Meclis darbeyle hesaplaşacak! mı?

Bu konuyu okuyanlar

tugbagaleri

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
46
Puanları
48



19 imzaya ihtiyaç duyan Uras, AK Parti, CHP ve MHP yöneticileriyle yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı. Son çare olarak DTP ile temasa geçecek.

Meclis darbeyle hesaplaşacak!

Türkiye tarihinde bir ilk. Meclis iki darbe girişimiyle hesaplaşacak.



Meclis darbeyle hesaplaşacak!

Sarıkız ve Ayışığı Meclis'e geliyor !

ÖDP lideri Ufuk Uras, 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' isimli darbe girişimlerini Meclis gündemine taşıyor.

Emekli Oramiral Özden Örnek'in günlüklerine yansıyan olaylar hakkında araştırma önergesi hazırlayan Uras, iktidar ve muhalefetten destek bekliyor.

Nokta Dergisi'nin ortaya çıkardığı darbe girişimleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine geliyor. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' kod isimli teşebbüsleri TBMM'ye taşıyor. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in günlüklerine yansıyan olaylar hakkında araştırma önergesi hazırlayan Uras, vekillerden destek bekliyor. Önergenin Meclis Başkanlığı'na sunulabilmesi için 20 imza gerekiyor. Kendisi dışında 19 imzaya ihtiyaç duyan Uras, AK Parti, CHP ve MHP yöneticileriyle yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı. Son çare olarak DTP ile temasa geçecek.

Parlamento'nun bugüne kadar çok sayıda askerî müdahale ve muhtıraya muhatap olduğunu söyleyen Ufuk Uras, demokrasi için benzer tehlikelerin devam ettiği görüşünde. Meclis'in kendi varlığını savunması gerektiğini vurgulayan ÖDP lideri, hazırladığı metinde şu ifadeleri kullanıyor: "Son dönemlerdeki dikkat çekici gelişmelerden biri, Oramiral Örnek'in bilgisayar ortamında kopyalandığı iddia edilen günlüklerinin kuvvet komutanlığı dönemine rastlayan (2003-2005) bölümünde yer alan 'Sarıkız' darbe girişimi hazırlıklarıdır. Buna göre dönemin kuvvet komutanları Aytaç Yalman (Kara), İbrahim Fırtına (Hava), Özden Örnek (Deniz) ve Şener Eruygur (Jandarma) bir darbe planlamışlar, adına da 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' demişler. Ancak bu, koşulların uygun olmadığı gerekçesiyle rafa kaldırılmış."

Avrupa Parlamentosu'nda darbe karşıtı çıkışı ile dikkatleri üzerine çeken İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, bu konuda somut bir adım attı. Uras, AK Parti iktidarı döneminde tasarlanan darbe teşebbüslerinin araştırılması için önerge hazırladı. Önergeyi Meclis Başkanlığı'na sunabilmek için 20 imzaya ulaşması gereken Uras, AK Parti, CHP ve MHP Grup başkan vekilleri ile tek tek görüştü. Ancak Uras'a ne iktidar ne de muhalefet destek verdi. Gerekçe olarak 'gündem yoğunluğu' gösterildi.

Uras'ın 19 imza aradığı önergesi 2003-2005 yılları arasındaki darbe girişimlerinin araştırılmasını öngörüyor. Uras, emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek'in günlüklerine işaret ederek şöyle diyor: "Söz konusu iddialarda adı geçen kişiler adalet ve toplum önünde aklanamıyor. Bu konuda dikkat çekici gelişmelerden biri, Örnek'in, bilgisayar ortamında kopyalandığı iddia edilen günlüklerinin Kuvvet Komutanlığı dönemine rastlayan (2003-2005) bölümünde yer alan 'Sarıkız' darbe girişimi hazırlıklarıdır. Bu iddialara göre dönemin kuvvet komutanları Aytaç Yalman (Kara), İbrahim Fırtına (Hava), Özden Örnek (Deniz) ve Şener Eruygur (Jandarma), "şeriatçı bir düzen"e yönelik hazırlıkların yapıldığını düşündüklerinden bir darbe planlamışlar, adına da 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' demişler. Ancak bu hazırlıklar, koşulların uygun olmadığı gerekçesiyle rafa kaldırılmış." TBMM'nin 88 yıllık tarihinde çok sayıda askerî darbe ve muhtıralara muhatap olduğunu söyleyen Uras, demokrasi için benzer tehlikelerin halen gündemde olduğu görüşünde. Uras, bu durumu şöyle dile getiriyor: "Bu tür tehlikelerin henüz tam olarak geçmediği, son dönemlerde basına yansıyan bilgi, belge ve iddialarla da görülüyor. Gelecekte bu tür müdahalelerin yaşanmaması için Parlamento'nun kendi varlığını ve faaliyetinin sürekliliğini savunması büyük önem taşıyor."

kaynak
 
Üst