri birini pataklarken herkesin seyirci kalması sonucu bu kelimeyi kullanmıştı. Bu zatı ben hiç sevmiyorum ama Yiğidi Öldür Hakkını yeme diye bir söz vardır. Malesef bizler duyarsız bir Millet olduk. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın deyip geçiyoruz, sonrada Türküm Müslümanım, bize yakışmıyor. Ben bulunduğum mahallde sokak satıcıları yasak olmasına rağmen bangır bangır hoporlerden kendi reklamlarını yaparken indim aşağı dedimki bak kardeşim uyuyan var hasta olan var çocuğu olup çocuğunu uyutan var siz neden sesi bukadar çok açıyorsunuz, ve kimseden destek bulamıyorum. elbette para kazansın ekmek parası karşı değilim ama bunlar vergi vermiyor gıda maddesi satanların sağlık raporu yok , vb. Büyük şehir belediyesine tel açıyorum biz sadece ana caddelerden sorumluyuz diyor, ilçe belediyesine açıyorum zabıtalar diğer tarfta oraya gönderecek araba yok diyor , plakasını vereyin diyorum hiç oralı olmuyor. polis ise zabıtanın görevi diyor. Ne yazıkki bizim acı gerçeğimiz, yolda yaralıya yardım etsek senmi yaraladım diye suçlu oluruz, nediyeyim geçmiştede öyleymişti şimdide aynı. Allah geleceğimizde bizleri utandırmasın

Dervisan

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Hikayenin eksik kalan tarafı şu başından itibaren yakalanması gerekeni yakalamayınca ortaya çıkıyor.

Aklıma ilk gelen şu oldu; madem müslümanlar bu kadar duyarsızdı neden 'bu çeşmeden müslümanlar su içemez' diye yazan adam apar topar sultanın yanına kadar götürüldü?

Demek ki müslüman toplum en etkili işi yapmış.Yani işi kendi halletmek yerine vazifeli olan insanlara bildirmiş.Bunun sonucunda da adam sorgulamaya alınmış.Demek ki en hakkaniyetli topluluk.

Bir hikaye yazacaksanız sağlam temeller üstüne oturtun ki gülünecek duruma düşmeyin.:)

Sırf yahu şu müslümanlara bir laf çakim de nasıl çakim diye yola çıkarsanız , çakılıverirsiniz.

Herkesin 40 düşünüp bir söylemesi dileğiyle...

centigrade m olayın ısısını apaçık göstermiş.
farklı ve eleştirel bakışını tebrik ediyorum.

adı üstünde hikaye işte anlatılana değil demek istenene bakın

müslüman duyarsız,ilgisiz değerlerine sdahip çıkmayan kendi derdinde insan olarak tasvir ediliyor.

doğruluk payı olsa da bu kadar da değil

önemli olan hikayeden ders çıkarıp değerlerimize sahip çıkmaktır.

hoş,
buda bu hikayeyi uyduranın hiç hoşuna gitmez.

istedikleri de bu zaten.. tepkisiz uyuşturulmuş bir ümmet.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Bana da öyle geldi ki, sultan işin sonunda "hava bile haram" diyordu ama sultan da, kadısı da adamın savunmasını dinlemeden hüküm vermek niyetindeydiler. Eğer adam onları delili olduğuna ikna edemeseydi, katledeceklerdi. Hatta delili olduğunu söylediğinde bile kadı, "sen fitne çıkardın ne delili, katlin vaciptir" demiş.

Halbuki suçu ıspat olunsa dahi bir kimse için hüküm vermeden önce onun savunmasının dinlenmesi farzdır.

Sözün özü, o müslümanların arasında kadı bile, sultan bile şeriatı bilmiyorlar, ama iş şikayete gelince, "bu müslümanlara hava bile haram" diyorlar. Halbuki o müslümanların o halde oluşunun sebebi zaten başlarında şeriat bilmeyen kadıların şeriat bekçiliği yapmasıdır.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
hikayenin kaynağını doğrusu bende bilmiyorum bana da mail olarak geldi ve çok beğendiğim için sizlerle paylaşmak istedim.
hikayenin arkasından gitmek gibi bişeyde söz konusu değil amaç biz müslümanların bu hikayeden ders çıkarması. acı ama gerçek bugünkü toplummumuz bu şekilde .

Hikaye gerçektir değildir aslında bunun önemi yok. <Türk milleti koyun olmuş> diyen Allahı inkar etmiş bir zat vardı bu memlekette bende dahil olmak üzere boğazını sıkasımız gelmişti. ama bu adam İstanbulda kalabalık bir caddede birileri birini pataklarken herkesin seyirci kalması sonucu bu kelimeyi kullanmıştı. Bu zatı ben hiç sevmiyorum ama Yiğidi Öldür Hakkını yeme diye bir söz vardır. Malesef bizler duyarsız bir Millet olduk. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın deyip geçiyoruz, sonrada Türküm Müslümanım, bize yakışmıyor. Ben bulunduğum mahallde sokak satıcıları yasak olmasına rağmen bangır bangır hoporlerden kendi reklamlarını yaparken indim aşağı dedimki bak kardeşim uyuyan var hasta olan var çocuğu olup çocuğunu uyutan var siz neden sesi bukadar çok açıyorsunuz, ve kimseden destek bulamıyorum. elbette para kazansın ekmek parası karşı değilim ama bunlar vergi vermiyor gıda maddesi satanların sağlık raporu yok , vb. Büyük şehir belediyesine tel açıyorum biz sadece ana caddelerden sorumluyuz diyor, ilçe belediyesine açıyorum zabıtalar diğer tarfta oraya gönderecek araba yok diyor , plakasını vereyin diyorum hiç oralı olmuyor. polis ise zabıtanın görevi diyor. Ne yazıkki bizim acı gerçeğimiz, yolda yaralıya yardım etsek senmi yaraladım diye suçlu oluruz, nediyeyim geçmiştede öyleymişti şimdide aynı. Allah geleceğimizde bizleri utandırmasın

centigrade m olayın ısısını apaçık göstermiş.
farklı ve eleştirel bakışını tebrik ediyorum.

adı üstünde hikaye işte anlatılana değil demek istenene bakın

müslüman duyarsız,ilgisiz değerlerine sdahip çıkmayan kendi derdinde insan olarak tasvir ediliyor.

doğruluk payı olsa da bu kadar da değil

önemli olan hikayeden ders çıkarıp değerlerimize sahip çıkmaktır.

hoş,
buda bu hikayeyi uyduranın hiç hoşuna gitmez.

istedikleri de bu zaten.. tepkisiz uyuşturulmuş bir ümmet.
Ortada kaynağı bile verilemeyen fakat, Osmanlı padişahı, Osmanlı kadısı ve Osmanlı tebâsını aynı karenin içinde resimleyerek neye hizmet ettiği belli olmayan bir hikâye var.
Osmanlı da hatâsız değildir; olamaz.
Fakat bizim uydurmuş olabileceğimiz bir hikâye ile itham edilemeyecek kadar asîl ve tertemizdir.

Altında oturduğunuz koca çınar ağacını kendi gözlerimizle göremeyip, karanlıktan gelen seslere kulak vermek ne kadar "ahmaklık" ise..

-Amacı ne olursa olsun- kaynaksız anlatımlara inanmamız beklenmemelidir.

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Aslinda hikayede kaynak aramaya gerek yok saga sola biraz bakinmak yeterli kaynaklar kosarak gelir.
Asli astari olmasa da Osmanli zamaninda yasanmadiysa ki bence yasanmis olma ihtimali mumkun torunlarinin zamaninda yasaniyor.
Anlatilmak istenen muslumanin musluman kardesini dusunup dusunmedigidir, Osmanli degil.
Cok ilginc bir konuya deginmis aslinda,
Tabii ki tamamen ayni hikayede ki yasanmiyor ama benzerlerinin yasanmadigini inkar edebilirmiyiz?
Neyse ki hikaye de anlatilan kadar da duyarsiz degil musluman, en azindan bu hikayeye tepki vererek uyumadigini ortaya koymaya calismis gibi.
Ama su yasanmis tarihten bir not'a da bakin ki,
Adnan menderes asildiktan sonra halk arasinda dolasan en buyuk dedikodulardan birisi kadinlara duskundu imis...

Bu duyarlilik kac mm² lik bir alani kapsiyor?

Yada soyle sorayim,
Biri sizi gecenin bir yarisi yaka paca boyle hapise atsa ne konusurlar ne yaparlardi arkanizdan?
Ya siz ne yapardiniz?

:w00t:/|sDn|
/&#9612;
/ \

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
s.a
ihvan
bu hikaye kardeşimizin dediği gibi kaynağı ne zaman yaşandığı kimler tarafından nakledildiği
ama şu bir gerçektirki müslüman '''azınlığı''rencide etmek için uydurulmuş bir hikayedir
günümüze baktığımızda birkaç örnekle bizde cevabi yazımızı verelim
öncelikle kendimizden oruçlu [Allah[cc]kabul etsin]ve sadece Onu şahid tutarak belirtmek isterimki bir canımız vardır oda mürşidimiz Efendi hz[ks]yoluna fedadır
nakşi susarsa....dünya susar babından
menzil yolcusu iskenderpaşa tunahan talebeleri nur talebeleri haznevi ye gönül verenler yani cemaat canını allah[cc]yoluna adamıştır bu konuda şakada kabul etmez biline
cumhuriyet dönemi özellikle bediüzzaman hz lerinin uğradığı zulumlerde bir ayaklanmanın başlamaması mübareğin çabasıdır
günümüzde Rabbim Allah[cc]dediği için 12 eylüllerde 28 şubatlarda değişik düzmece olaylarla isllami camiaya yapılan baskı zulüm mübareklerin bizlere uluğ-emr konusunda buyrukları doğrultusunda bizleri gerektiğinde sessiz bırakmaktadır
gerçek mürşidler ülkesinin çalkantı içinde olmasını istemezler
bunun için ülkelerini terkedip hicret edipde orada şehadete erebilirler[esad çoşan[ksa]hocaefendi gibi]
veya islama düşman bir ülkeye sığınıp hain damgasını yemeyi bile göze alarak[hocaefendi gibi]
veya
halife-i ruyu zemin vahdeddin efendimiz gibi edeble tebası için manevi kişiliğini yok ederek ülkesini terkedebilir
bu konuyu açan kardeşimizi kınamıyorum sadece daha güzel daha gerçekçi ve karışıklığa sebeb olmayacak konuları açmasını tavsiye ediyorum
ve kur'andan bir alıntı yapıyorum
Allah[cc]a itaat ediniz[bazı ayetlerde korkunuz]sonra resuluna ve ''uluğ emr minküm sizden olan idarecilere
yani müslümanın bulunduğu ülkenin [islam ülkesi]yöneticilerine itaati miskinliğinden korkaklığından iki yüzlülüğünden hainliğinden değildir
bu konuda kesin ayet hükmü vardır
ayet varkende o hükme uymak mecburidir

selam ve dua ile

lesoleil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu hikaye zannedersem aşağıdaki alıntıyla benzer bir anlam taşıyor

"NAZİLER onu almaya geldiklerinde, papaz o ünlü sözünü söylemişti:
Önce Yahudileri götürdüler, sesimi çıkarmadım,
&#8220;ben Yahudi değildim&#8221;
arkasından aydınları götürdüler, sesimi çıkarmadım
&#8220;aydın değildim&#8221;
sonra muhalefeti götürdüler, sesimi çıkarmadım
&#8220;muhalefet değildim&#8221;
peşinden çingeneleri götürdüler, sesimi çıkarmadım,
&#8220;çingene de değildim&#8221;
peş peşe demokratları, sosyalistleri, liberalleri götürdüler.... sesimi çıkarmadım,
&#8220;çünkü hiçbiri değildim&#8221;
En sonunda beni götürmeye geldiklerinde etrafıma bakındım, gördüm ki;
&#8220;ses çıkartacak kimse kalmamıştı...'' "

SaMaRRa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
burada altının çizilmesi gereken bazı noktalar. müsadenizle onları belirtmek istiyorum...

1.si olay Osmanlı devletinde geçiyor. nedir Osmanlı devleti?? halkı dine göre yönetir!! halk Osmanlı devletine din anlamında tam güvenmiştir ki o padişah ordadır, her dediği olur. kes dese baş kesilir. çünkü o dini olarak yönetir millletini. halk padişaha itiraz etmiyorsa bu onun din ile devleti yönettiğindendir. hem bu devlettir "padişaha karşı çıkmak, dine karşı çıkmaktır. onun sözü din sözüdür. karşı koyan kafir olur" anlayışını benimseten.

2.si... Açıkça burada müslümanlara haksızlık yapılıyor bence. yahudi hahamı, hristiyan papazı Osmanlı devletinde azınlıktır. ve hristiyanlarla yahudiler şöyle düşünür: "din adamımız bir yanlış yaptıysa bunu cezalandırmak Osmanlı ya düşmez. Çünkü Osmanlı müslüman devlettir. Ne anlar yahudilikten? hristiyanlıktan?? bu yüzden din adamlarını savunurlar.

3.sü...Birde olaya şu açıdan bakın. yine aynı dönemde papa bir papazı sorgusuz sualsiz tutuklasa, hiçbir hristiyan ses çıkarmaz. çünkü papa onlar için en saygın din adamıdır. yaptıysa bir bildiği vardır. ve tıpkı cami cemaatinin imamın arkasından dedikodu yapması gibi onlarda dedikoduya başlar.

yine aynı zamanda papa bir müslümanı tutuklatsa. müslümanlarda neden yaptınız bunu diye peşinden giderler.

umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir. sürç-ü lisan ettiysek affola..